2019-08-26 727 浏览
好似話呢間野個老闆真係係日本人黎架!今日同個朋友黎個 Quick Lunch,又唔想食飯,所以去左食個拉麵,終於食到呢間成日經過既風雲丸拉麵!睇睇餐牌,佢主要分為兩類,沾麵及拉麵兩款,另外都仲會有炒飯及小食等,所以其實選擇都幾多,如果揀好咗,就係右邊嗰張落單紙度畫低,再比店員就可以啦由大門開始,成個環境裝潢都好日本架,搞到真係好想去日本囉!一開始先黎個小食,食個唐揚炸雞先!都幾正架,一碟有5大件,我地兩個人食,每人都有兩至三件我地揀左原味,雖然無其他醬汁,不過味道已經好夠,炸到外脆內軟既佢,咬開件雞,入面仍有肉汁架!值得一試先介紹呢個我朋友叫嘅,豚骨魚介味玉沾麵,呢個沾麵係餐廳其中一個主打嘅麵款之一,麵同醬汁分開,而且佢嘅醬汁仲用一個石頭鍋裝住,上枱嘅時候可見,非常滾熱辣,而且香氣撲鼻,非常吸引佢嘅特色就係當你食每啖麵嘅時候,將適量嘅麵放入右邊嘅石頭鍋醬汁入面,除咗可以食到佢嘅熱辣辣溫度之外,佢嘅味道亦都係最濃郁極為香濃嘅豚骨魚介醬汁,將軟硬度啱啱好嘅麵條放落去,麵條嘅掛湯能力非常高,所以完全食到呢個醬汁嘅精髓,非常出色而我就叫左呢個豬骨魚介拉麵,雖然佢冇沾麵咁有特色,但係佢呢個味道都
好似話呢間野個老闆真係係日本人黎架!

由大門開始,成個環境裝潢都好日本架,搞到真係好想去日本囉!

而我就叫左呢個豬骨魚介拉麵,雖然佢冇沾麵咁有特色,但係佢呢個味道都唔錯㗎,一大塊嘅豚肉係入面,拉麵當中亦唔花巧,所以可以重點放喺佢嘅醬汁方面

同樣地,每一啖拉麵都可以食到呢個湯底嘅香濃味道,拉麵嘅掛汁能力其實真係好高,所以每一啖拉麵都非常好味,完全食盡呢個湯底豚骨魚介既味道
2019-08-18 38 浏览
今天和男朋友到尖沙咀食飯大家都突然想吃日本拉麵最後選擇了這一間 — 風雲丸有沾麵亦有拉麵可以選擇這裡的沾麵麵有不同分量可以選擇400g以下都是免費豚骨魚介味玉沾麵豚骨厚厚一大片 入口軟綿 魚介湯汁上桌熱辣辣 味道濃濃 魚香味重400g麵條 粗身的麵條 掛汁效果好 沾滿湯汁冷暖選擇了溫麵 吃下去帶麥香 好味道這款有配溫泉蛋 吃拉麵必備呀豚肉魚介拉麵男朋友就喜歡吃拉麵 點了這一款拉麵麵條硬度選了適中 麵條別下去彈牙豚肉和沾麵的那款也是一樣的魚介湯底比沾麵的淡一點 味道清甜綿綿帶魚香海苔對我而言 海苔也是必點的點上湯汁和麵條一起吃 別有風味 正
今天和男朋友到尖沙咀食飯

海苔
對我而言 海苔也是必點的
點上湯汁和麵條一起吃 別有風味 正

2019-08-15 48 浏览
之前同朋友行過風雲丸,覺得佢嘅外面好吸睛好有日本風,而朋友話哩間拉麵平時好多人排隊,於是今日咁岩喺尖沙咀,就入去試一試有幾好味。由於今日冇時間食lunch,餓到差不多5:15先有機會去食個麵,於是我就膽粗粗叫咗個䐁骨魚介味玉沾麵,仲要叫左個特盛size(有 400g嘅麵)。因為之前冇食過所以唔知道究竟唔同size嘅麵有幾多,今日試過之後真係好想講,千祈唔好咁貪心🤣,因為”特盛”真係好大碗。如果正常一個女仔嘅食量,”大盛”已經食到好飽!由於我叫咗又唔想浪費,所以迫於無奈都要食晒成碗麵,好彩我一向都係橡根肚,咁大碗都難唔到我。講返碗麵,其實麵質有啲似烏冬,而塊叉燒,肥嘅部份好肥,瘦嘅部份好瘦,係冇中間嘅!所以肥嘅部份一定要同麵一齊食,如果唔係就好膩。至於個湯底果然係精華所在,本身都好掛麵,食完之後我叫侍應加啲清湯再飲,真係弊傢火,湯有魚嘅味道,好飲到唔停得口,食咗咁大碗麵都仲可以飲到咁多湯,證明個湯真係唔簡單!

䐁骨魚介味玉沾麵
2019-08-14
䐁骨魚介味玉沾麵
2019-08-15 19 浏览
早排同家人出TST食野有朋友介紹我地食呢間朋友之前話食過灣仔分店果間話味道非常好👍燒汁羽根餃子餃子煎得好香淋左燒汁同加左d芝麻味道提升不少唐揚炸雞炸到金黃色好靚炸得香脆yummy豚骨魚介味玉沾麵最期待係個汁好香濃d麵超彈牙原隻龍蝦味玉沾麵流心蛋好香滑啊龍蝦有好多膏蝦肉有彈性同好鮮味第一次食米雪糕真係有o米係入面味道清新好特別ps叫原隻龍蝦味玉沾麵有雪糕送抵啊peach soda唔錯唔會太甜整體感覺唔錯呢度環景幾靚位置近K11都幾方便
早排同家人出TST食野

呢度環景幾靚
位置近K11
都幾方便
2019-08-15 24 浏览
自從上年年頭係日本WH完返香港之後,就好似冇食過日式拉麵。 今日突然好想食日式餃子,又醒起風雲丸係開店初期送餃子做promotion,估計佢既餃子應該唔差,所以就黎試下。一坐低就揀野食,揀左個豚骨魚介沾麵,同當然要order 餃子啦。 落單前咁岩睇到,用apps做佢地既會員,可以用$15加一份餃子,慳成$20緊係花下時間整啦。落完單無耐好快個沾麵就到左,可能因為當時成間鋪得我一個呱🙊🙊其實我以前對沾麵冇咩好感,因為食完三田製麵所果個沾麵,咸到痴線,之後就唔係幾敢食。 之後係日本食小店既沾麵先慢慢有返d信心去食🤣風雲丸既沾麵係岩我唔味既,掛唔掛到湯,呢d個唔識食。 但至少我個麵沾完湯食落口唔會太咸,但又食到魚介湯既味道。 麵質睇落去幾似烏冬,反而又唔係好似拉麵🤣🤣因為我唔係好肚餓加上又叫多左份餃子所以唔敢叫咁多麵,只叫左200g。 但估唔到原來200g真係好少,得2啖到。 真係好彩我本身唔肚餓😂 下次去會叫返大份d,唔係好似食=冇食當個沾麵食左一半,餃子終於到。 我經已即刻食第一個,可惜佢既溫泉已經係微微暖,差少少到室溫既程度。 涵入面菜肉既比例應該係菜多d,只食到菜味,食唔到肉味,亦

當個沾麵食左一半,餃子終於到。 我經已即刻食第一個,可惜佢既溫泉已經係微微暖,差少少到室溫既程度。 涵入面菜肉既比例應該係菜多d,只食到菜味,食唔到肉味,亦都食唔到餃子入面既肉汁,所以對呢個餃子都幾失望。 可能佢再熱d會好食d,不過唔明點解店入面只有我一個客出品都可以唔熱😢😢

總括黎講,呢間我係會有下次既,只不過唔會再食餃子,會叫其他小食或只食拉麵

2019-08-14
  • 豚骨魚介沾麵
2019-08-14 22 浏览
這間位於尖沙咀的風雲丸,以日式沾麵為主,款式不算太多,但勝在質素比同行高,價錢亦都算合理,所以每日午市都全場爆滿。石燒濃厚豚骨魚介沾麵沾麵要了正宗冷麵,麵質煙韌有咬口,軟硬適中,魚介湯以石鍋盛上,上枱時湯還滾,湯底鮮味而且濃郁,豚肉厚切大片,表面燒至有焦香,肉腍帶油脂香。石燒牛油玉子豚角飯原個石鍋飯熱辣辣送上枱,表面舖滿了豚肉粒及流心蛋,一邊攪拌一邊聽到吱吱聲,飯底有層香脆的飯焦,豚肉粒半肥瘦十分juicy。唐揚炸雞炸雞保留了雞肉肉汁,不會太乾太硬,而且表面粉漿又落又脆。

石燒濃厚豚骨魚介沾麵

石燒牛油玉子豚角飯

唐揚炸雞
炸雞保留了雞肉肉汁,不會太乾太硬,而且表面粉漿又落又脆。
2019-08-11 23 浏览
成日經過都有很多人排隊,就去試試係唔係真係咁好食!首先叫了人氣沾麵石燒豚骨沾麵沾麵比較失色,麵質無彈性,"1 pat pat咁" 係我形容食咁多不同日本沾麵來計最差的一次豚肉非常入味質地淋身容易入口, 另外沾面湯底都非常之嘢味唯獨是沾麵比較失色原味炸雞加配有味飯這個配搭令我非常驚喜 炸雞外脆內軟非常juicy, 在家配有料飯非常配合果汁汽水提子味感覺很像日本的有氣果汁啤酒幸好炸雞非常惹味,否則白排一趟希望沾麵有代改進
成日經過都有很多人排隊,就去試試係唔係真係咁好食!
首先叫了人氣沾麵

石燒豚骨沾麵

原味炸雞加配有味飯

果汁汽水提子味
感覺很像日本的有氣果汁啤酒

幸好炸雞非常惹味,否則白排一趟
希望沾麵有代改進

2019-07-28
2019-08-11 23 浏览
收工去尖沙咀行街 看到這家燈光閃爍的拉麵店門口有牌寫著星期一第二碗半價 就試下選擇都多 有沾麵 有拉麵我和老公都叫了沾麵 還有一份枝豆貼心的準備了多一個碟放枝豆皮上菜的時間不久 很快就有 座位旁邊有教學教沾麵的食法沾麵分了麵和湯 夾起麵沾湯吃湯底很濃 麵條彈牙 將麵輕輕沾一沾湯都很夠味原來他們的秘制叉燒用了上等豚肉,低溫慢火浸煮超過十小時,肉很淋,也夠大塊 另外 溏心蛋煮得剛剛好 是一整顆 不像其他麵店只有一半 不會太熟 最後order了兩份雪糕 米味和紅茶味 很特別 米味內有米粒 很有趣的口感 整體很滿意這家店
收工去尖沙咀行街 看到這家燈光閃爍的拉麵店
上菜的時間不久 很快就有 座位旁邊有教學教沾麵的食法
沾麵分了麵和湯 夾起麵沾湯吃
湯底很濃 麵條彈牙 將麵輕輕沾一沾湯都很夠味

2019-08-08 28 浏览
星期日出尖沙咀行街, 喺K11附近行過見到有間食沾麵嘅叫風雲丸, 喺出邊望入去覺得幾靚同埋價錢都幾大眾化就入咗去試吓 😛 我哋兩個人叫咗一個原味既豚骨魚介味玉沾麵同一個辛辣味嘅沾麵,仲叫咗一份小食(辛辣唐揚炸雞)~呢度叫嘅面,可以揀唔同嘅份量,我哋兩碗都揀咗300 gram大盛~ 味道方面,原味個份個湯好濃,亦比起辛辣嗰份多咗一隻溫泉蛋個面質感幾好, 有少少似烏冬~ 有個熱石鍋裝住嘅湯,味道唔錯至於辛辣味左份就真係幾辣, 搞到我一路食一路狂飲冰水! 兩碗面都配有一件大燒豚肉, 食落去唔算太油, 非常香口 ~ 熱辣辣咁食真係唔錯,冬天食應該更有風味至於個炸雞味道都相當唔錯, 亦都係比較辣, 好似我咁唔食風太辣嘅話個人建議食原味會好啲。整體來講,風雲丸既食物都唔錯, 加埋平民化嘅價錢,CP值相當高

經常經過風雲丸都會見到門外排了一條長長的人龍 見咁啱今日唔係食飯時間唔使等位 一於入去試試 睇下係咪真係咁好食先無論店外店內都充滿日式風格 猶如置身在日本當地 店內設有半開放式廚房 可以一睹廚師炮製美食的風采沾麵和拉麵是餐廳的主打食物 亦有小食及飲品提供 圖文並茂相當吸引揀好咗心選食物之後 在餐紙上落order 揀選自己喜歡嘅麵質軟硬度 走蔥 小油 走荀……相當貼心豚骨魚介拉麵$88先品嚐一口湯底 湯底非常濃郁 充滿豬骨香味及魚介的鮮味滑滑捋捋有嚼勁的麵條 口感爽滑而且彈牙 有豐富嘅麥香味瀨戶內海優質鰯魚製成之魚介粉 充滿魚嘅鮮甜味道 令整個湯底變得濃郁 叉燒又厚又軟熟 肥瘦適中 有種入口即溶嘅感覺豚骨魚介沾麵$88湯底夠濃夠張力之外 亦有片極大的叉燒及蔥花 是極之香口惹味的選擇熱騰騰的石鍋盛著沾麵醬汁 溫度相當高 湯底耗費超過十小時熬煮的豚骨湯底 基本上是汁而不是湯的感覺沾麵湯底非常濃厚 精髓都落在湯底之中 掛麵程度令人滿意 極粗的麵身口感極好 用來吃濃厚湯汁最配 令人大有滿腹之感

豚骨魚介拉麵$88
先品嚐一口湯底 湯底非常濃郁 充滿豬骨香味及魚介的鮮味

滑滑捋捋有嚼勁的麵條 口感爽滑而且彈牙 有豐富嘅麥香味

豚骨魚介沾麵$88

2019-08-07 35 浏览
這天朋友在尖沙咀收工,就相約在附近晚飯,選了這間就在K11附近的日本麵店,之前在灣仔試過不錯,今次主要想試試拉麵及梅酒。裝飾佈置都很有日本🇯🇵風味。拉麵🍜 $88 - 拉麵口感適中,加上湯帶點濃稠及肥美嫩滑的豚肉,很實在的感覺枝豆 $20 - 翠綠新鮮野菜 $20 - 份量頗多,主要是芽菜及椰菜,健康好味燒汁羽根餃子🥟 $38 - 餃子饀料有菜及肉,配上燒汁十分滋味中野梅酒$38 - 味道清甜易入口中野梅酒 $38 - 第一次飲梅酒,清清甜甜的感覺很易入口幸好我們都早到,吃飽出到門口已大排長龍😝
枝豆 $20 - 翠綠新鮮

野菜 $20 - 份量頗多,主要是芽菜及椰菜,健康好味

中野梅酒$38 - 味道清甜易入口

中野梅酒 $38 - 第一次飲梅酒,清清甜甜的感覺很易入口

幸好我們都早到,吃飽出到門口已大排長龍😝
2019-08-07 17 浏览
上星期放工,同朋友去反位於尖沙咀既風雲太食沾麵,太耐冇去;吾知食物質素有冇改變呢?環境方面,由於太受食客歡迎;所以也坐滿左食客,有需要時要排隊等入座!豚肉魚介味玉沾麵:麵既份量是由客人自由選擇的,份量由200g到400g費用全免;今次我就揀左特大400g。麵為粗身的,食落更加有口感;沾下豚肉魚介既醬汁,咸咸地幾好味。依款沾麵包左味玉和灸燒豚肉,味玉是流心蛋;而灸燒豚肉雖然外觀上見到好似好肥,但原來全是肉,肉質又吾硬又吾乾;所以我自行再次加了配料。羽根餃子:餃子底部煎得好脆口,入面帶有少許豬肉和蔬菜粒;點埋餐廳既餃子汁,酸酸地好開胃啊!飲品:食熱辣辣既沾麵同時,可加飲品降溫!日本柚子雪葩:雪葩有濃郁既柚子味,味道清新。

飲品:食熱辣辣既沾麵同時,可加飲品降溫!

日本柚子雪葩:雪葩有濃郁既柚子味,味道清新。
2019-08-04 34 浏览
一直期待左食沾麵到幾耐,所以上網搜尋過,特登嚟試吓風雲丸。呢度特色係石鍋沾麵,石鍋新鮮熱辣滾住上枱,另外,麵既份量200 300 400g到係免費選擇,呢樣係幾貼心!但係失望在,叫左咖哩湯。。真係咸到食2啖就不能入口我算食得咸。。但真係過份咸!普遍來講都係普普通通,價錢都唔算平價。總括嚟講都係試一次就算
一直期待左食沾麵到幾耐,所以上網搜尋過,特登嚟試吓風雲丸。
但係失望在,叫左咖哩湯。。真係咸到食2啖就不能入口
我算食得咸。。但真係過份咸!
普遍來講都係普普通通,價錢都唔算平價。
總括嚟講都係試一次就算
2019-08-04 22 浏览
風雲丸食過不下三次今次又黎到尖沙咀店夜晚唔使等位照舊揀左豚骨魚介沾面今次舊叉燒同平時有d唔同好似係邊邊嘅角咁雖然係咁 佢依然好淋個沾汁偏濃味加埋d檸檬汁撈落個面係一流🤣今次食左唐揚炸雞 個雞幾juicy建議大家食原味就好會跟檸檬角
風雲丸食過不下三次

今次食左唐揚炸雞 個雞幾juicy
建議大家食原味就好
會跟檸檬角

2019-08-01 41 浏览
今次是第二次來風雲丸,上次食過覺得不錯所以就帶埋朋友來。今次算是滿足了我上次的小小遺憾,因為上次午膳時段來,沒有龍蝦沾麵,今次特意選擇晚餐時段,所以可以嘗試到龍蝦沾麵了。賣相非常非常吸引,足足一整隻龍蝦放麵上,滿滿地膏,叫人胃口大開。我選擇了冷面,十分彈牙。麵條掛汁,所以味道十分足。味道方面,其實沒我想像中全是濃郁的蝦味,因為它除了蝦味,也帶有很濃的香料味,大概也有濃郁的黑椒味,所以其實味道層次就蠻多的,我覺得重口味喜歡香料的朋友會比較喜歡飲品就叫了波子汽水,算是懷念一下童年,可惜店員服務太周到了,直接幫我開了汽水,我沒有機會再次感受按下波子的快感😂值得一提的是叫龍蝦沾麵有雪糕送的哦,有幾款口味,大概也是柚子、紅豆之類,但有款比較特別的,它的口味是“米”,所以我特意點了這款。個人覺得米味道就不算突出的,反而很重奶味,當是牛奶雪糕吧。