2008-06-27 17 浏览
魚一丁的set lunch向來都是頗化算的, 連10%大約$100位, 雖然in absolute sense又非很抵, 但也算是很decent 呢平時吃都是魚生飯定食, 今次試了三色便當, 更抵!三色= 魚生飯, 豚肉, 及大蝦天婦羅烏冬三款都很好吃::: 蝦鮮且大, 仲有2隻呢; 魚生飯質素有保障; 豚肉第一次吃, pickle得挺不錯呢~ 跟定食的那個甜南瓜也很吸引呢~絕對適合一向都喜歡吃南瓜的我~德福lunch不錯的選擇~p.s. 如果拉麵沙津都有lunch set就perfect了

平時吃都是魚生飯定食, 今次試了
三色便當, 更抵!
三色= 魚生飯, 豚肉, 及大蝦天婦羅烏冬

德福lunch不錯的選擇~

(非会员)
上星期四, 老死心情大好, 請小弟來個perfect dinner, 只因老死在美國公司做freelance, 是weekly paid, 逢星期四出糧, 真好, 又有人請食飯。約7時多來到, 坐在bar檯, 本來一直非常enjoyable, 壽司師傅們亦有很好的service, 食物亦非常新鮮, 可能當天有飛機貨到。可惜, bar檯人數漸多, 嘈雜聲亦越來越多, 有幾回, 甚至聽不到老死/ 師傅的對答.....只見相隔幾個座位有兩至三位客位笑聲異常, 有醉酒之嫌, 還夾雜一兩聲粗口, 大概他們是熟客, 因見他們跟員工聊談甚歡。說實在, 吃和食, 無非也是想清清靜靜, 把日常吃茶餐廳的節奏一反過來, 慢慢享受一下。太嘈雜的環境, 真的令人很反感。只是怕轉檯麻煩, 反正也吃得差不多, 所以只好快快吃完便結帳。下次, 還是坐檯比較好, 無謂耳朵受罪!!這只是個人的意見, 這間分店開張以來, 時不時也來光顧, 無他的, 只因食物值得令人再嘗, 唯一少來時間是有節日的日子, 太擠迫環境令人不安。有好幾次來到門口, 見到多人, 於是也去了樓下另一所和食料理。記得較早前, 在這裡也看過食評, 九龍
記得較早前, 在這裡也看過食評, 九龍灣這一分店, 樓面的服務真的不太好。亦試過看見鄰檯的客人想要員工幫忙, 員工的聲音比客人還要大, 主客角色也攪不清, 他們是幹什麼服務?! 不論是什麼食肆都好, 服務是直接影響生意, 尤其是日本料理, 如果叫人來添茶也叫幾次, 倒不如每檯放一壺茶罷了, 也不用請侍應了。

2008-05-24 4 浏览
魚一丁既拉麵沙律一定必食的la.....真係好食到冇朋友...又抵笑....口感勁清爽,好有夏天feel...the summer hotties...仲有超鮮既魚生飯....仲好食過 半島酒店個d...真係唔好講笑....我一個星期食左3 次....講起都興奮...lunch set 一d都唔貴...又快又新鮮..我覺得比較好就係德福個間...人又nice, 又好氣氛....
魚一丁既拉麵沙律一定必食的la.....
真係好食到冇朋友...又抵笑....
口感勁清爽,好有夏天feel...
the summer hotties...

仲有超鮮既魚生飯....
仲好食過 半島酒店個d...
真係唔好講笑....
我一個星期食左3 次....
講起都興奮...

lunch set 一d都唔貴...
又快又新鮮..

我覺得比較好就係德福個間...
人又nice, 又好氣氛....

• 拉麵沙律
  • 魚生飯
2008-05-13 5 浏览
$280 for 刺身10點很抵吃(特價)每樣3片, average新鮮, 食得過!陶板牛柳smells nice and garlicky as always which is my all time favourite串燒帶子 (汁燒) nothing special天婦羅稻亭烏冬 always good, hot enough and not oily仲有一樣野食但想不起(平日會叫的蛋, 豆腐, 小食今天都吃不下)
$280 for 刺身10點很抵吃(特價)
每樣3片, average新鮮, 食得過!

串燒帶子 (汁燒) nothing special
仲有一樣野食但想不起

(平日會叫的蛋, 豆腐, 小食今天都吃不下)
2008-04-13 8 浏览
這個星期很累, 是時候吃一些自己喜愛的食物讓自己精神起來.想吃日本菜又不是迴轉壽司, 近近地只想起這裡.要了松竹梅凍sake, 價錢只是大約$50, 很便宜, 對不太懂品酒又想過酒癮的我已滿足.本月精選刺身6款, 最愛魷魚和油甘.蟹子沙律- 蟹子偏少, 兼沙律菜出水.陶燒牛扒–縱有大量銀芽墊底, 牛扒普遍過熟, 雖不致柴皮, 但肉質不軟熟兼乾身, 附送之燒肉汁反而很香濃.大蝦天婦羅–乾身不油, 但粉漿也不薄.金馬倫芝士卷–香脆可口, 但分量好像縮了水, 只得四小件.原本叫侍應先上凍食, 點知食緊刺身時其他熟食一次過上枱, 要扣分!!
這個星期很累, 是時候吃一些自己喜愛的食物讓自己精神起來.

想吃日本菜又不是迴轉壽司, 近近地只想起這裡.

本月精選刺身6款, 最愛魷魚和油甘.

蟹子沙律- 蟹子偏少, 兼沙律菜出水.

大蝦天婦羅–乾身不油, 但粉漿也不薄.

金馬倫芝士卷–香脆可口, 但分量好像縮了水, 只得四小件.

昨晚打mahjong打到3點幾,所以今日就瞓到3點幾,見咁late,又唔做得d咩,所以就去左kowloon bay。去到就打算魚一丁,點知剛落場時間所以就打陣機先。入到,我同青檸先生就叫左沙律拉麵(最多人點這個)和牛肉烏冬(因為二哥介紹,所以今次是第一次試)。個沙律拉麵配料雖然好簡單(雞絲、蕃茄、生菜和拉麵),但個感覺好清,好舒服。置於牛肉烏冬,真係好好味,個湯底有少少甜(但青檸先生話可以接受得到),d烏冬好特別,不是地平時食開的texture同粗幼,淋淋地的、幼幼的,好易入口。d牛肉好大塊,好嫩,一d唔'un'。但價錢方面份量方面就比較貴($80)和少(可能太好味掛,唔夠喉)。青檸先生,今個星期我地一齊努力,好快到星期五!

青檸先生,今個星期我地一齊努力,好快到星期五!
2008-02-24 1 浏览
同女朋友一齊O黎~每人叫咗一個午市定食,佢叫咗個牛肉火鍋定食~我就叫咗個雜錦刺身定食~定食加$38可以有刺身~6片~揀咗三文魚~另外仲叫咗個北海道腸~見食評D 人話好食...但我女朋友話只係普普通通~反而D 刺身真係幾新鮮~好味~同埋佢一個定食都幾多O野~唔另加其他O野都夠食飽~臨尾女朋友叫咗杯綠茶紅豆冰~佢話唔多好飲...服務態度都算幾好~環境都唔錯~LUNCH 真係抵食~
同女朋友一齊O黎~
定食加$38可以有刺身~6片~揀咗三文魚~

臨尾女朋友叫咗杯綠茶紅豆冰~佢話唔多好飲...

服務態度都算幾好~環境都唔錯~LUNCH 真係抵食~
2008-02-03 3 浏览
看CJ7前來這裡食飯.踏入二月, 當然萬物歡欣, 普天同慶, 於是叫了二月精選的十款刺身.刺身有吞拿魚, 三文魚, 八爪魚, 杋立貝, 甜蝦, 赤貝, 魚, 象拔蚌, 蟹脚和一條活魚刺身.每樣刺身都新鮮有光澤, 美味鮮甜.再加鐵板燒蚊香香腸, 腸肉較結實, 點上芥辣香口惹味.
看CJ7前來這裡食飯.

每樣刺身都新鮮有光澤, 美味鮮甜.

再加鐵板燒蚊香香腸, 腸肉較結實, 點上芥辣香口惹味.
2007-12-31
魚一丁開業已久,要試也試夠了,相信很少人會主要找上這篇食評吧。起碼自己已很少再去。少去了的原因,除了新鮮感外,偏貴的價錢亦與喪do 的本人不符。只是,當上次意外地重臨這兒,吃過意料之外地好吃的咖哩牛舌飯時,真的按捺不住,立時上來一post 大讚。65元,牛舌香脆不乾咖哩辣度適中買相精緻用心,絕對是全店最cost effective 的美饌之一。當快餐店一pat 杰汁的咖哩也三四十元時,這個飯,倒也是廉價的奢侈。

2007-12-30 10 浏览
28/12/2007上次和女朋友到魚一丁總店,感覺不錯。今次來到德福,再次踏足魚一丁。點了四樣東西。1) 一丁拉麵沙律2) 三文魚/魚籽飯3) 燒帆立貝4) 响螺陶板燒一丁拉麵沙律,份量足夠兩人。麵有質感,不太淋。麻醬很香。佷多生菜和蕃茄。很清新的感覺。三文魚不錯。但個人不太喜歡三文魚籽。今次要了鹽燒帆立貝,感覺比上次汁燒的好。鹽帶出了鮮味。最令人失望的是响螺陶板燒。汁實在太甜了......這餐\廳服務不錯。值得再來啊!^^
28/12/2007

點了四樣東西。
1) 一丁拉麵沙律
2) 三文魚/魚籽飯
3) 燒帆立貝
4) 响螺陶板燒

一丁拉麵沙律,份量足夠兩人。
麵有質感,不太淋。麻醬很香。
佷多生菜和蕃茄。很清新的感覺。

三文魚不錯。但個人不太喜歡三文魚籽。

今次要了鹽燒帆立貝,感覺比上次汁燒的好。
鹽帶出了鮮味。

最令人失望的是响螺陶板燒。汁實在太甜了......

這餐\廳服務不錯。值得再來啊!^^
三文魚/魚籽飯
一丁拉麵沙律
响螺陶板燒
魚一丁, 光顧過幾次, 大致上都是愉快的, 只是最近一次, 有點失望。餐牌上的廚師推介, 網燒甚麼牛扒飯, 盛惠九十五大元, 竟然難食過吉野家! 牛扒絕對沒有圖片中那麼肥美, 實繃繃, 黑椒味掩蓋了肉味(或者本身根本沒有味), 汁又少, 相信拿麥記將軍漢堡的照燒汁去燒, 肯定好食好多。幸好, 壽司還是可靠的, 三文魚、鰻魚這些大路之選都保持水準, 而招牌作沙律拌冷麵始終是最好吃的, 另外, 又試了雞肉芝士土豆, 其香味令本來已飽到半死的我, 像重生一般, 雞肉勁脆, 又入味, 只是薯仔同甜甜的醬汁不太夾。早知係咁, 不叫廚師推介, 足足慳番一舊水!

2007-08-27 6 浏览
薑餅人說要慶祝一番, 便選擇了我百吃不厭的日本菜.看完戲附近只有這裡比較好, 於是又一再光顧.梅子汽酒–訂位便可享有買一送一, 味很淡, 酒精度很低.八月推介刺身–有三文魚, 白身魚(章紅?), 海膽, 牡丹蝦, 八爪魚, 吞拿魚, 帶子. 海膽細細瓣但無苦腥味, 八爪魚鮮嫩唔韌.什麼煮魷魚(忘記了名字) –似白烚, 但幾鮮甜, 有檸檬汁更吊出其海鮮味.兩色壽司卷–餡是一樣, 有芝士, 紫菜等, 而外面三舊包着白肉魚, 另三舊包着三文魚, 口感豐富creamy, 有芝士香.薑餅人再添加一碗炸大蝦天婦羅飯–全碗只得一隻蝦, 但幾大隻, 頭和鬚都炸得脆脆, 外面都有些油, 幸好不覺油膩.謝謝薑~~~
薑餅人說要慶祝一番, 便選擇了我百吃不厭的日本菜.

看完戲附近只有這裡比較好, 於是又一再光顧.

梅子汽酒–訂位便可享有買一送一, 味很淡, 酒精度很低.

謝謝薑~~~
2007-08-27 17 浏览
可能由於是長假期的最後一天(注:說的是四月的長假期)趕住食都有位食到魚一丁也算有點走運了穴子海鮮魚生飯定食穴子即是鰻魚麼?這裡魚生與飯的比例為一半一半相比起平常的魚生飯飯少很多每一口都可吃到平均的魚生和飯很有滿足感燒牛肉配蔥吞拿魚定食燒牛肉也不錯吞拿魚蓉份量不少不過不特別好吃再配大碗飯便略嫌飽滯了前菜是很滑的日本豆腐奶味濃得誇張是偏向正宗的日本製法一百元買個好環境好心情還有日本的感覺間中一次也是可以的
可能由於是長假期的最後一天
(注:說的是四月的長假期)
趕住食都有位食到魚一丁
也算有點走運了

穴子海鮮魚生飯定食
穴子即是鰻魚麼?
這裡魚生與飯的比例為一半一半

一百元買個好環境好心情
還有日本的感覺
間中一次也是可以的
2007-08-18 0 浏览
嚮德褔晚飯時間, 得佢唔洗等位有得食,魚生一般, 不是好新鮮, 壽司林pat pat以前都有食開, 覺得好正, 而家差晒最離譜係d service叫完等好耐叫啤酒都好耐又漏單我個friend 坐係個partition 中間個waitress 就係咁夾硬要close 埋就係咁撞個friend 張橷都痴痴地
嚮德褔晚飯時間, 得佢唔洗等位有得食,
魚生一般, 不是好新鮮, 壽司林pat pat
以前都有食開, 覺得好正, 而家差晒
最離譜係d service
叫完等好耐叫啤酒都好耐
又漏單
我個friend 坐係個partition 中間
waitress 就係咁夾硬要close 埋
就係咁撞個friend 張橷
都痴痴地
(非会员)
整體上算是不錯,價格是比其他日本食店貴,今日同阿妹兩個人去食九龍灣呢間,服務都幾好,食左七樣野(真正名稱唔記得左):1.三文魚&三文魚籽飯(一般,三文魚夠厚,但清食會有不太新鮮的感覺,但係賣相唔錯!)2.赤豚肉飯(一般,整體上好像吉野家的牛肉飯,只是變了豬肉,價錢$70唔抵食)3.墨魚燒(一般,二流食品,因為次於別府拉麵店)4.薯蓉丸子(賣相極佳,見到想即刻食一粒,ok好食)5.芝士扇貝(雖然得兩隻,但係賣相都係唔錯,見到就想食,芝士味濃!一次吃十個芝心批的感覺,極力推薦)6.吉列海鮮(ok好食,比蝦天婦羅更好食,炸皮好正!)7.豬骨湯豆腐(真係好掂,豆腐勁滑,有天婦羅皮,所以入面嫩滑得黎又唔易夾爛,真係一門藝術)
整體上算是不錯,價格是比其他日本食店貴,
今日同阿妹兩個人去食九龍灣呢間,服務都幾好,
食左七樣野(真正名稱唔記得左):
3.墨魚燒(一般,二流食品,因為次於別府拉麵店)
4.薯蓉丸子(賣相極佳,見到想即刻食一粒,ok好食)
6.吉列海鮮(ok好食,比蝦天婦羅更好食,炸皮好正!)