2023-01-14
香港的日本餐廳琳琅滿目,燒肉店數目不比日本少。競爭大太,選擇就會多,都唔太難搵一間價錢合理,質素唔錯嘅餐廳。驚安燒肉商店位於尖沙咀樓上舖,為筲箕灣激安燒肉工房的姊妹店,聽名就知質素有咁上下。餐廳人流絡繹不絕,限時90分鐘,想食就最好book定位。是晚WalkIn,本來要等足個半鐘,惟有四圍行下。好在半小時後,待應打電話覆我有位,貼心加分!🍴五目九宮格盛盒基本上每枱必點must try,價錢合理,滿足大家「咩都想試」的心。盛合包括:柚子漬雞肉、味噌五花腩、壺漬牛肋肉、和牛上蓋、極黑和牛、和牛肩肉、安格斯霜降牛、小牛排、厚切牛舌職員教路由淡味食起,最後再試壺漬。雞肉有驚喜,非常嫩口,咁多款牛都好食,最愛壺漬牛,味道濃濃,牛味十足。另外牛小排值得一嚐。下次會單點,就可以食多幾塊!不過呢個一格兩件,好啱打卡亦可以食多幾款。🍴 紫菜月見飯白飯加蛋,不嬲都好好食,加埋紫菜同牛汁,點可抗拒!
🍴五目九宮格盛盒
🍴 紫菜月見飯
白飯加蛋,不嬲都好好食,加埋紫菜同牛汁,點可抗拒!