2021-10-29 158 浏览
食過咁多間韓國菜,覺得呢間「韓閣」真係好抵食,唔洗加一,味道唔錯之餘叫滿成枱野食都係三百蚊有找🥳1️⃣芝士岩漿炒飯 ($98)芝士食落好厚好軟綿綿,而且份量超多,入面夾咗啲泡菜食落有啲辣,口感好豐富 (可以揀辣/少辣/唔辣)😋2️⃣三重芝士炸雞(半份)($118)呢個份量兩個人食真係啱啱好,炸雞外脆內嫩,芝士一樣食落軟綿綿,好多拉芝😍3️⃣豆腐海鮮湯 ($52)可以揀辣/少辣/唔辣,我地想清清地就揀咗唔辣,入面啲料都好豐富,有蜆、青口、蝦、豆腐、半熟蛋,食完咁多邪惡食物再飲返啖湯真係好舒服😌4️⃣飲品🔹荔芝梳打 ($15)🔸紅豆抹茶牛奶($15)

1️⃣芝士岩漿炒飯 ($98)
芝士岩漿炒飯

2️⃣三重芝士炸雞(半份)($118)
三重芝士炸雞

3️⃣豆腐海鮮湯 ($52)

4️⃣飲品
🔹荔芝梳打 ($15)
🔸紅豆抹茶牛奶($15)
2021-10-28 144 浏览
今日去左荃灣韓閣韓國料理食飯,之前成日經過,不過冇幫襯過,見今日冇乜人,於是就試下,等左一分鐘就可以入座,感覺地方比較細,座位較迫。我地兩個人叫左雜錦飯卷、芝士泡菜煎餅、五花腩泡菜炒飯、韓閣特式蛋卷,樣樣都好好食,芝士泡菜煎餅、五花腩泡菜炒飯的辛辣度剛剛好,煎餅外脆內軟,炒飯同蛋卷分量都幾多,兩個女仔都食唔晒,飲品方面叫左一杯熱嘅清潤雪梨茶及一杯熱嘅大韓人蔘蜜,雪梨茶有D似果醋味道,蔘蜜唔會苦。兩個人食左268蚊
芝士泡菜煎餅
韓閣特式蛋卷
五花腩泡菜炒飯併太陽蛋
  • 芝士岩漿炒飯
2021-10-15 263 浏览
適逢假期,仲以為有下午茶,點知原來星期六日假期係無下午茶無套餐,要散叫。價錢上你當已經加左一收費。食物味道唔差的,份量相對上似一人前食,大胃王可能要叫多份或者叫小食,整體上唔差的。豬肉泡菜湯泡麵,泡菜味道唔錯,湯底比較辣,BB辣者就唔合適食了,豬肉相對較少,食辣者至愛。水梨牛展水冷麵,香港唔多韓國食肆有水冷麵,當然要試一試先,麵線底QQ,牛展肉都較少,湯底酸酸甜甜的味道,絕對有消暑解辣作用。店鋪座位都算多,衛生還可以,服務還可以接受。

店鋪座位都算多,衛生還可以,服務還可以接受。
豬肉泡菜湯加泡麵
水梨牛展水冷麵
2021-10-14
豬肉泡菜湯加泡麵
水梨牛展水冷麵
  • 豬肉泡菜湯
2021-10-08 217 浏览
來之前本來都有啲期待,見評分咁高。估唔到身為韓國嘢既精粹 炸雞完全唔掂。肉質好鞋/ 炸粉唔鬆脆。反正係個煎餅好有驚喜,酥而不膩又有嚼口。紫菜卷就不過不失。下次如有機會再嚟會試炸雞以外嘅嘢
來之前本來都有啲期待,見評分咁高。
估唔到身為韓國嘢既精粹 炸雞完全唔掂。
肉質好鞋/ 炸粉唔鬆脆。
反正係個煎餅好有驚喜,酥而不膩又有嚼口。
紫菜卷就不過不失。
下次如有機會再嚟會試炸雞以外嘅嘢
2021-09-20 252 浏览
▷韓閣雜錦蛋捲 $𝟦𝟨.𝟤 (原價$𝟨𝟤-𝖯𝖺𝗇𝖽𝖺 𝖯𝗋𝗈堂食𝟩𝟧折)◁材料分別用咗蟹籽+泡菜+芝士~份量都有成𝟣𝟧𝖼𝗆長~切開咗𝟨份👧🏻👩🏻都食到𝟥件😍每一件都佈滿咗蟹籽粒粒(好爽脆)同埋泡菜(好清脆)~溶咗嘅芝士做到拉絲效果❤️啖啖滿足~⁡▷海鮮煎餅 $𝟧𝟪.𝟧 (原價$𝟩𝟪-𝖯𝖺𝗇𝖽𝖺 𝖯𝗋𝗈堂食𝟩𝟧折)◁其實出餐果陣真係好鬼香~熱辣辣上枱仲要兩邊都煎得卜卜脆🥰失望嘅係海鮮份量比起圖片上都認真少咗啲~有幾塊只係食到麵粉🥲仲有食到最後好油好漏~有待改善呀~⁡不過~真係要讚一讚嘅係所有嘢食都係新鮮滾熱辣整出嚟~所以撇除👧🏻影相時間食入口都仲係熱辣辣!⁡𖤘韓閣❥荃灣青山公路𝟤𝟩𝟧號富裕樓地下𝖦𝟦-𝟨號舖

𖤘韓閣
❥荃灣青山公路𝟤𝟩𝟧號富裕樓地下𝖦𝟦-𝟨號舖
2021-09-19 175 浏览
準備好去韓國飛返轉未呢🤤好掛住食炸雞,飲啤酒嘅日子呀🥳.👅 半半炸雞(烤芝士甜辣炸雞+蜂蜜牛油味)老實講呢度啲炸雞真係麻麻🥲雖然係炸得好脆,但肉汁唔係好保留到,諗住點返啲醬汁黎食會易入口啲,但啲汁都係做到好到位,個蜂蜜牛油味好似食唔到有味味,連甜味都好似唔係好夠😛可取嘅地方係啲芝士真心多😋.👅 泡菜芝士海鮮煎餅其實呢個煎餅幾好食嫁🤤又有泡菜,又有芝士,又做到煎餅煙煙un un嘅感覺,但如果可以用少啲油/或者索咁啲油再出貨,會更好😛(睇相都見到啲油滲緊出黎).👅 紫菜肉鬆芝士蛋捲蛋捲好夠熱😋又有勁多肉鬆同芝士,蛋唔會煎得過老,呢個可以叫一叫叫嫁🤩.👅 芝士岩漿炒飯我覺得呢個芝士岩漿炒飯係最好食嫁🥳🥳🥳有勁多芝士同滑蛋圍住,係佢仲係流心狀態時撈埋啲炒飯,啲炒飯又夠泡菜味,入面又有好多腩肉片,真心一讚😍👍🏻

準備好去韓國飛返轉未呢🤤好掛住食炸雞,飲啤酒嘅日子呀🥳

👅 半半炸雞(烤芝士甜辣炸雞+蜂蜜牛油味)

👅 泡菜芝士海鮮煎餅

👅 紫菜肉鬆芝士蛋捲

👅 芝士岩漿炒飯

2021-09-17 122 浏览
呢度係韓式小店 都幾多傳統韓式菜食唔錯添喎~五花腩韓式拌麵 雜錦飯卷 紫菜粉絲卷同豬肉粉絲餃鐵板芝士   荔枝梳打燒腩肉五色拌麵 泡菜 瓜片 菜絲 蘿蔔絲 芽菜等等配料 仲有一隻煎蛋 食之前拌勻佢係好傳統既韓式料理 麵條彈牙 腩片夠脆口蛋汁將唔同食材食起來味道更香滑 脆爽口感豐富,岩曬夏天食鐵板芝士 紫菜粉絲菜加豬肉粉絲餃 炸到好脆口 加上鐵板熱溶芝士食法係用芝士卷住包住餃子食 外麵一層芝士入面係脆口餃子 口感豐富芝味濃郁~主食類 雜錦飯卷 黃瓜,香腸 蟹柳 蘿蔔絲同蛋 口豐富 韓國紫菜特別脆口 一口食到脆軟既唔同食材幾好食飲品有傳統柚子茶或者特色梳打 平均消費$200評分8/10荃灣青山公路275號富裕樓地下G4-6號舖
呢度係韓式小店 都幾多傳統韓式菜食唔錯添喎~
係好傳統既韓式料理 麵條彈牙 腩片夠脆口
蛋汁將唔同食材食起來味道更香滑 脆爽口感豐富,岩曬夏天食
一口食到脆軟既唔同食材幾好食
飲品有傳統柚子茶或者特色梳打

平均消費$200
評分8/10
荃灣青山公路275號富裕樓地下G4-6號舖
2021-09-10 146 浏览
炸雞冇咩味 不過鐵板燒辣雞還OK嘅 有啲員工態度唔好 有一個短頭髮嘅女人佢攞手套同鐵兜俾我哋個時 叫佢攞啲嘢唔等客講完仲音量過大話轉頭俾你 一啲都唔尊重客人 搞到冇咩心情食飯囉🙄
2021-09-10
每次經過呢間韓式食店都係要大排長龍😲今次去既時候過咗最黃金既晚飯時間有位 唔洗諗 即刻就入去食😂因為已經想食好耐🤤好在早一步 我地坐低左無耐 後面既人又開始要等🥲 店舖keep住播放韓文歌🎶等你有一種去左韓國既感覺🇰🇷牆上畫上一大幅好趣致既畫 更突出食店既韓式風格🥰店員既態度都幾好 雖然睇見佢地好忙不過都唔會發洩係客人身上 係有笑容既😂上菜速度都幾快 唔洗等好耐就有得食嚕 係熱辣辣嫁👍🏼-🔸亞之媽炸雞 – 蜂蜜牛油味 食韓式野一定要試下地道炸雞🍗兩個人食 叫半份都已經ok 有成5-6舊😲如果叫全份理應就係double份量 食完應該食唔到其他野😂炸雞會有唔同部位食到 無論食邊一個部位都可以充分食到佢既蜂蜜牛油醬 甜甜地咁 唔錯🍯🧈熱既時候食會容易食到蜂蜜同雞油帶出黎既香味😌略嫌雞胸比較乾身 會有少少”鞋” 係比較難掌握既部位🤔-🔸紫菜肉鬆蛋卷 除左炸雞 蛋卷都係韓國比較想見既食物之一🍳蛋卷都比較大份 未去到爆餡 個人覺得可以再多餡啲😆蛋香味重 好厚身🤏🏼本身肉鬆配蛋卷都已經係絕配👍🏼加上層次分明又唔會太過熟成 呢方面做得唔錯💯-🔸甜辣芝士年糕 繼續食多樣韓國地道食品 炒年糕🤪今次揀左呢款
每次經過呢間韓式食店都係要大排長龍😲

🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2021-07-29
亞之媽炸雞 – 蜂蜜牛油味
2021-08-29 348 浏览
唔係食第一次今次禮拜四2點到,都唔洗等今次menu update左好多新野都想試到落單嗌佢牝話新menu既野食野飲全部都無的都唔知擺出黎做乜失望都係嗌 蟹三式石鍋飯 $70都係咁出式,咁多蟹肉蟹膏韓閣雜菜炒粉絲 $52呢個都好味不過椰菜有啲生芝士岩漿炒飯 $68一黎到就覺得佢好似粟米汁😂😂😂有啲似鼻涕,佢好流質,好水menu有隻辣椒仔,但其實都唔太辣味道都ok,但本人回頭率唔高甜辣芝士年糕 $58黎到賣相唔太好睇,但份量都多入面有魚糕片,年糕,芝士,半隻蛋蛋有蛋殼年糕幾煙韌仲有嗌左小食 賓檸香烤雞鎚+紫菜風薯棒 $46呢個幾驚喜,雞鎚juicy的唔會乾薯棒都好食,就係扭扭薯條咁小食 餃子 $15普普通通碟豆花 $6好飲 菠蘿可樂冰 $38我仲以為會有菠蘿添無原片都擺幾粒啊38蚊小小菠蘿味既凍檸樂佢其實啲lunch set係應該要有前菜同甜品但係又無上,嗌想上先話無貨所以無失望btw4個人 lunch 抵食既,係咁上下啦
唔係食第一次

都唔知擺出黎做乜

失望

蟹三式石鍋飯

都係嗌 蟹三式石鍋飯 $70
都係咁出式,咁多蟹肉蟹膏

韓閣雜菜炒粉絲

韓閣雜菜炒粉絲 $52
呢個都好味
不過椰菜有啲生

芝士岩漿炒飯 $68
一黎到就覺得佢好似粟米汁😂😂😂
有啲似鼻涕,佢好流質,好水
menu有隻辣椒仔,但其實都唔太辣
味道都ok,但本人回頭率唔高

甜辣芝士炒年糕

甜辣芝士年糕 $58
黎到賣相唔太好睇,但份量都多

入面有魚糕片,年糕,芝士,半隻蛋
蛋有蛋殼

年糕幾煙韌

仲有嗌左小食 賓檸香烤雞鎚+紫菜風薯棒 $46
呢個幾驚喜,雞鎚juicy的唔會乾

薯棒都好食,就係扭扭薯條咁

餃子

我仲以為會有菠蘿添
無原片都擺幾粒啊

38蚊小小菠蘿味既凍檸樂

佢其實啲lunch set係應該要有前菜同甜品
但係又無上,嗌想上先話無貨所以無

失望

btw4個人 lunch 抵食既,係咁上下啦

2021-08-26
蟹三式石鍋飯
韓閣雜菜炒粉絲
餃子
碟豆花
  • 韓閣炒粉絲
叫咗個炸韓式餃子 ,韓閣雜錦蛋捲,同埋甜辣炸雞。先講下配菜同埋服務方面。正常韓國餐廳應該會有水飲,同埋有泡菜、蘿蔔等開胃前菜。但係呢度係一樣都冇提供的,事後睇返上網餐牌發現,原來加前菜係逐碟逐碟加錢的,泡菜一碟$xx,菠菜一碟$xx。都唔緊要的,咁一開始佢就送咗個炸餃子過嚟。賣相都唔錯,食落都幾酥脆。但係一咬落去就知,皮係熱,入邊啲餡係凍嘅。外熱內凍嘅感覺。但係我唔明點解餃子係會配蕃茄醬?第二樣菜式就係嗰個雜錦蛋捲,有蟹籽、泡菜、芝士係上面。但係啲芝士就少得可憐,一啖咬落去,蛋捲真係得雞蛋味,啲芝士味係少到完全食唔到有的。三種材料夾埋一齊,同埋個蛋捲嘅味道係相當之唔夾,好難形容到嗰陣味。總之就好大違和感,所以我食蛋捲嘅時候,會分開晒啲材料嚟食。例如淨係食個蛋捲/淨係食上面嘅泡菜。但係好評就係: 個蛋捲係滑嘅。最後就係甜辣炸雞,份量就係五件左右,睇落個賣相都麻麻地,所以都不太大期望。一食落去,嗰種味道同埋口感果然係唔會令我失望,一如既往地吾合格。餐廳亦唔會提供白蘿蔔解油膩,食落去種感覺就好似KFC嘅家鄉雞,加咗啲好稀嘅甜辣汁係上面(唔係醬嘅感覺),味道一般但係唔係特別好食。雞肉鞋,雞皮炸

叫咗個炸韓式餃子 ,韓閣雜錦蛋捲,同埋甜辣炸雞

都唔緊要的,咁一開始佢就送咗個炸餃子過嚟。
賣相都唔錯,食落都幾酥脆。

但係好評就係: 個蛋捲係滑嘅。

雞肉鞋,雞皮炸到硬哂,食落去唔似係脆雞,而係一舊石頭,對啲牙齒相當吾友善。

叫咗兩杯嘢飲,一杯就係橙汁菠蘿梳打,一杯就係保守啲一定唔會難飲嘅紅豆抹茶牛奶。
橙汁本身已經甜,佢仲要加埋菠蘿蜜喺底,飲落成杯糖水咁😂。杯紅豆抹茶牛奶又係….本身我本人都好鍾意飲甜,凍檸茶/咖啡要加甜嗰啲人嚟,但係今次依兩杯嘢飲我都頂唔順,係甜到其他飲品嘅味道都飲唔到了。

最後佢有個優惠就係,like佢嘅社交平台就可以送甜品,但係由於以上三種食物都太過”特別”,冇勇氣再挑戰佢其他產品。侍應態度就茶記服務,大家係香港人都明啦。
我覺得一間餐廳一兩碟菜式難食我都可以接受,但係呢間餐廳連續三連炸我。

本身我好少喺OpenRice度開食評,呢間真係難食到要我特登驗證個email去分享依家世紀劣食。不值一試,絕無回頭。
2021-08-26
1️⃣ 水梨牛𦟌水冷麵 $62 (7/10)有水梨嘅水冷麵香港好少有😍 牛𦟌都幾好食,配埋冷麵一流😆 難得會比埋白醋同芥末,好正宗嘅食法❤️ 夏天叫黎食就啱晒😋⁡2️⃣ 牛肉石鍋飯 $52 (6/10)哩個價錢有石鍋飯,扺啦☺️ 石鍋飯好夠熱,但未熱到有飯焦🥺 好多蔬菜,辣醬跟自己程度隨便加👍🏻 ⁡3️⃣ 紫菜肉鬆蛋卷 $52 (5/10)朋友本身想食另一款,點知Pooh叫錯咗😭 先講下蛋卷卷得幾好,蛋都唔會老🤤 不過完全食唔到肉鬆,有啲可惜🥲⁡4️⃣ 芝士岩漿炒飯 $98 (5/10)韓閣最出名名物🌟可惜期望越大⋯ 旁邊大量蛋漿,芝士就唔算多😗 但鐵板唔夠熱,撈勻之後啲蛋仲係好生🍳 令到炒飯好濕🤥 不過份量真係好多,食咗幾碗都仲有🤣⁡5️⃣ 海鮮煎餅 $78 (4/10)反而哩個煎餅有啲失望🙁 粉漿好厚,粉多個料😢 海鮮主要有蝦、魷魚,但對比韓國食到嘅少太多蔥🥲 完全無韓國嘅feel,唯一好係味道正常無伏😂⁡

1️⃣ 水梨牛𦟌水冷麵 $62 (7/10)

2️⃣ 牛肉石鍋飯 $52 (6/10)

3️⃣ 紫菜肉鬆蛋卷 $52 (5/10)

4️⃣ 芝士岩漿炒飯 $98 (5/10)

5️⃣ 海鮮煎餅 $78 (4/10)

2021-08-21 158 浏览
下午茶時間去到都好多人,好彩唔洗等位首先係芝士岩漿泡菜飯見到已經好震撼,好多好多芝士再撈混佢地,係拉絲芝士呀!味道不錯靚相又好另一個黎既重點係想食水冷麵叫左個水梨水冷麵,冰冰涼涼,又酸酸地,身為女仔真係好中意食,啲麵又煙煙韌韌咁,食完真係成個人都涼快左
下午茶時間去到都好多人,好彩唔洗等位
首先係芝士岩漿泡菜飯
見到已經好震撼,好多好多芝士
再撈混佢地,係拉絲芝士呀!味道不錯靚相又好

另一個黎既重點係想食水冷麵

2021-08-19 141 浏览
食左咁多間都係屯門 今次去左荃灣一間聽聞幾抵食高質嘅韓式餐廳食lunch🤪韓式腩肉拌飯 $48🍛份量超多 呢個碗現實中係仲大過屋企湯碗 保證食完一定飽! 整體賣相都唔錯 配料搭夠 腩肉有油香之餘都唔會好肥 韓閣雞肉炒粉絲 $48🍜都係同拌飯一樣咁大份 味道算正常 甜甜地 係幾開胃蝦餅同餃子小食都係加幾蚊就有 炸得好脆口 蝦餅都食到有頗濃蝦味 加埋甜酸醬食真係一流!😋😋😋

韓式腩肉拌飯 $48🍛
份量超多 呢個碗現實中係仲大過屋企湯碗 保證食完一定飽!
整體賣相都唔錯 配料搭夠 腩肉有油香之餘都唔會好肥

韓閣雞肉炒粉絲 $48🍜
都係同拌飯一樣咁大份 味道算正常 甜甜地 係幾開胃

2021-08-17 147 浏览
性價比高嘅韓國菜💛——————————————價錢較平 適合學生黨店員好nice 餐廳位置易搵座位闊落 光線充足——————————————💁🏻‍♀️韓國拌飯(牛肉)($48)可以揀唔同肉 eg.牛肉,腩片,芝士炸雞球,雜菜牛肉就有啲似茶餐廳嘅牛肉🤔🤔仲有芽菜,菠菜,蘿蔔,同翠肉瓜佢有辣醬黎拌飯 但係唔太辣 味道都唔係幾出 普普通通——————————————💁🏻‍♀️芝士熔岩拌飯($48)好多芝士😽😽有拉絲感覺個飯係泡菜炒飯都唔太辣 味道唔錯炒飯都濕潤😋兩個飯都超大份可以兩個人分再加小食🤔
性價比高嘅韓國菜💛
價錢較平 適合學生黨
店員好nice 餐廳位置易搵
座位闊落 光線充足
——————————————
💁🏻‍♀️韓國拌飯(牛肉)($48)
可以揀唔同肉 eg.牛肉,腩片,芝士炸雞球,雜菜
牛肉就有啲似茶餐廳嘅牛肉🤔🤔
仲有芽菜,菠菜,蘿蔔,同翠肉瓜
佢有辣醬黎拌飯 但係唔太辣 味道都唔係幾出 普普通通
——————————————
💁🏻‍♀️芝士熔岩拌飯($48)
好多芝士😽😽有拉絲感覺
個飯係泡菜炒飯
都唔太辣 味道唔錯
炒飯都濕潤😋
兩個飯都超大份
可以兩個人分再加小食🤔
芝士熔岩拌飯
韓國拌飯(牛肉)
2021-08-08
芝士熔岩拌飯
韓國拌飯(牛肉)