2023-04-17 2439 浏览
一段時間冇黎尖沙咀既韓國街啦,今次黎到專登黎試下依間「韓屋」,上次黎食燒肉既時候,已經見到佢好多人排隊。今日提早左呢,總算試到佢啦!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹醬炒牛肉芝士石鍋拌飯 $138醬炒牛肉芝士石鍋拌飯係招牌菜之一,醬炒牛肉有醬香味道,不過唔算濃郁,似韓式家常料理,食落肉質仲幾嫩。除左主角醬炒牛肉外,仲有脆肉瓜、紅蘿蔔、豆芽等多種蔬菜,增加口感。用嘅芝士十分拉絲,拌飯仲用左紫米,口感本物比較淋,如果煙韌返少少會比較好,不過石鍋令D飯有返少少焦香,食落好淋淋地又脆脆地,都幾特別。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹牛膝骨湯 $148牛膝湯既味道清香得黎又有淳厚既牛味。湯頭呈現奶白色,飲起黎十分滑順。湯入面仲係加左大蔥同牛膝,冇多餘既調味,而且仲有好多塊膠狀既牛膝,食落好似啫喱咁,充滿住鈣質同骨膠原~~🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹餃子皇 $18蒸餃既SIZE比一般既大3倍左右,視覺效果唔錯,一籠一粒。佢既皮都算薄,QQ地,個皮做得都幾好。而餃子既內餡飽滿,餡料應該落左好多種唔同既食材,令到餃子既味道更加豐富,口感十分嫩滑,不過如果韭菜味再重啲就好啦!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹泡菜餃子皇 $18泡菜餃子同原味餃子

醬炒牛肉芝士石鍋拌飯 $138

牛膝骨湯 $148

餃子皇 $18

泡菜餃子皇 $18
泡菜餃子同原味餃子既外形一樣,但餡料就加多左泡菜入去,所以食廿6味道會比較濃味一點,很有泡菜味。2種味道我更加鐘意泡菜,好惹味。如果你都鐘意餃子可以每種叫一粒試下~

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
總結,餐廳的環境非常少女心,亦都好非常整潔。店員服務友善,態度親切。食物質素非常高,十分美味,有韓式家常菜既感覺,食材都好新鮮。

❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️
  • 泡菜餃子王
在尖沙咀金巴利道開了滿滿的韓國餐廳🇰🇷這家店舖門外 長期滿滿的人龍可見人氣高企🔥本店主打零味精、地道韓國菜🫶🏻裝潢以粉紅少女心為主調🤍兩邊牆都掛了霓虹燈💡十分適🈴️打卡📸🥟餃子王外皮通透薄身餡料豐富飽滿記得趁熱食 否則皮會變硬 影響口感啊🐥蔘雞湯極度足料🌟雞中釀了、紅棗、人蔘、松子仁及糯米等食材熬製而成糯米更吸收了湯的精華雞肉燉至脫骨 肉質軟嫩湯鮮味甜 滋補養生✨ 十分推薦🌟🌟🐖抄豬肉石鍋芝士拌飯芝士拉絲十分明顯🧀 極度邪惡😈罕見地採用韓國紅米飯🍚口感較煙韌 有咬口 整體口感不會太油膩 加入韓式辣醬 層次感更豐富✨值唔一試😆
在尖沙咀金巴利道
開了滿滿的韓國餐廳🇰🇷
這家店舖門外 長期滿滿的人龍
可見人氣高企🔥
本店主打零味精、地道韓國菜🫶🏻
裝潢以粉紅少女心為主調🤍

餡料豐富飽滿
記得趁熱食 否則皮會變硬 影響口感啊

🐥蔘雞湯

極度足料🌟
雞中釀了、紅棗、人蔘、松子仁及糯米等食材熬製而成
糯米更吸收了湯的精華

2023-04-08
  • 蔘雞湯
  • 炒豬肉石鍋芝士拌飯
2023-04-17 41 浏览
之前經過都見到環境唔錯而且都係小編好鍾意食嘅韓國菜,所以今次一於去試吓,韓式拌飯🍚好香口而且配料好豐富,啲配料係多菜少肉,而且肉係擺喺底嘅,牛肉好新鮮又好彈牙。另外小編都好鍾意飲濃味嘅糖或者食物,所以都叫咗佢哋嘅雪濃湯,而且湯底有好濃嘅牛𦟌🐂,另外小食就叫咗煎餃,皮好簿而且好多汁,整體來講都唔錯嘅不過不失🤭
SEOLLEONG TANG雪濃湯
試食活動
SEOLLEONG TANG雪濃湯
Builgogi DS BIBIMBAP
Large Buckwheat Crepe
韓屋📍尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━今次回訪呢間主打湯品嘅韓國餐廳 仲試咗新嘢 質素都keep到~ 餐廳人氣好高 平日夜晚七點嚟到都要排一陣隊😲 而且要留意用餐顯示75分鐘 不過上檯都幾快所以唔會太趕😌━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍚 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $138 +10%▶︎ 拌飯以石鍋呈上 有紫菜 蘑菇 翠玉瓜 紅蘿蔔 豆芽 菠菜等 翻開紫菜就見到炒牛肉同芝士~ 底部就係健康紅米飯🫶🏻▶︎ 上檯仲聽到滋滋聲 趁熱攪勻芝士好拉絲 而底部都會有些許飯焦 我幾鐘意!▶︎ 整體調味清爽 牛肉係似肥牛片嗰種 分量唔多 但都食到係略帶甜味同醬香 至於芝士都加添咗少少奶香▶︎ 倒曬辣醬落去鹹度就會比較適中返 不過整體都係食落冇負擔~好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥘 蔘雞湯 $168 +10%▶︎ 入面有成雞 仲有人參 糯米 紅棗 松子等▶︎ 湯底同之前嚟食一樣 非常順口 帶有雞肉同油脂香 都真係冇味精feel!🫶🏻▶︎ 參雞湯嘅雞肉都無可避免地會比其他做法柴 不過係可以

韓屋
📍尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖

🍚 醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $138 +10%
醬炒牛肉石鍋芝士拌飯

🥘 蔘雞湯 $168 +10%
▶︎ 入面有成雞 仲有人參 糯米 紅棗 松子等
▶︎ 參雞湯嘅雞肉都無可避免地會比其他做法柴 不過係可以接受嘅! 另外配有醬油可以點雞肉
▶︎ 糯米已經好軟淋 可以好似湯咁飲🤣

🥟 餃子王 $18 +10%
▶︎ 試過泡菜嘅 以為原味就係少咗泡菜 但其實完全唔同! 呢個會有少少似魚肉口感 帶有少少韭菜味 比起泡菜嘅鮮味同汁水都更足
餃子王

🥟 泡菜餃子王 $18 +10%
▶︎ 同上次差唔多 內餡比較粘口同鬆散 帶有泡菜辣味 今次皮嘅質感好過上次~
好味指數:●●●◐◯

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 4月中 (夜晚)
快樂指數😋:⑦⑨/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌘🌑🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔅
再訪意願: ❤️❤❤❤🤍
醬炒牛肉石鍋芝士拌飯
餃子王
2023-04-14 51 浏览
今日去咗尖沙咀食韓國🇰🇷菜 「韓屋」老板係韓國人 主打零味精同零防腐劑 可能係因為呢個原因關係 餐廳幾乎滿坐!餐牌上都有多款韓國料理 包括湯類、韓式拌飯、餃子、石頭鍋飯等等😋前菜係醃蘿蔔🥣 蔘雞湯蔘雞湯係食韓國菜我最愛嘅菜式 有成隻雞係個湯裡面 夠哂足料呢 啲雞肉燉腍度適中 唔會柴皮咁👍🏻又夠滑就好好味呢😍湯入面有好多料包括有杞子、人蔘、糯米等 個湯整體好清甜唔會好咸又好補👍🏻🥣薯仔豬排骨湯呢個都係湯嘅系列嚟 要飯嘅話就另加錢 湯底夠熱又好濃郁 有豬肉嘅香味同多肉食嘅🥟餃子王Such a big dumpling😻大大粒嘅餃子 佢地好精緻咁用一個點心籠上碟 熱辣辣咁 放滿哂韮菜肉餡好豐富同埋餃子皮唔會話好厚 襯熱食就岩啦👍🏻👍🏻

🥣 蔘雞湯

🥣薯仔豬排骨湯

🥟餃子王

✔️醬炒牛肉石芝士拌飯 $138呢個好食‼️ 芝士份量好慷慨 可以做到拉絲 🥰配料亦都好多 有菠菜、芽菜、翠玉瓜同紅蘿蔔等等🤤 加埋一齊食口感好豐富 唔錯👍🏻✔️薯仔豬排骨湯 $168有成三大件排骨🍖係郁一郁就會滿瀉嘅地步😝 排骨肉煮到好軟淋入味 湯底帶微辣🌶️ 幾惹味~✔️餃子王 $18件餃子超級飽滿🥟不過略嫌個皮蒸完食落會有少少厚🙈✔️帝王蟹膏蟹肉煎餃子 $88佢係一個好食嘅炸餃子 外皮煎得好脆☺️ 不過講唔停就食唔出佢有蟹膏🦀 建議大家可以試吓其他款應該會好啲🤔
✔️醬炒牛肉石芝士拌飯 $138

✔️薯仔豬排骨湯 $168

✔️餃子王 $18
件餃子超級飽滿🥟不過略嫌個皮蒸完食落會有少少厚🙈

✔️帝王蟹膏蟹肉煎餃子 $88

週末放假再次嚟到尖沙咀金巴利道的「韓屋」,品嚐韓式午餐🇰🇷店內燈光明亮,感覺乾淨衛生又舒適點餐後不久即送上醃辣蘿蔔、韓式辣醬及醬油醬炒牛肉石鍋飯熱騰騰的石鍋裏面放滿甘筍絲、香菇、大豆芽、魚糕、菠菜及紫菜碎等等,食材新鮮,份量十足,色彩同味道口感都好豐富!底下的白飯添加了少許紫米,更添健康Mandu Guk餃子湯一客有五隻韓國餃子,皮薄餡靚,內裏係菜肉粉絲餡料。湯底以牛肉及洋蔥等等材料熬製而成,味道濃郁,帶肉香,好好飲呢泡菜餃子王可以單點一隻蒸餃子王,Jumbo size,飽滿又大隻!泡菜肉餡微微辣,幾惹味

點餐後不久即送上醃辣蘿蔔、韓式辣醬及醬油

醬炒牛肉石鍋飯

Mandu Guk餃子湯

2023-04-09 37 浏览
尖沙咀嘅韓國街🇰🇷隱藏咗唔少正宗嘅韓式餐廳,呢一間餐廳食物嘅質素幾好之餘😚都幾多人去食㗎,一場嚟到尖沙咀😼今次就入去試吓先🧊炒豬肉石鍋芝士拌飯 $138上枱嘅時候用一個熱石鍋🍲令飯可以保持溫度,入面加入咗唔少份量嘅芝士🧀同肉,豬肉🐷用咗五花腩,但唔會覺得好油膩,最特別嘅係用咗紅米飯,食落都比較健康啲😍每一啖飯都會有芝士🧀食到最尾都可以有拉絲嘅質感,加入拌飯醬一齊食甜甜辣辣,味道更加好味🥰🧊牛膝骨湯 $148 素麵+$25牛膝骨湯經長時間烹煮🐮唔少嘅骨膠原都溶咗入湯,令湯嘅質地比較濃郁❤️而且湯底重牛味,仲有蔬菜嘅甜味添,牛膝骨煮到軟身食落會痴着個嘴,口感都幾唔錯,加入素面放入湯之中🍜配埋一齊食都幾正,面嘅質地啱啱好,唔會太過腍身,配埋一齊食就啱啱好😼🧊餃子王 $18呢個餃子都好特別㗎🥟會比平時嘅餃子大一半以上,而且每一隻都會用一個籠包住,咬落皮薄餡料都比較多,豬肉🐷同菜🥬嘅比例啱啱好,食落菜既甜味同肉味啱啱好👍🏻整體嚟講呢一間餐廳嘅環境都唔錯🇰🇷而且食物都幾高質,都幾推薦大家經過尖沙咀韓國街嘅時候都可以嚟試吓㗎😼人均消費💵: $150-200性格比: 8/10好食程度😋:8/10回頭指數

🧊炒豬肉石鍋芝士拌飯 $138

🧊牛膝骨湯 $148 素麵+$25

🧊餃子王 $18

人均消費💵: $150-200
性格比: 8/10
好食程度😋:8/10
回頭指數💓:8.5/10

【尖沙咀人氣韓國餐廳🇰🇷 韓屋🤤滋味人蔘雞🍗】-尖沙咀有條韓國街🇰🇷有好多間韓式餐廳🥢今日小編要介紹嘅就係『韓屋』😙小編最鐘意食佢嘅人蔘雞😝食完暖笠笠~-餐廳由韓國人主理,裝修走簡約木系,好似韓國住家小店咁😙牆上掛著啲韓文霓虹燈牌🐷仲有隻粉紅小豬播住k-pop嘅歌,店員都係韓國人😜好似去咗韓國咁😂食物方面就有韓國養生熱湯、石頭鍋飯、拌飯同埋巨型餃子🥟味道夠地道!-😋蔘雞湯🍲 $168+1乳白色嘅湯散發濃郁嘅雞香及人蔘味,味道鮮美又滋補😌蔘雞湯原隻雞上,好易就撕出嫩滑嘅雞肉😝就連骨頭都燉到腍晒🐓雞身仲釀咗紅棗、糯米同松子仁😍糯米軟綿綿吸收晒人蔘湯嘅精華👍🏻推薦!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋醬炒牛肉芝士石鍋拌飯🧀 $138+1上枱石鍋熱辣辣😝石頭拌飯充滿焦香😜用咗紫米口感煙韌,而且比較健康~配料好豐富😉包括紫菜、香菇、豆芽、胡蘿蔔絲、翠玉瓜、菠菜同埋豆腐乾😚淋上辣醬攪拌均勻😗再加埋拉絲芝士😈好邪惡~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋泡菜餃子王 $18+1餃子用迷你蒸籠裝住,好可愛🥰餡料有豬肉、粉絲同埋泡菜,酸酸辣辣幾開胃😙不過食落都幾辣🥵味道冇好驚喜🫢好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑-小編翻兜咗呢間韓國嘢好多次🤣除
【尖沙咀人氣韓國餐廳🇰🇷 韓屋🤤滋味人蔘雞🍗】

尖沙咀有條韓國街🇰🇷有好多間韓式餐廳🥢
今日小編要介紹嘅就係『韓屋』😙
小編最鐘意食佢嘅人蔘雞😝食完暖笠笠~

餐廳由韓國人主理,裝修走簡約木系,好似韓國住家小店咁😙
牆上掛著啲韓文霓虹燈牌🐷仲有隻粉紅小豬
播住k-pop嘅歌,店員都係韓國人😜好似去咗韓國咁😂

😋蔘雞湯🍲 $168+1
乳白色嘅湯散發濃郁嘅雞香及人蔘味,味道鮮美又滋補😌
蔘雞湯原隻雞上,好易就撕出嫩滑嘅雞肉😝就連骨頭都燉到腍晒🐓

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

😋醬炒牛肉芝士石鍋拌飯🧀 $138+1
醬炒牛肉芝士石鍋拌飯

淋上辣醬攪拌均勻😗再加埋拉絲芝士😈好邪惡~

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

😋泡菜餃子王 $18+1
餃子用迷你蒸籠裝住,好可愛🥰

好味指數:🌕🌕🌕🌗🌑

小編翻兜咗呢間韓國嘢好多次🤣除咗價錢貴咗少少🤏🏻味道環境都唔錯😝值得一試~

📍 韓屋 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
💸人均消費:$180
2023-04-08 41 浏览
今次同朋友試左係尖沙嘴呢間由韓國人主理既韓式餐廳,佢地主要提供韓式家常便飯菜式我自己都好鍾意韓式拌飯,今次叫左個芝士牛肉石頭窩飯🥙好足料,又多芝士有拉絲😋仲有我好鍾意食既飯焦太好味啦🥰佢地個飯焦係金黃色脆得黎又好香口,完全唔會黏底👍🏼另外我地叫咗三款餃子🥟餃子王真係好大隻仲有蒸餃就叫左牛小排,個皮真薄得黎餃子餡足料啦最後煎餃叫咗帝皇蟹肉餃,入面既蟹黃真係香口兩個人黎講份量係足夠曬👍🏼
另外我地叫咗三款餃子🥟餃子王真係好大隻
仲有蒸餃就叫左牛小排,個皮真薄得黎餃子餡足料啦
最後煎餃叫咗帝皇蟹肉餃,入面既蟹黃真係香口
兩個人黎講份量係足夠曬👍🏼
前年同朋友食過一次「韓屋」。好耐無去喇~今次終於夾啱時間同朋友再去!平日晚上依然喺好多人排隊,同埋好大機會要搭枱,留意番用餐時間喺75分鐘。店員會先附上辣蘿蔔作小菜,不過我地就唔知到底喺咪可以refill。<泡菜湯> $138<韓國紅米飯> $20原先朋友想食海鮮大醬湯,不過咁啱冇曬,於是改點泡菜湯+韓國紅米飯。泡菜湯配料豐富,除咗有辣白菜之外,仲有豬肉、豆腐、大蔥、豆芽,味道爽勁有辣度,飲湯嘅時候有貝殼類鮮味。我們特別喜歡滑豆腐,入口順滑軟綿。<炒豬肉石鍋芝士拌飯> $138顧名思義,芝士拌飯上枱時候以石鍋裝住,確保溫度。石鍋相當燙手,配料有芝士和豬肉兩大主角外,還有菠菜、豆芽、胡蘿蔔絲、海苔絲。淋上醬汁將所有材料撈勻,可以食到唔同食材嘅味道,健康又好味。唔怪之得咁多人揀呢個!<泡菜餃子王> $18叫得餃子王,size一定比一般嘅餃子大。餃子王用咗一個蒸籠裝住幾得意keke餡料有豬肉、粉絲同埋泡菜,味道酸辣開胃,唔錯呢!

<泡菜湯> $138
<韓國紅米飯> $20

<炒豬肉石鍋芝士拌飯> $138

<泡菜餃子王> $18
  • 炒豬肉石鍋芝士拌飯
  • 泡菜餃子王
  • 泡菜湯
2023-04-06 151 浏览
🔴明知好大機會中伏但都走去試🥲講緊嘅就係我本人🥹見到Openrice咁多好評,見到啲相又幾靚咁樣🥹因為真係好想食一個好食嘅韓國湯飯🥹所以都入咗去試🥲點知就。。。🥲🟠嗌咗薯仔豬排骨湯,去過好多間韓國餐廳,正常嗌湯都會跟個飯,呢間跟個飯要加$20🤭都唔緊要,因為係想食湯飯都要加㗎啦🥹一打開個飯已經望落覺得唔靚(sorry冇影到因為本身冇諗住出post,但係愈食覺得愈難食🥲),唔靚都唔緊要,係勁淋,完全冇飯嘅質感,仲要係加咗紅米,都可以連啲紅米都幾乎變埋糊仔🙏🏻 撈落湯之後入口可以唔使咬,似bb仔咁含兩含就吞得🙏🏻另外講返個湯,係淡口啲嘅比起其他地方,因為好似係標榜冇味精,但係我食落就覺得有啲似辛辣麵湯底嘅味🤣所以唔覺得特別好食定係點🙏🏻🟡另外再嗌咗個醬炒牛肉拌飯🤭啲牛肉切到勁細又薄完全睇唔到咁滯,啲辣醬又稀又冇乜味🥲 重點就都係個飯!撈好之後真係完全出哂事,幾乎係食緊飯糊咁🥲我直頭係覺得難食🥲🟢不過呢啲嘢始終好主觀啦,所以我都冇即場問下店家,廢事阻住人哋做生意,而且又可能有人覺得好好食🙏🏻🔵所以呢個食評只係純粹本人立場🙏🏻大家參唔參考都得🫶🏻

🔵所以呢個食評只係純粹本人立場🙏🏻大家參唔參考都得🫶🏻
《 🐷 韓屋ᴴᴬᴺᴼᴼᴷ📍》—————————————————💖 粉色系少女風韓式餐廳🐷 必打卡既豬豬位👀 尖沙咀真係好多韓國料理—————————————————🇰🇷 韓式拌飯:---次次用一大碗鐵兜食拌飯都覺得特別好食🤣拌飯幾足料🤩落埋豆瓣辣醬拌埋食幾惹味👅餐廳用紅米飯感覺更特別👻————————————————🥟蒸餃子:---皮厚適中,肉餡都幾有肉汁🐷不過早知叫大大隻既餃子王🙈————————————————♐️ 餐廳地點:———————#韓屋 #尖沙咀 #尖沙咀美食 ~~~#香港美食 #食好西 #食評#好吃 #吃貨 #吃貨人生 #internationalfoodiesunite#internationalfoodiesuniteforever #美食 #美食推薦 #美食日記 #香港美食指南 #香港美食日記#香港美食地圖 #香港美食推介#香港好去處 #打卡餐廳 #打卡美食 #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #hkfoodblog #hkigfood#hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover
《 🐷 韓屋ᴴᴬᴺᴼᴼᴷ📍》
餐廳用紅米飯感覺更特別👻
————————————————
🥟蒸餃子:
---
皮厚適中,肉餡都幾有肉汁🐷
不過早知叫大大隻既餃子王🙈
#打卡餐廳 #打卡美食
#hkfoodblog #hkigfood
2023-03-28
  • 原味拌飯
餐廳喺尖沙咀韓國街,位置好容易搵,今次嚟咗呢一間韓式小店喺門口等咗一陣間就有位啦。今次叫咗一個雪濃湯同埋炒豬肉石鍋芝士拌飯。雪濃湯係由牛骨同埋肉一齊熬製而成,係韓式嘅其中一款傳統滋補湯,雪濃湯味道濃郁,熱辣辣送上,分量十足,真係正。炒豬肉石鍋芝士拌飯炒豬肉好惹味,加埋芝士撈埋一齊食,真係好加分啊,特別一提呢度係用韓國紅米飯做底,加埋用石鍋熱辣辣上,石鍋底會有啲飯焦香,食落都香口啲,口感相當豐富!弓
餐廳喺尖沙咀韓國街,位置好容易搵,今次嚟咗呢一間韓式小店

雪濃湯

係由牛骨同埋肉一齊熬製而成,係韓式嘅其中一款傳統滋補湯,
雪濃湯
雪濃湯味道濃郁,熱辣辣送上,分量十足,真係正。

炒豬肉石鍋芝士拌飯

炒豬肉好惹味,加埋芝士撈埋一齊食,真係好加分啊,
2023-03-18
2023-03-29 163 浏览
從來未試過係香港食到性價比低到咁既韓國菜!Book臺打黎confirm嗰陣好串咁話只留台5分鐘,遲到要排walkin! 無問題我咪準時到。點知去到門口無人理,過左好耐先有個韓國女仔黎招呼但雞同鴨講,最後我都等左接近10分鐘先有位。啲野食更加不知所謂,不嬲韓國餐廳叫湯係會跟個飯既,佢要加錢先得一細碗。加錢都算,叫個牛肉湯入面居然可以係幾乎無料係入面!計埋加一比尼啲質素我未免太過分?最後埋單兩位午餐超過$500,好似無野食過落肚,不知所謂,無下次!
從來未試過係香港食到性價比低到咁既韓國菜!

2023-03-25