2020-03-16
最近都少左外出晚飯,聚會更少,今晚只係同朋友食個火鍋,精選了比較少人的海之戀商場內的一間火鍋店,吸引之處是一人一鍋很衛生,而且入店之前,店員會幫客人測體溫,另外仲提供免沖洗酒精搓手啫喱 給客人,還有紙袋給客人放存口罩,很貼心的服務。晚市火鍋放題有90分鐘,有5五款以不同肉類配搭的套餐,價錢$178-458。火鍋湯底有九款口味,主打是藥膳養生的湯底,配合不同口味,如麻辣、蕃茄、椰子、花雕.......每人一鍋,可以自己揀自己喜歡的湯底。由於新開不久,餐廳很新很乾淨,坐位都夠大,坐得好舒服,可以慢慢食火鍋。我地揀左本店推介的美國極黑和牛肩脊肉放題套餐,成人每位$308,有90分鐘任飲任食。好快已經上齊食物,等待湯底滾起時,我就出去取配料及飲品。有兩大個雪櫃放滿配料,台灣當然唔少得丸/腸類,我推介墨汁香腸味鮮有肉感、波霸貢丸超大粒、米血糕、芝士竹輪爆芝好吸引、足八吋長蟹捧有夠誇張,要影相厄like,呢D都係好味又有特色。蔬菜類都好多選擇,我就喜歡加粟米令湯底更甜,仲有價錢較貴又健康的羽衣甘藍都好好味,響鈴吸盡湯汁、爽脆鮮萵筍、蟲草花......都必食的。飲品亦很多選擇,其中的柚子蜜、荔枝烏龍
藥膳蟲草花桃膠雞湯(下),湯底味道濃郁又夠清晰,足料藥膳滋潤養生,仲有好多蟲草花同桃膠,估唔到桃膠都可以店食而已可以加入火鍋食,好味又有新鮮感。
和牛肉質好好,雪花紋好靚,分佈平均,涮一陣就食得,肉質鮮嫩,牛脂化開好香,滿口牛肉香味。
脂肪比例較少,肉質扎實有咬口,相對地呢款牛肉味道更濃重,食完亦一點也不膩。
伊比利亞豬是食橡果,令豬肉有獨特榛子芳香,呈現大理石紋般的油花,黑毛豬肉質更嫩更清甜,而且不燥。
西班牙無激素豬肉片(下)
肉質好有彈性,薄片令豬肉唔會過膩,有種嫩嫩彈彈的口感,亦有豬肉與脂肪溶化的香味。