2022-07-16 45 浏览
今日同朋友喺銅鑼灣行完街就行入大坑搵嘢食😋喺中央圖書館後面一行入去就見到一間裝修得好靚嘅潮州菜🤩就決定試吓佢🥘精品六宮格首先嚟過前菜,六風格可以試晒六款不同嘅前菜!啱晒貪心嘅我哋🤣分別有清酒秋葵,尖椒皮蛋,話梅車厘茄,涼拌木耳,一夜暴富(皮蛋豆腐)同埋潮佬鴨舌😝其中鴨舌最令人驚喜😍滷得非常入味而且有啲肉咬下!我哋忍唔住清晒!🥘艾雷威士忌鵝肝平時法國鵝肝就食過,潮州鵝肝真係第一次食😋最特別嘅地方係佢加咗威士忌,連埋青瓜一齊食完全中和左鵝肝嘅油膩!但係有保留煮鵝肝嘅香味😍比起其他鵝肝真係有過之而無不及!🥘秘制口水雞呢個口水雞係一個冷盤,啲雞好滑嫩!一入口非常舒服,索晒啲秘製辣醬,又香又好食!送飯都一流😋🥘潮滷拼盤係一個好完整嘅滷水拼盤,入邊有豬大腸鵝掌氣管鴨腎,滷得非常入味,而且分量十足!又好味又抵食🤩🥘招牌鵝油拌麵呢個係一個好香既蔥油拌麵,有足料鵝肉!再加上用鵝油,有一點淡淡的鵝肉香味,提升左成個面嘅整體感覺😋😋🥘炒油麥菜最後一定要嗌返個蔬菜黎中和其他餸菜嘅味道,減低成餐飯嘅油膩感🥗🥗

🥘精品六宮格

🥘艾雷威士忌鵝肝

🥘秘制口水雞

🥘潮滷拼盤

🥘招牌鵝油拌麵

🥘炒油麥菜
2022-07-13 33 浏览
🐽仔話帶我去食潮洲菜。心諗熱屎辣辣唔係去大排檔呀嘛😰。黎到大坑*餸記潮食*門口。見到鋪門甘靚仔。入到去仲有靚靚梳化位。個心即刻定番曬😌。✨精品六宮格六宮格分別有麻辣牛肚。話梅車厘茄。咸菜。涼拌豆腐。清酒秋葵。黃金皮蛋。心思思樣樣想試吓。點六宮格完全滿足到我❣️。麻辣牛肚同黃金皮蛋愛辣者一定超鍾意🌶🌶🌶🌶🌶。✨潮式凍魚凍魚係*馬友*。配豆醬鹹鹹香香好鬼夾😛。✨獅頭鵝拼盤滷水係自家製。滷得非常入味😋。拼盤有齊鵝肉。鵝片。鵝掌。鵝翼。鵝腎。仲有豆腐墊底。真係鵝不簡單🦢。如果配埋啤酒就Perfect池🤩。✨閩式紅糟肉紅糟肉其實係東坡肉嘅朋友。紅糟肉食落甜啲啲。肥膩感就低DD🤪。✨餸記炒飯炒飯炒得粒粒分明。簡單就是美😍。炒飯豐富到不得了。有我最愛嘅八爪魚🐙。你話驚喜唔驚喜😮‍💨。仲有蝦肉。帶子。蝦米。蔥粒。。。最驚喜係食到尾啲餸仲有好多🤤。蜜桃紅茶🍹一支支蜜桃紅茶真係好少見。唔太甜夠凍夠解渴👍🏻。
✨精品六宮格
麻辣牛肚同黃金皮蛋愛辣者一定超鍾意🌶🌶🌶🌶🌶。
✨潮式凍魚
凍魚係*馬友*。配豆醬鹹鹹香香好鬼夾😛。
✨獅頭鵝拼盤
✨閩式紅糟肉
✨餸記炒飯
蜜桃紅茶🍹
一支支蜜桃紅茶真係好少見。唔太甜夠凍夠解渴👍🏻。
2022-07-10 60 浏览
間吾中都想食下潮州野,朋友推介我大坑新開既😍餸記潮食,話lunchset 好抵食,鹵水係餐廳自家製,有誠意。🎊宜家餐廳做緊試業優惠,45蚊一隻鹵水乳鴿,仲送鹵水蛋同鹵水豆腐💕😍💕乳鴿皮脆肉嫩,豆腐都好香滑👏😘🍴🍽️午市套餐選擇多,包飲品及老火湯, 今日係消暑嘅冬瓜薏米👏 我哋揀咗招牌鹵水鵝飯🍚同招牌鵝油拌麵。🦆鹵水鵝好肥美,啖啖肉,鹵水味道十分香濃,夠曬入味。拌麵好惹味,爽口彈牙。

😍💕乳鴿皮脆肉嫩,豆腐都好香滑👏😘

我哋揀咗招牌鹵水鵝飯🍚同招牌鵝油拌麵。

2022-07-10
2022-07-05 66 浏览
今日去開大坑想幫芯芯報暑期班~見到有間新開張高質潮州菜館❤️落地玻璃嘅設計睇到入邊嘅裝修,用木系做主題,仲要見到有$48就可以到乳鴿,吸引咗我入去食個lunch😎裏面職員👨🏻‍💼非常有善~介紹我地食招牌菜午市套餐,仲有飲品送~加埋$48✦有乳鴿,滷水蛋同滷水豆腐送,真係好抵食❣️❇️招牌鵝油拌麵好特別嘅味道,利用左鵝油去製作,香味十足,拌麵特別爽身彈牙,仲有好多鵝肉🤭,味道濃郁,值得一試🔆❇️回鍋肉飯回鍋肉非常香口,加埋青椒紅椒一齊炒超級惹味每份套餐都仲有滷水蛋,同埋中式湯,真係好抵食💓

❇️招牌鵝油拌麵

❇️回鍋肉飯
回鍋肉非常香口,加埋青椒紅椒一齊炒超級惹味

每份套餐都仲有滷水蛋,同埋中式湯,真係好抵食💓
2022-07-03 86 浏览
大食妹今日同屋企人慶祝生日,簡左潮州嘢大家一齊叫餸食開心啲喺IG見到之前食過嘅餸記開着旗艦店喺大坑,試吓book位,咁啱有位就去咗食潮食六宮格$168頭盤咩都想食啲,所以叫咗個六宮格食六宮格有手拍青瓜、話梅蕃茄、秋葵、滷水牛展、花椒皮蛋同埋凍豆腐大食妹就最鍾意花椒皮蛋,嗰汁有少少麻,皮蛋晶凝通透,好好味潮佬鵝片$228叫咗個例牌鵝片,上台嗰份量嚇一嚇滷水鵝片份量好多,下面仲鋪滿左滷水豆腐、滷水掌等等其他滷水配料鵝片薄薄地肥美入味,鵝肉一點都唔鞋滷水掌都好多肉,唔會剩係得骨頭,成個拼盤好抵食凍魚馬友$188食潮州嘢必叫凍魚,屋企人最後叫咗馬友D魚肉肥滋滋好淋好好味,加埋個特製醬,無得輸閩式紅糟肉$188餐牌推介紅糟肉,未食過試吓新嘢原來係東坡肉啲friend,不過爽身好多,芡汁冇咁多,感覺上健康啲啲肥膏係爽身嘅,食完之後唔會覺得好膩
大食妹今日同屋企人慶祝生日,簡左潮州嘢大家一齊叫餸食開心啲

潮食六宮格$168
頭盤咩都想食啲,所以叫咗個六宮格食
大食妹就最鍾意花椒皮蛋,嗰汁有少少麻,皮蛋晶凝通透,好好味

潮佬鵝片$228
叫咗個例牌鵝片,上台嗰份量嚇一嚇
鵝片薄薄地肥美入味,鵝肉一點都唔鞋
滷水掌都好多肉,唔會剩係得骨頭,成個拼盤好抵食

凍魚馬友$188
食潮州嘢必叫凍魚,屋企人最後叫咗馬友
D魚肉肥滋滋好淋好好味,加埋個特製醬,無得輸

閩式紅糟肉$188
餐牌推介紅糟肉,未食過試吓新嘢
啲肥膏係爽身嘅,食完之後唔會覺得好膩

• 凍馬友
  • 滷水鵝
  • 紅糟肉
2022-07-01 72 浏览
今次去一間新開嘅餐廳,係大坑入面一間精緻潮州菜,主打自家製鹵水食物,通常一間潮州店只有一種鹵水,呢度有齊紅白兩種鹵水嘅食物。佢哋午市套餐都比較相宜,午試免加一,試業期間仲有88折。今日試咗佢哋嘅招牌鵝油撈麵、滷水鵝飯同埋滷水乳鴿鵝油拌麵嘅麵係店家特別訂製,特別爽身彈牙,鵝油香味十足,所有滷水鵝都係用紅滷水,紅滷水用十多種藥材浸製,味道醇香濃郁。另外值得一試嘅係佢地嘅滷水鴿,肉嫩而且味香,連骨頭都有味㗎。今次已經好飽,有機會先試埋佢哋D白滷水,有海鮮有鵝肝,餸埋酒就一流。

2022-07-01
午餐
  • 鵝油拌麵
2022-06-30 55 浏览
今日係大坑放lunch,見到有間新開又靚既餐廳即刻去試下!一入到去雖然唔大,但裝修好靚,以木做主題,店內同時播放Jazz music,悠閒感滿滿!職員勁有禮貌,著住恤衫西褲造型制服,唔似一般「潮菜館」俾人嘅感覺!好喇食時候講下d食物~話梅車厘茄:話梅汁嘅酸甜配上冰凍多汁嘅去皮車厘茄,勁適合炎炎夏日做開胃小食!皮蛋豆腐:用上淡黃透明皮蛋,蛋黃流心,入口馬上融化;凍豆腐配上肉鬆同醬汁,味道勁夾!鹵水乳鴿:用鹵水汁鹵過嘅乳鴿,肉質完全同一般炸乳鴿唔同,無鞋口 / 柴皮感覺,鹵水調味亦啱啱好,唔會蓋過乳鴿本身嘅味道,超正!店員話佢地用自家製既鹵水,唔係出面果d普通死咸。口水雞飯:雞肉嫩滑,口水汁並非想像中川辣麻辣感覺,辣味溫和適中!炒米粉(必試!)店員推薦招牌菜之一,即叫即炒嘅潮式米粉,用上幼身米粉,完全吸收醬汁同配料嘅味道,鑊氣十足。米粉上配有XO 醬,撈埋一齊食勁惹味!最後埋單平到嚇親,原來因為新張期內有折!3個人叫左3個set lunch,每人都唔洗$100,一定會再去encore!
今日係大坑放lunch,見到有間新開又靚既餐廳即刻去試下!

好喇食時候講下d食物~

炒米粉(必試!)