2023-04-17
一段時間冇黎尖沙咀既韓國街啦,今次黎到專登黎試下依間「韓屋」,上次黎食燒肉既時候,已經見到佢好多人排隊。今日提早左呢,總算試到佢啦!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹醬炒牛肉芝士石鍋拌飯 $138醬炒牛肉芝士石鍋拌飯係招牌菜之一,醬炒牛肉有醬香味道,不過唔算濃郁,似韓式家常料理,食落肉質仲幾嫩。除左主角醬炒牛肉外,仲有脆肉瓜、紅蘿蔔、豆芽等多種蔬菜,增加口感。用嘅芝士十分拉絲,拌飯仲用左紫米,口感本物比較淋,如果煙韌返少少會比較好,不過石鍋令D飯有返少少焦香,食落好淋淋地又脆脆地,都幾特別。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹牛膝骨湯 $148牛膝湯既味道清香得黎又有淳厚既牛味。湯頭呈現奶白色,飲起黎十分滑順。湯入面仲係加左大蔥同牛膝,冇多餘既調味,而且仲有好多塊膠狀既牛膝,食落好似啫喱咁,充滿住鈣質同骨膠原~~🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹餃子皇 $18蒸餃既SIZE比一般既大3倍左右,視覺效果唔錯,一籠一粒。佢既皮都算薄,QQ地,個皮做得都幾好。而餃子既內餡飽滿,餡料應該落左好多種唔同既食材,令到餃子既味道更加豐富,口感十分嫩滑,不過如果韭菜味再重啲就好啦!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹泡菜餃子皇 $18泡菜餃子同原味餃子
醬炒牛肉芝士石鍋拌飯 $138
牛膝骨湯 $148
餃子皇 $18
泡菜餃子皇 $18
泡菜餃子同原味餃子既外形一樣,但餡料就加多左泡菜入去,所以食廿6味道會比較濃味一點,很有泡菜味。2種味道我更加鐘意泡菜,好惹味。如果你都鐘意餃子可以每種叫一粒試下~
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
總結,餐廳的環境非常少女心,亦都好非常整潔。店員服務友善,態度親切。食物質素非常高,十分美味,有韓式家常菜既感覺,食材都好新鮮。
❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️