2021-03-14 15 浏览
終於試到😍😍未上餐廳都感受到氣場,未到十月就感受到萬聖節嘅氣氛好有特色嘅一間餐廳,無論係裝修定係食物都好有風格,記得要着得靚啲黎影相,呢度足以你po好多張打卡相龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌 $182啲飯係炸過似飯焦,但入面有食得到飯而且另外有個壺裝開啲龍蝦湯啲龍蝦肉都算多,唔好睇佢好似份量唔多,其實好飽苦瓜豆奶蜂蜜奶昔 $58平日唔飲苦瓜嘅我突然間想試吓呢杯嘢飲,一啲都唔苦,飲完感覺良好啲好似健康啲,幾香豆奶味佛手柑伯爵茶奶凍 $68本身想試佢嗰個蛋糕點知佢話今日冇,佢呢個奶凍有啲似富士山,外面有好多Oreo餅碎,幾香嘅伯爵茶味,正
終於試到😍😍
未上餐廳都感受到氣場,未到十月就感受到萬聖節嘅氣氛

龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌 $182
啲飯係炸過似飯焦,但入面有食得到飯
而且另外有個壺裝開啲龍蝦湯
啲龍蝦肉都算多,唔好睇佢好似份量唔多,其實好飽

苦瓜豆奶蜂蜜奶昔 $58

佛手柑伯爵茶奶凍 $68
2021-03-11 27 浏览
< Vie Won Won > 📍銅鑼灣最近銅鑼灣新開咗間玩味嘅fusion餐廳 以鬼屋做主題 餐廳好靚之餘食物都好特別😆 推介😋Lunch set 🐣冬陰公雞湯入面有好多蘑菇同雞絲 辣度適中 酸酸辣辣好開胃👍🏻🌶迷你帶子麻辣意大利麵伴魷魚薄片 $128意粉好大碟 魷魚薄片有五六片 幾彈牙 唔錯🥰 意粉好香麻辣嘅味道 好惹味 另外仲加咗芝士中和返個辣度 估唔到麻辣意粉又幾好食🤣💚白朱古力抹茶沙冰 +$38另外加錢叫咗一杯白朱古力抹茶沙冰🍵 都幾大杯 飲落唔太甜 好香抺茶味 唔錯😋☕️佛手柑伯爵茶奶凍 $68呢個奶凍好靚 打卡一流💕 上面係玫瑰花果凍 下層係伯爵茶奶凍 估唔到兩者都幾夾😆 成個甜品都唔太甜 好好味😋
< Vie Won Won > 📍銅鑼灣

Lunch set
🐣冬陰公雞湯
入面有好多蘑菇同雞絲 辣度適中 酸酸辣辣好開胃👍🏻

🌶迷你帶子麻辣意大利麵伴魷魚薄片 $128

💚白朱古力抹茶沙冰 +$38

☕️佛手柑伯爵茶奶凍 $68
2021-03-11 23 浏览
我和朋友經過糖街附近,見到佈滿了好多不同的鬼怪裝飾,於是就入去坐低食晚餐。餐廳內裝潢華麗, 充滿異國情調。我們點了4款食物,一杯飲料:1)藥膳冬陰公2)鬼混蕃薯條3)鴨肉醬鴨肝慕絲脆片4)臘味鵝肝古斯米伴舞茸菇5)苦瓜豆奶蜂蜜奶昔我想講這些食物,全部都是我第一次吃到, 好特別,好好味! 個湯因為加了藥膳, 入口感覺好保身,味道像中式湯卻混合了冬陰公, 湯味好濃, 我好喜歡。個奶昔的味道亦不同一般奶昔,苦瓜味但又不甜,好岩正在on-died 既我! 至於主菜, 真的無得頂, 鴨肉醬配上鴨肝, 濃郁的醬細味品嘗,簡直像去了法國,如果配上紅酒,感覺更加正喔! 下次一定要再來!
1)藥膳冬陰公
2)鬼混蕃薯條
3)鴨肉醬鴨肝慕絲脆片
4)臘味鵝肝古斯米伴舞茸菇
5)苦瓜豆奶蜂蜜奶昔

2021-03-10
  • 藥膳冬陰公
2021-03-11 678 浏览
/鬼混食堂🇭🇰💛/➖➖➖<鬼主題餐廳👻星期五六日仲有市集☠️>➖➖➖相信大家對MamaDay 都唔陌生佢地早排係旺角TOP 開左東南亞fusion 菜依家係銅鑼灣糖街開左另一間鬼主題餐廳👻入去食野之前都要經過幾詭異嘅地方 好彩無嚇親!咁多間之中 最鍾意係呢間 可能都唔係開左好耐 未係好多人知? 所以食嗰陣餐廳無咩人 環境清靜 食物質素都幾滿意🥰但每次去mamaday 未有甜品😢有機會再試下!➖➖➖1️⃣水牛芝士氣球沙律 $128 (𝟟.𝟛𝟝/𝟙𝟘) 個氣球非常igable🎈其實係水牛芝士 食之前戳爆佢😝不過味道比較淡!沙律有多款菜同水果 好refreshing➖➖➖2️⃣青檸凍蜆 $108 (𝟟.𝟞/𝟙𝟘) 本身係麻辣凍蜆 不過無晒 所以就會轉左係青檸一上碟會聞到幾重青檸味 份量頗多!欣賞佢清潔得幾乾淨 無沙 如果再酸啲就好啦!不過係幾開胃🥰➖➖➖3️⃣龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌 $182 (𝟠/𝟙𝟘) 🌟龍蝦湯另上可以自己倒落脆米~要盡快食湯底夠濃郁 而脆米入面都有龍蝦肉同珊瑚蚌 爽口彈牙 整體幾唔錯➖➖➖4️⃣烏龍茶熱情果金橘梳打 $68 (𝟟/𝟙𝟘) 同樣酸酸地 真係幾開胃 不過酸
/鬼混食堂🇭🇰💛/
<鬼主題餐廳👻星期五六日仲有市集☠️>
相信大家對MamaDay 都唔陌生
佢地早排係旺角TOP 開左東南亞fusion 菜
依家係銅鑼灣糖街開左另一間鬼主題餐廳👻
入去食野之前都要經過幾詭異嘅地方
好彩無嚇親!咁多間之中 最鍾意係呢間
可能都唔係開左好耐 未係好多人知?
所以食嗰陣餐廳無咩人 環境清靜
食物質素都幾滿意🥰
但每次去mamaday 未有甜品😢
有機會再試下!

➖➖➖
1️⃣水牛芝士氣球沙律 $128 (𝟟.𝟛𝟝/𝟙𝟘)
個氣球非常igable🎈其實係水牛芝士
食之前戳爆佢😝不過味道比較淡!
沙律有多款菜同水果 好refreshing
水牛芝士氣球沙律

➖➖➖
2️⃣青檸凍蜆 $108 (𝟟.𝟞/𝟙𝟘)
本身係麻辣凍蜆 不過無晒 所以就會轉左係青檸
一上碟會聞到幾重青檸味 份量頗多!
欣賞佢清潔得幾乾淨 無沙 如果再酸啲就好啦!
不過係幾開胃🥰
青檸凍蜆

龍蝦湯另上可以自己倒落脆米~要盡快食
湯底夠濃郁 而脆米入面都有龍蝦肉同珊瑚蚌
爽口彈牙 整體幾唔錯

➖➖➖
4️⃣烏龍茶熱情果金橘梳打 $68 (𝟟/𝟙𝟘)
同樣酸酸地 真係幾開胃 不過酸度低番啲會好啲
主要係金橘味 茶味唔係好突出
5️⃣仲夏夜莓沙冰 $58 (𝟠.𝟚𝟝/𝟙𝟘)🌟
主要係blueberry 同raspberry 味
平時飲smoothie 會越飲越淡 但呢杯唔會!
Overall 黎講佢唔算好甜 冰感唔會好重
莓味幾突出 賣相都幾靚🥰

📍鬼混
2021-03-10
青檸凍蜆
2021-03-05 554 浏览
見到呢間以鬼神做主題,係戲院隔離有條扶手電梯,牆身貼滿鬼電影的poster,相當恐怖,嚇到我有點唔敢上去餐廳室內設計非常有誠意,好多神像雕塑擺放店內,打卡影相幾有feel食物方面都好有驚喜,因為是fusion菜,中西合璧去創造新口味,而且又好味😋Lunch set 有包餐湯/沙律,及一杯齋啡/烏龍茶🔸冬陰功雞湯,入面有好多雞髀菇好有雞味,反而冬陰功味少少,唔會太酸或太辣,適合所有人食🔸沙律,好新鮮嘅雜果莓,個醬汁唔係平時沙律醬/黑醋,新嘗試😅🔸百里香7oz澳洲肉眼扒 $178我點左5成熟,唔中意食太熟!配甜薯條、泰國酸辣汁呢個泰國酸辣汁好印象深刻,平時食牛肉都係點黑椒汁、蒜蓉汁、燒汁等等,原來泰國酸辣汁都可以咁惹味🔸迷你帶子麻辣意大利麵伴魷魚薄片 $128出奇地好味,估唔到西式意粉可以配中式麻辣醬呢個值得試吓,食完開心咗成日跟餐有杯烏龍茶,清清地中和返食物味道幾好

Lunch set 有包餐湯/沙律,及一杯齋啡/烏龍茶
🔸冬陰功雞湯,入面有好多雞髀菇
好有雞味,反而冬陰功味少少,唔會太酸或太辣,適合所有人食

🔸百里香7oz澳洲肉眼扒 $178
我點左5成熟,唔中意食太熟!配甜薯條、泰國酸辣汁

🔸迷你帶子麻辣意大利麵伴魷魚薄片 $128
出奇地好味,估唔到西式意粉可以配中式麻辣醬
呢個值得試吓,食完開心咗成日

跟餐有杯烏龍茶,清清地中和返食物味道幾好
午餐
2021-03-05 39 浏览
呢間係Mamaday嘅姊妹店🤩係銅鑼灣開咗冇耐嘅鬼屋餐廳👻餐廳裝修得好有氣氛,附近仲有鬼屋主題嘅市集🎃記住星期一係唔開架🙈.🎈水牛芝士氣球沙拉🥗.呢個沙律好特別,係將水牛芝士吹成氣球🎈好吸睛,打卡一定要嗌呢個📸個氣球本身冇咩味,篤爆咗就係扁咗嘅水牛芝士,個口感都幾有趣😂🧀入面有好多款唔同嘅蔬果:西柚、橙、紅莓、藍莓、水牛芝士、無花果、牛油果🥑仲有一片片煙三文魚🍣沙律菜都好爽口,酸酸甜甜,幾清新幾開胃🥗.評分:7/10價錢:$128.🌼雞肉桂花卡邦尼🐣.呢個等咗一段時間🤣但重口味嘅一定會鍾意👅 卡邦尼白汁份量好多,醬汁偏濃稠,但好creamy好正👀兩個人食啱啱好,如果唔係會有啲膩🙈個carbonara亦用咗烏冬代替意粉🍝 烏冬好掛汁,吸晒白汁濃郁嘅味🥳同埋幾彈牙幾有口感!面頭有唔少煙肉、菇等等嘅配料,令味道更豐富更有層次🤪雞肉外皮煎得幾香脆,但再juicy同嫩滑啲就好🤩係好有驚喜嘅一道菜😚.評分:8.2/10價錢:$152.🫔威靈頓白吞拿魚🐟.呢個等候時間都幾耐吓🥺第一次食威靈頓魚,所以好高期望‼️塊魚超大塊,入口幾滑幾鮮甜!應該係用咗薑蔥調味,所以覺得有少少似平時嗰款中式蒸魚😂😂包住魚嘅
🎈水牛芝士氣球沙拉🥗
評分:7/10
價錢:$128
🌼雞肉桂花卡邦尼🐣
評分:8.2/10
價錢:$152
🫔威靈頓白吞拿魚🐟
呢個等候時間都幾耐吓🥺第一次食威靈頓魚,所以好高期望‼️塊魚超大塊,入口幾滑幾鮮甜!應該係用咗薑蔥調味,所以覺得有少少似平時嗰款中式蒸魚😂😂包住魚嘅酥皮做得好薄,但可以再香脆啲🤩同埋酥皮內層係有好多蔥同埋parma ham,但比薑蔥嘅味琴咗,個人偏重口味,所以如果parma ham嘅鹹香濃郁啲就好😛
評分:7.4/10
價錢:$268
📍 鬼混 銅鑼灣📍
🍴Tue-Sun 12:00-23:00🍴
近排行開銅鑼灣,係維園附近開左間充滿神秘感的餐廳👻- 鬼混,原來佢係Mamaday同Little Vegas班底經營嘅姊妹店💛~餐廳位於商場1樓,一到門口已經好多鬼片海報,上電梯仲見到好多鬼怪👻同骷髏頭☠️裝飾,而餐廳同層另一邊仲有市集同鬼屋體驗館,就睇您敢唔敢玩啦😂😂餐廳裝修以復古風打造,但周圍都會有唔同嘅鬼怪裝飾,連餐具都有骷髏係到,打卡都幾唔錯架👍🏻😆野食方面主打西式fushion菜,我地就叫左個➡️"鴨肉醬鴨肝慕絲脆片"作為頭盤,脆片其實有d似印尼蝦片,上面鋪左鴨肉醬鴨肝慕,雙重鴨味真係非常突出,加埋上面一d比較清新嘅生果,真係幾開胃😋😋再黎就係➡️"烤焗骨髓伴麵包片",牛肉就食得多啦,牛骨髓好多時都係老火湯先會食下,今次用黎麵包片真係幾特別,牛骨髓用咗蒜泥同香草去烤非常入味,不過比較多油非常邪惡XDD主菜方面有➡️"洛神花飯配香煎帶子",煮法似意大利飯,但係加用咗栗子汁,令到口感較為厚重好有特色,帶子好大粒同新鮮,可以一試😆😆另外值得一提嘅係➡️"麻辣芝士麵伴大頭蝦",真係估唔到麻辣同意粉都可以咁夾,辣得黎又有芝士嘅惹味,值得推介架😋😋如果想食素嘅朋友呢到都有選擇,雖然唔係全素,但係佢

鴨肉醬鴨肝慕絲脆片

洛神花飯配香煎帶子

麻辣芝士麵伴大頭蝦

如果想食素嘅朋友呢到都有選擇,雖然唔係全素,但係佢呢個➡️"乳酪咖哩椰菜花扒",真係好大舊,食菜都食飽,而咖哩同椰菜花都好夾😝😝
乳酪咖哩椰菜花扒

野飲方面,我地叫左➡️"洛神花青檸櫻花梳打",味道酸酸甜甜,加埋洛神花降血脂夠哂健康
另外仲有➡️"桂花金橘蘋果沙冰",味道偏甜同清潤,近排開始熱返都唔錯架👍🏻👍🏻
桂花金橘蘋果沙冰

2021-02-26
鴨肉醬鴨肝慕絲脆片
洛神花飯配香煎帶子
麻辣芝士麵伴大頭蝦
桂花金橘蘋果沙冰
2021-03-04 41 浏览
🍴水牛芝士氣球沙拉 HKD128上枱大大個波波好靚😻沙拉酸酸甜甜咁好開胃 除左水牛芝士粒 入面仲有Parma Ham 西柚 牛油果 藍紅莓等等 好豐富😋個氣球係無味嘅 純粹係打卡用👅-🍴 呑拿魚他他 HKD128好好食 推薦‼️下層有呑拿魚蓉再配牛油果一齊食 兩者加埋鮮得黎又唔膩🥰而上層果三件炸白呑拿魚肉先係重點 魚味好香好鮮甜 而且油脂分泌好好 有少少入口即溶嘅感覺 再配埋魚子食更加鮮🤤而黑色果片係普通卜卜脆 上下層都可以配黎食 增加食感🙆🏻‍♀️-🍴洛神花飯配香煎帶子 HKD196粉紫色嘅飯又係好靚💜飯入面有栗子碎同菌菇 🧜🏻‍♀️本身麻麻地栗子放落料理到 但呢個比左驚喜我😚本身啲飯配忌廉汁已經好creamy 入面加埋栗子味食食下又有栗子香出黎 好好食😋而帶子就普普通通 無咩特別🙈-🍴佛手柑伯爵茶奶凍 HKD68好動L😹佛手柑酸甜嘅味道配伯爵茶又幾夾🙈伯爵茶奶凍味道都幾濃 無比佛手柑搶味 而且質感好滑 再配埋嘅餅碎食 又係好唔錯嘅選擇🤤-👻呢間餐廳由入門口開始就可以瘋狂影相 裝修真係好靚🙈一出門口嘅對面仲有鬼主題嘅密室逃脱玩🔐✾味道覺醒指數:3.8/5抵食指數:3.6/5服務指數:3.5
🍴水牛芝士氣球沙拉 HKD128
🍴 呑拿魚他他 HKD128
🍴洛神花飯配香煎帶子 HKD196
🍴佛手柑伯爵茶奶凍 HKD68

味道覺醒指數:3.8/5
抵食指數:3.6/5
服務指數:3.5/5
2021-03-04 144 浏览
由於疫情關係,好耐無去新餐廳!近排發現銅鑼灣糖街開左間新既玩味餐廳,今晚得閑就去試試。間餐廳個英文名真係好搞鬼,叫Vie Won Won,唔係香港人應該唔會明!餐廳主打西餐,有沙律,湯,前菜,麵,飯,主菜,甜品等等,選擇唔多,但係就幾特別,定價真心唔平。今晚唔想食得太heavy,所以叫d輕盈d既,試試餐廳既水準如何先。三色冷麵 $88+10%首先黎個前菜先。三色冷麵真係有三隻色,分別係粉紅色,米色同白色。粉紅色居然係櫻花味,好特別又冇平時d櫻花產品咁難入口。白色個d係米粉。d麵係滑滑地而唔係有咬口個d。冷麵本身冇味,所以一定要撈埋d海鮮配料一齊食。個冷麵汁居然係藍色,用個靚靚茶壺裝住,似海鮮湯,不過比較淡。海鮮有唔少咸鮮蟹肉,三文魚子同兩隻蟹鉗,送冷麵食好食。如果d蟹殼可以全部清走就更好。配料仲有好多海帶,新鮮菜苗同少少藏紅花。成個冷麵好海鮮feel。威靈頓白吞拿魚 $268+10%叫左一個主菜。第一次見威靈頓白吞拿魚,即管試下。一上枱已經超香,一客兩件。個酥皮一切開就聽到咔唰聲,外圍冇浸到汁既部份超酥脆。酥皮入面既白吞拿魚好厚身,外圍熟透但係入面仲係刺身級,超多汁,但其實連外圍熟左既

三色冷麵 $88+10%

威靈頓白吞拿魚 $268+10%

威靈頓白吞拿魚

叫左一個主菜。第一次見威靈頓白吞拿魚,即管試下。一上枱已經超香,一客兩件。個酥皮一切開就聽到咔唰聲,外圍冇浸到汁既部份超酥脆。酥皮入面既白吞拿魚好厚身,外圍熟透但係入面仲係刺身級,超多汁,但其實連外圍熟左既魚肉都唔算韌,而魚味好濃,真係超好食。下底有個海膽汁,味道唔濃,點酥皮或魚肉食更加唔乾。魚肉下面墊左少少類似菠菜同薄瓜片,上面灑上新鮮菜苗同藏紅花,仲有一塊葉狀既薯片,賣相唔錯。

龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌 $182+10%
龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌

最後叫左個飯,但係其實係脆米!同三色冷麵一樣,龍蝦湯用個靚靚茶壺另上,呈橙色,非常濃郁,係一個好好既點綴。脆米做底,有五大舊,厚身但由外到內都超脆,加左湯都仲脆。龍蝦肉起好哂殼,方便食用。海蜇頭三舊,真係未食過咁爽脆既海蜇頭,珊瑚蚌反而要咬下。上面灑上新鮮菜苗同藏紅花,仲有招牌葉狀薯片。
龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌

試左幾樣野,睇得出餐廳有誠意係d細節位做好d整d特別既菜式。裝修同裝飾特別,以鬼屋做主題,連餐具都配合主題。

服務態度好好,服務員會主動介紹食物,邀請幫手合照都馬上應承。而家餐廳原來仲係試業當中,希望下次多d菜式可以試試。
2021-03-04
龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌
見到呢間新開cafe,好快手約左同樣行中肯路線的foodie 去起下底😇前排行聖誕市集發現呢間新開cafe,賣點係搞怪獵奇~顏色好sharp,個佈置有啲似mamaday cafe但再偏暗黑風啲,一樣咁多打卡位🤩Cafe 位於銅鑼灣糖街樓上,唔知係咪想做到「隱世」效果,都搵左陣 lol (雖然店方已經好細心咁特登係official IG keep story highlight教點嚟....路痴不給力sorry)𝙁𝙤𝙤𝙙當日我哋淨係嗌咗一份食物,寫明係vegan,緊係要試俾大家睇,我就唔詳細講啦,大家可以去佢ig show some love ❤️ 🥦乳酪咖喱椰菜花扒 $138簡單講,椰菜花唔係想像中咁壓碎、做而家好興的椰菜花泥,而係一嚿嚿擺埋一齊上,咬落都幾硬⋯配埋咖喱有少少酸味,但咬開係完全唔入味⋯總括而言唔係幾開胃,可能係我唔識欣賞😂𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🌹山楂玫瑰薑茶 $58一飲落口——真係唔識形容...都幾酸,有薑味但完全冇玫瑰味🌚以我行走江湖的經驗,通常有山楂/薑嘅飲品組合,都要加啲糖先融和到個味道,但佢係冇跟蜜糖上嘅⋯⋯真係有啲難入口,最後忍唔住問佢攞咗蜜糖自己落,當堂好味晒🥲店方如果

𝙁𝙤𝙤𝙙

🥦乳酪咖喱椰菜花扒 $138

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🌹山楂玫瑰薑茶 $58
一飲落口——真係唔識形容...都幾酸,有薑味但完全冇玫瑰味🌚以我行走江湖的經驗,通常有山楂/薑嘅飲品組合,都要加啲糖先融和到個味道,但佢係冇跟蜜糖上嘅⋯⋯真係有啲難入口,最後忍唔住問佢攞咗蜜糖自己落,當堂好味晒🥲店方如果睇到,可以考慮配埋蜜糖上,真心好味好多🤣但勝在足料,一壺上refill 左幾次仲好有味~

🍹西芹檸檬青蘋果梳打 $68
好重西芹味,多果肉~但一樣唔夠甜味⋯飲落係清新嘅因為主要都係蔬果,但係梳打水同啲果粒感覺有啲分開,同樣味道融和度低⋯加上佢俾咗一支唔係好啜到果粒嘅紙飲筒我,塞住晒枝飲管之餘,枝管又好快變霉😅唔難飲但亦都唔特別囉,只係覺得唔需要比呢個價錢啫~

總括而言,食物飲品方面真係有啲失望嘅,味道嘅配搭上明顯冇擺好多心機,可能試業真係比我地黎做白老鼠「試味」😛但店員嘅態度都幾好,場內環境都十分IG-able,希望啲嘢食都會有進步啦!

之前我 去過另一間大熱cafe ,坐唔到有花嘅枱就少少花都影唔到~但呢間就有暖色系花花等你🌼我平日2點到,得幾枱客,周圍任打卡唔嬲👍🏻

講左咁耐,襯返佢個「獵奇」主題:我眼角獵到貌似designer product: 9.5° Chair by Rasmus B. Fex for FRAMA,係Denmark Trapholt Museum 嘅永久藏品,如果係堅嘅話都成USD1200㗎——但佢係當普通櫈咁坐就估唔係真品喇😏歡迎fact-check😏

野食麻麻,上餐速度堅慢😂講真打卡呢家野一次夠喇😛

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙎𝙥𝙤𝙩
山渣玫瑰薑茶
2021-02-08
山渣玫瑰薑茶
2021-03-01 100 浏览
講起最排嘅熱門新店🔥 不得不提嘅就係呢間位於銅鑼灣糖街嘅鬼混👻 真係聽個名都覺得搞怪🤣 餐廳以古宅為主題 💀全間店都充滿咗唔同嘅布置 神秘得嚟又有啲詭異🔮食物方面 鬼混蕃薯條係用蕃薯條炸成嘅🍠 再配上海苔碎 用嚟做前菜就啱啱好🤤雞肉桂花卡邦尼係烏冬嚟嘅☺️ 味道甜甜地 亦都夠哂汁 成碟野唔好乾 味道啱啱好💗 雙色蟹粉米仔粉上面係黑色嘅🤣 而好特別嘅係佢唔係用飯而係米粉仔😋口感特別!配上蟹肉真係唔錯~龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌嘅龍蝦湯味道濃郁十足🦞 脆米嘅口感有少少似飯焦 用龍蝦湯淋上脆米到食就啱啱好🥰佛手柑伯爵茶奶凍分咗做2層🍮 上層係佛手柑味 味道酸酸地🤨 下層則係伯爵茶味 就咁食唔錯 但個人覺得上下唔係好夾🤭整體嚟講 環境味道都算係唔錯🤤 但份量可以再大啲🥺 有機會嘅話會再試下其他😚

雞肉桂花卡邦尼
雙色蟹粉米仔粉
佛手柑伯爵茶奶凍
佛手柑伯爵茶奶凍
2021-02-20
雞肉桂花卡邦尼
龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌
銅鑼灣糖街試業餐廳,同朋友黎試試,如果你係想打卡影相既係一流,不過食物就唔好太大期望,而且價錢都唔平,當係比埋入場費打卡👽➡️炸蕃薯條個人覺得唔夠脆而且唔甜...➡️水牛芝士氣球沙律,賣相好吸引一定滿足到打卡既朋友💗➡️煎帶子洛神花飯,個人唔係好鐘意甜既飯,不過如果想試下特別d既,唔洗成日食卡邦尼黑松露意大利飯都可以試下➡️威靈頓白吞拿魚,個魚都滑但好小汁➡️苦瓜蜂蜜奶昔,苦瓜味最後先出幾特別,但好細杯➡️桂花蘋果金橘沙冰,覺得唔係好夾➡️鴛鴦走沙冰,朋友話唔錯同某大牌既沙冰好似整體黎講,呢道係食環境,打卡影相📸️店員服務態度幾好,好有禮貌,食物賣相靚幾驚喜,不過食物味道仍需改善,價錢都唔平,希望試業後可以更好🙈

➡️炸蕃薯條個人覺得唔夠脆而且唔甜...
➡️水牛芝士氣球沙律,賣相好吸引一定滿足到打卡既朋友💗
➡️威靈頓白吞拿魚,個魚都滑但好小汁

➡️苦瓜蜂蜜奶昔,苦瓜味最後先出幾特別,但好細杯
➡️桂花蘋果金橘沙冰,覺得唔係好夾
➡️鴛鴦走沙冰,朋友話唔錯同某大牌既沙冰

好似

又喺時候出街充下電啦🥳搵好姊妹去轉銅鑼灣行下先好姊妹想嚟呢間餐廳試下😝提前幾日book 位先本人真係細膽嘅🙊我真係好驚驚🐷 幸好係晏晝嚟姐我地心大心細 最後揀左呢啲嘢食🤤水牛芝士氣球沙拉$128個波波真喺可以比我地盡情影相🤣店員都好體貼提醒我地唔好影太耐如果唔係會變得好硬😆唔好食威靈頓白吞拿魚 $268閨蜜👭🏻話好想試呢個所以我地就決定叫啦💸💸好驚喜喔😍勁Juice Hot Mocha $50我個人鍾意飲比較熱嘅咖啡烏龍茶熱情果金橘梳打$68閨蜜飲返杯好fresh 嘅飲品 好可惜喔🥺我想食果個靚靚蛋糕🎂暫時未有喔~ 不過呢刻我地都覺得勁飽😛食唔落下次再嚟食過啦
又喺時候出街充下電啦🥳

暫時未有喔~
不過呢刻我地都覺得勁飽😛食唔落
下次再嚟食過啦

2021-02-27 71 浏览
龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌 $182珊瑚蚌幾好味,脆米浸落龍蝦湯,吸曬龍蝦湯,味道吾錯,但份量有啲少,男仔食可能吾飽雞肉桂花卡邦尼 $152卡邦尼拌烏冬,烏冬煙銀彈牙,好掛汁😋幾好味 ,整體吾錯呑拿魚他他 $128賣相好令,呑拿魚,上面的脆片幾香口,整體偏清淡,食既時候有少少狼狽三色冷麵 $88三色麵顏色鮮艷,賣相精緻,但醬汁超級淡,食落好完全無味,吾太推薦比重口味朋友個人覺得環境舒服,食物賣相擺盤精緻,味道普通份量吾多,如果想搵令地方食飯價下計都吾錯既
龍蝦湯配脆米伴海蜇頭珊瑚蚌 $182

雞肉桂花卡邦尼 $152
卡邦尼拌烏冬,烏冬煙銀彈牙,好掛汁😋幾好味 ,整體吾錯

呑拿魚他他 $128

三色冷麵 $88

呢間係mamaday嘅姊妹店,以鬼做主題🤡(個日搵錯路嚇親小編嘅小心臟🥲😂),菜式創意到係估佢唔到❗️值得讚嘅係野食高質,服務好好💖:-1️⃣「野菌紫薯意大利飯配香煎石斑魚🍠($138)」-超級紫色!💜味道帶有淡淡嘅野菌忌廉味同紫薯甜味,石斑魚超香超嫩🐟 🙈~Grilled grouper purple potato rice👍🏻-2️⃣「迷你帶子麻辣意大利麵伴魷魚薄片🍝($128)」-魷魚薄片爽脆🦑,麻辣醬汁好惹味,意大利麵有咬口!鍾意食辣必試!🌶~Mini scallop hot and spicy pasta with grilled thinly sliced squid👍🏻-3️⃣ 「烤焗骨髓伴麵包🦴🍞($128)」-骨髓食落重油香🥰,揸係麵包到食好夾,重點係呢菜式同餐廳主題好夾🤣~Bovine bone marrow 👍🏻-4️⃣「威靈頓白吞拿魚🐟($268)」-肉質白白嫩嫩,酥皮香口,伴上海膽汁和炒洋蔥同菜,成個組合幾得意🤪~Tuna en courte 👍🏻-5️⃣「水牛芝士氣球沙拉🥗($128)」-呢款超吸睛😍,有大大個氣球🎈!蔬菜新鮮,有大量鮮甜雜果、Parma ham同bocconci
1️⃣「野菌紫薯意大利飯配香煎石斑魚🍠($138)」
野菌紫薯意大利飯配香煎石斑魚

2️⃣「迷你帶子麻辣意大利麵伴魷魚薄片🍝($128)」

3️⃣ 「烤焗骨髓伴麵包🦴🍞($128)」
烤焗骨髓伴麵包

4️⃣「威靈頓白吞拿魚🐟($268)」
威靈頓白吞拿魚

5️⃣「水牛芝士氣球沙拉🥗($128)」
呢款超吸睛😍,有大大個氣球🎈!蔬菜新鮮,有大量鮮甜雜果、Parma ham同bocconcini🧀~Bocconcini balloon salad

6️⃣「白朱古力夏洛逸蛋糕🍰($68)」
成個配搭好有層次!外層有蛋糕,內層又脆脆、莓醬、同cream,好食不過略甜🤪💖~White chocolate Charlotte cake

7️⃣「Ginger Honey Coffee ☕️($58)」👍🏻

8️⃣「Mocha🍫($40)」👍🏻
野菌紫薯意大利飯配香煎石斑魚