平時都聽朋友話食車仔麵就食永年,不過唔係成日都行開嗰度。嗰日我朋友專登帶我過去,一邊環境好舒服,而且有卡位可以望住出邊個景🩷🥹。跟住我就叫咗個懷舊蝦多士同埋一碗車仔麵。嗰碗車仔麵我叫咗豬紅豬腸同埋蘿蔔,平時就不嬲唔食豬腸,但係我個friend話豬腸喺呢度好出名🤍所以我就叫嚟試吓,結果冇令到我失望真係幾好食😋同埋個豬紅同蘿蔔都係有種甜甜地嘅味,同其他車仔麵比,我鍾意呢種味道多啲🥰另外仲有懷舊蝦多士,我覺得都係一個必食嘅小食❗️❤️佢整得好酥脆,同埋佢剩係得三件,搞到我同我個friend爭餐飽😹😹😹
  • 懷舊蝦多士
  • 永年大碗麵
2023-06-21 101 浏览
以前一直食開元朗永年,最鐘意佢個種舊情懷車仔麵味道,仲有個隻彈牙陳皮魚蛋!!而家沙田都有得食喇!餐廳主打懷舊主題,升級左加入好多不同既菜式添!有懷舊鐵板餐、焗飯、叉燒飯等等!今日叫左個車仔麵組合E (永年大碗麵+煎釀三寶+紅油日本小黃瓜),永年大碗麵的確係勁量級!材料豐富乜都有齊!豬皮 豬紅 豬腸 雞翼 雞翼尖 蘿蔔 魚蛋 魷魚!車仔麵要有既野都有齊哂!湯底燶郁又夠甜,好開胃!回憶番哂黎!另外叫左個芝士焗鮮菠蘿蕃茄豬扒飯,新鮮菠蘿好甜又多汁,夾埋芝士、蕃茄醬、炒飯底好滋味!豬扒又夠哂大塊同埋夠厚肉汁豐富!!飲品都好有特色, 奶茶紅豆冰甜度適,夏天飲佢真係透心涼! 紅豆夠哂林又夠多! 另外樽仔奶茶都好好飲,茶味夠哂濃醇且厚滑! 總體黎講 沙田永年價錢雖不及元朗平民 但樣樣野都昇華左而且貨真價實! 味道高質! 值得再來幫襯!

2023-06-19
呢日同好閨蜜👭🏻喺新城市廣場行街街,見到我最愛的車仔麵店嘅分店,元朗舊店嘅永年車仔麵出名好食😋呢間分店竟然有鐵板餐!?🤩好特別喎!喺車仔麵店踞扒🥩真係第一次😜!真係估唔到鐵板餐同樣出色!😋👍🏻👍🏻呢度嘅鐵板餐有好多選擇:牛扒、什扒,厚切猪扒、什至有花膠扒佛跳牆㖭😳!!美顏之選👩🏻😍!包沙律🥗或湯,價錢由$168-$298不等!仲可以升級!🤗分享一下我哋簡咗咩啦!!👭🏻💕就係超抵嘅鐵板2人餐啦!份量好多好豐富🥰!只係$398咋!不得了!🤤+$68多兩款小食。❤️‍🔥鐵板紐西蘭肉眼扒🥩-10oz(期間限定)+永年招牌辣椒汁🌶️+脆脆麵❤️‍🔥 美國安格斯封門柳🥩-10oz+ 🧅洋蔥汁+🍚❤️ 牛油果薯仔蝦沙律🥗❤️‍🔥招牌港式牛尾羅宋湯🥣❤️ 懷舊蝦多士🍤❤️‍🔥 砵酒熗牛尾🥘❤️‍🔥港式奶茶紅豆冰❤️‍🔥港式奶茶涼粉冰❤️雪碧我哋打完卡D牛扒&牛柳仲係好淋、有肉味,我好鍾意個永年招牌辣椒汁,配牛扒🥩super yummy!! 砵酒熗牛尾🥘都超讚!好入味。侍應飲品推介奶茶紅豆冰、涼粉冰,都真係好飲!首先我自己好鍾意飲港式奶茶💕食咁多嘢,最後兩個人埋單$500咋!😳環境舒適服務好,超高質港式車仔麵餐廳👍🏻👍🏻📍

真係估唔到鐵板餐同樣出色!😋👍🏻👍🏻

📍地址:沙田沙田正街18號新城市廣場L1樓113號舖
2023-06-15
  • 鐵板紐西蘭肉眼扒
2023-06-20 64 浏览
係沙田新城市行完街攰攰地,搵到間出色嘅車仔面😋😋永年茶冰廳🤩原來除咗車仔面馳名之外😜仲有鐵板扒餐都十分令人滿意😋😋😋加上有港式嘅懷舊裝修😍😍位置闊落坐得好舒適👍🏻👍🏻而且性價比都超好🤟🏻🤟🏻🤟🏻我地就揀咗個雜扒餐(1人套餐)🥩,配埋周打蜆肉魚湯🍲,加上香脆蒜蓉包😋雜扒份量十足,魚湯亦十分鮮甜🤩我本身好鍾意食辣🌶️醬汁就揀左(永年招牌辣汁),感覺都好夾😋😋😋炸麵好脆好乾身,加上熱辣辣嘅醬汁,我第一次試已經愛上😍🤟🏻另外小食就揀左秘製瑞士雞翼😍非常之入味,另外唔少得緊係招牌嘅樽仔奶茶🫖當然仲有嘅就係永年車仔四送麵 (豬腸 墨魚蝦卷 牛肚 牛腩 ),墨魚蝦卷我真係未係第二度食過咁好味🥰加上永年秘製辣汁😋😋😋抵我咁鍾意❤️紅豆奶茶冰又係令人有驚喜,鍾意紅豆冰嘅千祈唔好錯過🤩🤩🤩最後我地都叫咗個蝦子菜心🥬加上車仔面一齊食,令人十分滿足☺️☺️☺️

當然仲有嘅就係
永年車仔四送麵 (豬腸 墨魚蝦卷 牛肚 牛腩 ),

紅豆奶茶冰又係令人有驚喜,鍾意紅豆冰嘅千祈唔好錯過🤩🤩🤩

2023-06-17 50 浏览
喺沙田行行下搵好野食,之前都有幫襯過永年,知道有質數保證,見到佢新出咗個鐵板餐系列,又好耐冇食過鐵板燒,就去咗try try佢美國極佳級封門柳(1人套餐)($238),呢個封門柳嘅肉質比想像中嘅好!食落軟腍又充滿牛味,真心唔錯!而且份量都ok大,我淨係食牛都夠飽!另外都試咗佢個「永年招牌辣汁」,食落唔係麻辣果種辣,出奇地同個牛夾得到。紐西蘭肉眼扒($233)肉眼我都試咗小小,主要係個肉質會比較結實,牛味會更加濃。特登叫咗佢個凍頂烏龍茶(+$15),茶味夠哂濃,而且個味道都ok!鍾意飲茶嘅人可以試

食過幾次,大商場裡面食車仔麵,係比較坐得舒服。呢度港式懷舊鐵板真係無得輸嘅,例如今次食嘅美國極級封門柳鐵板餐碗牛油果薯仔沙律,跟永年辣汁,個餐包括埋炸麵同餐飲。個牛柳夠又入味,沾一沾辣辣地又濃味嘅汁,又或者將汁淋上炸麵,都非常好味!沙律雖然比第一次食細杯左,但性格比仲算ok,有3隻蝦、牛油果、桃等等,成本本來都比只係得菜嘅沙律更高。女神麵加永年三寶係必食嘅,個麵包括嘅餸有我超鍾意嘅酸甜適中又唔油嘅酸齋、入哂味靚花膠、魚腐、冬菇、菜心等等,餐飲可以加錢點涼粉冰,絕配!永年三寶有陳皮魚蛋、豬皮、同好軟淋香甜嘅白籮蔔。出色嘅韮菜豬紅同腐乳通菜都係好野黎,尤其是豬紅入哂味又滑口,每次黎必食。
美國極級封門柳鐵板餐
沙律
食過幾次,大商場裡面食車仔麵,係比較坐得舒服。

女神麵
永年三寶
女神麵加
韮菜豬紅
腐乳通菜
出色嘅
韮菜豬紅同
腐乳通菜都係好野黎,尤其是豬紅入哂味又滑口,每次黎必食。

美國極級封門柳鐵板餐
沙律
女神麵
永年三寶
韮菜豬紅
腐乳通菜
1. 衛生問題:餐具、枱面不潔淨,仲有曱甴,仲要我自己拍死🤮。(附圖)2. Menu 甩皮甩骨,爆線兼爛邊,觀感差,餐牌內沒有列明下午茶時段,造成閱讀困難,須改善表達技巧。3. 食物水準太低,焗蕃茄雞扒飯,不是炒飯底(非傳統做法都ok) 但醬汁似韓式辣醬混劣質茄醬,相比港式快餐店螢光茄汁,味道更差。表面鋪滿洋蔥、菠蘿、芝士可見,烤焗時間不足。從白色雞皮推斷,雞扒未經煎焗過,味道偏酸,醃料奇怪。(附圖)4. 凍檸茶正常5. 車仔麵同焗飯定價過高,仲要收取+1服務費,對唔起大型商場開location 質量及服務。6. 從元朗車房永年(發泡膠碗年代),支持到尖沙咀分店,再到訪沙田茶記,此行非常失望。可能真係只做返本行車仔麵比較好。完全不會介紹朋友。此份顧客意見會轉發到OpenRice 予其他讀者評價。

4. 凍檸茶正常

完全不會介紹朋友。
此份顧客意見會轉發到OpenRice 予其他讀者評價。
2023-06-14 72 浏览
沙田市廣場其實好多唔同嘅選擇😙見到個招牌差啲比佢呃左,以為淨係得車仔麵食,點知原來鋸扒都有!😍見好耐冇鋸扒,而網上對呢間嘅評價又唔錯喎🥰🧊美國安格斯封門柳🐮 $238呢一個餐仲加咗份炸麵,都幾特別🤣平時多數都係跟飯或者意粉🍝㗎嘛🤣個炸麵都仲要幾好食,封門柳叫左5成熟,中間肉汁都唔少,肉味都幾濃,配埋炸面口感都幾正嫁🧊酥皮周打蜆肉魚湯🐟 +$15個酥皮勁香牛油味🤩最鍾意係食左上面嘅酥皮先!😙再禁低個酥皮落個湯到一齊食🥰個湯唔算太杰身,酥皮浸落湯入面吸收晒湯嘅香味,蜆肉份量都唔少😍,湯既味道又唔會太濃味,配合湯同酥皮味道一流🤤🧊涼粉奶茶冰 +$15奶茶嘅味道,唔算太甜👍🏻,但茶香味突出,茶同奶嘅比例啱啱好🥰,涼粉質地都幾滑捋捋,奶茶同涼粉嘅組合都唔錯😋🧊南乳雞翼🐥 $28南乳雞翼外面炸到金黃色😍,入面保持住唔少肉汁💦,南乳香味幾突出,但調味又唔會太鹹🤩,作為小食選擇都唔錯嫁🧊蝦多士🦐 $28蝦多士嘅份量都唔少,麵包炸到夠晒香脆🤤,又唔會好油膩,蝦滑質地鮮甜爽口,味道唔錯,值得一試👍🏻🧊生菜魚肉🥬🐟 $28生肉魚肉呢一個真係懷舊小食😋,鮮綠爽脆嘅生菜配合彈牙嘅魚肉丸😍,味道夠哂正,湯底調味啱

🧊美國安格斯封門柳🐮 $238

🧊酥皮周打蜆肉魚湯🐟 +$15

🧊涼粉奶茶冰 +$15

🧊南乳雞翼🐥 $28

🧊蝦多士🦐 $28

🧊生菜魚肉🥬🐟 $28
生肉魚肉呢一個真係懷舊小食😋,鮮綠爽脆嘅生菜配合彈牙嘅魚肉丸😍,味道夠哂正,湯底調味啱啱好🤤,鮮味但又唔會咸,加上胡椒粉同麻油,味道更加正👍🏻

🧊煎釀三寶🥬 $28
一次過試到豆卜青椒同苦瓜🤩,平時都比較少食到苦瓜做嘅煎釀三寶,味道又唔會太苦,配合魚肉既味道都幾夾👍🏻,豆卜同青椒味道正常,都值得一試

🧊蒜蓉包🧄 +$18
蒜蓉包表面搽上蒜味十足嘅香蒜牛油🧈,烘到兩面脆卜卜,配合封門柳或者酥皮湯一齊食都唔錯👍🏻

🧊永年三寶 $38
入面包括魚蛋、豬皮、蘿蔔三款配料😋,豬皮同蘿蔔夠晒入味,充滿醬料嘅香味🤩,魚蛋質地夠哂煙靭,味道香濃,但又唔會太鹹,值得一試🤤

整體來講食物嘅味道都幾好味🥰,而且款式選擇都唔少,仲有咁多香港傳統小食比大家選擇😍,如果嚟到沙田點少得過嚟試一試先🥳

人均消費💵: $200-250
性價比: 9/10
好食程度😋:8.5/10
回頭指數💓:8.5/10

📍香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖
2023-06-13 54 浏览
之前去香港永年車仔麵茶冰廳,我最鍾意食佢哋大大碗嘅車仔麵。今次晚餐時段過去見到佢哋推出咗慢煮鐵板2人套餐非常豐富,一於試吓。😍我哋今晚都早早哋,可以安排坐到面對落地玻璃窗嘅大卡位,非常開揚,望住外面的景致感覺休閒舒暢。🥰慢煮鐵板2人套餐包括沙律或者餐湯,我哋揀咗招牌港式牛尾羅宋湯,其中一個仲升級做成埋酥皮湯,非常濃郁好味。😋主菜揀咗西蘭肉眼扒和安格斯封門柳,兩種肉質鮮嫩多汁,煮得剛好,配脆麵,幾有特色。😋小食方面,揀咗秘製瑞士雞翼和砵酒燴牛尾,兩者都煮得非常入味,食到停唔到口。😋咁多肉類,當然配多碟菜平衡返,蠔油菜心的份量十分足夠,非常滿足。😋菠蘿冰和凍柚子蜜是清涼解渴的好選擇,讓人一口接一口,近來天氣咁熱,真係倍覺心涼。🥰永年除咗車仔麵,仲有呢個好選擇,豐富抵食!👍

永年除咗車仔麵,仲有呢個好選擇,豐富抵食!👍
2023-06-12 74 浏览
食車仔撈麵估唔到要成90蚊,4餸撈粗,粗麵加左汁幾入味,煮得唔會過火太淋太硬。嗌左魚皮餃幾爽口彈牙,冬菇入味,雞腳係鮑汁,但唔係淋個隻,係食落比較皺皮既質地。豬手ok,無肉羶味,但無乜肉,唔夠咬口。整體來說一般水平,性價比一般,下次唔會再試,車仔麵出翻去食就夠。🤪地點:位於新城市廣場食肆區,要行一陣先搵到。😂😂環境:商場餐廳裝修比較高檔舒適,大大張枱加上梳發,係幾舒服。價錢:晚市最低消費100蚊一個人,係咪因為商場租金貴?😂😂服務:手機落單,店員有禮醒目。

地點:

位於新城市廣場食肆區,要行一陣先搵到。😂😂

環境:

商場餐廳裝修比較高檔舒適,大大張枱加上梳發,係幾舒服。

價錢:

晚市最低消費100蚊一個人,係咪因為商場租金貴?😂😂

服務:

手機落單,店員有禮醒目。
2023-06-10 104 浏览
今日去沙田行山,諗食早餐🤔,本來諗住去紅茶茶餐廳,點知排長龍,商場又壞冷氣,排隊已經出哂汗🥶,決定轉場,諗諗吓,永年開咗又有早餐食,就去會一會,點知中伏,一個基本早餐,沙嗲牛肉米粉,炒蛋轉多士加$1蚊,凍飲加$4蚊,自己落單,自己斟水,自己攞餐具,竟然埋單要收加一服務費😢,一個難食早餐,埋單$65,個早餐完全唔夠熱,完全唔掂,建議佢都係做反老本行好啲…………車仔麵啦!👎🏿👎🏿👎🏿
提起「香港永年車仔麵茶冰廳」💬通常會諗起車仔麵,但其實仲有得食懷舊鐵板餐同港式地道小食🧆🥘.永年雜扒(黑椒汁,意粉,招牌港式牛尾羅宋湯)🥩有美國頂級西冷扒🐄嫩滑雞扒同厚切豬扒🐓🐖西冷扒肉味重唔嚡😋筋位會比較韌‼️雞扒肉質軟嫩,豬扒Juicy出色🤤羅宋湯有好幾件牛尾🐂肉質腍,椰菜同紅蘿蔔入味🥕不過如果番茄味道再濃啲就更好🥺.永年大碗麵(蕃茄湯配麻辣汁,烏冬+酸齋+牛柏葉)🍜蕃茄湯配麻辣汁非常惹味🍅🌶️但有啲搶咗番茄湯味😢材料勁豐富💁🏻‍♀️有雞翼、雞翼尖🍗豬紅、豬皮🐷豬腸、紅腸、魷魚🦑魚蛋🐟蘿蔔、時菜🥦必食經典陳皮魚蛋😍蘿蔔清甜,魷魚爽脆,雞翼同雞翼尖煮得入口即溶😉酸齋酸甜大塊😗.懷舊蝦多士🍞多士酥脆,蝦膠彈牙🦐但略嫌蝦膠份量太少😔點少少沙律醬可以減低油膩感😌.蠔油生菜🥬生菜清脆爽口😆.樽仔烏龍茶🫖茶味香濃回甘☺️.涼粉奶茶🥤涼粉滑溜溜,同奶茶好夾👍🏻.檸檬可樂🍋
蠔油生菜🥬生菜清脆爽口😆
樽仔烏龍茶🫖茶味香濃回甘☺️
涼粉奶茶🥤涼粉滑溜溜,同奶茶好夾👍🏻
檸檬可樂🍋
  • 懷舊蝦多士
  • 永年大碗麵
  • 蝦多士
  • 永年車仔麵
2023-06-08 209 浏览
推出咗慢煮鐵板二人套餐🍽只係$398就有餐湯或沙律+主菜+小食+飲品 大份又抵食 每檯都咋咋咋聲~🍲餐湯招牌港式酥皮牛尾湯 將塊金黃酥皮浸一浸湯 口感半脆半軟🐮主菜美國安格斯封門柳配炸麵 5成熟封門柳肉嫰程度剛好 可另加錢轉意粉或飯美國頂級西冷牛扒厚切大塊 加$40仲可升級至SRF 和牛肉眼芯 上菜快又有專人負責淋醬汁上鐵板 唔怕彈親🍟小食香口嘢最吸引 主菜無薯菜就揀咗一份粗薯條 一份懷舊蝦多士 ☕️飲品奶茶控必試順滑入口港式樽仔奶茶每次去茶記都嘆杯紅豆冰 多豆又綿又大粒
美國安格斯封門柳
招牌港式酥皮牛尾湯
樽仔奶茶  紅豆冰
懷舊蝦多士
每檯都咋咋咋聲~

🍲餐湯

每次去茶記都嘆杯紅豆冰 多豆又綿又大粒
美國安格斯封門柳
樽仔奶茶  紅豆冰
懷舊蝦多士
係新城市行完街搵野食, 見到呢間茶餐廳難得唔洗等位咁就入去食喇~~呢道既地方比一般茶餐廳大好多, 座位好寬闊, 枱與枱之間完全唔會迫而且仲有落地玻璃望街景, 咁樣食飯都幾chill喎職員推介我地食鐵板餐.....2人鐵板餐有沙律/餐湯, 小食, 主食, 飲品 (任部X2份) $368性價比好似都唔錯, 咁就叫呢個餐食啦~~牛油果薯仔蝦沙律五顏六色既沙律好靚好吸睛~~份量都唔錯丫, 有3隻蝦, 牛油果, 車厘茄同沙律菜, 個沙律汁仲幾好味添酥皮周打蜆肉魚湯 +$15酥皮焗到金黃色好吸睛, 焗既時間剛好, 非常酥脆~~周打蜆肉魚湯鮮味十足, 啖啖都食到豐富既食材紅豆冰+$15檸檬雪碧+$15美國頂級西冷扒 鐵板上枱時超熱呢, "喳喳聲"左起碼5分鐘10oz既西冷扒都幾大塊, 份量十足!!點左5成熟, 生熟度剛好, 因有洋蔥墊底既關係, 就算鐵板超熱, 但西冷扒都唔會過熟牛扒牛味濃郁, 肉質軟腍甘香~ 黑椒汁味濃, 沾少少已經能夠作調味~~炸麵卜卜脆好香口永年雜扒有3件扒, 包括豬扒, 雞扒&牛扒~整個鐵板好澎湃, 每件扒都好巨型, 而且肉質幼嫩炸麵轉白飯+$8......砵酒燴牛尾呢個小食

而且仲有落地玻璃望街景, 咁樣食飯都幾chill喎

職員推介我地食鐵板餐.....
性價比好似都唔錯, 咁就叫呢個餐食啦~~

牛油果薯仔蝦沙律
五顏六色既沙律好靚好吸睛~~
酥皮周打蜆肉魚湯 +$15
酥皮焗到金黃色好吸睛, 焗既時間剛好, 非常酥脆~~
周打蜆肉魚湯鮮味十足, 啖啖都食到豐富既食材
紅豆冰+$15
檸檬雪碧+$15
美國頂級西冷扒
鐵板上枱時超熱呢, "喳喳聲"左起碼5分鐘

10oz既西冷扒都幾大塊, 份量十足!!

炸麵卜卜脆好香口

永年雜扒
有3件扒, 包括豬扒, 雞扒&牛扒~
整個鐵板好澎湃, 每件扒都好巨型, 而且肉質幼嫩

炸麵轉白飯+$8......
砵酒燴牛尾
呢個小食做得好出色, 好值得點!!
牛尾炆得好淋又入味, 汁料香濃可口
黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕
另一個小食就點左甜品~~
西多士入面爽左一層黑芝麻醬, 麻香味十足!!
連埋雪糕食冰爽交加
  • 永年雜扒
  • 美國頂級西冷扒
  • 砵酒燴牛尾
  • 牛油果薯仔蝦沙律
  • 周打蜆肉魚湯
2023-06-06 75 浏览
沙田永年鐵板牛扒餐加車仔麵收工陪朋友行沙田廣場,行到竟然撞到永年!之前聽講佢嘅車仔麵好出名,今日見到竟然仲有鐵板套餐,真係忍唔住試一下😍😍🍲鐵板套餐:主食+餐湯+飲品紐西蘭肉眼扒 (五成)💰218跟餐湯:招牌港式牛尾羅宋湯呢一個鐵板套餐嘅牛肉好嫩滑,我哋揀咗五成就夠啦~☺️因為鐵板的溫度會將牛扒慢慢煮熟,仲有佢係跟炸面用剩低既汁淋完食,都好過癮~提一下佢嘅招牌辣汁,好突出成個牛扒嘅牛味!🍜永年大碗麵💰108- 油麵- 蕃茄湯辣汁 (+💰3)BB辣其實我之前就係知道😏😏永年佢好出名就係車仔麵,但係諗唔到配乜嘢料好最後揀咗呢個大碗麵,乜都有有豬紅,紅腸蘿蔔豬大腸等等真係乜都有唔使諗啦佢嗰個味道好好食,特別係蕃茄辣汁+油面好配合跟餐小食兩款💰68:懷舊蝦多士& 秘製瑞士雞翼(餐)跟餐:永年三寶(魚旦 豬皮 蘿蔔)💰28🥬腐乳通菜💰26🍴香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖
沙田永年鐵板牛扒餐加車仔麵

🍲鐵板套餐:主食+餐湯+飲品
紐西蘭肉眼扒 (五成)💰218
跟餐湯:招牌港式牛尾羅宋湯

🍜永年大碗麵💰108
- 油麵
- 蕃茄湯辣汁 (+💰3)BB辣

跟餐小食兩款💰68:懷舊蝦多士& 秘製瑞士雞翼(餐)
跟餐:永年三寶(魚旦 豬皮 蘿蔔)💰28

🥬腐乳通菜💰26

🍴香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)
📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖
2023-06-05