2008-12-07 30 浏览
Dinner here on Friday night, ordering冇燒過既燒牛脷,其實係普通咸牛脷叮番熱, 跟住係帶子凱撒沙津,都ok,但有d咸; 主菜鵝肝伴牛扒是熱食最好的,有肉汁及牛味;最後係甜品雪糕窩夫,非常好味!
2008-12-01 11 浏览
前陣子去過旺角分店,這次路經就來這間分店叫了︰忌廉海鮮意粉、紅豆綠茶窩夫、香蕉芒果pancake等忌廉海鮮意粉等了半小時才到,真的很慢,幸好服務不錯,味道很好,很多海鮮,蝦很爽口紅豆綠茶窩夫︰很香很好吃香蕉芒果pancake︰賣相有點粗糙,pancake形狀沒有上次在旺角(8月)食那麼精緻,但味道一樣的好吃還是會有空就光顧的用了九折coupon~
前陣子去過旺角分店,這次路經就來這間分店
叫了︰忌廉海鮮意粉、紅豆綠茶窩夫、香蕉芒果pancake
紅豆綠茶窩夫︰很香很好吃
還是會有空就光顧的
用了九折coupon~
  • 紅豆綠茶窩夫
日期: 10月30日 (星期四)今晚放工做完物理治療,去葵芳會合餓著肚的老婆之後,見時間不早的關係(大約9點正),因此決定到葵芳新都會廣場的風月堂吃晚飯 (平常晚飯時間蠻多人排隊的),哈,真的無咩人排隊,不知是否因為過了晚飯時間,還是因為近排的金融超級風暴所影響,所以一到達就可直入有位,正。坐下點好菜後,見檯上的花兒很特別,當然就是把她拍了下來啦... 我覺她的造型很特別,有趣嗎?第一味是紫蘇三文魚天使麵,價錢為 HKD75。當將天使麵放進口時,感到很香的香草味,除感到麵條 lim lim之外,更因加入了的青翠幼菜苗,感覺更是清新。惟一要從雞蛋裡挑骨頭的是就這個天使麵有一點點乾,而咸味也好像有點淡;但那種清新 lim lim 的感覺卻掩蓋了這些的挑剔。可想而知這個麵的味道真的很很好。隨後來的是野菌腸片奄列飯,價錢為 HKD75。雖然不是老婆所想要的蛋包飯(而是一塊蛋皮蓋住內裡的飯),但,真的不得了,第一口放入口的感覺和飯味是和在日本吃的蛋包飯非常非常相近,蛋的香味和幼滑,飯的軟硬適中和 juicy lim lim 香味,再加入調配適宜的茄醬時,味道真的 Ichiban,食得很感動,絕對
日期: 10月30日 (星期四)

第一味是紫蘇三文魚天使麵,價錢為 HKD75。

可想而知這個麵的味道真的很很好。

隨後來的是野菌腸片奄列飯,價錢為 HKD75。

雖然不是老婆所想要的蛋包飯(而是一塊蛋皮蓋住內裡的飯),但,真的不得了,第一口放入口的感覺和飯味是和在日本吃的蛋包飯非常非常相近,蛋的香味和幼滑,飯的軟硬適中和 juicy lim lim 香味,再加入調配適宜的茄醬時,味道真的 Ichiban,食得很感動,絕對絕對值得推介!
紫蘇三文魚天使麵,價錢為 HKD75
野菌腸片奄列飯,價錢為 HKD75
紫蘇三文魚天使麵,價錢為 HKD75
野菌腸片奄列飯,價錢為 HKD75
  • 紫蘇三文魚天使麵
  • 野菌腸片奄列飯
2008-09-17 7 浏览
唔想去太遠,所以約了爸媽到附近食飯,今次人多可以試多幾種款色。日式炒烏冬及照燒豬扒炒烏冬兩款賣相很相似,而且又同一時間上枱,以為味道一樣,只是有否豬扒分別,先食豬扒烏冬,才知這個味道很濃,充滿照燒汁味道,相反再食日式炒烏冬味道就淡口很多,而且味道還帶點微酸。其實兩者只相差$5,大家一致認為寧願加多$5了。咖哩煎豬扒飯-傳來一陣日式咖哩香,不是濃濃的咖哩,可能有蘋果及菠蘿關係,食落有種清香味道,只嫌咖哩汁不多,份量不太夠用來撈飯。可能有10幾日沒有食豬肉的原故,豬扒很有驚喜,煎得香口鬆化,最重要是沒有一朕雪味。辛辣牛肉蛋包飯-餐牌的圖是鮮艷的橙紅色,很吸引原來貨不對版,真實與圖是相差很遠,令人食慾大減。至於味道,連老豆不嚐辣的都覺毫絲不辣,可況我是頗辣的人,而肥牛已預計沒有肉味,且肉質很粗糙,蛋也煎得很老。一場來到,當然甜品是不可缺,左選右揀下,最終要了三球雪榚的和風雪榚窩夫,有雪榚有熱辣辣的窩夫,對我來講當然好食啦。

日式炒烏冬及照燒豬扒炒烏冬
咖哩煎豬扒飯
辛辣牛肉蛋包飯
和風雪榚窩夫
2008-08-26 9 浏览
又講多次,我很喜歡吃蛋,最近頗迷一款與蛋有關的菜式,就是蛋包飯~  而原來,風月堂的咖哩牛肉蛋包飯很好吃呢!雖然其貌不揚,但幼滑細嫩的煎蛋,配上濃濃的日式咖哩汁,卻是意想不到的惹味;而牛肉其實是肥牛,不但更加索味,半肥瘦質感也比淨瘦肉美味許多,最後飯內加入適量提子乾也豐富了口感與味道。 其他的咸食就一般了,海鮮pizza沒有口感,煙三文魚蟹籽意粉調味不錯又不夠彈牙,辣肉腸蕃茄意粉夠彈牙了,味道卻酸咸不勻十分糟。 平時甜品是較有保証的,但是次都例外了: 朱古力芭菲-不知為何,今次成品十分水,芭菲杯內的蛋糕都被「朱古力水」浸透了,雖然我愛吃質感帶濕的蛋糕,但這也太過了...綠茶紅豆夾餅-風月堂的紅豆製品不錯,十分香甜,今次配上熱暖鬆脆的夾餅,又是十分好吃,不過風月堂的雪糕味道一般,包括綠茶味。 下次再去,都必定要encore蛋包飯!!

而原來,風月堂的

其他的咸食就一般了,
海鮮pizza沒有口感,
煙三文魚蟹籽意粉調味不錯又不夠彈牙,
辣肉腸蕃茄意粉夠彈牙了,味道卻酸咸不勻十分糟。

平時甜品是較有保証的,但是次都例外了:

下次再去,都必定要encore蛋包飯!!
樣衰但好好食的奄列飯
渣渣地的意粉
水得滯的新地
紅豆夾餅不錯
樣衰但好好食的奄列飯
  • 咖哩牛肉蛋包飯
2008-05-10 29 浏览
因為家姐有生日coupon,送雪山一個!所以去左high tea~叫左一個餐(日式小食拼盤+凍啡) + 蘋果茶 + 火焰雪山日式小食拼盤唔好味!有炸多春魚+鰻魚壽司+雞串燒+牛串燒+餃子~全部野都唔熱,整定哂砌出黎咁~失望~飲品好一般!送的那個原價60幾蚊的雪山就幾好~好大個!蛋白滑溜!內裡的雲o里o拿雪糕好味!
叫左一個餐(日式小食拼盤+凍啡) + 蘋果茶 + 火焰雪山

日式小食拼盤唔好味!

有炸多春魚+鰻魚壽司+雞串燒+牛串燒+餃子~
全部野都唔熱,整定哂砌出黎咁~失望~

飲品好一般!送的那個原價60幾蚊的雪山就幾好~
好大個!蛋白滑溜!內裡的雲o里o拿雪糕好味!
Pokka 跟它有點相似, 賣的是日式, 不過, 食物水準變差了, 另一間 suzuki, 食物選擇不足, 且貴! 呢間好耐都無黎, 卞位好座, 入座前仍有下午茶餐, $42! 老公叫了雜菜牛肉鍋烏冬, 加凍朱古力! 烏冬細細碗上, 有點硬, 麻麻地鍾意食粗既烏冬! 鍋內都幾多餸, e.g. 津白, 豆腐, 菇類...! 朱古力大大杯, 偷飲了一啖, 唔太甜, 唔錯! 我叫了蕃茄海鮮湯意粉, 加檸水, 佢既餐具好 elegant, 好鍾意! 個湯底唔算太濃, 不過, 見到有蕃茄蓉, 餸就真係唔多, 一隻青口, 一隻蝦, 魚肉等等 , 但我食完呢個迷你版都好飽, 相信叫正餐要二人分享! 呢度既甜品選擇好多, 可惜我唔鍾意食雪糕, 凍既又唔食得, 與它們無緣了!

烏冬
湯意
茶具
湯意
茶具
2008-05-02 2 浏览
舊年已經開始假期到風月堂lunch / dinner ,今年就更加多,因為攞咗張八折vip 加上剛完畢滙豐咭甜品一送一之下差唔多每逢星期六都唔駛諗去呢度食 風月堂最抵食既係午餐和晚餐相比, 首先價錢平一半(lunch:$6x~$75, dinner:$135) 只係少咗個沙律或湯, 全部嘢一樣第二係款式, lunch有六,七款式, 但dinner 反而得四個款式 餐牌內既菜式,全部都十分精美, 當中以我愛人經常叫的海鮮湯意粉最令人回味, 那濃郁既蕃茄湯底實在太美味! 甜品餐牌令人看到不願放下及下不到主意食什麼 ?! 哈~因為款款都想食嘛 ! 上一個月信用咭買一送一情況下, 我地食咗三次甜, 分別食過: 朱古力咖啡芭菲, 彩虹芭菲, 朱古力蛋糕新地, 咖啡沙冰新地, 焗芒果pancake....芭菲和新地賣相十分吸引, 不過都係食雪糕和cream但那一個焗芒果pancake就不同 十分香口美味, 係當中少有既熱食甜品是用略煎香既pancake皮包著芒果肉,cream 和一塊蛋糕在內, 面頭淋上香濃芒果甜醬 暖暖的十分可口! 不過如其他評家所講: 可能太過忙碌, 呢度既waitress 無
風月堂最抵食既係午餐
芭菲和新地賣相十分吸引, 不過都係食雪糕和cream
但那一個焗芒果pancake就不同
十分香口美味, 係當中少有既熱食甜品
面頭淋上香濃芒果甜醬 暖暖的十分可口!

不過如其他評家所講: 可能太過忙碌, 呢度既waitress 無乜笑容, 甚至面黑黑, 新請個啲男仔又on on吓, 成日漏單, 不過有啲新女仔幾ok 架!
希望佢地好好改善.
  • 焗芒果pancake
2008-04-22 9 浏览
同家人慶祝生日, 我建議到風月堂吃晚餐, 因為有我喜愛的甜品, 而且4 月份仍有HSBC credit card 甜品買一送一, 自選食品8折優惠.我們要了2個意粉, 3 個小食, 6份甜品:意粉~ 我們都鍾意食三文魚~(1)白汁煙三文魚意粉, 好好味, 好香, 很快便吃光了.(2) 白汁煙三文魚烏冬~ 都好味, 我鍾意食意粉多d, 妹妹則鍾意食烏冬多d!小食(3) 炸蘑菇, 雞籃~ 好正, 炸雞好香又滑.(4) 炸魚&薯條~好香, 好好味, 一定要試.(5) 煙三文魚pizza~ ok甜品(6) 全部的賣相都很美, 又好食. 家人都食得很開心. 但是, 風月堂的葵芳店所做的甜品size 好似細d. 我覺得芒果特飲和香蕉芒果pancake 最好味. 另外, 紅豆酥合也很好味, 紅豆ice-cream, 好香呢.可是, 香蕉船size 很小, 只有幾片香蕉和雜果加一球ice-cream, 沒有特色.服務服務員經常都很忙似的, 要叫他們很耐, 才有人幫你落單. 幸好, 上菜都算快. 環境頗舒適清潔. 可能是平日晚, 餐廳要8pm 才full.

我們要了2個意粉, 3 個小食, 6份甜品:

意粉~ 我們都鍾意食三文魚~
(1)白汁煙三文魚意粉, 好好味, 好香, 很快便吃光了.

小食
(3) 炸蘑菇, 雞籃~ 好正, 炸雞好香又滑.
(4) 炸魚&薯條~好香, 好好味, 一定要試.
(5) 煙三文魚pizza~ ok

甜品
我覺得芒果特飲和香蕉芒果pancake 最好味.

頗舒適清潔. 可能是平日晚, 餐廳要8pm 才full.
2008-04-20 8 浏览
本來昨日同朋友去左食附近波濤既,不過比間野碟"加料"蜆殼沙律客親之後,我cancel左個自己個DINNER,走左去呢度食野....講下佢地個service,真係好差,d侍應個個都黑面既,我地企左在門口成幾分鐘,都冇人serve....仲要門口一直都有個職員在收銀機度計數架喎,但對我地好似睇唔倒咁,我不禁同我朋友講,今日我同你係咪好樣衰呀?點解間間食店d人都咁對我地架...不過入到去,心情又好番好多,因為見度d野食既賣相真係very good,我叫左個帶子cascer沙律,另外加左32蚊轉左個洋風餐,入而有個bread,cascer沙律,一個餐湯同一個意粉,全部味道只可以說一般,沙律菜有少少苦味tim.....不過起碼個沙律菜起碼識得用冰水拖過,唔似得果間波濤就咁樣唔用冰水,仲要加料.......順帶一提,呢度除左侍應全程黑面同滾水6腳外(人地未講完就走左,仲衰過d茶餐應),環境都相當嘈吵,仲衰過d酒樓,不過見佢d野食賣相咁靚,都不至於比喊樣既

2008-04-20
既然有匯豐咭的優惠,當然不放過這裡。由於沒吃過風月堂的甜品,於是我倆點一個意粉加兩個甜品。煙三文魚燴蟹籽意粉($68)︰這個很好吃呢﹗意粉煮得彈牙爽口,再加上很多的蟹籽,吃起來脆卜卜的,很過癮。忌廉汁很香但不覺得膩,煙三文魚份量比較少,熟的三文魚比較少。朱古力芭菲︰記得好像只有一球雪糕,然而卻有很多很多cream。不太喜歡那麼多的cream,吃起來十分的膩,最後只有把cream挑出來才可以繼續吃。有一起爆谷,但不覺得這個甜品有甚麼特別。綠茶新地杯︰完全被這個名字欺騙了,也讓我蒙上了不快的情緒。因為很想吃軟雪糕,於是選「新地」,點餐時也問了是不是雲尼拿味的軟雪糕,侍應說是,那就滿心歡喜地等著。哪知是一球綠茶和一球雲尼拿味的雪糕,再加很多cream和一些jelly,卻沒有軟雪糕的蹤影。追問之下才知道「新地杯」的意思是個杯子的形狀。噢,好像被騙了……那綠茶味雪糕也不好吃。總覺得這兩個甜品是在吃雪糕和cream而已,唉。這分店依然是十分嘈吵,要聊天是很費勁。服務態度是中下,感覺人手嚴重不足,特別有一個女侍應更是黑臉﹗這間曾是很喜歡的餐廳,為什麼這次讓我如此失望?

2008-04-04 8 浏览
第一次黎風月堂...宜家匯豐信用卡有折~ 主菜8折~ 甜品買1送1~ 個menu好靚~ 環境唔錯...不過都幾嘈...我同友人點左:1. 芒果青瓜卷($38):清清淡淡..不過青瓜佔左好大部分..2. 日式炒烏冬($50):好好味..烏冬好正..值得推介..可惜d料全都係素..3. 羊柳扒菇($90):普普通通..無羊味既..友人覺得好咸..總之就唔太抵..4. 雜果酥餅($48):友人覺得好味..好特別..5. 三色芭菲($4X)芒果酸的..好多cream..好膩..食物賣相好靚..味道ok...不過價錢比較貴...都會再去既~!

我同友人點左:
4. 雜果酥餅($48):友人覺得好味..好特別..
5. 三色芭菲($4X)
芒果酸的..好多cream..好膩..

2008-03-06
上星期六去食佢既tea set. 由於附近餐廳都好多人, 又未試過呢間風月堂分店所以就食1. 由落order起計等左超過30mins都未有野食, 只不過係一份豚肉炒烏冬tea set都等咁耐?2. 侍應目無表情, 一d著緊既反應都無, 走去睇完落單既電腦就算, 無交代.... 漏單都講聲呀, 勁無交帶3. 追完又追都仲要等多10幾分鐘先有得食我都知tea set份量唔會好大, 不過一份tea set收$48加一, 服務又差, 真係5會再去食lor

3. 追完又追都仲要等多10幾分鐘先有得食

(非会员)
2008-02-15 3 浏览
早個星期前去到,當然又係要等啦,咁旺!!等左20分鐘,有位!叫野食,3個人,叫左2意粉1飯,等在40分鐘上第一個飯(不是焗飯),前後50分鐘來齊,唔怪得咁爆啦,等咁鬼耐!野食一般麻麻者,收成80蚊一個飯,唔係咁相比,有個waiter乜鬼都話唔知!唔知都講得出!
(非会员)
2008-02-15 14 浏览