2023-04-03 62 浏览
——————————————————————————————永年車仔麵茶冰廳地址 : 沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖營業時間 : 星期一至日08:00 – 21:30 Weekend約左朋友去沙田市廣場行街, 已經好耐無入過黎沙田了, 人流都開始恢復返, 所以都人山人海啊今日~ Shopping係女人既天性, 我同朋友買到滿載而歸既時候, 個肚都開始餓了, 係時候去醫醫肚🤤SRF和牛肉眼芯 (10oz) $298🥩我個朋友對於食牛都有D要求架, 咁佢就當然揀左和牛啦 佢話肉質好淋好嫩, 牛味都足既, 成個鐵板餐旁邊都有配上炸麵同西蘭花, 個炸麵脆卜卜好好味 我好鍾意食😋美國安格斯封門柳 (10oz) $238 配以牛油果薯仔蝦沙律🦐🥗而我就叫左封門柳, 佢既牛味我個人覺得比起和牛還出, 但肉質口感就相對無咁好, 食落比較多筋, 套餐仲加配左個沙律, 有兩隻蝦, 蓍仔滑溜, 都比較清爽 食落好Fresh~😌另外我地額外仲嗌左兩個小食, 一個係韭菜豬紅, 另一個係酸忌廉煙肉焗薯🥔我朋友就話佢唔鍾意個豬紅既湯底味道比較偏甜, 但我就覺得OK, 因為我鍾意佢本身車仔麵呢個湯汁!!

永年車仔麵茶冰廳

地址 : 沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖
營業時間 : 星期一至日08:00 – 21:30

SRF和牛肉眼芯 (10oz) $298🥩

另外我地額外仲嗌左兩個小食, 一個係韭菜豬紅, 另一個係酸忌廉煙肉焗薯🥔我朋友就話佢唔鍾意個豬紅既湯底味道比較偏甜, 但我就覺得OK, 因為我鍾意佢本身車仔麵呢個湯汁!! 而焗薯都係正常水準, 唔錯啦~~😝

整體黎講, 水準正常偏上, 環境都算坐得舒服既, 出餐速度都好快, 如果好似我地咁 係沙田市廣場Shopping大戰到肚餓, 都值得黎呢到醫醫肚架 !!!👍🏼

#沙田 #永年車仔麵 #永年車仔麵茶冰廳 #車仔麵 #沙田市廣場 #鐵板餐 #和牛 #据扒 #ShaTin #Noodle
2023-04-01
  • 美國安格斯封門柳
  • 牛油果薯仔蝦沙律
2023-04-02 47 浏览
見到有新餐牌(鐵板餐),夜晚就落樓試下佢,同個frd叫咗個鐵板2人餐,埋單500幾蚊,食到勁飽,仲有啲食唔曬添一個set其實都包咗幾多野:羅宋湯🍲🍲🍲辣辣地咁,算係幾多蔬菜係入面🥵🥵🥵油菜🥬🥬🥬炸洋蔥圈🧅🧅🧅蝦多士🥪🥪🥪多士幾鬆脆,有一大嚿蝦膏~蒜蓉包🧄🧄🧄綠茶紅豆冰紅豆冰果然係好多好多冰🤣美國頂級西冷(~10 oz)(7成熟)🥩🥩🥩西冷大大塊,肉都幾嫩口,就算放係鐵板到都唔會令塊肉過熟就咁食呢塊都好夠飽,佢個鐵板隔離仲有啲麵(´・ω・`)招牌鐵板佛跳牆車仔麵🍝🍝🍝將佛跳牆個概念放咗係鐵板到,真係幾創新~

一個set其實都包咗幾多野:

羅宋湯🍲🍲🍲
辣辣地咁,算係幾多蔬菜係入面🥵🥵🥵

油菜🥬🥬🥬

炸洋蔥圈🧅🧅🧅

蝦多士🥪🥪🥪
多士幾鬆脆,有一大嚿蝦膏~

蒜蓉包🧄🧄🧄

綠茶紅豆冰
紅豆冰果然係好多好多冰🤣

美國頂級西冷(~10 oz)(7成熟)🥩🥩🥩

招牌鐵板佛跳牆車仔麵🍝🍝🍝
將佛跳牆個概念放咗係鐵板到,真係幾創新~
2023-03-31 1926 浏览
三月至四月又是去拜山的時節,今日一早起身去掃墓,可能是假日多數不用上班都會睡到自然醒,通常都已經是中午時分,所以我們一大清早就沒有很迫人了,辦完在附近商場搵間餐廳吃早餐。這間是茶餐廳除了車仔麵很出色外,它的早餐也很好,種類繁多由A~H餐選擇,如果有選擇困難症,我也幫不到你。哈哈!A) 早晨麵蛋餐🍜沙嗲牛肉湯米粉-太陽蛋-牛油方包-樽仔奶茶 要+ $9沙嗲牛肉很入味,香濃沙嗲花生醬汁很惹味,米粉厚身夠爽口,煎雙太陽蛋🍳加牛油方包真是絕配,樽仔奶茶雖然要加$9,但喜歡用上樽蓋著冰凍了還很香濃幼滑。C)歐陸早餐🥓-黑松露炒滑蛋-香煎香腸-茄汁豆-脆薯餅-香煎雞扒-牛油方包-熱奶茶 炒滑蛋加入黑松露可另味道更有層次感,雞扒煎得香脆雞皮脆卜卜的,熱奶茶茶底也很香濃有厚度。E)皇牌粉麵配菠蘿包餐🥯-豬腸米-菠蘿包-熱奶茶要少奶很少餐廳早餐內有豬腸麵吃的,所以點來試試吧!滷水豬腸醃得很入味又香濃,沒有吃到羶味。而菠蘿包新鮮出爐熱辣辣,急不及待一啖吃下非常之軟熟很鬆化。

A) 早晨麵蛋餐🍜

E)皇牌粉麵配菠蘿包餐🥯
-豬腸米
-菠蘿包
-熱奶茶要少奶

很少餐廳早餐內有豬腸麵吃的,所以點來試試吧!

• 樽仔奶茶
  • 菠蘿包
  • 豬腸麵
2023-03-27 64 浏览
30年老字號,以車仔麵揚名,進軍沙田開設茶餐廳,保留車仔麵之餘,更增添港式美食,就有懷舊鐵板餐!黎到茶餐廳點可以唔試吓鐵板呢?所有食物都大大份,超豐富!懷舊鐵板餐少不了食咋咋聲的鐵板餐鋸扒,可選雞扒、豬扒、牛扒、雜扒。今次我哋揀嘅係西冷牛扒,非常有水準,肉汁鮮嫩,可口多汁,比起我以前食開嘅鐵板好唔同!❤️美國頂級西冷扒(1人套餐) 牛油果薯仔蝦沙律❤️永年大碗麵 非常有車仔麵風味,憶起我中學回憶!豬紅,雞翼,豬大腸,菜心,魚蛋,魷魚,豬皮另外加左腐乳通菜同豬三寶(豬紅 豬腸 豬皮) 必點小食❤️懷舊蝦多士❤️秘製瑞士雞翼

所有食物都大大份,超豐富!

❤️美國頂級西冷扒(1人套餐)
牛油果薯仔蝦沙律

❤️永年大碗麵
另外加左腐乳通菜同豬三寶(豬紅 豬腸 豬皮)

必點小食
❤️懷舊蝦多士
❤️秘製瑞士雞翼
2023-03-25 66 浏览
點餐經驗:我來到永年車仔麵茶冰廳,品嚐了他們的車仔麵和鐵板扒。車仔麵的口感非常棒,麵條爽滑有彈性,配料選擇繁多,配上自家特制的辣椒油味道更佳。奶茶非常絲滑,帶有濃濃的茶香味,是的完美提神良品。鐵板什扒香口配上嘢味黑椒汁,飽足感十足。環境服務:餐廳內環境傳統舒適,員工態度友好,服務迅速,讓人感到非常愉快。價格:餐點價格合理,尤其考慮到食物的高品質及份量。總評:永年車仔麵茶冰廳是一家非常值得一試的香港美食餐廳。如果你想品嚐正宗的香港美食,不妨來這裡一試。我推薦這家餐廳,相信你也會和我一樣愛上它。
點餐經驗:

環境服務:

價格:
餐點價格合理,尤其考慮到食物的高品質及份量。

總評:
  • 永年大碗麵
記得喺銅鑼灣食過永年就佢其實提供車仔麵之外,都有不少小食選擇,經過見到沙田嘅永年冰廳,新推出了鐵板餐套餐,見到有成10款選擇,套餐仲可以加配蒜蓉包以及酥皮湯,全部都係我最鍾意食,二話不說就入去坐低。唔講唔知原來沙田呢一間 香港永年車仔麵茶冰廳 係全港首間車仔麵X茶冰廳概念店,唔怪得環境咁特別咁大,望到已經幾乎滿座了。QR code落單好方便,又可以減少人與人嘅接觸,咁就可以食得安心放心D。熱辣辣的振興貢丸紫菜湯來到了,原來係出自振興肉丸,紫菜朔晒湯底嘅精華味道,唔會太鹹味道適中,粒粒貢丸都係爽口彈牙,裏面嘅冬菇份量都唔少㗎。而慢煮鐵板套餐中加$15的酥皮湯好快就嚟到,我就揀咗周打蜆肉魚湯,酥皮焗成金黃色好香脆,浸落湯度食軟脆口感皆備。永年雜扒當中,有五安士咁重嘅美國頂級西冷扒、四安士的日本名古屋雞扒及五安士重的西班牙熟成有骨白毛豬扒,配埋一小疊蔬菜有蕃茄、西蘭花及菇類。雞扒好易切,肉質好軟口,而且雞皮好香連帶雞肉一起食,口感好鮮嫩,另外牛肉煮到5-7成熟,放在鐵板上會再熟透少少,肉質中間呈現鮮嫩粉紅色,牛味好香濃,實屬牛魔王最愛。想食香脆野點少得叫返份薯條,每一條都炸成金黃色粗身的,點

想食香脆野點少得叫返份薯條,每一條都炸成金黃色粗身的,點茄汁仲好食。

除咗餐飲有熱華田之外,我哋都不忘叫返知呢度嘅招牌特飲樽仔奶茶,茶味好濃郁,而且奶味好夠,兩者配合得好好。

香港永年車仔麵茶冰廳
地址 : 沙田沙田正街18號 #新城市廣場 L1樓113號舖
2023-03-25 49 浏览
平時放假都會去行吓商場特別係就近嘅 #沙田新城市廣場 @newtownplazahk 去行吓街食吓嘢朋友突然話好想食車仔麵見到網上好評如潮所以就去到這一間全港首間車仔麵X茶冰廳概念店 「 #香港永年車仔麵茶冰廳 」 @wingninyl 裝修環境好舒適而且空間好大仲有外圍的開放式梳化位置我哋二人就坐低食個晚飯嘆吓見到慢煮鐵板套餐咁吸引一於就order試吓先❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨慢煮鐵板套餐見到佢嘅鐵板餐有咁多款咁多選擇確實係好吸引身為食肉獸嘅我就樣樣都好想試吓所以叫咗個雜扒鐵板餐一次過可以試晒三款肉類熱辣辣嘅鐵板隨即可以上枱加埋我最鍾意嘅黑椒汁相當惹味當中有個手板咁大嘅豬扒肉質都頗為鮮嫩我就最鍾意食骨位半肥瘦啖啖肉好正啊熟蝦醬通菜食咗咁多肉要叫番啲蔬菜清清腸胃通菜色澤鮮艷睇落去好新鮮滿滿的蝦醬鋪滿面頭一啖蝦醬一啖菜好夠味紅豆冰飲品方面有港式紅豆冰紅豆佔一杯嘅一半相當有份量難怪每一啖都充滿着香濃嘅紅豆味樽仔烏龍茶這裏也有兩款自家製的飲品支裝的烏龍茶即開即飲喜歡茶香清新、帶點回甘好快就飲晒一支了還有振興貢丸紫菜湯、酥皮周打蜆肉魚湯大人細路都鍾意嘅薯條
平時放假都會去行吓商場

難怪每一啖都充滿着香濃嘅紅豆味

樽仔烏龍茶

這裏也有兩款自家製的飲品
支裝的烏龍茶即開即飲
喜歡茶香清新、帶點回甘
好快就飲晒一支了

還有振興貢丸紫菜湯、酥皮周打蜆肉魚湯
大人細路都鍾意嘅薯條
食物種類應有盡有
下次要再encore試吓其他先❣️

📍 #香港永年 車仔麵茶冰廳
2023-03-23 49 浏览
📍 香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖成日以為永年得車仔麵食,行過聽到佢播住充滿懷舊味道既廣東話歌🎶🎶即俾佢吸引住停低望一望佢個餐牌!有個好抵食既鐵板餐,仲要超豐盛😋😋😋🧀👉慢煮鐵板2人套餐 (餐湯或沙律x2,二款自選主菜同二款自選小食,二杯飲品)💰438😋😋😋😋.5/5✨ 雞扒鹹魚凱撒沙律佢個沙律都幾大份下! 雞扒大大塊!仲有好多香脆既麵包粒,最特別係佢有鹹魚,啲鹹味同沙律一齊食都幾特別,份外惹味💓✨ 牛油果薯仔蝦沙律🥗望落去都覺得唔錯❗️面頭有三隻大蝦,大蝦去曬腸,食落好爽彈鮮味,新鮮既沙律菜加埋牛油果薯仔,另外配上千島沙律醬汁,好開胃☺️☺️,兩個沙律同樣岀色✨懷舊蝦多士即叫即整好鬆化,蝦肉夠曬彈牙,配埋沙律醬又係不可抗拒既港式小食💓✨ 秘製瑞士雞翼瑞士雞翼,滷得超入味,睇佢顏色就知入味!食落甜甜地,肉質軟嫩唔乾😆😆✨ 美國安格斯封門柳美國安格斯封門柳揀咗5成熟,醬汁揀左黑椒汁,牛柳都幾腍,肉質好軟嫩,牛肉味濃郁可口,入口肉汁同少少辣嘅黑椒一齊食都幾夾,另外仲有炒雜菜同菇,而炒雜菜係有調味😋😋😋😋✨ 西班牙熟成骨白毛豬原本想叫雜扒但我揀錯左叫左豬
📍 香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖

👉慢煮鐵板2人套餐 (餐
湯或沙律x2,二款自選主菜同二款自選小食,二杯飲品)
💰438
😋😋😋😋.5/5
✨ 雞扒鹹魚凱撒沙律
魚,啲鹹味同沙律一齊食都幾特別,份外惹味💓

✨ 牛油果薯仔蝦沙律🥗

✨懷舊蝦多士

✨ 秘製瑞士雞翼

✨ 美國安格斯封門柳

✨ 西班牙熟成骨白毛豬
原本想叫雜扒但我揀錯左叫左豬🤣🤣不過又幾驚喜!有成兩大塊!😆😆個豬都幾瘦但食落!完全唔會鞋口!仲要都好多汁下💓💓💓醬汁要咗永年招牌辣椒汁醬汁,幾特別食落辣辣地,好惹味

✨凍檸茶
食港式嘢必叫,茶底夠香濃,仲可以叫走甜少冰,岩曬我😆😆😆

回頭:YESYES,環境好開揚,又有好歌聽,食物份量又多😆😆nice😋😋價錢又合理。性價比高之選!餐單上仲有好多香港小食,仲有車仔麵都好吸引💓💓💓😆😆😆

#kermit食在沙田

2023-03-23 48 浏览
永年茶冰廳,除咗有港式懷舊嘅車仔麵之外,晚餐時段原來仲有鐵板餐😍😍綠色嘅格仔枱布加上紅白藍嘅燈管佈置,都充滿懷舊感🥰🥰呢份慢煮鐵板2人套餐 $438包括2款前菜、2款主菜、2款小食同 2杯飲品🥰🥰餐前先嚟✨雞扒鹹魚凱撒沙律 🥰開開胃👍🏻👍🏻呢個沙律非常足料真係有原塊雞扒喺度嫁😆✨招牌港式酥皮牛尾羅宋湯鋸扒點少得酥皮湯😆呢個跟餐+$15就可以升級👍🏻配搭牛尾羅宋湯又香又濃的確唔可以錯過🥰🥰✨慢煮美國安格斯封門柳 Order六成熟,剛剛好🥰入口肉質軟嫩,牛味濃👍🏻👍🏻配搭永年自家辣汁,辣辣地更惹味✨永年雑扒 一次過滿足晒我😆有齊豬、牛、雞👍🏻👍🏻分別有 ✨美國頂級紐西蘭牛扒、✨日本名古屋雞扒 同 ✨西班牙熟成有骨白毛豬扒🥰🥰 雖然係雜扒餐,但一啲都唔馬虎👍🏻分量十足之餘肉質都相當有水準,就連豬扒都keep到肉質軟淋唔會乾爭爭👍🏻👍🏻而且每鐵板餐旁邊都有配菜: 蕃茄、西蘭花、雜菇同粟米🌽添而小食方面,我就揀佐✨懷舊蝦多士即叫即炸👍🏻熱辣辣得嚟夠鬆脆🥰🥰配搭沙律醬好好味👍🏻👍🏻✨芝士肉醬焗薯皮薯仔焗到軟棉棉配搭芝士肉醬,口感豐富🥰

綠色嘅格仔枱布加上紅白藍嘅燈管佈置,都充滿懷舊感🥰🥰

呢份慢煮鐵板2人套餐 $438
包括2款前菜、2款主菜、2款小食同 2杯飲品🥰🥰

餐前先嚟✨雞扒鹹魚凱撒沙律 🥰
開開胃👍🏻👍🏻呢個沙律非常足料真係有原塊雞扒喺度嫁😆

✨招牌港式酥皮牛尾羅宋湯

✨慢煮美國安格斯封門柳
Order六成熟,剛剛好🥰
入口肉質軟嫩,牛味濃👍🏻👍🏻
配搭永年自家辣汁,辣辣地更惹味

✨永年雑扒

而且每鐵板餐旁邊都有配菜: 蕃茄、西蘭花、雜菇同粟米🌽添

而小食方面,我就揀佐
✨懷舊蝦多士
即叫即炸👍🏻熱辣辣得嚟夠鬆脆🥰🥰
配搭沙律醬好好味👍🏻👍🏻

✨芝士肉醬焗薯皮
薯仔焗到軟棉棉配搭芝士肉醬,口感豐富🥰

• 美國安格斯封門柳
  • 懷舊蝦多士
2023-03-21 54 浏览
係沙田新城市廣場行街時見到,一間裝修頗有香港特式嘅茶冰廳就入去一試,以前係其他分店食過多次永年·車仔麵,原來推出新一系列新嘅慢煮鐵板🥩🍳剛好晚餐時間點左慢煮鐵板2人套餐,好抵食😋😋前菜:牛油果薯仔蝦沙律😋😋這個沙律高質:小沙律都配有4隻大蝦,牛油果及沙律菜非常新鮮👍👍主菜:美國安格斯封門柳及永年雜扒鐵板這兩個鐵板扒性價比高,高質牛肉及西班牙豬扒,慢煮保留肉汁,好味😋😋甜品及小食懷舊蝦多士,外層酥脆。黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕:超鐘意這款小食,西多士伴黑芝麻超夾加埋雪糕一流😋😋😋

剛好晚餐時間點左慢煮鐵板2人套餐,好抵食😋😋

前菜:
牛油果薯仔蝦沙律😋😋

主菜:美國安格斯封門柳及永年雜扒鐵板

甜品及小食

懷舊蝦多士,外層酥脆。

• 黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕
2023-03-18 44 浏览
香港人有邊個未食過永年車仔麵,原來佢哋鐵板餐都一樣咁正!沙田新城市廣場開嘅永年車仔麵茶冰廳,變身懷舊扒房,好多打卡位,慢煮二人鐵板餐,仲可以一次過試曬湯/沙律+主菜+小食+飲品,咁豐富,就佢啦!唔好以為係茶餐廳質素,美國安格斯牛柳配黑椒汁,唔好講笑係高級西餐的貨色,肉質鮮嫩Juicy,份量非常多,呢個價錢真係值回票價!食得鐵板餐點少得雜扒配洋蔥汁呢,雞扒、豬扒、牛扒樣樣都唔錯,仲要勁大件!洋蔥襯底令倒汁嘅時候一齊煎,香味四溢!另外加分位就係伴菜種類非常多,有蕃茄、粟米、野菌、西蘭花分開用鐵板放,保持溫度!港式牛尾羅宋湯非常足料,勁多雜菜!周打蜆肉魚湯味道濃郁,蝦多士配沙律醬呢個經典小食都幾有驚喜,芝士肉醬焗薯皮又幾惹味!黎得茶餐廳點可以唔飲凍檸茶同凍奶茶,真係一餐完美嘅懷舊鐵板餐!

2023-03-17 47 浏览
永年以車仔麵出名 在沙田新城市廣場店加入了冰廳概念 餐廳裝修充滿本地特色 綠白格枱布 鐵皮外牆 雞蛋仔🧇 都是本地特色元素 !~二人慢煮鐵板套餐主菜款式種類繁多包括招牌佛跳牆車仔麵日本名古屋雞扒西班牙有骨熟成白毛豬扒美國頂級西冷扒美國安格斯封門柳和挪威三文魚扒等~小食方面則有香脆洋蔥圈、懷舊蝦多士、芝士肉醬焗薯皮、黑松露蒜蓉、蒜蓉炒意粉、黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕等多種選擇~我們點了以下美食:🫕 酥皮招牌港式牛尾羅宋湯酸酸甜甜 好開胃周打蜆肉魚湯 餐湯入面有蜆肉 薯粒 煙肉等 足料 忌廉味幾重 飲落有顆粒感 ~美國安格斯封門柳肉質鮮嫩 脂肪不算多牛味濃郁~永年雜扒 雞扒、豬扒、牛扒都煎得外皮香脆厚實足料,配搭洋蔥🧅汁幾惹味這兩款主菜配搭了蕃茄、粟米、西蘭花和雜菇~小食懷舊蝦多士色香脆可口,蝦子非常嫩滑~秘製瑞士雞翼雞翼肉質鮮嫩 沾滿醬汁 甜甜的

永年以車仔麵出名
在沙田新城市廣場店
加入了冰廳概念
餐廳裝修充滿本地特色
綠白格枱布 鐵皮外牆 雞蛋仔🧇 都是本地特色元素 !

二人慢煮鐵板套餐

美國安格斯封門柳
肉質鮮嫩 脂肪不算多
牛味濃郁

永年雜扒
雞扒、豬扒、牛扒都煎得外皮香脆
厚實足料,配搭洋蔥🧅汁幾惹味
這兩款主菜配搭了蕃茄、粟米、西蘭花和雜菇

小食
懷舊蝦多士色
香脆可口,蝦子非常嫩滑

秘製瑞士雞翼
雞翼肉質鮮嫩 沾滿醬汁 甜甜的

2023-03-16 56 浏览
以前成日食元朗永年車仔麵 依家開左好幾間分店 見沙田分店唔止有車仔麵仲有其他野食 就同朋友去試下門口都裝飾得好中式懷舊冰室既感覺 餐牌見到有一個慢煮鐵板二人餐 覺得有咁多野包左 就同朋友試呢個餐 總共食左$486♡招牌鐵板佛跳牆車仔麵麵整到好脆 淋上醬汁都唔會話好淋 上面有鮑魚、花膠、蝦乾、冬菇🍄同埋蠔豉 平時鐵板都係食肉多 今次就試下鐵板麵♡美國安格斯封門柳揀左五成熟同埋配黑椒汁 牛柳比較厚身 下次再食我會揀七成熟♡招牌港式牛尾羅宋湯 +$15 酥皮♡周打蜆肉魚湯 +$15 酥皮好耐冇食過酥皮 所以同朋友都加錢食酥皮 湯入面配料都好多♡酸忌廉煙肉焗薯🥔由於主菜冇飯麵 所以小食都揀左個焗薯 焗薯上面加埋牛油就香d 煙肉、酸忌廉、蔥係分開等我地自己加上去♡懷舊蝦多士🦐炸得好香口 食一件都好滿足♡抹茶紅豆冰🍵🫘 +$9抹茶同埋紅豆冰層次分明♡紅豆冰🫘 +$9入面有好多紅豆 岩哂我

♡招牌鐵板佛跳牆車仔麵

抹茶同埋紅豆冰層次分明

♡紅豆冰🫘 +$9
入面有好多紅豆 岩哂我

2023-03-16 60 浏览
沙田永年主打的二人鐵板餐好有老香港的Feel,就係果種細個時聖誕節要同屋企人食西餐的Feeling🥳🥳餐湯沙律小食兩塊鐵板仲有餐飲,滿滿的一檯,而且沙田永年又裝修得幾有情調,又有士多打卡位,一邊鋸個扒,一邊食豬腸都無問題🥰-鐵板餐可以揀豬牛雞雜扒,想豪D仲可以升級做不同部位的和牛,SRF 和牛肉眼芯,紅酒燴和牛面頰都有得揀。-招牌港式牛尾羅宋湯材料滿滿亦都好濃郁,層次豐富帶微辣。-雞扒咸魚凱撒沙律加左港式風味的凱撒沙律,雞扒煎得香,咸魚粒粒帶咸味,羅馬生菜都好爽脆。-砵酒燴牛尾好入味,炆得軟淋,骨膠原亦都滿滿。-芝士肉醬焗薯皮芝士焗到可以拉絲,薯仔焗得香甜,簡單好食。-主角來了,美國安格斯封門柳鐵板上桌時仍要jaja 聲,好熱好熱,封門柳有洋蔥放底,唔會怕鐵板直接燒熟舊牛。封門柳軟淋得黎夠牛味,5成熟剛剛好。-永年什扒包括左美國頂級西冷扒,日本名古屋雞扒同埋西班牙熟成有骨白毛豬扒,果然好豐富。西冷扒好多肉汁,雞扒都香嫰好食。西班牙熟成有骨白毛豬扒都夠厚切有肉香,加埋配菜,好豐富啊~-黎得永年當然唔少得叫多碗車仔餸,豬皮豬紅豬腸跟餐仲有得平,滷水豬腸一貫係永年的招牌,入味爽口好食,蘿蔔鮮
沙田永年主打的二人鐵板餐好有老香港的Feel,
就係果種細個時聖誕節要同屋企人食西餐的Feeling🥳🥳
餐湯沙律小食兩塊鐵板仲有餐飲,
滿滿的一檯,
而且沙田永年又裝修得幾有情調,又有士多打卡位,
一邊鋸個扒,一邊食豬腸都無問題🥰
招牌港式牛尾羅宋湯
材料滿滿亦都好濃郁,層次豐富帶微辣。
雞扒咸魚凱撒沙律
砵酒燴牛尾
好入味,炆得軟淋,骨膠原亦都滿滿。
芝士肉醬焗薯皮
芝士焗到可以拉絲,薯仔焗得香甜,簡單好食。
主角來了,
美國安格斯封門柳
鐵板上桌時仍要jaja 聲,好熱好熱,
封門柳有洋蔥放底,唔會怕鐵板直接燒熟舊牛。
封門柳軟淋得黎夠牛味,5成熟剛剛好。
西冷扒好多肉汁,雞扒都香嫰好食。
西班牙熟成有骨白毛豬扒都夠厚切有肉香,加埋配菜,好豐富啊~
黎得永年當然唔少得叫多碗車仔餸,
豬皮豬紅豬腸跟餐仲有得平,滷水豬腸一貫係永年的招牌,
入味爽口好食,蘿蔔鮮甜無渣,豬紅滑嘟嘟,大推。
2023-03-16 39 浏览
香港永年,做到有以前冰室嘅味道!永年推出嘅2人鐵板餐份量十足,用料方面除左1段常見嘅美國西冷牛扒之外,依到仲推出左和牛鐵板比客人揀!永年用嘅和牛脂肪遍布均勻,食落口肉味勁香濃,再加上和牛勁大塊!西冷牛扒勁厚,咬落口肉汁飛哂出黎! 2款牛扒揀5成熟,用鐵板上嘅話,上到枱切開就岩岩好7成熟!餐湯方面可以加小小錢轉做酥皮忌廉湯當然啦,2人餐除左湯同主食,仲可以揀埋小食!永年係茶冰廳,梗係有中西小食,例如豬手、牛尾、雞翼。。。
香港永年,做到有以前冰室嘅味道!

餐湯方面可以加小小錢轉做酥皮忌廉湯