2020-11-12 1522 浏览
今日因為就朋友返工終於去試了這間,香港現時只是第一間,壽司夠新鮮不錯不錯還有甜品贈送,我叫了個$280 12件壽司拼盤,朋友叫了午餐都已都是12件壽司還有烏冬不過價錢是$180就是相差了海膽和拖羅。如果你不是很喜歡吃海膽我覺得$180餐都可以,因為他的海膽壽司是一半海膽一半甜蝦不是全件喔⋯⋯他們的燒玉子蛋做到很像現時流行的蒸蛋糕而且味道還不錯。下次還會想是他們的魚生飯和鰻魚飯定食今天我是12點去到我是第一人入去我走的時候已經全場爆滿。
2020-11-11
2020-10-25 1607 浏览
星期六工作晚了,想吃壽司,聽聞過頑固壽司,經常排長龍,去碰碰運氣,到K11後發現小店,未見人龍,可能時間已晚,過了晚飯時間。點了個特上壽司拼盤12貫(見圖),大致有大拖羅、中拖羅、海膽、三文魚籽、牡丹蝦、白身魚、帆立貝、鰻魚、油甘、鯛魚、鐵火卷和甜蛋壽司的刺身算新鮮,最特別的是兩片甜蛋,完全像吃兩片蛋糕一樣,但個人覺得口感麻麻。吃完整份壽司拼盤後感覺就像沒有吃過什麼,份量真的少,但價錢連加一服務費要差不多$400,性價比超低。唯有值得讚賞的是服務態度好。

壽司刺身算新鮮,最特別的是兩片甜蛋,完全像吃兩片蛋糕一樣,但個人覺得口感麻麻。

唯有值得讚賞的是服務態度好。
2020-10-13 1572 浏览
女朋友介紹呢間《頑固壽司》係日本嘅過江龍,google 睇過係走平靚正嘅回轉壽司路線,到咗香港似乎升咗好幾級,由平民美食搖身一變成為主打日本師傅嘅精品小店。午餐嘅餐牌非常簡單,壽司嘅選擇就得10貫同12貫兩種,就每樣嚟一份。另外仲有其他例如刺身飯嘅,不過一場來到冇理由唔試佢嘅招牌。可惜嘅係,雖然我哋衝住套餐嘅海膽甜蝦壽司而來,侍應就話因為來貨問題,套餐唔供應海膽,要以三文魚子代替。但佢又話,散嗌A la carte 嘅海膽壽司就有喎。嗰下真係打咗個突,兩種食材爭咁遠嘅!? 總之如果閣下都係為咗套餐嘅海膽嘅話,記住要問清楚啦。由於我麻麻地三文魚子,就問可唔可以轉吞拿魚,結果原來連普通吞拿魚都唔得,只可以轉吞拿魚蓉 。10貫壽司($228) 包鰤魚,中拖羅,平目,三文魚,帶子,松葉蟹,鰻魚,吞拿魚蓉,小卷,玉子燒。12件($288)就多咗大拖羅同金目鯛。呢間啲壽司都幾新鮮,魚類亦處理得好。壽司飯味道普通,份量較少。以呢個價錢計,只算僅僅合格。以此店名氣,可以話係見面不如聞名。即使環境與衛生都好好,淨係個海膽咁樣玩法,印象分就大打折扣啦。
女朋友

2020-10-07 1150 浏览
終於試左日本過江龍頑固壽司啦~壽司拼盤12貫定食 $288最好食係大拖羅 灸燒金目鯛🐟另外鰻魚燒得香口 很特別的是玉子成個蛋糕咁🍰其他魚生例如三文魚唔食日本人 中拖羅等魚味較淡茶碗蒸也很出色 又滑又香💕I finally tried this Japanese resto~Ganko Sushi is so famous and popular when it first come to HK.12 pieces of sushi set $288The best food is Tuna & Grilled Kinmedai Sushi 🐟In addition, the eel smell so goodThe chawanmushi is also excellent, very smooth  💕
終於試左日本過江龍頑固壽司啦~
壽司拼盤12貫定食 $288

12 pieces of sushi set $288
2020-09-09
  • 壽司拼盤12貫定
2020-09-28 1325 浏览
唔太餓諗住食少少壽司點知都係叫到一枱都係😂所謂平民價壽司連鎖店其實價錢都唔平相對其他壽司連鎖店頑固壽司味道普通但價錢略貴帆立貝壽司 肉厚但味道未算十分鮮甜✅柚子大根 蘿蔔爽口 柚子嘅清香完全滲入左係蘿蔔入面 同蘿蔔融為一體 味道清香又唔會過濃✅八爪魚吸盤軍艦 八爪魚十分爽口✅原條穴子 穴子長過手掌!配上甜甜既醬汁味道不錯三文魚子手卷 原本以為得三文魚子點知原來有埋三文魚 不過舊三文魚偏瘦又韌 可能淨食三文魚子會開心啲
唔太餓諗住食少少壽司

穴子長過手掌!配上甜甜既醬汁味道不錯

三文魚子手卷

• 柚子大根
2020-09-27 2492 浏览
鰻魚壽司$20/件, 有好多細骨,調味偏濃,魚油唔算豐厚。甜蛋壽司$20/件,有驚喜,有梳乎厘既空氣感。壽司飯米柔軟度同水份量都高,唔錯。三文魚腩壽司$20, 無筋, 但沒什麼特別啊,好新鮮到鮮甜又講唔上,放得耐到有噏味又唔係吞拿魚腩碎細卷$40,味道又係超正常,只可以講特別在貴,只係得三粒蟹肉牛油果手卷 $35牛油果熟度剛好,蟹捧鮮甜已經即食,但紫菜已不脆身迷你海膽三文魚子丼 $128,份量超迷你,兩匙羹食晒,似茶碗蛋份量。海膽甘香,三文魚子新鮮海鮮丼 $188海鮮丼有蝦,三文魚子池魚(上),油甘魚(下)吞拿魚及三文魚總括所有魚生都無腥味,鮮味黎係中間位,但未去到鮮甜等級。而且份量少,價錢亦貴。例如迷你海膽丼 $128 既份量,我諗男仕可以一啖食晒。以呢個價錢,相信識食既香港人都知隆路邊到性價比會更好!呢餐飯食左五百蚊,我地二人完全唔飽,唔會再食。而日本菜最重要既夥伴,豉油同Wasabi 都唔專業。我知頑固係由大阪黎,可能豉油會偏重味,但重味同死鹹係兩件事。另外,Wasabi 望落似新鮮磨抹成蓉,但食落非常攻鼻,似係新鮮 Wasabi 再加上人工配料。我地都排左隊半個鐘以上。。。最

鰻魚壽司$20/件, 有好多細骨,調味偏濃,魚油唔算豐厚。
甜蛋壽司$20/件,有驚喜,有梳乎厘既空氣感。
壽司飯米柔軟度同水份量都高,唔錯。

蟹肉牛油果手卷 $35
牛油果熟度剛好,蟹捧鮮甜
已經即食,但紫菜已不脆身

海膽甘香,三文魚子新鮮

海鮮丼 $188

海鮮丼有蝦,三文魚子

池魚(上),油甘魚(下)

吞拿魚及三文魚

呢餐飯食左五百蚊,我地二人完全唔飽,唔會再食。

我地都排左隊半個鐘以上。。。

最後總結是性價比非常低,服務亦普通,我地飲晒 d 茶,呼喚左幾次先有人應。
2020-09-20 706 浏览
相信疫症期間港人最掛住嘅就係日本美食, 日式料理總是比其他 菜式特別受歡迎, 食肆門外經常要等位。这天嚟來到 日本過江龍香港分店『 頑固壽司』。日本嗰邊就係平民版迴轉壽司。坐落於k11 的『頑固壽司』價錢也相當進取, 壽司索價錢由十幾到百幾一件也有。 當然大部分食材都直接日本空運而來。 吞拿魚中拖羅壽司, 天然的紅色中帶光澤而非螢光的紅, 肉質細緻油潤,入口甘甜👍。厚燒玉子 , 店家推介。蛋香濃郁唔会太甜~ 而且口感軟熟唔乾~👍 好吃極了!香蔥拖羅魚蓉卷, 日本葱帶出魚蓉的油香, 美味精彩嘅細卷!海膽甘甜, 一啲苦澀味都冇, 入口融化, 鮮味充斥整個口腔~原條海鰻, 肉質有彈性, 特製醬汁更提升其鮮味!服務也是絕佳的, 也主動介紹是日新鮮貨色。

这天嚟來到 日本過江龍香港分店『 頑固壽司』。

日本嗰邊就係平民版迴轉壽司

香蔥拖羅魚蓉卷, 日本葱帶出魚蓉的油香, 美味精彩嘅細卷!

原條海鰻, 肉質有彈性, 特製醬汁更提升其鮮味!

服務也是絕佳的, 也主動介紹是日新鮮貨色。

2020-09-12 1024 浏览
整體評分: 👍🏼(5分為滿分)睇完網上YouTuber介紹 嚟咗幫襯頑固壽司點知就中哂伏 大家睇到我個食評可以直接skip呢間野老實講啲服務質素真係非常之好 滿分但係講到嘢食嘅質素真係認真麻麻食物質素同價錢完全不成正比其實認真咀嚼佢啲壽司 會食得出佢啲食材係預先切好 就好似中拖羅壽司 咬落非常之乾身 一啲油脂味都沒有 好似比雪櫃抽乾晒魚生入面嘅水份 所以對頑固壽司真係十分之失望 以為過江龍可以保持到日本嘅質素點知...比接近$600兩個人食嘅午餐真係不能接受
整體評分: 👍🏼

以為過江龍可以保持到日本嘅質素
點知...比接近$600兩個人食嘅午餐真係不能接受

庆祝纪念
生日
值得一食的連鎖平民迴轉壽司店「がんこ壽司( GANKO 頑固迴轉壽司)日本每碟只售 100 日元,性價比可謂十分高!嚟到香港每件$14-60不等,食材90 %來自日本疫情下食左當去左轉日本🤣🤣所以大家叫野食個陣要睇清楚價錢先叫而壽司種類比喺出面其他壽司專門店多好多倍😁👍👍👍食物價錢只係稍於 元X之上,但 質素絕不遜色於中環著名壽司店之下食材夠新鮮,火灸壽司都好惹味Omakase 必先預約先有得食,下次決定去試另外茶壺湯用料十足,夠鮮味
值得一食的連鎖平民迴轉壽司
「がんこ壽司( GANKO 頑固迴轉壽司
所以大家叫野食個陣要睇清楚價錢先叫
壽司種類比喺出面其他壽司專門店多好多倍😁👍👍👍
食材夠新鮮,火灸壽司都好惹味
Omakase 必先預約先有得食,下次決定去試
另外茶壺湯用料十足,夠鮮味
2020-08-09 691 浏览
Wanted to find somewhere which wasn't a chain restaurant, so I found this place. As my lunch happened during the COVID-19 pandemic, the restaurant did all necessary things to ensure diners were safe - temperature checks at the front door, perspex glass partitions between dinners, wet wipes on tables and social distant tables.The service was quick and polite. They ask you whether or not your want your wasabi inside the sushi (which is the correct way to eat sushi). The sushi was great.

2020-07-11
2020-07-15 828 浏览
呢間壽司店無論從朋友、同事或其他Foodie給嘅評語都係唔錯 於是趁平日放假去試吓佢哋嘅午餐 ⁣午市有提供套餐 每款套餐跟茶碗蒸、酸菜同埋麵豉湯 9款套餐裡面有選擇有丼、壽司、天婦羅 ⁣▫️壽司拼盤12貫定食 (HKD288)甜蝦海膽、中拖羅、大拖羅、三文魚、帆立貝、鰤魚、鰻魚、平目魚、金木鯛、玉子燒、松葉蟹、細卷咪以為細細件就食唔飽 我食晒成個餐 飽到捧住個肚走 個人覺得中拖羅簡直係冇得頂 油分適中 入口即溶 食完後口腔裏依然留有魚油味 大拖羅都好味但我覺得口感始終中拖羅係比較優勝玉子燒比平時食開嘅有啲唔同 望落去似一件海綿蛋糕 食落口軟綿綿嘅 幾特別⁣▫️天婦羅丼定食 (HKD138)去頑固食飯 食海鮮丼或壽司會比較穩陣啲😅 天婦羅炸粉太厚 一啲都唔脆口😅味道好淡 總之就唔值得推介啦⁣以過江龍嚟講呢間食店都算係唔錯 價錢雖屬於中上但用料新鮮 掛住日本美食嘅朋友可以考慮去呢度食壽司以解思鄉之苦吧

▫️壽司拼盤12貫定食 (HKD288)
咪以為細細件就食唔飽 我食晒成個餐

▫️天婦羅丼定食 (HKD138)

午餐
2020-07-04 570 浏览
用餐當晚,其實人唔多,係有空位嘅,但經理成日都好似好唔想招呼人咁, 成日企喺後方嘅位置。 問佢啲壽司嘅嘢,未問完就走咗去, 好唔想答我哋。 個感覺係,你叫就叫啦,唔好問咁多嘢 。我哋等緊最後一樣嘢食嘅時候 ,都未埋單,佢斟茶, 每枱都有斟, 就偏偏唔斟畀我哋枱, 當時我哋全枱人都無茶, 唯有叫第二個侍應幫我哋。其實除咗經理之外,其他侍應都好好,好肯解答問題, 好多嘢都知得好清楚, 同一間餐廳,點解啲員工服務態度可以差咁遠……
2020-06-11
呢間嚟自日本大板🇯🇵、開業56年嘅迴轉壽司店上年年尾登陸。嚟到香港,雖然再唔係做迴轉壽司,高級少少做定食🍱、omakase🍛 ,但親民嘅價錢、高質嘅水準依然保持,難怪聽人講呢度成日都大排長龍👫🏻。今次同朋友專程12點嚟到等店舖開門,就係諗住唔使等!哈~~~~😆.第一次嚟,先要讚一讚呢度服務好好👍🏽,有別於其他差唔多價錢嘅壽司店,呢度店員好樂意為你講解呢度菜式,到上菜時,就會細心介紹每件壽司同埋最好嘅食法次序,相當殷勤有禮。☺️.我同朋友👩🏻一人一個 #壽司拼盤12貫定食($288),12件壽司包括鰂魚、鰻魚、三文魚、帆立貝、平目魚🐟、甜蝦海膽🦐、中拖羅、大拖羅、金目鯛、松葉蟹🦀、細卷、玉子燒🥚。呢度嘅刺身大多由日本直送,所以件件都新鮮肥美🤤,當中阿叔特別推介大、中拖羅,兩者脂肪比例都較高,滿口甘香,入口即溶;其次松葉蟹同甜蝦海膽都好得,前者大大條蟹腳,肉質軟滑、味道鮮甜;後者甜蝦爽口彈牙,海膽就色澤金黃,味道甘甜。😋😋😋.成個定食仲有茶碗蒸🥚、味噌湯🥣同埋前菜,下晏嚟食,好飽肚😚!以呢個價錢同埋食物質素嚟講,相當唔錯,以後,阿叔想食壽司又多一個好選擇!😜😜😜
2020-06-29 715 浏览
第一次寫食評,因為真係唔寫唔得!真心唔推薦! 1) 食物質素好一般!冇一樣野你覺得可以返叫.2) 間野食物種類唔多,90% 凍野! 連叫個麵豉湯都唔熱架! (題外話:個麵豉湯好清,連塊海帶或一粒豆腐都冇)3)waiter 同waitress 態度差到呢!(係個經理好少少) 一入到去,已經黑口黑面! 之前已經話過,食物種類唔多,但可以我落4 次單,4 次都錯架喎! 10 叫9 唔應機架! 食完飯叫佢抹枱,因為有蛋糕, 夠膽抹一半另一半枱唔理架喎!好似唔憂做咁架!成間野價錢唔係貴,但都唔係茶餐廳吖! 咁既質素,咁既服務!點解你重唔執既
第一次寫食評,因為真係唔寫唔得!真心唔推薦!

1) 食物質素好一般!冇一樣野你覺得可以返叫.

3)waiterwaitress 態度差到呢!(係個經理好少少) 一入到去,已經黑口黑面! 之前已經話過,食物種類唔多,但可以我落4 次單,4 次都錯架喎! 10 叫9 唔應機架! 食完飯叫佢抹枱,因為有蛋糕, 夠膽抹一半另一半枱唔理架喎!好似唔憂做咁架!

2020-06-28
2020-06-24 495 浏览
上次我已經食過單點menu既壽司,今次決定試吓廚師發板omakase,仲好似更加好食😋由於今次係廚師發板,坐咗喺吧枱位置,可以一邊欣賞過程,一邊品嚐美食感覺就好似去咗日本一樣,啱晒疫情期間冇得去旅行一解思鄉情緒😂前菜 :烤帆立貝豉油漬菜心鮟鱇魚肝賣相已經好吸引 ,菜心修剪過食得出係比較嬌嫩嘅部份,再加上秘製醬汁好有日本風味 🇯🇵而鮟鱇魚肝都係我嘅最愛,入口已經濃濃嘅魚油香味,加上酸酸地嘅醋,食落唔會太肥膩之後就有各式各樣嘅刺身,而我最鍾意嘅就係生蠔🦪,生蠔真係好鮮味另外仲有熟嘅鯛魚,冇過多嘅調味料,亦食得出魚嘅肉質唔會好鬆散。食嘢期間聽到原來有幾個日本師父為我哋發板,一口流利嘅日文真係好有feel 咁嘅價錢食到純正嘅廚師發板果然係物有所值啊!

上次我已經食過單點menu既壽司
今次決定試吓廚師發板omakase,
仲好似更加好食😋

前菜 :
烤帆立貝
豉油漬菜心
鮟鱇魚肝

賣相已經好吸引 ,

咁嘅價錢食到純正嘅廚師發板果然係物有所值啊!
2020-02-15
庆祝纪念