2022-12-18 38 浏览
香港人都很愛台灣封關的日子唯有吃台式食物解饞這家位於灣仔的台式小店走清新路線食物以主食加台式飲料為主也有些小吃可以單點❤️經典台式牛肉麵嗜辣的我當然點了麻辣口味半筋半肉份量也不少肉質軟腍但我更愛牛筋的滑溜湯底很夠香濃辣度對我來說算是中小辣麵條我選了刀削麵更有咬口❤️藥膳排骨配飯一上枱已經有陣陣中藥味精冰冷的冬天來一碗真的會暖入心湯底濃郁喝下去藥味淡淡的很易入口排骨燉很久一咬已經骨肉分離加飯變湯飯很滋味❤️炸物併盤有椒鹽四季豆,杏鮑菇,花枝丸最愛是四季豆很惹味杏鮑菇很多汁花枝丸就正常發揮❤️蒟蒻球綜合水果茶蒟蒻球份量不少QQ的很有口感水果茶微甜很清新❤️蜂蜜金枯檸檬四季桔的金桔酸酸甜甜的很解膩維生素C又高食物質素比預期中好而且也很地道以港島來說性價比不錯下次可以再去
香港人都很愛台灣
排骨燉很久
一咬已經骨肉分離
加飯變湯飯很滋味
❤️炸物併盤
有椒鹽四季豆,杏鮑菇,花枝丸
最愛是四季豆很惹味

2022-12-12
  • 經典台式牛肉麵
  • 藥膳排骨
2022-12-16 38 浏览
今日經過灣仔,見到廈門街有間簡約台式料理都幾多人,決定一試,餐廳提供好多款式台灣小菜,裝修比較簡約,感覺清新香酥雞扒配台灣蓬萊米雞扒大塊,質地實淨,椒鹽味主要來自表面嘅椒鹽粉。飯方面就類似日本珍珠米,大致上都唔錯古早味炸豬排配台灣蓬萊米 這個餐亦可以配台灣蓮萊米,豬排炸得香酥,唔會太難咬,味道鹹香,係特色古早味道芋香珍珠奶茶 跟餐 +$14因為叫咗少甜,所以這杯甜度唔甜,而珍珠有咬口

芋香珍珠奶茶

芋香珍珠奶茶 跟餐 +$14
因為叫咗少甜,所以這杯甜度唔甜,而珍珠有咬口
2022-12-08
2022-12-16 18 浏览
香酥雞排飯($62)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧香酥雞排非常大塊,外皮金黃香脆,乾身不油,配上面層秘製香料,香味四溢,光是賣相已令人食指大動。味道方面,雞排外皮鹹香味濃,口感酥脆不膩,内裡雞肉細滑,夾雜鮮嫩肉汁,非常惹味,必試之選。藥膳排骨麵($76)賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧排骨麵滿滿一大碗,排骨數量甚多,有6、7大塊,而且每塊均是肉多骨少,非常抵食。味道方面,雖然為藥膳湯底,但味道甘甜順口,不會辛辣苦澀,補身暖胃,十分不錯。排骨肥瘦適中,入口軟嫩不韌,配搭特製的調味醬,微辣中帶點腐乳的香,頗具特色。最佳拍擋($66)🐥鹽酥雞 ➕ 🐷台灣香腸賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧鹽酥雞跟台灣香腸份量甚多,滿滿一大碟足夠2至3人分享有餘,十分划算。鹽酥雞採用多種香料,濃郁的蒜香味中夾雜陣陣九層塔的清香,再加上酥炸的香味,令人如餐廳名字一般,「饞」涎欲滴。味道方面,鹽酥雞外酥內嫩,入口滑溜不膩,採用無骨雞啖啖肉,大滿足之選。台灣香腸十分正宗,鹹香中帶點甜蜜味道,交雜的滋味令人吃不停口。芋香珍珠奶茶(跟餐+$14)桂圓紅棗茶(跟餐+$16)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧飲料用大大個透明
香酥雞排飯($62)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

藥膳排骨麵($76)

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

最佳拍擋($66)
🐥鹽酥雞 ➕ 🐷台灣香腸

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

芋香珍珠奶茶(跟餐+$14)
桂圓紅棗茶(跟餐+$16)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

飲料用大大個透明玻璃杯呈上,從外清晰可見用料十足,滿滿一層珍珠/枸杞非常吸引。

味道方面,芋香奶茶不會過甜,芋香味地道芳香,珍珠煙韌有嚼口,經典穩陣之選。

桂圓紅棗茶熱騰騰十分暖心,紅棗味香濃甘香,甜度剛好,養身健康之選。

輪候入座時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在平日下午4點幾到達,無需輪候能直接入座。

等候上餐時間:🐧🐧🐧🐧🐧

飲料、湯麵在5分鐘內已送上。鹽酥雞、雞排即點即炸,約需時10分鐘呈上。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳裝橫採用木系主題,氣氛溫馨和暖,感覺清新明亮。

餐桌座位闊落舒適,餐廳更設有洗手間外借,十分適合聚腳談心。

服務:🐧🐧🐧🐧🐧

店員友善有禮,有需要時會主動提供協助。

🐧❤️結語:性價比高的台灣美食良選。

2022-12-15
下午茶
  • 香酥雞排飯
  • 藥膳排骨麵
  • 最佳拍擋
2022-12-15 19 浏览
灣仔親民簡約台式料理✨🦥饞的意思為貪吃、愛吃的意思,餐廳由 90 後台灣女生主理,部分食材的出產地來自台灣,而店內裝潢以木系為主,氣氛溫馨、快樂。《藥膳排骨》$72藥膳排骨用了上等較昂貴的手切豬肋排,以人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成,湯底甘甜順口,排骨軟嫩恰到好處,沾上特製的調味醬,更加惹味!台式料理配手工滷肉飯(加$12),滷肉舖滿了整碗飯上,香噴噴,又足料!《滷貢丸》$28台灣的滷味,充滿了整粒貢丸,滷香帶甘甜,是台式滷味的特色, 滷味汁採用台灣的醬油及滷味包調製,色澤濃郁,入口不鹹反而帶甘口,而且份量也很好,有五粒。《芋香珍珠奶茶》$14跟餐優惠價,迷人紫色的芋香珍珠奶茶,珍珠是小粒狀的,台式特飲也有很多經典的種類。總結:清新的台式料理小店。
灣仔親民簡約台式料理✨🦥

《藥膳排骨》$72

《滷貢丸》$28

《芋香珍珠奶茶》$14

總結:清新的台式料理小店。

2022-12-14 40 浏览
離遠已經見到以黃色托底嘅「饞」字招牌,明亮清新🔆。嚟到餐廳,見到裝潢以木系為主,更有台灣🇹🇼個種簡約舒適感覺。 🔅香酥雞排 $62 🔅配滷肉飯 +$12雞排初送上枱時睇落得有點黑,正覺得奇怪之際,店員就解說醃料用咗豉油、五香粉及中藥香料磨成,較坊間特別。雞排外層炸得鹹香酥脆,內層雞肉仍舊🐥。滷肉飯採用五花腩,份量慷慨,足夠混合成碗飯😋🔅藥膳排骨麵 $76習慣先飲一啖湯,藥膳湯底甘甜易入口,無辛辣感覺,加入有明目功效嘅杞子,感覺更健康。排骨軟嫩,份量亦唔少,點上有少少腐乳味道嘅調味醬,又有另一種感覺👍🔅滷味拼盤 $74裡面有齊貢丸、牛筋、牛肚同埋酸菜四款小食,擺盤精美。最鐘意其中嘅滷水豆腐,滷水味道濃郁,但又唔會過鹹💕🔅芋香珍珠奶茶 + $14🔅烏龍珍珠奶茶 + $14

香酥雞排

🔅滷味拼盤 $74

🔅芋香珍珠奶茶 + $14
🔅烏龍珍珠奶茶 + $14

2022-12-14 17 浏览
經過利東街見到有間新的台式餐廳。「饞」就是貪吃愛吃的意思。而店員就介紹老闆是由台妹主理😍部份材料更是來自台灣。餐廳裡面有好多款食物可選擇~ 🌱紅燒半筋半肉麵麵條選擇了陽春麵(或可選刀削麵)。湯底就選了紅燒(或可選麻辣、辣番茄口味)。湯底十分濃味,是令人懷念的台灣味道~ 牛腩煮得夠淋夠入味,而牛筋也處理得十分充裕,儘管是厚厚的一件,彈牙得來又易咬。整碗麵的材料和麵的份量都很多,非常滿足🌱藥膳排骨麵藥膳湯底是以多種中藥材料熬製而成,難怪入口甘順得來又有陣剛剛好又舒服的藥味。而排骨原來是選用豬肋排,肉質軟嫩入味,餐廳還準備了特製的調味醬(其實有點像腐乳醬) 可以用來配排骨吃😋🌱滷味拼盤有豆腐、牛筋、牛肚、花枝丸。全部材料都很入味,但又不會太鹹,不錯~🌱仙草奶茶奶茶味很濃,仙草也有很多,很好喝🌱蜂蜜金桔檸檬選用了台灣的四季桔😊 是台灣獨有的蜂蜜金桔檸檬味道,非常之清爽甜味。極力推薦👍🏻

🌱紅燒半筋半肉麵

🌱藥膳排骨麵

🌱滷味拼盤

🌱仙草奶茶
奶茶味很濃,仙草也有很多,很好喝

🌱蜂蜜金桔檸檬
2022-12-10
2022-12-13 17 浏览
呢間位於灣仔區,由90後台灣女生主理,主打台式麵及飲品,選擇多又夠哂豐富。店內裝修以木紋為主,樓高兩層,去到嘅時候仲要等咗陣先有位友人叫咗份 [ 半筋半肉麵 $82 ] 牛筋及牛肉炆得好腍好入味,牛筋口感彈牙,牛肉口感軟腍,湯底揀咗辣蕃茄,微辣夠惹味,麵底就揀咗刀削麵,刀削麵麵質超薄另外我就叫咗份 [ 三杯魷魚 $70 ] 第一次食三杯魷魚,炸粉薄,魷魚口感香脆,配埋個 [ 手撕走地雞肉飯 +$16 ] 就最啱,大大碗手撕雞飯,手撕雞肉質結實,米飯係台灣米,吸收哂雞肉汁一齊食就最正叫咗份小食 - [ 滷味拼盤 $74 ] 有滷味豆腐口感綿密、滷牛肚口感爽脆軟腍、滷牛筋、滷貢丸口感彈牙及台灣酸菜,每款都超入味,食到停唔到口台式品就叫咗杯 [ 蒟蒻球綜合水果茶 $14 ] 幾片爽脆青蘋果,清新香甜嘅問題,滿滿有咬口嘅蒟蒻球;另一杯就叫咗 [ 凍仙草奶茶 $14 ] 少甜少冰,香滑奶茶,滿滿仙草饞。台式食堂灣仔廈門街31號地下

饞。台式食堂
  • 蒟蒻球綜合水果茶
  • 仙草奶茶
  • 三杯魷魚
2022-12-12 17 浏览
呢日去左灣仔 行經呢間以木系簡約風格裝修以白色 黃色及木色為主 比人耳目一新既感覺 食品主打台式料理 就入去試下先🐔🍚 香酥雞排(椒鹽)配白飯($62)香酥雞扒炸到脆卜卜 食落香脆可口唔油膩雞肉鬆軟 有椒鹽係面好好味 配埋台灣蓬萊米飯 送飯一流👍🏻🦑🍚 三杯魷魚 配白飯 ($70)三杯魷魚好特別 第一次食 魷魚份量多外皮炸得香脆 又保持了魷魚鮮嫩既口感再淋上杰身既自家製三杯醬 醬汁濃郁唔會太咸配埋台灣蓬萊米飯 簡直絕配🤤🔸 椒鹽四季豆 ($20)四季豆用椒鹽做得好出色 帶點孜然鹹香味道很好 食到唔停得口😋🍑🥤 蒟蒻球白桃烏龍 ($12)蒟蒻球囗感彈牙 配搭上淡雅白桃味既烏龍茶 感覺好清新🥤蒟蒻球荔枝綠茶 ($12)蒟蒻球囗感彈牙 配搭上清香荔枝味綠茶 味道不錯
呢日去左灣仔 行經呢間以木系簡約風格
裝修以白色 黃色及木色為主 比人耳目一新既
感覺 食品主打台式料理 就入去試下先

🐔🍚 香酥雞排(椒鹽)配白飯($62)
香酥雞扒炸到脆卜卜 食落香脆可口唔油膩
雞肉鬆軟 有椒鹽係面好好味
配埋台灣蓬萊米飯 送飯一流👍🏻

🦑🍚 三杯魷魚 配白飯 ($70)
三杯魷魚好特別 第一次食 魷魚份量多
外皮炸得香脆 又保持了魷魚鮮嫩既口感
再淋上杰身既自家製三杯醬 醬汁濃郁唔會太咸
配埋台灣蓬萊米飯 簡直絕配🤤

🔸 椒鹽四季豆 ($20)
四季豆用椒鹽做得好出色 帶點孜然鹹香
味道很好 食到唔停得口😋

🍑🥤 蒟蒻球白桃烏龍 ($12)
蒟蒻球囗感彈牙 配搭上淡雅白桃味既烏龍茶
感覺好清新

🥤蒟蒻球荔枝綠茶 ($12)
蒟蒻球囗感彈牙 配搭上清香荔枝味綠茶
香酥雞排(椒鹽)配白飯
三杯魷魚 配白飯
椒鹽四季豆
蒟蒻球白桃烏龍    蒟蒻球荔枝綠茶
✍️餐點介紹——◽️鹽酥雞+手撕走地雞肉飯 HK$75評論:絕對沒在誇張這是我在香港吃過最有台灣味的鹽酥雞了!皮薄肉多汁,撒上椒鹽粉真的是讓我一口接著一口🫢我邊吃眼淚都差點流下來了(真的是家鄉的味道😭)重點是份量還很大!雞肉飯我就覺得相較起來有點普通,但雞肉給的很滿已經可以跟過了🫣◽️椒鹽香酥雞排+手撕雞肉飯 HK$78評論:個人比較喜歡鹽酥雞的味道,因為雞排稍微比較薄一點,但口感也蠻酥脆的,旁邊還會附泰式的酸甜醬,沾著吃味道又更讚了!◽️藥膳排骨麵 HK$76評論:沒可能味道這麼像夜市的藥燉排骨吧😭我已經好久沒吃到這個味了!最誇張的是連豆腐乳醬味道都完全跟台灣的一樣真的hashtag離譜,可惜湯頭不夠濃郁,然後麵是用台灣的關廟麵,口感我不是這麼喜歡,所以總結來說比較建議大家單點藥膳排骨😗◽️炸物拼盤 HK$38評論:有著超級酷的組合(花枝丸、杏包菇、四季豆)它家的炸杏包菇超級大塊,大到我覺得那個是蘿蔔(?還被我朋友嘴說哪有人在炸蘿蔔的😂整體來說中規中矩還能接受◽️珍珠奶茶(跟餐) HK$14評論:來吃台式料理怎麼能不評筆一下珍珠奶茶呢🤣老實說珍珠有比較小顆然後黑糖味比較沒那麼重,奶茶的部分應該是
✍️餐點介紹——
◽️鹽酥雞+手撕走地雞肉飯 HK$75

◽️椒鹽香酥雞排+手撕雞肉飯 HK$78

◽️藥膳排骨麵 HK$76

◽️炸物拼盤 HK$38

◽️珍珠奶茶(跟餐) HK$14
評論:來吃台式料理怎麼能不評筆一下珍珠奶茶呢🤣老實說珍珠有比較小顆然後黑糖味比較沒那麼重,奶茶的部分應該是用粉去泡的茶味較淡一點,我比較推薦蒟蒻球荔枝綠茶🤪

◽️蒟蒻球荔枝綠茶(跟餐) HK$12
評論:我喝了一口心想,「完了有點好喝🙂」然後我點的那杯是珍珠奶茶….我超想把我朋友那杯直接幹來喝,荔枝的味道很香也不會跟茶味太衝突,蒟蒻球在口中估溜估溜的感覺超級爽的😌推薦大家飲料點這個

🫵惟翔碎念✊

我在這邊宣佈,這間榮登我目前吃過香港的台式料理的第一名!而且第二名是差很多的那種,完全是天地水平,如果總分5分我給他6分,也有可能是我太久沒吃台式料理了,味道對了我整個就超感動😭

在香港只要冠上「台灣」兩個字價錢可以直接多10塊港幣,我完全沒有誇張,甚至一堆東西都可以加「澎湖」、「金門」之類的,我吃了一年多總結下來就是,只要冠上「台灣」兩個字就不要進去吃就對了,9成9不會好吃🙃但這間被我找到唯一唯一的例外,好吃到不可思議!它雖然在灣仔離我有點距離,但我願意去N訪他!

好吃還不夠他的CP值也很高,東西給超多然後才7、80塊,在香港根本找不到這種價錢,我只能說這間真的是佛心再佛心,請麻煩各位必須來吃這間!
惟翔推薦的品項:鹽酥雞+手撕走地雞肉飯、藥膳排骨(單點)、蒟蒻球荔枝綠茶
惟翔的總評分:🌕🌕🌕🌕🌕(滿分5分)
2022-12-09 30 浏览
呢間餐廳啱啱喺灣仔開咗新分店 之前喺荃灣食過 都唔錯 唔知呢間好唔好食呢😚👅紅燒牛肉麵 $80佢嘅紅燒湯底唔會好鹹 牛肉份量都幾多😛牛肉食落唔韌 我哋揀咗刀削麵 幾有口感 整體都唔錯😆👅川香麻辣三寶麵 $90佢嘅麻辣湯底食落唔會好辣 呢碗麵有齊牛腩 牛筋 同牛肚 配料都幾豐富🥰👅最佳拍檔 $66呢個係鹽酥雞拼台灣香腸 鹽酥雞食落幾嫩😋炸粉唔厚 咬落幾香脆 幾推薦食呢度嘅鹽酥雞🤩👅珍珠奶茶 $24👅蒟蒻頭白桃烏龍 $22總括嚟講 呢度嘅台式食物都唔錯 大家不妨嚟呢度一試🙈😋 好味:7.18/10🤑 價錢:7.08/10🤗 服務:7.65/10😝 環境:7.87/10😚 衞生:7.55/10🤩 整體:7.10/10

👅紅燒牛肉麵 $80

😝 環境:7.87/10
😚 衞生:7.55/10
🤩 整體:7.10/10
2022-12-09 27 浏览
馮生咁鍾意食台灣菜~今日帶佢去試灣仔呢間90後台灣女生主理嘅台式料理😋~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~餐廳特色:🗯️部分食材由店主親自挑選,出產地來自台灣原裝 ,真真正正係台灣的味道😋🗯️支持身心障礙者就業👈🏻呢點真係要俾個讚💭店內裝潢以木系為主,環境氣氛溫馨🙈🗯️坐得非常舒適~位同位之間有適當距離👍🏾~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~《台式主食》♦️必食之選♦️解饞塔香鹽酥雞 (可自選搭配滷肉飯/手撕雞肉飯/台灣蓬萊米)💬配菜有沙律菜~唔洗驚油膩,營養又夠均衡💬佢哋用咗無骨雞腿肉~好鮮嫩,新鮮炸起好香脆🙆🏽‍♀️💬蒜香味迷人不刺鼻+爽口不油膩💬睇落去黑黑地~因為有豉油、五香粉同中藥香料磨成粉做雞肉醃料💬九層塔香炸咗脆卜卜♦️女生之選♦️ 藥膳排骨麵(可選台灣陽春麵)💬份量十足手切豬肋排💬用咗薑、人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成 女仔真係要補補~~💬湯底有回甘感覺同埋一d都唔辣💬 點埋佢個祕製腐乳調味醬仲正呀👍🏾👍🏾👍🏾《台式小食》♦️椒鹽杏鮑菇♦️完全唔乾~非常juicy又大大粒《台式飲品》♦️蒟蒻球白桃烏龍♦️蒟蒻唔同出面飲開嗰啲,呢隻蒟蒻係白色一粒粒好有口感😝烏龍味道都突出~值得一

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
餐廳特色:
🗯️支持身心障礙者就業👈🏻呢點真係要俾個讚
💭店內裝潢以木系為主,環境氣氛溫馨🙈
🗯️坐得非常舒適~位同位之間有適當距離👍🏾

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

《台式主食》

♦️必食之選♦️解饞塔香鹽酥雞
(可自選搭配滷肉飯/手撕雞肉飯/台灣蓬萊米)
💬配菜有沙律菜~唔洗驚油膩,營養又夠均衡
💬佢哋用咗無骨雞腿肉~好鮮嫩,新鮮炸起好香脆🙆🏽‍♀️
💬蒜香味迷人不刺鼻+爽口不油膩
💬九層塔香炸咗脆卜卜

♦️女生之選♦️ 藥膳排骨麵(可選台灣陽春麵)
💬份量十足手切豬肋排
💬用咗薑、人參、當歸等 7 種中藥材料熬製而成
女仔真係要補補~~
💬湯底有回甘感覺同埋一d都唔辣
💬 點埋佢個祕製腐乳調味醬仲正呀👍🏾👍🏾👍🏾

《台式小食》

♦️椒鹽杏鮑菇♦️
完全唔乾~非常juicy又大大粒

《台式飲品》

♦️蒟蒻球白桃烏龍♦️
蒟蒻唔同出面飲開嗰啲,呢隻蒟蒻係白色一粒粒好有口感😝烏龍味道都突出~值得一試

♦️蒟蒻球綜合水果茶♦️
好fresh💚水果味濃郁 👍🏾健康又好飲
————————————————————————

小總結:
性價比高👍🏾👍🏾因為份量好多~
對於灣仔嚟講真係高質飯堂之選
另外店舖有安排個自助區俾客人斟水飲㗎~

分店都有3間~灣仔工作嘅朋友lunch可以過嚟試吓㗎☺️
2022-12-04
  • 鹽酥雞
2022-12-08 22 浏览
今日經開灣仔、試了間小清新的台式餐廳、店內裝潢以木系為主、感覺溫馨。三杯魷魚🦑($70 )加 $12 滷肉飯: 三杯鷄食得多,今次第一次試三杯魷魚,三杯醬跟酥脆魷魚相當匹配,而且魷魚炸得剛剛好,炸粉亦不會過厚、送飯一流👍台式牛肉刀削麵 (半筋半肉麵) ($84): 我揀了紅燒味湯底、聽店員說這湯底加了高雄辣豆瓣,而且帶有微微的藥材味,我覺湯底濃郁,我差不多飲晒😅。 而且牛筋同牛肉炆得好琳,又入味,粉量也不少,感覺膠原滿滿💕小食叫了炸物拼盤 (四季豆、杏包菇、花枝丸):灑上椒鹽粉,感覺不油膩👍飲品叫了芋香珍珠奶茶同蒟蒻球荔枝綠 (跟餐各加$14): 我比較喜歡杯荔枝綠茶,蒟蒻圓圓的,好qq, 好好飲呢❤️

2022-12-07 25 浏览
饞。台式食堂 (廈門街) (灣仔)灣仔廈門街31號地舖由90後台灣女生主理的小店,主打台式料理和手搖飲品,店內裝修以簡約為主。三杯魷魚 台灣蓬萊米,平時比較多食三杯雞但原來呢個醬汁同魷魚都幾配合,配飯香味重既台灣蓬萊米,絕配。酥脆嘅魷魚加上惹味濃郁嘅三杯醬好好送飯 麻辣半筋半肉麵 刀削麵 ,湯底真材實料煲出嚟牛肉湯無味精仲有少少藥材味。牛筋同牛肉質地非常軟腍而且牛肉味香濃。刀削麵面嘅質地都好煙靭。仙草奶茶就叫左無甜度,飲得出真茶香。凍 蒟蒻球白桃烏龍 ,白桃烏龍茶味重,蒻球食落口感Q彈而且低卡又健康,感覺好清新解膩跟餐加12蚊我覺得幾抵滷牛肚,雖然小菜細細碟但真係都幾惹味,好有台灣風味店員服務態度好好,整體野食飲品都好味 #灣仔美食 #饞。台式食堂 #台灣菜 #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes
饞。台式食堂 (廈門街) (灣仔)

灣仔廈門街31號地舖

酥脆嘅魷魚加上惹味濃郁嘅三杯醬好好送飯

仙草奶茶就叫左無甜度,飲得出真茶香。

滷牛肚,雖然小菜細細碟但真係都幾惹味,好有台灣風味

店員服務態度好好,整體野食飲品都好味

#灣仔美食 #饞。台式食堂 #台灣菜 #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike #likes#breakfast #yummy #goodmorning #foodie #foodielady #foodblogger #foodstagram #foodphotography #foodlover #ig_mood #hongkongfoodie
2022-12-07 779 浏览
利東街旁的饞·台式食堂 @chan.taiwan.cuisine由90後台灣女生主理 氣氛溫馨快樂 樓高兩層木系裝潢清新明亮 以親民台式料理 輕餐為主食材由店主親自挑選🇹🇼部分更來自台灣原裝·🍜三寶麵分別有大大塊牛腩 香嫩嚼勁牛筋 爽口Q彈牛肚經典台式牛肉麵🐮可選紅燒/麻辣/辣番茄口味醬油湯底 充滿中藥的甘醇 略帶有辣豆瓣的香提供台灣陽春麵或台灣刀削麵 配搭酸菜絲一流·🐖藥膳排骨手切豬肋排以人參 當歸等7種中藥材熬製而成湯底甘甜順口 肉質軟嫩🥘再蘸上特製的調味醬除白飯外 可選麵條/滷肉飯/手撕雞飯 自由度高·🍚手工滷肉飯炒香的半肥瘦豬肉配上特製滷汁煮成 不會油膩選用了台灣蓬萊米🐷單吃已經很滋味 份量又多·🧆炸物拼盤CP值非常高的小食 有齊四季豆 杏包菇 花枝丸特別是厚切杏包菇🍄juicy鹹香 涮嘴神級美食·🍹蒟蒻球綜合水果茶透明的蒟蒻球Q彈低卡路里 完全沒有罪惡感加上香氣滿溢的水果茶🍋飲落很清爽 甜度剛好·🍠芋香珍珠奶茶擁有著濃郁芋頭香氣和古早味奶茶香醇的口感珍珠口感煙韌帶嚼勁🧋兩款台式飲品水準不俗
由90後台灣女生主理 氣氛溫馨快樂 樓高兩層
珍珠口感煙韌帶嚼勁🧋兩款台式飲品水準不俗
  • 炸物拼盤
  • 滷肉飯
2022-12-03 20 浏览
今日行完山返到湾仔揾野食,寻到呢脚隐世美食台湾店,味道超级好吃,分量也很足,女生感觉甚至可以少饭,小食量也很足,我们点了拼盘和虾卷,可能人太多了,店员忘记虾卷了,不过服务很好,总之非常推荐
2022-12-03
  • 炸物拼盘