2021-11-04 90 浏览
今日尖沙咀放工收到家人order想飲杯甜品同食少少野。馬會買完六合彩經過香港小熊岩晒家人要求。點了海苔肉鬆卷,豆腐花波霸,楊枝甘露。海苔肉鬆卷:佢份量都算唔少,每人兩件岩岩好。鬆軟既蛋糕再加埋肉鬆。當中仲有紫菜加上沙律醬。豆腐花波霸:第一次試咁既配搭,個感覺又唔錯喎。豆腐花香滑,又唔會好甜。一粒粒珍珠煙韌有口感。楊枝甘露:楊枝甘露既有甜又有酸令到口感味蕾更為豐富。奶味帶出味道,入面仲有西米,西柚,芒果。生果鮮味好味道,西米口感好。良好配合。

點了海苔肉鬆卷,豆腐花波霸,楊枝甘露。

2021-11-04
3 分钟 (外卖自取)
  • 海苔肉鬆卷
2021-11-03 57 浏览
尖沙咀的鬧市中, 竟然找到一間這麼可愛別緻的小店,充滿着蛋糕和飲品的香味真係全間舖頭都充滿着熊仔嘅佈置,非常可愛,女仔打卡一流楊枝甘露點左杯楊枝甘露嚟試吓,好多了料,入邊有超多西米同埋芒果肉仲有少許柚子肉,食完覺得好似食咗一碗飯咁飽,哈哈,唔係講笑 細食嘅女仔可以當一個lunch蜜瓜甘露呢杯都係一樣咁足了,加埋奶香同埋蜜瓜嘅香味,香滑濃郁Kitkat爆漿朱古力蛋糕蛋糕可以點兩款味道,各一半,仲有一個超級可愛嘅紙盒裝住,非常精美,呢個醬爆朱古力蛋糕,名副其實真係超級多朱古力醬,一切開,超足料,軟綿綿嘅蛋糕,配上濃郁香滑嘅朱古力醬,簡直係完美嘅組合芝士爆漿蛋糕芝士醬爆蛋糕都好正,同樣濃郁

真係全間舖頭都充滿着熊仔嘅佈置,非常可愛,女仔打卡一流

蜜瓜甘露
呢杯都係一樣咁足了,加埋奶香同埋蜜瓜嘅香味,香滑濃郁

Kitkat爆漿朱古力蛋糕

芝士爆漿蛋糕
芝士醬爆蛋糕都好正,同樣濃郁
2021-10-28 110 浏览
肉肉作為美食獵手,香港網紅的肉鬆小貝我可是全部都試過一遍,從365烘焙、美心肉鬆、新進的chachago,到比較小眾的肉肉推薦過的東京麵包以及嘉多利,都各有各的不足。365烘焙,美心肉鬆就不說了,簡直完全不像,chachago其實我本身還是挺喜歡的,但是唯一缺點就是蛋糕較硬不夠鬆軟。嘉多利呢是3Q餅更像是蛋黃酥,東京麵包的肉鬆非常非常多,但是有個問題就是醬和鮑師傅不同。今天這家就真的是完美啊!!!非常好吃的蛋糕胚子,加上鮑師傅同款醬料,肉鬆也非常非常棒,還原度毫不誇張95%以上,甚至更勝一籌!!!36元一盒4個,吃了還想吃!

2021-10-28 84 浏览
行過樂道見到呢間好得意嘅小熊輕食及飲品店,見到廣告牌上面嘅肉鬆小方,即刻衝入去想買,點知太晏已經賣晒,店員介紹我鬆餅都好好味,所以就買咗盒試吓。一盒鬆餅有三件,賣相精美,我每個味道都揀咗一個,有龍眼紅棗、開心果及朱古力味。鬆餅質感鬆軟,唔會過軟或過硬,甜度啱啱好,唔會太漏。開心果味有細細粒嘅開心果粒,食落去好有口感,而且好有開心果香。最驚喜係龍眼紅棗味,本身唔係特別好龍眼紅棗,不過加入鬆餅入面原來個味道好夾喎!食完鬆餅梗係要飲杯嘢啦,我就揀咗白桃烏龍茶,淡淡的白桃甜味,加入烏龍茶,飲落好清新好解渴,而且入面仲有果肉, 十分有口感。至於朋友飲咗美祿惡魔,呢真係好正,鍾意飲美祿嘅朋友一定唔可以錯過,好濃郁嘅美祿香,而且入面有豆腐花,又有咖啡果凍,配搭十分好!
係尖沙咀行街口渴就去左香港小熊買野飲😘  🙆🏻‍♀️海苔肉鬆卷🙆🏻‍♀️$36 本身聽個名覺得會唔會唔夾,咸既蛋糕,但見到佢話係招牌黎就試下,反正都幾平佢份量都唔細,有四舊,其實真係幾好食😂😂估唔到係幾match,可能肉鬆都係有d甜,所以係唔會有違和感😋蛋糕都鬆軟😗😗 😘白桃烏龍😘$32 呢個係我本身唔中意飲茶都中意飲,佢唔會好重茶味,白桃粒有好多粒,飲住食白桃好正😋😋😋  😛楊枝金露😛$38 楊枝金露係酸酸甜甜,甜度剛剛好,佢仲做左好令既漸層,芒果汁撞奶,想行住食甜品都冇問題🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️😘😘  呢度甜品飲品都幾平又正,行過要一試😛😛😛
係尖沙咀行街口渴就去左香港小熊買野飲😘

🙆🏻‍♀️海苔肉鬆卷🙆🏻‍♀️$36

海苔肉鬆卷
佢份量都唔細,有四舊,其實真係幾好食😂😂

😘白桃烏龍😘$32

白桃烏龍

😛楊枝金露😛$38

楊枝金露

呢度甜品飲品都幾平又正,行過要一試😛😛😛
白桃烏龍
楊枝金露
2021-10-25 116 浏览
我自己幾喜歡食古早蛋糕間唔中經過d古早蛋糕店就會買黎試試咁岩行過海防道附近見到香港小熊離遠見到有蛋糕買 就行去cc估唔到佢除左古早蛋糕 仲有肉鬆蛋糕 又賣埋野飲原本諗住買古早蛋糕的眼見見肉鬆蛋糕系列好似幾吸引 就即刻改變主意了本來想試蟹黃味果款 不過果日得返海苔味都照搓搓了海苔味肉鬆蛋糕一盒有4件古早蛋糕比厚厚的肉鬆同海苔包住 中間以沙律醬作為餡料外加芝麻作點綴蛋糕咬落去口感濕潤又鬆軟白桃鳥龍茶身為白桃同鳥龍茶的粉絲見到呢個組合點可以唔試果日杯野是外賣本身都有d擔心買完又唔係即刻返屋企都隔左成4個鐘先返去咁耐會唔會有苦澀味飲既時候是無呢個問題的香甜的白桃粒 (超多料)加埋清香的鳥龍茶配呢個肉鬆蛋糕真係幾唔錯楊枝甘露見到飲品list有呢個 覺得幾得意都買埋黎試試唔好講笑 呢杯野真係好足料奶味幾重 同埋椰汁味都ok濃每啖都會食到西柚肉 芒果粒勁有口感
我自己幾喜歡食古早蛋糕間唔中經過d古早蛋糕店就會買黎試試

奶味幾重 同埋椰汁味都ok濃
每啖都會食到西柚肉 芒果粒
勁有口感
2021-10-24 75 浏览
去左尖沙咀行街,呢排都好興茶飲店,經過一間叫香港小熊既店舖,有唔少公仔裝飾。後尾上網睇返先知原本係香港小熊曲奇店黎,因為疫情關係轉賣左古早味蛋糕同飲品。飲品方面,有益力多系列(沙冰),夏日果茶叫左白桃烏龍茶桃果粒味道爽甜,茶不太算甜,十分清新百香果多多,姐係百香果mix 益力多,揀左少甜,食到啖啖百香果。呢度有自家制既古早味蛋糕、肉鬆系列,仲有特別既鬆餅。龍眼紅棗鬆餅$36@3自家制既鬆餅,甜度岩岩好,食了紅棗既甜味,又唔會搶到鬆餅既口感,食落好鬆軟。

飲品方面,有益力多系列(沙冰),夏日果茶
叫左白桃烏龍茶
桃果粒味道爽甜,茶不太算甜,十分清新

呢度有自家制既古早味蛋糕、肉鬆系列,仲有特別既鬆餅。

龍眼紅棗鬆餅$36@3
2021-10-23
下午茶
2021-10-22 41 浏览
途經尖沙咀樂道,看見一間賣特式飲品和台式古早蛋糕的店子,便順道點選了兩杯飲品和一盒蛋糕,帶回家作下午茶。~蟹黃味肉松小方我今天選了從未吃過的蟹黃味肉松小方,一盒四個,賣相吸引。每一件小方的古早味蛋糕都是由厚厚的肉松包裹著,非常吸引。切開蛋糕便見其中亦是夾了一層肉松和薄薄一層的沙律醬,所以吃起來,蛋糕除了鬆軟之外,亦適當的濕潤,容易入口;蟹黃味肉松極之脆口,配合了略帶濕潤的古早蛋糕,真是外脆內軟,吃起來口感極好,味道可人。~白桃烏龍茶白桃烏龍茶清新可口,令人一試難忘!濃淡得宜的烏龍茶和白桃配合得很好,入口微甜,既解渴又味美。白桃是切成小粒放入烏龍茶內,方便食客從飲管中吸食,頗為貼心。~楊枝甘露冰凍的楊枝甘露味道豐富,既有清新的柚子粒,又有咬口的爆珠粒,配上濃濃的芒果汁,味道多元化,又不會過甜,十分吸引,絕對不會令食客失望。

~蟹黃味肉松小方

~白桃烏龍茶

~楊枝甘露
外卖自取
2021-10-16 140 浏览
鄰近打風,買定啲乾糧返屋企食先,行經尖沙咀海防道一帶,見到有間幾得意的蛋糕飲品專門店,得意在有好多熊啤啤, 仲有好多啤啤品㖭,見到都開心曬。海苔肉鬆卷店員姐姐態度友善,推介咗一款肉鬆卷 ,一條有四件,有好多肉鬆同紫菜碎包住,望落好好味就試下先。果然味道唔錯,除咗有 海苔肉鬆仲夾雜住沙律醬, 十分滋味。另外,叫咗兩杯嘢飲楊枝甘露奶味都幾重,有西米、芒果同西柚粒粒, 好有口感,幾好味。白桃烏龍茶感覺幾清新,有好多白桃 粒粒,茶味足唔算太甜, 值得推介。

另外,叫咗兩杯嘢飲
楊枝甘露、 白桃烏龍

楊枝甘露

奶味都幾重,有西米、芒果同西柚粒粒, 好有口感,幾好味。

白桃烏龍茶

感覺幾清新,有好多白桃 粒粒,茶味足唔算太甜, 值得推介。
2021-10-06
外卖自取
其他
2021-10-12 83 浏览
大小姐最近在家工作,每日見她忙得不得了,隨了煮早,午,晚餐給她,都希望買些下午茶點給她享用,行經尖沙咀樂道見一間幾特別的飲品店,隨了飲品外,還有古早蛋糕,肉鬆蛋糕之類,一於買回家和大小姐一齊hea 吓。西柚多多梳打 $38好足料,有粒粒西柚增添口感。益力多,梳打水原來可以咁樣配搭,好特別!味道清新。白桃烏龍茶 $32茶味顯著,好清香。粒粒白桃口感豐富。喜愛飲茶的一定喜歡。海苔肉鬆捲 $36蛋糕外層鋪滿肉鬆海苔,餡料是爆漿的沙律醬,好有特色。層次感豐富。

西柚多多梳打 $38
好足料,有粒粒西柚增添口感。
益力多,梳打水原來可以咁樣配搭,好特別!味道清新。

白桃烏龍茶 $32
茶味顯著,好清香。粒粒白桃口感豐富。喜愛飲茶的一定喜歡。

海苔肉鬆捲 $36

2021-10-05
2021-10-07 46 浏览
今日去尖沙咀搵下Mirror十二子打卡,影完相之後覺得有啲口渴,於是就上網睇吓邊度有得買比較有特色嘅手搖杯飲品,最後搵咗間有好多正評既香港小熊。怪獸阿華田阿華田味道好濃好香,散發着淡淡的麥芽香,上面加有脆脆,口感豐富,整體味道香甜濃郁,幸福感爆棚!白桃烏龍茶香甜白桃味配上烏龍茶,帶來清新香氣,而且還有粒粒白桃果肉,有得飲之餘仲有得咬吓,味道又唔太甜,唔錯唔錯!海苔肉鬆卷肉鬆好多,十分足料,而且配有海苔,兩者味道係perfect match!蛋糕部份蛋味濃郁,口感好鬆軟,內裏爆漿,是個鹹甜混搭的古早味蛋糕。呢間舖頭其實佢唔係喺當眼位置,好彩飲品同食物口碑唔錯,難怪人氣咁高!

怪獸阿華田

• 白桃烏龍茶
  • 海苔肉鬆卷
  • 怪獸阿華田
2021-10-07 32 浏览
今日喺尖沙咀行街嘅時候, 見到有呢間買蛋糕同飲品嘅新店舖🤩 我就畀menu上嘅海苔肉鬆卷吸引住😍😍😍 海苔肉鬆卷一盒有四件, 每件都好大!  蛋糕上鋪滿肉鬆及海苔👍🏻 啱曬喜歡肉鬆嘅朋友!  肉鬆香脆配合鬆軟嘅蛋糕及內層的沙律醬, 令蛋糕很有層次感😊 白桃烏龍茶 烏龍茶味清淡,有粒粒白桃非常香甜新鮮! 好解渴👍🏻👍🏻👍🏻 美祿惡魔美祿味非常濃厚😍😍😍除了有牛奶, 而且有豆腐花及咖啡啫喱,配搭得很好,非常特別🥰

白桃烏龍茶
烏龍茶味清淡,有粒粒白桃非常香甜新鮮! 好解渴👍🏻👍🏻👍🏻

美祿惡魔
  • 白桃烏龍茶
2021-10-06 33 浏览
今天路過看見好出名嘅「香港小熊」,原本疫情之前是買人人都知人人都喜歡的曲奇,現在轉型買古早蛋糕及台式飲品,我覺得好應該支持下。點知!唔係支持,係正🤩🤩🤩🥳海苔肉鬆卷裏面是蛋糕,海苔肉鬆在外層已經估計到好食,但係冇估到就係佢仲加咗櫻花 🌸 蝦🦐,蛋糕裏面仲有一啲我都唔知係咩,但係好好味。外層脆脆地,蛋糕有鬆軟,讚!美祿惡魔🦹‍♂️朋友揀呢款,我是飲咗兩啖覺得好濃,鍾意朱古力的一定不會放過。白 桃🍑🍑烏龍茶桃🍑是一粒一粒的,烏龍茶味好出,配搭起來真係好味。

點知!唔係支持,係正🤩🤩🤩🥳

美祿惡魔🦹‍♂️

白 桃🍑🍑烏龍茶
桃🍑是一粒一粒的,烏龍茶味好出,配搭起來真係好味。

2021-10-01 54 浏览
2021年9月18日 星期六今日同左老婆出去尖沙咀行街,行到咁上下大家都覺得有少少肚餓,於是就睇吓有冇地方可以食少少野,順便休息一下之後就見到呢間店舖好似新開張冇幾耐,店舖名稱幾特別,裏面擺放咗好多唔同嘅熊公仔,連樽裝飲品都係熊仔模樣店舖主要售賣飲品同古早味蛋糕,相信香港好多地方都有得售賣,不過比較特別嘅係除咗古早味蛋糕之外,店舖仲有肉鬆蛋糕同鬆餅售賣,款式仲要幾特別添,有開心果鬆餅、龍眼紅棗鬆餅同美祿朱古力鬆餅等等,於是我哋就買幾個返去試下我哋要左龍眼紅棗鬆餅,一盒有三個,每一個都焗得好企身裏面嘅蛋糕仍然保持濕潤,仲有唔少龍眼紅棗乾添,味道幾濃郁,口感唔錯至於飲品,老婆就要咗白桃烏龍茶,見到有好多白桃粒,味道清甜,烏龍茶無苦味至於我就要左楊枝甘露,有好多配料,每一啖都飲到芒果粒、西柚同西米,落足料而且椰汁味幾濃,味道唔錯,飲完勁飽
2021年9月18日 星期六

我哋要左龍眼紅棗鬆餅,一盒有三個,每一個都焗得好企身

2021-09-18
5 分钟 (外卖自取)
2021-09-29 35 浏览
家裡老細突然要求甜品外賣,臨時臨急真係考起我,打算放棄之際就在巴士站發現了香港小熊,有飲品又有蛋糕,兩樣都買老細就不會失望啦~蟹黃味肉鬆小方蛋糕有三個系列,但肉鬆感覺比吸引,果然老細表示沒有失望,肉鬆堆滿滿的圍實蛋糕,上面有一層沙律醬,蛋糕又夠鬆軟,蟹黃味增添了蛋糕香,一盒4件,厚厚實實,足料好味。楊枝甘露啖啖西柚,芒果,西米,非常足料,不加冰的一杯,整杯都原汁原味,不會越飲越淡,所以飲完都好飽肚,我沒有要求少甜,甜度算適中。白桃烏龍茶這個老細好滿意,白桃甜甜的,碰上烏龍茶挺有驚喜,感覺清新又解渴,滿足了老細的目的,但又不太甜,烏龍茶不苦澀,非常推薦哩!

蟹黃味肉鬆小方