2019-02-02 85 浏览
就快新年,約左個朋友去行維園,咁啱佢係電氣道148返工,佢話有一間食開lunch,雖然佢食開泡湯米線,但佢話湯底好好味,所以叫我一齊去食火鍋。店舖係佢公司再轉入去,不過因為係啲車行的街到,平時都唔易留意到,唔係個朋友係呢頭,都未必會咁易揾到呢間舖頭。我地叫左半隻招牌滋潤椰子雞煲,再加了手切安格斯雪花牛、五花腩肉、三拼丸(芝士丸、墨魚丸、黑椒牛筋丸)、蝦滑和乳酸梳打特飲。先講雞煲先,個煲本身已經有好多配料,包括有好多菇、雲耳、蟲草花、竹笙等,已經比一般雞煲多了重享受,再加上個湯真係好鮮甜,飲湯都可以飲左一個煲,而且加湯主動且速度快。食晒雞同享受夠湯之後,我地開始淥食物,雪花牛係淥的一瞬間就脂肪和牛混和,入口自然不會太韌。五花腩肉方面,相對未有牛肉和雞肉般好味,但如果大家鍾意食五花腩,它也可以最一個選擇。三拼丸方法,我最建議墨魚丸,因為墨魚丸入面真係食到墨丸,其次推薦黑椒牛筋丸,彈牙同好味,相反芝士丸對比起來比較普通。不過最正的推介係鮮蝦滑,佢有兩支,每次大約可分到六粒,但呢個蝦滑真係起滑同彈牙,又鮮味,勁好食,有機會都想試埋墨魚滑,不過餐廳暫時mean未見有鴛鴦配,但就算一客兩支都一定食

不過最正的推介係鮮蝦滑,佢有兩支,每次大約可分到六粒,但呢個蝦滑真係起滑同彈牙,又鮮味,勁好食,有機會都想試埋墨魚滑,不過餐廳暫時mean未見有鴛鴦配,但就算一客兩支都一定食得晒,因為真係好食。
飲品揀左乳酸梳打特飲,有幾隻味提供,我揀左原味,味道都不錯,乳酸味恰到好處,不會太甜,一杯飲品可以飲到尾,餐廳仲有其他飲品選擇,有機會試埋。
我覺得雖然餐廳唔位於顯眼位置,但餐廳亦都爆場,可以食物質素可令人專程前來,加上距離天后地鐵一條直路可到,之後再轉,交通都方便,又近維園,有咩活動過去都方便,不過真係要早啲去,因為都真係幾多人食。