2021-11-13 1181 浏览
我跟男友同樣愛吃😍餃子,只是我偏好中式他卻愛吃日式🎌早前跟男友來到利東街四處逛的時候就發現一間日式餃子專門店🤩, 惟上次未有機會吃,這次特意前來嚐嚐餃餃餃子の5種盛合 $66/10隻(每款兩件)無論有沒有選擇困難症的朋友,都可以點這個同時吃盡🖐🏻5款口味~ 這個組合有:海老餃子、蒜香餃子、洋蔥🧅餃子、咖喱餃子跟秋田米粉皮野菜🥬餃子,每款兩件,有傳統的亦有新派的味道之中比較喜歡🦐海老、蒜香跟咖喱三款,前者蝦肉爽彈,另一款🧄蒜味十足較為惹味,後者咖喱味香但辛辣味不多,能吃到豬肉🐽的味道至於用上秋田米🍚所製的餃子粉皮的確在口感上會有點分別,質感會比較粉薄有淡淡的米香,餡料就是最常見的配搭沒太特別😕京都九条蔥餃子 $34/6隻雞肉芝士餃子 $42/5隻再來兩個比較特別的組合,九条蔥餃子外皮呈💚菠菜綠色,賣相突出,蔥香亦不錯👌🏻這款好吃另一款帶點🥳驚喜,雞肉芝士餃子味道濃郁,咬開裡面有滿滿的🧀芝士漿,但略嫌雞肉🐔量比較少,多吃有點膩首先在我而言,本來對日式餃子有所期待不過更多的只有失望😞(當然男友是非常滿意)餃子size比一般的還要小,吃完也不夠飽肚😩,性價比也不太高,一口就吃完還有最重點餡料不
我跟男友同樣愛吃😍餃子,只是我偏好中式他卻愛吃日式🎌

餃餃餃子の5種盛合 $66/10隻(每款兩件)

京都九条蔥餃子 $34/6隻
雞肉芝士餃子 $42/5隻

還有最重點餡料不算多餃子皮也容易😒穿破,單邊煎餃只有底部稍脆等,都扣了很多分數👎🏻
有餃子🥟當然就有專屬的配料醬汁,非常欣賞店家 在Menu圖文並茂展示吃餃子的點醬汁食法,感覺貼心💕
店家裝潢極具日本🇯🇵特色,無論用色、傢俬跟餐具都跟滲透和風,就像去了一趟偽旅行🧳似的
初時以為🤭只有地下一層,後來知道這裡是樓高兩層的,不過幸好進餐當日我們獲安排在地下一層就座,因為翻查網上照片🖼發現二樓環境真的不太好,要是來到附近的話就要留意💁🏻‍♀️啦~
2021-08-14
2021-10-23 364 浏览
餃餃餃子之五種盛合 $66話說星期六喺灣仔有嘢做,食飯時間就去咗利東街隔離嗰條街,然後見呢間餃子幾吸引就入咗去,同埋覺得餃子應該唔會中伏嘅😂同埋見佢蛋包飯同埋chaochao餃子個樣幾吸引,就入咗去食。點知,一打開個餐牌,我諗有一半嘅餃子都係sold out💩包括佢最招牌嗰隻chaochao餃子,蛋包飯都係平日先供應。即係其實,有一兩樣嘢係賣晒冇得供應超級正常,但係大佬呀,我睇到餃子個一頁,七樣餃子四樣都冇嘅,招牌餃子又冇🥲咁是但啦,嗰日我又肚餓,同埋諗住試多幾樣餃子,就叫咗盛合,雖然嗰五款餃子都唔係隻隻有,有啲轉左另外一款。五種餃子入邊有海老餃子,蒜香餃子,洋蔥餃子,九條蔥餃子,同埋應該係野菜餃子。五種入邊覺得海老餃子係最好食,有啲蝦同埋菜,其他嗰啲我都覺得超級普通,蒜香餃子又唔算特別出味,都係唔同菜同埋肉嘅配搭😅皮就正常,餡料亦都唔係特別多,食完我都唔夠飽,係我朋友都唔夠飽🤷🏿‍♀️覺得自己買啲急凍餃子返屋企自己煎應該都係差唔多,或者去附近八方雲集食餃子仲飽,又要平啲。然後佢仲有加一💩最後食完之後走咗去買蛋撻食先夠飽😂可能佢嘅招牌餃子會好食嘅,但係我應該都唔會再去食第二次。
餃餃餃子之五種盛合 $66

可能佢嘅招牌餃子會好食嘅,但係我應該都唔會再去食第二次。
2021-10-21 273 浏览
早排行過灣仔想食個light lunch☺️所以見到呢間餃子店就入咗去啦🙂入到去睇餐牌發現原來係日本過江龍😲日本嗰邊都幾多分店📍食落仲有驚喜添👍🏻餃餃餃子の5種盛合🥟分別有海老餃子,蒜香餃子,洋蔥餃子,咖喱餃子,秋田米粉皮野菜餃子各2隻✌🏻餃子皮薄餡料足夠👍🏻雖然因為唔算好大隻一啖食得晒🤣而且點左醋食所以食落唔會話好大分別🤣不過都食得出嗰款餃子應該要有嘅味道😋特別想講海老餃子🦐食落好似蝦餃嘅味🤣海老拌麵🍜食落可能會覺得有少少油🤌🏻不過始終拌麵我覺得可以接受🤟🏻味道都幾好而且啲麵質都幾好食☺️同平時食沾麵嗰啲麵有啲似😗🟢白桃活乳酸梳打🍑飲落去就係同個名一模一樣🤣唔算好甜不過記得攪勻先飲☺️Asahi生啤🍺
早排行過灣仔想食個light lunch☺️

飲落去就係同個名一模一樣🤣
唔算好甜不過記得攪勻先飲☺️

Asahi生啤🍺
2021-10-14 186 浏览
Chao Chao餃子啱啱煎好嘅餃子 熱辣辣餃子餡料質感柔軟 餃子肉餡鮮 皮薄肉多口感層次大概有三層煎完要快d食 如果唔係d餃子就會分唔開 痴埋一舊牛筋豆腐煮陪日本白飯醬汁係結合牛嘅精華 加上辣油 送飯一流牛肉細細粒容易食 肉質唔會太韌 啱啱好一啖牛一啖飯😋😋 令人回味無窮*但係有樣失望嘅係:我滿心期待嘅牛筋 居然係蒟蒻😫😫但係我要重新 佢地嘅嘢好好食 連蒟蒻都好入味好好食😋😋😋佢地仲有個set 係餃子set 配小菜😆🙏🏻

Chao Chao餃子

但係我要重新 佢地嘅嘢好好食
連蒟蒻都好入味好好食😋😋😋

佢地仲有個set 係餃子set 配小菜😆🙏🏻
2021-09-27 153 浏览
食物Texture一流 ,炸野皮勁脆🤩不過啲野普遍都幾咸🤪要做好腎病風險管理價錢正常啦,每人$170左右食左2個前菜,2碟餃子, 1碗烏冬, 1份章魚丸, 1條魚😋 特別推介:$38章魚小丸子 外皮脆內爆漿 熱辣辣$45大阪烏冬 麵質煙韌 湯底香 不過餃子同小食都真係咸😅食完要灌水
食物Texture一流 ,炸野皮勁脆🤩
不過啲野普遍都幾咸🤪要做好腎病風險管理
價錢正常啦,每人$170左右

特別推介:
$38章魚小丸子 外皮脆內爆漿 熱辣辣
$45大阪烏冬 麵質煙韌 湯底香

不過餃子同小食都真係咸😅食完要灌水
夜遊灣仔 距離十點堂食時間得返105分鐘 店員話8:15要截單 望望手錶 已經8:13嗯 ...好肚餓 唔諗啦 勿勿忙忙點餐 然後再仔細睇吓四圍 紅色裝修好有日本嘅氛圍 你一言 我一啖啤酒 週日嘅晚上 少一點煩惱吧🍴ChaoChao餃子套餐 HKD98套餐附16件一口餃子/蟹子沙律/Asahi啤酒•一口餃子 手指尾嘅大小 煎得較膿 一夾就散 有待改善•蟹子沙律 漏單 明明已經只係雪櫃拎出嚟🥲🍴炸雞肉芝士餃子 HKD42新鮮炸起漲卜卜 芝士可以拉絲 推薦!🍴炸蠔 HKD24/3件正正常常啦 冇咩特別 價錢算平🍴海老餃子 HKD45係煎咗嘅蝦餃 味道唔算特別 係蝦肉切碎溝埋咗豬肉~🍴咖哩烏冬 HKD48估唔到香港會有湯咖哩烏冬咖哩夠濃唔會杰撻撻 配料有油揚 蜜糖豆 蘑菇 等 好有日本家常味道🍴海老拌麵 面頭有芽菜 荀絲 香葱 櫻花蝦麵條夠煙韌 雖然有少少油 但係味道適中 配料都足夠撈哂成個麵💬難得喺香港搵到間咁日式嘅過江龍餐廳味道雖然一般般 但可以解吓思鄉之愁😂🚩餃餃餃子 灣仔廈門街31號地下

🍴ChaoChao餃子套餐 HKD98
套餐附16件一口餃子/蟹子沙律/Asahi啤酒
•一口餃子 手指尾嘅大小 煎得較膿 一夾就散 有待改善
•蟹子沙律 漏單 明明已經只係雪櫃拎出嚟🥲

🍴炸雞肉芝士餃子 HKD42
新鮮炸起漲卜卜 芝士可以拉絲 推薦!

🍴炸蠔 HKD24/3件
正正常常啦 冇咩特別 價錢算平

🍴海老餃子 HKD45
係煎咗嘅蝦餃 味道唔算特別 係蝦肉切碎溝埋咗豬肉~

🍴咖哩烏冬 HKD48

灣仔廈門街31號地下
用餐时段
  • 雞肉芝士餃子
2021-09-20 50 浏览
餃餃餃子 (灣仔)📍 灣仔廈門街31號地下中秋到來 緊係要影下利東街既燈籠影到餓去附近搵間餐廳食一行埋去見再非常日式餃子店的裝修心中惦記既思鄉病又發作決定去試下伏🌯🍖🍱🧆🍳菜式🌮🍙🥗🍕🍔(5🌕滿分)1. 海老蔥油伴麵 🌕🌕配料好多有好多海老乾、蔥、荀、芽菜、豬肉條麵條好好食係粗身 QQ 彈牙果種 有d似台式手工麵不過有d咸2.海老餃子🌕餃子餡係蝦仔同豬肉D蝦比較細 唔係好新鮮 梅梅地粉粉地咁….最差嘅係啲餃子煎到成塊餅咁D皮黐到實一實完全夾唔開一夾就爛晒啲餡跌晒出嚟完全係餃子皮同餡分開食….3.炸雞肉芝士餃子🌕🌕🌕尼個正常好多入面有滿滿既芝士反而雞肉就比較少上菜時熱辣辣係新鮮炸號嘅感覺 算不錯4.chao chao 餃子🌕普通菜肉餃 繼續係一pat野咁夾唔開5.咖哩烏冬配菜有雜菜、豆卜(?)烏冬係手打烏冬好彈牙咖哩湯底有果種日本家庭式餐廳既味道好日本算係今餐最有日本味道既野食7.Asahi/白桃乳酸梳打/柚子梳打正常野 冇咩特別❇️溫馨提示❇️~8:15就截單~8:45就要走人
餃餃餃子 (灣仔)
📍 灣仔廈門街31號地下

🌯🍖🍱🧆🍳菜式🌮🍙🥗🍕🍔
(5🌕滿分)

1. 海老蔥油伴麵 🌕🌕
配料好多
有好多海老乾、蔥、荀、芽菜、豬肉條
麵條好好食
係粗身 QQ 彈牙果種
有d似台式手工麵
不過有d咸

2.海老餃子🌕
餃子餡係蝦仔同豬肉
D蝦比較細 唔係好新鮮 梅梅地粉粉地咁….
最差嘅係啲餃子煎到成塊餅咁
D皮黐到實一實
完全夾唔開一夾就爛晒
啲餡跌晒出嚟
完全係餃子皮同餡分開食….

3.炸雞肉芝士餃子🌕🌕🌕

4.chao chao 餃子🌕
普通菜肉餃 繼續係一pat野咁
夾唔開

5.咖哩烏冬
配菜有雜菜、豆卜(?)
烏冬係手打烏冬

正常野 冇咩特別

❇️溫馨提示❇️
~8:15就截單
~8:45就要走人
呢間位於灣仔廈門街既日式餃子專門店係日本大阪既過江龍🐉,平日lunch time總係大排長龍👭🏻👭🏻,難免令人好奇到底有幾吸引🧐 呢日就同同事排隊等左大約10分鐘,入到去發現店內既格局好日式🇯🇵,瞬間令人好懷念係日本吃吃喝喝既歡樂時光😢.餃子店原來係有兩層,當日我地被安排坐到樓上雅座💁🏻‍♀️,二樓係個有四張4人檯同一組員工儲物櫃既密室(有部冷氣既😆),感覺其實比較似係員工休息室🤨 而我地都一致認為雖然呢度既空間較樓下寬敞,但係就幾有廢墟感😂.呢度平日上午11:45至下午5點都會供應lunch set,最基本既會包左3選1既前菜、餃子🥟、主食🍛同飲品(汽水🥤/茶🍵),價錢取決於客人所揀選既主食,最平既68蚊就有交易,最貴個款就88蚊(未計加一)餃子有4個選擇,基本既包左8件佢地既名物Chao Chao一口餃子🥟,覺得唔夠食既可以加12蚊轉做12件😈,又或者係加錢轉做5件野菜豚肉餃子🐷($5)或係海老餃子🦐($10),整體黎講彈性幾大,係豐儉由人既一餐🙆🏻‍♀️******************************🍴自家制香辣青瓜漬🌶🥒青瓜爽脆,辣味🌶既後勁都幾犀利,d辣會係喉嚨湧上黎

🍴自家制香辣青瓜漬🌶🥒
青瓜爽脆,辣味🌶既後勁都幾犀利,d辣會係喉嚨湧上黎🥵食得辣既同事對於呢客青瓜漬既辣度表示滿意🙊

🍴涼拌芽菜
芽菜冰冰涼涼❄️帶芝麻香,不過就略嫌偏鹹😥
🍴鹽麴新鮮椰菜
美其名新鮮椰菜其實就係生椰菜淋上鹽麴既汁🤭
椰菜口感爽脆帶鹹鮮,食落都幾過口癮既👌🏻

🍴Chao Chao一口餃子🥟
根據menu所見,呢款名物有3大特色:1️⃣脆薄多餡,皮餡比例2:8 可以令多餘既油分溢出出但保留返餡料既味道;2️⃣由人手每日包製🤲🏻,3️⃣所使用嘅肉類同蔬菜都係嚴選出黎✨

Menu亦圖文並茂教大家用兩隻碟分別盛載餃子豉油同味噌醬,食得辣既朋友可以加埋辣醬🌶落去豉油度,之後先食一啖原汁原味既餃子,再蘸上兩款唔同既醬汁✌🏻
經我地試味之後,餃子豉油偏鹹得黎帶酸;味噌醬既味道有d似中式豆瓣醬,而辣醬既味道亦同樣偏鹹,完全唔似係辣醬😓
至於餃子係一排8件咁煎,每件大小就真係只得一口,底部稍脆但兩邊餃子皮只有對摺並無封口,所以食落無乜肉汁,大概呢個就係佢地所強調既特色(1️⃣)吧😑

另外,由於餃子係一件貼一件,加上餃子皮較薄,用筷子🥢撕扯落黎既時候好容易就撕爛埋旁邊個件,坦白說本人真係唔多欣賞呢款特色餃子🤦🏻‍♀️
✨牛筋豆腐煮配日本白飯🍛 ($72)
係日本當地唔同地方食過幾次牛筋煮都好出色,煮得夠腍之餘就連魔芋都好入味,所以當見到呢度有牛筋豆腐煮都抱有期待🤩

可惜既係呢度既牛筋完全唔係我想像中既個回事,牛筋不但無筋仲要係煮過頭既牛肉粒,口感偏乾柴🥴加埋佢個醬汁食落甜甜地鹹鹹地又辣辣地,真係百味交雜😂
至於碗白飯🍚雖然係粒粒飽滿既珍珠米,但係口感就偏乾,試過一次就算😓
✨咖喱炸雞蛋包飯🍛 ($82)
呢度既蛋包飯原來係將雞蛋皮蓋於白飯🍚之上而唔係包覆住d白飯,真係顛覆左我地對蛋包飯既認知😂

炸雞🐔外皮香脆唔會好厚炸粉,肉質多汁夠大件,不過個咖哩就只有色水,質感比較稀無正宗日式咖喱個種濃稠感,味道亦偏淡,大概只適合d想食咖哩又唔想要重口味既朋友…..😶

✨日本照燒鰻魚飯🍛 ($88)
鰻魚肉質幼嫩食落似係真正既鰻魚而唔係橡膠口感既個種,可惜個鰻魚汁就有d鹹,勉強合格✔️

🍴綠茶 (凍)
綠茶可以揀熱/凍,味道似麥茶多過綠茶,不過不失🤔
👧🏻人均消費:$80 (另+10%服務費)
😋味道指數:3/5
💰抵食指數:3/5
🪑環境指數:3/5
💁🏻‍♀️服務指數:3/5
👍🏻再訪指數:3/5
📍餃餃餃子
地址:灣仔廈門街31號地下
⏰營業時間:08:00–19:00 (Mon–Fri);
08:00–20:00 (Sat–Sun)
2021-08-08 302 浏览
路過試下呢間餃餃餃子,晚上7點左右入去有2枱客。入到去見到係日式裝修,不過比較舊,唔好expect好靚同好乾淨。餃子店理論上餃子🥟係會好突出,所以嗌咗一份16枚餃子。餐牌仲有介紹點樣配搭佢嘅醬汁更好😋再叫多個日式忌廉雞肉蛋包飯,叫嗰陣唔知日式咖喱蛋包飯🍛係咪同左面個日式忌廉雞肉蛋包飯一樣價,所以問下,不過侍應姐姐無答我🤷🏻‍♀️淨係話星期一至五先有😂所以到而家都係一個謎🧐希望唔係印漏啦😜呢個飯突出之處係$68做到一人份食唔飽份量🤭同埋好有KFC白汁雞皇飯嘅感覺🙂實在令人驚嘆❗️再有一個令人欽佩之處,就係佢個蛋包飯係包唔到個飯,而係好似冚被咁樣,冚住個飯😶‍🌫️其實個飯應該改名做「蛋冚飯」👇🏻餃子係一口餃子,我諗係兒童餐嘅一口係冇錯😎有啲燶,冇咩特別,唔係出色。$28雞軟骨,唔需要太大期望,都係翻熱製品。埋單$153,原來收加一,睇唔出😅

希望唔係印漏啦😜

日式忌廉雞肉蛋包飯

呢個飯突出之處係$68做到一人份食唔飽份量🤭

餃子係一口餃子,我諗係兒童餐嘅一口係冇錯😎
有啲燶,冇咩特別,唔係出色。
Chao  Chao餃子

$28雞軟骨,唔需要太大期望,都係翻熱製品。
日式脆炸雞軟骨

埋單$153,原來收加一,睇唔出😅

2021-08-08
2021-08-03 214 浏览
開完會咁啱經過見冇乜人就試吓$38 得五隻餃子煎得唔脆不特止重要啲餃子皮厚過我張卡片套塊餃子皮仲有yick味認真唔得惠康急凍大阪王將餃子好過佢Terrible !!! Overpriced !!!!!!!!!!!!!!!!!!The ratio of meat and skin is like 0.5 to 1…The skin is soft and soggy instead of crispyThe attitude of the cashier is cold and poker face
開完會咁啱經過見冇乜人就試吓
認真唔得
惠康急凍大阪王將餃子好過佢

2021-08-03
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
2021-07-14 166 浏览
呢間小店之前黎過都覺得幾好今日再來知道小店座位唔多好彩只係等一張檯點左~咖喱餃子咖哩味道幾出一食已經好覺鍾意咖哩味既可以試下~餃子小拼呢個有四隻味餃子(各兩隻)有九條蔥餃...海老餃....蒜香餃同洋蔥餃九條蔥餃子幾香而且賣相已經好綠色好有蔥的感覺海老餃就堅有大隻蝦好以食緊日式迷你蝦餃咁反而蒜香同洋蔥就味唔太出但皮好薄呢個好讚
呢間小店之前黎過都覺得幾好

呢個好讚
2021-07-10
  • 九條蔥餃子
2021-07-06 127 浏览
第一次Call Uber 外賣送到家中:又貴又唔好食:餃子既縮水又唔熱,柚子梳打又細杯青魚一樣一啲都唔熱吃其他魚旦粉外賣都保持溫度,好味過佢,抵食過佢,又此一次,不會再試!

柚子梳打又細杯
青魚一樣一啲都唔熱
外卖送餐
2021-06-24 189 浏览
#dinner #灣仔 難得夜晚冇落雨,可以去遠少少食ʕ •ᴥ•ʔ係灣仔站出嚟行幾步就見到呢間餃子店,見openrice上好多正評就一於試吓,點知係好多細節位都好失望!(´・_・`).首先入到去揀咗吧檯坐,檯上面有攤水,但隔離檯仲衰有隻碗同筷子,所以就冇再調位。跟著店員叫我地掛個袋係吧檯下面的掛鉤上,但係一睇,個掛鉤係正兩隻腳中間,要擘大對腳先掛到個袋( ;´Д`)個袋已經算細都要夾著個袋坐,點解個設計咁唔人性化?快餐店都唔會咁啦( ・᷄ὢ・᷅ ).終於落完單之後突然身邊一聲巨響,嚇咗一嚇,原來係店員除口罩呻鼻涕,都有用紙巾掩蓋口鼻嘅,係嚇親姐(^_^;)。然後就望住餐廳師傅間唔時玩吓電話,再間唔時整吓野食。.餃子4種盛合🥟原本係有海老餃子、九條蔥餃子、洋蔥餃子同蒜香餃子,各兩隻嘅。除咗綠色好明顯睇得出係蔥餃同海老餃有蝦之外,其他兩種食落都好蒜,唔知邊隻打邊隻( ・᷄ὢ・᷅ )可能比較細隻,餡少啲,食唔出,同埋用筷子夾個陣同隔離餃子痴住好易夾爛個皮。牛筋豆腐飯🐂🍚呢個就幾好食嘅,幾濃味,仲有啲好似蒟蒻嘅嘢幾得意ʕ •ᴥ•ʔ見到有食評仲話佢好食過啲餃子添!不過再次睇到個飯畢得幾求其。咖喱烏冬🍜呢
#dinner #灣仔

餃子4種盛合🥟
4種餃子盛合
4種餃子盛合

牛筋豆腐飯🐂🍚
牛筋豆腐飯

咖喱烏冬🍜
呢個也不錯,咖喱不太濃不太淡啱啱好,烏冬都幾好食有咬口,仲有啲蘿蔔薯仔配菜,份量剛剛好ʕ •ᴥ•ʔ
咖喱烏冬

Chaochao餃子🥟
呢個餃子再細啲,真係一口,味道同普通餃子差唔多,好易夾爛嘅問題係同其他餃子一樣嘅( ;´Д`)
chaochao餃子

總結:感覺好似食緊機場餐廳咁,個樣就做到似模似樣,食落總係差咁啲,份量比較少,返去仲要食多餐。好多細節都幾求其,有少少失望,不過如果想輕食嘅話都ok嘅!ʕ •ᴥ•ʔ
2021-06-11 2442 浏览
我以前曾經光顧日本餃子食品專門店「餃餃餃子」,位於「黃埔」「百寶坊」地下的分店,不過我一直覺得「餃餃餃子」的日式煎餃煎得頗香,餃子餡料裡面的肉類包羅萬有,牛肉、雞肉、豬肉一應俱全。而且當時的「餃餃餃子」營業作風相對比較進取,還有向光顧「餃餃餃子」的食客提供印花卡,每次光顧消費一定金額就有贈送印花,收集足夠印花就可以換取折扣優惠,或者贈送小食或者飲品。可惜「餃餃餃子」「黃埔」分店已經關門結業,只剩下位於「灣仔」「廈門街」地下旁邊分店繼續營業,我光顧「灣仔」分店的時候,分店舖位在「廈門街」裡面,不太容易找,「餃餃餃子」裡面的食品實際數目也不算多。期間我發現現在「餃餃餃子」,居然還有製作和提供,表面淋滿大量白色甜味「忌廉」醬汁,還有大量已經去骨雞肉的「日式忌廉雞肉蛋包飯」。可惜我偏偏在下午茶時間,才上門光顧「餃餃餃子」。我自問我現在已經沒有耐性,沒有時間再等候「餃餃餃子」晚市來臨的一刻,所以最後只在「餃餃餃子」下午茶裡面,點了一有五種口味煎餃子的餃子套餐食品「餃餃餃餃の5種盛合」。至於飲品方面,「餃餃餃子」始終不是台灣菜餐廳,而是日本菜餐廳,所以實在難以奢望「餃餃餃子」會有手調台式水蜜桃紅茶

白桃活乳酸梳打

至於飲品方面,「餃餃餃子」始終不是台灣菜餐廳,而是日本菜餐廳,所以實在難以奢望「餃餃餃子」會有手調台式水蜜桃紅茶飲品,只發現到「白桃」加上「乳酸」而成的酸甜飲品「白桃活乳酸梳打」。
餃餃餃餃の5種盛合

「餃餃餃子」製造的「白桃活乳酸梳打」飲品裡面給我的味道感覺,主要來自乳酸飲品裡面的酸甜味道感覺,至於「白桃」果汁甜味雖然沒有「乳酸」那麼濃厚,但是我仍能透過味覺而感受到「白桃」果汁的甜味。

至於「餃餃餃子」的下午茶「餃子」食品「餃餃餃餃の5種盛合」裡面,所有「餃子」其實都是體積不大的日式「煎餃」,而且日式「煎餃」底層實際口感煎得不算很香脆,很容易因為用筷子夾的關係,而令「餃子」皮破損。

結果我在享用「餃餃餃子」被我筷子不小心挖爛的「煎餃」實際過程,變得需要步步為營,以防止「煎餃」裡面的餡料,意外從「煎餃」裡面跌出來。結果口感最彈牙的「海老餃子」,餃子皮反而最快破損、崩潰和瓦解。

雖然「海老餃子」裡面的餡料「海老」,「海老」蝦肉質地新鮮,「海老」實際上的口感感覺是最彈牙,但是「海老餃子」的皮在我用筷子輕輕隨便一夾,餃子皮已經被筷子完全撕開,餃子變得體無完膚。

反而味道最辣的「咖喱餃子」,「咖喱餃子」表面皮的質地,卻是五款餃子口味裡面最堅韌,最不容易被筷子挖爆的一款。至於其他餃子方面,最左邊的「米粉皮野菜餃子」可能是因為我最先享用,所以餃子外型保持完整。

「米粉皮野菜餃子」口感比較有韌性,不過餃子裡面的餡料實際上,只是一般免治「豬肉」混合蔬菜而已,所以「米粉皮野菜餃子」實際上的味道相對比較平淡,只有來自「野菜」跟「豬肉」的甜味而已。

至於剩下的「蒜香餃子」跟「洋蔥餃子」,由於都使用濃味蔬菜配料,所以蔬菜味道取代豬肉,成為餃子裡面主要甜味來源,豬肉味道反而無關重要,下次如果再光顧,我寧願選擇濃味「海老餃子」和「咖喱餃子」好過。
2021-05-16
等候时间
12 分钟 (堂食)
白桃活乳酸梳打
餃餃餃餃の5種盛合
2021-05-28 186 浏览
睇佢menu 幾好,配搭上都好日本style, 以為可以好放鬆好relax 品嚐。前菜嘅芽菜凍到差唔多冰點,出水出到當湯飲Chao Chao 餃子,痴埋一大片,夾唔開,要成餅食?分得開都皮肉分離冇隻完極。咖哩飯又唔夠熱失望到極點。。。。
前菜嘅芽菜凍到差唔多冰點,出水出到當湯飲
咖哩飯又唔夠熱
失望到極點。。。。