2022-12-01 524 浏览
灣仔廈門街開咗一間由90後台灣女生主理嘅台式食堂,裝修以白色、黃色及木色為主,比人耳目一新嘅感覺。門口仲有tea to go,一街之隔就系熱鬧嘅利東街,就算吾坐低食野,都可以輕輕鬆鬆買杯tea to go再繼續行街💃。▶️三杯魷魚🐙($70)跟手撕台灣走地雞肉飯🍚(+$16)中意哩度大部分食物都可以自己mix & match配搭,揀定主菜,可以揀跟白飯、滷肉飯還是手撕雞飯,坊間的台式餐廳一般都冇得食手撕雞飯,一場來到梗系要食啦!話說我一直都好中意三杯醬嘅味道,同九層塔一齊煮,香氣撲鼻,真係冇得彈!而且三杯魷魚好新穎,炸至外皮焦脆,但裡面卻新鮮juicy,碟面還有海量薑片和蒜粒,送飯真係一流!▶️紅燒牛腩麵🍜($80)講到台灣必食菜色,最經典當然系紅燒牛肉麵。湯底濃郁之餘,牛肉睇落堅挺,入口柔嫩,大大舊好滿足!哩碗看似簡單嘅牛肉麵,仲可以揀紅燒、麻辣、辣番茄口味,麵底可以揀刀削麵或者陽春麵,中意食咩就搭咩,實有一款岩口味!▶️椒鹽四季豆($20)四季豆用椒鹽嘅做法又幾特別,送飯一流~▶️蒟蒻球綜合水果茶🥤(跟餐+14)話說野飲真係無敵,價錢親民,分量慷慨,大大杯夠曬飽足。水果茶健康得嚟又吾會死甜

▶️三杯魷魚🐙($70)跟手撕台灣走地雞肉飯🍚(+$16)

▶️紅燒牛腩麵🍜($80)

▶️椒鹽四季豆($20)
四季豆用椒鹽嘅做法又幾特別,送飯一流~

▶️蒟蒻球綜合水果茶🥤(跟餐+14)
話說野飲真係無敵,價錢親民,分量慷慨,大大杯夠曬飽足。水果茶健康得嚟又吾會死甜,如果夏天飲仲超消暑,大家行過附近不妨外賣買返杯。

▶️仙草奶茶🥤(跟餐+$14)
一直都對仙草情有獨鍾,哩杯奶茶嘅仙草嫩嫩滑滑,奶茶冰凍微甜,解暑之選!

• 三杯魷魚
  • 紅燒牛肉麵
2022-11-28 36 浏览
去台灣玩?我都想…. 唯有飲住台式飲品同食住炸雞扒飯頂住先!呢間台式料理主打親民小清新輕餐,90後台灣女生主理。選取來自台灣的原材料,堅持不添加味精。店內裝潢以木系為主,簡約風格,感覺清新、明亮。雞扒飯嘅雞扒肉質鮮潤酥脆,手撕雞飯別有一番風味!紅燒牛腩牛筋刀削麵更加係我嘅至愛!牛筋爽嫩 ,牛腩質感啱啱好,至於試食方面我最愛花枝丸!當然唔少得香芋珍珠奶同珍珠奶茶🧋😋 茶香味濃,必點!香芋珍珠都好飲,唔太甜比較健康!

2022-11-28 369 浏览
喺灣仔要快食一餐,見到廈門街新開左間親民簡約台式料理都幾旺場,決定一試,餐廳裝潢以木系為主,感覺清新。餐牌精簡,主打六款台式料理同四款台式麵食:🥢麻辣香酥雞排滷肉飯(+$12)$74經過差不多見到每檯必點,雞扒即叫即炸,可以揀麻辣/咖喱/椒鹽粉,加$12可轉手工滷肉飯/$18可轉手撕走地雞肉飯,外皮鹹香酥脆,麻辣粉+五香粉+九層塔嘅香味香再加點點藥材味,味道層次豐富,配襯滷肉飯一齊食更加滿足。🥢藥膳排骨麵 $76湯底用上人蔘、當歸、七種中藥材料熬製而成,呷一啖已經覺得真材實料,湯底甘甜順口沒有辛辣,豬肋骨肉質鮮嫩,可以沾上特製調味醬,味道更加有層次,台灣陽春面爽口彈牙同藥膳湯底好夾。🥢炸物拼盤 $38三款配料分別有三種唔同嘅口感:四季豆、杏包菇、花枝丸,即叫即炸,鹽酥香味四溢,十分滋味。我哋叫咗兩個主食可以用更餐優惠價叫兩杯飲品-凍蒟蒻球白桃烏龍 (+$12)凍蜂蜜金桔檸檬 (+$14)兩杯味道都調教得不錯,入口清新,開胃解膩。餐廳食物選擇簡而精,出餐時間快,份量足,味道佳,係灣仔區快食又經濟嘅好選擇。

餐牌精簡,主打六款台式料理同四款台式麵食:

🥢麻辣香酥雞排滷肉飯(+$12)$74

🥢藥膳排骨麵 $76

🥢炸物拼盤 $38

• 炸物拼盤
  • 藥膳排骨麵
𓇸 𓇸 𓇸與灣仔利東街一街之隔的廈門街,一向都是美食小店集中地。最近一名90後台灣女生開了一家地道台式料理店,名為「饞」,言簡意賅,就是美食店啊。白色店面,鮮黃色的logo非常奪目。未去台灣之前,先在這裏重溫一下台式美食。𓎥 鹽酥雞 $75必點推介!鹽酥雞很大一份,雞肉外脆內嫩,調味和口感都是正宗台灣味道呀。𓎥 手撕台灣走地雞肉飯 +$16.0另加$16邊有大大一碗手撕雞肉飯,真用上台灣米飯,吸收了雞肉汁後粒粒飽滿呢!𓎥 番茄半筋半肉刀削麵 $82刀削麵比較厚身,適合追求口感嚼勁的朋友,如果要掛湯的,可選擇陽春麵。不得不提他們家的牛肉很軟稔,很讚!𓎥 炸物拼盤 $38拼盤裡包括杏鮑菇、四季豆和花枝丸。灑上椒鹽,咸香但不會太油膩,伴飯伴麵都好搭。𓎥 芋香珍珠奶茶 $14甜到剛好,芋香濃郁,不會死甜的那種。𓎥 蒟蒻白桃烏龍 $12茶底蠻好喝的,有茶味但不會苦澀。最愛是他們家的蒟蒻,圓圓珍珠形的,不會卡吸管。難怪店子兩層高都經常座無虛席,原來食物高質素,而且定價合理。在灣仔尋找美食的朋友可不要錯過哦。𓇸 𓇸 𓇸

𓇸 𓇸 𓇸

𓎥 鹽酥雞 $75

𓎥 手撕台灣走地雞肉飯 +$16.0

𓎥 番茄半筋半肉刀削麵 $82

鹽酥雞

𓎥 炸物拼盤 $38

𓎥 芋香珍珠奶茶 $14
甜到剛好,芋香濃郁,不會死甜的那種。

𓎥 蒟蒻白桃烏龍 $12

𓇸 𓇸 𓇸

芋香珍珠奶茶+ 蒟蒻白桃烏龍

2022-11-19
鹽酥雞
芋香珍珠奶茶+ 蒟蒻白桃烏龍
2022-11-21 253 浏览
對住台式美食真係抵抗唔住😻 好難唔為食㗎喎🐷 同呢間餐廳嘅店名一樣咁饞🤪 除咗有堂食 仲可以外賣珍奶㗎🧋椒鹽香酥雞排配手撕台灣走地雞肉飯雞扒外脆內軟 入面仲有好多肉汁🐥 即叫即炸真係好吸引我 上碟時仲係好熱辣辣 雞扒下面有胡麻醬沙律🥗 可以維持均衡飲食😝 飯可以配滷肉飯 手撕雞肉飯或台灣蓬萊米 我嗌左較特別嘅手撕雞飯🙊 雞唔會過鹹同埋太油膩 經典台式牛肉麵 呢個係半筋半肉麵 有三款湯底可以選擇🍜 我地揀咗紅燒味 湯底好濃郁 好有台灣風味 有好多件牛腩同煲得入味嘅牛筋🤤 配埋特色台灣刀削麵 真係幾唔錯炸物拼盤入面有四季豆 杏鮑菇同埋花枝丸😉 椒鹽味道令本來淡味嘅四季豆同杏鮑菇提鮮 花枝丸口感幾彈牙 我幾鍾意食呢個拼盤 貪佢樣樣有啲😙 珍珠奶茶呢杯珍珠奶茶好啱我嘅口味 完全唔會太甜 珍珠又彈牙😎 想買多杯外賣返屋企飲蜂蜜金桔檸檬呢杯飲品用咗台灣四季桔🍊 飲落味道酸酸甜甜 仲有啲蒟蒻粒粒 又開胃又有咬口😻呢間餐廳咁多好嘢食 真係啱晒嘴饞嘅我 如果大家都好似我咁為食 就要嚟試吓啦🥳

椒鹽香酥雞排配手撕台灣走地雞肉飯
椒鹽香酥雞扒配手撕台灣走地雞肉飯
椒鹽香酥雞扒配手撕台灣走地雞肉飯

珍珠奶茶
珍珠奶茶

蜂蜜金桔檸檬

90後台灣女生主理,主打簡約台式料理。 紅燒半筋半肉陽春麵湯底可選紅燒、川香麻辣、辣蕃茄;麵底可選刀削麵、陽春麵。兩大條牛筋,入口QQ軟軟,滿滿膠原蛋白。牛肉大大塊,炆得軟腍入味,入口很香軟,肉味很突出。湯底喝起來濃味但不覺膩,麵條質感偏軟身,掛湯能力不錯。 椒鹽雞排雞絲飯雞排可選麻辣、椒鹽;飯類可選白飯、手工滷肉飯、手絲手地雞肉飯。雞排炸得酥脆可口,伴碟還有生菜沙律,味道清新。雞胸肉弄成絲,這個做法也是有台式滷肉飯的靈感。 台灣香腸外皮香脆,配上炸蒜一起吃,沒有油膩感。 芋香珍珠奶茶茶香奶滑,香芋味突出,粒粒珍珠都好煙韌。 蜂蜜金桔檸檬味道酸酸甜甜帶點小清新,很開胃。
90後台灣女生主理,主打簡約台式料理。
紅燒半筋半肉陽春麵
湯底可選紅燒、川香麻辣、辣蕃茄;麵底可選刀削麵、陽春麵。
兩大條牛筋,入口QQ軟軟,滿滿膠原蛋白。
牛肉大大塊,炆得軟腍入味,入口很香軟,肉味很突出。
湯底喝起來濃味但不覺膩,麵條質感偏軟身,掛湯能力不錯。
椒鹽雞排雞絲飯
雞排炸得酥脆可口,伴碟還有生菜沙律,味道清新。
雞胸肉弄成絲,這個做法也是有台式滷肉飯的靈感。
台灣香腸
外皮香脆,配上炸蒜一起吃,沒有油膩感。
芋香珍珠奶茶
茶香奶滑,香芋味突出,粒粒珍珠都好煙韌。
蜂蜜金桔檸檬
味道酸酸甜甜帶點小清新,很開胃。

灣仔嘅🌟饞。台式食堂🌟,人氣極旺🔥,晚市未夠7點已經坐滿兩層要排隊,全因價錢合理,而且食物質素穩定👍🏻!🦑三杯魷魚 $86配手撕台灣走地雞肉飯 +$16🦑魷魚先酥炸,再加入🥃三杯嘅調味料,富🌱九層塔嘅香氣,仲帶🌶️少少麻辣,真係美味怡人!手撕台灣🐓走地雞肉飯🍚雖然賣相普通,但味道卻出乎意料地好,腍滑嘅雞絲+索滿雞汁嘅飯底,令人胃口大開🤩!🍜半筋半肉麵 配 川香麻辣湯底、刀削麵 $82啲🐮牛筋勁大條,入晒味之餘仲軟綿即😍!🐂牛𦟌同樣美味,少少🌶️麻辣嘅湯底正好中和牛筋帶來嘅油膩感!🇹🇼台灣香腸 $32煎到好香口,配🧄生蒜片食一流!🧋芋香珍珠奶茶 +$14🍹蒟蒻球白桃烏龍 +$12惠顧主食多以優惠價換購台式飲品😜!

🦑三杯魷魚 $86

配手撕台灣走地雞肉飯 +$16

🍜半筋半肉麵 配 川香麻辣湯底、刀削麵 $82

🇹🇼台灣香腸 $32

煎到好香口,配🧄生蒜片食一流!

🧋芋香珍珠奶茶 +$14

🍹蒟蒻球白桃烏龍 +$12

惠顧主食多以優惠價換購台式飲品😜!
2022-11-20 143 浏览
位於灣仔廈門街< 𝐂𝐡𝐚𝐧 𝐓𝐚𝐢𝐰𝐚𝐧 𝐂𝐮𝐢𝐬𝐢𝐧𝐞 >, 一間台式餐廳, 裝潢以木系為主, 燈光明亮。ᴛʜʀᴇᴇ-ᴄᴜᴘ ꜱQᴜɪᴅ $⁷⁰三杯魷魚份量十足, 首先經過油炸, 再配上三杯醬汁, 微辣惹味。ʜᴀɴᴅ-ꜱʜʀᴇᴅᴅᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ʀɪᴄᴇ ⁽⁺$¹⁶⁾手撕走地雞肉飯, 味道不俗, 飯粒分明, 而肉質結實帶點口感。ʙᴇᴇꜰ & ᴛᴇɴᴅᴏ ɴᴏᴏᴅʟᴇ ꜱᴏᴜᴘ $⁸²半筋半肉麵的湯底選了川香麻辣, 而麵底選了刀削麵。牛筋呈半啫喱狀, 軟滑彈牙, 而牛肉質感軟腍。ꜰʀɪᴇᴅ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ $³⁸炸物拼盤很豐富, 包括有炸花枝丸 、杏鮑菇 及四季豆, 面層散上椒鹽粉, 鹹香十足。ᴛᴀʀᴏ ᴍɪʟᴋ ᴛᴇᴀ ᴡɪᴛʜ ᴘᴇᴀʀʟꜱ ⁽⁺$¹⁴⁾芋香珍珠奶茶, 是中學回憶的味道唷。ᴡʜɪᴛᴇ ᴘᴇᴀᴄʜ ᴏᴏʟᴏɴɢ ᴛᴇᴀ ᴡɪᴛʜ ᴋᴏɴᴊᴀᴄ ʙᴀʟʟ ⁽⁺$¹²⁾蒟蒻白桃烏龍, 帶有香濃白桃茶香。📍饞。台式食堂 (廈門街) (灣仔)灣仔廈門街31號地舖

ᴛʜʀᴇᴇ-ᴄᴜᴘ ꜱQᴜɪᴅ $⁷⁰

ʙᴇᴇꜰ & ᴛᴇɴᴅᴏ ɴᴏᴏᴅʟᴇ ꜱᴏᴜᴘ $⁸²

ꜰʀɪᴇᴅ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ $³⁸

芋香珍珠奶茶, 是中學回憶的味道唷。

蒟蒻白桃烏龍, 帶有香濃白桃茶香。

📍饞。台式食堂 (廈門街) (灣仔)
灣仔廈門街31號地舖

2022-11-18
呢間台式料理喺荃灣開第一間分店嘅時候已經有留意,最近見到佢哋狂開分店,相信應該係幾有人氣😋今日就特登同朋友約埋出嚟平平哋食台灣嘢,晚飯人均$100樓下係灣仔區真係唔算多選擇,呢一間感覺都唔錯,所以去到7:00外面已經要排隊😱今次到訪自己就嗌咗香酥雞排台式料理($62)雞排炸到外皮鹹香酥脆,但係又唔會好油膩好heavy,雞扒應該用五香粉同埋中藥香料醃過下,食落都幾香😛揀咗滷肉飯(+$12) 肥瘦適中,撈飯一流💗 額外加配嘅小食台灣香腸 ($32) 配埋蒜片,係正宗嘅配搭🤪經典半筋半肉麵 ($82)湯底可以揀紅燒、麻辣或者辣番茄口味,自己覺得紅燒湯底比起出面嘅湯帶有中藥的甘醇,感覺有層次👍🏻加埋佢有四五舊勁大嚿嘅牛腩,同埋四五嚿索晒湯炆到好軟淋嘅牛筋,淨係份量已經贏咗🙌🏻麵底可以揀台灣陽春麵或者係台灣刀削麵,自己揀咗刀削麵,但可能因為影相影得太耐,所以浸咗湯有少少淋🫢同朋友都大讚呢到嘅蒟蒻球白桃烏龍 (+$12,因為佢有淡淡嘅白桃香🍑唔會好甜,加埋蒟蒻球有啲Q彈咬口,食台灣嘢嗌返杯嚟飲解渴一流🤤蜂蜜金桔檸檬 (+$14) 都附有大量蒟蒻球,不過略嫌唔夠酸,建議可以多啲青檸😆總括嚟講,店內裝

揀咗滷肉飯(+$12) 肥瘦適中,撈飯一流💗

總括嚟講,店內裝潢以木系為主,店員服務態度都唔錯,而且價錢唔貴,感覺性價比都OK🥰 雖然環境唔算好闊落,但係以呢個地段來講,想平平地食餐飯都可以過嚟一試🥳
  • 滷肉飯
走進灣仔小巷中覓食😆發掘到一間 「為食」台式食店🤭 發現店內裝修係我鍾意嘅小清新木系風,充滿溫馨感👍💬 古早味炸豬排 配手撕雞肉飯雞肉飯係有驚喜的,雞肉唔乾身,當中嘅雞汁同油香都滲透到飯入面😚加埋少少蔥香好好味豬排比我塊面更大😆 炸到酥脆可口,送飯一流🫶回頭食: ⓨⓔⓢ💬 經典台式牛肉麵麵食都可以好多選擇嘅地方,包括湯底可選紅燒、麻辣、辣番茄口味;麵種可選台灣陽春麵 或 台灣刀削麵;而肉都可以揀半筋半肉 定 全肉🤭岩哂有要求嘅你!我揀選咗半筋半肉 同紅燒湯底配刀削麵,刀削麵麵質偏淋,但掛汁同吸收咗啲牛肉湯係當中係不錯的💖 牛筋同牛肉係厚身得嚟,超級軟滑入味🤤加埋醃菜食就一流回頭食: ⓨⓔⓢ💬炸物拼盤四季豆、杏鮑菇同花枝丸炸四季豆唔係四圍都有得食,一條條食一啲都唔膩杏鮑菇好厚身,椒鹽面咬落會好juicy而花枝丸都好彈牙👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬蒟蒻球白桃烏龍 及 蜂蜜金桔檸檬白桃烏龍偏甜,但味道都不錯,茶香果香比例都不錯❤️ 而金桔檸檬比較清新,係用咗台灣四季桔沖泡,滿滿嘅維他命C🤭;兩杯飲品都有蒟蒻球,一邊飲一邊q彈🤤 回頭食: ⓨⓔⓢ整體都不錯,環境都舒適,食物份量比預期中大份🤭食到十分滿足

💬 古早味炸豬排 配手撕雞肉飯
豬排比我塊面更大😆 炸到酥脆可口,送飯一流🫶

💬 經典台式牛肉麵

💬炸物拼盤
四季豆、杏鮑菇同花枝丸
炸四季豆唔係四圍都有得食,一條條食一啲都唔膩
杏鮑菇好厚身,椒鹽面咬落會好juicy
而花枝丸都好彈牙👍

💬蒟蒻球白桃烏龍 及 蜂蜜金桔檸檬
回頭食: ⓨⓔⓢ

整體都不錯,環境都舒適,食物份量比預期中大份🤭食到十分滿足地回家❤️👍

❤️饞。台式食堂 (廈門街)
❤️灣仔廈門街31號地舖
❤️2818 6818
2022-11-13
  • 炸物拼盤
  • 半筋半肉麵
2022-11-15 31 浏览
去灣仔食西餐就食得多😜今次就去試下台灣野見到有好吸引既牛肉麵就狗衝入去店鋪用左木系簡約裝修 感覺明亮溫暖價錢親民 主打台式輕食 仲有台式特飲半筋半肉紅燒牛肉刀削麵 $82湯底有得揀紅燒/川香麻辣/辣番茄麵底就有得揀刀削麵/陽春麵牛腩夠腍又入味 牛筋爽口好大舊🤭紅燒湯係醬油底 然後帶有中藥材的香氣香酥雞排 $62 加配手工滷肉飯 $12雞排揀左椒鹽口味 外皮酥脆帶有鹹香本身都有跟白飯 加錢可以轉滷肉飯/手撕雞飯滷肉半肥瘦 肥肉入口即溶 配飯食就顓哂炸物拼盤 $38四季豆、杏包菇、花枝丸加左椒鹽調味 杏鮑菇食落爆汁好正 仲可以加配台式特飲芋香珍珠奶茶 $14呢度既珍珠夠煙韌 好有𡁻口蒟蒻球白桃烏龍 $12淡淡白桃香 蒟蒻球又有口感無珍珠奶茶咁飽肚😜
去灣仔食西餐就食得多😜今次就去試下台灣野

雞排揀左椒鹽口味 外皮酥脆帶有鹹香
本身都有跟白飯 加錢可以轉滷肉飯/手撕雞飯
滷肉半肥瘦 肥肉入口即溶 配飯食就顓哂

炸物拼盤 $38
四季豆、杏包菇、花枝丸
加左椒鹽調味 杏鮑菇食落爆汁好正

仲可以加配台式特飲
芋香珍珠奶茶 $14
呢度既珍珠夠煙韌 好有𡁻口

蒟蒻球白桃烏龍 $12
淡淡白桃香 蒟蒻球又有口感
無珍珠奶茶咁飽肚😜
2022-11-15 27 浏览
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.5/5💜利東街旁邊嘅一間台式料理,店鋪裝修以木系為主,感覺好清新,俾人一種舒服嘅感覺😊✅三杯魷魚$82三杯醬係一杯麻油、一杯醬油和一杯米酒,平時三杯雞就聽得多,魷魚真係比較少😯另外加配滷肉飯一齊食,餸飯好好味😋✅酒香花雕麻油雞麵$72一上菜就聞到花雕香味,聞到已經好期待😍選用陽春麵,呢款麵質好好食,同湯底亦都好夾👍🏻飲湯嘅時候會覺得油咗小小,原來係加咗台灣黑麻油,不過呢款油相對比較健康,食完都無咁罪惡感🤣✅炸物拼盤$38有四季豆、杏包菇、花枝丸,加咗椒鹽好惹味😆最中意四季豆,好好味!✅蒟蒻球白桃烏龍$12茶底夠突出,蒟蒻有咬口,推薦😊✅珍珠奶茶$14台式奶茶口味,奶味比較突出,珍珠都幾彈牙🧋🐻總結附近返工嘅話可以成日食😆推薦白桃烏龍好好飲👍🏻📍饞。台式食堂 (廈門街) (灣仔)灣仔廈門街31號地舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜

✅三杯魷魚$82

✅酒香花雕麻油雞麵$72

✅炸物拼盤$38

✅蒟蒻球白桃烏龍$12
茶底夠突出,蒟蒻有咬口,推薦😊
✅珍珠奶茶$14
台式奶茶口味,奶味比較突出,珍珠都幾彈牙🧋

🐻總結
附近返工嘅話可以成日食😆推薦白桃烏龍好好飲👍🏻

📍饞。台式食堂 (廈門街) (灣仔)
灣仔廈門街31號地舖
2022-11-13 41 浏览
今次難得嚟到灣仔新開嘅饞台式食堂食台灣菜🙊其實小編🐿️之前已經去過荃灣分店食覺得唔錯,點知灣仔分店仲有驚喜‼️我哋總共叫咗一飯一面一小食同兩杯嘢飲👍🏻-🐥解饞塔香鹽酥雞 伴雞絲飯 ($59➕$16)鹽酥雞係超級有驚喜‼️酥炸而不油膩,仲有滿滿嘅椎鹽👍🏻但又唔會過分死咸反而令到成個鹽酥雞更加香🙊同埋我哋加咗$16要雞絲飯🍚因為佢係用走地雞嘅雞肉所以雞肉好鮮嫩‼️而且用走地雞但只係加$16其實性價比幾高🍜酒香花雕麻油雞麵線 ($72)因為我哋去食嗰日咁啱天氣轉涼💨所以食麻油雞好暖身🥰同埋個湯淡淡的麻油味好吸引你一口接一扣咁飲🍜唔好以為煲湯雞會好鞋🙊呢個麻油雞出奇地煲得好淋,冇牙婆都食到 ‼️🍢🍘炸物拼盤 ($38)入面有鹽酥花枝丸,鹽酥杏鮑菇,鹽酥四季豆同鹽酥雞🐥一樣都係有滿滿嘅淮鹽唔會偷工減料🤤炸得好鬆脆但唔油膩 呢度嘅炸物真係幾出色 ‼️-🍹飲品方面,點左2杯台式飲品😆分別係1️⃣台式珍珠奶茶 🧋($12)1️⃣蒟蒻球白桃烏龍 🍑($12)佢哋嘅茶底都好出😍珍珠好Q彈‼️珍珠奶茶嘅奶唔會太漏🤤白桃烏龍都有好香濃嘅白桃味,唔似用香精似係真正用茶包沖出嚟🤣P.S. 呢間餐廳有兩層,我哋係坐喺上層😌斟水紙巾嗰啲

🐥解饞塔香鹽酥雞 伴雞絲飯 ($59➕$16)

🍜酒香花雕麻油雞麵線 ($72)

🍢🍘炸物拼盤 ($38)

🍹飲品方面,點左2杯台式飲品😆分別係
1️⃣台式珍珠奶茶 🧋($12)
1️⃣蒟蒻球白桃烏龍 🍑($12)

P.S. 呢間餐廳有兩層,我哋係坐喺上層😌斟水紙巾嗰啲都係自助自己拎~但係佢嗰度會有個掣比你撳服務員就會即刻上嚟幫你😎而且佢哋嘅服務都好有善 餐廳都好光猛同冷氣好足😆同埋播住好多台灣經典歌曲,青春即刻返晒嚟💭呢間台灣菜來講佢做得好正宗,但又不失迎合香港人口味 非常推薦‼️

2022-11-12 31 浏览
地點方便,灣仔地鐵站5分鐘左右就到。我同朋友2個食晚餐,餓住入去飽住出黎,性價比高。每樣都好大份好足料三杯魷魚+滷肉飯大大碟鮮炸魷魚,大概有5.6舊,好香好有口感加埋椒鹽料好,熱辣辣既即上枱。再加滷肉飯,半肥瘦豬肉拌飯好正好多汁,配埋魷魚多重口感。酒香花雕麻油雞麵線一碗好香濃既麻油味,而且雞肉好入味好鬆軟,而且個麵好好味,又似拉麵又似米線。全部吸晒酒香麻油香。炸物拼盤份量多,中意食雜菇可以點哩份,以炸魚丸,四季豆同菇類為主,灑上椒鹽粉好有台灣炸店既味道,好正或者中意酸酸甜甜,可以配酸甜醬。經典台式珍珠奶茶,蒟蒻球白桃烏龍茶香味淡既珍珠奶茶,我比較中意飲白桃烏龍茶,好濃厚既茶香味,而且蒟蒻球好好食,同珍珠既口感好吾同。整體每份都好大份,我地飽到食吾晒。可以再試!雖然空間較細,但吾會覺得好壓迫。

三杯魷魚+滷肉飯

酒香花雕麻油雞麵線

炸物拼盤

或者中意酸酸甜甜,可以配酸甜醬。

經典台式珍珠奶茶,蒟蒻球白桃烏龍

蒟蒻球白桃烏龍
蒟蒻球白桃烏龍
第一次食呢間係喺荃灣如心廣場😗呢間餐廳喺我印象中係唔錯的🫶🏻餐廳裝修風格簡約舒適 燈光柔和💡食物質素高食落仲令人感到幸福✨知道佢哋最近喺灣仔開咗新分店🧏🏻‍♀️決定去搵返嗰陣時食嘅幸福味道🧡🍜 紅燒牛肉麵 $𝟖𝟎係正宗台式地道嘅紅燒牛肉麵✨麵底有刀削麵同陽春面可選而湯底亦都有紅燒 香辣 同辣蕃茄味可選今次麵底揀咗陽春面+紅燒麵算有咬口唔容易淋而且入味🤤牛肉好掛湯 成功吸收紅燒湯精華🐂有藥膳味甘醇同樣有牛肉香味🤩🐔 鹽酥雞配滷肉飯 $𝟕𝟏鹽酥雞炸得非常香脆 外脆內軟😽雞肉可以睇得出十分鮮嫩🐥而潵喺雞件上面嘅椒鹽亦恰都好處令鹽酥雞除香脆之餘亦非常惹味滷肉飯上面嘅滷肉亦都肥瘦分明🫶🏻食落去都唔會覺得膩而味道偏濃😎👹 炸物拼盤 $𝟑𝟖最值得讚嘅係花枝丸🤤花枝丸外皮炸得香脆🥺而且食落仲係熱辣辣😼配上椒鹽粉十分惹味😽🍋 蜂蜜金桔檸檬 +$𝟏𝟒採用咗台灣品種四季桔🍊金桔檸檬酸味配上蜂蜜天然甜味🍯令成杯嘢飲清涼又開胃🤤🍑 蒟蒻球白桃烏龍 +$𝟏𝟐Q彈咬口嘅蒟蒻晶球配上白桃烏龍茶解茶澀☕️先係白桃汁嘅味道較出再飲到烏龍茶嘅回甘🥸
第一次食呢間係喺荃灣如心廣場😗
呢間餐廳喺我印象中係唔錯的🫶🏻