2014-10-01 211 浏览
今晚應小孩之提議到這裡食晚飯。在餐廳外已看到餐牌,也被價錢嚇了一跳,但既然來了,便試一下。 我們每人點了套餐包括餐湯、主食及餐茶。餐湯有羅宋湯或磨菇湯,味道都Ok,但羅宋湯只是湯加一塊番茄及一塊紅蘿蔔。主食是肉醬意粉及辣肉腸意粉,肉醬意粉太鹹,辣肉腸意粉的辣肉腸其中有幾塊有種很怪味道,上面的蔬菜不新鮮(有黄有壞的)。最後埋單連加一,每人要$95, 完全不值,而且很失望。
最後埋單連加一,每人要$95, 完全不值,而且很失望。
2014-10-01
2014-07-24 531 浏览
經過福榮街,見到有間扒房,百零蚊價錢,當然沒有太大祈望。晚餐約了友人一位,座位不是太狹窄。order了西冷肉眼扒餐,叫了7成熟,最後給了9成熟肉眼扒過份充滿”口感”,就像吃口香糖一樣,難以吞下(扒裏超過50%都是這樣)原本百幾蚊扒餐當然不會太大要求,但最基本牛扒要”淋”,容易入口,很基本!可惜百幾蚊牛扒,給了我大快活貨色有人可能認為百幾蚊牛扒不應有要求,但是真正好吃的百幾蚊價錢扒房,可以是有不錯的味道!令食客認為值得,好食,有該價錢水準!薯蓉田螺,ok,但不太熱*服務態度略差一個仔問我想幾成熟時候,用一些焦不起你的眼神問你(認為我不懂)當天我是穿得casual一點,但你有何資格看不起人?還有,因為我坐的位置後面小枱是放餐具櫃桶,待應可以貪方便,懶走過來,把毛巾從我頭上拋過真好!這間扒房有雜技”欣賞”!
經過福榮街,見到有間扒房,百零蚊價錢,當然沒有太大祈望。

晚餐約了友人一位,座位不是太狹窄。
order了西冷肉眼扒餐,叫了7成熟,最後給了9成熟

肉眼扒
過份充滿”口感”,就像吃口香糖一樣,難以
吞下(扒裏超過50%都是這樣)
可惜百幾蚊牛扒,給了我大快活貨色
有人可能認為百幾蚊牛扒不應有要求,

薯蓉田螺,ok,但不太熱

*服務態度略差
當天我是穿得casual一點,但你有何資格看不起人?

真好!這間扒房有雜技”欣賞”!
2014-07-06 395 浏览
來這裏多叫A餐炒蛋+牛角包+焗豆 ($28)! 不錯的!今天想找多些健康些的早餐!想起不如吃三文治餐! 其實蔬菜選擇不多,只有蕃茄, 於是點了蕃茄吞拿魚麥包配熱檸水 ($28)吞拿魚我想應是吞拿魚醬, 因較多醬, 而魚肉已溶於醬中,蕃茄都算多的, 而且用中間較軟身, 熟的位置, 味道不錯!不知香港能否轉變多些有營早餐, 不是只能選麥皮餐, 或三文治。
來這裏多叫A餐炒蛋+牛角包+焗豆 ($28)! 不錯的!
今天想找多些健康些的早餐!
想起不如吃三文治餐! 其實蔬菜選擇不多,
只有蕃茄, 於是點了蕃茄吞拿魚麥包配熱檸水 ($28)
吞拿魚我想應是吞拿魚醬, 因較多醬, 而魚肉已溶於醬中,
蕃茄都算多的, 而且用中間較軟身, 熟的位置, 味道不錯!
雙拼三文治餐 (蕃茄吞拿魚)
2014-07-06
$28 (早餐)
雙拼三文治餐 (蕃茄吞拿魚)
2014-04-10 387 浏览
餐廳環境可以 坐位都好舒適 服務態度都唔錯.點左個 黑椒汁牛扒腸仔飯 有個忌廉餐湯 大大碗 個湯夠忌廉味 重有幾多蘑菇Tim個飯個樣都幾靚幾大碟 腸仔係熱九腸 煎過 個皮係脆皮 幾香口 正牛扒煎得OK啦 大概7,8成熟 幾淋 但無咩D牛味 不過就幾大塊黑椒汁唔太咸 有小小辣 夾埋牛排一齊食 OK啦!飲品點左杯 拿獎 金奶茶 其實一般啦 有D茶味 幾滑 冰太多 好快淡左啦.
餐廳環境可以 坐位都好舒適 服務態度都唔錯.

點左個 黑椒汁牛扒腸仔飯

有個忌廉餐湯 大大碗 個湯夠忌廉味 重有幾多蘑菇Tim

黑椒汁唔太咸 有小小辣 夾埋牛排一齊食 OK啦!

2014-04-07
2014-01-22 348 浏览
星期日晚上9點度一入去已經冇咩人。首先男朋友叫咗個豬手跟飯,我諗咗陣先叫龍蝦汁海鮮天使麵。寫菜個職員怪怪地一輪咀咁,不停問餐茶飲咩 。男朋友見到隻豬手咁細隻已經話唔得,我睇埋個天使麵就10個差。食到10點D職員好勤力咁行埋嚟收野走~ 咁O既質素我唔會再食呢間!
咁O既質素我唔會再食呢間!
2014-01-19
2014-01-13 144 浏览
深水埗是我很少踏足的一個地方,我很難預計到元旦的晚餐竟然在深水埗吃。人生路不熟,只是隨意找一家,最後遇上了馬德里餐廳。突然想起它的水吧曾在金鴛鴦王大賽奪得冠軍,於是決定今晚的晚餐在此解決了。澳門焗豬扒飯豬扒是厚切的,不過炸粉同樣很厚,肉汁不多。飯底正常。龍脷柳雞扒配薯菜龍脷柳和雞扒味道還可以,至少魚有魚味,雞有雞味。唯沙律菜不太新鮮,薯角已變腍不脆了。鴛鴦沖得不錯。在深水埗來說,它的定價算是高,以這個價錢,應有更好的選擇吧!

澳門焗豬扒飯
豬扒是厚切的,不過炸粉同樣很厚,肉汁不多。飯底正常。
澳門焗豬扒飯
龍脷柳雞扒配薯菜
龍脷柳雞扒
鴛鴦沖得不錯。

2014-01-01
庆祝纪念
除夕
2013-09-25 635 浏览
返完(N 更),8:30am 成個人殭晒,成條喪屍咁! 自己一個又唔想去茶樓飲茶,唔飲唐茶就去飲西茶啦;間間茶記都迫滿晒人,一條友一邊扯煙一路逐間昅下睇有無位去比我吔早餐。貢呀貢終於貢到一間仍然係有位嘅茶記,昅下個招牌,原來係叫 「馬德里餐廳」,餐廳就餐廳啦,餓到死人啦,是Q旦啦,早餐渡渡差唔多。仍然有吉位,未爆滿人喎 餐廳都係好d嘅! 叫得做餐廳果然有返d裝修喎,又吊燈,氣氛都平靜d嘅!仲有意見諮詢書tim! 真巴閉!我要嘅係 三十二蚊嘅美式早餐;吉列魚柳,配煎雙蛋+茄汁荳+牛油厚多士。要奶茶。原本係滿心歡喜以為有正嘢食,份餐嚟到先知大鑊 真係 "魚蝦蟹" 乜都齊!有圖為証,蛋煎到乾憎憎,係硬嘅! 塊吉列魚柳又係乾憎憎嘅,又無魚味又紙咁薄! 塊所謂嘅牛油厚多士仲乾個我褲袋裏面個"荷包"囉!!! 唔谷氣就假呀!杯奶茶就中規中矩啦,茶味一般,唔算香醇,唔夠滑,好一般。三十二蚊一個早餐,煮d咁嘅質素嘅食物出嚟俾客食,仲衰過d地踎茶記囉!! 值嗎? 我唔覺囉! 仲會嚟食嗎? 唔會囉!!

仍然有吉位,未爆滿人喎
餐廳都係好d嘅!
叫得做餐廳果然有返d裝修喎,又吊燈,氣氛都平靜d嘅!
仲有意見諮詢書tim! 真巴閉!
美式早餐
原本係滿心歡喜以為有正嘢食,份餐嚟到先知大鑊
真係 "魚蝦蟹" 乜都齊!
杯奶茶就中規中矩啦,茶味一般,唔算香醇,唔夠滑,好一般。

值嗎? 我唔覺囉! 仲會嚟食嗎? 唔會囉!!

2013-09-24
$32 (早餐)
2013-08-29 71 浏览
   今天晚上有活動,是以先吃點輕食才參加。我以前便已光顧過馬德里,對它常餐,火腿奄列牛角包配沙嗲牛肉公仔麵印象深刻,尤其是奄列和牛角包,尤其記得它的奄列很厚,多料厚實,非常飽滿,而牛角包也夠大,但那個餐很大,吃完了會很飽,所以今次去,希望能吃到奄列和牛角包吧。  接近六點的時間,食客不是很多,我選了一個靠窗的位置,可以看到外邊的街景,希望可以安靜地看點書,但坐下來才發現選錯了地方,因為坐位很窄很淺,都放不了整個屁股,坐下去好像常有一種快跌下去的感覺,還是坐卡位的感覺要舒服些;而附近的食客談話的聲音十分大。  我點了芝士火腿牛角包配熱奶茶,上菜的時候有點驚喜,因為有些炸薯角作為點綴,而且還熱的,很香脆,可惜炸得太久,有點炸,太鹹了。還有青瓜和蕃茄片,我後來才想到應該夾在牛角包裏。  牛角包本身的質感不太棉密比較鬆,咬下去便扁了,但因為火腿夠熱,芝士呈半溶的狀態,火腿與芝士交溶的感覺實在太棒了,但因為牛角包比較薄身,吃下去像吃風一樣,一咬便吃到芝士,所以感覺偏鹹了。  至於奶茶方面,稍夠濃滑,茶味略嫌不足。  今次的願望就滿足了,總的來說,不過不失。
芝士火腿牛角包
熱奶茶

至於奶茶方面,稍夠濃滑,茶味略嫌不足。

今次的願望就滿足了,總的來說,不過不失。
2013-08-21
2013-06-02 60 浏览
人地話唔好讚太多係真嘅!上次食完滿足一餐後,滿心祈待下一次•••點知放工後约咗老公去深水埗試新開糖水鋪,但未夠時間自己去食野先入左一間叫"馬德里"餐廳,8:30左右唔洗等直接有位;餐牌都好豐富~湯~ 忌廉湯•••但一D都唔濃郁 跟湯奶粉味餅乾條好奇怪地有一邊崩左°°°前菜~+$要左兩隻焗蠔都ok la 冇惺味係迷你左少少主菜~焗蟹蓋+豬扒跟意大利飯••••好乾的意大利飯,最祈待焗蟹 (´×ω×`)唔知點解有些酸酸地••以為加左D酸 忌廉••再試多啖°°°我放棄了,因為我醒起現在夏天唔好駁••剩下隻半蟹蓋,只有怨自己唔應該咁大膽喺呢度叫海鮮!。。。費事换la飲品本來想試吓D特飲••但冷氣較大愈坐愈凍°°°最後叫左熱擰茶p.s.= =野飲錯哂!杯飲品隔離枱問都唔問放落嚟 ( ¬_¬)重要我叫飲品果陣又以為我已点過••好亂都有好地方~D食物好快有唔洗点等,杯檸茶夠熱唔澀

放工後约咗老公去深水埗試新開糖水鋪,但未夠
時間自己去食野先入左一間叫"馬德
里"餐廳,8:30左右唔洗等直接有位;餐牌都好豐富~

°°°

前菜~+$要左兩隻焗蠔都ok la 冇惺味係迷你左少少

都有好地方~D食物好快有唔洗点等,杯檸茶夠熱唔澀
题外话/补充资料: [b] Anyway冇下次 [/b]
2013-05-31
2013-03-11 30 浏览
今晚食自己夜晚收工,媽咪話屋企今晚無飯食,叫我自己搞掂。== 自己食自己,本打算公司樓下解決,但我收工時,工業區的食肆已關得7788。唯有返屋企附近食。經過呢間野,記得公司附近都有間,不過就未入過去食。開甘多間分店應該唔會難食的。 入到去叫左個卡邦尼亞意粉SET DINNER ,個餐跟埋餐包,餐湯同野飲。 羅宋湯不過不失,但就好似淡左小小,唔夠蕃茄味。 主菜卡邦尼亞意粉,D bacon煎到好香脆,d卡邦尼亞汁都夠傑,捲起d意粉都掛到汁,好香蛋黃味,不過個意粉就煮得一般,唔夠彈牙,但還算可以接受。 野飲我就叫左杯cappuccino。味道都ok,不過飲慣齋啡的我就覺得有d甜拉。
今晚食自己

夜晚收工,媽咪話屋企今晚無飯食,叫我自己搞掂。==

羅宋湯不過不失,但就好似淡左小小,唔夠蕃茄味。

2013-03-05
2012-11-09 34 浏览
 今天和媽媽來這裏吃晚餐,是我和媽媽的「二人世界」時間。  接近六點的時間,人還不是很多,驚喜的是,竟然還有下午茶可以吃,我們就不約而同選擇特餐,就是常餐。是火腿奄列牛角包配沙嗲牛肉麵。熱飲是咖啡。  餐廳內環境優雅,燈光柔和,食客不多,算是比較清靜,是傍晚聊天的好地方,地方也夠寬敞。  食物上來的時候,我們都十分驚喜,因為牛角包真的很巨型,而且奄列很飽滿,蛋裏面包裹著滿滿的火腿絲,的確是絕無偷功減料,我很久沒吃到過牛角包了,實在很開心。比較油膩是能理解的事,偶一為之,我放過自己了。  至於沙嗲牛肉麵,份量也是十分之多,很大碗,味道就只是一般,是公仔麵一般的味道,麵質十分普通,可卻是愈泡愈大碗,吃得很飽很飽。  我和媽媽所以會喜歡吃常餐的原因,是因為甚麼都有,有麵有包有蛋有飲料,很豐富很滿足。  飲品也佳,最重要的是夠熱,奶茶偏濃,咖啡尚可。  我們吃得撐著肚子離開。大家不仿一試。

今天和媽媽來這裏吃晚餐,是我和媽媽的「二人世界」時間。

飲品也佳,最重要的是夠熱,奶茶偏濃,咖啡尚可。

我們吃得撐著肚子離開。大家不仿一試。
牛角包火腿奄列
沙嗲牛肉公仔麵
特餐全貌
2012-10-30
牛角包火腿奄列
沙嗲牛肉公仔麵
特餐全貌
2012-08-20 33 浏览
話說今日一早去左SSP電腦節12點幾1點 就去左附近呢間野食飯...門口冇人等 我地好快就有位..入到去見到好多上班族都係度食飯(撞正食飯時間)我爸仲話之前食過tea都ok....點知就出事了先講價錢..我地一人食一個餐...我自己係食葡國雞飯 忌廉湯 凍檸茶...$43+2爸叫左個A餐 好似係西冷牛扒配炸帶子意粉 忌廉湯 凍啡 $45+2... 西餐算正常價(可惜冇影到)好啦 到野食...先黎忌廉湯 樣子都算正常(唔正常就死囉 點知一飲...OMG真係極度鹹!!成碗湯得個鹹字 冇其他味我已經唔奢求佢有冇料(HAM, CHICKEN個D) 不過都有一兩粒磨菇粒既(大概手指甲一半大左右.texture... 算係偏稀 FAIL!!之後冇耐就上主菜 - 葡國雞飯賣相都OK既...評價: 蔬菜好稔 紅蘿蔔 洋蔥 青椒等等 用雞脾肉 唔會食到"孩"口"孩"面 飯偏乾 應該擺左係電飯煲度好耐.. 餸同汁既份量太少 跟本撈唔哂D飯 d飯本身都已經乾架啦.... 葡汁得個樣 冇味.. d雞勁大陣雪味!! 呢樣真係接受唔到!!!其實黎完兩個主菜 我已經好失望 所以野飲我都冇抱好大期望...點知..
話說今日一早去左SSP電腦節
12點幾1點 就去左附近呢間野食飯...
門口冇人等 我地好快就有位..
入到去見到好多上班族都係度食飯(撞正食飯時間)

我爸仲話之前食過tea都ok....點知就出事了

先講價錢..
我地一人食一個餐...
我自己係食葡國雞飯 忌廉湯 凍檸茶...$43+2
(可惜冇影到)

好啦 到野食...
先黎忌廉湯 樣子都算正常(唔正常就死囉
好鹹
點知一飲...OMG
真係極度鹹!!
成碗湯得個鹹字 冇其他味
texture... 算係偏稀 FAIL!!

之後冇耐就上主菜 - 葡國雞飯
賣相都OK既...
麻麻地
評價:
蔬菜好稔 紅蘿蔔 洋蔥 青椒等等
用雞脾肉 唔會食到"孩"口"孩"面

飯偏乾 應該擺左係電飯煲度好耐..
葡汁得個樣 冇味..

d雞勁大陣雪味!! 呢樣真係接受唔到!!!

點知..換來更大失望..
凍檸茶....得兩塊檸檬!???
有冇搞錯??成杯棟檸茶得兩塊檸檬?? 好多下喎!?
最少都要3塊掛?
仲有...我同爸明明都點少冰 (影呢張個時已經倒左半杯冰)
點知個waiter諗都唔諗就求其隊左一杯比我
仲趕時間好似打仗咁
d冰真係成半杯仲咩? 我叫少冰黎托?
最搞笑張單有打出黎...哈哈哈
$92...唔值咁貴囉
不過又唔係冇野讚既:
佢有wifi....都幾快
出餐都算快
跟住真係諗唔到

總括黎講 40幾蚊一個餐絕對唔值
呢個價錢係深水埗有大把選擇好過佢
以後唔會再黎!!
2012-08-20
2012-02-06 14 浏览
一直唔想入但係唔入就唔知食乜嘅情况下, 勇於一試。打開餐廳門, 有一種暗暗的情調, 每卡位上都有一大光吊燈;室外室內形成兩種不同對比, 縱使當時是早晨大白天。向前望有一大電視正播放着「香港早晨」, 眼前絕大部份食客都是眼望電視而食物往口裡塞, 味道如何不打緊, 只知要塞飽肚子。不過對我而言倆樣俱重要...我見到有一較特別的早餐...越式撈麵餐$26, 還不立刻叫來試吓~可從牛肉、豬扒、雞扒、雞翼、豬頸肉、魚腐裡選一款, 我要牛肉;送上來後把我嚇一跳, 原來越式撈麵是牛肉生菜撈即食麵, 牛肉無味, 生菜算甜, 即食麵還帶水, 濕淰淰的, 最可怕是那些醬, 只落了很少给我, 我根本不知道是什麼味道, 只嚐到微辣, 總之全碗撈麵都是淡味带微辣及濕淰淰的。非常特別過度的早餐呵~
一直唔想入但係唔入就唔知食乜嘅情况下, 勇於一試。

不過對我而言倆樣俱重要...

非常特別過度的早餐呵~
2012-01-16
$26 (早餐)
2012-01-19 12 浏览
一個中午,與友人來此吃了個簡單的午餐。是一般的西餐廳午餐,餐湯,主菜加餐飲的組合,無甚特別。餐湯叫來了「忌廉湯」,一般的餐湯水平,不算很差,但也談不上是好。主菜是「椰香葡國雞飯」,味道同樣一般,醬汁味淡,而且完全不覺有椰香。餐飲叫來了「凍檸茶」,也是一般的水準,茶味算是可以吧。這一頓簡單的午餐,其實自己是沒抱多大的期望的,所以,也沒有多大的失望呢!
一個中午,與友人來此吃了個簡單的午餐。
店內環境
應節的汽球龍裝飾
餐湯:忌廉湯
主菜:椰香葡國雞飯
餐飲叫來了「凍檸茶」,也是一般的水準,茶味算是可以吧。
餐飲:凍檸茶
店內環境
應節的汽球龍裝飾
2011-10-11 28 浏览
之前和隔離TEAM同事約好一個月一次的LUNCH飯聚, 同事今次建議了與公司只隔兩條街的馬德里餐廳, 而我加入公司半年還未試過呢間店, 以我既習慣, 試新餐廳前一定上來OPENRICE看一看食評 點知一睇,喊多過笑 於是便不抱太大期望地跟同事來了~如之前食家們所言,呢度看似係一間西餐廳, 但個MENU好似咩國既野食都有, 天天不同款, 仲要每日都有成十幾款揀(好似係A-M定N咁多個餐....)原本焗飯應該是最穩陣的選擇, 但因為怕時間不夠, 所以嗜辣的我便決定選擇"喇沙肥牛湯金邊粉"試一試 落單後, 店員會送上餐湯, 除了某PIZZA店的忌廉雞湯外,本人去其他餐廳(包括大家X快餐店) 都喜歡喝紅湯, 而呢度既紅湯, 是十分岩我口味那種 湯夠酸, 面頭有少少辣油, 唯一不足是的確沒什麼湯渣(菜), 成碗湯好似好稀咁, 不過我都飲晒 順帶一提,這裡有餐湯, 但是無餐包跟的 之後主菜來了, 我的喇沙! 坦白說, 事隔數天才寫這食評, 但我看見自己拍的相片, 仍然覺得好吸引好想再去食多次湯底椰汁味較重, 很奶的顏色, 面頭有很多很多的辣油, 那個湯配金邊粉吃極好食!!! 另外, 肥牛的份量

點知一睇,喊多過笑
於是便不抱太大期望地跟同事來了~

順帶一提,這裡有餐湯, 但是無餐包跟的
紅湯
之後主菜來了, 我的喇沙!
喇沙肥牛湯金邊粉

另外, 肥牛的份量極多, 有超過十片! 我吃完麵發現碗底仍有肥牛片, 都不禁要連湯和著吃, 繼續吃光為止!

我覺得今餐實在是有驚喜
因為這個湯底的味道是我吃過可算數一數二難忘的

反觀同事叫了匈牙利燴牛柳飯, 極像普通食堂的頹飯, 賣相故然一般, 問了朋友意見她說味道也是一般, 飯多汁少, 看來我今次選擇對了食物

環境方面, 門口十分細, 內裡似是由兩間店打通而成, 我和兩位同事被安排在樓底較矮一邊的卡位, 可能是樓底矮的緣故, 回音十分強, 加上餐廳坐了很多人, 十分嘈吵, 我和兩個女同事談話都要將聲量提高才聽到, 坐得不太舒服
2011-09-28
紅湯