2019-07-27 21 浏览
睇戲前去左格離風月堂洋菓子食小小野先入去睇戲。餐牌除左有意粉,芝士烘包、仲有大人小朋友都喜歡既班戟、窩夫,價錢亦合理,黑松露磨菇忌廉汁意粉-亦可加$13 有自家制鮮湯或飲品或咖啡,另可加$25 UCC虹吸式咖啡或日本花茶或香濃朱古力淡淡的黑松露味道,不算太濃,意粉軟硬適中,口感Creamy雞軟骨串咸咸地,味道唔錯香蕉朱古力雪糕伴窩夫-閒談間店員告知以部窩夫機來自美國,而且亦去過日本學習,窩夫有4塊,窩夫香脆鬆化,配埋雪糕同香蕉一齊食,真係好滿足凍檸茶
睇戲前去左格離風月堂洋菓子食小小野先入去睇戲。

淡淡的黑松露味道,不算太濃,意粉軟硬適中,口感Creamy

雞軟骨串
咸咸地,味道唔錯

凍檸茶
2019-07-27 23 浏览
今日去探閨蜜,我地落鑽石山廣場搵個地方坐下傾下計,閨蜜推介風月堂洋菓子,因為有班戟同窩夫,我地小朋友一定會坐定定食,風月堂係戲院對面,睇戲前後食返個甜品都係一個唔錯既選擇。班戟同窩夫賣相超級吸引,班戟仲有咸食,師傅而且去過日本學。鮮果班戟($49)有幾款生果可以選擇,我地選擇左桃同士多啤梨,個皮厚薄適中,桃同士多啤梨夠鮮甜,Cream 既份量適中,唔會食到好滯,下次一定要試下咸食香蕉朱古力雪糕伴窩夫($49)窩夫機係來自美國,脆卜卜既窩夫,朱古力雪糕與香蕉永遠最佳拍擋,以個組合真係冇得輸,怕肥都要食呀凍奶茶&凍檸茶

班戟同窩夫賣相超級吸引,班戟仲有咸食,師傅而且去過日本學。

鮮果班戟($49)

香蕉朱古力雪糕伴窩夫($49)

凍奶茶&凍檸茶
2019-07-27 19 浏览
如果唔係入去睇戲,都唔知道原來戲院買飛的角落有間日式餐廳呢!意粉同一價錢全部都係$60 ,非常抵食!呢碟蟹柳鴨胸絲拿破崙長通粉以酸甜既番茄汁配上長通粉,非常開胃!岩哂悶熱夏天時吃喔!餐廳有好多班戟及窩夫選擇,琳琅滿目非常吸引。現場仲見到有師傅即席用美國窩夫機製窩夫呢!加上,見到好多人都食窩夫/班戟,又心癢癢食甜品了!班戟可自選歌兩款鮮...可選士多啤梨/荔枝/奇異果/桃/芒果/菠蘿作餡料...想再加點甜既朋友仔更加可以考慮升級加多球雪糕喔!呢碟自選既芒果+菠蘿班戟夠哂夏日feel呢。酸酸甜甜既鮮果,配上cream同班戟,口感超豐富呢!
意粉同一價錢全部都係$60 ,非常抵食!

2019-07-26 202 浏览
一向覺得戲院只得小賣部,賣些爆谷、汽水等小食飲品,讓看電影的客人可以在入場後邊吃邊喝邊看電影作為解饞之用而已。但原來我這個先入為主的觀念是錯的,在戲院範圍內,還可以來一頓輕食午餐,吃意粉、吃窩夫、吃班戟.....我說的是位於鑽石山荷李活廣場百老匯戲院範圍內的「風月堂洋果子Bar」。一看它的名字,便不難讓人聯想到它是香港第一代日式西餐廳「風月堂」旗下的西餐廳。想當年,自己也曾久不久便光顧「風月堂」,吃它的日式西餐。時移勢易,「風月堂」早已成為過去的記憶,想不到這一次在荷李活廣場內,竟可以與「風月堂」這個名字再次相遇,實在難得。意粉餐共有10款選擇,每款價錢都是六十元,加三十元可有自家製鮮湯、指定飲品或意式即磨咖啡,加二十五元更可有UCC帖吸式咖啡、日本花茶或香濃熱朱古力,而我就選擇了「白汁磨菇鴨胸意粉」+「自家製鮮湯」。這天的湯是「黑松露忌廉雜菌湯」,質素比預期中好,熱燙、香濃,雜菌粒多,也好味道,值得一讚。「白汁磨菇鴨胸意粉」份量多,意粉彈牙,白汁下得恰到好處,不會過於黏稠,但又可讓每條意粉都沾上,是既簡單,又飽肚之選。還吃了甜品,是「鮮果雪糕伴窩夫」($49)。這以杯子盛載的窩夫甜品
還吃了甜品,是「鮮果雪糕伴窩夫」($49)。這以杯子盛載的窩夫甜品,用的是芒果雪糕,與各款水果伴以早已分為四塊的窩夫一起吃,多重的口感,鹹甜酸兼備的味道,作為餐後甜品,都不錯。
這次在戲院外與「風月堂洋果子Bar」的約會,可真是讓我意想不到。
午餐
  • 黑松露忌廉雜菌湯
2019-07-26 37 浏览
估唔到戲院入邊都有一間cafe,價錢相當貼地!意粉全部都係$60,價錢相當吸引!而飲品就要另加$13。Cafe 無加一服務費收取,晚餐$100有找,好抵食!煙三文魚意粉有紅椒、青椒、黃椒、蘑菇&煙三魚,賣相不俗呀!上枱時已經散發香濃白汁忌廉味,真係未食都流口水喇!意粉份量適中,但如果係男生食得話可能未必夠飽!甜品有好多班戟及窩夫款式,師傳亦曾到日本學習喔!香蕉船有三球雪糕,並且選用movenpick 雪糕,夠哂高質呢!而我就揀了咖啡、朱古力及雲呢拿味。雪糕入軟滑,推介咖啡控一定試咖啡味喔!味道濃郁甘醇,咖啡控一定喜歡呀!
估唔到戲院入邊都有一間cafe,價錢相當貼地!

煙三文魚意粉有紅椒、青椒、黃椒、蘑菇&煙三魚,賣相不俗呀!
上枱時已經散發香濃白汁忌廉味,真係未食都流口水喇!
意粉份量適中,但如果係男生食得話可能未必夠飽!

甜品有好多班戟及窩夫款式,師傳亦曾到日本學習喔!
雪糕入軟滑,推介咖啡控一定試咖啡味喔!
味道濃郁甘醇,咖啡控一定喜歡呀!
2019-07-25 25 浏览
星期六同朋友行鑽石山,突然之間好想食甜品,見到呢間係戲院旁邊的甜品餐廳,仲有意粉食架喎!我地點咗兩份甜品。芝士煙雞肉班戟味道都唔錯,好多芝士,味道好香濃。以為只會比小小雞肉,其實唔係,雞肉比得好慷慨,食落都唔錯。其實呢個班戟都幾夠飽,因為好大份,食落啖啖似又有芝士香味。鮮果雪糕伴窩夫,入面有士多啤梨,奇異果等等,水果小小酸,夾住四塊剛剛烘好的窩夫,好香脆而且蛋香味都幾濃喎。士多啤梨雪糕不過不失,整體黎誚甜品味道都不錯。
芝士煙雞肉班戟味道都唔錯,好多芝士,味道好香濃。
以為只會比小小雞肉,其實唔係,雞肉比得好慷慨,食落都唔錯。
其實呢個班戟都幾夠飽,因為好大份,食落啖啖似又有芝士香味。
鮮果雪糕伴窩夫,入面有士多啤梨,奇異果等等,
士多啤梨雪糕不過不失,整體黎誚甜品味道都不錯。
2019-07-25 68 浏览
I am always at Hollywood Plaza so I was going to try this joint at some point.Orchard Garden Cafe used to have a few branches in Kowloon but now this is the last surviving one,Although the same sounds familiar I am not quite sure if I have visited the other branches.They serve pastas, crepes, waffles and teas.I remember these crepes used to be really popular a few years ago Started with the blueberry tea which tasted strangely rancid which definitely has gone off.The clams and tomato pasta fared

The clams and tomato pasta fared better and it was actually really good especially the tomato sauce which wasn't lame sweet like other places.

The only complaint were the clams which were fishy.
It is rather difficult to get fishy clams so I wonder how long it has been in that state.
Finished with the banana split which I consider to be a luxurious one for HKD70 as it had three scoops of Movenpick icecream.

Overall, quite nice except for the synthetic cream which is why I didn't choose the crepes as it would be full of it.
2019-07-24 14 浏览
戲院售賣部一小角原來有間風月堂餐廳,主打意粉、窩夫、班戟。座位都唔少,而且環境夠清靜,可以慢慢坐;另外食物整得好快,員工有禮貌,今日同朋友一齊食一啲都唔貴,價錢相當平民化,都係大概六七十蚊左右。叫咗煙三文魚意粉:煙三文魚唔算腥,而且都幾好食;另外意粉整得好食,係我鍾意食比較彈牙又幼身嗰種,個醬汁都夠creamy。整體嚟講我覺得唔錯。另外,叫咗蕃茄長通粉。蕃茄味都算幾濃,長通粉煮得剛剛好,性價比真係幾高;而且午餐仲包飲品,我哋叫咗薑茶及熱柚子蜜。
戲院售賣部一小角原來有間風月堂餐廳,主打意粉、窩夫、班戟。

2019-07-24 48 浏览
睇完戲已經4時多,有少少肚餓,但訂咗位7:00吃晚餐未夠鐘,好彩戲院大堂有間食甜品的餐廳,但見又好似快餐店,見鋪面有少少日式風格,即管一試。原來除了甜品外,也有意粉可點。我們叫了一個白汁磨茹鴨胸意粉,一個朱咕叻香蕉窩夫。個意粉汁對我們來講稀稠程度恰到好處,意粉非洲常用Q彈。另外個窩夫非常似我們在日本旅遊時食的一樣,一問之下,侍應姐姐話個窩夫機係美國貨,而佢哋個師傅係需要去日本學藝,唔怪得知個買相和口感咁似係日本食。

原來除了甜品外,也有意粉可點。

2019-07-24 69 浏览
又到暑假的時候,約了個朋友來到鑽石山的荷里活廣場逛街,近日戲院都有不少暑假新的卡通電影,我同友人戲院買完票後,見到在戲院內有間小食店《風月堂洋菓子bar》,順便歇下等待入場看《反斗奇兵4》卡通電影,我們行到店看看,都得到店員好熱情招待,店中有意粉、法式班戟、窩夫、雪糕、薯片、小食等供應…,最後我們各點一款窩夫,分別有香蕉朱古力雪糕窩夫$48及士多啤梨雪糕伴窩夫$48,店員都有提及此店主打的窩夫機是來自美國,有些店員也曾到日本學習,雪糕可以加$10轉意大利品牌Movenpick, 選擇都有7至8款,我個人選擇了maple walnut 雪糕而友人點了rum raisin雪糕,窩夫今次都選擇了原味,即叫即製,薄而香脆,加上鮮果及雪糕的配搭,香甜美味,也方便客人帶攜食物入戲院,所以窩夫都已切成三件,及用了外賣碗上,非常體貼。飲品可以另加錢有餐飲,我們二人都另加$13分別點杯熱柚子蜜及熱藍莓茶,我個人杯熱藍莓茶是用了茶包,微酸有點莓香,都不錯的服務員有禮有笑容,感覺不錯,地方環境幽靜,一邊食東西,一邊可以欣賞街景,都是不錯的好地方

士多啤梨雪糕伴窩夫

朱古力香蕉雪糕窩夫

熱藍莓茶及柚子蜜

2019-07-23
士多啤梨雪糕伴窩夫
朱古力香蕉雪糕窩夫
熱藍莓茶及柚子蜜
2019-07-22 75 浏览
今日同朋的去左荷里活睇Spider man早左到場有時間食野,但又唔係好多發現戲院售票處對面有間餐廳睇個樣都幾乾淨,個menu幾吸引所以決定係度醫飽個肚先~~~睇啲食身figure 好似幾吸引,價錢都相宜Pasta set都只係$60,仲要有好多選擇👍🏻Dessert 價錢都唔貴大部分四十幾到五十頭加錢仲有埋飲品🍹🍹🍹因為唔係太餓,就揀左一個pasta set同一個甜品落order個時唔知揀pancake 定窩夫,個waitress 姐姐話佢地個窩夫機美國黎既,整出黎口感唔錯見她咁有心介紹,就點左窩夫😆餐廳有自助counter, 有啲咩需要都可以自取,方便快捷😁煙肉白菌意粉配溫泉蛋個份量好多👍🏻👍🏻👍🏻食到我地兩個飽飽地,仲諗住輕食一餐🙈🙈🙈啲配料夠多,味道都唔錯😄鮮果雪糕伴窩夫個雪糕係雜果味,望落去似芒果味,食落除左芒果味仲有其他水果既味,味道偏甜,岩曬鍾意食甜既朋友😆窩夫岩岩整起,仲熱既,好脆口實心,配埋雪糕食味道唔錯👍🏻整體黎講,睇戲前後係度食野好方便,味道價錢都不錯,不過啲櫈係木造,有啲硬,加個軟墊會好啲😆
今日同朋的去左荷里活睇Spider man
早左到場有時間食野,但又唔係好多
發現戲院售票處對面有間餐廳
睇個樣都幾乾淨,個menu幾吸引
所以決定係度醫飽個肚先~~~

睇啲食身figure 好似幾吸引,價錢都相宜

Pasta set都只係$60,仲要有好多選擇👍🏻
Dessert 價錢都唔貴大部分四十幾到五十頭
加錢仲有埋飲品🍹🍹🍹
因為唔係太餓,就揀左一個pasta set同一個甜品
見她咁有心介紹,就點左窩夫😆

煙肉白菌意粉配溫泉蛋

鮮果雪糕伴窩夫
窩夫岩岩整起,仲熱既,好脆口實心,配埋雪糕食味道唔錯👍🏻

2019-07-22 33 浏览
今日去左鑽石山行街睇戲,買飛睇戲既時候有陣pancake 味~好香好吸引🤤見仲有時間我地就坐底order 左一個招牌pancake, 鴨胸白汁意粉同埋自家製蘑菇湯。自家製蘑菇湯~好濃郁,入口每啖都食到蘑菇又夠熱~ 正😋鴨胸白汁意粉~ 份量都幾足,白汁同意粉都煮得剛剛好~味道都夠濃😋招牌士多啤梨pancake...唔止香仲好好味~士多啤梨都香甜、餅皮好薄好有蛋味、餅皮仲有杏仁片~口感更豐富。雪糕係用movenpick 抵讚👍上網睇番原來佢地師父專登去日本學整~唔怪得咁好味啦😋😋

自家製蘑菇湯~好濃郁,入口每啖都食到蘑菇又夠熱~ 正😋

招牌士多啤梨pancake...唔止香仲好好味~

上網睇番原來佢地師父專登去日本學整~唔怪得咁好味啦😋😋
2019-07-19
2019-07-17 61 浏览
今日約左好友一齊睇我地嘅童年最愛😍,toys story 4! 由於今日係weekdays,放左工之後衝過去,買左場8點幾。😚中間得少少時間,本來想求其食個m 記,但見到售票處隔離有間cafe,😳除左甜品之外,佢仲有意粉食,見佢又唔係好貴,所以就去試下。😋佢都提供好多款意粉俾人揀,晚餐仲可以配飲品。👍🏻1️⃣餐湯好多一粒粒嘅磨菇,真材實料!2️⃣蕃茄蜆肉意粉🍝茄汁好吃,蜆肉又多。3️⃣忌廉黑松露雜菌意粉好香黑松露味,高質!估唔到意外發現左一間好味餐廳!佢嘅味道好簡單,食到食物本身嘅原味,好似屋企煮嘅咁,但自己又唔會煮到!超讚!❤️🎂本想食埋甜品,店員話佢地個窩夫機有別於其他鋪頭,係嚟自美國🇺🇸的!但唔夠時間,下次吃吧!😝

佢都提供好多款意粉俾人揀,晚餐仲可以配飲品。👍🏻

1️⃣餐湯
好多一粒粒嘅磨菇,真材實料!

2️⃣蕃茄蜆肉意粉🍝
茄汁好吃,蜆肉又多。

3️⃣忌廉黑松露雜菌意粉

好香黑松露味,高質!

2019-07-16 35 浏览
今天约了朋友来看电影🎬顺便来试试这间日式晚餐。果然没有令我失望!窝夫里面是粟米跟吞拿鱼:)两者味道很搭配。点餐的时候,服务员还跟我说,窝夫机来自美国🇺🇸想不到成本这么高。长通粉很入味。白汁不像其他餐厅的那么咸。肠仔加上腌肉有中西合并的味道,再加上青椒黄椒,增加了很新鲜的感觉。不容易腻。上网看介绍,厨师特意去过日本学习。朋友这杯热蓝莓茶,酸酸甜甜,开胃美颜。他们家还有很多其他的选择。看完电影或者看之前,过来吃一顿。或者喝一杯🍺都是不错的。环境简单,如果不是电影开场前后,其实不会有很多人,也不吵。是下班周末休闲的好去处。最后,再赞赞这个蛋饼皮🥞可能是我很久没有吃卷饼了,软软甜甜的带有轻轻的蛋🥚香。心情不好的时候,来一口,慢慢就平静下来了……
今天约了朋友来看电影🎬顺便来试试这间日式晚餐。
果然没有令我失望!

朋友这杯热蓝莓茶,酸酸甜甜,开胃美颜。

2019-07-16 11 浏览
早左到戲院先發覺呢一間小店主打窩夫 意大利粉同埋法式pancake窩夫機來自美國 師傅仲曾到日本學習忝鮮果法式班戟 $49有多款水果可供選擇今次就揀咗士多啤梨同芒果班戟皮做得好香口 有少少脆身加埋幼滑既忌廉真係好好味除咗甜之外仲有得揀咸嘅款式㗎白汁蘑菇鴨胸意粉 $60意粉煮得恰到好處 有口感得黎醬汁濃度啱啱好 加上鴨胸同煙肉絲都好惹味 肉質好鮮嫩的而且確係充滿驚喜份量都幾大碟另外加$12就可以有飲品作為午餐價錢都算合理

早左到戲院先發覺呢一間小店
主打窩夫 意大利粉同埋法式pancake