2023-03-11 34 浏览
之前睇過介紹尖沙咀韓屋都幾多人推介,星期六放工後就試試佢啦❣️去到條街都好幾間韓國餐廳,但係呢間先要排隊,咁受歡迎應該都唔錯🤭🥢食物1️⃣餃子湯 $148熱湯上檯香噴噴, 有陣陣麻油香氣,裡面超多餃子🥟粒粒都餡料十足👍🏻牛骨湯底夠香濃又冇味精,我都飲多幾啖😄2️⃣蕎麥麵 $25餃子湯我哋再+$25跟多個麵蕎麥麵, 麵條爽口彈牙, 跟湯食至夾😋3️⃣原味石鍋芝士拌飯 $118材料排得靚靚五顏綠色🌈 蘿蔔絲, 紫菜, 翠玉瓜, 菠菜, 芽菜, 冬菇 等豐富材料同韓式醬汁撈埋紅米飯, 加埋芝士撈勻仲可以拉絲, 豐富飽滿🤗5️⃣餃子皇🥟 $18見呢個成籠點心咁貪得意點左😂入面餡料勁多!韭菜豬肉塞到滿滿的~皮薄餡靚可以試試

🥢食物
1️⃣餃子湯 $148

2️⃣蕎麥麵 $25

3️⃣原味石鍋芝士拌飯 $118

5️⃣餃子皇🥟 $18

2023-03-10 38 浏览
平時去開尖沙咀韓國街,路過都有留意到呢間舖頭~今次同friend喺尖沙咀約食飯,想食韓國嘢就試吓呢間!!餐廳環境唔大,氣氛都幾舒服~睇返介紹韓屋係主打零味精及防腐劑,所以食物食落會夠清淡,但相對都更健康!!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)☁️雪濃湯 $148之前去韓國旅行好鍾意飲雪濃湯~咁耐冇去旅行有啲掛住!!韓屋嘅雪濃湯用石鍋器皿呈上,上枱時冒住白煙,白茫茫嘅湯滾起咗,望落都好吸引!!雪濃湯係用牛骨同埋精肉去熬煮,牛肉味特出~飲落幾清甜。☁️泡菜餃子王 $18好大隻!!!King size!!用蒸籠呈上,好可愛,打卡一流,賣相吸引~咬落去泡菜味豐富~點醬汁會更滋味!!☁️帝皇蟹膏蟹肉煎餃子 $88新鮮煎好,即叫即煎所以好脆蟹肉味都重~☁️韓國果肉果汁 $25 韓國檸檬梳打 $27兩款韓國飲品都唔錯,果肉果汁真係有桃肉!!而且唔會好甜~檸檬梳打就較清新,解膩一流!!

☁️雪濃湯 $148

☁️泡菜餃子王 $18

☁️帝皇蟹膏蟹肉煎餃子 $88
新鮮煎好,即叫即煎所以好脆
蟹肉味都重~

☁️韓國果肉果汁 $25 韓國檸檬梳打 $27
  • 餃子王
2023-03-09 165 浏览
📍尖沙咀健康養生之選上次黎韓屋覺得幾好養生健康😙呢次難得黎到無人排隊 就同朋友黎試下佢其他韓國菜~*─────────────*🥣牛膝骨湯 $148雖然少人推介,個牛膝骨湯個人覺得值得一試🤭,裡面都算相當足料,牛膝骨軟彈入口融化,湯方面唔油🙈牛肉味香濃,淨飲湯或者用黎送飯都好味唔會油膩😝 🥓炒豬肉石鍋拌飯 $128呢個拌飯用嘅喺紅米,無芝士外表雖然唔算打卡,但夠健康一樣好食🤭。顏色繽紛既配菜除咗豬肉片仲有紅蘿蔔🥕、豆芽、紫菜碎等,撈埋醬汁幾夾有飯焦😝p.s.醬汁係另上,可以跟自己的喜好控制份量,十分貼心😍2個女仔share每人2碗有多 餃子王&泡菜餃子王 $18見到好似加左價😝但餃子王依舊大隻用埋迷你蒸籠上真係打卡必點‼️裡面塞滿惹味餡料🥬,味道都相當好,食得辣既人記得挑戰下泡菜餃子王啦😆*─────────────*評分(〃'▽'〃) 🍮:🍀🍀🍀🍀☘️/5 整體黎講嘢食調味都相當地道又夠健康 🇰🇷,份量又夠食。一開始真係會鋪頭細細,但係入到去環境佈置好有少女心,重點係坐落都無覺得逼(但坐低之後真係好多人排隊😝!)想睇更多我既食評同分享 可以follow我ig @puddingfoodhk
📍尖沙咀健康養生之選

餃子王&泡菜餃子王 $18
泡菜餃子王

*─────────────*
評分(〃'▽'〃) 🍮:🍀🍀🍀🍀☘️/5

想睇更多我既食評同分享 可以follow我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑🍮

前菜免費

牛膝骨湯
  • 炒豬肉石鍋拌飯
2023-03-08 134 浏览
二訪這間位於尖沙咀韓國街的韓國小店,店鋪由韓國人親自主理,還原正宗的韓國菜式,主打零味精零防腐劑的健康料理。假日大約六時門外已經要輪候入座,非常人氣!韓式前菜是日為泡菜醃蘿蔔,爽脆的蘿蔔帶微辣好開胃。蔘雞湯 - $168韓國傳統養生料理之一,乳白色的湯頭散發濃郁的鮮雞香及人蔘味好滋潤~長時間熬煮仍能保持完整的雞外形,輕易撕出嫩滑的雞肉,打開雞身釀滿人蔘、大棗、板栗、松子仁、糯米、大蒜等豐富材料,軟綿的糯米吸飽湯汁。餃子王 - $18超大隻即蒸餃子,晶瑩剔透的餃皮煙韌有彈性,咬開飽滿的肉餡有鮮美的韭菜豬肉,更有少少韓式粉絲。帝皇蟹膏蟹肉煎餃子 - $88薄透的餃子皮煎得酥而不膩,肉餡除了韭菜豬肉和粉絲外,還有香甜多汁的蟹肉和甘香的蟹膏,充滿蟹鮮味。Coke Zero - $22/1
韓式前菜
韓式前菜
是日為泡菜醃蘿蔔,爽脆的蘿蔔帶微辣好開胃。
蔘雞湯
帝皇蟹膏蟹肉煎餃子 - $88
Coke Zero
Coke Zero - $22/1
2023-03-04
天氣凍最啱食熱野,我就去左 @hanook.tst 食韓食,我同朋友仔就揀左三個熱食•先黎個脆卜卜既❤️韓式煎餃子,韓式煎餃子同平時既餃子唔同,皮會比較有口感,入面有肉同粉絲同菜,點埋個醬汁正呀,另外再叫左餃子湯,湯餃同煎子外型同皮都唔同,個湯餃既湯底係牛肉湯,好鮮味,最後仲叫左個原味石窩飯,係必食推介見到隔籬左右個個都食,加埋佢哋嘅辣醬撈埋嚟食超好味! 三款食品份量都非常足料,兩個人食都夠晒飽•間餐廳度過住韓國歌勁有氣氛咁食韓國菜😆•佢哋性價比好高,叫咗三樣嘢都係三百幾蚊•

間餐廳度過住韓國歌勁有氣氛咁食韓國菜😆

佢哋性價比好高,叫咗三樣嘢都係三百幾蚊

2023-01-11
想食韓國嘢,梗係去尖沙咀嘅韓國街啦~今日就去咗間韓國家庭味道嘅小店,食嘅嘢就比較清淡嘅,啱晒鍾意健康嘅寶寶呀~我就覺得味道唔錯啦原味餃子王好大隻,賣相好可愛❤️,味道確實比較清淡,點少少醬汁更加好味。牛排骨湯加穀米飯以往我覺得牛排骨湯係會比較肥膩,但係呢一個係好清同埋冇油,雖然睇落去好清淡,但係牛骨味都幾重,好味,真係覺得冇落味精,我鍾意將d飯落個湯度一齊食,更加加分係佢配穀米飯,好喜歡❤️帝王蟹膏蟹肉煎餃子新鮮煎好香口,真係蟹肉味同蟹膏味,味道不錯。

原味餃子王

牛排骨湯加穀米飯

帝王蟹膏蟹肉煎餃子
新鮮煎好香口,真係蟹肉味同蟹膏味,味道不錯。

.🍙平時行開尖沙咀都會見有一條街,🇰🇷好多韓國嘢食,👀今次就試咗其中一間見到有好多韓式拌飯食嘅餐廳。🐷有小編好鍾意食嘅韓式芝士拌飯,味道相當唔錯。.🐷醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $138 👅8.5/10💗係一個好足料嘅拌飯,🧀入面除咗有好多超級邪惡拉絲嘅芝士之外,🥗仲會有唔同嘅蔬菜同埋份量都唔少嘅牛肉。🍚因為係石鍋拌飯,🍘所以後面仲會有好似煲仔飯咁樣嘅飯焦識落好香口仲會脆脆地。🤣因為一碗真係好多,🥸小編一個人完全食唔晒,🥳建議大家可以叫埋其他嘢食一齊share。.🐷醬炒牛肉拌飯 $118 👅8/10🤪其實呢個拌飯同啱啱介紹嘅計時石鍋拌飯差唔多,💚不過就會比佢清爽少少,🍙入面有芽菜、翠玉瓜、🥕紅蘿蔔、🍗魚糕同埋最重要嘅牛肉,🍚加埋上面嘅紫菜口感同埋味道嘅層次都好豐富。💗所有嘢嘅份量一樣都係好多,🤣食完真係好飽好飽。

🐷醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $138 👅8.5/10

🐷醬炒牛肉拌飯 $118 👅8/10

2023-03-06 120 浏览
叫左牛肉蒸餃,牛肉芝士拌飯,泡菜豆腐湯全部都好難食🥲基本上所有嘢都食得出出面一pack pack買返嚟啲餃好似超級市場嗰啲啲肉用機搞得碎得滯,冇晒口感,啲肉亦都舞獅未,其實係冇乜味。泡菜豆腐湯亦都好似超級市場買返嚟自己興返熱嗰d,明la。個拌飯都係冇乜味。其實配料都冇乜。其他餐廳嘅拌飯,啲菇起碼都有香味,佢啲菇都係冇乜味。嗌咗兩罐嘢飲,買單四百幾蚊。其實貴唔係問題,但啲嘢真係唔好食。比四百幾蚊,等同於純粹幫我將超級市場啲嘢興返熱就唔係咁好囉。
叫左牛肉蒸餃,牛肉芝士拌飯,泡菜豆腐湯
全部都好難食🥲
基本上所有嘢都食得出出面一pack pack買返嚟
泡菜豆腐湯亦都好似超級市場買返嚟自己興返熱嗰d,明la。
韓屋 (尖沙咀) 呢間成日都要大排長龍,終於同媽咪試到呢間韓國🇰🇷菜小店~ 🇰🇷 薯仔豬排骨湯 $168個湯好足料喔😍😍 大大舊豬排骨,肉質係煲到入口即化,湯唔味精好濃郁既豬骨同韓式醬料味😋😋🇰🇷 泡菜餃子王 $18/隻好似中式點心咁,用左迷你點心蒸籠裝著,一打開蓋子,熱騰騰既蒸氣冒出~ 呢款係泡菜口味會比較惹味,餃子🥟餡有少少辣~🇰🇷 餃子王 $18/隻呢款係原味,唔食辣既朋可以一試😋 會食到蔬菜🥬味同肉既鮮味😋😋🇰🇷 韓式煎餃子 $78/5隻煎餃子🥟就無得逐隻單點,但5隻真係唔多😛😝 因為煎得餃子🥟外皮香脆,入面仲有韓式粉絲做餡料,食完一隻又一隻🙈*需加一服務費地址:尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
韓屋 (尖沙咀)

呢間成日都要大排長龍,終於同媽咪試到呢間韓國🇰🇷菜小店~

🇰🇷 薯仔豬排骨湯 $168

地址:尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
2023-02-28
  • 餃子王
  • 薯仔豬排骨湯
香港探店|尖沙咀|韓國菜|韓屋朋友說尖沙咀有一所很文青的韓國餐廳,並嚷着一定要帶我過來。雪濃湯$148石鍋承載着的是白茫茫的雪濃湯,不得不說餐廳即叫即製的用心,上桌的時候鍋邊仍然冒着吱吱的聲音,在冬天十來度的環境下,喝上經過長時間熬製的雪濃湯,最滋味不過了。醬炒牛肉石鍋拌飯$138是一道非常受歡迎的韓國料理,由米飯、蔬菜、牛肉等多種食材搭配而成,然後放入熱騰騰的石鍋中煮熟。這種料理的特點在於它的熱度非常高,因為石鍋能夠將食材的熱度保持在一定的程度,讓食材保持新鮮度並散發出濃郁的香氣。另外,石鍋拌飯的醬汁也是非常獨特的。這種醬汁通常由醬油、辣椒醬、芝麻油、韓國辣椒粉、蒜頭、醋等多種調味料混合而成,味道鮮美,可以為整道菜色提供豐富的口感。最喜歡的就是鍋巴,香脆可口,讓人不禁一口接一口。泡菜餃子王$18餃子🥟真的很大隻,咬下來泡菜的香味在口腔爆開,肉質亦很滋味,整體來說都是一門必點的小吃。韓國甜米水$26甜米水是韓國的特色飲料,不算很甜,感覺可以解飽膩——————為食分界線——————📍 韓屋 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰
香港探店|尖沙咀|韓國菜|韓屋
朋友說尖沙咀有一所很文青的韓國餐廳,並嚷着一定要帶我過來。

雪濃湯$148

醬炒牛肉石鍋拌飯$138

最喜歡的就是鍋巴,香脆可口,讓人不禁一口接一口。

泡菜餃子王$18

韓國甜米水$26
甜米水是韓國的特色飲料,不算很甜,感覺可以解飽膩

——————為食分界線——————
📍 韓屋 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $80
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-03-02 3567 浏览
大概四年前,佢啱啱開嘅時候食過一次仲記得係食佢個韓式拌飯,覺得一般,味道清淡四年後嘅今日決定再試多次😗因為想食佢個餃子王,加上見佢多咗好多好評,可能進步咗仍然走零味精零防腐劑健康路線,餐牌亦完全冇變▶️ 韓式前菜先黎個泡菜醃蘿蔔,大大粒一開始以為係薯仔🙈食落唔會太辣又夠鹹酸開胃,咬落非常爽脆👍🏻▶️ 雪濃湯 ($148)見唔少人推介,寫話係用牛骨長時間熬製而成湯底清澈雪白色,熱辣辣好啱冬天飲,味道清淡而唔油膩本身材料唔多,主要係煲淋咗嘅洋蔥🧅青蔥同薄切牛肉牛肉份量合理,味道新鮮有牛味,肉質幾淋唔韌,間中有啲軟骨位,黏黏地好似啫喱咁🐂同時冇咩肥膏,食得出同一般肥牛嘅分別不過覺得如果佢加番多啲蔬菜,材料豐富啲會好食啲,依家層次口感上有啲單調,同埋畢竟都要$150/個湯▶️ 素麵 ($25)除咗素麵,可以加紅米飯或者蕎麥麵,不過呢兩個平日食得多,唯一係素麵未試過原來素麵唔係指素食嘅麵,而係日式流水細麵🍜原先諗住用沾麵方式食,因為驚佢會冧晒,點知佢就黐埋咗一舊🙃最終都係成個揼落湯度食質感比想像中好啲,有少少似超幼身嘅米粉,食落好滑身好順,不過始終冇蕎麥麵咁煙靭爽口,比較易斷▶️ 原味石鍋芝士拌飯 ($
大概四年前,佢啱啱開嘅時候食過一次
仲記得係食佢個韓式拌飯,覺得一般,味道清淡
仍然走零味精零防腐劑健康路線,餐牌亦完全冇變

▶️ 韓式前菜
先黎個泡菜醃蘿蔔,大大粒一開始以為係薯仔🙈
食落唔會太辣又夠鹹酸開胃,咬落非常爽脆👍🏻

▶️ 雪濃湯 ($148)
見唔少人推介,寫話係用牛骨長時間熬製而成
湯底清澈雪白色,熱辣辣好啱冬天飲,味道清淡而唔油膩
本身材料唔多,主要係煲淋咗嘅洋蔥🧅青蔥同薄切牛肉
雪濃湯

▶️ 素麵 ($25)
原來素麵唔係指素食嘅麵,而係日式流水細麵🍜
素麵

▶️ 原味石鍋芝士拌飯 ($118)
望落七彩繽紛幾靚🌈上枱撈嘅時候中咋咋聲
除咗紅蘿蔔絲、紫菜、翠玉瓜、菠菜、芽菜、冬菇之外,唔少得我哋嘅主角芝士

🧀芝士俾石鍋燒到燶燶哋,同時俾熱力搞到溶溶地,一撈起嘅時候就有拉絲效果! 即使芝士份量唔少,食落唔漏,可能因為呢隻芝士本身唔太鹹
底部用嘅飯係紅米飯,咬落比較有質感🍚撈埋芝士令佢有啲似糯米飯口感,幾特別
味道方面相對清淡一啲都唔油,落咗辣醬依然偏淡味,係一個健康嘅石頭鍋飯👍🏻
原味石鍋芝士拌飯

▶️ 餃子王 ($18)
超巨型飽滿餃子,一個拳頭咁大👊🏻放喺個蒸籠仔入邊好精緻
入面除咗碎豬肉餡,仲加入咗韓式粉絲、韭菜、豆腐,十分豐富
餡料調味幾濃,應該落咗麻油胡椒粉黑椒呢啲,稍為覺得佢鹹咗少少但可接受,頂多係唔需要再落豉油
餃子皮厚度適中👍🏻仲非常之煙靭添😍(尤其鍾意啲摺疊左嘅位置)
🥟餃子控必試,推介!
餃子王

▶️ 泡菜餃子王 ($18)
同上面嗰個一樣,只係加入左泡菜
不過味道都唔會好辣
泡菜餃子王

味道方面幾驚喜,比起第一次食嘅印象好大差別💕明顯進步咗好多
自己最鍾意係佢嘅餃子王🔥石鍋拌飯都好唔錯
不過個雪濃湯同素面就比較一般,見人哋隔籬枱叫嘅人蔘雞會多料好多

環境算舒服,雖然舖仔細細但裝修令人感覺舒服
服務超好,記得上次嚟嘅時候剩係得一個識講韓文嘅侍應,今次呢個後生女侍應超有禮貌又醒目☺️
價錢偏貴少少,主要係因為飯/麵要另加錢
今次食平均$180/人,好睇你叫嘢食嘅組合同埋叫邊個湯
不過佢算係我起尖沙咀韓國街入邊食過幾有質素嘅一間,起碼啲嘢食打卡-able📸
原味石鍋芝士拌飯
餃子王
岩岩呢個禮拜試完夢幻嘅高級韓國菜🤩 今次就試返啲貼地啲嘅菜式🥰韓屋有一班韓國廚師班底🧑🏻‍🍳主打無味精無防腐劑嘅韓式煮家湯🥘鋪面雖然唔係好大但係裝修簡單得黎都好別緻👍食韓式炸雞燒肉食到厭嘅話黎韓屋試下地道嘅韓國菜都係唔錯嘅選擇😝👉🏻餃子湯呢款韓國料理嘅材料好簡單係韓式餃子配上高湯同雞蛋煮成不過估唔到湯底會有一股意想不到嘅鮮味👅韓式餃子好大粒😛 同埋有一股獨特嘅麻油香😚簡單嘅材料更加食得出韓國家常菜嘅味道🥰👉🏻 薯仔豬排骨湯排骨湯成碗紅色 味道相對濃烈😝不過又唔會辣到食唔到 符合返香港人嘅口味👍湯入面仲附有原條豬骨🐽 絕對真材實料骨上面嘅肉仲煲到用筷子一夾就斷🤪 好食之餘仲方便客人保持食相🥰

岩岩呢個禮拜試完夢幻嘅高級韓國菜🤩

絕對真材實料
骨上面嘅肉仲煲到用筷子一夾就斷🤪
好食之餘仲方便客人保持食相🥰
2023-02-21 87 浏览
前排天氣轉涼,就去左尖沙嘴韓國街嘅韓屋到食韓國家常湯品/家常菜。佢哋Menu嘅選擇都幾多,除咗湯品之外,仲會有韓式石鍋飯同埋餃子等等,全部都分量十足,好吸引。我哋今次去到就試咗幾款招牌:🥔 薯仔豬排骨湯 ($148)🍖 釜山豬肉湯 ($138)🥩 牛排骨湯 ($138)三款湯底都好足料,飲落去熱辣辣,好暖胃。其中我最鍾意嘅係釜山豬肉湯,湯底好濃郁,有豬肉嘅香味,但唔會過分油膩。配料會有韭菜同埋豬腩肉片,份量都算多,幾飽肚。另外,牛排骨湯都有驚喜,湯底好有胡椒味,牛排骨係長時間熬煮之後已經好軟身入味,配料有粉絲同埋洋蔥等,配飯食一流!

我哋今次去到就試咗幾款招牌:
🥔 薯仔豬排骨湯 ($148)
🍖 釜山豬肉湯 ($138)

🥩 牛排骨湯 ($138)

2023-02-18 61 浏览
今次再encore呢間韓國菜好家庭溫暖feel 嘅韓國店~食落感覺冇咩味精好舒服~可能都係因為咁嘅原因,所以門口長期都幾多人排隊下( ̄∇ ̄)我地叫咗牛肉石鍋拌飯牛肉份量唔算好多~配菜有菠菜,紅蘿蔔,芽菜,翠玉瓜同紫菜~上檯好夠熱!撈埋都好好食!蔘雞湯每次黎都必叫!勁大陣人蔘味!感覺好養身(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)自我感覺良好xd 仲有成條人蔘~勁足料!湯頭勁香濃勁正!Overall係好值得黎嘅一間小店🫶🏻

我地叫咗牛肉石鍋拌飯

Overall係好值得黎嘅一間小店🫶🏻
2023-02-18 104 浏览
之前去韓國旅行食過石鍋拌飯,依家係尖沙咀都搵到呢間替代品🤩係韓國街附近金巴利道嘅韓屋拌飯係用左較健康嘅紅米飯,配料仲有大量蔬菜,包括芽菜,菠菜,紅蘿蔔絲,翠玉瓜片⋯⋯一定夠曬膳食纖維❤️拌飯當然唔少得韓國最出名嘅紫菜同拉絲嘅芝士🤤再加上少少炒肉片嘅汁,成個拌飯已經好惹味🤤❤️另外,仲叫左餃子王試吓🤩好驚喜,勁大粒,肉餡好juicy , 餃子皮又夠薄,真係皮薄餡靚。隻蒸餃好飽滿,肉餡係鮮肉+蔬菜碎+韓國粉絲。未去到韓國嘅朋友可以黎止下癮先🤤見佢menu 仲有好多款韓國湯飯,下次再黎試下先🤤❤️
之前去韓國旅行食過石鍋拌飯,依家係尖沙咀都搵到呢間替代品🤩
係韓國街附近金巴利道嘅韓屋

拌飯當然唔少得韓國最出名嘅紫菜同拉絲嘅芝士🤤

再加上少少炒肉片嘅汁,成個拌飯已經好惹味🤤❤️

餃子王

隻蒸餃好飽滿,肉餡係鮮肉+蔬菜碎+韓國粉絲。

• 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯
  • 炒豬肉石鍋芝士拌飯