2018-01-22 1831 浏览
座位跟樓上那間比較,算是較寬闊,至少八個大男生坐在一起也尚有空間。面服務人員也不至於之前的post說那麼差,至少我覺得是正常水平。由於有訂位,不用等直接入座。與其他同類火鍋店一樣自取配料飲品,相對他們家的較整理,也較有規律。但湯底完全是一大敗筆,麻辣湯底不辣,但偏酸,而且是像酸菜白肉鍋的酸。害我一度以為是不是鍋子沒洗乾淨?配料跟肉的質素不錯,飲品和甜點的選擇也頗。特別一提他們有隻Galeto很好吃。價格也算是很有競爭力。不過跟台灣同名那間比,完全是兩碼子的事。

不過跟台灣同名那間比,完全是兩碼子的事。
2018-01-21
2018-01-18 1424 浏览
今日和30位朋友一起到訪這間火鍋店一入到去環境乾淨衛生而且座位闊落,我們叫了鴛鴦火鍋包括芫荽皮蛋湯房蕃茄湯味道都非常濃郁,朋友叫了雜菜鍋和麻辣火鍋非常入味,火鍋配料有自助和點菜的,海鮮方面非常新鮮而且切片牛肉和豬肉都非常薄容易入口,最意想不到就是有新鮮的花膠,令人一吃再吃回味無窮,吃飽後就到甜品時候了!雪糕款式非常繁多還有櫥櫃內的甜品供應以服務方面侍應都很主動幫忙收拾枱面的垃圾和幫忙加湯,抵吃到加零一!
2018-01-15
2018-01-18 989 浏览
天氣咁凍,今晚諗住同幾個朋友去打邊爐,咁岩聽朋友講話創興開左間台式火鍋店,諗住去試新野,上到去侍應比左張四人卡位我地,食物質素整體都ok,但d樓面我就覺得需要重新培訓過,個個都目無表情,吾知真係以為自己去左殯儀館打邊爐,到埋單既時候已經係兩點,侍應行埋黎話我地夠鐘,但d朋友諗住坐低食埋幾塊牛肉先走,十分鐘吾夠侍應又走過黎話我地已經夠鐘,吾可以再食,仲推個垃圾桶過黎清晒我地d食物,態度極差,你要執枱都等d客人走左先呀,當時仲有五,六枱客係度食緊野,服務態度差到簡直係趕客,呢間火鍋店新開張已經咁,我一定吾會介紹朋友黎食,同埋會宣揚開去佢地既服務態度!
2018-01-07
$130 (宵夜)
2018-01-16 1212 浏览
旺角創興廣場14/F,聽聞剛開業幾個月,是台灣過江龍「馬辣台式鴛鴦火鍋」,因為曾經在台灣吃過幾次,覺得都幾好又抵食,加上近日天氣又轉冷❄️,所以就決定選擇在此聚餐是次宵夜聚餐主題是同朋友慶祝生日🎂Happy birthday to GM🎉先說一說環境,因為一行7個人,所以梳化卡座我們便沒有選擇,因為岀入不方便,加上有又幾位很Man的帥哥,最後選擇了可以看到電視後半場📺,是半邊的梳化位半邊餐櫈坐下來,舒適度還可以。服務方面,基本員工都不錯,你舉手示意就有服務員來拿落單紙,間中幫忙收拾枱面空盤子,唯獨是晚最不滿意的是一位看上去是領班中年的短髪肥女人,對答內容及態度真的不敢恭維食物岀品以這種價錢來說,真心講絕對合格,各款牛肉、豚肉都保持一定的質素,但相對於我曾在台灣吃到鍋內的鴨血,香港這裡吃到的就差得遠,完全是不一樣的!大家有機會去吃吃比較就知道是哪裡不一樣!香港勝在海蝦比台灣新鮮好多,因為台灣的蝦多數都是急凍的。總結報告:一個超級親民的價格在這任飲任食,在限時用餐2小時吃得飽是絕對冇問題,唯一的是不要要求服務會很到位。

是次宵夜聚餐主題是同朋友慶祝生日🎂
Happy birthday to GM🎉

2018-01-15
$130 (宵夜)
庆祝纪念
生日
2018-01-11 1112 浏览
在台北已去過西門町旗艦店,覺得不俗,知道在香港有這間同名火鍋開了,一直嚮往,趁這天寒流來襲,一於放工跑去一試。一行三人被安排在邊位,即二人枱旁邊加多張椅,較為擠迫。之前已在網上知道這店服務麻麻,已有心理準備,不過坐落又是那回事,上火鍋,收單,上菜,加湯動作快而且照顧周到;食物質素頗佳,海鮮類新鮮,羊肉及牛肉都合格(以此價錢為標準),其他麻辣火鍋料都齊全,甜品種類亦多,整體令人滿意!
2018-01-11 927 浏览
一行五人 諗住開開心心食餐飯 點知......講真部份食物質素還可以,但係員工態度真係唔忍得!!!個盤叫”北海魚翅” 大家咪試 ❌我一食 成陣腐臭味 即刻嘔返出嚟朋友以為我誇張 點知佢地一食都瀨野同staff講下 佢悔悔氣氣話系芝士味喎 但真心冇可能..都算 明明淨返10分鐘 staff又話5分鐘催我地我諗住快d食 同一時間 都未夠鐘 D職員即刻嚟執枱 推成個垃圾桶係我fd隔離 應該等過客走咗先清理啦 🔥🔥本身我哋坐卡位 張枱好入 職員姨姨好似命令我地遞自己碗筷俾人佢執果下我真係着咗 😡我系客 不是員工 !!!!!!仲要倒垃圾係個鍋嗰度 我都未食完佢話老細叫佢喎 唔該俾返啲培訓你啲員工仲有食呢間野等lift 都等咗半個鐘⏱⏱咁嘅價錢我寧願揀其他 吉野家仲好過佢
一行五人 諗住開開心心食餐飯

點知......

講真部份食物質素還可以,但係員工態度真係唔忍得!!!

個盤叫”北海魚翅” 大家咪試 ❌
我一食 成陣腐臭味 即刻嘔返出嚟
朋友以為我誇張 點知佢地一食都瀨野
同staff講下 佢悔悔氣氣話系芝士味喎
但真心冇可能..

都算 明明淨返10分鐘 staff又話5分鐘催我地
我諗住快d食 同一時間 都未夠鐘
D職員即刻嚟執枱
推成個垃圾桶係我fd隔離
應該等過客走咗先清理啦 🔥🔥

本身我哋坐卡位 張枱好入
職員姨姨好似命令我地遞自己碗筷俾人佢執
果下我真係着咗 😡
我系客 不是員工 !!!!!!
仲要倒垃圾係個鍋嗰度 我都未食完

佢話老細叫佢喎
唔該俾返啲培訓你啲員工

仲有食呢間野等lift 都等咗半個鐘⏱⏱
咁嘅價錢我寧願揀其他 吉野家仲好過佢
2018-01-07 1651 浏览
聽朋友講話呢間火鍋係有台灣開入嚟,然後佢又食過台灣嗰間覺得好好食,所以我哋就去試吓!!我哋預早訂咗枱,所以就唔使等,但係門口又超級多人等,想食嘅建議可以預早訂枱。佢係鴛鴦湯底,我哋揀咗一個胡椒豬肚湯,令一個芫荽皮蛋湯。但係有啲失望因為兩個湯底味都唔算好濃,加拖佢只不過係而家返雞湯,所以個湯愈黎愈冇味配料唔算好多但係都夠,醬料都有好多選擇,可以自己配搭,飲品都好多選擇,有洛神花茶、竹庶茅根、汽水呢啲都有!重點係甜品可以任食dreyers雪糕!Total只係168一個人!!好平不過呢度啲人嘅態度就同呢度大部份嘅評論所講一樣,真係好差!

重點係甜品可以任食dreyers雪糕!
Total只係168一個人!!好平

不過呢度啲人嘅態度就同呢度大部份嘅評論所講一樣,真係好差!
今晚到旺角馬辣台式鴛鴦火鍋,服務員的態度十分差,我們10人,居然只給我們4張兩人枱,即只可以容納8人,她們還説可以坐得鬆動!她們只顧做生意賺錢,不會亦不𢤦得尊重客人,我眼見場內更有些身穿黑色衫褲,應該屬於比較高級的員工,他/她們企在一邊聊天,只有數位員工辛苦地工作和服務客人。食物方面種類不多,有些不新鮮。一般都是雪藏丸類,豉油好淡,沒有味道,應該是用水開................總括,不要有太大的期望,去一次就夠!
今晚到旺角馬辣台式鴛鴦火鍋服務員的態度十分差,我們10人,居然只給我們4張兩人枱,即只可以容納8人,她們還説可以坐得鬆動!

食物方面種類不多,有些不新鮮。

總括,不要有太大的期望,去一次就夠!
2017-12-23 2234 浏览
五點去到未齊人就在門口等埋朋友,和一個不用穿制服的女士就閒談了幾句問她可否坐窗口卡座,當時她答:座那裡沒關係只是你們還沒齊人訂了枱又過鐘不入座不留枱要我們從新攞飛仔但當時只有三四枱客,出飛仔機都未可以出飛仔⋯⋯⋯等候朋友期間聽她不停接訂枱電話態度真的很差什麼叫客人必須早十五分鐘到遲了一分鐘不見人就不留枱,以旺角地區這麼多同類店鋪你們沒有特別個人之處擁有這樣態度是怕沒生意嗎?語帶恐嚇👿👿當我們人齊入座時只有五六枱客但她硬要給一張廚房門口的枱我們,要求換枱又話那些枱已給客人訂了,這張不能哪張又不能⋯⋯⋯原來可以指定訂什麼枱的🤔🤔在台灣,荃灣都沒遇到這樣極差的態度,食物出品又每次都漏出唔齊,唯一贊賞的應該是一個男性經理態度比較友善
2017-12-23 2075 浏览
之前食開荃灣馬辣,已經上咗癮,今晚做冬又有藉口去啦~不過今晚就近近哋去旺角啦~6點半去到都等咗成一個鐘,但四周圍都要等,唔通個個都想等?我就係想等果個咯…順帶一提,之前話呢度服務麻麻,但我就覺得好唔錯,服務員見孩兒對車好有興趣,主動話我哋知可以上去玩,難得做冬都笑容滿面,我覺得真係要為佢哋平反!肉類方面係自己落紙點嘅,豬肉唔會太肥,咬落爽口牛肉都有四款,即使呢份唔太肥,都完全唔靭另一款牛肉,有牛肉味但唔會靭,令牛肉迷好滿足自選海鮮今晚有蝦同花甲,啲蝦好彈牙爽口,正!而我孩兒就對呢煲滷肉加飯愛不惜手,平時只會食半碗飯嘅佢,今晚居然食咗兩碗,我真係衷心感激呢煲滷肉呀~食得咁飽我就梗係飲杯花茶消消滯,推介菊花加烏龍,好飲呀~必須要同大家介紹呢粒皮蛋心嘅肉丸,超好食呀~另外冬菇配麻辣湯底又係一絕仲有娘親最愛嘅花膠 ,建議大家一開始就好淥,煮耐啲會更腍好多款嘢飲揀呢架美食車原來可以上去坐嚟影相㗎榴槤味雪糕,獨吞一球無難度,另有xdreyer提供

肉類方面係自己落紙點嘅,豬肉唔會太肥,咬落爽口

牛肉都有四款,即使呢份唔太肥,都完全唔靭

另一款牛肉,有牛肉味但唔會靭,令牛肉迷好滿足

自選海鮮今晚有蝦同花甲,啲蝦好彈牙爽口,正!

食得咁飽我就梗係飲杯花茶消消滯,推介菊花加烏龍,好飲呀~

必須要同大家介紹呢粒皮蛋心嘅肉丸,超好食呀~

另外冬菇配麻辣湯底又係一絕

仲有娘親最愛嘅花膠 ,建議大家一開始就好淥,煮耐啲會更腍

好多款嘢飲揀

呢架美食車原來可以上去坐嚟影相㗎

榴槤味雪糕,獨吞一球無難度,另有x
dreyer提供

2017-12-19 1776 浏览
開業到現在,食物可以,但侍應完全唔得第一次開業帶入座混亂都算,湯底出得慢,落單食物又送錯枱話食2個鐘咁搞錯法究竟仲有幾多時間食。到埋單比咗$,都未夠鐘就話你夠鐘(最不滿係態度)第二次老闆在場改善了,湯底食物送單快咗,員工積極咗,無死吓死吓。老闆仲行來教我點煮。第三次,湯底又出得慢,落單食物又送漏蝦,我問咗伙記一次,無來,第二次行去收銀落單位同伙記講都係唔理你,我咪再落單都係無,我咪問伙記點解無,佢(伙記)話係海蝦喎,我話係呀!到埋單了,張野居然掉係櫈度,埋單比咗$,都未夠鐘就話你夠鐘,我咪話夠鐘咩?佢(伙記)即刻話提你啫第四次5:00上度去比張细枱,根本坐得好辛苦,我咪起身出去同佢講,門口伙記話你唔坐一陣唔知有無位比你架。我話我先生坐得好辛苦,佢又話你一陣再來我都係比呢張你,仲要加句你早d上來咪有大枱。我仲唔夠早5:00上到
開業到現在,食物可以,但侍應完全唔得
第一次開業帶入座混亂都算,湯底出得慢,落單食物又送錯枱

2017-12-16
2017-12-14 2118 浏览
之前係台灣食過同一間,返到黎香港之後知道旺角開左分店,馬上約埋朋友過去試食台灣馬辣出名性價比高,蔗渣價錢但燒鵝味道,但每次去親都大排長龍,今次香港分店我打電話黎預訂,佢話黎緊三個禮拜都FULL叫我早少少黎WALKIN,當日我六點半黎到可能時間尚早,竟然唔使等即刻入得,但我見七點半開始已經有人龍係度等位,所以我提醒一下其他想黎食麻辣鍋嘅朋友,一係就預早打電話黎訂位一係就早少少黎拎籌,比較過台灣同香港馬辣,前者服務係完勝後者,係台灣,枱面有三疊印好晒枱號嘅紙仔放係度然後你想食乜都會有人送到黎你枱面,但係香港,除左牛豬肉同海鮮係入紙仔有人送黎之外,其他食物係要自己出去攞嘅(情況就同牛涮鍋一樣),而佢牛肉嘅質數亦略遜台灣,但佢因為係新開張,所以免收服務費,埋單都只不過係百零蚊,性價比都尚算唔錯
2017-12-03
  • 薑味雪糕
2017-12-10 2648 浏览
天氣開始凍,其中一項最好的節目當然係去打!邊!爐!好似都年幾前荃灣新開左間馬辣台祖火鍋店,同朋友去試左水準幾高,今次旺角開分店,又即時去嘗試。今次旺角分店睇落比荃灣更大,更闊落,坐位更舒適,而裝潢方面亦都落左啲心機。食物櫃有兩面,基本丸類齊全,可見到有台灣的丸子燒,口感像糯米滋。驚喜的是見到有魯肉蛋及珍珠飯,加埋便是魯肉飯?但可惜因爲太多野食,要留肚,所以只好留待下次先再試!另外,火鍋醬汁亦是重要的一環,見到咁多個碗,無錯阿,就係兩大排,咁多樣選擇,隻隻都唔同,並不是重覆的!飲品方面都是基本飲品,但佢另外仲有一個櫃係有得揀樂天飲品的,以及荃灣分店都有既花茶,即沖雀巢咖啡或朱古力機都有既,當晚沖左兩杯朱古力飲,足夠朱古力味,唔會話溝左太多水,唔夠朱古力粉搞到好淡味;花茶則有薰衣草,玫瑰🌹,烏龍茶等,可以用小茶壺自己溝味。食物方面沒有多影相,都是離不開羊豬牛,而牛仲有幾隻可選擇,令我再有驚喜的是竟然有鱔食,愛鱔之人一定唔可以錯過啦淨係我一個人都食左四碟,而每碟都會有三小塊簿切。埋尾部分:甜品櫃,有數款水果及多種一人甜品,都是以慕絲及啫喱為主,口感好滑身,而家賣相都有啲心思,讚!最後來到雪糕
天氣開始凍,其中一項最好的節目當然係去打!邊!爐!

驚喜的是見到有魯肉蛋及珍珠飯,加埋便是魯肉飯?

但可惜因爲太多野食,要留肚,所以只好留待下次先再試!

淨係我一個人都食左四碟,而每碟都會有三小塊簿切。

最後來到雪糕🍦部分,簡直令我揀唔到手,因為雪糕櫃一共有三個,而每個櫃都是不同選擇的,其中更有雪葩及榴連味可選,而雪糕則是Dreyers,及有多種雀巢的雪條及糯米滋等。

因初開業,免加一,每人$168,以此食物質素,絕對值得去嘗試,成晚過程都沒有拖單或掉單的情況,即使同店員單點,佢地轉頭都會好快送上桌,期間老闆仲向每桌的客人親自煮牛食及作簡短的食物介紹,誠意可加!

種種因素加埋,絕對稱得上一個好評!
2017-12-02
  • 白鱔
2017-12-05 1553 浏览
今日五個人去食,諗住懷念下台灣既風味,六點半入座 叫左湯底,拿左出面自助飲品食物,等個湯底黎,等左廿分鐘,唔對路,問左一次伙計跟單,唔理你。之後見到經理,經理話幫我地跟,轉頭都係無理,第三個伙計黎,幫我地搵單,話見唔到單,即出番比我地。 大佬你話任食兩個鐘,半個鐘未黎湯底我哋食咩?野食尚算可以,但最激氣係走果陣,野都未食完就要埋單,經理收左工,員工無人話到事,一唔夠講就話搵經理,之後走左去。唔係話想唔想食耐d既問題,想攞張意見書都話要搵經理,結果又無搵又無比人寫意見係咩態度先。講真係為左啖氣啫,自己漏單減客人時間我都係第一次見,想比下意見比你改進都無門,同cable有咩分別?漏單間中都見,但漏湯底就同唔想做生意一樣啫

大佬你話任食兩個鐘,半個鐘未黎湯底我哋食咩?

漏單間中都見,但漏湯底就同唔想做生意一樣啫
2017-12-04
  • 雪糕
2017-12-04 1311 浏览
雖然係第一次上黎e 度食野😍😍🌶🌶! 但係我會不停叫朋友去試下😋😋😋! 我覺得早D 去食會好D, 今日就同fd 6點前去食! 🍲🍲已經有5 6枱客食緊了! 食物全部望落去都好新鮮🥦🦑🦐🐟🐂🐖🍢🍨🍧🍻🥤,有好多野選擇,refill 得快,仲係新野,所以每次去攞野食都有D 新鮮感.🥢🥢