2018-08-01 703 浏览
今日的食材,明日的價錢,昨日的服務態度。1.豚肉飯好有層次,好明顯係兩隻豬。2.深海鰻魚飯,好明顯有深海鰻魚腥味。3.海膽炒飯,好明顯黑胡椒勁多海膽味。工作態度認真積極收錢,即使客人忙碌中都要先付款後進食。
今日的食材,明日的價錢,昨日的服務態度。
1.豚肉飯好有層次,好明顯係兩隻豬。

2.深海鰻魚飯,好明顯有深海鰻魚腥味。

3.海膽炒飯,好明顯黑胡椒勁多海膽味。

工作態度認真積極收錢,即使客人忙碌中都要先付款後進食。
2018-08-01
2018-07-07 2801 浏览
幾年前,當灣仔碼頭上面的「XX 水產市場」開幕時,的確造成一定程度的震撼,既有高級日式海產零售市場,也有10多間不同類型、不同檔次的日式料理。明顯以日本東京築地市場作為藍本,最大分別在於香港這一個 A貨築地市場集中經營餐廳,至於各式日本食材零售業務則只佔極少元素,其名字「水產市場」實在有點嘩眾取寵,如果用「日式美食廣場」更貼切。去年年底又有一間以差不多形式營運的「9號水產」在黃埔開業,一來面積較為細小、二來並非由日本過江龍營運,再加上混雜了其他沒有任何日本元素的餐廳、甚至與水產完全沾不上任何關係的奇怪業務,論話題性當然及不上前者。不過,今日專程來到這裏,正正就是因為這一些奇怪業務:親子活動;當然順便開餐,很隨意地揀了「饒之味居酒屋」。裝修其實相當有日本居酒屋風味,只不過正值週末午餐時段,有很多空枱,光顧的客人又以一家大細為主;缺少了那種一大班朋友舉杯暢飲、喧嘩熱鬧的氣氛,加上燈火通明,整體感覺就變得不夠居酒屋風情了。午市定食套餐介乎 $78 至 $100 之間,有日式味噌湯,還要標榜採用北海道和豚、北海道產米、沖繩產雞蛋、以及大力推介的博多地雞,似乎十分超值。所有午市定食都奉上一碗松葉

所有午市定食都奉上一碗松葉蟹爪味噌湯,望見鄰枱一人一碗,心想:「真係有咁著數?」味噌湯送到面前之後,終於證實一分錢一分貨的道理。
松葉蟹爪瘦瘦長長、肉眼望過去蟹爪非常扁身,已經肯定不會有飽滿蟹爪肉。蟹爪頂端的蟹身更加有如無肉蟹殻(即係我哋廣東人平常所講的水蟹),總之望見已經完全沒有想食的衝動。嘗試將其中一條外型最大隻的蟹腳剪開來,蟹爪肉固然沒有緊貼蟹殼,而且實在幼少得可憐。結果就只食了這一隻蟹爪,其餘的都放棄了。唯一值得安慰嘅地方,就係味噌湯總算滲出了淡淡的鮮甜蟹味。

照燒博多地雞扒飯($98)味道唔算太甜,日式照燒汁的鹹甜味道均衡。唔知是否心理作用,這一件來自日本博多的地雞扒,雖然都是急凍貨,但覺得雞肉較有彈性,比起坊間餐廳普遍採用的巴西或者美國急凍雞髀扒偏向軟身的肉質較好吃。
照燒博多地雞扒飯
鐵板牛舌丼($78)的份量雖然較為細碟,但牛舌的份量就非常多;只不過單從外表已經知道所採用的並非最優質、最好吃、一般日式串燒所採用的牛舌心。咬落去缺少了那一份爽口、彈牙、煙靱的質感,而是軟糯口感,非常失望。
鐵板牛舌丼
如果講抵食,的確無可爭議,話晒採用日本食材;但講到味道,就非常一般,尤其那個所謂松葉蟹爪味噌湯,真的非常唔掂。整體質素同那些港式日本料理差不多,只不過食材較為優質;如果只要求隨便一頓午飯就沒有所謂,希望食一頓美味的居酒屋晚餐,憑藉午市定食的質素來看,就要考慮一下了。
2018-07-02
2018-06-20 556 浏览
父親節加上長週末, 有人提議去黃埔「九號水產」試下個韓國鮑魚節. 先去買返幾張卡仔, 蓋印換嘢食.  $200一張, 10個印.小食大概有十幾廿款, 大部份都只需1個印仔. 如果揀炒類小食, 可以睇住師傅即場炒, 有哂視覺享受角切鮑魚串 (1個印仔, $20)鮑魚夠冧夠軟;另外仲問咗師傅, 黑黑地兩粒原來係來自日本北海道嘅黑薯糕!!  XO 醬什菌炒鮑魚(1個印仔, $20)睇住師傅即切活鮑魚片薄來炒! 好香口!!炒北海道辛辣魷魚(1個印仔, $20)少少辣,  魷魚夠爽口!!

小食大概有十幾廿款, 大部份都只需1個印仔.
如果揀炒類小食, 可以睇住師傅即場炒, 有哂視覺享受

角切鮑魚串 (1個印仔, $20)
鮑魚夠冧夠軟;

XO 醬什菌炒鮑魚(1個印仔, $20)
睇住師傅即切活鮑魚片薄來炒! 好香口!!

炒北海道辛辣魷魚(1個印仔, $20)
少少辣,  魷魚夠爽口!!
2018-06-17
2018-03-31 781 浏览
朋友個女生日,相聚去九號水産食午餐,行咗個場一圏,揀咗試吓食哩間饒之味,去得哩D大型商場,環境裝潢一定又靚又企理㗎喇,令你仿如置身日本食嘢更加係基本步。坐底後大家都點咗午市定食,每個定食包咗枝豆同麵豉湯,湯入面浸住半邊長脚蟹,上枱時大家都嘩嘩聲,非常吸睛!,飮品要另加錢,我點咗熱柚子蜜,跟餐配套全部正常好味道。到定食嘅主角出場,皇帝蟹肉炒飯,個名好勁!D料好足,個飯炒得幾乾身,粒粒分明,但鑊氣唔多夠,蟹肉嘅鮮味亦唔夠出;好食,但有改善空間。朋友點嘅鐵板牛肉炒烏冬,我冇試到,不過望個賣相都令人流口水。😋朋友點嘅鐵板牛肉厚燒同薄燒,我痴咗兩粒厚燒牛肉嚟食,牛味香濃又多汁,超好食!另外仲點咗幾款小食同串燒,個芝士磨菇好食到不得了!厚厚嘅芝士包住成個磨菇,焦香嘅芝士同磨菇嘅香味兩者混合起嚟,果種好味真係唔識形容!總之就非試不可!燒牛脷好彈牙好多汁,正!雞翼同帶子都燒得唔錯。收費唔平,但賣相靚味道正!值得!

燒牛脷好彈牙好多汁,正!

雞翼同帶子都燒得唔錯。

收費唔平,但賣相靚味道正!值得!

2018-03-30
2018-03-11 647 浏览
黃埔開左九號水產,聽聞好多有實力既餐廳進駐,我挑選左饒之味,入去試試。午巿定食,明顯行中等偏貴既路線,係咪物有所值呢下?裝潢係有日式風格既,侍應服務就一般,可能因為一條油,被安排坐冷落位。嘩,個蟹腳味噌湯好吸睛!蟹腳超搶眼!個湯味道幾好喎唔太鹹但就冇特別飲到蟹味。知道就一般好似濕濕地咁…主菜:鐵板牛炒烏冬同我想像嘅有啲出入,說好的鐵板呢?講到牛肉都唔算少,烏冬都彈牙, 不過以炒烏冬來講就濕左啲,同埋黑椒味太濃,完全評價唔到啲牛肉有冇鮮味…最尾食埋啲蟹腳,係好容易拔出蟹肉,不過就冇乜蟹味整體我都係覺得一般啫份量又唔係特別多我比呢個價但係食唔到有水準嘅嘢囉

午巿定食,明顯行中等偏貴既路線,係咪物有所值呢下?

知道就一般好似濕濕地咁…
主菜:鐵板牛炒烏冬

最尾食埋啲蟹腳,係好容易拔出蟹肉,不過就冇乜蟹味

整體我都係覺得一般啫
份量又唔係特別多
我比呢個價但係食唔到有水準嘅嘢囉
2018-02-25 503 浏览
行經9號水產,試咗間叫饒之味嘅日本餐,叫咗兩個午市定食,個湯真係成意十足,日式咖哩豬扒飯D飯煮得十分好,咖啡美味,吉列豬扒香脆。但係講到D職員真係冇嘢好講,衰過茶餐廳,直逼澳洲牛奶公司,雖然唔係話好惡劣,但係唔係日本餐廳應有嘅態度囉,如果唔介意喺茶餐廳食日本野咁都值得推介嘅,我就唔會去第二次了。
2018-02-06 349 浏览
Lunch去左九號水產搵間舖食飯,成日都想去,聽閒幾好味,人人都話去,今日終於有機會,揀左呢間「饒之味」試下。估唔到有前菜,仲要咁豐富,有我最愛既支豆,湯都好味,蟹腳都比想像中好味,至少冇雪味,有一個好開始。主菜薄燒牛,份量剛剛好,但味道就麻麻地,太油了,仲有可以生dd 。

2017-12-02 512 浏览
食過兩次,一次夜晚一次中午。兩次都係失望夜晚食過串燒,燒魚,飯等等串燒太多鹽,好鹹茶漬飯一樣,上面蟹肉超鹹燒銀鱈魚比較好、但只係不過不失午餐上黎既飯係凍,叫佢整返熱都黑口黑臉。以後都唔黎。服務同食物都麻麻地。係呢個地方只怕都唔生存得耐
食過兩次,一次夜晚一次中午。
兩次都係失望

夜晚食過串燒,燒魚,飯等等

串燒太多鹽,好鹹
茶漬飯一樣,上面蟹肉超鹹
燒銀鱈魚比較好、但只係不過不失

午餐上黎既飯係凍,叫佢整返熱都黑口黑臉。
以後都唔黎。

服務同食物都麻麻地。係呢個地方只怕都唔生存得耐
2017-11-13 571 浏览
黃埔期待已久的9號水產終於在6月中正式開幕,開幕初期怕人流很多都不敢一試所以安排最近難得有空終於下定決心跑到黃埔一試,還想起當年沒有地鐵的時候,入到黃埔一趟真是好似好遙遠的地方,但黃埔線的開幕正正帶起當地商舖一個重新的機會,現在去黃埔真係比想像中快左好多,所以怕去黃埔麻煩已再不是一個藉口,今日來到9號水產入邊新開的一間饒之味居酒屋一試完全唔入味道的海鮮炒飯份量少已而炸得有點乾牛舌最後兩道菜算是比較有味道,我個人覺得這間餐廳已開業最少三個月但改善的空間甚多,味道以及服務方面,我還沒有試其他入邊的餐廳,希望其他餐廳能令我對9號水產有所改觀
完全唔入味道的海鮮炒飯
份量少已而炸得有點乾
牛舌
於黃埔開幕數月的九號水產地標, 慢慢開始有新店進駐。是日lunch試試其中一間: 饒之味居酒屋的午市定食。定食包前菜及麵豉湯。是日前菜是一客吉列南瓜, 南瓜粉軟, 吉列炸表層鬆脆。麵豉湯味道不錯, 不算濃味, 而已賣相浮誇垀配上長腳蟹腳一只, 先聲奪人。可惜, 主菜有點令人失望:鐵板牛肉炒野菜定食 $88牛肉和野菜比例是1:5, 野菜款也比較單一, 基本上就只有芽菜和幾條蘿蔔絲。因為沒有醬汁, 即使是日本米, 也難以配好乾炒野菜, 兩者拼在一起顯得格格不入。咖哩牛肉飯定食 $88牛肉軟腍; 咖哩汁少辣, 尚可接受。但提議可加少量椰菜絲中和一下咖哩和肉的膩口感。另外, 侍應對於餐品熟識程度及服務技巧也有待改進。
於黃埔開幕數月的九號水產地標, 慢慢開始有新店進駐。
是日lunch試試其中一間: 饒之味居酒屋的午市定食。

定食包前菜及麵豉湯。
前菜及麵豉湯
前菜及麵豉湯

是日前菜是一客吉列南瓜, 南瓜粉軟, 吉列炸表層鬆脆。

可惜, 主菜有點令人失望:

鐵板牛肉炒野菜定食 $88
鐵板牛肉炒野菜定食

咖哩牛肉飯定食 $88
咖哩牛肉飯定食

牛肉軟腍; 咖哩汁少辣, 尚可接受。
但提議可加少量椰菜絲中和一下咖哩和肉的膩口感。

另外, 侍應對於餐品熟識程度及服務技巧也有待改進。
午餐
黃埔九號水產開張之前...都做左好多宣傳...但真正去食野就未試過...咁岩約左朋友係附近...佢提議去試下....咁就開始搵....地點唔係係最旺的位置...而且九號水產係一個商場咁...係呢到SEARCH都唔可以用九號水產SEARCH....所以算難搵...講返食野...入面的食店其實唔算多....一間壽司..一間食堂...一間海鮮酒家...同埋宏....係咁多...最後睇完揀左食和風食堂...會揀入去係因為見到門口話....麵豉湯免費轉蟹腳麵豉湯!睇完餐牌之後揀左北海道豚肉井...隔左一間湯同前菜就黎左...個湯算好飲...因為湯底真係用左蟹去煮....個湯底有蟹味....而且成梳蟹腳都有甜味!基本上台台人都食我好開心!飲完湯之後...個飯就上...正常豬肉都會好柴..但呢個豚肉井一的都唔柴...肉係軟滑的!!加上日式醬汁!!好食!如果覺我豬肉好漏...佢仲加左一的生的大蔥...食小小可以解膩!!岩岩好!!!初初入黎我都覺得唔會好好食...但點知...有小小驚喜!!建議大家下午可以黎試一試..因為真係幾好食!
咁就開始搵....
所以算難搵...

最後睇完揀左食和風食堂...
會揀入去係因為見到門口話....麵豉湯免費轉蟹腳麵豉湯!

睇完餐牌之後揀左北海道豚肉井...

隔左一間湯同前菜就黎左...

個湯算好飲...因為湯底真係用左蟹去煮....

飲完湯之後...個飯就上...

加上日式醬汁!!好食!
岩岩好!!!

初初入黎我都覺得唔會好好食...但點知...有小小驚喜!!
建議大家下午可以黎試一試..因為真係幾好食!
2017-09-02
2017-08-13 4614 浏览
世上所有事情是不是成雙成對才是美好的,應該都是的,就好似中環有IFC,西九就有ICC,互相輝映,所以當大家將焦點放在灣仔碼頭上的XX水產時,其實黃埔也靜悄悄地開了一個九號碼頭,雖然性質有點不同,但大家都供應著漁鮮水產。 這個地方不像灣仔般的模樣,內裡像一個美食廣場般,開業了不少餐廳,同時也有水產市場及超級市場,頗為方便。在聚多餐廳中,選中了饒之味居酒屋來吃,貪其供應的食物水準不俗,款式又多。 店內的格局與居酒屋大同小異,都有供應著串燒、鐵板燒及煮物等款式。其中有些細微位顯得店舖很可愛,就是有些小得連小朋友也坐不下的椅子,細問之下原來是用來放手袋,真是十分可愛。 既然來到居酒屋,沒有點酒下肚總覺周身不聚財,但又不想喝啤酒,所以點選了杯裝的柚子酒,柚味清新,酒精濃度不算高,比較似果汁多些,很適合女士飲用。 點了一系列串燒,就在之前豈能不吃點沙律來下下火。這個牛油果野菜沙律簡簡單單,但就是為吃串燒而準備的。 雖說是一系列,其實也只是三兩串,率先向最早來到的燒牛舌串開口,在沒有寄望之下吃完,發覺牛舌厚度頗薄的情況下,調味及火喉都控制得好好,爽口脆身,大家也讚不絕口。
接著是燒雞軟骨串燒開邊雞中翼串,串燒普遍來說都做得不錯,香口惹味,特別是較難燒得好吃的牛舌也在水準之上,令是晚有個好開始。
其實還有燒菠蘿串,可是覺得應留在後期才吃,不過看似十分乾身的菠蘿,一咬之下就爆汁,使人喜出望外。
一輪串燒過後,來點鐵板燒的菜式,於是點來愛吃的鐵板燒鰻魚牛肉薄燒。前者是一道非常考功夫的食物,既要燒得脆身,肉質又要嫩滑彈牙,非一朝一夕就可練成,不過這兒的出品是不錯的,但感覺不像是在鐵板上燒,而是直接在火上燒的;後者在牛肉夾著蒜片及蔥花,很香口的。
現時天氣炎熱,這個煮冬瓜來得正是時候,餐牌上寫著西村的味道,想著想著,發現原來是西村的旗下,用上西村師父的秘方,果然神奇。感覺上有點像冬瓜盅,可是味道上就更為豐富及有層次,而且海帶的質感也帶點嚼感,小弟就十分喜歡了。
再來就是鮮本鮪魚頭煮,未來時一直興奮著,很久沒有吃過鮪魚頭了,想不到能在這兒吃到,而且價錢適中。魚頭煮的味道當然是咸咸甜甜的味道,為何會喜歡,就是因為那豐富的骨膠原的魚雲及嫩滑的魚頭肉,不是坊間一般能吃到的美味。
就在最後之前,來一個西村味道的牛肉飯團,食法有趣,與韓式烤肉類近,以生菜包著牛肉飯團來吃,生菜不但中和了飯團的油膩,更提升了質感,小小的一個也幾飽肚。
最後則是松葉蟹肉燴粥,小弟的確不是太喜歡吃粥的,所以只是少嚐,味道也覺鮮甜。

飯後突然心血來潮想到民泰街吃甜品,於是便執拾行裝離去了。在這兒用餐感覺不錯,有機會會再來的。
今日終於去咗九號水產潮拜, 場內有好多間日本食巿, 今次試食呢間先, 1點半左右都唔算太多人, 唔駛等位, 餐牌只係提到每個定食都有前菜同麵鼓湯送, 但冇諗過麵鼓湯上會放上長腳蟹腳, 真係第一次見麵鼓湯及前菜 - 前菜我反而鍾意食黃色蘿蔔多啲, 呢款酸酸淋淋咁, 唔啱胃口, 麵鼓湯好足料, 有豆腐同昆布, 湯底唔算太咸, 長腳蟹腳好鮮甜, 而且都有肉地牛肉湯烏冬定食 - 湯底比較油, 可能有牛肉關係, 烏冬唔係煙韌口感, 牛肉都好普通蒲燒鏝魚飯 - 賣相都好吸引, 鏝魚邊有啲少骨, 如果小朋友食要小心,  但整體都好味免治雞肉串 - 口感不錯, 裡面有啲好似雞軟骨既軟碎骨喺到, 每咬一口都有啲爽爽聲明太子雞翼 - 味道有少少辣, 但肉質都好鮮嫩

明太子雞翼 - 味道有少少辣, 但肉質都好鮮嫩
2017-08-12
2017-08-03 745 浏览
九號水產開左一排,饒之味係首批開業餐廳之一,行過幾次,但落街食飯未必會諗起佢今日終於入黎試下新野21:30 last order,所以我地8點左右就落黎食,完全唔需要等位整體餐牌選擇唔多,應該係居酒屋嘅關係,酒類同下酒嘅串燒就好多款式餐牌每一頁都會寫住日本茶每位$8,如果你唔叫其他野飲,而話要茶,記得佢會收茶錢,唔係免費俾你架!最面嗰堆係蒟蒻,但望落勁似美乃滋,食落就當然冇味忘記左影埋兜沙律汁,係有d似油醋汁嘅汁因為見到好多油所以唔想倒哂落去撈,最終我食左一兜零dressing嘅沙律(諗住反正佢都設定左呢款沙律係配呢個汁,我就費事問佢有冇芝麻醬喇)上菜速度其實幾快剛剛開始食沙律,個烏冬就已經黎左牛肉都ok嘅,唔係肥牛,個湯都好清雞翼乾左d,同埋好似好細隻,食完一陣風咁冷烏冬就冇乜得話好定唔好,係個汁咸左d結論係新邨巷仔入面間德__好食d,附近太多日本野食,好難突圍.但如果想飲返兩杯,又要坐得舒服,黎呢度係一個唔錯嘅選擇.
今日終於入黎試下新野

蒟蒻麵沙律
最面嗰堆係蒟蒻,但望落勁似美乃滋,食落就當然冇味
忘記左影埋兜沙律汁,係有d似油醋汁嘅汁

上菜速度其實幾快
剛剛開始食沙律,個烏冬就已經黎左
牛肉烏冬
牛肉都ok嘅,唔係肥牛,個湯都好清
雞中翼串
雞翼乾左d,同埋好似好細隻,食完一陣風咁
冷烏冬
冷烏冬就冇乜得話好定唔好,係個汁咸左d

题外话/补充资料: 筷子係用免洗筷,好似唔太環保
2017-07-29
2017-07-28 643 浏览
去開紅磡就去呢間朋友都介紹嘅居酒屋....裏面環境清幽....感覺像置身於日本當地嘅餐廳.....而且曾設極有日本風味....我個老友就成日推介喇....不過就唔知真定假所以今次親身試一下睇吓我老友有冇吹水先裡面既陳設真的好有日本風味尼個喺...溫泉玉子野菜沙拉....酸酸地嘅正架再黎一個鐵板牛肉炒野菜.....不過份量好少...牛肉好少...吾多夠喉且味道一般尼個鐵版帶子50元2粒...味道一般最後尼個皇帝蠏肉炒飯就幾好味....飯味好香成餐飯2個人共282元中規中舉
所以今次親身試一下
睇吓我老友有冇吹水先
裡面既陳設真的好有日本風味
尼個喺...溫泉玉子野菜沙拉....酸酸地嘅正架
再黎一個鐵板牛肉炒野菜.....
不過份量好少...牛肉好少...吾多夠喉且味道一般
尼個鐵版帶子