2009-04-22 53 浏览
一行四人午膳飲茶, 一坐下就有人來介紹名人飯堂中介紹過的點心. 但沒有驚喜. 反而蝦籽柚皮值得一試, 很多地方已沒有, 沒有苦澀味, 很懷舊. 埋單$394, 連貼士共$400. 要求收條, 竟然都是寫$394, 部長有點兒失魂.
名人飯堂介紹 - 蝦腸 (名過其實)
蝦籽柚皮 - 很懷舊
例湯不含味精, 但稍嫌貴
蝦餃 - 普普通通
2009-03-10
蝦籽柚皮 - 很懷舊
例湯不含味精, 但稍嫌貴
(非会员)
2008-11-16 52 浏览
個晚家人由加拿大返港後, 星期六想搵地方食晚飯, 上來睇下有冇好介紹啦 ... 點知早一日定, 心怡的地方都滿晒 ... 咁 見到這間 ok wow ... 起嘛 無乜喊樣先. 位置有好.不過有點怕和一般老店一樣, 地方好舊, 又污糟... 點知裝修ok .. "光靜企理"... 光猛, 唔會太嘈雜, 員工服務親切, 食物有水準. 最緊要book 到位嘛 ...先講碟占前菜 - 酸薑皮蛋, 夠特別, 男女老少都啱, 開胃個晚特價推介 - 即燒化皮乳豬 半邊 特價 $200 到, 全體 好似特價要 $400 多. 我地9位要咗半邊 , 話俾你聽 ,,, 係 唔夠食既, 因個隻真係乳豬黎 .. 無騙你. 熱辣辣, 皮脆又唔肥. 每位都俾佢兩個手指公, 個個都唔夠喉.其他菜唔講太多, 如下:黃金蝦丸 (較失望, 無祈望咁彈牙)蒜蓉龍蝦魚翅蒸魚油雞 (試唔到其它雞, 老豆話要食油雞, 前世未食過咩 ... )等等... (已經飽到反肚, 唔知好唔好味, 不予評論)最緊要係 有 ... 壽飽 (家姐生日嘛) 又要走 啦 ... 今晚又訂咗位, 訂埋乳豬全體, 唔知今晚有冇特價呢. (p

其他菜唔講太多, 如下:
黃金蝦丸 (較失望, 無祈望咁彈牙)
蒜蓉龍蝦
魚翅
蒸魚
等等... (已經飽到反肚, 唔知好唔好味, 不予評論)

最緊要係 有 ... 壽飽 (家姐生日嘛)

(ps. 每位大約 $400-$500, 總之唔使我畀錢 ... 哈哈
  • 都係個句 "化皮乳豬"
2008-10-12 52 浏览
朋友生日約在這裡食晚飯,因他和這裡相熟,決定特別煮一些特別的菜式來慶祝一下。乳豬全體 - 外皮很脆,肉質也嫩滑,只可惜肉比較上肥。龍蝦炒露笋 - 龍蝦彈牙肉質新鮮,加上鮮露笋,味道也是非常出色。濃墩佛跳牆 - 膠質很重、魚翅和海參也很夠料,味道出色又飽肚,實在非常好食,飲了二大碗,已經飽了一半。清蒸蘇眉 - 肉質嫩滑、魚味很好,加上食魚肉時感覺像滑入口一樣,實在很久沒有食過這樣出色的蒸魚了,非試不可。蒜茸炒介蘭心 - 蒜茸味很香、介蘭心很有口感,也是值得一試。南乳釣燒雞 - 外皮很脆、味道也適中,只可惜肥膏多了點,沒有雞味也是意料中事。龍蝦頭滾粥 - 粥煲得很綿、味道也很好,但龍蝦肉滾完後變韌、也是可以理解的,只是感覺有點可惜!銀芽肉絲麵 - 先把麵煎香、等上時才加上銀芽肉絲,令麵唔會變淋,口感和味道當然更加出色,也是值得一試。壽包 - 說真的,可能實在太飽,對這個又大又靚的壽包、實在唔多公平,感覺上皮比較偏厚和硬、內裡的蓮蓉餡偏小,好在蓮蓉味道都算幾好。多謝朋友的好介紹,這樣美味的一餐,令我實在非寫不可,很滿足的一晚!

乳豬全體 - 外皮很脆,肉質也嫩滑,只可惜肉比較上肥。

濃墩佛跳牆
清蒸蘇眉
南乳釣燒雞
壽包
2008-09-11 143 浏览
小時候常常去飲茶,後來轉陣北海漁村;已經好十多年沒有去過,今次去吃晚飯,格局已經不同了!皮蛋子薑: 可惜皮蛋凝結了....! 很硬;薑不太辣,還可以南乳脆皮燒雞: 蘸的南乳汁甜甜的很可口! 皮也很脆,文飯一流 蟹肉冬蓉羹: 鮮味有點假,大概是「師傅駕到」;不是真正的海鮮鮮味金瑤帶子龍皇炒鮮奶: 一點也不滑口,簡直是變種賽螃蟹......裡面有粒粒蝦肉,帶子,但是似吃蛋白多過奶全場只有3個的金瑤腿絲白肉葡萄: 是上湯浸過的冬瓜波波, 但是上湯一定是味精湯, 不太有誠意; 2塊雕葉有點像壽桃,嘿嘿~海棠骨: 很肥,不過很稔,都是南乳汁,不錯拼盤: 乳豬剛燒起,所以十分脆口! 海蜇雪得不夠冷,不太有味道,只屬一般南瓜西米露: 頗濃,有嚼南瓜的口感,不錯 整體的份量都頗少,不過老酒樓真的有很多熟客,他們都會跟老板握手打招呼服務態度不錯

裡面有粒粒蝦肉,帶子,但是似吃蛋白多過奶

海棠骨: 很肥,不過很稔,都是南乳汁,不錯

拼盤: 乳豬剛燒起,所以十分脆口
! 海蜇雪得不夠冷,不太有味道,只屬一般

南瓜西米露: 頗濃,有嚼南瓜的口感,不錯

服務態度不錯
皮蛋子薑
金瑤腿絲白肉葡萄
海棠骨
南瓜西米露
2008-05-26 46 浏览
好一段時間沒有寫食評了﹗新的板面不太習慣呢﹗﹗星期六晚上,師弟妹約了恩師晚飯聚會,小朋友們早上告訴我訂了fat angelo,對於我這幾年回歸了中菜的人來說,立即縐了縐眉,再打電話到鹿鳴春和另外幾間京川菜館訂位,但都滿了.......沒辦法,唯有忍耐一下。七點,在港鐵站等,恩師知道了要到fat angelo 又有抗議,大家的目光放到我身上,「師姐,有冇好介紹呀?」壓力大到不得了,星期六、七點半、尖沙咀、十個人、無訂位......實在有點為難......最後靈機一閃,之前ling 姐介紹的「頂好」,雖然未試過晚飯,但實在算是一個穩陣的選擇。一行十人,進店後,大堂沒有幾枱客,待應帶了我們進廳房,見有外國朋友食蟶子,又有人飲黃酒,幾枱都是三四人的飯局,不會是一般酒樓的「大熱鬧」,感覺不錯。前菜是皮蛋酸薑,皮蛋全都是溏心,薑沒有被染到粉紅色,我喜歡。點了十來個菜,最有印象的是山東雞和炸蝦丸。都是手工菜,山東手撕雞上有粉皮等等的材料,醬汁惹味而不太鹹,好﹗而炸蝦丸則是彈牙有口感,微炸、香口而不油膩,叫了中牌也沒有剩,相當受歡迎﹗而其他菜的水準也不錯的。菜牌上有很多不同的選擇,有貴價的海鮮,也有中
好一段時間沒有寫食評了﹗新的板面不太習慣呢﹗﹗
菜牌上有很多不同的選擇,有貴價的海鮮,也有中價的小菜,當晚我們以小菜為主,所以埋單價錢也很實惠,請了恩師和兩位小師妹,每人都只不過是$150。地方清靜,服務好,連傳菜的姐姐也笑容不絶,下次在尖沙咀想不到食什麼,這裡是個好選擇﹗
  • 山東雞
  • 炸蝦丸
2008-01-05 183 浏览
5th January 2008 7:00-9:00pm Very happy to meet with and chat with ex-colleagues. Many common topics that we could share with. 6 of us plus a spouse of 1 ex-colleague had a good time in this traditional restaurant. 2 of my ex-colleagues tried this restaurant many years ago. In fact, it\'s a good experience that I could share their collective memory. We ordered the followings :蒜茸蒸中蝦x 1 翠塘豆腐x 1 羅定豆豉雞x 1 豆苗x 1 海皇雜菜煲x 1 壽飽x 6 pcs. 豆沙鍋餅x 1 My ex-colleagues told me that the restaurant must be rennova
5th January 2008

7:00-9:00pm

We ordered the followings :

蒜茸蒸中蝦x 1
翠塘豆腐x 1
羅定豆豉雞x 1
豆苗x 1
海皇雜菜煲x 1
壽飽x 6 pcs.
豆沙鍋餅x 1

My ex-colleagues told me that the restaurant must be rennovated because it's no longer old-fashioned as before. I believe so. The ceiling was in orange, quite modern to me.

Talking about food, we found all dishes except 壽飽above average. 翠塘豆腐and 羅定豆豉雞were specially tasty. The chicken being stirred fried with shallot and the black beans was aromatic and appealing. Besides, 翠塘豆腐recommended by an ex-colleague was delicious and presented beautifully. The combination of shrimps and veggie on top of egg white and tofu made the dish outstanding.

We did not expect complimentary fruits but the water melon and orange were always welcome.

Those dishes together with 7 bowls of rice cost totally $733. I think the price is ok in this location and food-wise. It's good.

(非会员)
2007-11-08 30 浏览
唔知點解突然好想食大閘蟹,於是同朋友做完GYM就o向尖沙咀搵o下邊樹有大閘蟹食,但由於太肚餓,所以當我見到酒樓門口掛左張大閘蟹poster就膽粗粗咁走左入去試o勒~o的侍應服務態度唔錯架,我問其中一個部長大閘蟹幾多錢一隻,佢話要$188,跟住我諗我個樣話比佢聽我覺得有o的貴掛,於是個部長好好,好主動咁話左兩隻蟹比我睇o下先決定,佢話佢o地o的大閘蟹好肥美好好食叫我考慮試o下,結果我o地就叫左兩隻大閘蟹。當o的蟹上枱 時確實冇令我失望,兩隻蟹都有好多美味既蟹膏,因為今次食既係蟹公,所以o的膏食落會覺得好rich,差o的攪到我o地想encore,不過.....一o黎我怕肥,二o黎我怕膽固醇超標,所以都係適可宜止好o的。跟住我o地叫左三個餸 ,一個金銀蛋波菜,o的菜炒得好靚,又唔會太油,幾適合要求健康既我。另一個係日本芥娧 炒牛柳粒,我對牛興趣不大,不過炒出o黎既牛柳粒有陣陣芥娧 味,好唔錯幾好食,最後一個係乳豬件,乳豬都唔算肥,o的皮好脆好好味,三樣餸 菜都不賴,而且應該冇乜味精,因為食完冇係咁飲水。埋單兩個人係六百幾蚊,價錢算合理啦。
埋單兩個人係六百幾蚊,價錢算合理啦。
2007-07-07 13 浏览
雖然我未去過呢度飲茶,但我耐不耐都會來買佢樓上的外買點心,但佢可能是針對附近返工的人,所以只由8時多供應至十時多,早d遲d都買唔到我最鍾意食雞包仔,$7一籠有三個,個餡仲有虾的,好味又抵食糯米包又係$7籠有三個,d糯米有d臘味,糯米唔會太干或糊口,好味,奶奶最愛腸粉$10一碟有三條,食過牛腸同叉燒腸,牛腸幾好,但叉燒就鞋d,同埋佢d皮唔算薄,不過都幾抵其他大中小點都是$9.9都係d普通點心,ok咁啦,不過最唔抵的是燒賣王,要$15,但唔覺有咩特別,唔值呢個價都見有好多返工的排隊買來做早餐,生意幾好喎!
我最鍾意食雞包仔,$7一籠有三個,個餡仲有虾的,好味又抵食
都見有好多返工的排隊買來做早餐,生意幾好喎!
2007-06-26 86 浏览
同事聯歡會,提議o黎呢到食中式buffet,因為同事係熟客,所以可以request 中式buffet,有二十四個菜,仲有o野飲。雖然唔係好貴、好特別的菜,但係都做得幾好,唔係太行。我鍾意o既有瑞士雞翼、腐皮卷、桂花糕、味道唔會太鹹。唯一有意見o既就係炸物太多﹗因為係自置鋪頭,唔洗捱貴租,好多o野都有得傾,伙記服務好得很,好到你可以估到個老闆係好好人o個種。好喜歡這種食店,人情味好,服務自然好﹗但香港只有老店能做到這點,幾值得探討o既問題﹗
2006-04-12 62 浏览
呢間酒樓幾特別。樓上是做外賣點心,每朝都會見到不少人來買早餐;樓下就是堂食。是晚因為有人結婚擺酒,座位都幾緊張,幸好有預先訂位。是晚我和幾位舊同事食飯,大家好耐冇見,所以都只係掛住傾計,叫好少餸。點了三個菜,分別是侍應推介的炸子雞、仲有豆腐煲和煎銀雪魚。白飯汽水當然唔少得。炸子雞的皮係好脆口,亦唔會好"鞋",但鮮味欠奉,不過都算合格啦。豆腐煲反而不錯,豆腐好入味,仲有好多菜,幾正!銀雪魚亦有水準,煎得夠脆,點沙律醬食的確係唔錯。埋單都係每人$80,在尖沙咀地區都算係咁!題外話:看見鄰檯的兩位中年夫婦正用刀叉食大大隻既鮑魚,仲有花膠。心想,平日食飯唔係食得咁豪呀?!

2005-01-22 40 浏览
昨晚和朋友及辣椒女一行六人,來這裡食晚飯,慶祝我快將生日.我們叫了杏汁菜膽炖潤肺湯- 杏汁味唔夠濃,味道還可以,比校友會差得遠了.百花釀竹笙- 都唔錯,但沒有什麼特別.蒜蓉炒豆苗- 相信忘記了落鹽,沒有什麼味道,只有少少豆苗味.珍珠鮑魚滑雞煲- 也算Ok.味道一般.翠塘蒸豆腐- 豆腐很滑,鮮蝦很美味,唔錯.炭燒烤肉- 最好味的一個,只是肥了少少.大良煎藕餅- 味道一般.蟠桃壽飽一打- 賣相好一般,味道也是一般.今次晚飯比上次差得遠了,大部份也只是一般.但和朋友談得好開心,也值回票價了.
昨晚和朋友及辣椒女一行六人,來這裡食晚飯,慶祝我快將生日.
百花釀竹笙- 都唔錯,但沒有什麼特別.
珍珠鮑魚滑雞煲- 也算Ok.味道一般.
翠塘蒸豆腐- 豆腐很滑,鮮蝦很美味,唔錯.
炭燒烤肉- 最好味的一個,只是肥了少少.
大良煎藕餅- 味道一般.
蟠桃壽飽一打- 賣相好一般,味道也是一般.

2005-01-06 36 浏览
今晚和朋友一行五人到這裡吃晚飯.先來了一碟子薑皮蛋- 蛋黃糖心,但可惜唔夠皮蛋香,但都算唔錯.而我們叫了乳豬半隻- 好脆,唔肥.幾好味,正!螺頭湯- 好鮮味,又多料,唔錯!蝦子柚皮- 唔夠蝦子,柚皮好腍,但不是太入味.比差得遠了.白粥(包鹹蛋一隻) - 白粥底好綿,鹹蛋流曬油,唔錯,可以一試.XO 醬脆炸豆腐- 好脆,唔多辣,好味!送酒一流.菠蘿咕嚕肉- 唔夠脆,酸甜汁須然好開胃,但唔夠味;味道只是麻麻,口感也麻麻.(可以不叫)炸子雞- 皮好脆,可惜雞肉太,麻麻地.(相信因是雪雞,所以沒有雞味,唔新鮮.)上湯豆苗- 很香豆苗味,可惜上湯唔多夠味,如果唔係,就很好了.食物都算ok,價錢也不貴;如要求不高,也是一個唔錯的地方.最後還有抽獎,下次來送你一個小菜,這就要看看大家的彩數了.
今晚和朋友一行五人到這裡吃晚飯.

而我們叫了
乳豬半隻- 好脆,唔肥.幾好味,正!
螺頭湯- 好鮮味,又多料,唔錯!
蝦子柚皮- 唔夠蝦子,柚皮好腍,但不是太入味.比[桃花源]差得遠了.
XO 醬脆炸豆腐- 好脆,唔多辣,好味!送酒一流.
食物都算ok,價錢也不貴;如要求不高,也是一個唔錯的地方.
最後還有抽獎,下次來送你一個小菜,這就要看看大家的彩數了.
2004-09-08 29 浏览
蝦餃-睇黎而家都揾唔倒邊間酒樓仲將蝦餃當中點賣.抵到爛!蝦餃size啱啱好一口一粒,而且有筍尖,不是淨蝦肉及肥肉.山賊醬雞翼-甜甜地辣辣地,醬汁超惹味.魷魚鬚-熱辣辣,脆漿蛋味香濃楊枝金露-芒果味香濃,選用紅柚肉,比松記更佳咸肉粽-雖然冇乜料,但因糯米及綠豆用料靚,好香好棉P.S.坐房(非吸煙區)有碟子薑皮蛋比你(但會收$13醬芥),皮蛋白晶瑩,蛋黃糖心,不俗.初初以為佢响正老尖彌敦道實好貴,但又唔係喎.星期六2:00下午茶同屋企人食就至抵
山賊醬雞翼-甜甜地辣辣地,醬汁超惹味.
魷魚鬚-熱辣辣,脆漿蛋味香濃
楊枝金露-芒果味香濃,選用紅柚肉,比松記更佳
咸肉粽-雖然冇乜料,但因糯米及綠豆用料靚,好香好棉

2004-02-01 47 浏览
本來唔會講廣東菜,因為呢排飯局多,食得太多廣東菜,所以真係好食先推介比大家我地個日叫左乳豬全體,翡翠碧綠(上湯菜心),蒜爆蝦碌,蒜蓉"勝"子,雞湯翅(推介),東星(足兩斤)(推介),炸子雞(推介)甜品就叫左高力豆沙+湯丸,同埋預約既時候記住叫佢留佢地最出名既皮蛋"蘇"(推介).壽包方面就差左D,只係得蓮蓉.冇豆蓉同早蓉揀.......同埋唔知係咪我屋企人同佢地熟.我覺得佢地既SERVICE幾好.親自同我地影全家福