2010-09-27 18 浏览
朋友之前約過吃飯 , 但又沒有時間 , 今天沒有地方去 , 就馬上打個電話給她 , 本來好想去吃傷心酸辣粉 , 但朋友又想吃韓國菜 , 下午吃燒烤好像有些過份 , 不過算吧 , 知道如何爭取的最後結果也是一樣 . 好少去通菜街吃飯 , 其實也不知個正確位置在那 , 終於找到了 , 外面有位太太好有禮貌地 '拉客' , 入去了 , 客人不多 , 地方不算大 , 但坐得也舒服不會太狹窄 . 看過 menu , weekend 也有 set lunch , 是石頭煱飯 , 數拾元包一杯飲品價錢也合理. 由於是午餐 , 大家也不想吃太多 , 最後兩個人叫了一個烤肉石頭煱飯套餐再加一個小吃 “韓式炒年糕” .烤肉也頗多 , 味道不錯不會燒得太燶而且不會太乾 , 其他的配菜也不少 , 加了韓式辣椒醬之後 , 好好味 . 韓式炒年糕完全是乏味的 , 稀到不得了 , 常去韓國渡假的朋友說 , 應該不是正宗的韓式年糕 , 這個我就不太清楚 , 只知道不好吃 . 有機會來的話 , 一定不會再點 . 這裡的服務也算可以 , 雖然店舖環境好暗 , 但也可以看到服務員的笑容 .

2010-09-11
午餐
2010-09-22 26 浏览
很久沒有吃韓國菜了,我們叫了2個石頭鍋飯,一個是雞一個是牛肉share吃,每個餐還有蛋花湯一碗。我差不多吃了一整個!太好吃了!那些醬是靈魂!!而且有很多菜,很合我的口味!這個餐有飯跟湯及飲品,才32元!(牛的那個35元),還有些SET LUNCH天天不同款的才28元啊,很抵呢。不過我可是很想吃KIMCHI!可能東西比較便宜沒有kimchi吃……幸好拌飯醬可以任加,我加多了一點算是滿足了一點點想吃辣的wants啦,不過它其實不太辣。又,正宗石頭鍋飯應該是有麻油的,詰個則沒有,吃下來有點淡口,不過算是節省了一點卡路里吧。菜方面如果有芽菜會更加正宗。看openrice才知道這家是今年新開的,環境裝潢也蠻新的,不過toilet是在後門,沒有坐廁,所以有點扣分,其他一切也不錯啦。首爾 Seoul地址 :旺角通菜街地下21號舖http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=45159

首爾 Seoul
地址 :旺角通菜街地下21號舖
2010-08-18
2010-09-01 17 浏览
上次食明洞明明好好食今次..d 前菜已經好難食d 豆角竟然有怪味蘿蔔唔夠spicy又苦好啦個石頭飯個樣係ok但d 牛肉竟然係干炒牛河個d !都唔正式既d 飯又冇味而且都冇泡菜職員服務態度都唔好成日趕著收晒人地d 野咁咁既野都要64蚊 (加一後)冇下次!
上次食明洞明明好好食
今次..
d 前菜已經好難食
d 豆角竟然有怪味
蘿蔔唔夠spicy又苦
好啦
個石頭飯個樣係ok
但d 牛肉竟然係干炒牛河個d !
都唔正式既
d 飯又冇味
而且都冇泡菜
職員服務態度都唔好
成日趕著收晒人地d 野咁
咁既野都要64蚊 (加一後)
冇下次!
2010-08-31
2010-08-30 13 浏览
一向鍾情於韓國料理,可是在我經常出沒的旺角,始終沒有一間像樣的韓國餐廳。最近聽說女人街新開了一間又好味又抵食的韓國食店,一直都想試,今天終於來了!兩個人點了一款二人餐,有烤肉石頭鍋飯,年糕豆腐鍋,海鮮煎餅(小),兩杯飲品。先來兩小碟前菜,有豆,蓮藕片,蘿蔔粒,份量相當少,兩下子就全部清了,味道正常,不是好吃亦非難吃。前菜中沒有泡菜,確實有點失望。烤肉石頭鍋飯:此乃本人的至愛,最近幾次食韓國菜都沒吃到好味的鍋飯,沒想到在這裡遇上了。這裡的石頭鍋飯,絕對比得上高價韓國餐廳。大大鍋熱辣辣,賣相已很吸引,最驚喜的是底部有一層厚厚的飯焦,香脆而不黏牙,亦沒有燶,實屬高水準之作。飯香軟,烤肉份量充足,飯面鋪上滿滿的蘿蔔絲,椰菜絲,粟米粒,還有一隻生蛋,混入韓式辣椒醬,相當滋味。侍應亦送上兩隻長匙羹,方便我們撈飯,另外還給了一壺辣椒醬,不夠可以再加。年糕豆腐鍋:上檯熱辣辣,湯底好好味,好香,辣度剛好,我們幾乎喝光了。材料有年糕片,粉絲,豆腐,蘑菇,魚片等等。粉絲不會煮得太淋,有一點咬口,與湯底很配合,煮得很入味。豆腐很滑,在鍋裡仍是一件件完整的,夾起都不爛。海鮮煎餅:賣相不錯,看樣子夠乾身,沒有油光

海鮮煎餅:賣相不錯,看樣子夠乾身,沒有油光。內有少量蝦粒,魷魚粒,韭菜絲,芝麻等。外層有一點點脆,內裡軟熟,煎得很香口,配上專用醬汁食,好正!

以這個價錢,有這種質素算是好抵食了,食物上檯速度快,可說是快餐,凍飲又不用加錢。不過在沒有服務之下,仍要加一就有點不合理,侍應甚少加水,未食完已經想來收碟,而且毫無表情,說話機械式,點菜時多問一句都有點不耐煩,這點確實要改善。

環境燈光暗淡,有點浪漫感,不過會有好大陣燒烤味傳來。看到其他客人在燒烤,用好細個爐,下次可以試下。
2010-08-27
  • 石頭鍋飯
晚市8點左右經過有4成吉位仲..奇怪..但見個名同裝修好似試得過..唔諗咁多去馬..試左 牛肋粒鐵板飯..8mins度黎到..有樣唔好扣扣分..佢林d汁落鐵板到..但無拎任何巾比我遮..結果我縮都感覺到有d彈到落我個袋到(雖則係cheap袋..但想像下係LV/gucci個d咪即刻遭殃都似)..個飯就ok..軟熟適中..第2次食好似..之前幾次經過朗豪個間都無幫襯..大x樂就好似試過下..平平無奇..今次就私人食肆比較出眾有比較下..牛肋粒有硬有軟..好好咬下..味亦幾好..48$ ..加一 55$..有兩款前菜仔..係連牛同綠色長條豆(唔知咩名=;=)就都ok...服務..加水有效率..前後飲左6杯都有..係唯獨女侍應態度麻麻..可能佢覺得無乜野..但把聲照直up出黎..易令人誤會佢係唔耐煩..男就好得多..
2010-08-13 37 浏览
入面環境氣氛唔錯..由於2個人去食..見佢d2人餐都幾抵仲有幾款比你選擇tim..所以就揀左個2人餐.2款前菜(當日定左冇得揀既)1個年糕豆腐鍋(有得選擇泡菜和辣既程度)1個石頭鍋飯(有得選擇烤肉定雞肉)1個海鮮薄餅2杯飲品. 凍飲唔洗加錢另加一服務前菜 - 冇特別, 但唔難食. 年糕豆腐鍋 - 好好味...個湯底掂.. 雞肉石頭鍋飯 - 好熱辣辣..仲有飯焦..超正 海鮮薄餅 - 真鮮整出黎熱辣辣, 真係有海鮮係入面ga..都算幾大塊.總括黎講lee間野服務環境都唔錯..如果路經不防去試下!!

2款前菜(當日定左冇得揀既)
1個年糕豆腐鍋(有得選擇泡菜和辣既程度)
1個石頭鍋飯(有得選擇烤肉定雞肉)
1個海鮮薄餅
2杯飲品. 凍飲唔洗加錢
另加一服務

前菜 - 冇特別, 但唔難食.

年糕豆腐鍋 - 好好味...個湯底掂..

雞肉石頭鍋飯 - 好熱辣辣..仲有飯焦..超正

總括黎講lee間野服務環境都唔錯..如果路經不防去試下!!
前菜
前菜2
年糕豆腐鍋(少辣)
石頭鍋飯
海鮮薄餅
2010-08-11
年糕豆腐鍋(少辣)
石頭鍋飯
海鮮薄餅
2010-07-29 16 浏览
之前女朋友介紹這間很實惠的韓食店,剛好我要去旺角購物,便約我一齊去。去到已經是8點,發現座無虛席,我倆要等15分鐘才有位。我倆今次點了一個燒烤set ($128) 加一個雞肉石頭飯,有青口、蝦、牛肋肉、烤肉(即豬肉)、牛舌、肥牛、冬菇,平時食韓燒很少會吃蝦,今次難得一試,只係燒出來黏殼,不過都好好味!石頭飯就真係好好正,材料足!唔好的地方就係配菜只得兩款,而且份量太少!始終係平價的韓食,要求不能太高,但勝在實惠!

有青口、蝦、牛肋肉、烤肉(即豬肉)、牛舌、肥牛、冬菇,
平時食韓燒很少會吃蝦,今次難得一試,只係燒出來黏殼,
不過都好好味!

石頭飯就真係好好正,材料足!

唔好的地方就係配菜只得兩款,而且份量太少!

始終係平價的韓食,要求不能太高,但勝在實惠!

差 - 配菜份量很少
少有的燒烤鮮蝦
  • 烤蝦
  • 烤牛肋肉
2010-07-18 6 浏览
跟來哥哥妹妹都迷上了韓國風~碰巧今天經過發現了韓國首都命名的店舖~一於內進一試~~可能時間還早的關係~~完全不用等位便可入座~~環境偏暗~~位置不算太多~妹妹還發現很多位置都~~留座~~的哥哥妹妹點選了一個2人套餐~其中包括~兩客前菜 辣味炒年糕 海鮮豆腐鍋 牛肉石頭鍋飯~由於二人都不太吃得辣~特意吩咐要了少辣的~~辣味炒年糕:由於少辣的關係~所以沒感到辣~但味道依然美味~海鮮豆腐鍋:事前待應告知會有少許辣~但味道很好~豆腐很滑~再加上鍋中的粉絲很吸味~~很快便被2人吃光光了~牛肉石頭鍋飯:味道很淡~加了配給的醬汁依然不夠~最後把前菜中的泡菜加進去便好一點~
跟來哥哥妹妹都迷上了韓國風
~碰巧今天經過發現了韓國首都命名的店舖~一於內進一試~~

哥哥妹妹點選了一個2人套餐~其中包括~
兩客前菜
辣味炒年糕
海鮮豆腐鍋
牛肉石頭鍋飯~由於二人都不太吃得辣~特意吩咐要了少辣的~~

辣味炒年糕:由於少辣的關係~所以沒感到辣~但味道依然美味~

2010-07-11
2010-07-16 4 浏览
早排見到飲食男女有介紹旺角一間平令正既燒烤既出名好去處, 所以慕名以去.發覺真係無介紹錯!! 最平既燒烤套餐都只係98蚊,仲包2杯野飲,超級抵食。,難得去到,當然都要試下個石頭鍋飯,都只係加多38蚊.個飯有少少辣,味道幾特別!有時仲有85折優惠添!如果想食平野,e間係個唔錯既選擇
e間係個唔錯既選擇
2010-07-15
2010-07-13 12 浏览
其實前一晚同男朋友行過見到已經想試下o係門口睇bbq menu都覺得d野食幾ok同埋價錢都好合理但基於我唔想食肉ge關係所以冇食到~~星期日晚游完水有強烈想食佢ge感覺所以最後都去左食入座時已經差唔多10點呢間野9:30後入座仲會有85折bbq set最貴o個個都係$188, 加埋一折左都唔使$100一個我同男朋友叫左$148 o個個set青口, 蝦, 牛肋肉, 烤肉(即豬肉), 牛舌, 肥牛, 冬菇因為我唔食牛舌, 問過佢地係可轉其他同價錢或平d ge食品但最後我地都冇轉到..我第一次試食牛舌餐仲有兩杯冷/熱飲送牛肋肉 - 開頭以為剛剛好就好味, 原來要燒到全熟, 好熟好熟先好食 good!蝦 - 應該係冰鮮蝦, 但燒左出黎好好味 冬菇 - 是新鮮的!! 很香~其他食品都中規中矩, 冇問題, 好味的我地後來再加多個雞肉石頭飯好味道!!大家去光顧的時候都要叫一個石頭飯試下我們會再光顧
其實前一晚同男朋友行過見到已經想試下
但基於我唔想食肉ge關係所以冇食到~~
星期日晚游完水有強烈想食佢ge感覺所以最後都去左食
入座時已經差唔多10點
呢間野9:30後入座仲會有85折
我同男朋友叫左$148 o個個set
因為我唔食牛舌, 問過佢地係可轉其他同價錢或平d ge食品
但最後我地都冇轉到..我第一次試食牛舌
餐仲有兩杯冷/熱飲送

蝦 - 應該係冰鮮蝦, 但燒左出黎好好味
冬菇 - 是新鮮的!! 很香~
其他食品都中規中矩, 冇問題, 好味的

我地後來再加多個雞肉石頭飯
好味道!!
大家去光顧的時候都要叫一個石頭飯試下

我們會再光顧
2010-07-11
  • 烤蝦
  • 烤牛肋肉
2010-06-12 5 浏览
星期六同女朋友睇完戲去女人街食飯, 見到呢間餐廳有個Q版韓式燒烤,好似幾過癮就試試啦~叫左個套餐再加蝦同青口, 套餐有牛肋骨,牛肋粒,豬,雞同菇,海鮮幾新鮮,青口跟蒜蓉一齊燒幾好味,牛肋粒醃得好好食有免費既菊花茶同酸梅湯送, OK~ 間餐廳既情調吾錯,個Q版韓式燒烤爐的的式式,最ARM拍拖既情侶,我女朋友燒得幾開心。。拍拖既好地方~
好似幾過癮就試試啦~
海鮮幾新鮮,青口跟蒜蓉一齊燒幾好味,牛肋粒醃得好好食

有免費既菊花茶同酸梅湯送, OK~

我女朋友燒得幾開心。。

拍拖既好地方~
2010-06-06
  • BBQ
(非会员)
2010-05-18 12 浏览
不嬲周圍搵石頭飯食,經過呢間話新開,咪試下都唔太大祈望,環境一般,黑得濟緊係叫左一個主打石頭飯先啦,再試下個烤肉年榚煱之類既野前菜兩小碟,可以唔食主菜到,聽聲已feel到有料到,自從上環間石頭飯執左之後,搵唔返呢種熱辣辣既聱,一放低,見到有隻生旦加分!其他都係個d菜呀,肉呀咁,重點係有個d韓國醬料,得!有上環個間9成水準!另外個碗都可以,又係熱辣辣,不過似d味精水咁,有待改進啦價錢都平呀,加埋都係$112,ok!
不嬲周圍搵石頭飯食,經過呢間話新開,咪試下
都唔太大祈望,環境一般,黑得濟
緊係叫左一個主打石頭飯先啦,再試下個烤肉年榚煱之類既野
前菜兩小碟,可以唔食

另外個碗都可以,又係熱辣辣,不過似d味精水咁,有待改進啦
價錢都平呀,加埋都係$112,ok!
2010-05-17
(非会员)
2010-05-14 15 浏览
琴日去左呢一間朋友介紹新開既餐廳朋友話佢d石頭飯幾好食...我同我1位朋友去我入去叫左個牛肉石頭飯...佢岩岩果日個牛尾骨湯同一口雞都做緊特價..我個朋友就叫左個牛尾骨湯...+多個白飯都係 $29 好鬼抵食之後我地嗌埋一口雞*樣樣都幾好食....個石頭飯侍應攞埋黎果陣仲係好熱...仲有佢個石頭醬幾特別...總括黎講又平又正..
琴日去左呢一間朋友介紹新開既餐廳
朋友話佢d石頭飯幾好食...
我同我1位朋友去
之後我地嗌埋一口雞*
樣樣都幾好食....個石頭飯侍應攞埋黎果陣仲係好熱...
仲有佢個石頭醬幾特別...
總括黎講
又平又正..
2010-05-13
  • 石頭飯..牛尾骨湯...一口雞
2010-05-13 15 浏览
我本身好鍾意食韓國嘢,見到旺角竟然開咗一間,評價又5 VS. 2, d人又話好正宗,即刻衝去試...試完之後, 我終於明白點解之前有食評話呢間嘢好有hurt, 因為我真係好hurt...2個人叫咗3樣嘢1. 豚肉海鮮豆腐窩-- Menu幅圖好靚, 一上台, E? 嘩! 咁淺色咁"希"嘅? 成碗水, 幾粒無味海鮮仔,幾粒肉仔........勁難食....送白飯....諗住起碼有d飯落肚呀...點知...d飯係凍的...仲要唔熟...2. 燒牛肋骨-- 超級油....一碟7舊, 有3舊係有丁屎咁多肉同鬼死咁大舊肥膏, 另外果4舊淨係得骨....成碟嘢最多係---油3. 韓式年糕炒海鮮-- 又係得幾粒無味海鮮仔...個汁勁淡,d年糕勁粉........................其間不斷傳出微波爐嘅叮叮聲....其實我見佢咁嘅價錢, 都唔expect係正宗, 但相似嘅價位, 以前嘅韓食家整得好好多(好可惜close咗), 仲要平d...其實呢間一d都唔平. 人哋韓食家平, 起碼交到果個價位應有嘅貨, 仲worth. 呢間咁嘅嘢, 唔使錢我都唔去. 唔明之前d食評點解話佢正宗, 尖咀韓國街

2個人叫咗3樣嘢

其間不斷傳出微波爐嘅叮叮聲....

其實我見佢咁嘅價錢, 都唔expect係正宗, 但相似嘅價位, 以前嘅韓食家整得好好多(好可惜close咗), 仲要平d...其實呢間一d都唔平. 人哋韓食家平, 起碼交到果個價位應有嘅貨, 仲worth. 呢間咁嘅嘢, 唔使錢我都唔去. 唔明之前d食評點解話佢正宗, 尖咀韓國街任何一間都正宗+好食過呢度.....
其實呢間一d都唔平, 我果咁嘅3碟嘢加埋一要$190, 食完都唔知食咗d咩. 尖咀韓國街叫2樣嘢都只不過係$200多dd. 你自己揀嘞.
  • 生飯
  • 水+鹽+辣粉嘅湯
2010-05-10 21 浏览
母親節去左呢間新開既舖頭食飯~阿媽話要試特別野,所以叫"烤肉石頭飯",我就叫左個"年糕烤肉鍋"。間舖侍應夠多,一舉手就有人行埋D野賣相好靚,不過無影到相我個年糕鍋D湯少少辣,但係好夠味個石頭飯連平時唔食外國野既阿媽都話好食。佢仲點名讚D醬好食~好在今次試新野無撞板~埋單仲開心,成餐加埋唔使$120。連佢都話又扺又好食~下次一定會再黎~
母親節去左呢間新開既舖頭食飯~

阿媽話要試特別野,所以叫"烤肉石頭飯",

我就叫左個"年糕烤肉鍋"。

間舖侍應夠多,一舉手就有人行埋

D野賣相好靚,不過無影到相

我個年糕鍋D湯少少辣,但係好夠味

個石頭飯連平時唔食外國野既阿媽都話好食。

佢仲點名讚D醬好食~

好在今次試新野無撞板~

埋單仲開心,成餐加埋唔使$120。

連佢都話又扺又好食~

下次一定會再黎~
2010-05-09
庆祝纪念