今次介紹一間位於銅鑼灣的高檔中菜,中國風的裝修十分大氣。地方不大,但座位寬落環境清靜,沒有一般茶樓的嘈雜感。看到餐廳內亦有提供包廂,適合一大班人聚會。-🎈前菜落座後店員就會奉上小吃及醬料👉琥珀合桃小編一直覺得免費的最好吃😹甜甜的糖衣加上香脆的合桃!輕鬆清碟🙌👉醬料滿滿瑤柱絲的XO醬,喜歡吃辣的朋友不妨添一點在碗內~-🎈青瓜海蜇頭 ($158)這道菜採用了海蜇頭,size比平常看到的要更大一點。晶瑩剔透,爽口彈牙。味道微微帶點辣,配搭青瓜木耳等清爽的材料。-🎈積木茄子 ($108)不論做法跟口感都跟椒鹽豆腐十分相像。炸脆後加上惹味的椒鹽,非常香口!口感滑溜,比起豆腐多了點纖維感。-🎈天府酸菜桂花魚 ($488)上菜的時候絕對會非常震驚,因為盤子快要比洗手盆大😹 絕對是店內必吃的Item!辣椒和花椒的香味撲鼻,加上菊花、芝麻、芫荽等作為點綴。份量非常足料,有粉絲、豆皮、木耳等。而作為主角的桂花魚肉質嫩滑,有部分魚肉更煎香過,特別香口。一份裏面亦不只有魚片,更有魚鮫等部位,絕對是誠意滿滿之選!-🎈八珍老薑一口黑豚肉 ($238)小編表示一試就愛上了這道黑豚肉!豬肉表面微微炒至香脆,加上醋香酸

🎈前菜
落座後店員就會奉上小吃及醬料
👉琥珀合桃

👉醬料

滿滿瑤柱絲的XO醬,喜歡吃辣的朋友不妨添一點在碗內~
🎈青瓜海蜇頭 ($158)

味道微微帶點辣,配搭青瓜木耳等清爽的材料。
🎈積木茄子 ($108)

🎈天府酸菜桂花魚 ($488)

而作為主角的桂花魚肉質嫩滑,有部分魚肉更煎香過,特別香口。
一份裏面亦不只有魚片,更有魚鮫等部位,絕對是誠意滿滿之選!
🎈八珍老薑一口黑豚肉 ($238)

小編表示一試就愛上了這道黑豚肉!豬肉表面微微炒至香脆,加上醋香酸酸甜甜。比較少見的是加入了老薑、青瓜、蕎頭,味道更滋味。
🎈蟹肉蛋白冬茸羹 ($158/位)

蛋白中夾雜了不少蟹肉,味道清甜。羹湯相比起一般老火湯比較濃稠一點!相當好喝~
🎀總括而言🎀
整體來說食物質素不錯,小編私心推薦酸菜魚及黑豚肉!價錢偏中上,但食物質素合乎預期。
服務及環境亦同樣到位,店員不時會幫食客添茶水。而且吃完一碟才上另一碟,食物不會放涼!餐廳內亦擺放了不少酒類,非常適合一班人聚會~
2022-08-05 493 浏览
銅鑼灣既高級中菜💕環境超靚好優雅arr食物質素食材都🤤👍🏻👍🏻而且待應服務態度仲超好😍➽尖椒皮蛋 $108尖椒加皮蛋係絕配 辣辣既口感 但又唔會搶左皮蛋既味道 非常開胃既前菜😋➽蒜泥雲片白肉 $148蒜泥白肉係比較難整得出色但e間既前菜做得非常好😋蒜泥入口突出左蒜香味 而唔係得死辣味🤤而且蒜泥完全無搶左白肉既肉味 兩者互相平衡😍➽竹笙花菇燉菜膽 (素) $168非常濃郁😍😍 即使係素湯都超級濃郁清甜必點💕鐘意飲湯既人一定要飲而我非常欣賞個竹笙 食得出高級感🥰竹笙口感非常好 彈牙 而唔係煲到淋曬既保留住口感💕➽天府酸菜桂花魚 (細)$488桂花魚非常滑😍而佢混合左2種煮法係同一個酸菜魚入面桂花魚分別有灼魚 同煎魚🤤一味2食👍🏻👍🏻正😍➽慢煮牛肋排 $418必點💕💕牛肋排口感非常非常正牛肋淋得黎仲保留住個咬口 淋同咬口做到平衡😍加上牛肋排中間既油脂完全保留住🤤牛味濃 仲有牛既油脂香💕💕必點
銅鑼灣既高級中菜💕環境超靚好優雅arr

牛肋淋得黎仲保留住個咬口 淋同咬口做到平衡😍
加上牛肋排中間既油脂完全保留住🤤
牛味濃 仲有牛既油脂香💕💕必點

2022-08-04
月頭啱啱出糧當然食好啲豪一豪佢🤭位於銅鑼灣Cubus嘅高檔中菜館「顏府御膳」,主打精緻川·粵菜🌟古色古香嘅裝修下盡顯氣派,沒有大紅大紫嘅俗氣,低調得嚟帶高雅🏮.🔸前菜🍴青瓜海蜇頭💰$138青瓜新鮮爽脆,海蜇頭夠彈牙😌炎炎夏日下帶來清新嘅感覺😙 醋嘅酸味令胃口大增😛.🍴蒜泥雲片白肉💰$148白肉Q彈爽口,充滿肉嘅鮮味😋沾蒜泥及醬汁後更香口更惹味😍.🔸主菜🍴天府酸菜桂花魚💰$488食川菜又點少得酸菜魚🐟選用多肉少骨嘅桂花魚,先將桂花魚走油,魚肉嫩滑之餘又唔會散,好考師傅工架😎湯頭酸味麻味平衡得恰到好處,鮮香味濃,酸辣開胃😋雖然係二人份但非常足料😍配料有萵筍、酸菜、百頁、雲耳、薯粉,吸收湯底精華後酸香鮮美🥰.🍴秋葵百合牛柳粒💰$248色香味俱全👍🏻牛柳粒肉味香濃且富油脂香,配以濃郁醬汁下好入味😙秋葵鮮嫩可口😌爆炒下好有鑊氣🔥.🍴砂鍋濃湯魚肚大芥菜💰$248湯頭非常鮮甜濃郁且帶陣陣胡椒香氣👍🏻芥菜一啲苦澀味都冇,煲完後仍有爽脆口感😍大大塊魚肚吸湯力極高,爽口又有彈性😚而且豐富膠質啱晒女士飲,滋潤養顏😎.🔸甜品🍴紫醉金迷💰$48.🍴宮廷玉璽💰$48.整個用餐過程非常舒適😌所有菜式逐款呈上,可以同

🔸前菜
🍴青瓜海蜇頭
💰$138
🍴蒜泥雲片白肉
💰$148
白肉Q彈爽口,充滿肉嘅鮮味😋沾蒜泥及醬汁後更香口更惹味😍

🔸主菜

🍴紫醉金迷
💰$48
🍴宮廷玉璽
💰$48

整個用餐過程非常舒適😌所有菜式逐款呈上,可以同朋友邊聊邊慢慢食😛店員亦會主動幫食客斟茶,值得一讚👍🏻
秋葵百合牛柳粒
砂鍋濃湯魚肚大芥菜
📌 顏府御膳📍銅鑼灣 Causeway Bay🔍 環境之前食開嘅都係西式Fining Dining!!! 今次竟然係中式🤩 環境昏暗幽靜✨ 適合同朋友一齊enjoy中菜🥢 🔍 服務侍應服務周到👍🏻 同埋會不斷幫忙倒水🥰-(👑爲推薦)▪️尖椒皮蛋 ▫️積木茄子 👑 ▪️蟹肉蛋白冬茸羹 👑 ▫️天府酸菜桂花魚 ▪️八珍老姜一口黑豚肉 👑 -❥ ❥ 尖椒皮蛋 呢個辣度比較高🌶️🌶️🤣唔食得辣嘅朋友仔要小心!!不過真係好惹味🔥 皮蛋嫩滑椒香~不過份量太多🤣 辣到我講唔到野🤣❥ ❥ 積木茄子呢個好!好!食!🥰炸茄子全部都長方形,堆到好似積木咁!! 🍆每條都炸得香跪而不膩❤️ ❥ ❥ 蟹肉蛋白冬茸羹呢個都係大推😋蟹肉每一勺都有好多✨ 蛋白份量都係🤍 每個啖都係滑嫩清甜🥰❥ ❥ 天府酸菜桂花魚一上檯發現酸菜魚份量龐大🤣超震驚!! 你可以勺到好多魚🐟出黎食個人覺得酸度幾好👍🏻不過美中不足係下面嘅薯粉黏住左🙈❥ ❥ 八珍老姜一口黑豚肉呢個黑豚肉我比💯❤️八珍老姜熬製而成, 醬汁味道濃郁✨ 配埋黑豚肉入口即溶嘅感覺!!食落好幸福🥰-▫️味道:9/10▪️賣相:9.5/10▫️環境:9/10▪️價錢:7.5/10▫️服務:10/10▪️

📌 顏府御膳

▫️天府酸菜桂花魚
▪️八珍老姜一口黑豚肉 👑

❥ ❥ 尖椒皮蛋
呢個辣度比較高🌶️🌶️🤣
唔食得辣嘅朋友仔要小心!!
不過真係好惹味🔥 皮蛋嫩滑椒香~
不過份量太多🤣 辣到我講唔到野🤣

❥ ❥ 積木茄子
呢個好!好!食!🥰
炸茄子全部都長方形,堆到好似積木咁!! 🍆
每條都炸得香跪而不膩❤️

❥ ❥ 八珍老姜一口黑豚肉
呢個黑豚肉我比💯❤️
八珍老姜熬製而成,
醬汁味道濃郁✨
配埋黑豚肉入口即溶嘅感覺!!
食落好幸福🥰

▫️味道:9/10
▪️賣相:9.5/10
▫️環境:9/10
▪️價錢:7.5/10
▫️服務:10/10
▪️Overall: 9.2/10

🔍#CY_銅鑼灣 #CY_中菜 #CY_中菜館
🔗#顏府御膳 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #cwbfood #cwb #causewaybay #香港 #香港中菜館 #中菜 #hkchineserestaurant #chinesecruisine
2022-08-01 63 浏览
顏府御膳位於利園後面嘅開平道 餐館環境唔錯 裝修雅致侍應服務好好 不時為客人添茶 🔹蒜泥雲片白肉鋪上滿滿蒜蓉 重口味到不得了醬油濃郁令胃口大開🔹秘製臭豆腐臭豆腐外皮炸得好酥脆 陣陣飄香 配上食臭豆腐必備嘅甜醬同辣醬 份外惹味🔹海皇酸辣湯湯好多料 木耳絲 荀 豆腐本身佢已經落埋醋 覺得重手左少少令到整體偏酸帶點微辣 🔹蟹肉蛋白冬蓉羹好多蟹肉碎 真材實料夾雜住蛋白食口感有層次🔹天府酸菜桂花魚採用桂花魚感覺高級 魚肉鮮嫩彈牙 湯底叫左小辣 所以辣度還可以食完仲會有陣麻味 好正配料相當豐富 酸菜好有風味入面仲有萵筍 木耳 豆腐皮 芽菜 冬粉 🔹鳳梨咕嚕肉伴炸雲吞賣相精緻 有別於傳統炸雲吞所有配料都放係面頭 用料新鮮 有新鮮鳳梨同士多啤梨 混埋咕嚕汁食好香甜咕嚕肉口感唔錯 都幾多件
顏府御膳位於利園後面嘅開平道

所有配料都放係面頭 用料新鮮
有新鮮鳳梨同士多啤梨 混埋咕嚕汁食好香甜
咕嚕肉口感唔錯 都幾多件
2022-07-21 83 浏览
比起西餐,老夫老妻嘅我哋拍拖約會更偏好食中餐🌟尖椒皮蛋辣汁配軟綿皮蛋同尖椒一齊食,辣得胃口大開🌟積木茄子除去紫色嘅茄子外皮,只留茄肉,每件切到猶如積木相約大細,外皮炸得香脆,入面係軟腍,有對比層次🌟海皇酸辣湯滿滿都係料,有荀、木耳絲、蝦肉、、豆腐等,偏酸微辣🌟蟹肉蛋白冬茸羹食到一梳梳蟹肉,有蟹鮮味,好飲🌟天府酸菜桂花魚採用彈牙鮮嫩嘅桂花魚,第一口感受到酸菜嘅酸昧,之後係辣勁,壓軸嘅係麻味,層次豐富,如果食得辣嘅記得最尾先食吸收晒香濃魚湯精華既土豆粉,不過要有心理準備會食到辣出汗😆如果好似我食開BB辣嘅,記得一開始就夾咗係碗先啦🌟八珍老薑一口黑豚肉老薑醋味酸酸甜甜,黑豚肉好爽口唔膩,拌碟仲有青瓜同蕎頭,成個餸配搭好得宜總結🌸食物高質素,餐前小食琥珀合桃頗得我心,職員服務媲美5星酒店,但氣氛較酒店輕鬆舒服無甘拘謹
比起西餐,老夫老妻嘅我哋拍拖約會更偏好食中餐

🌟尖椒皮蛋
辣汁配軟綿皮蛋同尖椒一齊食,辣得胃口大開

🌟積木茄子

🌟海皇酸辣湯
滿滿都係料,有荀、木耳絲、蝦肉、、豆腐等,偏酸微辣

🌟蟹肉蛋白冬茸羹
食到一梳梳蟹肉,有蟹鮮味,好飲

🌟天府酸菜桂花魚

🌟八珍老薑一口黑豚肉

2022-07-15 91 浏览
前排去咗一間充滿中國風又奢華嘅「顏府御膳」食餐川菜🇨🇳🎐🏮.餐前小食🥢琥珀合桃由麥芽糖同芝麻炒成🔥香甜脆口🌰 自家製XO醬👨🏻‍🍳有超多瑤柱絲,充滿鮮味又唔會太辣💯.天府酸菜桂花魚🐟酸菜魚份量很多😍桂花魚肉肉質新鮮嫩滑😋仲有幾件炸魚骨😙配料也有不少酸菜🥬百頁、萵筍、薯粉🍜木耳😬中酸中麻辣🤭真係幾辣下🥹.八珍老薑一口黑豚肉🐖黑豚肉細嫩鬆化,好彈牙🤤味道酸酸甜甜😙有青瓜、彩椒同薑片🥒.海皇酸辣湯🌶材料豐富👍🏻每一啖都食到豆腐、木耳、筍絲、雞蛋花等🍳除咗酸辣醒胃😗仲食到海鮮嘅鮮味🦐🐚.蟹肉蛋白冬茸羹🥣將清甜冬瓜打成茸🔪再加入一絲絲鮮甜蟹肉同蛋白提升鮮味🦀🥚非常消暑.積木茄子🍆將酥脆茄子砌成積木狀😜入口乾身唔油膩☺️加上椒鹽調味🧂好香口😆.尖椒皮蛋🖤皮蛋精透綿密,加上尖椒後充滿麻香🫑而且比較辣😝.菊花茶🌼
前排去咗一間充滿中國風又奢華嘅「顏府御膳」食餐川菜🇨🇳🎐🏮
尖椒皮蛋🖤皮蛋精透綿密,加上尖椒後充滿麻香🫑而且比較辣😝
菊花茶🌼
  • 南北杏雪耳燉萬壽菓
  • 天府酸菜桂花魚
  • 蟹肉蛋白冬茸羹
2022-07-10 1240 浏览
係中式嘅法國菜😆一道菜一道菜上,可以慢慢食**********三色素鵝三色分明,有雲耳、甘筍、萵筍,食落清新爽脆-積木茄子🍆簿簿炸漿包住條狀茄子,脆脆外皮同軟腍茄子有明顯對比👍🏻-秘製臭豆腐🤩竟然可以將街頭小食搬上大檯,👨🏻‍🍳廚師好野👏🏻上菜時聞唔到味,食落就真係臭豆腐嘅味道呀,配上辣醬,正👍🏻**********蟹肉蛋白冬茸羹🦀真材實料嘅蟹肉🦀,唔係蛋白扮嘅🤭蟹肉同蛋白好夾,食落口感相近,有蟹嘅鮮味**********竹笙花菇燉菜膽🍄🥬花菇厚身,竹笙索哂菜汁同花菇味道,非常清甜**********酸菜桂花魚球🐟桂花魚魚肉新鮮雪白,鮮嫩除咗桂花魚肉外,仲有炸咗嘅連骨魚塊湯底酸辣度適中,有少量薯粉、萵筍墊底,份量剛剛好**********金榜醬六頭大虎蝦🦐大虎蝦上菜時已開邊,蝦肉爽口彈牙,索盡金榜醬汁嘅精華,味道較為濃郁**********八珍老薑一口黑豚肉🐷黑豚肉肉質彈牙,甜醋醬汁包住黑豚肉,做到焦脆嘅感覺,酸酸甜甜,開胃**********蟲草花珍菌濃湯浸時蔬🥬用雞湯煮雜菌同菜苗,菜苗入哂味👍🏻**********擔擔麵🍜濃厚嘅花生湯底🥜配麵,掛汁效果一流-鮮雞煨麵🐔🍜當然係用雞湯
係中式嘅法國菜😆
一道菜一道菜上,可以慢慢食

三色素鵝
三色分明,有雲耳、甘筍、萵筍,食落清新爽脆
積木茄子🍆
簿簿炸漿包住條狀茄子,脆脆外皮同軟腍茄子有明顯對比👍🏻
秘製臭豆腐
🤩竟然可以將街頭小食搬上大檯,👨🏻‍🍳廚師好野👏🏻
上菜時聞唔到味,食落就真係臭豆腐嘅味道呀,配上辣醬,正👍🏻
蟹肉蛋白冬茸羹🦀
真材實料嘅蟹肉🦀,唔係蛋白扮嘅🤭
蟹肉同蛋白好夾,食落口感相近,有蟹嘅鮮味
竹笙花菇燉菜膽🍄🥬

花菇厚身,竹笙索哂菜汁同花菇味道,非常清甜
酸菜桂花魚球🐟

桂花魚魚肉新鮮雪白,鮮嫩
除咗桂花魚肉外,仲有炸咗嘅連骨魚塊
湯底酸辣度適中,有少量薯粉、萵筍墊底,份量剛剛好
金榜醬六頭大虎蝦🦐

八珍老薑一口黑豚肉🐷

蟲草花珍菌濃湯浸時蔬🥬

用雞湯煮雜菌同菜苗,菜苗入哂味👍🏻
擔擔麵🍜

濃厚嘅花生湯底🥜配麵,掛汁效果一流
鮮雞煨麵🐔🍜

當然係用雞湯做湯底,鮮雞煨麵較擔擔麵清淡
二鍋頭桂花蛋散🌸
真係食到酒嘅味道,先有酒味,桂花清香慢慢滲出來,幾特別!
除咗蛋散外,仲配薑汁湯圓,薑汁勁辣,湯圓大大粒,一咬芝麻餡爆出嚟!
2022-06-21
2022-07-10 118 浏览
一星期前已預約這裏和好朋友慶祝生日,在OpenRice找了好幾間餐廳見到這間餐廳好評不俗,又未試過這裏,即管試一試,訂之前已在OpenRice版面說明慶祝朋友生日,當天服務員打來確認訂座我問他可否預備壽桃包,他竟說要兩天前預訂!食物和環境都還可以,服務員態度就一般,坐下便看到枱面上有個QR code叫人入會,當我結賬給他們QR code,原來可以有免費頭盤,但服務員從來冇向我們表示!總括來說,食物同環境OK,但價錢就偏貴,而且地方也很小!
2022-07-09
  • 番薯薑茶芝麻湯圓
2022-07-09 194 浏览
《精緻高質中菜🥰》———————————————#顏府御膳 ♥️ -銅鑼灣Cubus有唔少高檔次嘅餐廳,別具質素,早排就食咗呢間中菜,裝修帶輕奢華風,紅花燈同窗邊嘅茅台牆都顯出佢嘅氣派🏮-🍆 積木茄子呢款炸茄子十分特別,廚師專登切成積木嘅形狀,外皮充滿淮鹽香嘅脆皮,内餡係熱辣辣嘅茄子,外脆內軟😝-🌶 尖椒皮蛋比起一般嘅尖椒皮蛋落得更多嘅青辣椒碎,十分惹味,作為前菜都幾醒胃♥️-之後嚟咗兩碗湯暖下個胃,海皇酸辣湯非常開胃,夠晒足料,裏面鋪滿豆腐條、木耳絲、筍同肉絲,酸辣香突出👑 而蟹黃蛋白冬茸羹裡面食得出一梳梳嘅蟹肉,十分清甜,口感順滑 🦀-🐽 八珍老薑一口黑豚肉嚟到主菜,黑豚肉炒得好香,夠晒鑊氣,八珍甜醋味香濃,而且有好多配菜,例如蕎頭同燈籠椒等等,層次豐富👍🏻-🐟 天府酸菜桂花魚壓軸嘅就係一大碟酸菜魚,兩人份嘅份量超多,非常飽肚滿足😝 餐廳選用肉質爽口彈牙嘅桂花魚,略帶魚刺,但仍然無損佢嘅口感,每一片魚肉都好鮮嫩,而且好足料,裏面墊底嘅酸菜、百頁豆腐、萵筍同幼薯粉索哂湯底嘅精華😙-🍌抵deal 指數:8/10💰 人均消費:$600
《精緻高質中菜🥰》
🍌抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$600
2022-07-07
2022-07-08 77 浏览
尋日趁住我同阿媽都放假,我哋嚟到銅鑼灣時代廣場呢邊睇電影🎬睇完行街同搵餐廳食dinner~之前嚟過呢間Cubus 5樓高級中菜館,今次又想嚟試吓~積木茄子$108切成積木嘅形狀,外皮係懷鹽脆皮,內餡係熱辣辣嘅茄子🍆食落外脆內軟,鹹鹹地又清甜嘅茄子味,好正尖椒皮蛋$108開胃嘅小食,皮蛋面有好多青辣椒碎,食落覺得辣辣地凍凍地,幾醒胃蟹肉蛋白冬茸羹$158一大碗羹湯,有好多蟹肉蓉同埋蛋白,幾清甜,仲有蟹肉嘅鮮味海王酸辣湯$158飲落覺得酸酸地又辣辣地,有好多材料,幾好飲八珍老薑一口黑豚肉$238炒得好香嘅黑豚肉,有好多配菜,好似蕎頭,八珍老姜,燈籠椒等等🫑黑豚肉好香口,炒得好有鑊氣,表面仲有焦糖嘅感覺,幾正~幾鍾意老姜,同樣都好香,我哋食得好滋味酸菜魚$488超級大碗嘅酸菜魚,入面有新鮮嘅魚片,食落覺得好有鮮味,辣辣地,仲有好多配料,有好多薯粉

積木茄子$108

尖椒皮蛋$108

蟹肉蛋白冬茸羹$158
一大碗羹湯,有好多蟹肉蓉同埋蛋白,幾清甜,仲有蟹肉嘅鮮味

海王酸辣湯$158
飲落覺得酸酸地又辣辣地,有好多材料,幾好飲

八珍老薑一口黑豚肉$238

酸菜魚$488
2022-07-06
2022-07-07 276 浏览
銅鑼灣Cubus有很多高檔次的食府,其中這間中菜廳,裝修充滿奢華氣派,主打傳統又創新的川菜,有多款紅酒和茅台等供應。晚市有精緻的套餐提供,不過這次選擇單點喜歡的食物。餐前小食有香甜酥脆的琥珀核桃,健康又不膩口。就連百搭的醬汁整碟也是瑤柱絲,好鮮味。天府酸菜桂花魚 - $488兩人份的酸菜魚份量很多,選用肉質爽口彈牙的桂花魚,這類單骨魚起骨後幾近不帶魚刺,每一片也是鮮嫩的魚肉,還有少少帶肥美魚肉的炸魚骨;配料也有不少酸菜、百頁、萵筍和晶瑩剔透的薯粉,滲透著湯底酸辣麻的惹味。八珍老薑一口黑豚肉 - $238優質的黑豚肉細嫩鮮美,入口彈牙又清爽,整塊炸得油亮脆香,而不油膩,味道酸酸甜甜的,有點像咕嚕肉,還有入味的翠肉玉和薑片等等。海皇酸辣湯 - $158材料豐富的酸辣湯,每一口也是雲耳、筍絲、豆腐絲和雞蛋花等等,還有少少鮮蝦和帶子等海鮮提味,散發著酸香微辣,好醒胃消滯。蟹肉蛋白冬茸羹 - $158一絲絲甘甜的蟹肉,配綿密清甜的冬瓜茸,還有精美的蛋白花,好清甜滋補。尖椒皮蛋 - $108脆嫩多汁的尖椒充滿酸辣感,綿密的皮蛋充滿風味,十分清涼的開胃菜。積木茄子 - $108酥香的炸茄子不油膩,且

晚市有精緻的套餐提供,不過這次選擇單點喜歡的食物。
琥珀核桃

尖椒皮蛋
尖椒皮蛋

尖椒皮蛋 - $108

積木茄子 - $108
酥香的炸茄子不油膩,且佈滿香口的椒鹽香。
2022-07-06
2022-07-07 735 浏览
銅鑼灣✨中式Fine Dining ❤️中菜廳來講環境一流,枱與枱之間隔得開,空間感十足,頭頂嘅吊燈好有氣派。職員服務好好,幫你斟茶,又關心進食進度,安排上菜🙌🏻☺️整體感覺都好高級Set Dinner $780@❁ 前菜三色素鵝拼積木茄子/秘製臭豆腐凍盤三色素鵝用左腐皮包住紅蘿蔔絲、萵筍絲等等。感覺幾清新。積木茄子整得好靚,唔睇餐牌唔知佢係茄子,沾上左薄薄粉漿,炸得通透,配上椒鹽,香口惹味。諗到呢度都有臭豆腐🙊又臭又香,加埋甜醬辣醬幾好食。❁ 湯品蟹肉蛋白冬茸羹/竹笙花菇燉菜膽🍲蟹肉羹真材實料,食到一絲絲嘅蟹肉,濃稠適中。加入左蛋花、冬茸,材料豐富。竹笙花菇燉湯同樣出色,竹笙唔似平時過淋,反而係好厚身好爽口,整體感覺好清潤。❁ 金榜醬六頭大虎蝦六頭虎蝦大得誇張,手掌般大✨✨😱第一次食金榜醬,感覺有少少似冬陰功,椰汁味道香濃。蝦本身已經開邊,可以用刀叉切開佢,非常方便食用,蝦肉爽彈有鮮香🦐❁ 八珍老薑一口黑豚肉黑豚肉充滿甜醋香✨✨外層脆卜卜,而且好乾身,內裏鬆軟☺️呢個真係好滿意好好食,好有咬口,加上蕎頭、紅薑,酸甜開胃。❁ 酸菜桂花魚球原條桂花魚起肉,桂花魚肉厚實。湯底有少少辣,但可接受。
Set Dinner $780@

體感覺好清潤。

❁ 金榜醬六頭大虎蝦

❁ 八珍老薑一口黑豚肉

❁ 酸菜桂花魚球
原條桂花魚起肉,桂花魚肉厚實。湯底有少少辣,但可接受。

❁ 蟲草花珍菌濃湯浸畤蔬
菠菜索盡了金黃濃湯嘅鮮甜!配以爽囗嘅蟲草花和香味濃郁嘅珍菌生整個配搭清清地之餘又好有鮮味。食到呢度我已經好飽☺️但好享受 。

❁ 嫩雞煨麵
麵幼細入口軟滑有彈性,湯底有鮮味,配上鹹雞肉。

❁ 二鍋頭桂花蛋散
蛋散入口十分鬆化~滿滿蛋香與桂花甜香,酒味淡。淨係睇餐牌唔知道有番薯糖水,有一大粒芝麻湯丸食完真係大滿足。

📍 顏府御膳 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓

• 八珍老薑一口黑豚肉
2022-07-07 59 浏览
同屋企人去銅鑼灣顏府食好好味既fine dining 中西混合套餐~ 個套餐$780超級多野食~好多款唔同食物都好有特色,餐廳裝修得好優雅舒適,中式嘅設計配著西式嘅紅色吊燈,感覺好優雅!餐廳職員好好禮貌,每一道菜都會介紹,依個中式既fine dining 食得好開心前菜係積木茄子🍆+三色素鵝,屋企人既係臭豆腐+ 三色素鵝,茄子外脆內淋,個炸粉好薄!臭豆腐有香香嘅臭豆腐味,食落好正!三色素鵝非常精緻!色香味俱全!真係一件藝術品!蟹肉蛋白冬茸羹同竹笙花菇燉菜膽湯都好好飲呀~ 蟹肉蛋白冬茸羹口感層次比較豐富,好似打咗*現*咁,有蛋白同埋蟹肉邊飲邊有咬口!而竹笙花菇燉菜膽湯係一個清d既中式燉湯,雖然係全素但係都好入味!蛋白雞油蒸帶子真心超好味!第一次食蛋白雞油,冇諗過雞油味係咁香濃!超級香滑!個帶子既口感都好細滑,蒸既火喉啱啱好!金榜醬六頭大虎蝦好正,擺盤擺得好精美,金榜醬呢個味道真係幾特別!八珍老薑一口黑豚肉既肉真係好滑~ 超級美味!蟲草花珍菌濃湯浸時蔬好精緻,蔬菜好新鮮,菜量都好足,平時喺外邊食飯真係好少咁好味嘅菜可以食到!最後主食係擔擔面&嫩雞煨面,2個主食既麵都好滑,好幼細,係健康嘅自

臭豆腐有香香嘅臭豆腐味,食落好正!
三色素鵝非常精緻!色香味俱全!真係一件藝術品!

蟹肉蛋白冬茸羹同竹笙花菇燉菜膽湯都好好飲呀~
而竹笙花菇燉菜膽湯係一個清d既中式燉湯,
雖然係全素但係都好入味!

八珍老薑一口黑豚肉既肉真係好滑~ 超級美味!

最後主食係擔擔面&嫩雞煨面,2個主食既麵都好滑,好幼細,係健康嘅自家製麵嘅感覺,擔擔面係花生醬mix左特別嘅調料,食落好正!
嫩雞煨面既雞肉都好滑!超級好味!

二鍋頭桂花蛋散配湯圓真係好精緻!蛋散好好味配埋桂花醬!小湯圓係薑糖水,配合埋蛋散一齊正,去咗蛋散既油膩口感!
這間中菜館的來頭不小,由星級酒店中菜主廚打理,亦有星級餐廳的點心師傅,雙劍合壁滿足客人。餐廳佈置走高貴典雅路線,上有紅色水晶燈🤩驟眼看還以為是西餐廳,但窗邊有木架擺設不少貴州茅台酒,預示了它的fusion特色🪵中菜總是適合人多享用🥲幸好這裏有晚市8道菜套餐,提供川菜cross粵菜的獨家美食,像西餐般逐位上菜既方便衛生又能品嚐多種風味📜🍆積木茄子外型像多米諾骨牌長身,入口如同炸金磚豆腐,表面乾身不油膩,口感外脆內軟灑上少少孜然粉提味。🧆祕製臭豆腐超越粵菜範疇,是地道香港街頭小食之王,氣味已經能先聲奪人,外面酥化內裏汽泡留有豆香。🥙三色素鵝腐皮包裹著紅蘿蔔絲、萵荀和木耳絲,是一道清涼的前菜,剛好中和了兩道較重口味的前菜。🦀蟹肉蛋白冬茸羹用攪拌器將冬瓜打成茸,加入蟹肉和蛋白提升鮮味,是簡單又不平凡的廣東老火湯,正適合夏天消暑解渴。🍲竹笙花菇燉菜膽素湯常予人淡而無味的感覺,但這裏加入了在曬乾後花紋爆裂程度最高的香菇,最高級的花菇浸發後香味淆制到琥珀色的湯中。🐟酸菜桂花魚球意想不到的大size,有如一碗小米線的飽足感。有六塊煎香的桂花魚肉令魚湯更加鮮甜,肉質嫩滑彈牙,配料豐富有齊粉條、芽菜、萵荀
🍆積木茄子
🧆祕製臭豆腐
祕製臭豆腐
🥙三色素鵝
🦀蟹肉蛋白冬茸羹
🍲竹笙花菇燉菜膽
竹笙花菇燉菜膽
🐟酸菜桂花魚球
意想不到的大size,有如一碗小米線的飽足感。有六塊煎香的桂花魚肉令魚湯更加鮮甜,肉質嫩滑彈牙,配料豐富有齊粉條、芽菜、萵荀和豆皮等。
酸菜桂花魚球
🦐金榜醬六頭大虎蝦
少見的金榜醬以蝦乾、蒜頭、紅椒、幹蔥等多種香料熬製而成,加入些許椰汁,烹調時將醬汁淋上大虎蝦表面,使其充分入味,吃起來味道香濃,也帶有一點泰式風情。
金榜醬六頭大虎蝦
🐷八珍老薑一口黑豚肉
咕嚕肉的進化版本,酸甜對比更加強烈,外層鬆化肉質有咬口,不過青瓜有點格格不入。
🍄蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
大啖啖肉後來上一點蔬菜清腸胃,用了4,5款菇菌去煮成濃湯配上新鮮嫩口的莧菜🥬
蟲草花珍菌濃湯浸時蔬
🍜擔擔麵
湯底的沙爹味稍蓋過花生味,辣度可以強一點,配上幼身煙韌的幼麵尚算不錯。
擔擔麵
🐔嫩雞煨麵
雞湯經過長期熬煮,香味撲鼻,白麵吸取了湯汁十分惹味,比擔擔麵更出色,令人沉醉在這碗主食中。
嫩雞煨麵
🥨二鍋頭桂花蛋散
桂花蜜淋滿炸得酥脆的蛋散,二鍋頭於油炸中應該已經揮發了,沒有太多酒味。
二鍋頭桂花蛋散
🍯蕃薯糖水配芝麻湯圓
糖水中的老薑香氣十足,每一口都灌入暖意於身心,湯圓皮薄有米香,滑而不粘糯,芝麻餡流溢。
蕃薯糖水配芝麻湯圓
2022-06-29