2025-08-20
放工想食泰國菜, 發現原來香港大學站B1出口附近就有一間, 仲要連晚市都有套餐供應, 全日免收加一係賣點!!人均消費都係一百蚊左右, 勁抵食!!<芭堤雅炭燒豬頸肉>炭燒豬頸肉醃得幾惹味,肉質彈牙爽口, 配上自家製酸辣醬汁, 少少微辣, 更加醒胃。<招牌無骨海南雞摻摻喇沙>海南雞已經完全去骨, 今晚餐廳供應的雞肉部位是雞胸肉, 肉質都非常之嫰滑, 而且雞皮不厚, 肥瘦比例剛剛好。摻摻喇沙是兩種粉麵的混合, 今次混合了幼身的油麵和米粉, 喇沙湯底帶微辣的味道, 非常惹味, 湯底濃厚, 配上海南雞和摻摻, 非常好食。<厚切豬扒配金磚蛋飯>呢度嘅豬扒醃得非常惹味, 而且仲好大塊, 可以用巨型來形容, 豬扒烤得剛剛好, 咬落去肉質有彈性, 而且仲帶有肉汁, 非常juicy, 配上金磚蛋餅, 超級滿足。<泰式龍眼冰>以龍眼肉來造成的泰式龍眼冰, 入口清甜, 並帶有龍眼果肉。<班蘭椰汁冰>顏色非常搶眼的班蘭椰汁冰, 入口有淡淡的班蘭味道, 椰汁味道亦非常突出, 個人覺得非常特別。由於呢間泰式餐廳都好近香港大學, 所以都有
<芭堤雅炭燒豬頸肉>
<招牌無骨海南雞摻摻喇沙>
<厚切豬扒配金磚蛋飯>
<泰式龍眼冰>
以龍眼肉來造成的泰式龍眼冰, 入口清甜, 並帶有龍眼果肉。
<班蘭椰汁冰>
由於呢間泰式餐廳都好近香港大學, 所以都有不少學生來幫襯, 個人覺得這間泰國菜的菜式非常正宗, 而且還有我最鍾意食的海南雞, 水準質素都非常高, 值得再來。