2019-03-12
天氣又凍番啦,梗係打個邊爐啦。係銅鑼灣兜咗半日,搵到一間專食雞煲嘅邊爐店。個名叫頭啖湯又幾過癮。一入鋪頭已經有人招呼你,仲好貼心咁介紹有咩好食。黎之前都有做資料搜集,佢呢度嘅雞湯唔係濃湯寶嗰啲,真係雞肉雞骨煲出黎。有見及此,整番個椰子煲雞先,試試佢個頭啖湯。下次再黎嘅時候就試下佢個種慶雞煲,因為隔離檯個雞煲好鬼香,辣辣地,搞到流曬口水。到揀配料啦,食肥牛片就梗架啦,之後有啲特色嘅火鍋配料,咖哩薯波,手打墨魚丸,呢啲係必叫。另外我地仲叫咗啲普通嘅配料,例如,牛柏葉,呢個真係唔係間間有,娃娃菜,魚腐等等。仲叫咗一榨生果茶,幾消脂開胃。到個鍋黎到嘅時間,個椰子雞湯真係好清甜,店員都有叫我地飲咗湯先好開始打邊爐。啲雞肉真係超級滑。到我地清曬鍋入面嘅雞肉之後,店員開始加雞湯。之後就開始放開肚皮咁開餐了。值得推薦嘅一定係要試下個辣雞,相信下次會叫一大班人黎再食,重要嘅係佢嘅價錢唔係貴,多人嘅話全部食物叫大份真係好抵。