2019-03-02 956 浏览
星期五夜晚差唔多9點見呢間日式餃子店都仲有小小人龍,覺得應該ok,決定一試Menu 真係有提供好多唔同既日式煎餃選擇,今次我地order 左佢招牌既chao chao 餃套餐,另外仲有兩款散嗌:蒜香及椰菜豚肉/\ chao chao 餃套餐包左沙拉同一杯有酒精飲料呢款餃子 size細d 好似手指咁上下 食落味道十足 而且冇煎得太乾 味道我會比 5/5另外兩個散叫既煎餃當然冇招牌咁正,但依舊煎得出色,個皮同入面都唔會太亁,而且d 肉都幾好食,呢兩個餃子味道都有 4/5日式咖哩吉列豬排飯 豬排鬆脆可口 味道: 3.5/5

/\ chao chao 餃套餐
包左沙拉同一杯有酒精飲料

日式咖哩吉列豬排飯
豬排鬆脆可口
味道: 3.5/5

Yumyumyum!依家望相打返都仲回味緊🤤呢間餃餃餃子位置方便易搵,就係利東街附近,食完仲可以係利東街行下。好啦,直入正題,講下食物先!呢晚我地要左兩份鰻魚飯同一份八隻既ChaoChao餃子嘩⋯⋯我唔係鰻魚痴,但都覺得佢好好食!燒汁咸甜得宜,咸甜比例大概係6:4。鰻魚冇乜骨,就算有既都係好軟、幼、短,所以食落一d都唔un口。燒汁夠撈飯,唔會食落口寡寡。碗飯睇落細,但食落再加上餃子,份量岩岩好。招牌餃子中規中矩食落夠香脆,唔會乾身得制。返而係餃子與餃子之間好難分開,要分開既好易夾爛。皮薄餡靚,豬肉味香,而且即叫即煎,加分!佢地仲有多款醬汁提供。不過個人覺得ChaoChao餃子已經好夠味,所以冇試到。呢間鋪除左價錢實惠好吸引外,服務都係其中一個令我印象深刻即地方。我地坐bar台位,廚師會同客人傾下計,問下好唔好食,呢下係值得加分既!
Yumyumyum!依家望相打返都仲回味緊🤤

好啦,直入正題,講下食物先!

呢晚我地要左兩份鰻魚飯同一份八隻既ChaoChao餃子
鰻魚飯

碗飯睇落細,但食落再加上餃子,份量岩岩好。
ChaoChao餃子

招牌餃子中規中矩

皮薄餡靚,豬肉味香,而且即叫即煎,加分!

ChaoChao餃子
2019-02-12 609 浏览
我好喜愛吃餃子的! 全部都皮薄餡靚, 咬落啖啖肉汁! 有突破呀我今次, 終於食餃子以外嘅餸 😂😂  🐔 雞翼餃子! 我覺得分番開會好 d, 雞翼皮脆肉嫩, 餃子餡塞得滿滿的, 不過放埋落去就多左, 有點膩! ❌🐖厚切日式煙肉, 頂肚之選! 燒得香脆, 不過太咸, 唔合我胃口!
2019-01-25 954 浏览
呢間主打日式餃子店,午市好多人排隊,今日早啲去,一入去就有位,好好彩午餐選擇都幾多,而且唔算貴, 因餐可選唔同餃子及配烏冬或咖哩飯等, 午餐跟前菜及飲品。我揀咗六隻餃子,配鰻魚飯。 前菜揀咗椰菜,份量都算多,而且好新鮮。餃子煎得好香好脆, 入面有肉汁,幾好味。不過略嫌煎得燶咗少少,加餃子汁一齊食,增添餃子嘅美味。鰻魚飯都夠大碗,鰻魚汁夠多,鰻魚夠滑, 而且仲有啲雞蛋絲,呢個幾好味。加埋啲餃子,其實都好夠飽。午市設有加一,但係食物質素唔錯,90蚊左右非常合理。

餃子

鰻魚飯

午市設有加一,但係食物質素唔錯,90蚊左右非常合理。
餃子
鰻魚飯
今個禮拜終於有太陽啦,無得去旅行,莉莉子就唯有對自己好d食好d啦。莉莉子今日就去左我最鍾意既灣仔飯堂-餃餃餃子餃餃餃子聽聞係來自日本既餐廳,而且分店提供既餃子款式餡料亦非常之多,有生薑、chaochao、牛肉同蒜香味。食開濃味既莉莉子當然揀chaochao啦,餃餃餃子最出色既地方就係餃子包唔算好薄,而且非常脆口,雖然有少少濃邊,但正正就係甘,莉莉子先特別鍾意當然除左餃子,當然要加個飯先會飽肚,莉莉子就另外揀左個鰻魚飯,鰻魚肉厚身,咬開唔會太乾身,而且少少黏口更加好食餃餃餃子既餃子絕對係莉莉子一定推介既餃子,大家經過灣仔絕對要試下

2019-01-20 526 浏览
跟友人路經灣仔,想吃點小食,所以來了餃餃餃子這家店。環境小小的,不過也不算太擠迫,我們這次則被安排至吧枱。我點了三色餃子(海老餃子、蘑菇餃子、蔥餃子)。餃子咬下去挺juicy的,不會煮得太乾。雖然餃子材料有特色,不過味道跟平日的餃子相比不算很突出。價錢偏貴,性價比不高。

2019-01-01 771 浏览
公司在利東街附近好多時都會走到去個頭搵食之前同同事食過呢間響廈門街既日式餃子店好多時都要排一陣隊 不過唔算等好耐1個人去會較易搵位 好快就入得同其他餐廳一樣 呢到都有午餐set我就試左個鰻魚飯拼餃子 估唔到又幾好味雖然呢到主打不是鰻魚飯不過竟然都做得幾出色鰻魚油脂均勻 肉身都厚厚地醬油香甜 亦食到有少許焦香 飯底係珍珠米 撈埋鰻魚汁食 味道剛好咁都食到不錯的鰻魚飯 好有驚喜打正牌做餃子的亦當然不會令人失望日式餃子最重要係個脆底望落煎得有少少過火 不過食落脆卜卜真係令人食完一隻又一隻芽菜都好味 食完餃子熱氣食番注芽菜好似即時無咁上火下次要再黎!
公司在利東街附近好多時都會走到去個頭搵食

好似即時無咁上火

下次要再黎!
2018-12-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
2018-12-09 753 浏览
前往會展展覽前,我想黎個輕食既下午茶,於是只點了個餃子四盛合,內有海老、蘑菇、九條蔥及椰菜豚肉餃子各兩隻,一次過品嚐4種味道。由於一午茶時段仍多人光顧,廚師主動地詢問我想點的食物。上碟時,餃子旁已載有一小碟伴餃子之鹽,似乎已暗示了不必加上其他調味料經已足夠。為它拍照時,已發現每粒餃子均皮薄通透,餡料滿滿。於是,我由海老那邊開始品嚐,熱辣辣既餃子沾上少少白鹽,味道剛好,值得推介。可惜當天時間有限,下次光顧時定必試試其他創意食品。

可惜當天時間有限,下次光顧時定必試試其他創意食品。
2018-12-08
灣仔午市繁忙時段週圍都人頭湧湧,而且餐廳既選擇亦更是多不勝數。繁忙既一週工作,難得來到星期五,當然希望可以吃一點豐盛午餐增加正能量,故選了別具特色既餃餃餃子。餃餃餃子經典既煎餃子味道當然毋容置疑,但午餐配搭既牛筋豆腐飯亦濃郁非常1. 餃餃餃子配牛筋豆腐煮飯先講講餃子,牛筋肉數量比想像中多,而且炆煮得非常軟腍,令人驚喜。而且因味道較香濃,所以廚師選擇以清淡既豆腐佐底係非常明智既選擇當然要講講望打既餃餃餃子,餃子煮法並不是傳統形式,反而是新式日本原塊煎起餃子,餃子皮額外脆嫩,肉味濃,能夠站立至灣仔這個價高地貴既地區,絕對不是簡單

1. 餃餃餃子配牛筋豆腐煮飯

2018-11-03 867 浏览
午餐時間又到,今次係囍帖街附近的一間兩層餃子店。見到咁多人排隊就走去試下,點知等左幾分鐘就有位。叫得餃子店,餃子就必點既,不過佢可以跟烏冬或咖哩飯。前菜個椰菜值得一提,幾新鮮,又爽脆。今次點左個九条蔥餃子,皮薄得黎D肉超香,一咬下去D汁就飛出黎,最後有D蔥香,prefect! 吾想食原味可以試下。總括來說,味道一定冇得輸,不過價格偏貴,同量少。

總括來說,味道一定冇得輸,不過價格偏貴,同量少。
2018-10-23
等候时间
10 分钟 (堂食)
2018-10-22 855 浏览
食餃包食飽! 我好喜愛吃餃子的! 吖, 係薄皮餃子! 厚皮唔 like! 呢間餃子店我去過幾次, 次次都嗌到一枱都係餃子, 我估我應該試勻晒所有😎! 全部都皮薄餡靚, 咬落啖啖肉汁! 好味到我同朋友都研究自不如己開番間....😂😂😂 有突破呀我今次, 終於食餃子以外嘅餸 😂😂🐔 雞翼餃子我覺得分番開會好 d, 雞翼皮脆肉嫩, 餃子餡塞得滿滿的, 不過放埋落去就多左, 有點膩! ❌🐖厚切日式煙肉頂肚之選! 燒得香脆, 不過太咸, 唔合我胃口!
食餃包食飽!

我好喜愛吃餃子的! 吖, 係薄皮餃子! 厚皮唔 like!

🐔 雞翼餃子

🐖厚切日式煙肉
頂肚之選! 燒得香脆, 不過太咸, 唔合我胃口!

用餐时段
2018-10-20 497 浏览
前幾日經過廈門街,發現多左好多唔同餐廳。友人話想食日本野但又唔想咁飽肚就入左呢間餐廳啦。餐廳既廚房同日本個d拉麵店好似都係開放式,衛生情況有保障我地因爲唔太肚餓,叫左佢地既招牌chaochao餃子。餃子即煎,味道好香,但唯一問題係太細件一夾有時會夾左幾件同埋裂開晒,但味道真不錯架!食完又覺得意猶未盡,就再叫左個咖哩飯。我真係好鐘意日式既咖哩飯,甜甜香香的!呢個咖哩飯無肉,但味道好唔錯,我真心推介啊!而且價錢又唔貴,不失為輕食好選擇?

餐廳既廚房同日本個d拉麵店好似都係開放式,衛生情況有保障

而且價錢又唔貴,不失為輕食好選擇?
2018-10-11 506 浏览
今日係灣仔附近午膳,大家係灣仔返工應該知道灣仔午膳的時候真係周圍都要等未,好多人。我第行左好耐,就選擇左日本菜,可能因爲主要面食為主,等候的時間都不算太長。我們點了套餐, 套餐有前菜+面食+餃子,上菜都好快手, 前菜選擇左青瓜十分開胃烏冬彈牙湯汁濃郁配上蔬菜感覺健康,加埋餃子分量好足,一定令你食到好飽。店鋪的日本茶用Ashaki杯裝住,因為茶的顔色和啤酒十分相似,朋友以爲我點左啤酒。如果係附近返工的人,黎呢度食個速食午餐都唔錯。

如果係附近返工的人,黎呢度食個速食午餐都唔錯。
2018-10-04
等候时间
15 分钟 (堂食)
2018-09-21 664 浏览
今日4個同事一齊去食午餐,好彩排隊都唔算等好耐,門外排隊嘅時候已經睇定個menu,所以落單都好快。我叫咗set大盛咖哩吉列豬排丼,個set係配埋蟹子沙律同精選餃子3粒。排隊時已問店員個咖哩係甜定辣,佢話甜咖哩,的確食嘅時候一D都唔辣,但都唔係甜,只有濃厚嘅咖哩味😅塊豬排炸得干咗少少唔夠juicy,不過味道都唔差。沙律D青瓜幾清爽,好食😋餃子係生姜餃子,都唔錯。成set食曬真係超飽,細食女士要考慮下自己嘅戰鬥力先好叫啦。
塊豬排炸得干咗少少唔夠juicy,不過味道都唔差。
沙律D青瓜幾清爽,好食😋
餃子係生姜餃子,都唔錯。
大盛咖哩吉列豬排丼
2018-09-20
等候时间
20 分钟 (堂食)
大盛咖哩吉列豬排丼
2018-09-20 531 浏览
假日下午去到剛好有位,鋪面唔算太大,大家比較親近,黎得食緊係試下餃子先試左海老餃子同Chao Chao餃子,餃子皮薄,蝦係彈牙嘅,點埋醬料好夾,足足18cm長,咁樣上碟比起一隻隻去煎,更加可以鎖住肉汁鮮味,皮邊唔會過硬但Chao Chao餃子煎得可能有少少過火,所以較燶同硬,海老餃子勝跟住重叫左饅魚飯及鴨胸湯烏冬,都屬於一般普遍嘅味道,無大特別,個人認為食餃子真係值得試下,但因為賣點係一口一粒,所以肚餓嘅你一諗下食幾多先飽啦
假日下午去到剛好有位,
鋪面唔算太大,大家比較親近,
黎得食緊係試下餃子先

試左海老餃子同Chao Chao餃子,

餃子皮薄,蝦係彈牙嘅,點埋醬料好夾,
足足18cm長,咁樣上碟比起一隻隻去煎,
更加可以鎖住肉汁鮮味,皮邊唔會過硬

但Chao Chao餃子煎得可能有少少過火,
所以較燶同硬,海老餃子勝

跟住重叫左饅魚飯及鴨胸湯烏冬,
都屬於一般普遍嘅味道,無大特別,

個人認為食餃子真係值得試下,
但因為賣點係一口一粒,
所以肚餓嘅你一諗下食幾多先飽啦