兩個湯都好好食,有韓國風味,但餃子王比較失望,與超市急凍的差不多廚房上菜位同回收用完既碗碟都係放在同一位置,可能職員較忙不能即時處理,變相同一時間食完與未食嘅放埋一齊…有待改善

• 蔘雞湯
  • 薯仔豬排骨湯
2021-07-31 127 浏览
見好耐冇食過韓國菜,今晚就打算去尖沙咀食下🤣朋友介紹話哩間韓國餐廳好好味😍仲話佢哋出名冇味精❗️同埋食韓國嘅家常菜❤️尋日星期六,去到門口已經排緊隊😳😳好彩我哋排咗一陣就有位,入面裝修係以粉色做主題💓餐廳入面播住韓國mv,聽住韓文歌食韓國菜好似去咗韓國旅行咁樣❗️😍 🔻人蔘雞湯 $148韓國人蔘雞湯是我最鍾意的韓國菜之一 😍所以一定要嗌❗️而且聽聞韓國人係以熱解熱🤔天氣熱嘅時候,佢哋反而鍾意食熱嘢去解熱,咁依家天氣咁熱就一定好啱食啦☺️人蔘雞湯上台已經聞到好香🤤🤤而且賣相都好靚,佢係用原隻雞去整呢個湯❗️隻雞都幾大隻,試1啖湯十分鮮甜😍雞味同埋人蔘味都好濃郁🙆🏻‍♀️真係落足料去煲湯☺️雞肉好腍同埋嫩滑 🐔連啲骨都好腍、好容易拆開嚟食🤓另外,雞入面釀咗好多材料,其中主要包括糯米紅棗同埋人蔘,啲糯米吸收曬湯嘅精華,軟腍腍 好好味🤩🤩重點飲完湯之後唔會覺得口渴❗️哩個真係要必試💯 🔻炒豬肉石鍋拌飯 $108另一樣食韓國野必試,當然係石頭鍋飯❗️哩個石頭鍋飯,配料十分豐富🤤見到有芽菜、菠菜 、紅蘿蔔 、紫菜 、脆肉瓜 、紅蘿蔔絲,當然唔少得仲有好多五花豬腩肉😍😍而且佢係用紅米同埋糙米,真係好健康☺️佢個石鍋夠曬熱
人蔘雞湯 $148
炒豬肉石鍋拌飯 $108
另一樣食韓國野必試,當然係石頭鍋飯❗️哩個石頭鍋飯,配料十分豐富🤤見到有芽菜、菠菜 、紅蘿蔔 、紫菜 、脆肉瓜 、紅蘿蔔絲,當然唔少得仲有好多五花豬腩肉😍😍而且佢係用紅米同埋糙米,真係好健康☺️佢個石鍋夠曬熱,可以令到啲飯有少少飯焦,超惹味!我同朋友都停唔到手不停食🤣🤣哩款石頭鍋拌飯 另外可以再加配芝士🧀🧀應該會更加吸引,下次要黎再試!
韓國粉絲素餃
朋友話想試餃,但又想食清d,就揀左呢一款試😚餃子皮煎得外脆內煙韌😎入面有好多粉絲感覺幾特別🤩配埋佢哋嘅醬汁食,清得黎又幾好味😗
2021-07-30 72 浏览
🍽韓屋▫️食韓屋嘅湯飯令我好掛住前幾年喺韓國exchange食到地道韓式食物嘅日子🥺到底幾時可以飛🥲▫️韓屋主打韓式湯飯餃子同埋拉絲石鍋飯,比起平時重口味嘅韓食,湯飯類都有好多較為清淡嘅好食嘅選擇!本人大推雪濃湯😆▪️雪濃湯($𝟷𝟹𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟿/𝟷𝟶)將牛骨同埋精肉熬煮而成,雪濃湯入面肉嘅份量都偏多,而且味道鮮甜!加個飯撈埋落去做泡飯食好正🤤另外值得一提嘅係佢地嘅飯係加咗紅米,感覺好韓又好健康🤣▪️炒豬肉拌飯($𝟿𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶)飯底都係用咗紅米,調味唔錯,不過可能我鐘意辣啲嘅關係,如果可以再辣少少就更好!豬肉份量尚可,撈勻一齊大大啖食好滿足~▪️泡菜餃子王($𝟷𝟼, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟿/𝟷𝟶)相比起拌飯,呢隻餃子辣好多😂好鐘意佢用個小蒸籠嚟蒸隻大餃子,好可愛(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)餃子皮唔會太厚,餡料超級豐富,脹卜卜(((o(*゚▽゚*)o)))泡菜偏辣不過好食!我好鐘意😍
🍽韓屋
▫️
到底幾時可以飛🥲
▫️

▪️雪濃湯($𝟷𝟹𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟿/𝟷𝟶)
另外值得一提嘅係佢地嘅飯係加咗紅米,感覺好韓又好健康🤣

▪️炒豬肉拌飯($𝟿𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶)

▪️泡菜餃子王($𝟷𝟼, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟿/𝟷𝟶)
相比起拌飯,呢隻餃子辣好多😂
泡菜偏辣不過好食!我好鐘意😍
2021-07-24
  • 餃子王
  • 雪濃湯
2021-07-29 56 浏览
尖沙咀排隊韓國菜小鋪💁‍♀️ 呢條街好多韓國菜,其中一間裝修夠哂少女心💕,吸引到好多年輕情侶/2-3個女仔過嚟打卡。平日夜晚8點幾都仲有人等,真係好旺場💁‍♀️😊雖然鋪仔細細,但勝在店員夠落力,迅速幫到你幫到你😆 附送醃蘿蔔前菜💁‍♀️ 餃子王🥟 $16呢個造型超特別😆一隻餃子佔據咗成個蒸籠。個蒸籠比平時點心籠迷你,好得意😋入面係比較大隻嘅蒸韮菜餃,餡料好足。 炒豬肉石鍋芝士拌飯🧀 $128溫度夠熱,好足料,入面除咗有飯(紅/紫米?)、芝士同豬肉,仲有翠玉瓜、大豆芽、甘筍、菠菜、菇同紫菜等。個汁可以自己決定落幾多。影翻幅拉芝相先😋 鮑魚蔘雞湯🍲 $168呢個石鍋湯都好保溫。鮑魚好大隻😆湯好濃雞味。隻雞好特別,佢煮到好淋,所以連骨都好軟,啱哂我呢啲唔鍾意骨嘅人💁‍♀️。 有啲餐廳硬係影極啲相都唔妥😆呢度唔知點解有種魔力,好快就影好一幅正常水平或以上嘅相🎊我無咩研究影相,不過去到你就會明😆
尖沙咀排隊韓國菜小鋪💁‍♀️

附送醃蘿蔔前菜💁‍♀️

餃子王🥟 $16

炒豬肉石鍋芝士拌飯🧀 $128

鮑魚蔘雞湯🍲 $168

2021-07-29 57 浏览
Order左一份人蔘雞湯,啲雞骨好碎,肉又鞋,好似浸咗好耐時間🙄,同超市買到嘅即食人蔘湯包好相似?另點了一份牛骨湯,肉少得可憐,都唔知食左啲咩野?兩個湯飯都唔包要另叫?二人小食只有醃蘿蔔一小碟,醃蘿蔔好鹹😣!今次專誠嚟到試食,食物唔得坐得又迫,點解評價會咁高?
2021-07-14
尖沙咀有一個區域係有香港「小韓國」之稱,呢個區域有好多韓國餐廳、小食店林立💁🏻‍♀️ 每次想食韓國菜都會過嚟呢頭食!今次我就揀咗呢間我未食過嘅「韓屋」🇰🇷 店舖唔算大,座位唔多,門口位置已經有人排緊隊🙈 裝修方面都幾新穎,店內有唔少霓虹燈,喺粉紅色燈光嘅環境,少女心又爆發啦😻 聽聞呢間餐廳係由韓國人主理,我坐嘅位置係靠近廚房,的確聽到大廚係用韓文溝通😏呢度主打韓國住家熱湯同餃子🥟,仲話係零味精零防腐劑,夠哂健康👏🏻❤️ 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $128未撈之前個樣同平時食嘅石鍋飯無異,有炒牛肉、菠菜、紅蘿蔔、菇、紫菜、芽菜、翠肉瓜、蛋絲,好足料👏🏻 倒入個辣醬之後就可以開始撈,一邊撈就會見到啲拉絲🤩 好治癒💓 芝士經過攪拌已經同啲飯融為一體,香氣撲鼻😛 米飯係用紅米飯,幾健康😼 仲食到有少量飯焦添🙊 辣度唔算太辣帶少少甜味。❤️ 蔘雞湯 $148去韓國餐廳最鐘意叫蔘雞湯,夠哂補😋 隻雞個size係細細隻,雞入面釀咗糯米、同紅棗,仲有四條以上嘅人蔘😍 個湯係走清甜路線,人蔘味唔算好濃同澀。雞肉好嫩滑,輕輕一推已經骨肉分離。❤️ 泡菜餃子王 $16用小蒸籠裝住夠哂cute🤣 好啱打卡!餃子都幾大嚿而

❤️ 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $128

❤️ 泡菜餃子王 $16
泡菜餃子王
用小蒸籠裝住夠哂cute🤣 好啱打卡!餃子都幾大嚿而且皮好薄,餡料多,入面係泡菜豬肉餡,豬肉都新鮮嘅,加咗泡菜有少少辣,唔蘸醬油都夠惹味👀

餐廳推薦道:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
整體食落都幾住家feel,走清淡路線而唔係走濃味路線!要試就要早啲嚟排隊,呢間都經常爆滿㗎!🤭
2021-07-10
$172.7 (晚餐)
話說呢間位於尖沙咀既韓式湯飯專門店小編次次經過都會見倒好多人等位💛好耐之前食過都覺得味道唔錯,前排就同朋友再嚟食晚餐,味道同樣keep倒個水準🌞_香辣牛肉湯 $138本身想試佢哋個海鮮大醬湯,不過唔好彩賣晒🌝留意番佢哋嘅湯品本身係唔包飯麵,需要額外加配㗎😂 香辣牛肉湯入面都有幾多牛肉,飲落去辣辣哋幾開胃👍🏻醬炒牛肉石鍋拌飯 $108次次嚟都有叫佢哋既石鍋拌飯,鐘意食芝士既朋友仔可以額外加配,小編欣賞佢嘅個飯係用咗比較健康既紅米飯🍚 醬炒牛肉亦夠香口惹味韓式素粉絲煎餃 $68上網睇食評見唔少人都有推介佢哋既餃子🥟餃子可選擇煎/蒸餃,今次叫既煎餃唔會太乾身,配埋醬汁一齊食味道都唔錯🤤

_
香辣牛肉湯 $138

醬炒牛肉石鍋拌飯 $108

韓式素粉絲煎餃 $68
2021-07-20 69 浏览
尖沙咀不嬲都好多韓國菜式 今次揀咗依間勁少女心嘅餐廳🤣入面有唔少嘅霓虹燈 俾人一種夢幻嘅感覺 打卡都唔錯㗎 不過環境就比較迫 位置都少 可能坐起上嚟就冇咁舒服啦我哋嗌左醬炒牛肉石鍋芝士拌飯($128) 超級好食 芝士份量好多 拉絲已經好邪惡 食落去淡淡都有芝士香 成個石鍋飯味道協調得好好 會忍唔住係咁食☺️另一個我哋就嗌左帝王蟹膏蟹肉煎餃子($78) 一碟五隻 老實講覺得有啲貴 其實佢煎得幾好 唔會話好油 有脆脆嘅口感 但係蟹膏同蟹肉嘅味唔係話好出 只係有少少嘅鮮甜味 食落比想像中有啲出入 cp值唔太高🥺個人比較推薦佢嘅石鍋飯 下次都會想試吓佢湯類嘅嘢食🤣
尖沙咀不嬲都好多韓國菜式 今次揀咗依間勁少女心嘅餐廳🤣

個人比較推薦佢嘅石鍋飯 下次都會想試吓佢湯類嘅嘢食🤣
2021-07-19 73 浏览
之前聽朋友都介紹過呢間韓國嘢有好多特別嘅食物,而且每樣都好高質,價錢亦都係尖沙咀來講唔算貴,性價比高,所以決定過嚟試吓。餐牌上面有好多唔同食物嘅選擇,我哋叫咗兩個主食同一個小食都幾好味。小食就係餃子,呢度有多款嘅餃子,選擇例如泡菜,牛小排餃子,我哋就揀咗帝王蟹膏餃子,煎得幾香口,配埋豉油一齊食都幾好味,絕對係非常開胃。另外我哋叫咗個牛膝骨湯,味道非常清甜濃郁,而且裏便有啲牛膝骨喺度,充滿骨膠原同埋鈣質,好好飲。熱辣辣好開胃!要一讚佢分量非常多,兩個人飲到好飽好滿足。另外就係牛肉石鍋芝士拌飯,上邊有好多材料,每樣都好足料,牛肉嘅份量都好多,仲有紫菜同埋泡菜汁一齊嚟拌飯,煮耐少少仲有少少飯焦喺度,成個飯都好大碗,唔怪得知咁多人排隊!

2021-07-17 101 浏览
去到門口就諗起好耐以前去過黎過,不過唔記得嗰時食過咩嚕,當自己試新野~😆1️⃣餃子皇($16/隻)2️⃣特大煎餅餃子($78/3隻)韓式餃子一般都用碎豬肉、椰菜同粉絲做餡。其實兩款餃子既餡都差唔多,分別在於餃子皇係蒸,另一款係煎~本人超愛食餃子,所以無論係蒸定煎,我都咁鍾意食!😋3️⃣蔘雞湯($148)呢樣最正,湯好夠味,雞瘦得黎都嫩滑,啲骨仲煲到好軟添!🤤4️⃣醬炒牛肉石鍋芝士拌飯($128)冇乜牛肉,但整體上唔差既。

1️⃣餃子皇($16/隻)
餃子皇

2️⃣特大煎餅餃子($78/3隻)
韓式餃子一般都用碎豬肉、椰菜同粉絲做餡。
特大煎餅餃子

其實兩款餃子既餡都差唔多,分別在於餃子皇係蒸,另一款係煎~

本人超愛食餃子,所以無論係蒸定煎,我都咁鍾意食!😋

3️⃣蔘雞湯($148)
呢樣最正,湯好夠味,雞瘦得黎都嫩滑,啲骨仲煲到好軟添!🤤
蔘雞湯

4️⃣醬炒牛肉石鍋芝士拌飯($128)
冇乜牛肉,但整體上唔差既。
餃子皇
特大煎餅餃子
2021-07-17 51 浏览
平常食韓國野剩係諗起飯捲、炸雞或芝士飯!呢間韓國餐廳就有另類啲嘅選擇,餐牌上有多款韓國地道家常菜,原來韓國人都好鐘意飲湯同食餃子!蔘雞湯~上碟已經聞到好香蔘味,原來湯入面加咗好多人蔘,雞隻煮到超級淋,連雞骨都煮透,軟到啲骨都可以吞落肚!味道好香又入味,加埋入面仲有啲紅棗,感覺好補!餃子王~餃子size好大粒,一籠一隻,唔怕叫多咗食唔晒!味道唔錯,係餃子皮稍為厚咗少少!煎醬牛小排餃子~煎到外皮脆卜卜,裡面係牛肉,味道好香,食落甜甜地,必試!

2021-07-14 65 浏览
有看過韓劇或綜藝節目的人,大概都不會對「韓屋」感到陌生。「韓屋」是指以韓國傳統建築形式而建成的老房屋。筆者亦相信很多香港女生都曾經穿過韓服,化身成古代美人,在首爾的「北村韓屋村」前散步和拍照,感受韓國傳統文化和魅力。位於香港,有韓國街之稱的金巴利道也有一間值得探訪的少女風「韓屋Hanook」食店,由韓國大廚班底煮出韓國人最常吃的家常小菜。環境:✨裝潢主打少女風,以簡約的淺色及木色傢俬為基調,牆上掛着好幾個粉色韓系霓虹燈牌,適合熱愛韓國文化的人前往「打卡」。✨電視及音響設備播放着K-POP,氣氛尤其輕鬆活潑。服務:✨當日下午茶時段人流不算多,店面及廚房只有兩、三名職員,但態度友善,並且能在無需簿記下,將筆者點菜的六樣食物準確送上,上菜速度快。食物:🍲 炒豬肉石鍋芝士拌飯 ($128)✨韓底石鍋拌飯可謂韓劇中的經典料理,一鍋拌飯裏有着多種繽紛的配料,營養滿滿。✨炒過的豬肉配搭蘿蔔、翠玉瓜、紫菜等放在白飯上,用湯匙由鍋底不斷的往上翻拌,混合芝士、帶微辣的辣椒醬和鍋粑,形成非常吸睛的「芝士拉絲」,滋味的交疊讓人吃得滿足。🥟 餃子王 ($16)✨適合「打卡」!大大的餃子王比普通的餃子大幾倍,獨立

環境:
✨電視及音響設備播放着K-POP,氣氛尤其輕鬆活潑。

服務:

食物:
🍲 炒豬肉石鍋芝士拌飯 ($128)

🥟 餃子王 ($16)

✨適合「打卡」!大大的餃子王比普通的餃子大幾倍,獨立放在可愛的小蒸籠中。
✨外表厚身柔韌,韮菜豬肉餡料飽滿,很不錯。

🌶 泡菜餃子王 ($16)
✨泡菜是韓式料理中常見的食品,加上泡菜的餃子多了一份可口的酸辣感。

🦀 帝王蟹膏蟹肉煎餃子 ($78)

✨ 餃子外皮同樣Q彈,但味道相對較清淡,需沾餃子汁增添咸鮮味。

🍍 韓國有機菠蘿汁 ($27)
🍏 韓國青蘋果梳打 ($27)
🍐 韓國果肉梨果汁 ($25)

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-07-09
又黎到尖沙咀韓國街覓食୧(* ˃◡˂ *)୨ 呢間「韓屋」由韓國人親自下廚 主打地道又健康嘅家常便菜 有唔同款式嘅湯品、鍋飯同餃子選擇 啱曬想食韓國野 又唔想咁熱氣嘅人😌‎♡‧₊˚ 蔘 雞 湯 $148 (⭐7.8/10)經熬煮嘅雞肉十分嫩滑軟腍😋 連骨食都👌🏻🤣 人蓼味唔重 所以個湯味道偏鮮甜 唔苦澀 仲索曬雞嘅精華入去😋 內有唔少滋補食材 例如松子仁、紅棗、糯米等等 另外可以+$20蕎麥麵/ 紅米飯 我地就揀咗爽口嘅蕎麥麵🥢‎♡‧₊˚ BIBIMBAP 醬 炒 牛 肉 拌 飯 $98 (⭐️6.8/10)以紅米飯做底嘅拌飯 牛肉肉質軟嫩彈牙 可惜得幾片🥺 飯同牛肉嘅份量都唔多 CP值唔算高‎♡‧₊˚ 餃 子 王 $16 (⭐️6.5/10)有一隻拳頭咁大嘅招牌餃子王🥟 以小蒸籠裝住幾cute😆 外皮厚度適中帶微微煙韌口感 內餡飽滿 但肉嘅比例較少 感覺似食緊素菜餃多啲🤣‎♡‧₊˚ 牛 小 排 煎 餃 $78 (⭐️7.2/10)用牛肉整嘅餃子餡😆 出面微脆香口 內裡肉味濃郁😋

‎♡‧₊˚ 蔘 雞 湯 $148 (⭐7.8/10)

‎♡‧₊˚ 餃 子 王 $16 (⭐️6.5/10)

用牛肉整嘅餃子餡😆 出面微脆香口 內裡肉味濃郁😋

📍尖沙咀零味精韓國菜‼️· 邪惡拉芝石鍋飯🍚 -- 韓屋🏠🇰🇷·•#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_韓國菜=======================無得去旅行就嚟兩年,大家會唔會同小編一樣都好掛住韓國嘅美食?🥺上星期五小編就同男朋友去咗呢間喺金巴利道嘅韓屋🥰餐廳坐位唔算多,當日夜晚7:30去到有好長嘅人龍,建議大家最好book定位去🙈------------------------------⭐️醬炒牛肉芝士石鍋飯 $148 (7.2/10)餐廳嘅招牌菜‼️差唔多每檯都會order❤️石鍋飯份量好多,可以兩人share食~仲有大量嘅配菜如蘿蔔絲、芽菜、紫菜等等唔,加埋秘製嘅辣醬好惹味👍牛肉亦幾有肉香,不過講到成個飯嘅mvp一定係芝士!😍撈勻後啖啖飯都有芝士嘅香氣,好正🤩------------------------------⭐️薯仔豬排骨湯 $128 (7.5/10) (加蕎麥麵 $20)有驚喜必試嘅湯品‼️湯頭飲落微辣醒胃,好惹味!🙈入面仲有好多配菜例如芽菜、薯仔、洋蔥等等~排骨超級大份,輕輕一夾就起到骨,肉質好腍好入味🥰小編另外仲加咗蕎麥麵,咁就可以浸埋啲湯

#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_韓國菜
=======================
⭐️醬炒牛肉芝士石鍋飯 $148 (7.2/10)

餐廳嘅招牌菜‼️差唔多每檯都會order❤️

有驚喜必試嘅湯品‼️湯頭飲落微辣醒胃,好惹味!🙈入面仲有好多配菜例如芽菜、薯仔、洋蔥等等~排骨超級大份,輕輕一夾就起到骨,肉質好腍好入味🥰小編另外仲加咗蕎麥麵,咁就可以浸埋啲湯一齊食~值得一讚嘅係飲完個湯完全唔會有口渴嘅感覺!👍
⭐️餃子王 $16 (7/10)

餃子係用蒸籠裝住,好有飲茶嘅感覺🤣而且仲好大粒好飽滿😂餃子內餡有豬肉、韭菜,正常發揮~
整體嚟講食物質素唔錯,份量亦夠大份👍店員服務亦好有禮貌,係一次唔錯嘅用餐體驗❤️
賣相:7/10
  • 餃子王
  • 蕎麥麵
  • 薯仔豬排骨湯
2021-07-08 93 浏览
今次去左尖沙咀韓屋食人蔘雞同韓式餃子😂😂,餐廳係由韓國人開既,雖然佈置簡潔,但成間鋪頭係粉紅色既,餐廳仲不停播K-Pop 。人蔘雞 一整隻雞放係鍋裏面,雞裏面又塞滿糯米、紅棗、薑、人蔘等等材料,甘湯一定好濃郁,雞肉仲好易就離骨,肉又好淋但唔鞋,淋到連骨可以食埋🤣🤣,湯好清甜雖然有人蔘,但冇苦味,飲完仲熱辣辣好醒神。我朋友叫左餃子王 ,我就叫左泡菜餃子王 ,叫得餃子王真係勁大隻,有我女拳頭甘大🤣🤣,由一個個籠黎蒸,餡料超多,皮又薄,泡菜餃子王泡菜切得幼細,微微辣,味道調得唔錯。淨係叫餃子王唔夠喉,再叫左韓式煎餃 ,煎餃脹卜卜,皮薄同脆,餡料都ok同夠味,而且唔油膩添。

人蔘雞