餐厅: 香江花月 (百誠大廈)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-12-29 231 浏览
⛵懷舊香江火鍋夜🍲⁡同朋友約左好耐去試試呢間打卡靚靚火鍋🥰~⁡去到門口已經令人覺得返到去50年代嘅香港~⁡走懷舊老香港路線,裝修華麗別致有貴氣~⁡有不少懷舊物品,e.g.撥輪電話☎️、人力車及舊式打字機⌨。⁡門口位仲有個好似Team lab嘅發光波波鏡室,很可以😍😍!!!!⁡🍲火鍋湯底走養生路線,有超靚嘅招牌🍼牛乳玫瑰鍋、特別嘅初菊龍井雞鍋及日本風的清酒海鮮鍋等等~⁡湯底: 初菊龍井雞鍋🐔⁡龍井茶香味唔太品嚐到,雞湯底都有啲鮮甜味,雞件出乎意料嘅嫩滑😋~⁡火鍋配料然要點搶眼華麗嘅香江拼!!!⁡仲有好多其他手工特色配料~⁡🐮香江拼⁡有不同的牛肉部位~⁡稀有的牛白肉同牛心頂都有😛~⁡最鍾意食由安格斯肥牛整成的玫瑰花🥰~⁡油脂豐腴😋,入口柔嫩~⁡牛心頂爽脆~其他牛肉部位都唔錯👍🏻!⁡🦑冬甩墨魚菓子⁡賣相好可愛😍~⁡有果仁碎,增加口感,但果仁碎顆粒有啲大😮,入口有少少硬嘅感覺….⁡墨魚都彈牙~⁡🥟自家製雲吞⁡雲吞好大粒,🦐蝦肉爽彈,不錯不錯~⁡🍡手工三寶丸⁡最愛蝦丸~⁡😍蝦丸彈牙有鮮味!⁡而且仲有芝心添,味道變濃郁!!⁡🥟三色餃⁡朋友話黑松露長腳蟹餃最好味~⁡黑松露香濃~⁡🍹飲品都好靚好特別~⁡
⛵懷舊香江火鍋夜🍲⁡
同朋友約左好耐去試試呢間打卡靚靚火鍋🥰~⁡

去到門口已經令人覺得返到去50年代嘅香港~⁡
走懷舊老香港路線,裝修華麗別致有貴氣~⁡

湯底: 初菊龍井雞鍋🐔⁡

火鍋配料然要點搶眼華麗嘅香江拼!!!⁡
仲有好多其他手工特色配料~⁡

🐮香江拼⁡
有不同的牛肉部位~⁡稀有的牛白肉同牛心頂都有😛~⁡
最鍾意食由安格斯肥牛整成的玫瑰花🥰~⁡
油脂豐腴😋,入口柔嫩~⁡
牛心頂爽脆~
其他牛肉部位都唔錯👍🏻!⁡

🦑冬甩墨魚菓子⁡
賣相好可愛😍~⁡
墨魚都彈牙~⁡

🥟自家製雲吞⁡
雲吞好大粒,🦐蝦肉爽彈,不錯不錯~⁡

🍡手工三寶丸⁡
最愛蝦丸~⁡
😍蝦丸彈牙有鮮味!⁡

而且仲有芝心添,味道變濃郁!!⁡

🥟三色餃⁡
朋友話黑松露長腳蟹餃最好味~⁡
黑松露香濃~⁡

🍹飲品都好靚好特別~⁡
🍍鳳琉香⁡
侍應即場整個食用泡泡,打卡一流呀❤~⁡
菠蘿味唔太突出,味道酸甜,有啲似雜果賓治。⁡

餐廳環境裝潢高貴雅致😊,食物質素頗佳,價格有點高~⁡
火鍋個鍋太深,往往要起身夾食物,不太方便。⁡
可惜🚺洗手間衛生情況欠佳,而且🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️侍應人手不足…..⁡
仲有限時兩小時,打邊爐唔多夠呢…..⁡
2021-12-23 367 浏览
終於可以同朋友一齊食飯,四個女仔一齊去打邊爐,終於訂到呢間以復古環境裝修為主的火鍋店。一入到去環境小許昏暗營造出復古嘅情懷,令人感覺返返去舊年代嘅感覺。同朋友太耐冇見嘅關係,一見到面食慾就大開,乜嘢都想試。叫左好多野食,當然少不了要叫佢打卡主菜,牛肉拼盤,質素同價錢來講還可以,打卡就唔理價錢了。其他野,例如嘢飲方便就一般般可以唔使試,來來去去都係叫下芋絲,淮山,牛肉,豆腐,唔會怕唔好食,熟食都有叫,叫咗個鬼馬油炸鬼,唔會話太油膩,入口都可以。大致上食物質素正正常常,不過價錢就偏貴。

2021-12-13 378 浏览
朋友介紹我去食香江花月,我用whatsapp book 位好方便,好快就確認咗我個 booking。可能因為我食得早,去到唔駛等就入得去,環境好靚好特別,好有懷舊風格,火鍋湯底色香味俱全,上餐盤很有特色,每一杯飲品望落去都好靚好有創意,不論外觀、口感、味道都好好。服務員態度非常好,差唔多係一叫即到,而且服務細心。美中不足的,可惜當晚碌卡機壞咗,不過意外嘅嘢冇人想嘅。一間值得推介嘅火鍋店,視覺、嗅覺、味覺都可以滿足到鍾意打卡嘅你。

服務員態度非常好,差唔多係一叫即到,而且服務細心。

美中不足的,可惜當晚碌卡機壞咗,不過意外嘅嘢冇人想嘅。

2021-11-28 536 浏览
五六十年代華麗裝修,卡位寬躺,仲有private room! 我哋今日六人坐private room, 食物質素算係幾高質,每樣都擺得靚靚,好味又睇得,打卡一流!絕對可以回頭☺️☺️睇相啦!
2021-11-27
2021-11-26 903 浏览
終於約齊一班同事朋友飯聚,當知道大家想吃火鍋,就馬上預約這間餐廳。十枱食客八九枱都衝着招牌菜香江拼而來,IG打卡還有網上的圖片,全部都是這款招牌菜,牛肉滿滿的鋪滿全張枱,震撼! 期待了一整個星期,終於到我們一嚐這新式火鍋店。店內非常整潔,走的風格是懷舊風,當中有很多打卡位置,非常適合愛好打卡人士。我們點了: 香江拼 - 一個大圓形都鋪滿着牛的各部份,肉質新鮮美味餃子 : 肉餡鮮味, 餃子皮煙韌各款麵食 : 生麵印象最深刻,分量多麵質好吃除咗食品他們的飲料也做得10分出色,可以見到每一台都點了不同的飲料,飲料跟餐牌上的圖片一樣,沒有欺場。最多人點的是鳳琉香,看着枱面上的一個個波波,可愛得令人心情也轉好。等位或者埋單後,記住到光影區打卡,場景內,一個個發光的波波還有小兔子,充滿少女心呢!

荔枝茶

我們點了:
香江拼 - 一個大圓形都鋪滿着牛的各部份,肉質新鮮美味
餃子 : 肉餡鮮味, 餃子皮煙韌
各款麵食 : 生麵印象最深刻,分量多麵質好吃

香江拼

荔枝茶
香江拼
  • 自製三色墨魚丸
環境與食物普通,但相信老闆打造一個咁靚既環境,都係希望顧客欣賞及享受。可惜門口短髮女服務員及另一位短髮女待應既惡劣服務態度完全破壞哂。在夠鐘前15-30分鐘前完全沒有提示下,突然話夠鐘,要即刻交枱。枱上食物剩下一半未食,而且有很多多出空枱,門口亦沒有客人下,完全覺得你做錯事咁。咁枱上已叫食物,我都唔識可以點處理。比任食火鍋更速食既速度,享受一餐打卡火鍋,老闆可以思量,此類員工質素是否與環境相襯?難道顧客做錯事?但好彩仲有一位合理男待應協調下解決事件,但成件事已經諗下用咁既價錢係咪值得食咁既服務質素

2021-11-19
2021-11-15 422 浏览
今晚訂左7:30 但真心去到都仲要足足等左40分鐘先可以入坐 原因 因為咁岩6點個d 枱埋緊單 又係咁岩幾張枱個爐都壞左。其實壞左唔係一早知,你數到有幾多人入座,你一早就已經可以通知我。唔洗3 個人坐左40分鐘係門口,仲要唔問都唔打算比枱,以一個咁既價錢配呢個體驗,大家可以真係諗下先去。仲有茶杯3隻,有2隻都係有啡色既污積,衛生要改善下。調味料蔥 芫荽 都無晒又無refill 食物十分普通 牛肉唔吸引 雞件還可以 山根就好大兜 埋單1660 ..性價比低
2021-11-15
庆祝纪念
生日
  • 山根
2021-11-13 436 浏览
同同事farewell,同事推薦呢間貴氣十足嘅邊爐,享受食物之餘,可以吹番一晚水。一入到餐廳已經俾內裏嘅裝潢震懾,放咗好多六七十年代嘅物件,環境懷舊而高貴,座位十分闊落,好適合一班朋友聚會及影相。一開始每一個人都會比一個小前菜,係一個龍眼水,龍眼肉好大粒而清甜,真係打邊爐前清喉嚨既好選擇,餐廳確是十分有心思湯底方面本身想嗌著名嘅牛乳湯底,但同事話打邊爐梗係要食麻辣,所以嗌左個鴛鴦鍋一個麻辣湯底同一個芫荽湯底。毫無疑問一定要嗌呢度嘅香江拼,係一個全牛嘅拼盤,上菜時我地都一同大嗌 嘩!因為真係好靚,見到都好興奮😆味道方面每款牛都各有特色,加上麻辣嘅湯底而家諗起都好想再食想講每一樣食物質素都好好,材料新鮮,我哋嗌到都影唔晒啲相🤣只可以話十分推介另外要提,呢間餐廳仲有一間小房擺咗好多圓形波波燈,打卡一流。來食嘅朋友記得唔好Miss呢一個point

• 香江拼
約左朋友餐聚 咁岩天氣轉涼 揀左食呢間華麗打邊爐!一去到地方夠哂大 裝修華麗有格局 枱與枱之間都好闊落 5會覺得好壓迫 岩哂同朋友傾住食打邊爐🍲🍲一去到 餐前 會比杯開胃茘枝特飲你飲左先味道好清新 好好飲!細細杯飲完個杯仲有條小錦鯉 好可愛😍餐廳好貼心中間分左兩個醬料區 5洗食客走到咁遠拎調味料 好方便 一般豉油 生油 生蒜 炸蒜 芫茜 蔥 指天椒都有 另外仲有麻醬 沙茶醬 腐乳 黑醋 芝麻 等等 多款選擇 😍😍😍 醬料愛好者! 嚟到打邊爐配料都相當多 材料質素都不錯安格斯肥牛💰188 分量5算多 大約十片但好有牛味 好食😁其他食材都正常 好食湯底揀左 麻辣同芫茜皮蛋湯 💰118 (鴛鴦湯底鍋 有沙嗲芫荽麻辣清湯)麻辣湯有驚喜 食落帶有一陣孜然香味 但就5算辣 鐘意食辣嘅朋友 就可能5夠喉佢仲有好多創新湯底 玫瑰牛乳鍋/花膠雞下次會試下😁叫左飲品 呢杯叫「鳳琉香 」💰68 (mocktail)主打菠蘿味 有得揀mocktail/cocktail 我今次就選擇咗 mocktail不過整體感覺似雜果賓治味小小偏甜朋友選擇左呢杯「瑰洛月」💰68(mocktail)主打用洛神花、玫瑰、蘋果 味
約左朋友餐聚 咁岩天氣轉涼

麻辣湯有驚喜 食落帶有一陣孜然香味
但就5算辣 鐘意食辣嘅朋友 就可能5夠喉
佢仲有好多創新湯底 玫瑰牛乳鍋/花膠雞
下次會試下😁
叫左飲品 呢杯叫「鳳琉香 」💰68 (mocktail)
不過整體感覺似雜果賓治味
小小偏甜
瑰洛月

朋友選擇左呢杯「瑰洛月」💰68(mocktail)主打用洛神花、玫瑰、蘋果 味道帶酸 好開胃 相對上我覺得呢杯好飲啲 比較特別
同埋送餐上嚟嘅時候仲會有煙霧
不過可惜侍應 太快手我哋都影唔到相
如果可以配合下 比我哋打卡就更好🤣

食完最後餐廳仲有個神秘打卡位!呢間餐廳指定動作 食飽飯仲可以去同朋友影下打卡相
好靚!

整體 食物質素環境都不錯 適合朋友家庭聚餐
又可以打卡影相坐得舒服! 值得推介🍲

2021-11-09
瑰洛月
2021-11-05 313 浏览
So good!!! 本人不太喜歡打邊爐,但是如果要打就來這裡打:養胃又養眼。六人晚餐,太豐富。Perfect for gatherings! 每道菜都排得好靚,不得不「相機食先」。 連飲品都充滿gimmick! 睇相一目了然,不用多講。其實有無特別推介哪道菜因為沒有驚喜,都是正正常常,所以喜歡吃什麼就點怎麼吧。要小心點菜的時候,有可能唔小心d啊多了所以都是分階段點會好些。不過一定一定一定要去打卡房。真係有間房專門讓食客打卡。食完好飽就要去打下卡!

六人晚餐,太豐富。

睇相一目了然,不用多講。

不過一定一定一定要去打卡房。
真係有間房專門讓食客打卡。食完好飽就要去打下卡!
2021-08-21
2021-11-02 269 浏览
餐廳比較有特色。一入內覺得裝修新淨,有好多打咭位,以懷舊風以新裝修呈現。另外,喺門口位有個幻彩波波鏡位係必到打咭位。淨係影相位都有3,4個,如果計埋去價錢度,就比較值了。一坐落位,好闊落,不會有擠迫既感覺,冷氣適中,打邊爐過程舒服。食物方面,都非常精緻及高水準。牛拼盤是必叫的打咭食物,一個已經夠4個大人食個飽,多款牛類,比較新鮮。湯底亦好足料夠味,感覺沒有味精。另外,飲品也必叫,多款特式的特飲。 最後,隨枱附送每人一杯的荔枝茶有驚喜,非常好飲,開胃益氣。至於服務方面,可能比較full,所以未必能即時隨叫隨到。總結:單看食物同環境,可近滿分,未到過既值得一試。但價錢略高,始終一分錢一分貨,所以性價比中等。

至於服務方面,可能比較full,所以未必能即時隨叫隨到。

2021-09-19
2021-10-29 372 浏览
本身已經鍾意打邊爐既我、見到咁精緻既打邊爐餐廳、忍唔住約左朋友一齊上黎試🤓一入門已經比呢個打卡位吸引左😍雖然只係一間好細既房、但已經足夠吸引好多人前來打卡!內部裝修都帶點年代感~首先緊係要試呢個主角啦😍擺盤非常精緻但價格並不便宜、只是咁樣一set要$788,優點係可以試多d不同部位既牛肉,缺點係性價比低,好食既部位只有兩三個,其它都不值呢個價格花膠雞湯湯底唔錯👍🏻可以當湯飲,鮮甜得黎又唔會飲完覺口渴其它配菜方便都唔錯,呢個三色丸值得推介關於嘢飲方便就真係純粹for打卡🤣睇落好靚、但飲落成陣藥水味有一點要補充既係餐檯個設計不是很適合打邊爐、鍋底太深,每次碌牛肉都唔就手,長型既檯又不方便夾餸。不過整體黎講食物質素都算平均,加上裝修新穎,都係一間值得一試既餐廳👍🏻

內部裝修都帶點年代感~
首先緊係要試呢個主角啦😍擺盤非常精緻
花膠雞湯湯底唔錯👍🏻可以當湯飲,鮮甜得黎又唔會飲完覺口渴
其它配菜方便都唔錯,呢個三色丸值得推介

2021-10-16
2021-10-27 334 浏览
火鍋店喺佐敦一棟舊樓,舖位超大,裝修唔錯,睇報道話用咗1200萬裝修,等位時可以去參考team lab 的房仔打卡。叫咗「金泊清酒海鮮鍋」($368),侍應會係你面前即席開爐,先落牛油、蒜頭、紅蔥頭、芹菜、黑胡椒等炒香,然後加海鮮、味醂落去煮,另備三杯清酒,俾你自己落。海鮮有蟹、蝦、蜆,全部都新鮮。牛油胡椒味好香,唔錯嘅選擇,但呢一個作為打邊爐嘅湯底,就會無以為繼,因為加咗清湯落去之後,個湯底嘅味會越來越淡,去到後期可能只係得一啲胡椒味,如果想用嚟淥一啲吸湯嘅食物,例如響鈴,就麻麻啦。果仁蝦丸($78)蝦滑中加了各式果仁,例如開心果,個人麻麻哋呢一款,雖然增添咗口感,但食起上嚟有啲果仁幾大粒,喧賓奪主咗,蝦滑本身應該食佢彈牙口感。三色餃($88)餐牌介紹話係黑松露長腳蟹餃、芝士鮮菌餃、野生松茸餃,結果最終嚟到,三款入面都有芝士,我都分唔到邊一款打邊一款。脆鯇骨腩($68)有六件,唔太有草腥味,夠爽。金沙青($58)金沙青即係豬肉金沙骨表層的肉,食落似豬頸肉,呢度切成條狀,淥約五分鐘,好爽口,好好食,必食推介。炸響鈴($58)即炸,拎上枱時熱辣辣,亦feel到好油😂 我唔小心跌咗兩舊落地

果仁蝦丸($78)

三色餃($88)

脆鯇骨腩($68)
有六件,唔太有草腥味,夠爽。
金沙青

金沙青($58)

炸響鈴($58)
即炸,拎上枱時熱辣辣,亦feel到好油😂 我唔小心跌咗兩舊落地,搞到地板好跣,唔好意思🤡

蝴蝶腩($68)
錯手叫咗,真係唔太適合用嚟打邊爐,仲要係我呢款湯底,成舊肉有啲韌口又無乜味道。

皇帝菜($38)

新裝修所以好企理,坐得幾舒服,抽風系統幾好,食完都唔會成身邊爐味。火鍋料價錢唔算貴,湯底如果揀普通鴛鴦嗰啲,都係百幾蚊,所以都ok。唯一佢完全唔會俾茶同水你,水得still同sparkling 要俾錢嗰種,最終叫咗啤酒。

#hkrestaurant #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodblog #foodie #foodiehk #香港美食 #美食 #foodphotography #foodstagram #foodreview #鐵食評 #香江花月 #邊爐 #打邊爐 #火鍋 #邊爐推介 #火鍋推介 #Hotpot #金沙青 #TeamLab #TeamLab邊爐 #佐敦美食
  • 金沙青
2021-10-25 231 浏览
朋友們都喜歡火鍋,又要想有打卡位,價錢又唔太貴😊 仲要地點適中,所以揀咗香江花月。每位嚟過嘅朋友都讚口不絕,地方裝修設計吸引 打卡位當然有啦,服務態度亦ok. 最重要係埋單時唔會不似預期😜
2021-07-23
2021-10-11 371 浏览
朋友好鍾意打邊爐,所以帶佢去新開的超靚打卡火煱店。一入門口就覺得好似去左台灣咁,火煱店裝修復古典雅,牆身有好多百子櫃,懷舊電話等的佈置, 有種回到80年代的感覺,而且仲有一間好似teamlab的打卡房,有好多波波燈, 一定要影返幾張靚相呃like先。介紹翻今晚食咗咩先。招牌牛乳玫瑰鍋 $168牛乳玫瑰🌹超靚,牛奶味又香又濃仲有淡淡玫瑰花香 ,湯底有件木瓜,煮淋左非常入味,食完感覺好滋補,女士必食。桂花蚌 $118及日本珍珠蠔 $78桂花蚌同珍珠蠔都好新鮮,而且爽口彈牙,同牛奶湯底好夾。安格斯肥牛半份 $168新鮮肥牛, 配埋個牛乳湯就好味的.自家製三色墨魚丸 (鹹蛋黃,蟹子同黑松露)$78 及 三色餃子 (黑松露,芝士同野生松茸)$88手打墨丸的三款口味特別, 食落好彈牙,黑松露香味好出,鹹蛋黃就鹹香味重,蟹子就普通。手工水餃即叫即包, 皮薄餡多, 食得出好新鮮。花花綠綠 $98蔬菜拼盤咩菜都有d, 好岩我呢d選擇困難症的人, 哈哈.特色飲品鳳琉香 $68及瑰洛月$68鳳琉香是菠蘿口味, 酸酸甜甜非常開胃, 仲有個吹波波有煙霧效果, 打卡一流。瑰洛月是洛神花配玫瑰花, 玫瑰做型的冰花非

介紹翻今晚食咗咩先。
招牌牛乳玫瑰鍋 $168

桂花蚌 $118及日本珍珠蠔 $78
桂花蚌同珍珠蠔都好新鮮,而且爽口彈牙,同牛奶湯底好夾。

安格斯肥牛半份 $168
新鮮肥牛, 配埋個牛乳湯就好味的.

花花綠綠 $98
蔬菜拼盤咩菜都有d, 好岩我呢d選擇困難症的人, 哈哈.

特色飲品
鳳琉香 $68及瑰洛月$68
鳳琉香是菠蘿口味, 酸酸甜甜非常開胃, 仲有個吹波波有煙霧效果, 打卡一流。瑰洛月是洛神花配玫瑰花, 玫瑰做型的冰花非常吸引, 是另一個不能錯過的打卡飲品。

整體食物質素都ok,份量都合理, 價錢都偏貴,係包埋打卡同食環境氣氛的地方, 都可以一試.
2021-06-12
  • 日本牛乳玫瑰鍋