2019-08-15
之前同朋友行過風雲丸,覺得佢嘅外面好吸睛好有日本風,而朋友話哩間拉麵平時好多人排隊,於是今日咁岩喺尖沙咀,就入去試一試有幾好味。由於今日冇時間食lunch,餓到差不多5:15先有機會去食個麵,於是我就膽粗粗叫咗個䐁骨魚介味玉沾麵,仲要叫左個特盛size(有 400g嘅麵)。因為之前冇食過所以唔知道究竟唔同size嘅麵有幾多,今日試過之後真係好想講,千祈唔好咁貪心🤣,因為”特盛”真係好大碗。如果正常一個女仔嘅食量,”大盛”已經食到好飽!由於我叫咗又唔想浪費,所以迫於無奈都要食晒成碗麵,好彩我一向都係橡根肚,咁大碗都難唔到我。講返碗麵,其實麵質有啲似烏冬,而塊叉燒,肥嘅部份好肥,瘦嘅部份好瘦,係冇中間嘅!所以肥嘅部份一定要同麵一齊食,如果唔係就好膩。至於個湯底果然係精華所在,本身都好掛麵,食完之後我叫侍應加啲清湯再飲,真係弊傢火,湯有魚嘅味道,好飲到唔停得口,食咗咁大碗麵都仲可以飲到咁多湯,證明個湯真係唔簡單!
䐁骨魚介味玉沾麵