之前都有聽過朋友介紹呢間小店,今日終於有機會試吓啦!🔖XO醬牛肉蛋炒腸粉💰44腸粉即叫即炒,好夠鑊氣😆腸粉質感滑身,加上XO醬,超級惹味啊😋而且牛肉同蛋嘅份量一啲都唔吝嗇!以$44嘅價錢就可以喺尖沙咀呢個地段得到一大盒味道唔錯嘅炒腸粉,個人認為係好值得試吓😚💫推薦指數: 9/10​🔖脆炸魷魚鬚💰39新鮮炸起嘅魷魚鬚脆卜卜,重點係個份量又係超多😂魷魚質感彈牙,最鐘意係佢喺面頭加入咗海苔碎,令到食落去嘅味道更加豐富😍💫推薦指數: 8.5/10​🔖炎上一口和牛💰36一口和牛一共有六粒,牛味都算濃郁🐮而且質感都唔會話好韌😙💫推薦指數: 8/10​
之前都有聽過朋友介紹呢間小店,今日終於有機會試吓啦!

🔖XO醬牛肉蛋炒腸粉
💰44
💫推薦指數: 9/10​

🔖脆炸魷魚鬚
💰39
💫推薦指數: 8.5/10​

🔖炎上一口和牛
💰36
一口和牛一共有六粒,牛味都算濃郁🐮而且質感都唔會話好韌😙
💫推薦指數: 8/10​
  • XO醬牛肉蛋炒腸粉
2023-10-02 26 浏览
之前行過厚福街見到新開咗呢間小食店 funny嘅店名令我偷偷笑咗😂呢度主理嘅廚師曾經喺中/西/酒店/茶餐廳做過 所以賣嘅都唔係一般嘅小食 港日台fusion 夠晒創新 當中火龍果味嘅雞翼 粉紅色嘅醬汁 賣相都相當吸睛✨而且價錢好親民 手工漢堡都只係$5x-$6x🙊不定期都會有新款 我都試咗佢哋新推出嘅bagel😋ꕥ 芝士松露炒蛋貝高漢堡Bagel產品係期間限定嚟㗎🥯一帶開已經聞到濃烈嘅松露香 入面有流心太陽蛋/煎蛋/青瓜/生菜同蕃茄🍅食落感覺好清新ꕥ XO醬蛋炒腸粉好大一盒 $38好抵食👍🏻每一條腸粉都沾上惹味XO醬 帶鮮味醎香 食唔停口 加埋蛋絲同青蔥 味道同好味更提升ꕥ 脆香單骨雞翼雞翼醃得都好入味🐔炸到脆卜卜 食落唔會太乾 仲保留到啲肉汁 面頭仲加咗少少辣粉添
之前行過厚福街見到新開咗呢間小食店 funny嘅店名[餓媽家姐]令我偷偷笑咗😂呢度主理嘅廚師曾經喺中/西/酒店/茶餐廳做過 所以賣嘅都唔係一般嘅小食 港日台fusion 夠晒創新 當中火龍果味嘅雞翼 粉紅色嘅醬汁 賣相都相當吸睛✨

ꕥ 芝士松露炒蛋貝高漢堡
ꕥ XO醬蛋炒腸粉
ꕥ 脆香單骨雞翼
2023-09-29 14 浏览
今日早放工 中秋呀!去買d野食當午餐🥣喺尖沙咀近厚福街呢邊,呢條街都好多美食,好多好味野飲,野食。見到餓媽家姐,一於試下呢間!漢堡餐牌餐牌好多野食鰻魚腸粉,三大片鰻魚,肉身爽滑,塊鰻魚皮都幾有彈性,腸粉炒得幾有鑊氣,味道唔錯。魚旦拼燒賣,陳皮魚旦口感係比較林身,同平時食開嘅7仔魚旦唔同,偏好燒賣多d😂😂😂炎上一口和牛,一口一啖,味道淡淡地,冇遮蓋和牛嘅味道,食到原本嘅味道。影張大合照🤣🤣
今日早放工 中秋呀!去買d野食當午餐🥣

見到餓媽家姐,一於試下呢間!

漢堡餐牌

餐牌好多野食

影張大合照🤣🤣
2023-09-29 20 浏览
經過尖沙咀,發現有間新開小食店,提供多款香港本地小食🍗🥓🍡當中最出名的,便是人氣鑊氣炒腸粉😍還有多款漢堡選擇🍔首先,當然比佢哋嘅炒腸粉吸引住😁先叫一碟XO醬蛋炒腸粉,果然冇令我失望😃非常有鑊氣🔥又香又濃味👍仲好夠惹味,必點之選✅流心芝士薯餅同樣出色😋即叫即炸,熱辣辣,口感好鬆脆😙𥚃面還有大量芝士醬🧀芝士安格斯好大份🤤牛肉漢堡好有濃濃的牛肉味🐮肉汁也很豐富💦整體非常滿意,吃過這麼多街頭小食店,這間算是水準好高😄期待下次再來試試其他小食☺️
經過尖沙咀,發現有間新開小食店,
提供多款香港本地小食🍗🥓🍡
當中最出名的,便是人氣鑊氣炒腸粉😍
還有多款漢堡選擇🍔

首先,當然比佢哋嘅炒腸粉吸引住😁
先叫一碟XO醬蛋炒腸粉,
果然冇令我失望😃
非常有鑊氣🔥又香又濃味👍
仲好夠惹味,必點之選✅

流心芝士薯餅同樣出色😋
即叫即炸,熱辣辣,口感好鬆脆😙
𥚃面還有大量芝士醬🧀

芝士安格斯好大份🤤
牛肉漢堡好有濃濃的牛肉味🐮
肉汁也很豐富💦

整體非常滿意,吃過這麼多街頭小食店,
這間算是水準好高😄
期待下次再來試試其他小食☺️
  • XO醬蛋炒腸粉
  • 流心芝士薯餅
  • 經典芝士安格斯牛堡
2023-09-28 48 浏览
厚福街不嬲都多野食, 無論係輕食,正食定甜品手搖都一應俱全呢排多係尖沙咀果邊做野,午膳時間餐廳好多都人頭湧湧,所以都發掘緊一d外賣店呢間餓媽家姐雖然唔係食omakase但你想食light d又得,heavy d都得,好多唔同既選擇,仲跟得上barbie既潮流本身諗住食漢堡,但佢賣晒,見佢有個應該係新野既bagel漢堡,就嗌左啦其實我之前未試過bagel漢堡架我嗌左啡菇月見果個另外仲嗌左魷魚鬚,等緊bagel期間忍唔住偷食左個包裝盒其實都好細心,可以透氣咁就唔怕焗到淋啦層炸衣唔厚,有少少海苔味,更加香口同埋好酥脆,好惹味,但又唔會太搶魷魚嘅鮮味個bagel漢堡好有誠意, 仲要個冬甩圈圈住個蛋黃好搞笑個bagel帶煙韌, 加上微微烘過仲有牛油香一層流心蛋,一層炒蛋,蕃茄再加埋沙律菜好厚好大份下咬咬下個炒蛋就見到有啲啡菇粒雖然佢冇醬汁, 食落可能帶少少乾,但原來個炒蛋裡面仲有驚喜,有芝士係裡面幾十蚊既lunch,如果係餐廳食起碼百幾蚊其實佢仲有個推薦榜下次要再試下腸粉同burger不過佢都屬於家庭式經營既小店,所以都要耐心等候,即叫即整架嘛
厚福街不嬲都多野食, 無論係輕食,正食定甜品手搖都一應俱全
呢間餓媽家姐雖然唔係食omakase

其實我之前未試過bagel漢堡架

我嗌左啡菇月見果個
另外仲嗌左魷魚鬚,等緊bagel期間忍唔住偷食左

個包裝盒其實都好細心,可以透氣咁就唔怕焗到淋啦

層炸衣唔厚,有少少海苔味,更加香口
同埋好酥脆,好惹味,但又唔會太搶魷魚嘅鮮味

個bagel漢堡好有誠意, 仲要個冬甩圈圈住個蛋黃
好搞笑

個bagel帶煙韌, 加上微微烘過仲有牛油香
一層流心蛋,一層炒蛋,蕃茄再加埋沙律菜
好厚好大份下

咬咬下個炒蛋就見到有啲啡菇粒

幾十蚊既lunch,如果係餐廳食起碼百幾蚊

其實佢仲有個推薦榜
下次要再試下腸粉同burger
  • 啡菇月見
  • 脆炸魷魚鬚
2023-09-26 20 浏览
餐廳位於厚福街, 整條街都是美食專區,雖然店舖細細, 但漢堡包款式多達十一款, 小店主打多款港台創新小食, 由經驗專業廚師主理, 還有其他小食提供, 有炸物、沙律、單骨雞翼、XO醬炒腸粉及日式便當, 全部即叫即製作, 大約平均需時等候10分鐘✨我們點了經典芝士安格斯牛堡🍔 每日人手打造, 竹炭漢堡包賣相很吸引, 安格斯牛肉厚身啖啖肉、口感嫩滑多汁, 餡料豐富, 配料有厚切安格斯牛肉漢堡扒、蕃茄、新鮮生菜、芝士、青瓜及開胃沙律醬汁, 人氣之選👍🏻ʙᴜʀɢᴇʀ套餐選了ᴀ. 炸薯條+可樂 份量十足、粗薯夠香口隱藏餐單✨麻辣雞柳炒腸粉🌶️ 辣椒和香料爆香, 香氣撲鼻、有點像辣子雞的味道, 店主還幫我加辣, 雞柳嫩滑、雞柳及腸粉都充分沾上麻辣味道, 加上爽脆的青瓜, 非常惹味, 喜歡食辣的朋友不可錯過, 必食推介😍小食一口和牛(6粒)肉質厚實、香味濃郁、肉味豐富, 一口一粒好方便極脆拉絲芝士條(4條) 炸至金黃色、外皮帶脆滿滿拉絲, 非常邪惡小店用心製作、非常足料, 食物款式選擇多, 服務態度親切有禮且富人情味,主要提供外賣自取服務, 但店舖有ʙᴀʀ檯可以立食, 值得再回顧💕

我們點了
經典芝士安格斯牛堡🍔

ʙᴜʀɢᴇʀ套餐選了
ᴀ. 炸薯條+可樂
份量十足、粗薯夠香口

隱藏餐單✨
麻辣雞柳炒腸粉🌶️

小食
一口和牛(6粒)
肉質厚實、香味濃郁、肉味豐富, 一口一粒好方便

極脆拉絲芝士條(4條)
炸至金黃色、外皮帶脆滿滿拉絲, 非常邪惡

• 經典芝士安格斯牛堡
  • 麻辣雞柳炒腸粉
今晚去尖沙咀上堂 上完堂都八點幾 諗緊買咩外賣番去既時候 見到呢間新開既小食店 咩都有得食 但佢嘅黑毛豬漢堡吸引住 就決定要試吓叫左個芝士菠蘿黑毛豬漢堡係自家製既漢堡店員仲話係無激素既黑毛豬食落唔會覺得好油膩 都幾juicy 配埋 青瓜 生菜 蕃茄同菠蘿好清新又冇負擔既burger另外想食d 蔬菜所以叫左 慢煮無激素雞胸沙律份量都幾多下 都係用無激素既雞胸 食落就更放心雞胸煎得岩岩好 有juicy 既口感 除左沙律菜 仲有麵包糠 車厘茄 雞蛋所以唔會好單調驚唔夠食叫多個魚旦拼燒賣 (辣)燒賣係我鍾意嘅煙靭口感 魚蛋魚味都幾濃兩個配咖喱汁都好夾其實佢仲有好多小食下次經過想試埋佢啲芝士炸物同炒腸粉先得
今晚去尖沙咀上堂

雞胸煎得岩岩好 有juicy 既口感
除左沙律菜 仲有麵包糠 車厘茄 雞蛋
所以唔會好單調

驚唔夠食
叫多個魚旦拼燒賣 (辣)
燒賣係我鍾意嘅煙靭口感

芝士炸物同炒腸粉先得
  • 芝士菠蘿黑毛豬漢堡
  • 燒賣
2023-09-25 34 浏览
今晚收工去左尖沙咀行街, 見到厚福街呢間小食店好似好吸引, 大家又肚餓, 便決定去這裡醫肚.見到這裡小食真係非常多, 好吸引.XO醬蛋牛肉炒腸粉 ($44): 炒得非常香口和惹味. 我覺得個味有少少似干炒牛河, 真的很香口. 而腸粉真的好夠滑, 同埋索哂d XO醬汁好香口, 牛肉和腸粉的份量都夠多, 當正餐吃都一定夠飽, 才$44, 真的很抵食.芝士菠蘿安格斯 ($64):個漢堡包大大個好豐富, 安格斯好夠厚身, 芝士好香口, 另外菠蘿甜甜地, 好好食,仲加埋番茄和生菜, 又幾新鮮,幾好食. 極脆拉絲芝士條 4條($34) :超級邪惡的小吃, 拉絲效果很明顯, 非常多芝士, 芝士控必吃.這一餐都係100多, 唔算貴, 鋪頭入面有坐位堂食, 外賣都可以. 我覺得CP值都算高, 價廉物美, 可以再來.這間鋪的小食好多, 可能下次再來我會再叫多些小食.
見到這裡小食真係非常多, 好吸引.
極脆拉絲芝士條 4條($34) :

這間鋪的小食好多, 可能下次再來我會再叫多些小食.
2023-08-25
2023-09-24 22 浏览
今次去咗尖沙咀一間小食店,個名好搞笑,叫《餓媽家姐》, 小食店主打港、台、日 創新小食。由中、西、酒店、茶餐廳專業廚師主理。小食店有多款手工漢堡,同超特別--粉紅脆香單骨雞翼(火龍果味)。大蝦沙律 🦐🥗大蝦新鮮彈牙,沙律醬料有多款選擇,有芝麻醬、油醋、沙律醬。沙律菜有火箭菜,番茄同生菜等等,配合埋青瓜同雞蛋,食落爽口又健康 🥒💕我就試咗佢哋嘅日式鰻魚炒腸粉 🍱🍜鰻魚肉煮得軟滑,同埋炒腸粉一齊炒,味道好香濃,令人食落好過癮 😋👌唔好忘記試下佢哋嘅芝士忌廉薯餅 🧀🥔薯餅炸得金黃酥脆,入面嘅芝士忌廉醬濃郁香濃,一咬落去就係一陣濃郁嘅芝士味道,我外賣令走翻屋企食,依然流心,好好味嘅小食 🤤💯呢間餐廳嘅菜式好豐富,每一款都有佢嘅特色同口感,味道令人滿意,食完之後心情都好好 😊💖@ohmumsister📍餓媽家姐 尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖#尖沙咀美食 #尖沙咀小食 #香港小食 #掃街 #小食 #炒腸粉 #雞翼 #手工漢堡 #安格斯漢堡 #hkburger

大蝦沙律 🦐🥗

我就試咗佢哋嘅日式鰻魚炒腸粉 🍱🍜

唔好忘記試下佢哋嘅芝士忌廉薯餅 🧀🥔

@ohmumsister

📍餓媽家姐
尖沙咀加拿芬道45-47號宏生大廈地下D2號舖

-今次介紹呢間小食店有勁多唔同款式嘅食物,包括港式鑊氣小炒王腸粉、西式漢堡包,香港特有嘅街頭小食:炸燒賣都有! 今次點了手工漢堡系列/腸粉/ 雞翼同炸燒賣,份量都足,2個人食到好飽😋。XO醬蛋🥚牛肉炒腸粉呢個炒得好有鑊氣,XO醬好香但一啲都唔辣,牛肉就醃得好入味,仲食到少少蛋香,加辣醬更加好食🤤芝士安格斯牛堡🍔竹炭漢堡包賣相一流📸️,漢堡包使用100%手工漢堡,每日人手打造,每日限量好彩可以食到。漢堡扒加咗少少黑椒調味,肉質屬於比較鬆軟,配合新鮮嘅青瓜,蕃茄同車打芝士,令到漢堡包更加有層次。另外都有3款迷你版(牛油果煙三文魚 / 芝士安格斯/ 芝士黑毛豬),細細個好可愛,好適合我呢啲細食人士,牛油果煙三文魚應該好適合女仔食。另外仲可以加配料,菠蘿會比較清新,泡菜會更加辣。炸雞翼 / 炸燒賣炸燒賣同雞翼外皮都炸得幾脆,入面仲淋唔會炸到乾晒,調味方面雞翼加咗少少淮鹽🧂,更加惹味!小食來講,整體質素都OK,CP值幾高可一食!🤤-

XO醬蛋🥚牛肉炒腸粉

芝士安格斯牛堡🍔

另外仲可以加配料,菠蘿會比較清新,泡菜會更加辣。

炸雞翼 / 炸燒賣

小食來講,整體質素都OK,CP值幾高可一食!🤤
  • XO醬炒腸粉
2023-09-22 31 浏览
“餓媽家姐”呢間唔係食omakase嘅而係食burger同腸粉嘅仲有多款小食、小炒即叫即整已經決定下次要試埋 XO醬炒腸粉系列..芝士泡菜安格斯牛堡 ($64)佢係用黑竹炭包,泡菜係偏辣嘅,夠惹味;安格斯漢堡幾厚身同juicy,份量幾大.日系脆芝士春卷 ($39四條)滿滿嘅芝士,一咬落去就會湧出嚟.脆炸魷魚鬚 ($39)非常爽口彈牙,炸粉夠哂薄,一條接一條,好快食晒成兜.(見到係一家人一齊經營嘅,爸爸媽媽負責廚房同樓面,同埋見到個小妹妹,相信佢就係”家姐”).
“餓媽家姐”
呢間唔係食omakase嘅
而係食burger同腸粉嘅
仲有多款小食、小炒
即叫即整
已經決定下次要試埋 XO醬炒腸粉系列

芝士泡菜安格斯牛堡 ($64)

日系脆芝士春卷 ($39四條)
滿滿嘅芝士,一咬落去就會湧出嚟
脆炸魷魚鬚 ($39)
非常爽口彈牙,炸粉夠哂薄,一條接一條,好快食晒成兜
2023-09-21 58 浏览
最近經過厚福街見到開了一間外賣店,名字「餓媽家姐」相當有趣,是omakase的階音。店鋪不算大,但食物款式非常多,有手工漢堡、炒腸粉、日式便當和烏冬,還有各類炸物沙律小食,連地道燒賣魚旦、撈麵都有得食,見門口企滿人等外賣,試一試先。XO醬牛肉蛋炒腸粉$44外賣店的招牌菜式,非常有鑊氣的小炒,鹹香撲鼻,牛肉入口嫩滑,完全唔韌,用上了香辣XO醬,每條軟滑腸粉和牛肉都掛上了XO醬汁,令整碟炒腸粉都很惹味,大大盒,非常飽肚,果然沒有令我失望,難怪咁多人幫襯。慢煮無激素雞胸沙律配意大利黑醋$65大大碗,材料豐富,有炸麵包粒、烚蛋、雞胸肉、青瓜、粟米、車厘茄。雞胸肉本身脂肪含量低,蛋白質豐富,健康又輕怡,配上酸甜的意大利黑醋和清爽沙律菜,清新開胃。除了意大利黑醋,醬汁亦可選柚子醬、日式胡麻醬或凱撒沙律醬。魚肉燒賣$20 (14粒)魚肉保持到煙韌彈牙口感,無蒸到過淋,點上辣油更加滋味。
XO醬牛肉蛋炒腸粉$44
慢煮無激素雞胸沙律配意大利黑醋$65
魚肉燒賣$20 (14粒)
魚肉保持到煙韌彈牙口感,無蒸到過淋,點上辣油更加滋味。
2023-09-17
下午茶
XO醬牛肉蛋炒腸粉
尖沙咀厚福街一向多小食~每次到尖沙咀做完treatment 必定來打個白鴿轉,吃點宵夜(*ˉ︶ˉ*)今次試了一家漢堡小店,漢堡全採用100%純優質安格斯牛或100%純優質黑毛豬,由專業廚師主理 每日人手打造,作為漢堡控,必定不能錯過用心制作的手工漢堡。我點了:🍴芝士黑松露黑毛豬漢堡 $64半溶化芝士+黑毛豬+山菜+蕃茄+黑松露o(≧v≦)o光是賣相已令人食指大動! 漢堡相當巨型,吃起來是滿滿的肉香,黑毛豬相當口,肉質結實,配上表面金黃酥脆的麵包和多汁的蕃茄,還有濃郁的黑松露香氣,味道非常不錯!今晚的牛堡售罄(。ì _ í。)下次一定要嚐嚐! 加$24可變套餐 多咗一款小食+可樂 🥤我選了脆香爆雞粒~認真無得彈,一口一粒,大小適中,雞肉嫩滑而且多汁,like 爆! 另外還多點了一個小食極脆拉絲芝上條(4條)$34一!定!要!熱!食!這樣才對得起芝士條~輕輕咬開,便嚐到香濃且半溶化的芝士,外脆內軟!雙重口感~ 以上這個份量,對一個👧🏻來說很多,吃不完還可以原盒外賣拿走,絕不會浪費~ 餐廳麻雀雖小,五臟俱全!有很多款不同的小食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)選擇多多,總有一款啱食!

我點了:
🍴芝士黑松露黑毛豬漢堡 $64

今晚的牛堡售罄(。ì _ í。)下次一定要嚐嚐!

加$24可變套餐 多咗一款小食+可樂 🥤

另外還多點了一個小食極脆拉絲芝上條(4條)$34

2023-09-21 9 浏览
尖沙咀新開左間小食店,主打漢堡、特色腸粉、芝士系列等等,尤其漢堡係必試,行過厚福街可以試下👍🏻芝士黑松露安格斯漢堡 $64用上竹炭做嘅面包夾住生菜、蕃茄、芝士、厚身嘅安格斯牛肉,牛肉漢堡牛味香濃😋配埋黑松露醬令漢堡更美味可口😋😋魚旦拼燒賣 $20魚旦同燒賣雙併就20蚊有14粒,魚旦仲可以簡咖喱魚旦或原味,口感彈牙,燒賣唔會蒸到太淋,加辣汁更惹味😋粉紅火龍汁脆香單骨雞 $45近期大熱barbie pink,呢到嘅醬汁都跟得好近,係粉紅色,係沙律醬加紅肉火龍果製成,味道酸酸甜甜最岩配雞翼食😋雞翼都炸到好酥脆!

芝士黑松露安格斯漢堡 $64

魚旦拼燒賣 $20

粉紅火龍汁脆香單骨雞 $45
新開張的一間小吃店,店名取了諧音字,帶點玩味的感覺!餐廳主要做外賣,主要是漢堡,日式小食,港式小食等,其中還有挺特別的炒腸粉可以試試!芝士煙肉安格斯(64元)煎蛋(+8元)漢堡是挺大的一個的,而且漢堡扒的肉也是比較厚和大塊,每一口都能吃到肉!中間配料還有青瓜,蕃茄,芝士,生菜和煙肉,還有我特別加的煎蛋!吃起來味道清爽但又有濃濃芝士香和牛肉香!加了煎蛋會多一份滑嫩的口感!煙肉鹹香!套餐D(+25元)這個是炸魷魚鬚配汽水。炸魷魚鬚是有加了紫菜進去的,所以吃起來更香,味道更豐富,魷魚爽滑彈牙!炸燒賣(25元)新鮮燒賣直接新鮮現炸,吃起來表面非常酥脆,而且魚肉香味濃!流心芝士薯餅(24元)這個挺少見的,中間是一大埋的芝士醬,外面是炸得外脆內軟的薯蓉,芝士味會比較濃郁。

芝士煙肉安格斯(64元)煎蛋(+8元)

套餐D(+25元)

炸燒賣(25元)

新鮮燒賣直接新鮮現炸,吃起來表面非常酥脆,而且魚肉香味濃!

流心芝士薯餅(24元)