2022-12-04 226 浏览
年底加薪, 相約幾位同事放工一齊慶祝一番。選址尖沙咗一間樓上舖燒肉餐廳--- 驚安燒肉商店。見網上好評不絕, 大家又係和牛控, 呢度就能滿足大家胃口。餐廳座位分為四人以上圓檯, 同埋二人平排坐嘅檯, 地方闊落乾淨, 完全沒半點油煙感。愛吃牛就當然要點餐廳招牌人氣嘅 【一圈入魂】HK$1,288基本上可以食齊牛十個不同部位, 擺盤特意設計成以圓圈木盤架上, 剛好圈住個烤爐, 有特色得黎又慳位。店員建議以順時針方向開始食, 次序根據味道由淡味至濃味, 同埋油花豐富至肉味濃郁咁排序, 分別有特上牛舌芯、和牛三角腩、和牛友三角、和牛沙巴當、手切牛五花、封門柳、一口和牛、牛頸脊、極黑和牛、壺漬牛肋肉。所有肉色澤嫩紅新鮮, 燒嘅時候仲有血水滲出, 整個套餐都能滿足到不同口感、肉味、牛脂分佈嘅高低, 而最後一道嘅壺漬牛肋肉, 亦係餐廳自家醃製, 相當入味, 甜甜的又夠林。滿足到喜歡食牛嘅我。 【日式味噌黑豚五花】HK$68五花腩被醃製調味過, 以薄片上碟, 燒嘅時候注意比較易濃, 五花燒後被迫出少量油膩, 甜甜地嘅調味完全令人忽視本身嘅油膩。 【黑松露牛油果沙律】HK$48新鮮爽脆嘅沙律菜, 配有蕃

【日式味噌黑豚五花】HK$68
日式味噌黑豚五花

【黑松露牛油果沙律】HK$48
新鮮爽脆嘅沙律菜, 配有蕃茄仔、好林又creamy嘅牛油果, 再加上黑松露, 清新味道有助平衡食完燒肉口中嘅味道。
黑松露牛油果沙律

【焦糖菠蘿乳酸】HK$38
菠蘿乳酸大大杯, 菠蘿味突出, 有菠蘿碎粒增加層次感, 仲有一小串焦糖菠蘿, 甜甜地又juicy, 超正!
2022-12-01
日式味噌黑豚五花
黑松露牛油果沙律
焦糖菠蘿乳酸
呢間燒肉唔單止我哋介紹過,食完仲不斷推介身邊嘅朋友同親戚嚟食😆,午市有7折真係超抵❤️‍🔥見佢出咗新產品即時嚟試下!新出嘅拼盤雖然貴啲,不過份量更多,而且質素比九宮格更好😍仲有新嘅和牛多士都係必食🙌🏻呢餐 4個人食到超滿足,可以encore🤘🏻.📍一圈入魂(HK$1288)呢款新出嘅拼盤勁igable,木圈上有10款唔同嘅牛肉,啱啱好可以圍住個燒烤爐,打卡一流😍10款牛包括:特上牛舌芯、肩胛小排、和牛三角腩、和牛沙巴當、手切牛五花、封門柳、一口和牛、牛頸脊、極黑和牛、壺漬牛肋肉每款牛肉最少有4片,4個人share啱啱好,可以每款都試少少牛肉由淡味食到濃味,整體啲肉都幾靚,入口軟滑冇渣,油花豐富🥩。可能本身啲牛肉夠靚,所以餐廳冇特別調味,燒完後簡單點上鹽已經夠好食🧂。最後一款壺漬牛肋肉係唯一有醃過嘅肉,肉味較濃同樣好正😋。.📍和牛多士(鹿兒島)($248)今餐嘅MVP✨,多士烘脆,中間嘅和牛炸到外脆內嫰,入口有油香但唔會太膩,配上沙律醬同魚子醬又靚又好食😍。.📍紫菜月見飯 ($28)每次嚟到都會點,將紫菜、飯素、蛋黃同醬油撈埋一齊再配燒肉感覺冇咁膩,飯量都幾多🍚,2個女仔share啱啱好🙌

📍一圈入魂(HK$1288)

📍和牛多士(鹿兒島)($248)

📍紫菜月見飯 ($28)
每次嚟到都會點,將紫菜、飯素、蛋黃同醬油撈埋一齊再配燒肉感覺冇咁膩,飯量都幾多🍚,2個女仔share啱啱好🙌🏻

📍焦糖芝士蛋糕($28)
芝士蛋糕雪得比較硬,應該係一般出面來貨🍰,正常來貨質素唔算特別香滑,不過面頭加咗焦糖脆面係加番啲分。

📍鮮菠蘿片($28)
菠蘿又係每次要點,燒過特別甜🍍

📍冷泡白桃烏龍茶($18)

呢間性價比係幾高,餐廳抽風做得唔錯,食完唔會成身油笠笠。另外筲箕灣分店好似做緊割引🈹 價錢會再抵啲😆✌🏻
呢間餐廳之前最出名既係九官格和牛🍱最近日本開關佢地新出咗一款一圈入魂既和牛拼盤盛宴迎戰,睇落仲有少少似足球⚽️真係唔使去日本都可以嘆到高質和牛,和牛主要都係來自日本岩手縣🐂醬料有柚子胡椒、燒肉醬同青檸辣燒肉醬,仲有七味粉同岩鹽等等可以調味,另外最欣賞就係呢度抽風設備幾好🌬一路食都唔覺大油煙,最近天氣轉涼,著厚衫黎食完都唔會話有一身煙火氣🔥一圈入魂 $1288店員介紹就係由有油花既開始食,一步步食到濃厚肉味,真係一個享受既盛宴,最愛係牛舌既入口爽彈😍唔會太油但牛味濃郁,之後友三角係油花最綿密,入口即溶既幸福感,沙巴當即係Zabuton,屬於高級和牛既稀有部位,食落油花多肉味濃🤤極黑和牛係來自美國,帶有美國牛既厚重肉味又有和牛既Marbling油脂,平衡出一個唔heavy既味道😝🐔柚子漬雞肉山 $48一直都係餐廳既招牌,性價比超高,雞肉已經去皮,再用柚子漬過⛰️做咗咁多功夫都只係賣$48堅抵食,有超過十大舊雞肉,燒完之後仲好嫩滑,唔使點醬食都有柚子香味,齒頰留香🍗🫓味淋魚干 $38日本人最愛既下酒菜之一,可以將魚干再放返爐到烘熱同軟身d,食落有嚼頭,點埋沙律醬會上癮

一圈入魂 $1288

🐔柚子漬雞肉山 $48

🫓味淋魚干 $38

2022-11-29
餐廳門面簡單得黎好sharp🥁入面櫈都係彩色設計,餐檯就係用木系,中間有個大網燒爐,仲有唔同位置適合2個人小聚或者係一大班人都夠位放食物😚呢度使用QR code點單📲環保又方便,每樣食物都有圖睇同埋有簡單介紹,唔驚叫咗唔啱食既野,主力當然就係和牛🥩有唔同組合可以試到唔同部位或者偏好既口感,仲有豚肉、雞肉同海鮮可以燒,小食前菜都有幾樣,可以有居酒屋風味🎏配住啤酒或者Highball食最爽🎯一圈入魂|$1288啱啱好圍住個爐既木盤上面放住十款和牛,都幾慳位同埋方便燒👍平時夾燒肉時都驚有汁或者油滴到去其他食物,呢度有齊主打既牛舌、肩胛小排、友三角、沙巴當、牛五花、封門柳、和牛粒、牛頸脊、極黑和牛同埋壺漬牛肋肉😋🔪驚安牛肉刺身薄切|$88薄切牛肉透過輔料見到佢既油花好靚,配上芝士同埋炸過既海苔,食過幾似Ham咁,咸香中又帶有d肉味,開胃不錯😗🍳明太子月見飯|$36食d油花咁靚既牛梗係要學日本人叫返碗飯夜下啦,除咗紫菜飯呢度仲有呢款特色飯,用咗略帶辛辣既明太子同埋蛋味香濃既生食級雞蛋,差d齋食哂個飯🍘🥗水牛芝士沙律|$48開胃前菜之一,唔會加太多額外醬汁,保持咗沙律菜同小蕃茄既鮮甜清爽,水牛芝士

🎯一圈入魂|$1288

🔪驚安牛肉刺身薄切|$88

🍳明太子月見飯|$36

🥗水牛芝士沙律|$48
開胃前菜之一,唔會加太多額外醬汁,保持咗沙律菜同小蕃茄既鮮甜清爽,水牛芝士細細粒,咬開綿軟

🍹杯邊鹽檸檬梳打|$32
唔講以為飲緊Tequila,檸檬味好清新,氣泡感十足

🍻Sapporo生啤|$48/杯(買一送一)
做緊呢個優惠都好耐,$48就有兩杯Sapporo生啤飲,仿似一秒去咗北海道,泡沫手法唔錯,持隧又有風味,涼透心既燒肉拍檔,消膩都幾正
2022-12-01
2022-11-26 149 浏览
尖沙咀呢間驚安燒肉商店非常受歡迎🤯平日夜晚經常full booking不特止 見到有人walk-in都要等個幾鐘😧可見佢哋相當有名 人氣爆棚 所以大家一定要預先book位!🙈-經常喺網上見到有人介紹佢哋嘅九宮格盛合 不過最近推出咗新品🌸第二次和牛盛合🌸包含嘅食品都好吸引 所以嗌嚟試下😉除咗呢款 另外仲有🌼第三次和牛盛合🌼分別係和牛壽喜燒+和牛棒+三點盛🐂睇啱食咩就可以scan QR code落單~-🍱第二次和牛盛合 $588-🐂和牛三點盛盛合嘅重頭戲 就係呢三款和牛·1️⃣極黑第一款就係食呢款 選用見島和牛 牛味都幾重💁🏻‍♀️配蒜蓉一齊食都幾夾🧄不過比沙巴當稍為遜色 ·2️⃣赤身同樣選用見島和牛 赤身一般指紅肉油脂較少嘅部位 牛嘅厚度幾厚 不過有一片特別韌 可能咁啱係筋位🧐·3️⃣和牛沙巴當選用鹿兒島和牛上肩里脊肉 被譽為最稀有嘅部位🤯雖然比較薄 但係油脂分佈多😍亦係三款入面牛味最濃、最軟熟 食完個口仲有牛味☺️建議唔好蘸任何醬料就咁食·🥪和牛多士烘得香脆嘅多士夾住鹿兒島和牛😍和牛燒至7成熟 非常厚身 中心仍然呈現粉紅色💕最頂仲有魚子醬點綴 和牛食落一啲都唔韌😆可以同多士一齊咬開 和牛肉味濃郁 配埋

🍱第二次和牛盛合 $588
🐂和牛三點盛
盛合嘅重頭戲 就係呢三款和牛

1️⃣極黑
2️⃣赤身
3️⃣和牛沙巴當
🥪和牛多士
烘得香脆嘅多士夾住鹿兒島和牛😍和牛燒至7成熟 非常厚身 中心仍然呈現粉紅色💕最頂仲有魚子醬點綴 和牛食落一啲都唔韌😆可以同多士一齊咬開 和牛肉味濃郁 配埋多士入面嘅黑松露醬 齒頰留香🤤大家一定要趁熱食 凍咗冇咁好食😕

🥗驚安手切牛肉他他
生牛肉選用頂級美國肉眼🥩混合意日烹調方法 再切成一粒粒 將蛋黃戳穿撈埋牛肉🍳蛋汁包覆每粒牛肉 令牛肉表面更濕潤易入口 肉味濃郁 調味可能加咗柚子醋 味道酸酸哋😙另外帶點生洋蔥同黑椒嘅辣味🌶相當開胃 旁邊仲跟有薯片配生牛肉食 瞬間有種墨西哥料理嘅感覺🤣

🐖豬頸肉 $48
較薄所以容易燒得乾身 不過食落仍然有肉汁
🌕紫菜月見飯 $28
啲飯已經被紫菜遮到不見天日🤣飯粒好煙韌 撈埋燒肉汁同蒜蓉更加惹味 食多碗都仲得😋

🍵宇治抹茶最中餅 $32
造型成個寶盒咁 最中餅夾住巨大抹茶雪糕球🍨不過我唔記得揀後上 所以燒燒下肉要食咗佢先🤣個餅味道似雪糕筒 至於抹茶雪糕味道似綠茶多啲😶‍🌫️不過底下嘅紅豆甜甜地幾好食~

🍍焦糖菠蘿乳酸 $38
食燒肉當然要叫返杯飲品解解膩🤪全部飲品都係用啤酒杯裝🍺我就叫咗乳酸 最頂仲有舊焦糖菠蘿 相當吸睛🤓每一口乳酸都充滿啖啖菠蘿肉🍍乳酸亦唔會好淡 都幾好飲
🍋青檸菠蘿梳打 $28
朋友就叫咗杯青檸梳打 同樣加咗好多菠蘿肉🍍味道酸酸甜甜 好清新🍃

而家午市仲有7折!快啲bookmark定啦!筲箕灣都有佢哋分店啊~
  • 第二次和牛盛合
  • 焦糖菠蘿乳酸
  • 紫菜月見飯
2022-11-25 125 浏览
很久沒吃日本燒肉囉😝!!! 最近和牛燒肉癮起,我就約媽媽去尖沙咀的 🇯🇵激安燒肉工房 吃晚餐啦~原來餐廳推出數款新的燒肉盛合,在職員的推介下,我就試了第二次盛合吧~包括: 和牛三點盛、和牛多士 和 驚安手切牛肉他他。「 和牛沙巴當🥩$ 198 」 沙巴當是和牛的上肩里脊肉,是高級靚牛才有的稀有部位哦😆。肉質軟腍,肉味香濃,油脂豐富呀。 「 鹿兒島和牛多士🍞$248 」 我最愛吃和牛多士,厚厚的鹿兒島和牛,脂肪豐盈,油香肉香豐腴😳,多士香脆,抹上黑松露醬,好有層次感。 「 手切牛肉他他💕$158 」 肉質軟腍的他他,味道帶辣,配上香脆的薯片,口感更豐富。 「 和牛炒飯🍚$88 」 鑊氣十足的炒飯,充滿牛香和醬油香,飯粒乾身,不錯~

包括: 和牛三點盛、和牛多士 和 驚安手切牛肉他他。

「 和牛沙巴當🥩$ 198 」

「 鹿兒島和牛多士🍞$248 」

「 手切牛肉他他💕$158 」

肉質軟腍的他他,味道帶辣,配上香脆的薯片,口感更豐富。

「 和牛炒飯🍚$88 」

鑊氣十足的炒飯,充滿牛香和醬油香,飯粒乾身,不錯~
2022-11-24
*💭驚安燒肉商店之前食過港島區的分店,已經覺得性價比相當高,這次來到尖沙咀店,位置十分方便。餐廳價錢吸引,難怪這晚來到座無虛席🙈✏︎第二次和牛盛盒➤驚安手切牛肉他他賣相很美,中間有一顆橙色蛋黃😍牛肉是頂級美國肉眼,脂肪比例適中,肉味濃😋將蛋黃混合一齊食落很嫩滑🤤➤和牛多士多士切除了邊邊部分,兩邊都有煎烘過,咬落香脆,中間是鹿兒島和牛,非常厚切😍咬落軟稔味重,多士吸收了不少肉汁,非常美味😋➤和牛三點盛燒肉有沙巴當、極黑和赤身,沙巴當和極黑油花超美,肉味濃🤤而赤身則脂肪較少,但入口亦十分軟腍,點上醬汁更滋味。✏︎和牛西冷壽喜燒伴海膽店員會即席在眼前用火槍燒,火光熊熊,很適合打卡😍西冷配上月見汁非常滑溜惹味,加上海膽和白飯很滿足🥰✏︎和牛層層疊和牛粒每粒都超大超厚😍燒過六面後可再點上醬汁調味,和牛粒雖然是厚切但入口很軟熟,脂肪滿滿😳另外日本生啤更有買一送一優惠,燒肉配上啤酒真是絕配呢🥰餐廳由港島區開始打出名堂,來到尖沙咀再光顧,食物和菜式比以前更高質👍🏻
💭驚安燒肉商店

✏︎第二次和牛盛盒
➤驚安手切牛肉他他

➤和牛多士

➤和牛三點盛

✏︎和牛西冷壽喜燒伴海膽
加上海膽和白飯很滿足🥰

✏︎和牛層層疊

另外日本生啤更有買一送一優惠,燒肉配上啤酒真是絕配呢🥰

2022-11-21 8859 浏览
有朋友就快生日, 又有朋友快要離港工作, 咁就決定齊人時, 大家先聚首一堂食番餐飯, 左思右想後大家決定食燒肉, 朋友就找來這家近期好hit 的日式燒肉店, 聽聞訂位都好full ,真係辛苦晒朋友🫶🏻🫶🏻地方都算大, 有唔少架位, 架位係圓形枱, 唔使怕邊個離個爐太遠燒唔到, 而我地一黎到就好肚餓, 所以立即用QR code 點嘢食。因為第一次食, 所以我地決定唔好煩,就揀佢新出既「一圈入魂」,個樣好靚之餘,一次過可以試晒10款唔同部位既牛,啱晒牛魔王,而且每款都剛好有4塊份量,4個朋友黎食剛剛好, 唔使爭 😂😂🥢一圈入魂(HK$1288) 成個圓圈木盤架上, 剛好圈住個烤爐, 呢個設計好好, 又方便, 10款牛包括:特上牛舌芯、肩胛小排、和牛友三角、和牛沙巴當、手切牛五花、封門柳、一口和牛、牛頸脊、極黑和牛、壺漬牛肋肉。 侍應話已經將牛肉要燒既位置順序排好,只要順時針燒黎食就得,由淡味至濃味,由油花豐富至肉味濃郁。每個部位既肉都好靚, 我地只係好簡單咁每邊都燒到個面轉晒色, 無血水就急不及待咁放入口, 每款肉都各有好處, 油花豐富既就入口即融, 後面果D 就肉味濃郁, 我每款都只係簡

🥢一圈入魂(HK$1288)

侍應話已經將牛肉要燒既位置順序排好,只要順時針燒黎食就得,由淡味至濃味,由油花豐富至肉味濃郁。每個部位既肉都好靚, 我地只係好簡單咁每邊都燒到個面轉晒色, 無血水就急不及待咁放入口, 每款肉都各有好處, 油花豐富既就入口即融, 後面果D 就肉味濃郁, 我每款都只係簡單點D 鹽就已經好好味
我個人比較重口味, 就較喜歡偏後面果D 肉, 肉味較濃, 肉汁豐盛;

另外D肉未到時我地就先點咗D 熟食黎食,
🥢特上目光魚- 一條條魚仔, 口感係九肚魚同多春魚既混合體, 魚身味道濃, 燒過後香味更濃, 可以成條連骨食
🥢蒜香炒雜菇 - 簡單蒜蓉加黑椒炒雜菇, 好味
🥢黑松露牛油果沙律- 食咁多肉要叫D沙律清吓
🥢雞皮餃子-雞皮脆卜卜, 一啖一隻好滿足
🥢牛油蜜糖日本蕃薯條- 呢款日本蕃薯條好好味, 食落好香牛油味好creamy, 而蕃薯既味道都好出, 但炸得好乾身, 一D 油膩感都無, 我食到停唔到口。

🍹飲品:
焦糖菠蘿乳酸、青檸菠蘿梳打、杯邊鹽檸檬梳打、梅酒梳打
食得燒肉梗係要叫杯清涼飲品, 飲品選擇頗多, 啤酒清酒都有, 我地主要叫梳打黎飲, 大大杯叫黎食燒肉就最啱。

我地食完大家都大滿足 😋😋
朋友話驚安燒肉商店係筲箕灣既姊妹店—激安燒肉工房都好旺場,好彩佢地係尖沙咀開咗分店,唔係要過海先食到就大鑊😂😂
一間係港島,一間係九龍,唔使迫晒一間店好好呀,希望第二時新界區都開番間,方便新界既朋友仔🤤
  • 一圈入魂
  • 牛油蜜糖日本蕃薯條
2022-11-21 3591 浏览
最近天氣越來越涼 就系食燒肉既季節😍今次同朋友黎左呢間經常造訪既燒肉店 @gekiyasu_yakiniku 佢地午市仲有七折 真系好抵食😍 座位闊落 唔會好大油煙感 鐘意食燒肉既一定唔可以錯過🙌🏻▫️第三次盛合(和牛三點、和牛棒、和牛壽喜燒)▪️和牛壽喜燒大推💓💓店員會幫手直火燒製 再加埋靈魂既黑松露月見汁 放起日本米飯一齊食 滿滿既油脂香 軟嫩!▪️和牛棒驚安既自家製和牛棒 外脆內軟 加埋甜甜地既蛋液 味道香濃實正 口感豐富!▪️和牛三點:和牛三角腩、和牛五花、三筋和牛三角腩口感軟熟鬆化 油脂滿滿 食落入口即溶和牛五花油脂飽滿 口感不膩又帶有牛香味個人最愛和牛三筋 聽講每隻和牛只有約 3kg 既稀有部位黎 表層既牛花好靚 中間有條Q彈嫩筋 有咬口 紋理細緻 味道爽口濃郁 唔洗任何醬汁已經好好食!▫️柚子漬雞肉山 ▫️豬頸肉 ▫️特大薄切牛舌次次過到黎都必叫抵食雞肉山 雞肉嘅份量十足 柚子味唔重 但雞肉肉質嫩滑新鮮 驚唔夠飽嘅必叫!牛舌都系必叫 細細塊但重份量極多 最小廿十幾塊 薄燒泥講輕輕燒一燒就食得 爽口有肉味 配飯食無敵!▫️炸入味雞軟骨 ▫️味淋魚干 ▫️紫菜月見飯驚安嘅紫菜月見飯真係每次過嚟都

▫️第三次盛合(和牛三點、和牛棒、和牛壽喜燒)
▪️和牛壽喜燒

▪️和牛棒

▪️和牛三點:和牛三角腩、和牛五花、三筋
和牛三角腩口感軟熟鬆化 油脂滿滿 食落入口即溶
和牛五花油脂飽滿 口感不膩又帶有牛香味

▫️柚子漬雞肉山 ▫️豬頸肉 ▫️特大薄切牛舌

▫️炸入味雞軟骨 ▫️味淋魚干 ▫️紫菜月見飯
驚安嘅紫菜月見飯真係每次過嚟都必叫 月見飯上面鋪滿大量紫菜、芝麻碎、牛肉汁、調味料 仲有隻金黃色既蛋 濃郁入味 配埋肉類一齊食真係一流!
小食叫左雞軟骨同魚干 熱辣辣配埋沙律醬 好邪惡!

▫️百香果梳打 ▫️鮮搾橙汁
食燒肉緊系要叫飲品啦 價錢$20-$40不等 抵飲又大杯 好滿足 解膩好飲✨
2022-11-14
2022-11-19 166 浏览
有2人吧枱 sofa位 亦有小房間一大班人聚會 除了好抵食既五目九宮格盛盒外今次推出新Menu 和牛盛合 品質依舊良好 未食過一定要去試呀🥰‼️午市12:00-16:00堂食7折‼️Sapporo買一送一🐂🐃🐄第二次盛合$588 -和牛多士賣相很吸引7成熟 油脂非常豐富 鬆化麵包配埋魚子醬和牛一啖擺入口 係享受呀-3款和牛分別係極黑,赤身,沙巴當 赤身油脂較少口感軟熟 另外2款油花豐富肉質嫩滑 沙巴當即上肩里脊肉 肉味濃 -生牛肉他他 口感非常鮮嫩有驚喜 將蛋黃攪拌生牛肉及洋蔥碎 味道清新 配埋薯片非常好食 減低燒肉油膩感❣️👅特大薄切牛舌$88我每次必點的 每一片都切得均勻份量亦好多 薄切得來但非常有咬口 肉味濃 推薦必點❣️🍚紫菜月見飯 $28鋪滿紫菜配上日本月見 無特別大驚喜 正常發揮 減低油膩感 🥚明太子月見飯$36主要以明太子作為調味 明太子及月見配搭得好好 味道較紫菜月見飯再濃及膩少少 🥤青檸菠蘿soda$28竟然有新鮮菠蘿肉 而且甜度剛剛好 大大杯好抵飲冷泡荔枝烏龍茶$18 冷泡茶味道清新解膩
‼️午市12:00-16:00堂食7折

🥤青檸菠蘿soda$28
竟然有新鮮菠蘿肉 而且甜度剛剛好 大大杯好抵飲

冷泡荔枝烏龍茶$18
冷泡茶味道清新解膩
高質日式燒肉呢間都真係算唔錯❗️性價比超高‼️今次係第三次嚟,第一次dinner食過九宮格😍有一次就午市七折勁抵食😍今次再黎見有新嘢同埋叫返啲必食推介😚🔸第二次盛合呢個set有3樣items,分別係和牛三點盛🥩驚安手切牛肉他他🐮、和牛多士🥪🔺和牛三點盛🥩有赤身、極黑、和牛沙巴當,一共三款。赤身屬見島和牛,脂肪比較少,不過肉質都好靚,口感軟腍。極黑和牛的油脂分佈就更靚,而和牛沙巴當就稀有部位,油花感多啲,肉味濃郁!🔺驚安手切牛肉他他🐮自己多數都係喺西餐廳食牛肉他他,今次係日式的烹調手法,感覺有啲唔同。選用頂級美國肉眼,食到牛肉的鮮味。配有幾塊薯片,連牛肉他他一同進食,都幾有創意😜🔺和牛多士🐮🥪必點💯‼️麵包烘得香脆鬆化,吸收咗和牛的油脂香,中間係鹿兒島和牛,面頭仲有幾粒魚籽,更顯矜貴!煎到大概七成熟,配上自家製他他醬,好好食🤤🥪🔸柚子汁雞肉山🐥🔸厚切牛舌芯👅🔸紫菜月見飯🍚呢三樣係我對上兩次都有叫既🤣雞肉山係堅抵,叫全份半份都得,份量超多!牛舌有分厚切、薄切,今次叫厚既滿足啲😚😚叫個飯share送牛食是必需吧😌📍#驚安燒肉商店 (#尖沙咀美食)尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓C號舖➡️𝗙𝗼𝗹

🔸第二次盛合

🔺和牛三點盛🥩

🔺驚安手切牛肉他他🐮
配有幾塊薯片,連牛肉他他一同進食,都幾有創意😜

🔺和牛多士🐮🥪

煎到大概七成熟,配上自家製他他醬,好好食🤤🥪

🔸柚子汁雞肉山🐥
🔸厚切牛舌芯👅
🔸紫菜月見飯🍚

📍#驚安燒肉商店 (#尖沙咀美食)
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈3樓C號舖

• 厚切牛舌芯
  • 柚子漬雞肉山
  • 紫菜月見飯
2022-11-19 426 浏览
之前一直都好推薦既驚安燒肉最近又推出左左新menu!今次一共有2款特色和牛盛合menu,分別係第二次及第三次盛盒.2款都有唔同既特色同風味.第二次和牛盛盒 一次過滿足對和牛既慾望!!三款牛肉色澤相當亮澤粉嫩.和牛三點盛鹿兒島和牛沙巴當 沙巴當位置即代表上肩里脊肉, 上肩里脊肉係高級牛肉稀有部位,油花分佈極為均勻充滿雪花感.入口即刻充滿濃厚牛脂香氣,入口肉質嫩腍無筋.見島和牛赤身 牛脂較少既部份,入口相對我咁重油膩感.雖然油脂較少但肉質同樣香軟滑嫩.作為和牛,較少油脂既部分果然同樣高質.見島和牛極黑 極黑帶出和牛細膩既油花香氣之同時又帶出濃厚牛肉肉香.烤香後牛肉仍然保持細嫩既肉質而且充滿鎖住肉汁.鹿兒島和牛多士 以烘香多士夾住鹿兒島和牛,多士烘得香脆而且軟熟.多士吸收左和牛既牛脂香令多士更濃香.7成熟既和牛肉質和軟,多士口感外脆內香嫩.牛脂和而不膩,配搭上自家他他醬化解牛脂膩感.驚安手切和牛他他 選用頂級和牛肉眼,配合日式風味,加上半熟蛋黃帶出獨有風味.牛肉他他內加入洋蔥粒同拌上蛋黃後入口香滑得黎又帶有洋蔥甜味.他他內亦拌上日式柚子醋,入口更清爽.將他他配搭薯片增添一陣香脆口感.杯邊鹽檸

第二次和牛盛盒
一次過滿足對和牛既慾望!!三款牛肉色澤相當亮澤粉嫩.

和牛三點盛
鹿兒島和牛沙巴當
入口即刻充滿濃厚牛脂香氣,入口肉質嫩腍無筋.

見島和牛赤身
牛脂較少既部份,入口相對我咁重油膩感.

見島和牛極黑
極黑帶出和牛細膩既油花香氣之同時又帶出濃厚牛肉肉香.
烤香後牛肉仍然保持細嫩既肉質而且充滿鎖住肉汁.

鹿兒島和牛多士
以烘香多士夾住鹿兒島和牛,多士烘得香脆而且軟熟.
多士吸收左和牛既牛脂香令多士更濃香.

驚安手切和牛他他
選用頂級和牛肉眼,配合日式風味,加上半熟蛋黃帶出獨有風味.

杯邊鹽檸檬梳打
清爽化解和牛牛脂既膩感.

可爾必思
帶住乳酸酸酸甜甜既味道,食完熱辣辣既燒肉飲返啖爽!!
午餐
  • 第二次和牛盛盒
2022-11-17 4497 浏览
我要食燒肉‼️. 今日一行4人嚟到期待已久的燒肉店 - 驚安燒肉商店,尖沙嘴地區,約人食飯個個都好就腳, 而且個個牛魔王, 真係未食先興奮. . 店內裝修以木系為主,座位寬敞, 4個人位埋一齊都仲有好多位置郁動. 用QR Code order 食物, 非常方便, 可以自己慢慢睇, 睇岩即刻禁制.而且張枱好夠大,足夠放滿晒食物。.坐定定就點野食 - .餐前小食 🔺特上目光魚 - 魚仔炸得香脫可口,送酒唔錯。🔺蒜香炒雜菇(熟上)- 雜菌用蒜茸炒,簡單好味。🔺黑松露牛油果沙律 - 沙律菜非常新鮮,牛油果🥑熟度剛好,入口有啖啖黑松露香。🔺牛油蜜糖日本蕃薯條 - 呢個炸蕃薯入口外脆、咬落中間好綿滑,有啲蕃薯茸感覺,口感味道好好👍🏻🔺雞皮餃子 🥟 - 好大隻,雞皮香脆。.🔺一圈份魂 $1288用圓木盤盛在著10款牛肉上枱,賣相吸睛,放上爐中間就個個舉機影相,每款牛肉最少有4片。侍應好細心,同我地講10牛已經由淡到濃放好,順序食可以食出每款牛味,服務態度一流。.特上牛舌芯、極黑和牛、一口和牛、壺漬牛肋條、和牛三角腩、沙巴當磚、和牛友三角、手切牛頸脊、手切和牛五花。每款牛油脂分各具特色,但調味剛剛好,
我要食燒肉‼️
坐定定就點野食 -
餐前小食
🔺特上目光魚 - 魚仔炸得香脫可口,送酒唔錯。
🔺蒜香炒雜菇(熟上)- 雜菌用蒜茸炒,簡單好味。
🔺雞皮餃子 🥟 - 好大隻,雞皮香脆。
🔺一圈份魂 $1288
每款牛油脂分各具特色,但調味剛剛好,入口軟腍嫩滑,燒完沾上少少🤏🏻醬汁提升味道。
我地又燒得靚😂 為全盤燒肉錦上添花,每款肉靚,簡單燒燒已經非常好食😋
飲品 🍹🍹🍹🍹
青檸菠蘿梳打
杯邊鹽檸檬梳打
梅洒梳打
4個人食到肚滿腸肥,非常滿足,約定下次再嚟😍😍😍🥬
. ➡️九龍人可以去- 尖沙咀「驚安燒肉商店」
➡️港島人可以去- 筲箕灣「激安燒肉工房」 無論你係邊區都總有一間你就腳 . *抽風做得好好, 食完個身無話一浸味, 唔洗比人知去過邊*
2022-11-16
  • 一圈入魂
天氣最近凍咗 好想食日式燒肉阿又未到飛去日本嘅時間所以我黎咗驚安燒肉商店止一止渴👍🏻適逢佢地出咗新的和牛盛合更加要一試了驚安推出嘅兩款和牛盛合「第二次盛合」、「第三次盛合」如果想試下和牛嘅唔同食法 甚至想食生牛可以試下「第二次盛合」但如果好似我咁 淨係想食熱辣辣嘅燒和牛就一定要點「第三次盛合」了🥢第三次盛合✨($458*)👉🏻以燒肉、壽喜燒、串物組成嘅盛合👉🏻由店員主理 係你隔黎即場以直火燒製嘅和牛壽喜燒 再沾上黑松露月見汁 放係一口日本米飯上 一啖放哂入口 超滿足嘅黑松露與和牛油脂香👉🏻和牛三點——包括油香濃厚 入口即溶嘅鹿兒島「和牛三角腩」、牛香和脂香飽滿嘅鹿兒島「和牛五花」、脂紋分佈細緻 口感有彈性得見島和牛稀有部位「三筋」👉🏻月見和牛棒 和牛棒外面睇落偏乾但原來唔係 一咬落去外層脆口 入面好軟熟肉汁好豐厚 沾月見醬汁食 完全係甜甜嘅牛味香🥢厚切牛舌芯✨($88*)👉🏻燒牛舌嘅火勢係最猛烈嘅 可想而知佢嘅油脂有幾豐厚啦 配埋佢爽脆嫰滑嘅口感 好味🥢壺潰牛肋肉✨($88*)👉🏻壺漬嘅果香令牛肋肉更香甜 牛肋肉口感爽口彈牙 完全係月見飯小偷🌝🥢柚子漬雞肉山✨($48*)👉🏻每次去驚

天氣最近凍咗 好想食日式燒肉阿
又未到飛去日本嘅時間
所以我黎咗驚安燒肉商店止一止渴👍🏻
適逢佢地出咗新的和牛盛合更加要一試了

驚安推出嘅兩款和牛盛合
「第二次盛合」、「第三次盛合」
如果想試下和牛嘅唔同食法 甚至想食生牛
可以試下「第二次盛合」
但如果好似我咁 淨係想食熱辣辣嘅燒和牛
就一定要點「第三次盛合」了

🥢第三次盛合✨($458*)
👉🏻以燒肉、壽喜燒、串物組成嘅盛合

🥢厚切牛舌芯✨($88*)

🥢壺潰牛肋肉✨($88*)

🥢柚子漬雞肉山✨($48*)
👉🏻每次去驚安都一定會點一份雞肉山 大件夾抵食完美地形容到佢
👉🏻每次都會點嘅原因 除咗因為大份之外 亦都好欣賞佢雞肉嫰滑帶柚子香 雞肉點燒都唔韌
👉🏻呢到係一份嘅份量 亦有半份選擇

🥢紫菜月見飯($28*)
🥢明太子月見飯($36*)
👉🏻通常出去食燒肉都係得白飯 再開心啲就有紫菜月見飯 驚安更開心係有我最愛嘅明太子+月見飯
👉🏻無論係前者舖面嘅紫菜 或是後者嘅明太子份量都好多 完全唔會有白飯孤單咗落黎

🍺 杯邊鹽檸檬梳打($32*)
🍺 巨峰可爾必思梳打($32*)
👉🏻驚安做緊買一送一生啤 可惜個日唔飲得酒 就叫咗梳打特飲
👉🏻如果唔好太甜嘅朋友 可以點我都鍾意嘅杯邊鹽檸檬梳打 清新酸味解油膩感
📍 驚安燒肉商店 Gekiyasu Yakiniku尖沙咀人氣日式燒肉店 — 驚安燒肉商店▫️佔地面積超大的日式燒肉店🔥平日黎食都要book定位(*≧ω≦)聽朋友介紹必試九宮格燒牛盛合,性價比高!我都係沖住佢而來!燒肉醬汁方面有三款,包括蒜蓉•燒汁•仲有其中幾特別嘅係燒汁配上青檸,味道酸甜得又可以解下燒肉本身的油膩(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-🕯和牛九官格盛合 (HKD 588)本身枱上面付上一張九官格紙,指明格中既係咩肉類 方便知道邊一款肉💡上到枱時候已經感覺打卡一流👍🏼 好似滿足你9個願望😀食肉獸嘅天堂。肉質嫩滑,油香又重🥩💦份量適中,又唔會食到好濟🫡 食完好幸福(///▽///)中間個款應該是最高級,油脂分布均匀,脂肪香的味道慢慢系嘴入面散開!左上:極黑和牛 (脂肪比較少 但牛味突出🉐)左中:和牛三角腩 👍🏻入口即溶😋正左下:特上牛舌芯😍(厚切牛舌好爽口 牛味好重‼️)中上:一口和牛👍🏻入口即溶😋中中:沙巴當磚(真·入口即溶😋)中下:手切牛頸脊😙 右上:牛肋條 (w醃料偏甜 有種韓燒牛嘅感覺)右中:和牛友三角右下:手切和牛五花 (呢個係最一般對比起其他 都要咬多幾下先得)🕯月見飯 (HKD 28)
📍 驚安燒肉商店 Gekiyasu Yakiniku

聽朋友介紹必試九宮格燒牛盛合,性價比高!我都係沖住佢而來!

🕯和牛九官格盛合 (HKD 588)

左上:極黑和牛 (脂肪比較少 但牛味突出🉐)
左中:和牛三角腩 👍🏻入口即溶😋正
左下:特上牛舌芯😍(厚切牛舌好爽口 牛味好重‼️)
中上:一口和牛👍🏻入口即溶😋
中中:沙巴當磚(真·入口即溶😋)
中下:手切牛頸脊😙
右上:牛肋條 (w醃料偏甜 有種韓燒牛嘅感覺)
右中:和牛友三角

🕯月見飯 (HKD 28)

紫菜多多多再撈埋蛋,蛋黃好濃郁。好!好!食!我可以食到一大碗😂
好多紫菜👍👍推薦 燒肉一定要配月見飯食🥹 一啖牛一啖飯!
配合燒肉食減低油膩感 人間美食✨✨

🕯菠蘿青檸梳打🍹🍍 (HKD 35)

一杯清新嘅菠蘿特飲,可以解膩😙fresh 入邊有新鮮菠蘿肉🔥💕

🕯宇治抹茶最中餅 🍵(HKD 32)

比想像中大( ̀⌄ ́)
抹茶雪糕偏奶味💕🤰🏻🍵但同時不失抹茶香💚配上紅豆 呢個組合不得了!成為飯後甜品一流!
2022-11-08
  • 九宮格燒牛盛合