2020-05-21 36 浏览
久別重逢既台灣菜~之前我幾鐘意呢間鋪,因為個人糖醋魚整得好食,魚肉外外脆內嫩,醬汁酸多於甜,完全唔膩。點知。。。而家無左呢道菜!!強烈要求加翻入去!!今次同朋友叫左一個藥膳排骨,一個鹽酥雞。其中一個set轉左貢丸米粉,另外加左一杯飲品。藥膳排骨既湯汁藥材味都幾濃,真材實料~不過排骨略嫌鞋身左啲。米粉份量都唔少,口感ok。每個set有份前菜,佢呢個泡菜唔係我地食開既韓國泡菜,呢個基本上得酸味,我覺得好食~但唔鐘意食酸野既朋友應該會嫌棄哈哈!(所以我一條友食左兩兜)鹽酥雞唔知點解好黑XDD不過食落去都係外脆內軟,外面脆身唔會太硬,入面既雞肉都幾嫩滑,帶肉汁。另外調味方面控制得幾好,唔會太咸之餘係完全夠味。飲品方面水準keep到,我記得之前都叫過白桃烏龍,佢糖度唔會過高,飲落去係舒服既。而家仲多左蒟蒻球咬下,都唔錯~

2020-05-18
2020-05-18 34 浏览
去荃灣之前已經上網揾過附近有咩食,見到網上d人都話呢間好似幾ok 所以就去左試下啦.選擇唔係好多,但現場好多人都叫個個鹽酥雞,咁我都試下啦!滿心期待.可能呢個飯太多人叫,佢應該一早炸左係到,件雞䁔䁔地,炸得唔太脆,食落都幾油膩,另外仲叫多左個炸蝦,蝦係幾好食既,但係食落炸皮同蝦分離,總體一般!仲有叫左2杯野飲,個2杯都係正常既,無咩特別.不過呢間野我就覺得試過一次就ok la.我相信仲有其他cp值高d 台灣野食可以食
仲有叫左2杯野飲,個2杯都係正常既,無咩特別.
2020-05-14
至從上星期同男朋友食完覺得e間台灣野好有 heart 後,今晚再黎食多次啦,點知道野食質素好似有少少遍差了。我地今次叫左個鳳梨三色蕉炸蝦球,同埋炸雞扒,兩樣上黎都唔係新鮮炸起,好似係已經炸起放左一段時間咁樣,兩樣野食都唔係熱辣辣,特別係個炸蝦球個炸皮好林,又冇調味,如果連個沙拉醬都冇埋,咁就真係乜野味道都冇。至放個炸雞扒,由於唔係即叫即炸,所以都係比起上次失色左。Anyway下次都會再食多次,希望能夠去返第一次嘅水準啦

2020-05-14 38 浏览
今晚夜左放工, 想快快來一個外賣晚飯, 外面仲寫有九折,試下如心廣場二期既台灣野, 呢間店裝修陳設簡約, 感覺好乾淨, 今日系平日, 堂食都要排隊, 因為坐位唔多, 仲有高枱自閉位, 最岩一個人食, 我外賣好快都系五分鐘左右, 舖仔細細見到有五個員工做野, 所以好快外賣已經整好,  一向我無咩飯引, 不過滷肉飯就例外, 叫左薑汁豬排滷肉飯($76+$10), 仲送左開胃小食, 系辣辣地既娃娃菜, 好似泡菜, 豬排幾大塊唔乾, 滷肉飯唔算太咸, 汁同肉碎比例岩岩好, 肉味濃最岩送飯. 最有心思系外賣盒飯同豬排系分開另一格放, 坐向屋企可以試到台灣知味, 下次要試埋藥膳排骨,牛腩, 鹽酥雞.

2020-05-12 56 浏览
今日黎到荃灣,去咗呢間台式定食餐廳一試究竟,餐廳佈置簡潔,採用開放式廚房,感覺乾淨都幾吸引,加上之前假日黎到都見好多人排隊,今次人唔多就決定入去試下。.餐廳食物同飲品品種都唔多,而當中藥膳排骨係點餐紙到畫咗👍嘅,之前去台灣旅行就好中意食,去親夜市都整番碗,就試試看。另外點多個鳳梨蝦球🍤 .前菜冇得揀,係餐廳自製嘅泡菜,比起韓國泡菜,個人中意呢個味道多啲,微辣酸酸甜甜,裡面仲撈埋啲蓉,應該係蘿蔔蓉,真係好好食,好快就比我清哂😋.🥣藥膳排骨嘅藥材味比起台灣味道較輕,口味較為大眾化,相信男女都接受到。排骨煮得夠淋,索哂啲湯水好yummy,排骨配腐乳醬好好食。.🍤鳳梨蝦球 ,蝦球用炸粉炸過,粉皮厚度岩岩好而且竟然一啲都唔油膩,食完個碟底都冇油鯨咗係到,配埋三色椒同鳳梨送飯都好好。.🥤蒟蒻球白桃烏龍同蒟蒻球百香果綠茶都值得一喝,蒟蒻球好好食。.最後想吐嘈一下,吧枱嘅座位係膠椅,設計係斜斜地,所以個人係會向下滑,認真唔舒服,加上椅腳以木製成,設計闊身,椅子唔輕,當你隔離左右都有人座,出入就好唔方便🙁
比我清哂😋
2020-05-10 34 浏览
今天第二次食,因味道可以再食。今次外賣➕💰轉貢丸米粉試下。點之少到la,得一粒貢丸,米粉比一般下午茶的量還少。我不知堂食是否一樣。大家外賣注意一下,都是不要加錢轉了。
今天第二次食,因味道可以再食。
今次外賣➕💰轉貢丸米粉試下。
點之少到la,得一粒貢丸,米粉比一般下午茶的量還少。
我不知堂食是否一樣。大家外賣注意一下,都是不要加錢轉了。
2020-05-10
外卖自取
2020-05-10 23 浏览
今天跟家人來這家台式餐廳吃下午茶,我們三人點了鹽酥雞飯、滷肉飯和炸花枝丸。鹽酥雞炸得非常鬆脆,份量也十分多,三個人份剛好。跟餐還配有泡菜一小碟。滷肉飯滷肉的份量也不少,而且你會看到一塊塊的五花肉,不像一般的台式餐廳只有肉碎,可見這家餐廳的用心,個人覺得味道不錯,不會太鹹。炸花枝丸一份有五粒,加上香草粉,味道不錯。我另外還叫了一杯熱仙草奶茶,少甜,味道還算不錯,如果茶味更濃一些就好了。這餐廳比較多Bar台,三五知己聊天的話就不太適合了。
炸花枝丸一份有五粒,加上香草粉,味道不錯。

2020-05-08 44 浏览
餓底這晚走進台灣幸福食堂,坐進了自閉位,眼前盡是人來人往,我看看你,你又看看我,妙!平時餓底必定叫鹽酥雞或紅燒牛腩,但這裡的藥膳排骨令餓底眼前一亮,正好可以補一補!除了排骨,還有一碟泡菜仔,以為會是韓國泡菜那陣味,嘗一口就知道大錯特錯,是蒜泥味!好味過韓國泡菜呀!嘗完泡菜於要向主角進攻了,先來一口湯,藥材味不會太濃烈,剛剛好,再來一口排骨,用匙羹就輕鬆令骨肉分離,那肉滲着淡淡的藥材味,甜美,可以蘸腐乳醬吃,但餓底發現,蘸蒜泥泡菜的醬汁更正!

#小肥荃灣遊小肥Thursday在如心😆🐷🙇🏻‍♂️返左幾日早既小肥終於脫離一刻轉下夜回復🤤🥳(星期五仲要挨多日早上堂😭😭)適逢是日返工前早左少少出門又肚仔空空蕩蕩咁🙈🤤一於黎如心幫襯下外賣自取飯盒拎返工食啦🤤呢個大碗滷肉飯雖然用左外賣兜稍為縮左啲水咁🙈但還是味道最重要嘛😆😆滷肉飯係小肥由細到大既最愛🍚😚🙇🏻‍♂️🐷經慢火細熬富鹹香既滷肉汁☺️滷肉汁中既滷肉肥肪比例均勻🤪🐷淋上飯中每一口都回味在心☺️🍚配合魯肉汁慢煮亦夠入味的☺️🔥如果有埋溏心蛋拌食就Perfect池啦😋🥚
#小肥荃灣遊
小肥Thursday在如心😆🐷🙇🏻‍♂️
返左幾日早既小肥終於脫離一刻轉下夜回復🤤🥳
(星期五仲要挨多日早上堂😭😭)
適逢是日返工前早左少少出門又肚仔空空蕩蕩咁🙈🤤

配合魯肉汁慢煮亦夠入味的☺️🔥
如果有埋溏心蛋拌食就Perfect池啦😋🥚
2020-05-07
2020-05-06 53 浏览
今晚到了這間位於荃灣如心廣場的台式食堂吃晚飯,如心廣場開了很多新餐廳,今次選擇試食這間台灣菜。餐廳座位不多,但裝修簡約清新,整潔乾淨。今次點了藥膳排骨、饞食堂超大碗滷肉飯、台灣香腸和一杯仙草奶綠。藥膳排骨套餐配有開胃菜和台灣蓬萊米。藥膳排骨份量十足,肉質軟腍入味,湯底很有濃濃的藥材味道。而開胃菜真是名符其實,味道相當吸引。饞食堂超大碗滷肉飯也配有開胃菜。滷肉飯味道一般。台灣香腸味道不錯,很有台灣風味。
藥膳排骨

饞食堂超大碗滷肉飯也配有開胃菜。滷肉飯味道一般。

台灣香腸味道不錯,很有台灣風味。
藥膳排骨
2020-05-06 24 浏览
最近肺炎穩定返啲,今晚就約咗個朋友上佢屋企house warming👏 去之前順便買埋外賣上去,因為唔想麻煩佢花時間搞一大輪煮俾我地食食完又要洗🙈佢屋企附近嘅如心廣場新開咗唔少餐廳,眾多選擇之中我俾呢間台式食堂吸引左👍 裝修簡約舒服,餐牌好有台灣味道~我叫咗個薑汁豬扒飯,好快就有得拎👏外賣盒係分開咗啲飯同餸,設計好好,份量都幾多👍 開胃菜係一款應該係自家製既台灣泡菜,口感比起韓式泡菜更加爽脆,味道清新,都有啲辣,但食完真係好開胃~椒鹽豬扒就食得多,薑汁豬扒真係第一次食,豬扒係無骨既,唔會好肥,一咬落去真係好重薑汁味,幾特別,亦唔會好似椒鹽咁油膩👍 豬扒肉質彈牙唔韌~平時好少聽到“蓬萊米”,感覺有啲似珍珠米,比較圓同短,口感同黏性都岩岩好,應該係靚野👍👍下次想試埋佢既滷肉飯同台灣招牌既藥膳排骨🙌
我叫咗個薑汁豬扒飯,好快就有得拎👏
外賣盒係分開咗啲飯同餸,設計好好,份量都幾多👍

下次想試埋佢既滷肉飯同台灣招牌既藥膳排骨🙌
2020-05-06
5 分钟 (外卖自取)
  • 開胃菜
  • 薑汁豬扒
2020-05-04 60 浏览
一個人食晚餐,外賣吧,懶得煮。見到這間台灣餐廳光鮮亮麗,外賣自取又有九折。.薑汁烤豬排 - 食豬扒最怕太油膩,不過這裏烤得剛剛好夠香又不肥,而且帶有少少薑味,更加醒神開胃。有兩種肉,一種是原塊豬扒,另一種就設成一片片,兩種食法份量也不少,不過由於煮得好食,我竟然可以食得完,奇蹟呀!送開胃菜,橙橙地色有少少似韓式泡菜,不過更清新沒有濃厚的辣醬,酸酸地又帶微辣好開胃。用的是台灣蓬萊米,更香飯味。.有不少台灣飲品選擇,有我最鍾意的奶茶系列!不過晚上怕失眠,於是就蒟蒻球百果香綠茶,very fruity 滿滿百果香的清甜味,而且有彈牙高纖的蒟蒻,好飲喎!而且跟餐只是加$12,抵飲。.外賣自取九折之後,一個套餐連飲品都不用$80,好OK啊。而且還很貼心送消毒片呢。

用的是台灣蓬萊米,更香飯味。

• 薑汁烤豬排
  • 泡菜
全城匯商場連同海之戀一樣,都係直接毗鄰荃灣西鐵站,但係對比遠少少例如荃新天地呢d 蒲點就發展得慢好多,落成只有一年左右,而商場叫有d o野行下更加只係呢幾個月o既事。今次特登o黎到,行完don don donki,順個便都發挖下有咩新餐廳好食!呢間台灣餐廳設計簡約,用色為淡水泥同淺木色,感覺自然而舒服。配上落地大玻璃,對出係商場一個通道交匯處o既位置,所以視覺extend 出去特別開揚。一座低,聽住悠揚o既周杰倫,店員隨即遞上消毒濕紙巾同埋一個口罩套,安排貼心。主菜有六、七款可以揀,其中鹽酥雞、滷肉飯呢d 咁signature o既菜式,當然唔少得。佢係定食形式咁上,o係主菜以外會會包一份開胃菜同埋白飯,飲品另叫。定食o既前菜天天不同,今天係一細碟kimchi,將大白菜醃到到酸酸辣辣。白飯o係menu 上強調係用上台灣蓬萊米,誠意可嘉。我o既呢客鹽酥雞套餐($70),碟雞係頗大o既一盤,d 雞粒蘸滿粉漿o既外層炸到ok 鬆脆。o係出面食好多時店家都會炸好後瀋好多鹽同辣粉等o既香料,呢度都有落但唔會過多,保留一點滋味之餘,食完又唔會覺得好鹹好頸渴咁。食台灣o野又點可以唔嘆番杯台式飲品﹖對

鹽酥雞套餐 ($70)
開胃菜
台灣蓬萊米飯

鹽酥雞

食台灣o野又點可以唔嘆番杯台式飲品﹖對比起一般珍珠奶茶鋪或者台式餐廳,佢選擇唔算多,只有七款飲品,但仍唔難搵到心頭好。仙草奶綠(跟餐加$12) 甜度唔高,帶點綠茶o既草澀。一路用枝飲筒飲,d 仙草涼粉就一路跟埋枝筒啜上o黎,口感唔錯。
仙草奶綠 (跟餐加$12)
鹽酥雞套餐 ($70)
2020-05-02 31 浏览
荃灣,是我一個熟悉的地方,近來在西鐵站附近多了兩個較小規模的商場,當然也有新進駐的食肆呢。 我與朋友在中午尋找食的時候,偶然遇上這間小店。當看過餐牌後,隨即被他們的招牌肉骨茶套餐吸引了。 小店在商場內較開揚的位置,以落地玻璃的形式能從外看到內,廚房是開放式的,要先在櫃位落單,當食物準備好時,店員會為你送上,所以食客在此進餐與快餐店形式無異。※ 藥膳排骨 + 台灣蓬萊米 + 開胃菜 ($79 套餐)~ 我在點了這份餐後還多付$12 把台灣蓬萊米轉為貢丸米粉。 肉骨茶的份量很多,肉排炆得很腍很軟,放入口中骨件及肉迅速分離。 藥材炮製的湯顏色濃也滋補,可是味道偏淡,這是因為小店特意加上一小碟腐乳汁供客人進食肉骨茶時調味的。 米粉也很爽口,米粉的湯也偏淡,貢丸彈牙,加上腐乳調味後很開胃。由於是大食兼為食一族,我還點了兩個小吃。※ 炸花枝丸 ($22) ~ 香脆又彈牙又有墨魚粒,一客有4粒好好食。 ※ 台灣香腸 ($26) ~ 台式豬肉香腸肥瘦適中,腸衣在烤過後變得很脆,香腸有咬口,肉汁多也彈牙。一客有兩條,切片後足二人份量。※ 凍仙草烏龍 (跟餐加$12) ~ 與坊間的台式飲料專門店比較,這杯

※ 藥膳排骨 + 台灣蓬萊米 + 開胃菜 ($79 套餐)

由於是大食兼為食一族,我還點了兩個小吃。

※ 凍仙草烏龍 (跟餐加$12) ~ 與坊間的台式飲料專門店比較,這杯的茶底比較清淡。但跟餐只需加$12/杯,總比我平常習慣點的少冰走甜凍檸茶來得特別啊。

2020-04-20
午餐
2020-04-27 25 浏览
從「食」,「毚」聲,本義為貪吃、想吃。漢焦贛《易林‧ 需之解》:「一指食肉,口無所得,染其鼎鼐,舌饞於腹。」係荃灣新開左間「饞」 就緊係想食下啦!仲要係食台灣菜,滿心期待藥膳肉排配魯肉飯藥膳肉排有另配一個特製牆汁,而呢個牆汁係會添加肉排既味道,更添風味!先嘗一口藥膳,藥材味濃又唔似苦茶,容易入口!肉排唔會硬實實,更充滿藥膳味道,食完身體麵會健康啲!甜不辣甜不辣先炸後上准鹽,更加美味滷味牛筋牛筋有豐富既膠原蛋白質,又有咬口,滷得唔錯!桂圓紅棗茶桂圓紅棗有補血作用 ,仲可以美顏,今次飲落又係好甜,剛剛好!

藥膳肉排配魯肉飯
甜不辣
甜不辣先炸後上准鹽,更加美味

滷味牛筋
牛筋有豐富既膠原蛋白質,又有咬口,滷得唔錯!
桂圓紅棗茶