餐厅: 香江花月 (百誠大廈)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-01-06 163 浏览
佐敦嘅香江花月係一家火鍋店,裝修係港式復古嘅奢華風格,50年代華洋滙聚嘅感覺出晒嚟,極度打卡!黑蒜豬骨鍋 $328內含大量豬筒骨、黑蒜、白蒜、紅棗、杞子等,味道溫和,黑蒜仲有效提升免疫力,啱晒!香江拼 $798全牛嘅盛宴,擺盤誇張而且美觀!手切肥牛、牛柳粒、安格斯肥牛、牛展、牛白肉、牛心頂、黑柏葉、牛脷等一目了然,份量仲要唔細!手切肥牛同埋安格斯肥牛嘅紋理都一樣咁靚,烚一烚令肥膏半溶就食得,肉香出眾,正!牛柳粒一咬勁爆多肉汁!牛心頂口感脆嫩,有啲似黃喉!七色餃 $108七色餃子確實搶鏡,起初以為佢係層皮唔同顏色only,食落先知每一粒嘅餡料都唔同!例如黃色係粟米餃、黑色內含黑木耳等,極具心思!桃花緣 $88桃肉乳酸梳打加埋煙燻氣泡,好睇又好飲!

黑蒜豬骨鍋 $328

香江拼 $798

牛柳粒一咬勁爆多肉汁!

牛心頂口感脆嫩,有啲似黃喉!

七色餃 $108

桃花緣 $88
桃肉乳酸梳打加埋煙燻氣泡,好睇又好飲!
2023-01-03 108 浏览
打邊爐都要靚住打🌸香江花月🍭🐇波波打卡房🎈花花打邊爐🌼真的很難不去試一次💕食物擺盤就是少女心🍬花了心思叫了玫瑰牛乳鍋🌹真係有玫瑰架😍聽說靈感來自楊貴妃💕香濃的北海道牛乳配淡淡玫瑰味香港拼牛肉拼出玫瑰花🌹最好食係黑松露墨魚丸😍😍😍環境寬躺舒適又乾淨👍🏻👍🏻👍🏻服務也不錯唷👏🏻👏🏻👏🏻食物質素其實都算不錯不過俾我選擇可以都係去食四川辣麻辣火鍋🤣🤣🤣
打邊爐都要靚住打🌸香江花月🍭

食物質素其實都算不錯
不過俾我選擇可以都係去食
四川辣麻辣火鍋🤣🤣🤣
2023-01-02 170 浏览
真係為咗個「海鮮冬瓜鍋」encore😋唔夠一個月又來多次🤣基本野,未食嘢前飲番幾碗冬瓜‼️和牛肩胛🐂🌟🌟🌟🌟🌟雖然無上次叫和牛西冷咁多雪花,但都係入口即溶🤤堅係好正‼️兔仔餃🐇🥟🌟🌟🌟🌟❤️其實係蝦餃😆兔仔造型勁得意!不過淥淥下層皮會甩咗出嚟🤣炸響鈴🌟🌟🌟🌟估唔到又擺得幾靚😂芝士豆腐🧀🌟🌟🌟🌟上次食芝士竹輪,兩款都正😋手打蝦滑🌟🌟🌟🌟🌟🦐必點!
炸響鈴🌟🌟🌟🌟估唔到又擺得幾靚😂
芝士豆腐🧀🌟🌟🌟🌟上次食芝士竹輪,兩款都正😋
手打蝦滑🌟🌟🌟🌟🌟🦐必點!
  • 芝士豆腐
2023-01-02 136 浏览
呢間其實我想試好耐,因為見佢好多打卡位,啲嘢食造型又得意😆海鮮冬瓜鍋🌟🌟🌟🌟🌟個湯勁好飲!未食嘢前都飲咗好幾碗😂和牛西冷🐂🌟🌟🌟🌟入口即化🤤七彩餃子🥟🌟🌟🌟❤️絕對係打卡之選✅蝦滑,呢個係我打邊爐必點之選😆芝士竹輪都好正,入面全部都係芝士🧀😋炸魚片頭,呢款係熟食!炸魚皮都好脆‼️羊肉、炸魚皮、粟米、生菜、魚片、蟹柳😆😋總括嚟講,可以再次encore‼️環境唔錯,座位都幾闊落!
呢間其實我想試好耐,因為見佢好多打卡位,啲嘢食造型又得意😆
海鮮冬瓜鍋
海鮮冬瓜鍋🌟🌟🌟🌟🌟個湯勁好飲!未食嘢前都飲咗好幾碗😂
和牛西冷🐂🌟🌟🌟🌟入口即化🤤
七彩餃子🥟🌟🌟🌟❤️絕對係打卡之選✅

蝦滑,呢個係我打邊爐必點之選😆
芝士竹輪都好正,入面全部都係芝士🧀😋
炸魚片頭,呢款係熟食!
炸魚皮都好脆‼️
羊肉、炸魚皮、粟米、生菜、魚片、蟹柳😆😋

總括嚟講,可以再次encore‼️環境唔錯,座位都幾闊落!
海鮮冬瓜鍋
2022-12-23 261 浏览
╹ 香江花月 - 佐敦 銅鑼灣 荃灣 Jordan Causeway Bay Tsuen Wan ╹#tori佐敦 #tori銅鑼灣 #tori荃灣ʅ𝙄𝙩'𝙨 𝙃𝙤𝙩𝙥𝙤𝙩 𝙎𝙚𝙖𝙨𝙤𝙣!今次嚟到超級ig-able嘅粵菜火鍋店!餐廳好有心思 小至菜式 大至餐廳裝修擺設 都非常extra😆佐敦分店走懷舊香港風格 空間感十足 坐得好舒服!整體服務都好好 一坐低已經有蘋果茶welcome drink🥹ʅ💐香江拼 ($788) (7.5/10分)係七彩繽紛嘅牛肉拼盤🥰啱晒打卡🫡拼盤包括牛柳粒、安格斯牛、牛白肉、牛展、牛心椗、黑牛柏葉、牛脷私心推薦牛心椗(即係牛嘅大動脈血管)😋口感非常爽脆 比牛柏葉更薄 但都好有咬口🫶🏻🍲美顏花膠雞鍋 ($238) (8/10分)非常足料嘅湯底~完全可以當湯飲!大大條花膠喺入面😍仲有半隻雞、蟲草花、冬菇😌🌈七色餃($108) (6.5/10分)每一款餃子嘅餡料都唔同揀定你想食嗰隻顏色 睇吓食唔食到自己想要嘅口味🤣同拆禮物咁一樣刺激!🎁有香茜和牛餃、蟲草花餃、黑松露蟹肉餃、冬菇薺菜餃、粟米午餐肉餃、姬松茸野菌餃、金華火腿菜肉餃🥟🦐黃金鬼五馬六 ($78) (8.5
#tori佐敦 #tori銅鑼灣 #tori荃灣
ʅ
𝙄𝙩'𝙨 𝙃𝙤𝙩𝙥𝙤𝙩 𝙎𝙚𝙖𝙨𝙤𝙣!
今次嚟到超級ig-able嘅粵菜火鍋店!
佐敦分店走懷舊香港風格 空間感十足 坐得好舒服!
ʅ
💐香江拼 ($788) (7.5/10分)
係七彩繽紛嘅牛肉拼盤🥰啱晒打卡🫡
私心推薦牛心椗(即係牛嘅大動脈血管)😋
口感非常爽脆 比牛柏葉更薄 但都好有咬口🫶🏻

🍲美顏花膠雞鍋 ($238) (8/10分)
非常足料嘅湯底~完全可以當湯飲!
大大條花膠喺入面😍仲有半隻雞、蟲草花、冬菇😌

🌈七色餃($108) (6.5/10分)
每一款餃子嘅餡料都唔同

🦐黃金鬼五馬六 ($78) (8.5/10分)
呢個係蝦滑油炸鬼 齋食都好夠熱夠脆!

🟣手唧紫薯麵 ($68) (4/10分)
由墨魚同紫薯搓成 兩種食材嘅味道都唔突出
食落只係似烚熟嘅麵團🤕
亦冇乜煙韌嘅口感 比較失望🫠
ʅ
vewdie回頭率:🐽🐽(2/5)
📍香江花月
佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場21樓
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場6樓621-630B號舖
ʅ
#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #hotpot #打卡 #假日好去處 #香港美食 #香港美食地圖 #港島美食 #打邊爐 #九龍美食 #佐敦美食 #銅鑼灣美食 #荃灣美食 #香江花月
2022-12-07 539 浏览
環境好坐得舒服,服務唔錯點心好精緻,影相影到d野食凍哂🤭有啲野食味道未算最好味,但係都好ok會有下次😜星期日去,最好book定位網上見到人地餐牌有$438四人商務套餐,但打電話去book果時,問過職員過幾日的假日會唔會有供應,回應係有,但當日去到只有$398二人餐,唯有散嗌其他,雖然唔太貴,但有少少失望,感覺冇咁抵😂其他整體感覺都好好,食到好開心😃期待下次平日去,可以食得返個4人$438商務套餐🤓仲有門口等位果時,見人地話有間房好似teamlab咁可以打下卡影相,去到果時,以為未夠12點個開門時間就未開放,擺設都是亂的,諗住食完再去補影相,點知都係亂同冇開燈,希望下次影得返😅
環境好坐得舒服,服務唔錯
點心好精緻,影相影到d野食凍哂🤭
有啲野食味道未算最好味,但係都好ok
會有下次😜星期日去,最好book定位
超高質打卡火鍋店❤️❤️❤️征服咗我心!!裝飾係新派懷舊風 環境好寬敞 空間感十足大門旁有間打卡房仔 放左啲波波燈 好夢幻🤩座位都係勁大位置 唔壓迫 坐得超舒服!一入座已經每人有一小杯welcome drink🍶杯底有條魚好可愛☺️—🌟鴛鴦鍋湯底 ($118) 清湯+沙嗲🌟香江拼全牛 ($788) 鍾意食牛嘅必推!!牛嘅最佳位置都有 仲有少見嘅「牛白肉」可以每款都食到 真係唔洗驚花多眼亂啊👍🏻擺盤係一個圈圍住個鍋 好精美 配上好多食用花 視覺好享受 絕對會瘋狂拍照📷除咗靚 食材都好新鮮 冇雪味 份量好足夠食物選擇都好多 仲有海鮮/肉丸/豚肉/水餃等一下子真係講唔哂 可以睇返餐廳menu💕.另外都有啲小食選擇 一樣都係好好食🤤試咗🌟鬼玉馬綠 ($78) 係墨魚和蝦滑釀油炸鬼 好香脆呢個我好鍾意 亦可以放湯索味再食.飲品都好吸睛 可以自己選擇 🌟鳳琉香 (Cocktail $88 | Mocktall $68)兩樣都有試 酒精唔算濃 飲落去其實都一樣😂呢杯飲品最特別嘅係有Bartender幫你整煙波.總括嚟講真係色香味俱全👏🏻👏🏻有得打卡 又好食 又食得開心同滿足而且好有儀式感 絕對會有衝動再嚟食
超高質打卡火鍋店❤️❤️❤️征服咗我心!!
裝飾係新派懷舊風 環境好寬敞 空間感十足
大門旁有間打卡房仔 放左啲波波燈 好夢幻🤩
座位都係勁大位置 唔壓迫 坐得超舒服!
一入座已經每人有一小杯welcome drink🍶
杯底有條魚好可愛☺️

🌟鴛鴦鍋湯底 ($118) 清湯+沙嗲
🌟香江拼全牛 ($788) 鍾意食牛嘅必推!!
牛嘅最佳位置都有 仲有少見嘅「牛白肉」
可以每款都食到 真係唔洗驚花多眼亂啊👍🏻
擺盤係一個圈圍住個鍋 好精美 配上好多食用花
視覺好享受 絕對會瘋狂拍照📷
除咗靚 食材都好新鮮 冇雪味 份量好足夠
食物選擇都好多 仲有海鮮/肉丸/豚肉/水餃等
一下子真係講唔哂 可以睇返餐廳menu💕
另外都有啲小食選擇 一樣都係好好食🤤
試咗🌟鬼玉馬綠 ($78)
係墨魚和蝦滑釀油炸鬼 好香脆
有得打卡 又好食 又食得開心同滿足
而且好有儀式感 絕對會有衝動再嚟食😆

• 鬼玉馬綠
2022-11-26 329 浏览
朋友聚會選擇了位於佐敦有名的火鍋店,店內裝修特別有復古風,周圍都是打卡位😅相機好忙🤣🤣 ~日本牛乳攻瑰鍋🌹好靚又好味😋 ~香江拼😘全部🐮各種部位😋 ~七彩餃子🥟👍🏻 ~七色肉丸🍡👍🏻 ~脆囗珊瑚蚌❤️好新鮮正呀😙 ~三菇淥菌🍄👍🏻 ~土豆朵朵🥔切到好薄再砌成一朵花🌺🤩 ~三色鮮製生麵🧡💚🖤 ~瑰洛月🌹玫瑰花好靚😘 ~鳯琉香📸️😘 太豐富了🤣食得太飽叫左一壼鐵觀音幫助消化整體來說,食物靚得嚟有質素,服務態度一流👍🏻
~日本牛乳攻瑰鍋🌹好靚又好味😋
~三色鮮製生麵🧡💚🖤
~瑰洛月🌹玫瑰花好靚😘
~鳯琉香📸️😘
太豐富了🤣食得太飽叫左一壼鐵觀音幫助消化
整體來說,食物靚得嚟有質素,服務態度一流👍🏻
  • 日本牛乳玫瑰鍋
2022-11-24 691 浏览
親友相約到香江花月茶聚,翻查地址才知道這是近日網上火紅的餐廳,到達餐廳我就看到很多拍攝擺設,愛拍照的我本來是心裡暗喜。可惜當餐廳職員告訴我,我們訂了九位的大檯會坐得很辛苦,要我們分兩張四人檯坐,我對餐廳的期望隨即破滅,所有打卡位都立時變得很假不好看,餐廳雖大… 大檯的位置不願開放給食客,勉強客人分開座位,檯與檯之間的距離又遠,很垃圾的安排!也因為那些奇怪裝修間格問題,我們的座位很嘈吵,是隔壁幾張檯傳來的回音,令我整個午餐都吃得頭很痛。說回他們標榜的創新特式食品,也就咸魚青菜各有所愛,午市的點心選擇不多,長輩的評語是不倫不類,而我本身就頗容易接受新事物的,我只感到各款點心都有點突兀,味道還是可以接受的,反正這些點心都像是賣造型吧了。

午餐
同友人慶生,史上最慘生日飯🙁.1.提前雪定個生日蛋糕喺餐廳,本身想比驚喜朋友,埋單後阿姐行埋嚟話搵唔到我哋個生日蛋糕😨搵咗半個鐘都唔見,最後話唔小心俾錯隔籬枱客拎走咗(?)乜咁都有得搞錯㗎咩??雖然最後都有賠返蛋糕錢,但浪費晒我哋一番心意(一開始仲冇話賠錢,諗住送幾個甜品俾我哋就算).2. Book咗8:30 ,9點先入得, 10點零行埋嚟催話last order,仲趕過食放題,漏單又多。.3. 阿姐係咁sell我哋食池魚刺身,我哋冇興趣最後叫咗象拔蚌,千幾蚊話有2斤,但食開海鮮都知一定無。.4. 阿姐喺我哋面前夾環保刺身🤮隔籬枱叫咗好多嘢但食唔晒,其中有半盤池魚刺身,阿姐將佢另外夾起,唔通諗住重用?好似知道點解象拔蚌得咁少🫠.5. 無掃針卡。掃完安心出行,話轉頭掃坐低到食完都冇人掃我哋針卡。.七個人食左6千幾蚊,食物係正常的,收咁嘅價錢,服務只有茶餐廳質素,無下次。
同友人慶生,史上最慘生日飯🙁
七個人食左6千幾蚊,食物係正常的,
收咁嘅價錢,服務只有茶餐廳質素,無下次。

2022-11-18
庆祝纪念
生日
2022-11-19 224 浏览
📸高質打卡火鍋店🌷裝修復古懷舊,竟然仲有一間打卡房🎈所以嘢都好精緻,視覺同味覺都好享受😎 地方好大 座位闊落,一坐低就有杯好精緻可愛嘅welcome tea🍵 ​✨日本牛乳玫瑰鍋每款湯底都各有特色😍 今次試咗最多人揀嚟打卡既牛乳玫瑰鍋🫶 湯底真材實料,白色玫瑰形狀喺牛奶冰,下面墊住一舊大木瓜,旁邊仲有玫瑰花襯托🥰 牛奶冰融左之後聞到好香濃嘅牛奶味💗店員見我地影完相之後會主動行來幫我地切木瓜🤣 服務好好👍✨香江拼肉 全部都係肉🤤全部以牛為主,擺放得好精緻👍有外表仲好有內涵,牛肉質素好高,堅好食😋 包括有安格斯牛、牛柳粒、手切肥牛、牛白肉、牛心頂、黑牛柏葉、牛脷、牛展🐂牛肉控必嗌🥰✨七彩餃子七隻顏色每粒都唔同味道,好有創意👍 勝在大粒,足料👍 不過食落口有點難分辨味道,有啲靠估😂 ✨七色丸同樣七隻顏色有七種味道🤪 味道特別,口感亦唔錯👍✨即炸魚皮好似比較少人嗌炸魚皮,但係我超推介❗️酥脆不油膩,暖笠笠又卜卜脆👍落左調味粉喺面好好食🤪 ✨三色鮮製生麵麵質滑溜好食😋個人特別喜歡綠色的,味道特別出,其餘兩隻色都食唔出有味🤭✨瑰洛月| 鳳琉香| 桃花緣| 香芳幻全部飲品各有特色,好靚好夢幻🌷打卡一流

✨日本牛乳玫瑰鍋
店員見我地影完相之後會主動行來幫我地切木瓜🤣 服務好好👍

✨香江拼
牛肉控必嗌🥰

✨七彩餃子

✨七色丸
同樣七隻顏色有七種味道🤪 味道特別,口感亦唔錯👍

✨即炸魚皮

✨三色鮮製生麵

✨瑰洛月| 鳳琉香| 桃花緣| 香芳幻
全部飲品各有特色,好靚好夢幻🌷
打卡一流,仲幾好飲添💖

味道👅👅👅👅​
抵食🤑🤑🤑🤑
環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​⭐️
服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​👍🏻
番兜🍉🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
2022-11-19 334 浏览
10日前已訂好一間房間準備同屋企人慶祝生日,早一日接到電話説房間冷氣漏水,要求我們轉去銅鑼灣分店或荃灣分店,但兩個地點對我們來講都不方便況且蛋糕已訂好在佐敦道攞,咁我們唯有接受坐在大堂,去到餐廳時,居然將我們11人分開左右兩台,我們訂房時最低消費要$7800再加聽10%,所以當時我們已經點好咗餐牌上最貴的龍蝦,象拔蚌,和池魚,分開兩張枱我們所有所點的食物是否全部要開兩份蛋糕也要搬來搬去覺得非常不方便,便要求經理給我們看看房間的情況是否真的不能坐,結果經理推三推四說要準備好才給我看房間,我覺得有古怪追問佢是否把房間給了別人,他說轉頭帶我去看,結果經理不見了,我覺得懷疑便自己打開房間看,原來房間給了另一班大陸人仲要自攜食物上去食,今時今日竟有如此做生意的餐廳,我追問個經理點解將我的房間轉了給人佢知唔以對咁樣避開我,令到我更加憤怒,一家人本來很開心的去食飯比佢哋如此的安排影響晒所有人的心情,結果我們憤怒咁來開,這間餐廳不但只以後都不幫襯,更要同朋友講不要再去😡😡😡😡😡😡
2022-11-16 314 浏览
火鍋店嘅豉油呢間都算係最差,又喊又冇鮮味,唔知係咪為咗要你幫襯佢飲嘢,因哩度飲杯水都要收錢,食物擺盤係靚,但有出入,叫咗七色餃子同七色丸係無擺盤可言呀😱見其他食評這兩款的圖片都好靚,好似一條橋的☺到此消費都係為咗打卡,西班牙豬肉唔知係咪為咗方便擺盤,真係又厚又鞋,大快活都好食過佢呀直得一讚係碟雞,有鮮味,香江拼有人讚有人彈,因星期二晚無限時,地方喺舒服,夠空間感,聚會傾談係合適,不過工作人員十分冷淡,公司福利一定唔夠好
火鍋店嘅豉油呢間都算係最差
2022-11-15
2022-11-08 309 浏览
復古嘅裝修擺設,仲有模仿Team Lab嘅彩蛋鏡房作為打卡位。湯底:養生美顏湯底-玫瑰牛乳鍋中間放咗用牛乳湯底整成嘅玫瑰花冰必點「香江拼」視覺效果一流,安格斯牛砌成立體花,一上菜已經好搶眼。香江拼-以不同的牛肉部位拼合而成(牛柳粒、安格斯牛、牛展、牛柏葉及牛舌等等…..)。不過,就唔係好接受到白色一片片牛白肉食落去嘅質感。黃金鬼唔馬綠:好食三色墨魚丸:一般仲有一系列吸睛特飲: 菠蘿味「鳳琉香」星光夜 Starry Night

湯底:
養生美顏湯底-玫瑰牛乳鍋
中間放咗用牛乳湯底整成嘅玫瑰花冰

必點「香江拼」

黃金鬼唔馬綠:好食
三色墨魚丸:一般

仲有一系列吸睛特飲:
菠蘿味「鳳琉香」
星光夜 Starry Night

2022-11-07 410 浏览
這天點了六款點心翡翠野菌餃:外皮柔軟,內饀有不同的菇菌,一口咬下去,有滿滿的菌香。雜醬蒸鳳爪:醬汁香濃,不過味道略為鹹了一點。鮮茄百花鰻魚盞:用茄子條包着蝦,上面有鰻魚,在別處沒吃過,味道也不錯。金絲黑松露炸鮮奶:外皮酥脆,口感很好,內饀的黑松露很香,不過本以為內饀的炸鮮奶是甜的,卻吃不到甜味,有點失望。雪山叉燒包:上桌時覺得有點失望,因為麵包表皮有的部份是凹陷的,不是脹脹的。吃一口,表皮算是鬆脆,內饀味道也不錯,就是賣相不好。金絲海皇脆網腸:腸粉上面鋪滿木魚碎,腸粉外皮滑,內裏的趣網口感十足,最裏面是蝦,味道不錯。點心不錯,茶就不特別好,用的是茶包,再沖水一次就已經很淡。另外想一提的是,店員人手不足,每個侍應都忙得很。想讚讚一位男侍應,我們請他替我們拍照,他雖然忙得不可開交,仍不忙用布抹手,才為我們拿手機拍照,真是細心。
這天點了六款點心
雜醬蒸鳳爪:醬汁香濃,不過味道略為鹹了一點。
點心不錯,茶就不特別好,用的是茶包,再沖水一次就已經很淡。