2023-06-23 26 浏览
順流冰室香港灣仔莊士敦道150號150 Johnston Rd, Wan Chai, Hong Kong傳統茶餐廳有再重新興起, 二現在玩復古, 都會把名字改成冰室。而香港人就是食柵茶餐廳長大,由學生哥時代, 中午可以出外食LUNCH, 一個碟頭飯+飲品, 填飽發肓時間的大胃口, 也符合學生哥快靚平的原則。大大隻炸脾 ($35)炸到脆卜卜好好味呀 ,唯顏色比較啡,油唔夠清徹?$28 要返碟油菜,補償返食炸嘢架內疚感so guilty 焗豬扒飯,ok 個蕃茄汁確是開胃,正常茶餐廳水準,大大塊夠軟腍。門口有港式麵包, 有最愛的雞尾包菠蘿包#香港旅行 #香港探店 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #hktravel #yummy #foodporn #delicious #cuisine # #restaurant #dining #打卡 #網紅餐廳 #dinner #central #supper #香港必食 #高CP
順流冰室

香港灣仔莊士敦道150號

$28 要返碟油菜,補償返食炸嘢架內疚感so guilty

門口有港式麵包, 有最愛的雞尾包菠蘿包

2023-06-22 25 浏览
餐廳內有圓枱亦有多個卡位,坐得舒適~重有樓上雅座。嗌左兩個粉麵飯同埋兩個抵食下午茶餐。粉麵飯:芝士焗肉醬意粉+ 揚州炒飯❤️芝士焗肉醬意粉芝士煙韌有菠蘿🍍,酸酸甜甜;還有黑椒,微辣。重有西蘭花🥦。朋友加$3嗌左杯凍檸檬紅茶。叫左濃d同走甜,真係唔甜👍🏻。❤️揚州炒飯炒得夠熱,飯粒粒分明。有蝦有叉燒有蔥有切碎了的菜重有啲蛋花,足料而且口感豐富。餐飲嗌左熱齋啡☕️。未飲已經聞到咖啡的香氣,好香呀~😍朋友話咖啡夠濃。抵食下午茶餐:雙拼多士+ 吉列魚柳配沙律硬係覺得下午茶要食件多士先係下午茶🤣🙈就嗌左「雙拼多士」。❤️雙拼多士揀左果占和牛油🧈,甜甜的好邪惡但又好吸引🤤。跟餐嗌左熱檸檬紅茶,叫左濃d。檸檬茶正好中和一下果占和牛油的甜膩。❤️吉列魚柳配沙律吉列魚柳即叫即炸,入口熱辣辣爭d辣親嘴!炸成金黃色,外脆內魚肉滑嫩~另上一包沙律汁。我冇點就咁食個魚柳都已經好好味😋。沙律有紅豆、車厘茄、粟米粒、椰果和雜果,用料豐富。跟餐嗌左熱檸檬紅茶,叫左濃d。重嗌左幾個蛋撻食🤪🙈。蛋撻蛋香,撻皮酥脆,十分出色👍🏻😍,$6一個,性價比高。
餐廳內有圓枱亦有多個卡位,坐得舒適~重有樓上雅座。

嗌左兩個粉麵飯同埋兩個抵食下午茶餐。

粉麵飯:芝士焗肉醬意粉+ 揚州炒飯

❤️芝士焗肉醬意粉
芝士煙韌
有菠蘿🍍,酸酸甜甜;還有黑椒,微辣。重有西蘭花🥦。
朋友加$3嗌左杯凍檸檬紅茶。叫左濃d同走甜,真係唔甜👍🏻。

❤️揚州炒飯
炒得夠熱,飯粒粒分明。
有蝦有叉燒有蔥有切碎了的菜重有啲蛋花,足料而且口感豐富。

抵食下午茶餐:雙拼多士+ 吉列魚柳配沙律

硬係覺得下午茶要食件多士先係下午茶🤣🙈就嗌左「雙拼多士」。

❤️雙拼多士
揀左果占和牛油🧈,甜甜的好邪惡但又好吸引🤤。

❤️吉列魚柳配沙律

重嗌左幾個蛋撻食🤪🙈。
蛋撻蛋香,撻皮酥脆,十分出色👍🏻😍,$6一個,性價比高。

灣仔茶餐廳唔一定係「x嫂」或「檀x」基本上果啲出晒名既都唔好算好食呢間茶記在莊士敦道樓高兩層門口燈光招牌同蛋撻櫃都好搶眼😄入到去唔使行上一層樓下剛剛有卡位發現好多食客一個人可能已經當係飯堂啦我地兩個人都食左4樣野!招牌即焗豬扒飯 ($68)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️無諗過咁高水準因為一上檯已經聞到香噴噴🍅味上面有一層微燶芝士焗飯炒底都有,是必須的塊豬扒一拎起就拉出芝士來!豬扒應該剛煎脆再焗因為豬扒係脆邊好有驚喜呀!!蕃茄醬一啲都唔酸真係食過番尋味-------------------------大大隻炸脾 ($35)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️雞脾超大隻炸到脆卜卜好好味呀😋醃料好入味晚餐配埋炸薯條 ($25)覺得好邪惡呢😈跟獨立包裝茄汁唔會好似一支茄汁咁痴笠笠-------------------------三餸車仔麵 ($48起)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛腩+豬紅+墨丸米線 加咖喱汁呢間茶記的車仔麵仲好食過車仔麵鋪頭咖喱汁係精華所在食豬紅時特別香濃惹味墨丸彈牙值得推薦平時墨魚丸餸係要加錢架牛腩非常軟冧好入味最緊要有得揀米線!下次會想試下過黎食早餐因為見都有好多選擇我一定會再食佢個豬扒因為第二度食唔到咁好味!
灣仔茶餐廳唔一定係「x嫂」或「檀x」
基本上果啲出晒名既都唔好算好食
呢間茶記在莊士敦道
樓高兩層
門口燈光招牌同蛋撻櫃都好搶眼😄

入到去唔使行上一層
樓下剛剛有卡位
發現好多食客一個人
可能已經當係飯堂啦
我地兩個人都食左4樣野!

招牌即焗豬扒飯 ($68)
無諗過咁高水準
因為一上檯已經聞到香噴噴🍅味
上面有一層微燶芝士
焗飯炒底都有,是必須的
塊豬扒一拎起就拉出芝士來!
豬扒應該剛煎脆再焗
因為豬扒係脆邊
好有驚喜呀!!
蕃茄醬一啲都唔酸
真係食過番尋味
焗豬扒飯

-------------------------
大大隻炸脾 ($35)
雞脾超大隻
炸到脆卜卜好好味呀😋
醃料好入味
晚餐配埋炸薯條 ($25)
覺得好邪惡呢😈
跟獨立包裝茄汁
唔會好似一支茄汁咁痴笠笠
炸雞脾
炸薯條

-------------------------
三餸車仔麵 ($48起)
牛腩+豬紅+墨丸米線 加咖喱汁
呢間茶記的車仔麵
仲好食過車仔麵鋪頭
咖喱汁係精華所在
食豬紅時特別香濃惹味
墨丸彈牙值得推薦
平時墨魚丸餸係要加錢架
牛腩非常軟冧好入味
最緊要有得揀米線!
三餸車仔麵

下次會想試下過黎食早餐
因為見都有好多選擇
我一定會再食佢個豬扒
因為第二度食唔到咁好味!

2023-06-15
焗豬扒飯
炸雞脾
炸薯條
三餸車仔麵
📍「順流冰室」- 灣仔今次食食食之旅黎到灣仔😌收工諗唔到食咩好,見到灣仔有間新開嘅冰室環境唔錯,就入去快快手解決晚餐😗📷餐廳位於灣仔莊士敦道,位置幾方便,入面有兩層,座位闊落夠哂大👍🏻呢度可以用QR code 自助點餐幾方便,上菜速度都算快🤗Menu 都有唔同種類,有車仔麵、焗飯、常餐、多士、麵包等等,係典型港式冰室😛🍴自選車仔麵(必食豬手、柱侯牛腩、酸齋、蝦條、豬紅、唐生菜、米粉)💰HK$77✨推薦指數:7.5/10可以自選最開心!🤩因為可以揀哂自己中意食嘅餸😋豬手燜得好入味,食落啖啖骨膠原😌柱侯牛腩都幾多,係比較瘦少少嘅位,但都好入味唔會痴牙😛酸齋食落酸酸甜甜,吸哂湯汁超正!不過要小心咬落去會爆汁🤭蝦條食落幾彈牙🤗豬紅勁入味,口感彈牙必嗌😆米粉同平時食開嘅唔同,呢款好吸味,連埋有腩汁嘅湯底食最正👍🏻🍴雙拼多士(花生醬、咖央)💰HK$22✨推薦指數:7/10身為包控嘅👧🏻要嗌份多士先吓,見到呢度有得自選就揀咗花生醬同咖央醬😗佢係一塊白方包對揀半切開,包身有烘過,所以食落脆卜卜🤤花生醬同咖央醬都俾得幾重手,食落花生醬超香濃,呈流心狀態,相對蓋過咗咖央嘅味道,中意花生醬嘅朋友仔唔可以錯過
📍「順流冰室」- 灣仔

今次食食食之旅黎到灣仔😌

呢度可以用QR code 自助點餐幾方便,上菜速度都算快🤗

💰HK$77
✨推薦指數:7.5/10
可以自選最開心!🤩因為可以揀哂自己中意食嘅餸😋
豬手燜得好入味,食落啖啖骨膠原😌
柱侯牛腩都幾多,係比較瘦少少嘅位,但都好入味唔會痴牙😛
酸齋食落酸酸甜甜,吸哂湯汁超正!不過要小心咬落去會爆汁🤭
蝦條食落幾彈牙🤗
豬紅勁入味,口感彈牙必嗌😆

🍴雙拼多士(花生醬、咖央)
💰HK$22
✨推薦指數:7/10
身為包控嘅👧🏻要嗌份多士先吓,見到呢度有得自選就揀咗花生醬同咖央醬😗佢係一塊白方包對揀半切開,包身有烘過,所以食落脆卜卜🤤花生醬同咖央醬都俾得幾重手,食落花生醬超香濃,呈流心狀態,相對蓋過咗咖央嘅味道,中意花生醬嘅朋友仔唔可以錯過😋

🥢地道車仔麵套餐 $58 (四餸一麵連飲品) 🆙車仔麵選擇咗咖喱汁+粗麵餅+白蘿蔔+豆卜+紫菜+酸齋,份量好大碗!粗麵有咬口,配料索到啲咖喱汁好入味😋。🥢荷蘭谷古🆗好大杯好抵飲,而且唔會好甜,消暑一流👍🏻。🥢流心芝士蛋三文治 $28 🆙下午茶唔想食得太飽,呢一個流心芝士蛋三文治絕對係一個唔錯嘅選擇。芝士非常流心,蛋亦多滑唔油膩,加埋軟熟嘅麵包,絕對係💯分combo!🥢惹味豬扒 $32 🆗豬扒好大塊,size大過一隻手掌😧豬扒唔會好乾燥,肉汁幾豐富,好啱點酸辣汁同配食或者沙律食😋。🥢魚柳包 $40 (連飲品) 🆗麵包烘得好脆口,大大塊吉列魚柳配上沙律醬、生菜和番茄,飽肚之選👍🏻。🥢奶茶🆗🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 順流冰室 (灣仔)灣仔莊士敦道150號地下及1樓-#bakdiu港式 #bakdiu灣仔

🥢地道車仔麵套餐 $58 (四餸一麵連飲品) 🆙

🥢荷蘭谷古🆗
好大杯好抵飲,而且唔會好甜,消暑一流👍🏻。

🥢流心芝士蛋三文治 $28 🆙

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 順流冰室 (灣仔)
灣仔莊士敦道150號地下及1樓
#bakdiu港式 #bakdiu灣仔
茶餐其實都經常係我其中一餐嘅選擇因為始終都係平靚正 又有我鍾意飲嘅茶走位於灣仔嘅順流冰室 環境都幾光猛同乾淨常餐-自家製五香雞丁平時都有喺茶餐廳食開五香肉丁米一直都知道係用罐頭豬肉整嘅但見到呢間茶餐廳係寫五香雞丁米 😂😂店員指係用新鮮雞粒整 雞粒都幾嫩滑火腿奄列亦都係我一定會揀嘅配搭呢度嘅火腿奄列,蛋夠滑唔老 都幾juicy而對於茶走有要求嘅我都幾鍾意呢杯茶走🤣🤣🤣但係我建議茶走後上咁就可以保持熱飲嘅熱度同香味🤫🤫

茶餐其實都經常係我其中一餐嘅選擇

一直都知道係用罐頭豬肉整嘅
但見到呢間茶餐廳係寫五香雞丁米 😂😂
店員指係用新鮮雞粒整 雞粒都幾嫩滑

火腿奄列亦都係我一定會揀嘅配搭
呢度嘅火腿奄列,蛋夠滑唔老 都幾juicy

而對於茶走有要求嘅我
都幾鍾意呢杯茶走🤣🤣🤣
但係我建議茶走後上
咁就可以保持熱飲嘅熱度同香味🤫🤫

2023-06-14 66 浏览
就在灣仔地鐵站附近的一間冰室,位置挺方便的,門面看起來不大,但原來有兩層的,而且還有賣自家製新鮮麵包!常餐(48元)有好幾款可以選的,而我就選了沙嗲牛肉麵,配火腿炒蛋和多士。這裡的沙嗲牛肉麵湯是比較濃稠的,再混合上濃濃的沙嗲牛肉汁,吃起來味道更香,而且麵條更容易掛上湯汁!這吃起來沙嗲味濃香,有陣陣的花生香!牛肉推嫩和入味的!麵條滑嫩!配炒蛋挺香,又是半熟的。多士更有搽上牛油,經過烘香,外脆內軟的!惹味豬扒(32元)豬扒帶點肥的,煎得非常香,外脆內嫩的,肉質挺嫩和彈牙的,特別是帶肥的部位吃起來更香!出爐菠蘿包(18元)菠蘿包吃起來外脆內鬆化,而牛油增加了一份滑嫩的質感,味道會更香!

常餐(48元)

惹味豬扒(32元)

出爐菠蘿包(18元)

2023-06-13 44 浏览
同屋企人去灣仔整證件,整完之後順便喺附近食下午茶,於是就嚟到順流冰室,餐廳環境都幾光猛,而且乾淨企理。食物款式方面,有多款下午茶餐、車仔麵、飯、小食同飲品等等,幾多選擇。吉列豬扒拼沙律(下午茶餐$42)吉列豬扒炸得香脆,豬扒厚薄適中,肉質夠腍。而沙律係經典嘅雜果沙律,酸甜開胃👅炸雞翼配薯條(下午茶餐$38)雞翼一共有四隻,外皮微脆,肉質幾滑唔乾,有少少黑椒調味。薯條幾香薯仔味,如果再炸得脆少少就更加好👐🏻花生西多士(下午茶餐$36)西多士厚薄適中,係用半煎炸既形式整成,食落冇咁油膩,有蛋香~沙嗲牛肉公仔麵(常餐$48)牛肉份量都唔少,沙嗲醬味道偏甜少少,都幾濃郁,牛肉厚身,咬落有嚼勁👅常餐更配有多士同火腿奄列,質素都唔錯情話綿綿紅豆冰(跟餐加$10)紅豆粒粒分明,夠腍唔會好甜,另外更有棉花糖同cream係面頭,飲落Creamy~熱奶茶夠熱,幾香滑(跟餐)

吉列豬扒拼沙律(下午茶餐$42)

炸雞翼配薯條(下午茶餐$38)

花生西多士(下午茶餐$36)

沙嗲牛肉公仔麵(常餐$48)

常餐更配有多士同火腿奄列,質素都唔錯

情話綿綿紅豆冰(跟餐加$10)

熱奶茶夠熱,幾香滑(跟餐)
2023-06-13 29 浏览
灣仔呢一間餐廳人氣都好高,🥩焗牛扒飯都唔錯。有咖喱同蕃茄汁選擇,牛扒好大件,🍅可以自己切開慢慢食,炒飯底用心設計,唔會炒得太過肥膩,口感好健康🍍而且面頭嘅酸甜菠蘿,同埋蕃茄,可以更加開胃。飲品揀咗豆漿,🧊凍凍地一杯,養生健康。佢哋嘅菠蘿包都係招牌,🥚所以我揀咗雙拼:滑蛋拼火腿,👍餡料都好多,滑蛋好香蛋味,火腿唔會鹹,滿意,配上菠蘿包,食起身非常滿足。除咗菠蘿包之外,佢哋嘅雞尾包都好出名,蛋撻更加係新鮮出爐,香噴噴。
灣仔呢一間餐廳人氣都好高,🥩焗牛扒飯都唔錯。

2023-06-11 52 浏览
放工是但搵餐廳食晚飯 於是試下呢間新開茶餐廳估唔到環境都唔錯 燈光明亮 高天花 空間感十足野食好食又大份超級抵食見到隔離檯叫車仔麵好吸引❤️下次要黎試埋秘制辣汁嘅車仔麵🤤 .🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .🌟即焗豬扒鮮茄炒飯底 $68.🌟暴龍趣趣 美祿 $10 (跟餐).可以揀炒飯底或意粉 好多汁同芝士 份量都好足大大碗大大杯 食到好滿足😋.📍順流冰室灣仔莊士敦道150號地下及1樓
放工是但搵餐廳食晚飯 於是試下呢間新開茶餐廳
🐈🎀
ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆
ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆
🌟即焗豬扒鮮茄炒飯底 $68
🌟暴龍趣趣 美祿 $10 (跟餐)
可以揀炒飯底或意粉
好多汁同芝士 份量都好足
大大碗大大杯 食到好滿足😋
📍順流冰室
灣仔莊士敦道150號地下及1樓
2023-06-09 42 浏览
行過留意到有間新開嘅冰室,見到價錢又OK就入去試吓♥ 叉燒意粉 $48通常食冰室我都會揀常餐,叉燒都有好多件,而意粉質地適中,配上火腿奄列,奄列切開係有海量火腿條,而唔係得少少火腿碎!今餐揀咗熱菜蜜,都幾貼心有得俾你揀淡啲定濃啲♥ 自家製五香雞丁 $48五香肉丁就見得多五香雞丁就真係好少見,係餐廳自家特製嘅!辣辣地其實就係豬肉變咗做雞肉😆一樣甘正,配左火腿炒蛋~餐飲揀絲襪奶茶茶底香濃質地順滑♥ 鮮油菠蘿包 $27如果菠蘿啦係新鮮出爐熱辣辣夾住牛油🧈瀜瀜地一定會好食好多! 夾住厚厚一層牛油🧈勁邪惡但去冰室又必嗌🥳順流冰室
行過留意到有間新開嘅冰室,見到價錢又OK就入去試吓

♥ 叉燒意粉 $48

♥ 自家製五香雞丁 $48

♥ 鮮油菠蘿包 $27
2023-06-09 25 浏览
食埋飯先返屋企,見到近排新開嘅茶餐廳,就碌左入去有人叫左個瑞士汁乾炒牛河,我就胃口唔太好,叫左個車仔麵,另外加多份瑞士汁雞翼估唔到個瑞士汁牛河又幾好食😳 有啲驚喜一啲都唔油,味道夠但唔太咸,平時瑞士汁好多時會太甜,呢個又唔會,牛肉夠晒稔,好耐冇食過咁好食嘅瑞士汁牛河😆心情同胃口都麻麻,少少地食個車仔麵,湯底比較清淡,唔會太咸,揀左魚腐牛栢葉牛丸,栢葉好爽,牛丸都唔錯,有牛丸都幾彈牙,車仔麵本身仲搭多幾條生菜,係靚嘅生菜😳瑞士汁雞翼甜甜地,夠入味👍🏻心情唔好放肆下,加錢叫凍檸檳同凍檸樂🤣
食埋飯先返屋企,見到近排新開嘅茶餐廳,就碌左入去

估唔到個瑞士汁牛河又幾好食😳 有啲驚喜

瑞士汁雞翼甜甜地,夠入味👍🏻

心情唔好放肆下,加錢叫凍檸檳同凍檸樂🤣
2023-06-09
  • 瑞士汁乾炒牛河
2023-06-06 46 浏览
咁岩去開灣仔行街,見肚餓又咁岩經過呢間幾多人食既餐廳,誤打誤撞就入咗去我地叫左炸雞翼沙律下午茶餐: 雞翼有4隻,比普通餐廳多,而且都好夠熟。沙律係雜果,正啊瑞士雞翼: 好嫩,推介芝士焗肉醬意粉: 超級大碟,肉醬好多仲非常香飲品就total3杯: 美碌恐龍好有水準,樽仔咖啡好飲,凍檸樂冰底另上仲要係原枝可愛,3樣都推薦,而且叫套餐可以優惠價升級特飲,唔升級就蝕了呢間餐廳人流都幾多,幾乎滿座,仲要樓上都仲有一層

我地叫左
瑞士雞翼: 好嫩,推介
芝士焗肉醬意粉: 超級大碟,肉醬好多仲非常香

呢間餐廳人流都幾多,幾乎滿座,仲要樓上都仲有一層
下午茶
2023-06-06 29 浏览
外面天氣非常炎熱,難得放假路經灣仔,想找一間茶餐廳坐下,本身很想去茶記食常餐,打開餐牌,下午茶的選擇非常多,但最吸引我的是大閘車仔麵,只是$68,就可以享用大大碗車仔麵,再加$15飲豆漿。我選擇了秘製汁粗麵餅,車仔麵有豬大腸、雞翼、魚蛋、白蘿蔔、生菜、豬大腸、豬皮、魷魚等等食完一個非常滿足的下午茶,下次如果在路過,可以選擇其他下午茶餐,都非常抵食。#順流冰室 #下午茶餐 #大閘車仔麵 #灣仔美食 #foodie #hkfoodie

2023-05-01 391 浏览
新開冇幾耐,位置方便所以嚟試下,叫咗火腿通粉配菠蘿包炒蛋,同埋雪菜肉絲沙嗲牛肉通配煎蛋,飲熱奶茶份量好大,味道正常,幾抵食,而且係新開冇耐,所以好新淨,啲位又闊落,坐得幾舒服,整體唔錯嘅