銅鑼灣隱世馬來西亞菜「馬泰」喺西營盤開咗分店🌟!襯佢未好似銅鑼灣個間咁爆棚到食唔到前,梗係拿拿聲去食先。我同朋友今晚叫咗一啲特色食品!小食🌯泰式軟殼蟹米紙卷$76- 外層的米紙柔軟,內裡的軟殼蟹則香脆可口,再搭配新鮮的生菜和香草,豐富口感體驗。 主食:🦞龍蝦喇沙 Whole Boston Lobster Laksa $98- 必試嘅一定係「龍蝦喇沙」,簡直係性價比大爆發!成隻龍蝦鉗大大隻咁插喺碗面,視覺效果滿分。龍蝦肉爽彈鮮甜。馬來西亞風味湯底,椰香同蝦醬味濃在一起。雖然微辣,不過飲一啖湯冷後不經不覺飲晒成碗。粉底吸盡湯汁,掛湯能力一流,每啖都係精華。飲品:🥭Cool爆鮮芒果冰冰 $48 - 鮮芒果冰冰,份量勁誇張,性價比爆燈。🧊Ma Thai 魔法梳打 $28- 魔法梳打其實係蝶豆花,幻彩顏色實在好靚靚。
銅鑼灣隱世馬來西亞菜「馬泰」喺西營盤開咗分店🌟!
襯佢未好似銅鑼灣個間咁爆棚到食唔到前,梗係拿拿聲去食先。

我同朋友今晚叫咗一啲特色食品!
小食
🌯泰式軟殼蟹米紙卷$76

主食:

飲品:
🥭Cool爆鮮芒果冰冰 $48
- 鮮芒果冰冰,份量勁誇張,性價比爆燈。
🧊Ma Thai 魔法梳打 $28
- 魔法梳打其實係蝶豆花,幻彩顏色實在好靚靚。
5天前
4天前 0 浏览
呢間位於香港大學站B出口5分鐘左右路程既餐廳,主要係食馬來西亞嘢,但係原來同泰國嘢有少少似,都係有冬陰功、蝦餅,不過甜品選擇就比較多,而且都比較特別,少啲地方食到。馬來杏仁蝦餅(3件) 蝦餅面頭沾滿咗杏仁,然後拎去炸。即叫即炸所以超熱辣辣同新鮮,而且雖然佢係三件切開一半,但係每一舊都勁巨型,蝦肉份量都好多。天多尼烤雞 秘製香辣乳酪醬 烤雞方面含量相對就少啲,俾咗三個雞鎚我。味道因為有乳酪醬,所以酸酸甜甜咁都幾吸引,不過相對雞鎚本身嘅味道就淡咗少少,不過整體嚟講都算唔錯。馬來椰絲炸香蕉 見到呢度菜真係好興奮,佢嘅炸香蕉都係新鮮出爐,外面非常香脆,入面就包咗成件香蕉,外面脆入邊軟,呢個口感同層次都好特別。薏米水

馬來杏仁蝦餅(3件)

天多尼烤雞 秘製香辣乳酪醬

馬來椰絲炸香蕉

薏米水
泰式冬陰功湯 $82酸同辣好平衡,香料都好豐富,極度惹味香口,入面都幾足料,我哋嗌咗普通份量,入面堆滿曬海鮮,有蝦、蜆、菇等,同湯嘅味道好夾。但提醒大家,呢個真係好辣!炭燒豬頸肉 $82呢個雖然冇我哋想像中有啲燶邊嘅感覺,但都幾香口,本身已經帶點鹹香,點埋酸甜醬汁,真係好想嗌返杯酒!泰式炒金邊粉 $88金邊粉真係鑊氣十足,每一條都好乾身,味道係酸甜帶點辣,我同男朋仔食咗一碗又一碗,配料有蛋、豆乾等,推薦!斑蘭椰汁冰 $28上面有啲斑蘭凍,唔會太甜,好重班蘭味好正,而且好解辣!椰汁千層糕 $38飲完班蘭冰覺得唔夠喉,所以嗌多個班蘭糕,熱辣辣,好香,作為甜品真係好解膩!

泰式冬陰功湯 $82

炭燒豬頸肉 $82

泰式炒金邊粉 $88

斑蘭椰汁冰 $28

上面有啲斑蘭凍,唔會太甜,好重班蘭味好正,而且好解辣!

椰汁千層糕 $38

2025-06-07 218 浏览
西環有好多特色餐廳今天與朋友探索一下今天想食濃味的喇沙就選了這間餐廳餐廳裏面都好光猛明確目標就係食喇沙招牌無骨海南雞摻摻喇沙喇沙好夠味, 又有油面又有米粉非常吸湯今次冇加錢要雞髀,食落還好肉質唔算好乾海南雞真係無骨整得一讚朋友要咗香葉豬肉碎配白飯肉碎份量都好多可以係一半飯半肉碎非常好下飯, 豬肉唔會有好多肥肉喺裏面所以食落好惹味飲品要咗個檸檬薏米水好正可以選擇無糖無糖後感覺有少少似 檸水但有陣陣米香味係一個好好嘅選擇整體覺得這間食店坐得舒服可以朋友相聚食餐飯
西環有好多特色餐廳今天與朋友探索一下
今天想食濃味的喇沙就選了這間餐廳

餐廳裏面都好光猛

明確目標就係食喇沙
招牌無骨海南雞摻摻喇沙

喇沙好夠味, 又有油面又有米粉
非常吸湯

今次冇加錢要雞髀,食落還好肉質唔算好乾
海南雞真係無骨整得一讚

朋友要咗香葉豬肉碎配白飯

肉碎份量都好多
可以係一半飯半肉碎
非常好下飯, 豬肉唔會有好多肥肉喺裏面所以食落好惹味

飲品要咗個檸檬薏米水

• 海南雞摻摻喇沙
  • 檸檬薏米水
  • 香葉豬肉碎配白飯
2025-04-22 169 浏览
今日朋友說想吃泰菜,我們便來了這餐廳吃晚餐。蘆筍蟹肉炒飯($92)首先,蘆筍鮮脆口感和蟹肉的鮮甜味道相互交融,使炒飯的整體風味更加豐富。飯粒粒分明,炒至恰到好處,沒有油膩感。這道炒飯的顏色也非常誘人,綠色的蘆筍、白色的蟹肉和金黃色的米飯形成美麗的對比,讓人食指大動。菠蘿海鮮炒飯($108):菠蘿海鮮炒飯是一道色香味俱全的料理,其獨特之處在於將新鮮的海鮮與香甜的菠蘿結合,讓人每一口都能體驗到海洋的鮮味與熱帶水果的甜美。菠蘿的酸甜味與海鮮的鮮美相得益彰,搭配炒飯的香氣,讓整體口感更加豐富。海鮮的選擇可以多樣化,常見的有蝦仁、魚片和墨魚等,增添口感的多樣性。這道炒飯通常色彩鮮豔,金黃的菠蘿塊、各種海鮮的色澤、以及青綠的蔬菜(如青豆)的搭配,讓人看了就食慾大增。炒飯的米粒炒得鬆散,每一口都有菠蘿的果肉及海鮮的口感,讓人享受不同的嚼勁。菠蘿的果汁滲透到米飯中,為炒飯增加一層果香。
今日朋友說想吃泰菜,我們便來了這餐廳吃晚餐。

蘆筍蟹肉炒飯($92)

菠蘿海鮮炒飯($108):

2025-03-22 215 浏览
我和 Honey 都喜歡吃海南雞飯,今天來到西營盤水街馬泰餐廳,一試这里的海南鸡饭,餐厅不大,但是很干净明亮,服务人员热情好客, 令人有賓至如歸的感覺。晚飯時間人客不少,餐牌裡的選擇更多,我们选了海南鸡饭,还有这里的特色甜品,厨师推介馬來班蘭伽央多士。海南雞🐔飯套餐送到,包括一大碟皮脆肉嫩的無骨海南雞,一碗粉葛雞湯,一碗黃澄澄的雞油飯,還配搭新鮮青瓜,酸羅蔔,酸辣醬汁和醬油,油飯粒粒晶瑩,雞肉啖啖鮮美,$82一個套餐,真是物超所值。馬來班蘭伽央多士有四塊,一朵紫紅蘭花伴碟,賣相很好,味道不錯,牛油和伽央混合,濃香的椰子味,脆脆的多士,絕對是一個好甜品。😋😋埋單只需要$202,真是抵到爛,值得回頭。👍👍

海南雞🐔飯套餐送到,包括一大碟皮脆肉嫩的無骨海南雞,

一碗粉葛雞湯,一碗黃澄澄的雞油飯,還配搭新鮮青瓜,

馬來班蘭伽央多士有四塊,一朵紫紅蘭花伴碟,

埋單只需要$202,真是抵到爛,值得回頭。👍👍
2025-03-15 155 浏览
西環有間專食馬來西亞同泰國料理既餐廳,銅鑼灣都有分店,餐牌有好多選擇🤗 價錢好實惠,全部都想試😍 馬來斑蘭咖央多士 🍞超好食既多士😍 斑蘭多士夾住咖央漿同邪惡即牛油🧈 咬落去入口即溶,好正!🤭🤭菠蘿海鮮炒飯 🍍 出色既泰式菠蘿炒飯,有好多海鮮同菠蘿粒😌 賣相都好正,成個菠蘿咁上😍香茅厚切豬扒摻摻喇沙 🍜呢個可以揀豬扒或者雞扒,都超厚切🤗 仲有好多芽菜添😆 喇沙湯底好香濃,仲可以揀少辣添 🌶️ 😆

馬來斑蘭咖央多士 🍞
馬來斑蘭咖央多士

菠蘿海鮮炒飯 🍍
菠蘿海鮮炒飯

香茅厚切豬扒摻摻喇沙 🍜
馬來斑蘭咖央多士
菠蘿海鮮炒飯
2025-03-15 127 浏览
超抵食下午茶!昨天咁啱去開HKU, 完左個talk想喺附近周圍行吓,5:50 pm入餐廳,原來仲有下午茶,咁梗係食下午茶啦!(其實原本係諗住食晚餐嘅)我哋叫咗個海南雞飯同埋海南雞喇沙,仲包飲品,另外加錢叫咗兩款小食。其中,杏仁炸蝦,水準超高,超好味!豬頸肉份量亦不少,很飽!鍾意玩嗰個魔法飲品,應該係透過酸鹼原理,令到飲品由紫色變做粉紅色😆見到餐廳keep住都多人,我估應該都幾受歡迎,見到隔籬枱嘅生菜包,好吸引,好想食,但已經好飽,唯有等待下一次,可以想試吓其他嘢食😆
超抵食下午茶!

餐廳俾人感覺好親切,服務仲要又快又好,真係有返啲街坊Feel!👩‍🍳👨‍🍳  💚 *斑斕咖央多士*:呢款甜品真係好邪惡!鬆軟嘅多士配上香濃嘅斑斕咖央醬,每一啖都係幸福嘅滋味~💚💛  🍖 *無骨豬手飯*:香嫩嘅豬手淋上特製醬汁,仲要冇骨!食落唔單止滿足,仲方便快捷,簡直係懶人福音~  🥢 *無骨海南雞摻摻喇沙*:兩種特色菜一次過滿足你嘅胃口!香滑嘅海南雞搭配濃郁嘅喇沙湯底,真係一啖就上癮!  🍹 *凍泰式檸檬茶*:清新解渴,茶味與檸檬完美結合,炎熱天氣必飲!  🍊 *凍鹹柑桔水*:鹹鹹甜甜,飲落有啲復古味道,幫你即時降溫~  呢度嘅選擇真係多到令人眼花撩亂,大家仲唔快啲約埋朋友一齊試吓?😋✨

2025-03-05
2025-03-02 173 浏览
朋友係西營盤返工,星期六約左佢係附近一間餐廳食飯。餐廳主打馬來西亞和泰國菜,款色包括肉骨茶、巴東雞肉椰漿飯、摻摻喇沙及娘惹糕點等地道食物。海南雞飯加錢轉左雞脾肉, 肉質鮮嫩, 油飯軟硬適中,充滿雞油味,伴碟仲有青瓜、酸蘿蔔和花生。另外佢個湯有蘿蔔、栗米和雞肉等, 味道鮮甜,飲落似無味精既住家湯。馬來海鮮喇沙滲滲,入面有豆卜、魷魚、蝦、蟹柳、蜆等多款海鮮,湯底味道香濃,微辣又帶點椰香,十分惹味,而摻摻係用左米粉溝油麵,口感豐富。
海南雞飯
馬來海鮮喇沙滲滲
泰式檸檬茶
海南雞飯
馬來海鮮喇沙滲滲
泰式檸檬茶
2025-02-19 213 浏览
馬泰 (西環) 地址: 西環西營盤水街1C-1K號東利大廈地龍蝦laksa 好多心慕名而來食同打卡,星馬菜價錢公道菜品款式多$58 怡保芽菜,清清地近乎0油,減肥之選,清淡的醬油加炸蔥調味!$88 天多尼烤雞,印度野都有,個雞好重香料味,加個yogurt 醬,唔食海南雞食烤雞又幾特別加杯飲品#keto#lchf #生酮 #好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #香港必食 #香港旅行 #delicious #必食推介
馬泰 (西環)

地址: 西環西營盤水街1C-1K號東利大廈地

加杯飲品
2025-02-11 190 浏览
馬來斑蘭咖央多士:烤麵包搭配上斑蘭葉製成的香甜咖央醬,充滿了濃郁的椰香和斑蘭的獨特風味。龍蝦喇沙:原隻鮮嫩龍蝦肉,搭配濃郁的喇沙湯底,帶有微微辛辣和濃郁的香氣,龍蝦的鮮美與喇沙湯的濃郁非常掂!泰式黃金大虎蝦:大虎蝦經過鹹蛋黃金醬的調味和烹製,外皮酥脆、內裡多汁。蒜蓉牛油雞翼:雞翼經過蒜蓉和牛油的調味烤製,充滿了香濃的蒜味和牛油的香氣°荔枝冰和龍眼冰,既解渴又滿足。
荔枝冰和龍眼冰,既解渴又滿足。
2025-01-30 209 浏览
難得夜麻麻嚟到呢頭 見到好多餐廳都閂咗門天氣凍凍地,又想食啲暖暖哋嘅嘢 就入咗馬泰 呢度選擇非常之多 多到樣樣都想食🔺馬來海鮮摻掺喇沙 $78大蝦,蜆肉,蟹柳,魚蛋,豆卜,魷魚超級大碗 入面有油面加米粉 湯底非常濃郁隻蝦大大隻 啲蜆冇沙 仲有好多其他配料上面個辣醬亦可以自行 選擇撈幾多 個辣醬都相當那所以一開始都唔建議撈太多 亦都因為個辣醬非常惹味🔺馬拉盞炒椰菜苗 $68呢碟菜直頭有啲嚇親 因為好大兜椰菜苗唔係好多地方都有 所以一見到就直接叫咗呢個菜嘅醬汁比較重味 亦都令到食唔停口🔺青檸梳打 $28好多地方清理梳打都係靠糖漿 一係就比四嘅青檸你呢度嘅青檸梳打唔係落糖漿 要俾咗半粒嘅青檸除此之外,都好貼心 有得俾你揀少甜或者走甜呢間餐廳 每一樣菜 佢都有得自行選擇小甜走甜 小面 小辣等等 可以因應個人嘅喜好去選擇 10分細心10分推薦
難得夜麻麻嚟到呢頭 見到好多餐廳都閂咗門
天氣凍凍地,又想食啲暖暖哋嘅嘢
就入咗馬泰 呢度選擇非常之多 多到樣樣都想食

🔺馬來海鮮摻掺喇沙 $78
大蝦,蜆肉,蟹柳,魚蛋,豆卜,魷魚
超級大碗 入面有油面加米粉 湯底非常濃郁

呢個菜嘅醬汁比較重味 亦都令到食唔停口

🔺青檸梳打 $28
好多地方清理梳打都係靠糖漿 一係就比四嘅青檸你
呢度嘅青檸梳打唔係落糖漿 要俾咗半粒嘅青檸
除此之外,都好貼心 有得俾你揀少甜或者走甜

2025-01-27
  • 馬來海鮮摻掺喇沙
2025-01-26 227 浏览
今次我去咗一間泰式餐廳,試咗幾樣菜,真係好滿足!泰式大蝦炒蘿蔔糕蝦新鮮大隻,肉質彈牙,加上蘿蔔糕口感層次豐富,不過蘿蔔糕就有啲太乾😅😭泰式炒金邊粉呢碟金邊粉炒得非常好,入味,特別係嗰啲香菜同檸檬汁,為整碟菜增添咗一份清新😛👍🏻牛腩馬來椰漿飯牛腩煮得夠軟,入味十足,配搭椰漿飯,飯粒鬆軟,帶有淡淡的椰香。加上牛腩湯汁,真係好正!😋不過份量就比較少~😁所以整體嚟講都OK嘅~☺️☺️☺️☺️
今次我去咗一間泰式餐廳,試咗幾樣菜,真係好滿足!

泰式大蝦炒蘿蔔糕

泰式炒金邊粉

牛腩馬來椰漿飯

所以整體嚟講都OK嘅~☺️☺️☺️☺️
2025-01-25 152 浏览
🥢原隻波士頓龍蝦喇沙首先,我點咗原隻波士頓龍蝦喇沙。一上碟,整個龍蝦就靚靚地擺喺碗中,湯底呈現出誘人的橙紅色,散發出濃郁嘅香氣。喇沙係馬來西亞非常受歡迎嘅一道湯品,通常會用到椰漿、香料同辣椒,而這道菜更係用上咗新鮮的波士頓龍蝦。當我啖啖食落去,首先感受到龍蝦肉嘅鮮甜,每一口都充滿海鮮的甘甜味。湯底則非常濃郁,椰漿的香味與香料的辛辣味道相得益彰,令整碗湯既有層次又唔會太過油膩。再加上裡面有米粉吸收咗湯汁,簡直係完美!我建議大家可以加多啲檸檬汁,令味道更加清新。柚子虾沙律🥢接下來,我試咗柚子虾沙律。這道菜色彩繽紛,擺盤精美,非常吸引眼球。沙律裡面有新鮮的生菜、熟蝦和柚子果肉,還有幾片脆脆的黃瓜和紅蘿蔔絲。每一口都帶來清新的口感,非常適合炎熱的天氣。柚子的酸甜味與鮮蝦的鮮味形成了極佳的對比,而生菜的爽脆感更添了整道菜的層次感。特別值得一提的是,沙律上面淋上了一層特製的醬汁,既不會掩蓋食材本身的味道,又增添了不少風味。我覺得這道沙律非常適合作為開胃菜,不僅能夠刺激食慾,也能讓人感受到健康飲食的樂趣。椰汁千層糕🥢最後,我試咗椰汁千層糕作為甜品。這道甜品給我帶來了意想不到的驚喜!千層糕嘅外觀非常誘
🥢原隻波士頓龍蝦喇沙
柚子虾沙律
椰汁千層糕
🥢最後,我試咗椰汁千層糕作為甜品。這道甜品給我帶來了意想不到的驚喜!千層糕嘅外觀非常誘人,每一層都分得清清楚楚,透著淡淡的椰香。當我用叉子切開時,可以看到層次分明,每一層都充滿了椰奶的香氣。
食落去,口感滑嫩,不會太甜,非常適合我這種喜歡清淡口味的人。椰汁嘅香氣在嘴裡慢慢散開,每一口都令人陶醉。我覺得這個甜品非常適合作為餐後的小點心,不會讓人覺得負擔重,而是輕鬆愉快。