2005-10-28 7 浏览
本來打算同個老友去尖咀食,不過佢未放工,唯有就下佢去番葵芳食。係葵芳搵間坐得較好又好食的地方真係好困難。忽然想起呢度,我又係N年冇o黎過。我o地每人都叫個set dinner,有餐湯、主菜及甜品,而主菜就大家share食。餐湯要了意大利雜菜湯,普通啦,勝在多雜菜。主菜係木瓜火雞三文魚沙律及燒羊扒併三文魚闊條麵。沙律份量幾大,又好足料,不過如果沙律的材料是新鮮的話,難食極有限。另外燒羊扒併三文魚闊條麵唔錯,羊扒只是略燒得過火,但味道總好過我早幾日在中環食$2xx的baby lamb。最後甜品才是重頭戲,雖然只是餐送的甜品,但絕不馬虎,不是一個普通的雪榚球或喱,而是熱辣辣又脆的waffle配上大大個的芝麻雪榚,又熱又凍的感覺真係好刺激,我fd驚我唔夠喉,還俾埋佢個半份俾我tim
係葵芳搵間坐得較好又好食的地方真係好困難。
忽然想起呢度,我又係N年冇o黎過。
餐湯要了意大利雜菜湯,普通啦,勝在多雜菜。

今日老細請LUNCH, 去O左lee 度食, 一去到已經企o左好耐都無人理, d waitress 好似好busy o甘, 一路行o黎行去, 根本無人會理你......之後係o甘衝入去先入到去!期間d services 都幾唔得o下, 好明顯人手好唔夠!!3 個人要o左2個set lunch($57@), & 一個三文魚salad, d food 上得好慢, 同事差唔多食完個淡而無味o既意粉salad 先上, 慢到嘔.......salad 一般水準only , 有3件煙三文魚, 有d 菜ar, & 蜜瓜, 不過我好憎d salad 汁!!最正常只係杯hot 檸檬茶!仲有, 食完d o野十世都唔上dessert!!!!!!!!!!!dessert 只係一球牛奶公司雪糕......我feel 呢度都幾唔得o下, 我一定唔會再o黎!!!!!

o既意粉salad 先上, 慢到嘔.......

最正常只係杯hot 檸檬茶!

dessert 只係一球牛奶公司雪糕......

我feel 呢度都幾唔得o下, 我一定唔會再o黎!!!!!
2005-08-10 2 浏览
餐湯唔得,忌廉莧菜湯及忌廉南瓜湯都是一樣淡淡的,不夠濃,沒什麼cream味~$30好唔得囉~就因為喝了這麼一個唔得的湯,食主菜時覺得好驚喜!因為好得!不知什麼Cod Fish天使麵,Cod Fish好正!外層脆脆的,內裏鬆軟~ 白汁煙肉蘑姑意粉中間有隻生蛋,拌勻了意粉頗滑~好味~Dinner set 有餐湯、主菜、甜品、飲品,算不錯吧?下次去試Fish & Chips!
Dinner set 有餐湯、主菜、甜品、飲品,算不錯吧?
下次去試Fish & Chips!
2005-07-21 3 浏览
成年幾無黎食set lunch,等我仲專成冒住被熱溶的危險,同個係新都會返工的friend出黎食餐quick lunch聚舊。除了杯咖啡keep 到水準之外,其他可以說是乏善可陳。意大利雜菜湯:偏稀餐飽:唔熱主菜:(鴨胸忌廉汁天使麵) 忌廉汁太濃,好漏,一“pat”, 浪費了天使麵雪糕:上臺時已經溶緊喇如果唔係我friend張8折卡–不過真係唔得,幾多折都係咁話。

意大利雜菜湯:偏稀
餐飽:唔熱
雪糕:上臺時已經溶緊喇

2005-06-10 9 浏览
哈哈,咁又搞掂今個月o既presentation啦,開心!!! >v< 完左後,點可以唔請自己食返餐好o既呢?不過o係葵芳,餐廳選擇唔太多,o係新都會行左一陣,最後揀左睇落環境最靚o既風月堂~ (其實以前有間法國菜環境最靚,不過執左...) Lunch-time去到,都幾多人,要等位~ 好彩係好free o既星期五,咁就慢慢等~ 侍應俾左個靚位我,good~ 午餐有六款選擇,由於心情靚,款款睇落都幾吸引;最後要左西京銀鱈魚南瓜便當set~ 要得日式set,無理由唔跟麵鼓湯;心情好o既我,連平日唔鍾意o既Miso都覺得好味~ 便當o既銀鱈魚&南瓜就更加美味(呢個冇bias,係真係好食),味道幾rich有fusion feel,唔止係日式感覺~ 想飲凍飲,so飲品要左Iced Tea,都okay;其實無preference o既話,要熱飲會仲正;正o既意思係container別緻~ 最後仲有一小球Ice cream,滿足哂啦~  ** 不過lunchtime人多,侍應會好忙,落單/埋單都要等頗耐...至於態度就唔錯~ ** 另外主菜size其實偏細,男仔會爭d~

** 另外主菜size其實偏細,男仔會爭d~
2005-05-02 0 浏览
以前間唔中幫襯哩間餐廳,印象中食物不過不失,前兩星期剛巧要約人食飯,貪佢啲梳化舒服,就又揀咗哩間。點知~~~我地一行八人,攞位時雖然未齊人,但佢竟然帶我地去張六人枱,後來隔離嗰張二人枱走咗,我地先至可以坐得舒服啲。由於商場做promote,我地攞左張coupon諗住有九折,點知個waitress竟然又話個promote係商場自己做既,實情係佢地餐廳晚餐冇九折。於是乎同行除咗兩位老媽之外,其餘各人聽到當堂扯火。話晒個商場係新鴻基既,班waitress竟然講到好似新鴻基呃我地,佢地餐廳係唔會接受哩張coupon咁。跟住個waitress再講講下先至話餐廳係承認張coupon,但晚餐唔用得。但張coupon仔淨係寫住話不適用於套餐,而我地得三個人嗌套餐,其餘都散嗌。於是又拗多兩句,跟住佢又再話同一張單嗌咗套餐其餘即使散嗌都冇折。於是我就叫佢地分單,佢先至懶係大方咁話見我地咁多人,幫你分單做埋個折頭咁喎... 我地拗時得個waitress喺度前言不對後語,隔離個黑衫manager扮忙喺度執櫃,係都唔肯過嚟當面交待。真係唔知佢地明唔明咩係service既!一路上菜既時候,啲waitress/ma

一路上菜既時候,啲waitress/manager都係黑口黑面,個manager仲砰一聲將壼熱水攞落枱度啲刀叉度,結果倒瀉淋落同行友人條褲度。做錯事後嗰個黑衫manager只係講咗一句sorry,然後就順手攞我地枱面用緊既紙巾抹水,反而個waitress醒目識得攞多兩張紙巾嚟抹... 結果攪咗幾分鐘,最後都係由我地自己動手先至抹得乾全部既水... 然後又花咗數分鐘先至嗌到人俾番啲紙巾俾我地用... 唉!如此服務!
呢次早早地, 趁全民食飯rush hour(8pm)前入去, 好好彩坐到全場剩下一排非吸卡位, 好滿意.同狗老公兩個人叫左銀鱈魚套餐/金菇牛肉烏冬+和風雞翼套餐, 兩個當晚套餐每位under80, 食物份量岩岩好. 個餐本身(包生果)+麵豉場+餐飲+甜品環境確實不錯, 木地板同主體色所有裝修都好夾, 卡位上有一個小cushion, 墊腰又得, 攬住食又得便當銀鱈魚煎得好適中, 連帶少少一件炸蕃薯都唔油mini carrot一粒粒入口甘甜, 好味烏冬餐d金菇牛肉pack得實, 唔會一夾即散, 幾好甜品d 格仔餅脆得好, 點一點雪糕球送食至正餐飲熱檸茶d陣容感到意外, 仲以為一杯過就算, 原來係三樣野, 一碟檸檬片, 一set有耳優質茶杯連碟, 及一煲仔西式連茶包的特色玻璃茶壼, 真係一set嘆茶餐裝咁款, 無風景但去欣賞個茶壼都唔錯順帶一提, 初時一心想食便當, 一眼掃過餐牌, 快快手叫左98蚊的銀鱈魚便當, 但order後轉番78蚊銀鱈套餐, 點解? 皆因waitress後來話番兩者分別只在於少左一串串燒, 佢問轉唔轉, 平咁多當然轉番套餐, 呢下令人覺得, 比著第2度, d伙計好可能

個餐本身(包生果)+麵豉場+餐飲+甜品

便當銀鱈魚煎得好適中, 連帶少少一件炸蕃薯都唔油

mini carrot一粒粒入口甘甜, 好味

烏冬餐d金菇牛肉pack得實, 唔會一夾即散, 幾好

甜品d 格仔餅脆得好, 點一點雪糕球送食至正

順帶一提, 初時一心想食便當, 一眼掃過餐牌, 快快手叫左98蚊的銀鱈魚便當, 但order後轉番78蚊銀鱈套餐, 點解? 皆因waitress後來話番兩者分別只在於少左一串串燒, 佢問轉唔轉, 平咁多當然轉番套餐, 呢下令人覺得, 比著第2度, d伙計好可能好機械式地同你寫菜比廚房乜都唔理就算, 但佢果一刻少少的提醒, 經已留下一個好印象.

總體食物表現屬上佳評級.
2005-03-27 5 浏览
雖然上次食唔係太太好食,今次去都係因為抵食又大大份,包食飽你!我今次叫左個好似叫牛肉炒拉麵!份量比起上次既湯意粉少.巳唔合乎我去幫襯既原因了...至於個炒麵就ok 啦,不過都幾多油下呀~味道就夠味~幾好既!
雖然上次食唔係太太好食,
今次去都係因為抵食又大大份,包食飽你!

我今次叫左個好似叫牛肉炒拉麵!
份量比起上次既湯意粉少.
巳唔合乎我去幫襯既原因了...
至於個炒麵就ok 啦,不過都幾多油下呀~
味道就夠味~幾好既!
2005-03-26 0 浏览
公眾假期前夕八點半黎到都幾虛冚,三個人等左成半個鐘先有位,好鬼肚餓呀...咖喱豬扒飯:吉列豬扒炸得好鬆脆,一d都唔油,肉質鬆軟,搞到我都忍唔住食左兩舊...不過肉本身唔夠味,咖喱汁亦偏稀同淡,但媽咪照清碟叫左個set dinner,有包(嘉記餐包,熱熱地咁啦),湯(金寶湯),大蝦帶子扁意粉(帶子燒得幾香,大蝦穿上竹籤黎燒,我怕麻煩冇食,呀好話冇乜味,意粉少得可憐,真係得兩"住"),甜品係雪糕窩夫,人地主菜都未食完就夾硬上甜品,搞到食得黎球雪糕都融晒,唉...蜜桃燒海鮮沙律(個名係咁上下):呢個竟然係最遲黎,落單時冇為意呢個沙律係熱食既,原來都幾大碟幾足料,燒過既海鮮幾香,配埋個酸酸地既沙律汁都幾開胃,只係稍嫌個汁酸左d,同埋唔係咁鍾意佢落左d煙肉粒. 但呢個算係整得幾有誠意架啦.跟set既咖啡係一貫既日式風格,口味偏淡但都幾香.個人好鍾意佢地既薄身咖啡杯,同日式咖啡好夾. 呢度既食物唔算好好味,係勝在款式多,同埋都算坐得舒服,只係侍應長期唔夠同全程黑口黑面, 服務就要改善啦

[媽咪食]咖喱豬扒飯:吉列豬扒炸得好鬆脆,一d都唔油,肉質鬆軟,搞到我都忍唔住食左兩舊...不過肉本身唔夠味,咖喱汁亦偏稀同淡,但媽咪照清碟

[呀妹食]叫左個set dinner,有包(嘉記餐包,熱熱地咁啦),湯(金寶湯),大蝦帶子扁意粉(帶子燒得幾香,大蝦穿上竹籤黎燒,我怕麻煩冇食,呀好話冇乜味,意粉少得可憐,真係得兩"住"),甜品係雪糕窩夫,人地主菜都未食完就夾硬上甜品,搞到食得黎球雪糕都融晒,唉...

[我食]蜜桃燒海鮮沙律(個名係咁上下):呢個竟然係最遲黎,落單時冇為意呢個沙律係熱食既,原來都幾大碟幾足料,燒過既海鮮幾香,配埋個酸酸地既沙律汁都幾開胃,只係稍嫌個汁酸左d,同埋唔係咁鍾意佢落左d煙肉粒. 但呢個算係整得幾有誠意架啦.

2005-03-13 8 浏览
都係第一次去食ja,哈哈!昨日叫左個tea set,心想以為tea一定好細份,點知係好大份ga!真係好抵食!我叫左帶子蝦湯意粉,係蕃茄湯黎ge!我覺得個湯淡到好似飲水咁,雖然帶子同蝦都各有3隻,好抵,但係好唔掂,次等貨都不如,一d鮮味都冇,帶子好硬似食膠,係意粉最好,硬度ok,又多!餐飲叫左熱檸茶,倒埋都有成2份ga!朋友叫左蜆肉白汁意粉,佢話好好食,不過我覺得份量細左d,同冇咩蜆肉~
都係第一次去食ja,哈哈!
昨日叫左個tea set,
心想以為tea一定好細份,點知係好大份ga!
真係好抵食!

我叫左帶子蝦湯意粉,係蕃茄湯黎ge!
我覺得個湯淡到好似飲水咁,
雖然帶子同蝦都各有3隻,好抵,
但係好唔掂,次等貨都不如,
一d鮮味都冇,帶子好硬似食膠,

係意粉最好,硬度ok,又多!
餐飲叫左熱檸茶,倒埋都有成2份ga!

2005-02-26 7 浏览
前言:某天跟老媽到這兒吃下午茶,點了一份夾餅和兩杯飲料。 1. 豆腐雪糕夾餅:近四吋厚的甜點!即製的香脆窩夫夾餅配以豆腐雪糕作餡料,一字記之曰:「正」!窩夫夾餅較「百佳xxx」香脆新鮮。(至於那些豆腐雪糕,吃不出豆腐味,若告訴我這只是雲哩娜味,我大概沒異議!) 2. 凍杏仁咖啡:凍咖啡配以杏仁糖漿、杏仁片、鮮忌廉泡沫和一個雪糕球。料多味足!相當滿意。 2. 凍水果茶:紅茶配以鮮水果塊,感覺新鮮,不俗!註:週五下午,入坐率只有三成,清靜好坐。
前言:某天跟老媽到這兒吃下午茶,點了一份夾餅和兩杯飲料。
2. 凍水果茶:紅茶配以鮮水果塊,感覺新鮮,不俗!
註:週五下午,入坐率只有三成,清靜好坐。
2005-01-25 6 浏览
夏天有一晚去食飯坐低覺得好鬼死熱一問之下先知壞0左冷氣0的待應好似唔知點咁~總之就好似唔多理你投訴你同佢講話好熱佢就:哦~..咁都得呢間野0的野食都ok不過唯一最差係呢度唔多夠人手見0的侍應小姐真係不停咁做.人地等位比飛人又係0個幾個落單、上菜、埋單又係0個幾個
夏天有一晚去食飯
坐低覺得好鬼死熱
一問之下先知壞0左冷氣
0的待應好似唔知點咁~
總之就好似唔多理你投訴
你同佢講話好熱
佢就:哦~..
咁都得
呢間野0的野食都ok
不過唯一最差係呢度唔多夠人手
見0的侍應小姐真係不停咁做.
人地等位比飛人又係0個幾個
落單、上菜、埋單又係0個幾個
2004-11-19 3 浏览
班員工得閒傾下計又冇野做..間野有位又要人地出去等!有個女員工service 勁差~做野唔快又偷看人地寫ge 意見...甜品唔錯~
班員工得閒傾下計又冇野做..
間野有位又要人地出去等!
甜品唔錯~
居住在葵涌區的我,有時懶得專程出去搵食時,荃灣和葵芳的食店,便是最好選擇了,這一區,要找一些坐得舒適點的西餐廳,數埋都唔知有無十間,呢間係葵芳區都打滾左幾年,係集團式經營,和那間和超市同名的日式西餐廳,風格有點相似,不過食物就不盡相同了,試過既食物,如下:海鮮薄餅:材料其實只是蟹柳之類既急凍野,不過就幾脆口,又唔會好油膩,如果芝士多點,會更加好食~~煙三文魚燴蟹籽意粉:呢個既意粉軟硬適中,不過d配料就少得可憐,同個價錢來說,好似唔係好成比例0羅雞扒銀鱈魚定食:呢度既定食都幾貴,成九十幾蚊架,加埋一,仲唔過百??魚都幾滑,扒是煎的,但又唔會好油,飯就食得出係珍珠米,不過就唔係好夠熱,麵豉湯就同道道食既差不多,照燒牛肉卷定食:個汁就幾好味,不過牛肉有d un,金菇就過左火石鍋燒牛肉雜錦飯:比韓國餐館食既水準,還有點距離,d材料就差不多,不過個汁就無咁好味,底部個飯,又唔係好做到,有飯蕉既效果,總之就好一般啦!!惠顧過三四次左右,呢度既甜品,好過正餐,例如窩夫,烘得好脆口,而選擇也有好幾種,而這類亦有tiramisu,水準都尚算ok,而芭菲都幾好味,不過就略嫌呢d甜品,太多忌廉~~至於咖啡,
居住在葵涌區的我,有時懶得專程出去搵食時,
荃灣和葵芳的食店,便是最好選擇了,這一區,
要找一些坐得舒適點的西餐廳,數埋都唔知有無十間,
呢間係葵芳區都打滾左幾年,係集團式經營,
和那間和超市同名的日式西餐廳,風格有點相似,不
過食物就不盡相同了,

試過既食物,如下:

海鮮薄餅:材料其實只是蟹柳之類既急凍野,
不過就幾脆口,又唔會好油膩,如果芝士多點,
會更加好食~~
煙三文魚燴蟹籽意粉:呢個既意粉軟硬適中,
不過d配料就少得可憐,同個價錢來說,
好似唔係好成比例0羅
雞扒銀鱈魚定食:呢度既定食都幾貴,成九十幾蚊架,
加埋一,仲唔過百??
魚都幾滑,扒是煎的,但又唔會好油,飯就食得出係珍珠米,
不過就唔係好夠熱,麵豉湯就同道道食既差不多,
照燒牛肉卷定食:個汁就幾好味,不過牛肉有d un,
金菇就過左火
石鍋燒牛肉雜錦飯:比韓國餐館食既水準,還有點距離,
d材料就差不多,不過個汁就無咁好味,底部個飯,
又唔係好做到,有飯蕉既效果,總之就好一般啦!!

惠顧過三四次左右,呢度既甜品,好過正餐,例如窩夫,
烘得好脆口,而選擇也有好幾種,而這類亦有tiramisu,
水準都尚算ok,而芭菲都幾好味,
不過就略嫌呢d甜品,太多忌廉~~

至於咖啡, 一般啦,如果日式西餐廳來說,呢度都算貴
得黎,唔係咁值,比多少少錢去sogo café 好過,
不過葵芳無選擇下,呢度坐得幾舒服,係燈光問題,
有點昏昏欲睡感覺,不過都算係咁啦!!

四分主要比甜品
(非会员)
2004-08-17 3 浏览
前言:睇完戲,她嚷著要到此店飲野。食物:a. 三色夾餅b. 香蕉班戟c. 凍杏仁榛子咖啡d. 凍鮮果蘇打評語:a. 三色夾餅:有四片烤得香脆可口的waffle 夾餅、一個巧克力雪糕球、一個芒果雪糕球、以及一個草莓雪糕球。一冷一熱,好有趣;好高脂肪甜點的我,吃得心花怒放!b. 香蕉班戟:有兩件包裹成四方體的香蕉班戟。每件由一片略硬的班戟皮包裹著約四片香蕉薄片,以及至少三湯匙已打發的鮮忌廉。愛好鮮忌廉者,必試。我女友對住D鮮忌廉就扁晒咀!我當然義不容辭地放入口裡,好讓她笑容再現!c. 凍杏仁榛子咖啡:內有榛子糖漿、日式蒸餾咖啡、雲尼娜雪糕球、杏仁片。色、香、味俱全,我的首選!d. 凍鮮果蘇打:新鮮水果塊、配以蘇打水,refresh 之選,味道清淡,OK 啦!註:週日午茶時段,只有八成滿,可能此商場食店選擇多!每次吃過此店的甜點,女友對於我這個好甜點的大男人,總是投以怪怪的目光!男人愛吃甜,有罪麼!!!
前言:睇完戲,她嚷著要到此店飲野。

食物:
a. 三色夾餅