(非会员)
2007-04-08 29 浏览
今晚同男朋友睇完<魔疫>黎呢度食飯啦..點知我地企左係門口十分鐘都無人帶位.. 無人理我地..我地咪諗囉.. 係唔係自己行入去座低就得架喇..點知行左幾步就有個阿姐話: 你地係出面等陣先啦..(我見到係有兩張枱無人既)ok.. 你咁講到.. 好.. 咁咪企係度等下囉...點知我地等多成十分鐘都係照舊係無人理我地囉..ok.. fine.. 算數.. 閃人...服務態度勁差... poor...下次一定唔會再去食...
今晚同男朋友睇完<魔疫>黎呢度食飯啦..
點知我地企左係門口十分鐘都無人帶位.. 無人理我地..
我地咪諗囉.. 係唔係自己行入去座低就得架喇..
點知行左幾步就有個阿姐話: 你地係出面等陣先啦..
(我見到係有兩張枱無人既)
ok.. 你咁講到.. 好.. 咁咪企係度等下囉...

點知我地等多成十分鐘都係照舊係無人理我地囉..
ok.. fine.. 算數.. 閃人...

服務態度勁差... poor...
下次一定唔會再去食...
2007-02-22 43 浏览
自從2日前食完青葉,心心不憤,覺得香港一定有更好的日式料理就在《開飯喇》搵到這家餐廳今晚,心血來潮,決定要試入到餐廳,一陣煎格仔餅的香氣瀰漫於半空,可以確定自己冇揀錯餐廳了卡位好過癮,有「Cool筍」一邊一個,好舒服~燈光稍陰暗,格局就是絕妙Order了3個夕餐(套餐):2客肉眼扒連炸生豪@$981客龍蝦併天使麵@88連餐湯/沙律,甜品,飲品頭盤:1.薯仔湯:每啖都有薯仔蓉2.沙律:酸味搭生菜恰到好處,連唔鐘意酸的都話美味主菜1.肉眼扒:一嚼下去,就是非常嫩滑,口感鬆軟極了2.炸生豪:不太油膩,好味到一下吞掉了3.龍蝦:一進入口腔之中,鮮味龍蝦汁周圍遊4.天使麵:眼看沒特別,入口濃郁的麵味融進舌頭甜品雪糕併格仔餅併忌廉:個雪糕球壓住忌廉之上,一啖暖暖的格仔餅,一啖冰凍的雪糕混Cream絕妙!scrumptious!同上左天堂一樣,是享受的一餐......寫意至極總數:about$312無端端在銀包發現一張優惠券結數:$278張相影得差左,勿見怪"
自從2日前食完青葉,心心不憤,
覺得香港一定有更好的日式料理
就在《開飯喇》搵到這家餐廳

今晚,心血來潮,決定要試

卡位好過癮,有「Cool筍」一邊一個,好舒服~
燈光稍陰暗,格局就是絕妙

Order了3個夕餐(套餐):
2客肉眼扒連炸生豪@$98
1客龍蝦併天使麵@88
連餐湯/沙律,甜品,飲品

頭盤:

3.龍蝦:一進入口腔之中,鮮味龍蝦汁周圍遊
4.天使麵:眼看沒特別,入口濃郁的麵味融進舌頭

甜品
雪糕併格仔餅併忌廉:
個雪糕球壓住忌廉之上,
一啖暖暖的格仔餅,一啖冰凍的雪糕混Cream
絕妙!scrumptious!

同上左天堂一樣,是享受的一餐......寫意至極
總數:about$312
無端端在銀包發現一張優惠券
結數:$278

張相影得差左,勿見怪"
2006-12-30 6 浏览
今日嗌左個好似叫腸仔奄列飯再加個3式鍋夫個腸仔奄列飯好似快餐店D飯咁,冇乜特別, 味道不過不失3式鍋夫, 即加有3個雪糕球(MANGO, 士多啤利及朱古力)在鍋夫上, 鍋夫暖暖地, 不過比起UCC嘅薄咗D, 味道又係普普通通服務一般, 但咁嘅價錢真係唔值囉....
今日嗌左個好似叫腸仔奄列飯再加個3式鍋夫
個腸仔奄列飯好似快餐店D飯咁,冇乜特別, 味道不過不失
服務一般, 但咁嘅價錢真係唔值囉....
2006-11-24 1 浏览
個朋友唔係咁肚餓....所以只係叫左一個set dinner同一個意粉...set dinner係銀鱈魚帶子定食....銀鱈魚燒得好香...好好味...帶子就一般....有湯有飯有生果仲有甜品同野飲...$95好抵...至於個茄汁素菜意粉就保持一貫水準....服務態度幾好...環境唔錯坐得舒服...

服務態度幾好...環境唔錯坐得舒服...
等運到(45):為了那杯熱咖啡睇《卧虎》前,與女伴到這兒吃late lunch。點了份「煙三文魚沙律」下午茶餐($42),三件捲起的煙鮭魚味道都OK,沙拉係鮮水果切粒,幾chunky,份量恰好係tea set 份量。餐飲要了‘招牌’熱咖啡,依然香濃甘醇,係享受!女伴點了份「公司三文治」($50),層層蔬菜肉餡(青瓜、蕃茄、西生菜、雞胸肉、煙肉、雞蛋、???),用料四正,唔油唔膩,賣相漂亮。拌碟配菜都好仔細,配食的炸薯角香脆,拌碟的甘筍幼絲清新可愛。($50 一份Club Sandwich 好似幾貴,但造工精細,其實都算取價公道!)女伴點的凍水果茶($36),亦是手工之作,以新鮮水果切粒煮紅茶,好香果味,略嫌細杯左些少,…。兩個人,埋單$148,略貴但幾好坐。食品製作仔細,願可保持水準。埋單一環,仍然糟透,第一次叫埋單,女侍應聽完便無跟進,結果十分鐘後再叫多次埋單,三分鐘內攪掂。唉!
等運到(45):為了那杯熱咖啡
睇《卧虎》前,與女伴到這兒吃late lunch。
2006-09-25 0 浏览
補請朋友仔食飯,提議食風月堂,以前新世紀有,就冇興趣食,冇就好想食...三個人叫︰炸雞籃- 誤會朋友仔想食,叫,炸磨菇& 炸雞件,味道一般煙三文魚薄餅- 幾好味日式唔知咩炒烏冬- 都幾好味香蕉玉桂朱古力窩夫- 好好味,唔太甜,窩夫又脆紅豆忌廉酥盒- 賣相好靚,味道ok,但太甜個main & desserts menu都好吸引,尤其係desserts,樣樣都好想食,好難取捨,等奧海城開一定要去食過...係百老匯戲院網有九折coupon...

三個人叫︰
炸雞籃- 誤會朋友仔想食,叫,炸磨菇& 炸雞件,味道一般

煙三文魚薄餅- 幾好味

日式唔知咩炒烏冬- 都幾好味

香蕉玉桂朱古力窩夫- 好好味,唔太甜,窩夫又脆

紅豆忌廉酥盒- 賣相好靚,味道ok,但太甜

係百老匯戲院網有九折coupon...
2006-09-15 3 浏览
同同事celebrate birthay,由於壽星女一直想響風月堂食,所以我同另一個人一早就已經去霸定位﹗set lunch$63加一,響kwai fong黎講算貴,不過d位坐得幾舒服,同埋service都幾好﹗食物普普通通,不過不失咁啦﹗值得一提既係餐飲,佢d凍chocolate幾好味,好濃既巧克力味﹗
食物普普通通,不過不失咁啦﹗
2006-08-04 0 浏览
葵芳一向感覺是隔濊地帶,不過我卻很喜歡去,皆因那裡很多睇。早前某星期日,約了男友到葵芳逛街,順道去風月堂吃甜品。入內發現甜品價錢調低了!從前我最喜歡吃的雪山只是$60,平了四分一。跟男友二人要了一客炸薯角、咖啡朱古力芭菲和朱古力雪山,味道(我指甜品)勁正,杯咖啡芭菲內裡有爆谷,好過癮;雪山一如以往的出眾,但今次唔記得少cream,好飽;薯角太了,同埋吃到有少計胡椒粉味,懷疑是否廚師誤將胡椒粉當成鹽,不過味道又幾得意!
葵芳一向感覺是隔濊地帶,不過我卻很喜歡去,皆因那裡很多睇。

2006-07-13 10 浏览
同女朋友及她的幾個中學同學食tea ,我同女朋友叫了一個凍餅+ 雪糕的tea set ,再另試了一杯榛子咖啡! 凍餅要了件檸檬芝士餅,一層檸檬蛋糕+ 一層檸檬芝士餅,口感清新唔太膩,朱古力雪糕好滑,但食不出是那間公司出產的。榛子咖啡有榛子香,整杯口感幾rich,但女朋友寧願飲跟餐的咖啡,不過都真的不錯,無咁甜! 星期日下午人並不多,環境舒服,不錯啦!
2006-07-02 4 浏览
睇完‘鬼域’,便跟女友到這兒。週六下午點九,點了份$63 午餐,另配杯$32 凍飲。埋單$105,可以食煙,算OK 啦!前菜是「鮮蝦雜菜米卷」(沙拉菜新鮮,醋汁清新,絕對係比美乃滋和千島汁好N 倍!)。主菜係「扒雞扒煙肉伴炸香蕉配蒜蓉汁和薯菜」(雞扒係雞上腿,算少雪味,幾軟幾juicy。煙肉係少肥多肉那款,唔會過鹹。炸香蕉係裹天婦羅炸漿,唔油膩仲好好味。煙薯角夠熱唔油膩,配上味粉,相當惹味。灼甘筍球和蜜糖豆甜美)甜品係「豆腐雪糕」。飲品挑了「熱咖啡」,配上日式奶精,係特別香濃幼滑,相當醒神。另點一杯「凍檸檬薑蜜」($32),檸檬係分開上,好貼心。加入薑粒的蜜糖水,幾好味,賣相亦漂亮。店家亦算老實,冰塊唔算多。(最怕飲那些大半杯都是冰塊的加錢凍飲,感覺唔值。)服務態度係麻麻地,但都叫做好過‘麻布茶房’些少。動作係慢,六個女侍應做廿張枱,都慢到扒係到,大概係能力問題!埋單埋成五分鐘!
睇完‘鬼域’,便跟女友到這兒。
甜品係「豆腐雪糕」。
(非会员)
2006-05-02 6 浏览
星期日去左食Set Dinner,價錢由$85-95,只係食意粉其實就貴貴地,但算啦,我想食雪糕Waffle.點知D侍應組姐個個態度惡劣,我地4個人叫左4個晚餐,但有一個遲遲未到,到我2個朋友差不多食完,個晚餐先到.冇幾耐佢地就問我地要什麼餐飲,但冇問甜品要什麼雪糕,我仲諗幾好呀,以為D侍應咁體貼,見我朋友個主菜啱啱上,驚D雪糕會熔,所以一陣間先問(BTW餐飲都問左我地3次飲什麼,唔記得唔該用將紙寫住,唔好懶醒,而且我地只係叫1杯冬OT,ICE COFFEE,熱奶茶同凍奶茶,有幾難記呢).上完餐飲後,冇幾耐居然自動自覺上埋甜品(4個Strawberry Waffle),我朋友問點解冇得"簡",但個侍應唔應佢,放低左就走,而且個雪糕重要係熔熔地.另外,吸煙區冷氣完全唔夠都係問題之一.真係唔明同一個集團,點解沙田同葵芳可以差咁多?唔怪之得旺角嗰間執左粒,再係咁葵芳都就快執.我寫左將意見書架,唔知會唔會有人收到.

2006-04-17 4 浏览
復活節假期仍要返工,想食餐好d既,行左幾間都無乜心水,突然諗起好耐無黎過呢度,睇下門口menu又幾好喎,今日就風月一下啦。裝修同以前唔同左,感覺貴氣過以前,望落都幾靚,搵日黎tea tea先。羅宋湯: 味道唔錯夠味夠熱,湯入面仲有唔少蔬菜同牛肉絲,足料,不過可以杰少少更好;甜餐包又係夠熱,加埋半軟牛油,lam晒利!!大蝦三文魚天使麵(香草牛油汁): 睇個名好似好勁,大蝦喎!點知上檯時...呢隻最多咪算係中蝦,點睇都唔覺佢大囉。味道又幾香喎,蝦同魚都煎得香氣撲鼻,蝦肉好爽好味但可惜仲有條腸係度,大煞風景!!三文魚好大片好厚,煎到一面脆卜卜又唔腥,真係好味!!正!!!!天使麵口感好好,唔係淋pat pat,有口感;香草牛油汁都食到有牛油味,但比較漏。雪糕:甜品係一球雪糕,面頭d杏仁片實在太惹味,我食極都食唔出係什麼味道既雪糕,只係不斷食到香脆杏仁片,自己仲未病好,但真係受唔住佢誘惑......咖啡: 虹吸式煮咖啡方式,係客人面前至倒出咖啡,隻藍色杯好靚!!咖啡味道香濃又好夠熱,加左鮮奶仍然好辣口,爽!!!今餐食得好貴,但間唔中一次,ok啦!!

今餐食得好貴,但間唔中一次,ok啦!!
2006-02-15 4 浏览
星期六同太太o黎食set lunch,D set lunch 份量細到爆!!銀雪魚個底係墊滿耶菜!扮晒大份!d味普普通通過得去! 食完個銀雪魚餐都唔夠飽要去買麵飽,勁後悔!冇下次!!!!! >_<
2006-01-10 6 浏览
一向覺得風月堂係間輕食o既食肆,因為之前食幾次都係a la carte /lunch,d dish o既portion都唔算大~ 但一次食set dinner o既經驗令我完全改觀~ 話說早兩日同朋友o係葵芳食飯,大家都想食清淡d,見風月堂晚餐之一係沙律,所以揀依度~ 同lunch一樣,dinner都有跟湯同餐飽,餐飽好普通,個甘荀忌廉湯則水準唔錯,一定好過維苑/Cafe Porto/relaxing teahouse先啦~ 如果再熱d仲好~ 我o既主菜係吉列魚柳拚鮮果沙律,總共有吉列魚柳三大塊,另加蟹籽沙律同鮮果沙律~ 味道無特別,但份量之大令人咋舌;相比之下原來意粉餐會輕盈得多,真係估唔到~  餐飲我揀凍咖啡,味道一流!不過都好滯,我估係佢落左大量香濃花奶~ 但最驚人係跟餐甜品:居然有雪糕窩夫!味道仲好好味!原本九成飽o既我,食完甜品即時飽到101%... 食個咁飽o既dinner set,環境仲唔錯,價錢都不過係$70-$90~ 至此,我終於知道原來lunch relatively算貴~ 不過可能係因為平日夜晚新都會人流少,食肆想吸引多d食客啦~(weekend係冇dinner

(weekend係冇dinner set架~)
2005-11-11 0 浏览
自好耐之前搵工之後都未黎過葵芳, 是日晚上放工後搭幾個站就到, 算幾方便.環境都唔錯, 起碼坐左咁耐都冇咩煙味, 燈光昏暗左少少, 影相都冇咁靚.檯就細左少少, 三碟已經好逼, 好彩冇打瀉水.初初諗住叫set dinner, 不過睇過都係散叫好一點.日式炒什菜, 此味麻麻, 味道還可以, 但水出得多, 汁也變淡, 不過我都吃了很多.羊扒磨菇, 羊扒雖不羶但幾有彈性腍身, 肉也足, 一碟數件, 加上少少菜沙律, 三文魚菠菜麵, 三文魚都okay, 不過麵好似凍左就變硬左d d, 幸好個汁都唔算太杰.甜品上場, 香蕉朱古力多士少甜, 多士薄薄的又有少少朱古力我食左好多都唔會話甜得滯叫口渴, 最後也給我吃清; 芒果班戟大大件, 女士們見到就心大心細, 又想食但又驚那些豐厚既cream, 我也覺多cream, but anyways 也全數吞下了. 侍應都幾好招呼, 初初話有兩個set甜品, 諗住cut一個甜品,後尾搞錯都有笑容地講唔好意思, 之後都係要返兩個^___^d食物都幾多下, 甜品就食哂但主菜返而剩低左d.食物都可以的, 下次重遊舊地應該都會再來.後記:1.商場個水牌古古怪怪, 沒有
檯就細左少少, 三碟已經好逼, 好彩冇打瀉水.
初初諗住叫set dinner, 不過睇過都係散叫好一點.
d食物都幾多下, 甜品就食哂但主菜返而剩低左d.
食物都可以的, 下次重遊舊地應該都會再來.

後記:
1.商場個水牌古古怪怪, 沒有地圖指示, 搵地方都要摸摸下.
2.下次還真叫少些蔬菜.