今日放工後到了灣仔一趟,行緊莊士敦道經過這間新開的茶餐廳,見仲有位就入去試試啦。 由於下午茶時段,我們點了他們的瑞士汁乾炒牛河、炸雞脾、美式熱狗和咖央西多士,套餐包了飲品,我們就要了暴龍脆脆美祿,雜果賓治和凍檸檬利賓納,味道意外的不錯。 瑞士汁乾炒牛河的牛肉十分鮮嫩,配上炒得恰到好處的河粉和濃郁的瑞士汁,味道非常好。 炸雞脾外表金黃酥脆,內裡卻保持著鮮嫩多汁,十分美味。 美式熱狗裡的香腸都幾長,包好脆,搭配上酸甜可口的番茄醬和芥辣,口感非常豐富。 咖央西多士的麵包烤得香脆,夾心的咖央口感出奇的完美搭配,非常好吃。 飲品方面就沒有大驚喜,但係雜果賓治是利賓納底的,加上雪碧,味道也不錯。 暴龍脆脆美祿一向是我的最愛,無得彈! 整個餐廳環境也非常舒適,好似有樓上的,落單QR code 方便快捷,服務員態度也不錯,都推介一試。 總的來說,這是一家非常值得一試的餐廳,價格也比較親民。 如果你喜歡西式快餐,不妨來這裡試一試。

炸雞脾
美式熱狗
瑞士汁乾炒牛河
咖央西多士
2023-07-06 39 浏览
同朋友飲完茶好似唔係好夠飽~黎左呢間食個tea😛大推樽仔奶茶 好香滑好有茶味!必試!.🔸花生醬西多士厚身西多,都幾大份~ 蛋漿幾香,麵包炸完仲幾鬆軟,中間有薄薄既花生醬,邪惡之選😛.🔸炸雞髀雞髀好大隻,雞皮炸得好脆,切開仲見到肉汁,有驚喜既炸雞髀~.🔸瑞士汁乾炒牛河,跟餐加$15轉樽仔奶茶牛河正常發揮,但樽仔奶茶好出色,奶味同茶味配搭岩岩好!仲好香濃,忍唔住外賣多支返屋企🤤.🔸碎蛋沙律三文治碎蛋沙律比較輕盈,想食個少少地既下午茶就岩曬🤓.🔸港式車仔四寶係車仔麵既配料,有陳皮魚蛋,水魷魚,牛柏葉,豬皮,有加自家製辣汁,都幾惹味😌
同朋友飲完茶好似唔係好夠飽~
黎左呢間食個tea😛
大推樽仔奶茶 好香滑好有茶味!必試!
🔸花生醬西多士
🔸炸雞
雞髀好大隻,雞皮炸得好脆,切開仲見到肉汁,有驚喜既炸雞髀~
🔸瑞士汁乾炒牛河,跟餐加$15轉樽仔奶茶
🔸碎蛋沙律三文治
碎蛋沙律比較輕盈,想食個少少地既下午茶就岩曬🤓
🔸港式車仔四寶
2023-07-06 30 浏览
識我既朋友都知我鐘意四周圍搵野食咁岩前排去左灣仔見到間好特別既餐廳今次要為大家介紹既係 – 順流冰室順流冰室係位於灣仔莊士敦道150號地下及1樓餐廳有別於一般傳統既冰室裝修 反而係新派既裝修設計仲有有小小打片位比大家食物方面 佢地都有好多唔種類既茶記食物可以揀最正係我見到有個流沙三文冶!!!!其實佢係芝士蛋三文冶黎。佢係勁新鮮即叫即整!食落勁熱辣辣 而且啲芝士係流出黎!有興趣既朋友仔記得bookmark定!
識我既朋友都知我鐘意四周圍搵野食
咁岩前排去左灣仔見到間好特別既餐廳
今次要為大家介紹既係 – 順流冰室
順流冰室係位於灣仔莊士敦道150號地下及1樓
餐廳有別於一般傳統既冰室裝修
反而係新派既裝修設計
仲有有小小打片位比大家
食物方面 佢地都有好多唔種類既茶記食物可以揀

最正係我見到有個流沙三文冶!!!!
其實佢係芝士蛋三文冶黎。
佢係勁新鮮即叫即整!
食落勁熱辣辣 而且啲芝士係流出黎!
有興趣既朋友仔記得bookmark定!
灣仔不嬲出名多好嘢食😍😍今日收工就嚟到呢間順流冰室食晚飯餐廳有兩層,裝修明亮😆😆我哋就叫咗一個鮮油菠蘿包$18🥯黑椒雞扒焗飯$68🍛全日早餐$65☀️☀️飲樽仔奶茶同埋暴龍脆脆😝😝鮮油菠蘿包有着香脆嘅外皮😋😋再配合埋鬆軟嘅麵包🥯🥯中間夾住塊勁厚嘅牛油🧈如果個包再熱啲🔥🔥就更加好啦黑椒雞扒焗飯相當入味😍😍濃郁嘅黑椒汁🤤配咗芝士🧀🧀西蘭花🥦🥦夾住塊勁Juicy 嘅鮮嫩雞扒🍗🍗個飯仲係炒飯底嚟🤤🤤🤤好香口又夠乾身😋😋相當惹味🔥全日早餐有齊薯餅🥔🥔多士🥪吉列魚柳🐟茄汁豆🍅牛仔腸🌭,分量足夠而且好抵食!吉列魚柳外脆內軟,餐廳仲配咗包沙律醬!多士用牛油焗得啱啱好🧈🧈牛仔腸超多汁😆薯餅都好香脆😋😋嘢飲方面樽仔奶茶調味適中,奶同茶嘅比例都唔錯😆😆暴龍趣趣呢即係美祿🍫而且亦都會有啲脆脆喺飲品上面,口感超正😍😍
灣仔不嬲出名多好嘢食😍😍今日收工就嚟到呢間順流冰室食晚飯
餐廳有兩層,裝修明亮😆😆
我哋就叫咗一個鮮油菠蘿包$18🥯

個飯仲係炒飯底嚟🤤🤤🤤好香口又夠乾身😋😋相當惹味🔥

多士用牛油焗得啱啱好🧈🧈牛仔腸超多汁😆薯餅都好香脆😋😋

而且亦都會有啲脆脆喺飲品上面,口感超正😍😍
2023-07-05 19 浏览
去完灣仔做野,見到順流冰室入去快食晚餐入到茶記裝修唔單止企理,80年代裝修有一留風味!望一望價錢又幾合理,晚餐$65起連餐茶同例湯,8個選擇總有一款啱食店內使用QR code下單好方便鮮茄焗雞扒飯 $68鮮茄醬多帶有濃郁蕃茄味,配上炒飯配搭一流瑞士汁炒牛河 $55牛河夠鑊氣,食到碟底無一片油漬,算唔太油膩牛河,牛肉份量都唔少,軟腍有鑊氣,加上蔥段,都幾足料椰汁紅豆冰 $26紅豆起沙又不算甜,加埋椰汁底,夏日炎炎消暑一流.Menu

去完灣仔做野,見到順流冰室入去快食晚餐

入到茶記裝修唔單止企理,80年代裝修有一留風味!

店內使用QR code下單好方便

鮮茄焗雞扒飯 $68
鮮茄醬多帶有濃郁蕃茄味,配上炒飯配搭一流

瑞士汁炒牛河 $55

椰汁紅豆冰 $26
紅豆起沙又不算甜,加埋椰汁底,夏日炎炎消暑一流
Menu

2023-07-05 32 浏览
有時候求其食一餐就會去冰室或者茶餐廳。最近放學就去左灣仔新開既冰室【順流冰室】食左個下午茶,餐廳有兩層,所以都有足夠位置,而且乾净整潔,同平時既茶餐廳感覺唔同。 炸雞髀套餐配凍檸賓:炸雞髀超級香脆,新鮮炸起熱辣辣。唔會有非常厚既皮,而且非常juicy。凍檸賓好濃,完全唔會好水無咩味。非常refreshing。 咖央西多:西多士中間加左咖央醬,同平時花生醬唔同,多左陣椰子味,無禁膩。 價錢算係好合理,lunch time會有其他特色野食,有機會會再去。
2023-07-03 30 浏览
👧🏻😋👅🍽✨灣仔地道冰室-順流冰室🇭🇰 灣仔莊士敦道150號地下及1樓 🇭🇰-🥢冷氣開放, 樓上雅座; 不過果日人唔多就坐樓下, QR code落單一目了然, 一杯凍飲已可選冰度, 甜度, 奶量, 好個人化🥢之前睇過食評$6個蛋撻平靚正, 可惜假期冇做蛋撻, 但其他食物一樣有驚喜!-🍔豬扒包餐 配飲品 $40💯豬扒包已切半上, 食果時好方便, 搽左牛油既厚身豬仔包入面有爆汁豬扒, 番茄, 生菜同沙律醬💯包身夠鬆化, 豬扒好大塊突晒出黎, 套餐有埋野飲好抵食-🍲芝士焗黑椒牛脷飯 配飲品 $52✨牛脷大大塊有好幾塊鋪滿成個飯面, 再加層厚芝士勁邪惡✨飯底用蛋炒, 撈埋個黑椒汁食好開胃-🥪咖央西多士 $30💯西多士炸得金黃, 外脆內軟; 中間包左咖央醬, 唔算好甜💯另有獨立包裝糖漿, 甜度可自己控制-🐖 惹味豬扒 $32✨食完個豬扒包諗起睇menu有呢個小食即刻encore! 淨豬扒果然更正, 唔再被個包既大細局限, 可以放晒上碟🥳 ✨新鮮炸起原扒豬扒有肥有瘦, 肥既位仲要已迫晒油出去, 剩下食落唔膩既脂肪; 蜜汁醃左甜甜地果然好惹味-🐥 炸雞翼 (4隻) $30💯呢度炸野真心正, 每一隻雞
👧🏻😋👅🍽✨
灣仔地道冰室
順流冰室
🇭🇰 灣仔莊士敦道150號地下及1樓 🇭🇰

🍔
豬扒包餐 配飲品 $40
💯包身夠鬆化, 豬扒好大塊突晒出黎, 套餐有埋野飲好抵食

🍲
芝士焗黑椒牛脷飯 配飲品 $52
✨牛脷大大塊有好幾塊鋪滿成個飯面, 再加層厚芝士勁邪惡
✨飯底用蛋炒, 撈埋個黑椒汁食好開胃

🥪
咖央西多士 $30
💯西多士炸得金黃, 外脆內軟; 中間包左咖央醬, 唔算好甜
💯另有獨立包裝糖漿, 甜度可自己控制

🐖
惹味豬扒 $32

🐥
炸雞翼 (4隻) $30
💯呢度炸野真心正, 每一隻雞翼色水均勻, 皮脆多嫩多汁, 黑椒唔只灑係面, 入面既肉都好入味
🧋
飲品
✨凍奶茶 套餐+$3 / 熱咖啡 套餐包

2023-07-02 25 浏览
📍 順流冰室 (灣仔)灣仔莊士敦道150號地下及1樓-🍅 鮮茄焗豬扒 $68這個好好吃!滿滿的茄汁和番茄蓋在豬扒上,還有加芝士下去烤!豬扒也滿大的 炸的很酥脆 配飯很好吃!套餐有付湯 加價可以有飲料🐔瑞士雞中翼 $30 好抵 30塊有四隻雞翅。雞翅很軟很入味 比想像中的好吃很多!-環境 ⭐️ 4/5食物 ⭐️ 4/5推薦指數⭐️ 4/5- #food #foodporn #foodstagram #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #香港美食

📍 順流冰室 (灣仔)
灣仔莊士敦道150號地下及1樓

🍅 鮮茄焗豬扒 $68

🐔瑞士雞中翼 $30

環境 ⭐️ 4/5
食物 ⭐️ 4/5
推薦指數⭐️ 4/5

2023-06-28 41 浏览
流心芝士蛋三文治 $28流心芝士再配上軟滑的蛋一起吃超級配的,入口口感軟軟綿綿的超愛 惹味豬扒 $32一定要試,記得要叫小食這一款的豬扒才好吃,豬扒煮得十分juicy,帶有點點脂肪令吃起來很有油脂香,調味都十分恰當好處恰當好處 豬扒麵常餐 $53因為豬扒小食很出色所以點了一個豬扒麵,但豬扒並不是相同的煮法,就比較普通 火腿奄列也超好吃,滿滿的火腿絲 方包也烤得剛好脆脆的,幫你塗上牛油,所以也很值得試試他們的常餐
流心芝士蛋三文治 $28

惹味豬扒 $32

豬扒麵常餐 $53

火腿奄列也超好吃,滿滿的火腿絲

流心芝士蛋三文治
豬扒麵
流心芝士蛋三文治
2023-06-25 48 浏览
看到很多人盲目跟從吃什麼冰室、什麼茶餐廳,然後說很普通,甚至不好吃,又貴。其實在香港,無論冰室還是茶餐廳,吃的東西都是差不多的,款式差不多,味道差不多,價錢差不多。只要位置方便,隨便找間光顧就行了,真的沒有需要花太多時間大排長龍,沒有太多食客說不定還有慢工出細貨的驚喜。就像日前放工,在灣仔隨便找了間港式冰室吃個晚飯,店內都是本地人食客,也不用拼桌,「菠蘿油」、「鮮茄魚柳焗飯」、「紅豆冰」,$100不用,味道不錯又飽肚。「菠蘿油」當然是冰火二重天,暖暖的包、脆脆的皮、冰冰又軟軟的牛油🧈👍🏾。「鮮茄魚柳焗飯」熱辣辣上菜,鮮茄汁有加芝士,酸甜開胃,芝士更有拉絲效果,飯則是炒飯底很香口,魚柳皮脆肉嫩恰到好處。這些細節位真的是做街坊生意的店才會注重,做遊客的未必那麼細心。

2023-06-21
  • 焗飯
2023-06-25 71 浏览
灣仔真係越黎越多野食😋,今次就黎到新開冇耐既順流冰室食晚餐,見到每檯都必點一客鮮油菠蘿包,睇下係咪真係咁好食😳鮮油菠蘿包菠蘿油係香港特色早餐之一,麵包皮脆內軟,加上牛油,入口香脆軟滑,好邪惡呀!咖央西多咖央西多士煎得香脆,加上牛油、蜜糖等令味道好濃郁。比起用花生醬整,咖央醬有椰香同蛋香,令西多更多層次😋焗豬排飯豬排夠嫩,冇焗到乾爭爭,蛋炒飯底亦夠鑊氣,唔會痴埋一舊舊,如果番茄汁減甜就完美😋焗肉醬意粉芝士焗肉醬意粉應該都算係冰室必點,意粉煮得恰到好處,啲肉醬同焗芝士味道好濃郁,份量超足,醬汁亦夠撈勻意粉🍝好食😋另外仲叫左兩杯嘢飲,暴龍趣趣美綠同埋好立克,兩杯都唔算好甜,冰室比叫😼

咖央西多

焗豬排飯

焗肉醬意粉

🍳流沙芝士蛋三文治($28)足料芝士🧀️流心芝士加上厚蛋🥪沒有過度的調味 不會過鹹能吃到芝士和蛋的味道很不錯👍🏻.🍳常餐-沙嗲牛肉麵x 火腿炒蛋多士($48)牛肉和沙嗲份量足沙嗲味濃郁✅.🍳窩蛋豬扒炒烏冬($68)很有鑊氣♨️適當調味加上芝麻配上生雞蛋味道豐富🥰.🍳惹味豬扒($32)很大塊 頗厚 啖啖肉.🍳荷蘭谷古($23)朱古力味濃🍫還有朱古力粉粒叫了少甜 不會太甜.🍳滾水蛋($23)傳統地道港式飲品自由加上砂糖及攪拌生蛋會變成蛋花🌸很特別🥳
🍳流沙芝士蛋三文治($28)
足料芝士🧀️
流心芝士加上厚蛋🥪
沒有過度的調味 不會過鹹
能吃到芝士和蛋的味道
很不錯👍🏻
🍳常餐-沙嗲牛肉麵x 火腿炒蛋多士($48)
牛肉和沙嗲份量足
沙嗲味濃郁✅
🍳窩蛋豬扒炒烏冬($68)
很有鑊氣♨️
適當調味加上芝麻
配上生雞蛋
味道豐富🥰
🍳惹味豬扒($32)
很大塊 頗厚 啖啖肉
🍳荷蘭谷古($23)
朱古力味濃🍫
還有朱古力粉粒
叫了少甜 不會太甜
🍳滾水蛋($23)
傳統地道港式飲品
自由加上砂糖及攪拌
生蛋會變成蛋花🌸
很特別🥳
同朋友係灣仔經過呢間新開既冰室,見佢裝修乾淨企理,就入去試下😆晚餐黎講,價錢合理,店員有禮,環境好,坐得舒服。食物選擇都好多👍🏻我地都叫左幾樣食物,晚市人均$90左右,飽到不得了!🤭沙爹牛肉,豬大腸,必食豬手,豆卜 河粉配腩汁湯底 ($56)呢個車仔麵好正!😍豬大腸同豬手煮得好入味,又夠爽口。沙爹牛肉個汁好香濃,牛肉夠腍。😋豆卜都好爽。河粉既麵質好,煮既腍度亦啱啱好,配埋腩汁湯底好正!🤩鮮茄焗豬扒飯 ($68)呢個豬扒飯好驚艷,豬扒好嫩滑,焗喺新鮮嘅茄汁入面,味道更加突出,飯粒係炒飯底,我地都好鍾意!🥰絲襪奶茶 (跟餐+$3)呢杯奶茶係我餐嘅必備飲品,茶香同牛奶嘅比例好啱,口感好順滑,好好飲,加埋跟餐只係三蚊,性價比好高。🤤咖央西多 ($30)叫呢款西多絕對唔會失望!咖央醬好有椰香味,好突出。麵包外皮好脆,超正!👍🏻🤤花生醬西多 ($30)呢款西多有啲驚喜,花生醬味道好突出,但又唔會太濃,口感好柔滑,如果鍾意花生醬,呢款西多都值得一試。🤪

鮮茄焗豬扒飯 ($68)

絲襪奶茶 (跟餐+$3)

咖央西多 ($30)

花生醬西多 ($30)
2023-06-24 30 浏览
1️⃣即焗系列- 鮮茄豬扒焗飯$68可以揀鮮茄或者黑椒😌😌炒飯底或者係意粉😌我就揀咗先茄炒飯底 食得出係即焗 鮮茄酸酸地好新鮮係鎮店之寶 任何時段都可以叫2️⃣下午茶餐- 滑蛋雞扒撈烏冬 $50 真係抵食夾大件😋有三隻好入味嘅雞翼再加上一隻流心蛋配上彈牙烏冬 真心好食3️⃣檀島絲襪奶茶絲襪奶茶好滑 有茶味 4️⃣凍檸茶Very classic 夏天飲凍心涼整體嚟講好抵食🈹係一間高質茶餐廳而且地方大坐得舒服環境乾淨 食物質素一流👍🏻
1️⃣即焗系列- 鮮茄豬扒焗飯$68

而且地方大坐得舒服
環境乾淨 食物質素一流👍🏻
2023-06-24
  • 鮮茄焗豬扒飯
🍨灣仔新開兩層港式冰室🍨-呢排天氣好唔穩定 突然就會落超大雨☔️ 呢日晏晝喺灣仔附近行開街 就咁啱去到呢間餐廳入面避雨順便食個下午茶🤣-👅芝士焗鮮茄牛脷飯 $52雖然係下午茶時段 但都仲有焗飯焗意粉類嘅嘢食 都抵讚架😛 仲要份量都幾大 落足料 牛脷有成四五塊 仲有好多芝士 拉絲冇難度😎 而個飯底都唔失馬夫 係炒飯底😋-🍞西多士 $36有得㨂花生醬 咖咉 同芝士饀😛 多士厚薄正常 外層整到金黃色 脆身得嚟 中間都仲係幾濕潤 有蛋液嘅味道 加上牛油同糖漿 冇得輸 如果再厚身啲就perfect啦😁-🍨情話綿綿紅豆冰 +$10嚟食冰室點可以唔叫紅豆冰 佢同其他冰唔同 topping用咗鮮忌廉加上綿花糖 好有心思😋 粒粒紅豆都幾入味 而且煮到軟硬適中 可以encore🤪-📍#順流冰室灣仔莊士敦道150號地下及1樓
🍨灣仔新開兩層港式冰室🍨
👅芝士焗鮮茄牛脷飯 $52