2023-08-18 70 浏览
今日約左人係沙田交收。因為一起身就趕住出門,成朝咩都未落過肚🥹🥹見到間茶餐廳就衝左入去醫肚了👩🏻‍⚕️~~由於今晚要玩劇本殺,所以叫咗杯凍咖啡叉叉電🔋我誓死要同佢哋要決戰到天明!!!天時暑熱,唔想食湯麵,所以就叫咗個牛筋腩蝦子撈麵!嚟到嘅時候非常震撼,牛筋腩色澤吸引,蝦籽佈滿麵餅,用料十分豐富。味道方面,牛腩軟淋,充滿肉汁及牛肉嘅香味。而牛筋硬度適中,唔會太淋又唔會過硬,煙韌爽彈,而且都一樣已經完全入味!😋😋😋

牛筋腩蝦子撈麵

2023-08-17
牛筋腩蝦子撈麵
香港探店|沙田|車仔麵|永年車仔麵一進門口,就感覺到濃濃的港式風味門口的雞蛋仔、舊鐵閘彷彿回到舊日香港上次推介過這裏的車仔麵,這次就不多講了,看到他們竟然還有鐵板餐,當然要來嘗嘗鮮!美國極佳級封門柳🥩鐵板保持牛肉的熱度剛好,可以用餘溫加熱,7成熟的肉質鮮嫩,多汁牛肉味濃,比得上許多扒房的質素,配上招牌辣汁,充滿港式懷舊風情主食炸麵🍜不同於平常的意粉和飯,主食選擇炸麵,淋上招牌醬汁,新奇又好味香脆蒜蓉包🥖塗上牛油,鬆脆有牛油香氣,讓人一口接一口懷舊蝦多士🍤極少再見到的蝦多士,如千層的脆多士,異常香酥酥皮周打蜆肉湯🍲酥皮蓋在滾燙的白湯上,一口湯一口酥皮,酥皮的口感和蜆肉的香氣相輔相成三式芝士焗肉醬意粉🍝三重芝士滿足芝士控的慾望,芝士和肉醬永遠是最佳組合涼粉冰🍹抹茶紅豆冰——————為食分界線——————📍 香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖人均消費: $200
香港探店|沙田|車仔麵|永年車仔麵

一進門口,就感覺到濃濃的港式風味
門口的雞蛋仔、舊鐵閘彷彿回到舊日香港

美國極佳級封門柳🥩

主食炸麵🍜

香脆蒜蓉包🥖
塗上牛油,鬆脆有牛油香氣,讓人一口接一口

懷舊蝦多士🍤
極少再見到的蝦多士,如千層的脆多士,異常香酥

酥皮周打蜆肉湯🍲

三式芝士焗肉醬意粉🍝
三重芝士滿足芝士控的慾望,芝士和肉醬永遠是最佳組合

涼粉冰🍹
抹茶紅豆冰

——————為食分界線——————
📍 香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖

人均消費: $200

2023-08-13 75 浏览
經常去永年吃車仔麵,他們的車仔麵很好吃,經常大排長龍!想不到最近竟然退出鐵板燒套餐,最重要係品質與車仔麵一樣一如既往的不錯!我們叫了一個鐵板二人餐,食物分量很多!前菜,小食,主菜,飲品,擺到滿滿一桌,吃完超級滿足!美國安格斯封門牛柳封門牛柳有2大塊,肉質緊實,牛味重,咬下去肉汁也多!好吃好吃!紐西蘭肉眼扒這個相對會比封門牛柳軟身,但很嫩滑,而且肉汁也很多!而且5成熟剛剛好!蝦多士蝦多士蝦滑很多,咬下去有點而彈牙,下層的多士炸到金黃酥脆,好吃!瑞士汁雞翼這個每次吃車仔麵必點,一如既往的美味!雞翼好入味,雞肉好嫩滑!想不到除了車仔麵之外,鐵板燒也做得如此出色,大家如果有興趣都可以去試一下!

美國安格斯封門牛柳

紐西蘭肉眼扒

蝦多士

瑞士汁雞翼

2023-08-12 47 浏览
永年食車仔麵就試得多,原來而家出埋鐵板餐!一於撐枱腳叫咗二人餐,乜都set好晒😋 啱選擇困難既我😎二人餐包兩份扒、兩個湯或沙律、兩個小食、兩杯野飲,夠晒豐富。一路等既時候上咗奶茶紅豆冰同菠蘿冰,超好飲😜🧋奶茶紅豆冰好特別,第一次飲覺得味道好夾🌟酥皮周打蜆湯係係港式鐵板餐嘅精髓😂 加15蚊就有酥皮,脹卜卜既酥皮加上濃郁周打蜆湯,好有懷舊feel扒餐叫咗一份安格斯封門柳、一份頂級西冷。封門柳口感絕佳👍🏻 七成熟,肉質鮮紅有光澤,面頭煎得有小小焦糖色,加上鐵板餐,姐姐仲幫忙淋上黑椒汁,「吱吱聲」出晒嚟😂 好耐未食過啦,個氣氛勁正🥩西冷都非常唔錯,份量好多!煎得入面剛剛好,保持到牛肉原汁原味。又係不斷吱吱聲🤣🤣隔離小朋友都望得好開心。扒餐可以揀配炸麵🔥唔係咁多地方有得食,炸醬口感獨特,麵身較幼而酥脆。最後仲有黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕,好邪惡呀😈西多入面仲夾住左花生醬,幫呢個晚餐劃上圓滿嘅句號。整體來講,永年今次真係好有驚喜,食完之後真係好滿足,好豐盛😎

2023-08-12 43 浏览
呢間車仔麵出名就當然但晚市其實多一個選擇就係鐵板餐!但其實佢地既港式鐵板餐都好味又抵食裝修以本地特色風格為主門面賣麵包位置就有舊日風情兩人鐵板餐就會比散點兩份一人鐵板餐抵食建烈推介!$398沙律/餐湯x2主茶x2小食x2飲品x2牛油果薯仔蝦沙律雞扒鹹魚凱撒沙律沙律雖然係前菜但份量唔會好細牛油果薯仔蝦沙律仲感覺好精緻主菜有西冷、雜扒、肉眼、花膠扒、封門柳今次揀左封門柳同肉眼封門柳較肉眼細但勝在超級厚身切開左份量都好多肉眼就有成塊鐵板咁大較封門柳多肥膏鍾意帶少少肥既就可以揀肉眼小食8揀2小食一啲都唔hea超多種類款式!好想樣樣都試晒香脆洋蔥🧅圈大大個黑芝麻西多士伴雲喱拿雪糕🍧因為食完主菜都好飽好彩呢款小食係出掌份西多士兩個人最尾share就岩岩好飲品就飲左地道港式奶茶飲得出茶香奶滑必飲!
呢間車仔麵出名就當然
但晚市其實多一個選擇就係鐵板餐!
但其實佢地既港式鐵板餐都好味又抵食

雞扒鹹魚凱撒沙律

沙律雖然係前菜
但份量唔會好細
牛油果薯仔蝦沙律仲感覺好精緻

主菜有西冷、雜扒、肉眼、花膠扒、封門柳

今次揀左封門柳同肉眼

飲品就飲左地道港式奶茶
飲得出茶香奶滑
必飲!
2023-08-11 28 浏览
平時每次去永年,都係食車仔麪,估唔到佢啲鐵板燒都好好食~今次食左個鐵板燒二人套餐,包兩個鐵板燒,兩杯飲品,兩碗湯或沙律 ,我哋額外加咗兩個小食同埋一個菜😋首先跟餐叫左招牌港式牛尾羅宋湯,個湯真係超足料,飲落超入味,好大驚喜😁😆😆鐵板餐方面,梗係要試下永年雜扒,佢有豬牛雞扒,我揀咗洋蔥汁跟意粉。豬扒好juicy 好大塊,最推薦!而雞扒都好滑好有肉味~小食方面,叫左蝦多士同雞翼,兩者之間中意雞翼多啲,食落啖啖肉汁,而且無咁熱氣。腐乳通菜就正常發揮啦👍🏽飲品方面,叫左抹茶紅豆冰,抹茶紅豆呢個經典組合點都唔會錯,仲有超多紅豆😳🌸
平時每次去永年,都係食車仔麪,估唔到佢啲鐵板燒都好好食~

經過沙田覓食時發現〔永年〕餐廳有懷舊鐵板餐吃,而且看到份量都不少,放工實在太肚餓,所以就去品嚐。店內裝潢帶點港式情懷,近落地玻璃窗位置,更有懷舊綠色梳化椅,環境寬敞,更可以欣賞落地玻璃窗外面的園景,餐廳雖然馳名車仔麵,但餐牌上亦提供了不少選擇,除了有港式茶室美食,更有不少懷舊小食。🌟〔慢煮鐵板2人二人套餐〕(HK$398)二人餐可以自選兩個鐵板燒,兩杯飲品,兩碗餐湯或沙律,另外可以額外加錢配小食。【美國頂級西冷扒】份量十足很大塊,切開中間呈現鮮嫩紅色,西冷扒油脂少沒有筋位,簡單的洋蔥汁加上香脆的炸麵,已經很惹味。【美國安格斯封門柳】叫了五成熟,肥瘦分佈均勻,輕輕用刀就可以切開,封門柳入口肉質非常軟腍而不韌,墊低的洋蔥很大塊,入口很清甜,炸麵非常香脆。【黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕】熱騰騰的西多士,裡面夾了黑芝麻餡料,加上鋪在西多士上的雲呢拿雪糕,雪糕面加入了少少花生醬,西多士蘸上雲呢拿雪糕很特別,冷熱冰火互溶,入口味道很不錯。【招牌港式牛尾羅宋湯】入口微辣,有濃郁蕃茄味。【周打蜆肉魚湯】湯內加入了蜆肉、魚肉及薯仔,忌廉味濃。【芝士肉醬焗薯皮】薯皮上有焗芝士及肉醬,正常發揮味道,但記得要熱辣

🌟〔慢煮鐵板2人二人套餐〕(HK$398)

【美國頂級西冷扒】
美國頂級西冷扒
【美國安格斯封門柳】
美國安格斯封門柳
【黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕】
黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕
【招牌港式牛尾羅宋湯】
入口微辣,有濃郁蕃茄味。

【周打蜆肉魚湯】
湯內加入了蜆肉、魚肉及薯仔,忌廉味濃。
【芝士肉醬焗薯皮】
薯皮上有焗芝士及肉醬,正常發揮味道,但記得要熱辣辣吃。
【煎釀三寶】(+HK$20)
煎釀三寶. 傳統的街頭小食,鯪魚肉釀進豆卜、青椒及苦瓜內,濽入豉油,簡單入味。
【菠羅冰】(+HK$15)
【柚子檸檬】(+HK$15)

〔香港永年車仔麵茶冰廳〕@wingninyl
香港新界沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖
Shop 113, 1/F, New Town Plaza Phase I, 18 Sha Tin Centre Street, Sha Tin, N.T., Hong Kong
2023-08-04
  • 黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕
十足傳統扒房,大份夾抵食慢煮鐵板2人套餐$398, 包沙律,餐湯,餐飲主菜,小食,甜品各兩份,十足似扒房,大份夾抵食紐西蘭肉眼扒牛肉肉質滑嫩,配上秘製辣汁,非常惹味,可惜炸麵比較乾,好彩另一份有加錢改成飯。
美國安格斯封門柳 蒜蓉汁封門柳牛味比較香,肉質比較有彈性,配蒜蓉汁同樣滋滋味😚小食點選了秘製瑞士雞翼,雞扒鹹魚凱撒沙律,沙律份量十足,而且雞扒滑嫩,味道不錯👍🏻招牌港式酥皮牛尾湯 另加配香脆蒜蓉包田園味道而足料嘅牛尾湯,湯汁比較淡,同西式羅宋湯有不同,酥皮不算太脆,可加可不加。黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕甜品黑芝麻西多士比較少見,黑芝麻非常濃郁,配上雲呢拿雪糕的甜味,作為晚餐終結非常完美。飲品點了凍檸檬茶王,涼粉奶茶🥤
十足傳統扒房,大份夾抵食
紐西蘭肉眼扒

美國安格斯封門柳 蒜蓉汁
封門柳牛味比較香,肉質比較有彈性,配蒜蓉汁同樣滋滋味😚

招牌港式酥皮牛尾湯 另加配香脆蒜蓉包

黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕

飲品點了凍檸檬茶王,涼粉奶茶🥤
永年一直出名嘅都係車仔麵 見佢呢間有個鐵板餐好似有幾吸引 所以就試吓點知好抵食!🤩慢煮二人鐵板套餐呢個鐵板套餐就包兩個主食 兩碗餐湯/沙律 兩個小食同兩杯嘢飲酥皮羅宋牛尾湯🫕而家香港好少地方有得飲酥皮湯,雖然佢呢度有得加$15就可以飲到個酥皮湯啦 個羅宋湯係真係有幾舊牛肉喺入邊好足料👍🏻招牌香脆蒜蓉包🥖蒜蓉包加$18就有 一份就已經有四件 仲要熱辣辣 送湯就一流啦😋美國頂級西冷扒🥩塊西冷扒好大塊 其實食晒塊西冷扒已經好飽🤤 仲要塊鐵板好熱 倒啲黑椒汁落去嘅時候真係咋咋聲 佢可以配脆麵 好有香港特色🇭🇰永年雜扒🐂🐖🐓佢有豬扒牛扒同雞扒個人覺得最好食嘅係豬扒好林好夠味,不過三塊扒都好大塊一個女仔真係食唔晒🤰🏻洋蔥圈🧄洋蔥圈有好多個 好脆 又唔會有好多炸粉配茄汁真係一流🤤🤤凍奶茶同涼粉凍奶茶嗰涼粉凍奶茶太多冰啦😵‍💫呢樣應該係成個餐唯一可以挑剔嘅地方🙈不過呢個餐真係好抵 一個二人餐要放到成枱都係嘢 勁誇張🤩

慢煮二人鐵板套餐

洋蔥圈🧄
洋蔥圈有好多個 好脆 又唔會有好多炸粉配茄汁真係一流🤤🤤

凍奶茶同涼粉凍奶茶

不過呢個餐真係好抵 一個二人餐要放到成枱都係嘢 勁誇張🤩
上次食完二人餐覺得幾抵食,今次再黎食多次!二人餐包每人一個沙律或餐湯、扒、小食同飲品,都只係$398🫣我地揀咗美國安格斯封門柳同肉眼,封門柳口感淋好多,牛香味重啲;肉眼口感就比較有韌性同咬口,小編就鐘意前者多啲!配嘅炸麵浸咗汁索曬味,不過口感仍然保留少少脆口,係幾特別嘅~餐湯加錢換咗酥皮周打蜆湯,忌廉香味濃郁,配酥皮超邪惡🙊但好好飲……小食方面就揀咗砵酒燴牛尾,兩大舊牛尾份量十足,估唔到小食都咁足料🙊牛尾好淋好入味🥰另外仲揀咗雪糕黑芝麻西多士,黑芝麻碎好香口,不過餡嘅份量就唔算太多,配雪糕冷熱交融,原來都幾match👍🏻蝦多士即炸熱辣辣好香脆,蝦泥鮮香味濃郁,但略嫌油咗少少🤏🏻飲品方面,紅豆奶茶冰嘅茶底唔會太濃所以冇茶嘅澀味,但茶香味好出~甜度唔算太甜,呢款小編好鐘意!菠蘿冰幾fresh,但就偏甜少少,可惜冇得改甜度🙈如果可以少甜就好啦

蝦多士即炸熱辣辣好香脆,蝦泥鮮香味濃郁,但略嫌油咗少少🤏🏻

• 美國安格斯封門柳
  • 黑芝麻西多士伴雲呢拿雪糕
  • 砵酒燴牛尾
  • 奶茶紅豆冰
  • 周打蜆肉魚湯
2023-07-28 40 浏览
永年係元朗不時食佢嘅車仔麵但鐵板餐真係第一次小編同朋友叫左個二人鐵板餐好似幾抵食 二人鐵板餐有兩個鐵板套餐+兩杯飲品+兩碗湯+沙律🥗+小食🥗沙律牛油果薯仔沙律內容麵好豐富 樣樣都係小編最鍾意食嘅😋同埋用千島醬 小編至愛鐵板餐都幾有誠意一份兩塊鐵板一塊係牛扒另一塊係裝配菜同炸麵先講炸麵 都好少店有得食要去中菜館先食到 例如肉絲炒麵炸麵炸到好脆 但又吾會好油膩淋上黑椒汁勁好食😋再講牛扒二人餐有兩款小編叫左一款和牛肉眼芯一款係雜扒餐每款雜扒嘅底麵會墊一卷洋蔥圈原來鐵板洋蔥圈都幾甜幾好食和牛肉眼芯牛味濃 肉嫩冇筋位 啖啖肉牛魔王 最岩叫呢個餐雜扒餐咩都有 超岩拿吾到主見嘅貪心鬼😌

永年係元朗不時食佢嘅車仔麵

牛魔王 最岩叫呢個餐
雜扒餐咩都有 超岩拿吾到主見嘅貪心鬼😌

2023-07-06
2023-07-28 1918 浏览
❤️酥皮牛尾羅宋湯(+15) 回憶反哂黎 酥皮焗得非常好 脹卜卜好脆口 而且牛油味重 好香 牛尾羅宋湯夠濃 足料 一啖酥皮一啖湯 正哦❤️永年雜扒 $198美國頂級西冷牛扒(5oz)-西冷啱啱好五成孰 牛扒非常juicy 唔乾身 而且牛肉味濃嫩滑雞扒 (4oz)-雞扒皮脆 入口卜卜聲 而且肉質嫩 原切豬扒 (6oz)-豬扒夠哂厚切 食落無筋 連骨位附近帶少少肚膏 夠哂香口 ❤️涼粉奶茶 +$15茶底絲滑 香濃 飲落好順口 加埋涼粉 好夾 飲多幾杯都得呀❤️砵洒燴牛尾牛尾大大件 夠哂入味 可以食哂骨頭𥚃面既骨膠原 而個汁吸收哂牛尾既精華 再加埋洋蔥 蘿白 番茄 直頭係白飯殺手呀❤️永年車仔四餸麵(辣汁)先講下永年個湯底 有小小酒味 加埋秘製辣汁 無得輸⭐️雞翼尖-滷水雞翼尖滷既時間夠長 好入味 多多都唔夠食⭐️豬紅-世一豬紅夠哂Q 彈 入口柔軟彈牙 ⭐️魷魚-魷魚灼既時間剛好 顏色好似玻璃咁透明 ⭐️豬腸-豬腸乾淨 入味每舊都有適中既肥膏係𥚃面 夠哂香口 油花四溢❤️南乳豬手今日MVP🏆南乳豬手 色澤均勻 好入味 夠哂淋 膠質豐富 世一豬手!📍香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)沙田沙田正街18號

❤️酥皮牛尾羅宋湯(+15)

❤️永年雜扒 $198
嫩滑雞扒 (4oz)-雞扒皮脆 入口卜卜聲 而且肉質嫩

❤️涼粉奶茶 +$15
茶底絲滑 香濃 飲落好順口 加埋涼粉 好夾 飲多幾杯都得呀

❤️砵洒燴牛尾

❤️永年車仔四餸麵(辣汁)
先講下永年個湯底 有小小酒味 加埋秘製辣汁 無得輸
⭐️雞翼尖-滷水雞翼尖滷既時間夠長 好入味 多多都唔夠食
⭐️豬紅-世一豬紅夠哂Q 彈 入口柔軟彈牙
⭐️魷魚-魷魚灼既時間剛好 顏色好似玻璃咁透明

❤️南乳豬手

📍香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖

#香港 #香港美食 #車仔麵 #鐵板牛排 #永年士多 #香港永年 #世一
  • 砵酒燴牛尾
  • 永年雜扒
2023-07-26 40 浏览
懷舊港式鐵板扒餐同老媽子逛新城市廣場 順便去老字號茶記 食懷舊鐵板二人餐 盛惠$429 -🥪蝦多士炸多士咬落幾油膩 食回憶搭夠😅-🍤牛油果薯蓉大蝦沙律用玻璃雪糕杯盛滿薯蓉沙律 典型港式西餐嘅賣相🙃 蝦仁清涼爽口 千島汁令胃口大開-🥩鐵板雜扒🥩鐵板厚切豬扒港式鐵板餐代表 一定係雜扒 豬扒🐷雞扒🐥煙肉🥓之類 跟白飯/意粉/炸麵 大件夾抵食 最有特色嘅moment 當然係倒醬汁嘅時候 煙霧迷漫加上鐵板發出嘅吱吱聲 切記要拎住白紙巾🧻 做個招牌「擋煙」動作 配合一下🤣🤣🤣-🍨黑芝麻西多士伴雪糕以前食茶記西多士 點似得而家有餡咁幸福🥰 黑芝麻醬令味道更豐富-🧋紅豆奶茶冰-📍香港永年車仔麵茶冰廳沙田新城市廣場L1樓113號舖
懷舊港式鐵板扒餐
點似得而家有餡咁幸福🥰 黑芝麻醬令味道更豐富
🧋紅豆奶茶冰
📍香港永年車仔麵茶冰廳
沙田新城市廣場L1樓113號舖
今日經過新城市廣場發現有間車仔麵嘅茶餐廳餐廳無論外面同裡面怖置都好有懷舊嘅味道坐位寬敝及環境舒適~空間感十分足夠‼️餐廳食物高質之外亦都相當之性價比~抵食👍今次我哋點了女神麵同牛扒鐵板餐🥩1)女神麵$88(9/10)(包括鮑汁燜花膠、酸齋、枝竹球、紫菜、蘿蔔、冬菇及時菜)份量十足👍每款款式都比一般車仔麵特別之餘味道水準亦都不錯!尤其花膠燜得入味又口感豐富~完全感受到滿滿嘅膠原🤭枝竹球又係另一款我最愛嘅如果你本身都喜愛食枝竹嘅話呢款必定要試~厚厚枝竹口感豐富😋2)懷舊牛扒鐵板餐$148(8.5/10)侍應送到過來還貼心服務幫我淋上醬汁及提醒注意小心被汁料彈到~儀式感強啊‼️中度級別粉嫩牛扒厚切嚟講更加冇得輸滿足哂牛魔王嘅一族👍飲品方面我哋試咗🍹最近推出嘅「涼粉冰」消暑解渴嘅最佳選擇!不過略嫌涼粉少咗一啲🙌另外還有樽仔「永年奶茶」奶茶香滑又夠味用樽裝盛載特別得嚟又可保持茶香嘅味道整體來說:呢度有多種款式都好想試無論早餐午餐下午茶晚餐每個時段都有唔同嘅菜式令人必定會再度回訪再試👍
今日經過新城市廣場
發現有間車仔麵嘅茶餐廳
餐廳無論外面同裡面怖置都好有懷舊嘅味道
坐位寬敝及環境舒適~空間感十分足夠‼️
餐廳食物高質之外亦都相當之性價比~抵食👍

今次我哋點了女神麵同牛扒鐵板餐🥩

1)女神麵$88(9/10)
(包括鮑汁燜花膠、酸齋、枝竹球、紫菜、
蘿蔔、冬菇及時菜)份量十足👍
每款款式都比一般車仔麵特別之餘
味道水準亦都不錯!
尤其花膠燜得入味又口感豐富~
完全感受到滿滿嘅膠原🤭
枝竹球又係另一款我最愛嘅
如果你本身都喜愛食枝竹嘅話
呢款必定要試~厚厚枝竹口感豐富😋

2)懷舊牛扒鐵板餐$148(8.5/10)
侍應送到過來還貼心服務幫我淋上醬汁
及提醒注意小心被汁料彈到~儀式感強啊‼️
中度級別粉嫩牛扒厚切嚟講更加冇得輸
滿足哂牛魔王嘅一族👍

飲品方面我哋試咗🍹
最近推出嘅「涼粉冰」
消暑解渴嘅最佳選擇!
不過略嫌涼粉少咗一啲🙌
另外還有樽仔「永年奶茶」
奶茶香滑又夠味
用樽裝盛載特別得嚟
又可保持茶香嘅味道

整體來說:
呢度有多種款式都好想試
無論早餐午餐下午茶晚餐
每個時段都有唔同嘅菜式
令人必定會再度回訪再試👍

是日非常之咁鋸扒 🥹原本隊員W 提議去食金X 但又要出九龍有點遠突然諗起上次經過新城市永年, 佢地都有鐵板餐老老豆豆, $398 一個慢煮鐵板2人套餐, 價錢上未試過呢又真係唔會覺得佢平既, 但試左之後, 真心感覺係真材實料, 好食過所有金X, 飛X 果D, 以後食鐵板都一定會揀番呢間🤪🤪🤪二人餐有兩個鐵板燒套餐,兩杯飲品,兩碗湯或沙律 ,兩個小食,我哋額外加咗蒜蓉包同埋菜,真係飽到一個點。。。。仲要每樣都超大份。。。🤤招牌港式牛尾羅宋湯, 好足料, 入面真係有牛尾, 而且牛油味好香; 周打蜆肉魚湯好creamy, 唔係一般忌廉湯,有落薯仔去煮, 魚湯味濃。蒜蓉包果然無加錯,超香蒜蓉味,又脆,伴湯一流無晒腐乳通菜只好叫腐乳生菜,但無諗過甘大份,對比平時茶記叫既郊外遊菜真係好抵食👍🏻燴牛尾好淋,又入味,雖然個人喜好還是希望可以再濃D,但其實已經水準不錯,薯條好大兜。。。炸得好脆,加埋鐵板, 非常正講下2個扒🐮,真心覺得佢地handle 得好好,好老實本身對一間茶餐唔係專門鋸扒既餐廳所整既扒無太大期望,因為即使專鋸扒既平時都會發生過生/過熟既情況,但呢度係要咩就比咩你👍🏻👍🏻👍🏻。要5成,
突然諗起上次經過新城市永年, 佢地都有鐵板餐

講下2個扒🐮,真心覺得佢地handle 得好好,好老實本身對一間茶餐唔係專門鋸扒既餐廳所整既扒無太大期望,因為即使專鋸扒既平時都會發生過生/過熟既情況,但呢度係要咩就比咩你👍🏻👍🏻👍🏻。要5成,黎到真係有5成,呢樣係好surprise 既!而且最特別係呢度個汁,佢係招牌辣汁,出面食唔到,跟扒真係好正,加上佢個招牌炸面,好有特色!扒是非常的厚切,絕不欺場,又非常軟淋,肉質嫩滑,但不是被腌到無晒味果隻,仲有食得出牛味;而肉眼脂肪比例較高,油花又豐富,味道甘香,口感軟腍,值得一試!

最後2杯野飲,必叫抹茶紅豆冰同紅豆奶茶冰~ 紅豆香不會搶了茶味,而且煲得好淋,茶味亦很香濃,讚~💕