️👩🏻‍🤝‍👨🏼🥄雖然近排天氣又熱又濕☀️但都想食返d滋補既食物, 強壯返自己身體無咁易病💪🏻於是就諗到食蔘雞湯, 而依間韓國小店原來係極高人氣😍 💡蔘雞湯 ($158)🥄熱辣辣既蔘雞湯, 散發出濃厚既雞湯香氣, 湯裡面原隻bb雞已經燉煮得超軟熟, 用湯匙一撈就可以輕鬆品嚐到雞肉同雞骨, 軟糯既口感連骨都咬得爛😯而且雞入面仲有糯米, 令到成碗蔘雞湯更加濃郁, 超級補身!!! 💡醬炒牛肉芝士石鍋拌飯 ($138)🍱石鍋拌飯入面加咗好多蔬菜: 紅蘿蔔絲、紫菜、翠玉瓜、菠菜、芽菜等, 非常健康; 飯亦用左紫米飯, 底部仲有d飯焦, 有焦香又有脆脆地既口感; 拌勻芝士後超有拉絲感, 食落唔會太油膩呢👍🏻 💡餃子王($18)🥟餃子王係用滴骰既迷你蒸籠裝盛, 餃子差不多有成個拳頭咁大~而且外皮亦唔會太厚, 韭菜豬肉餡料都十分飽滿, 正! 😇 💡泡菜餃子王 ($18)🥟同餃子王既外觀差唔多, 但呢隻就加入咗泡菜, 口感就更加濃厚, 辣度同平時食開既泡菜相近, 好惹味! 💡韓式煎餃子 ($78/5隻)🥟🥟煎餃子既外皮香脆, 入面餡料有豬肉同粉絲, 味道較為清淡, 需要蘸少少餃子醬汁先夠味~ 💕黎到必定要

💡蔘雞湯 ($158)🥄

💡醬炒牛肉芝士石鍋拌飯 ($138)🍱

💡餃子王($18)🥟

💡泡菜餃子王 ($18)🥟

💡韓式煎餃子 ($78/5隻)🥟🥟

💕黎到必定要試蔘雞湯同餃子王😚兩款都用料十足, 不愧係招牌菜!!!
2023-06-12 120 浏览
🇭🇰✨尖沙咀零味精零防腐劑韓式住家熱湯🇰🇷媽咪都幾鍾意飲湯,養生又暖胃,今次帶佢嚟由韓國大廚班底主理嘅韓式餐廳,試下韓國嘅家常湯同埋其他家常料理😆① 釜山豬肉湯 🐷🥄 $84🔹試下呢個韓國人到釜山必食嘅豬肉湯🐷湯底濃郁,冇味精👍🏻豬肉切成薄片,而且份量唔少,加入咗洋蔥絲及韭菜段提升鮮味② 原味石鍋拌飯 🍚 $108🔹有紫菜、菠菜、紅蘿蔔絲、豆芽、菇、翠玉瓜等多種蔬菜,營養豐富🌈而且用咗紫米飯,更加有咬口,仲略帶少少飯焦💜加入醬汁、辣醬、蝦米撈埋之後更加惹味,不過如果倒曬所有醬汁,啲飯就會略濕少少,所以要自己衡量啦🙆🏻‍♀️③ 蒸餃子 🥟 $78🔹餃子造型可愛,皮比較厚,豬肉餡好飽滿😋📍韓屋 (尖沙咀)尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
🇭🇰
✨尖沙咀零味精零防腐劑韓式住家熱湯🇰🇷

① 釜山豬肉湯 🐷🥄 $84

② 原味石鍋拌飯 🍚 $108

③ 蒸餃子 🥟 $78
🔹餃子造型可愛,皮比較厚,豬肉餡好飽滿😋

📍韓屋 (尖沙咀)

2023-06-11 101 浏览
假日下午5點幾嚟到餐廳,見到有幾枱空台,諗住一個人食個早dinner。點知去到門口侍應見到得一個人就已經黑口黑面,同佢講一個人食,佢就叫你line up。完全唔明白有幾張空台,門口餐廳入面都無條隊,line up啲咩野?空台上又無個牌寫住Reserved,有客人嚟唔係招呼人坐低,而係叫人line up條根本無人排既隊?最好笑嘅係,你企起門口排唔得架,麻煩客人你移玉步企起餐廳岀面等啲空台比你啦🤷‍♀️唔想做一個客既生意麻煩寫張告示貼起門口,餐廳啦大家記得唔好一個人嚟呢間餐廳食嘢啦,排餐死都有排未到你
唔想做一個客既生意麻煩寫張告示貼起門口,餐廳[只招待兩位客人以上]啦
大家記得唔好一個人嚟呢間餐廳食嘢啦,排餐死都有排未到你
2023-06-11
2023-06-08 102 浏览
韓屋 (尖沙咀)釜山豬肉湯 $148 +$25 素麵豬肉湯好濃 而且非常之有豬肉嘅鮮味加埋一啲韭菜段,味道非常之夾配埋餐廳準備嘅辣椒醬同蝦醬 更加惹味拌飯 $98拌飯係冇得輸嘅韓國食物 配上各式各樣嘅菜 再加埋餐廳煮嘅紅米飯配上拌飯 非常之清新好味即使係夏天都會食得落一大碗 餃子王 $18@1餃子王喺餐廳出名嘅菜品食落啖啖豬肉 非常之滿足但要留意韓國嘅餃子皮比較厚身 唔好預佢好似仲食雲吞咁皮薄帝皇蟹餃子 $88@5呢個煎餃皮非常之香脆配上呢個蟹膏同蟹肉 鮮甜味非常之好食但就略嫌餡料就比較少 比較餃子王 就會有比較有傷害啦 😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
韓屋 (尖沙咀)

釜山豬肉湯 $148 +$25 素麵
豬肉湯好濃 而且非常之有豬肉嘅鮮味
加埋一啲韭菜段,味道非常之夾
配埋餐廳準備嘅辣椒醬同蝦醬 更加惹味

——————————————————
店舖資料

📍 尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
2023-06-08 126 浏览
中規中矩嘅韓國餐成日見人排隊 咁啱去完百利商場仲好早就去試吓啦🙃點知⋯ 出事座位超逼 肥小小都入唔到好彩我坐門口😂薯仔豬排骨湯諗住啲湯會好好飲都成$148😇點知⋯ 出到黎個湯唔熱嘅😂要叫店員拎入去再整過味道就一般般啦石鍋豬肉芝士飯「正式個名唔記得咗😅」Um…我欣賞佢係紫米飯🍚味道就正正常常🤭餃子皇係我覺得最好食架啦😳餡多皮薄 即蒸熱辣辣❤️
中規中矩嘅韓國餐

都成$148😇
點知⋯ 出到黎個湯唔熱嘅😂
要叫店員拎入去再整過
味道就一般般啦

石鍋豬肉芝士飯「正式個名唔記得咗😅」
Um…我欣賞佢係紫米飯🍚
味道就正正常常🤭

餃子皇
係我覺得最好食架啦😳
餡多皮薄 即蒸熱辣辣❤️

2023-06-06 137 浏览
星期日在尖沙咀不知道該食什麼,再度到訪光顧過的韓屋 。人蔘雞湯 韓國人喜歡夏天吃熱熱的蔘雞湯進補。我也試試在香港的炎炎夏日食蔘雞湯吧。🤣湯頭有淡淡的蔘味,雞味相比更加濃郁。因為全隻雞連皮一起熬,所以湯面會有不少油,怕肥就不要吃皮。雞是春雞,size都頗大。熬過後仍算嫩滑。雞身裡有糯米,還加了不少紅棗。另外再加蕎麥麵配蔘雞湯一起吃。這個麵好吃呢,口感不會太軟爛,清清爽爽的。
星期日在尖沙咀不知道該食什麼,

再度到訪光顧過的韓屋 。

人蔘雞湯
韓國人喜歡夏天吃熱熱的蔘雞湯進補。
我也試試在香港的炎炎夏日食蔘雞湯吧。🤣
湯頭有淡淡的蔘味,雞味相比更加濃郁。
因為全隻雞連皮一起熬,所以湯面會有不少油,怕肥就不要吃皮。
蔘雞湯
蔘雞湯
近日天口熱,中午想食湯飯,就去咗主打住家冇味精湯品嘅韓屋。K-pop加少女風,店內都見到有韓國人幫襯,韓屋口味應該幾地道。小店坐得幾舒適。雪濃湯 $148 - 用牛骨同精肉淆出雪白香濃湯底,湯中有洋蔥同牛肉,鮮甜得嚟又好清新😋。加上韓國紅米飯 $20 - 用紅米加珍珠米煲出紫紅米飯,視覺上增加炎炎夏日中嘅食慾,好滿足。必食推介👍石鍋醬炒牛肉拌飯 $128 - 食材好豐富,鍋底金黃紅米飯焦香脆,不輸本地煲仔飯。朋友大大鍋一人K.O.曬🤭蒸菜餃子王$18 , 蒸泡菜餃子王 $18 - 韓屋嘅名物,不可不試。兩款都好大隻飽滿,品相好可愛。菜肉配搭適宜,兩款都好好味。泡菜餃味道更濃郁,個人偏向淡口味所以更愛原味,朋友就喜歡泡菜餃多啲。真係百貨應百客 😂🍽 餐廳: 韓屋🏠 地址: 尖沙咀金巴利道69-71A美園大廈地舖

🍽 餐廳: 韓屋
🏠 地址: 尖沙咀金巴利道69-71A美園大廈地舖
2023-05-29 5575 浏览
前排成日落雨天陰陰最啱食湯飯暖下身,尖沙咀韓國街晚市得呢間有人排隊,等左15分鐘左右就有位,餐廳唔算大,都幾光猛。點完餐之後店員會上韓式醃蘿蔔,爽脆微辣非常開胃。🍽️薯仔排骨湯🥔 配 韓國紅米飯🍚韓國最常見嘅醒酒湯之一,除左薯仔同排骨之外,仲有好多款蔬菜,非常足料。排骨份量比想像中多,有2大舊仲好多肉,煲到軟綿入味🤤。湯水調味適中,飲到豬骨湯嘅鮮味,仲帶點辣,非常暖身。加配左紅米飯一齊食,紅米飯煙煙韌韌,有韓國嘅風味。🍽️血腸湯 配 素麵🍜血腸用嘅腸衣帶點彈性有咬勁,包裹蔬菜粒、豬血、煙韌嘅韓式粉絲,令整節糯米腸口感十足。濃湯裏嫩口嘅豬肉片,並撒上韭菜作點綴,令正道湯香味濃郁。素麵較日式素麵更為彈牙,配上熱辣辣嘅血腸湯,美味可口。👍🏻🍽️餃子王🥟應該係餐廳嘅招牌菜,幾乎每枱都有點,用迷你蒸籠裝住,非常精緻好QQ😆,餃子王差唔多有一個拳頭咁大,咬落餃子皮好煙韌,唔係一般嘅餃子皮;內餡好豐富,有豬肉、韮菜、韓式粉絲 、豆腐等等,餃子脹卜卜十分足料。🍽️泡菜餃子王🥟同餃子王餡料差唔多,加多左泡菜,令內餡充滿泡菜嘅顏色,口味更加濃厚。泡菜餃子王味道偏辣,比一般泡菜更辣😆😆😆

🍽️薯仔排骨湯🥔 配 韓國紅米飯🍚

🍽️血腸湯 配 素麵🍜

🍽️餃子王🥟

🍽️泡菜餃子王🥟
  • 薯仔豬排骨湯
2023-05-28 128 浏览
Booking3小時後先強行取消我既預約😡取消原因係餐廳滿座?呢個理由真係好牽強🤷🏼‍♀️不能接受囉!🤬🤬🤬餐廳滿座但4小時前又俾我book到枱既,滿座既話點解當時又show個時間出嚟俾人book wo,book左枱仲要4小時後先被取消,電話通知都無個,真係好過份囉,以後都5會幫襯Booking3小時後先強行取消我既預約,取消原因係餐廳滿座?呢個理由真係好牽強🤷🏼‍♀️不能接受囉!餐廳滿座但4小時前又俾我book到枱既,滿座既話點解當時又show個時間出嚟俾人book wo,book左枱仲要4小時後先被取消,電話通知都無個,真係好過份囉,以後都5會幫襯。

2023-05-28
已經第𝗻次回訪呢間韓國餐廳,一向都覺得呢間餐廳質素唔錯💛 最近去過第二間韓國餐廳(都係喺尖沙咀韓國街),嗰間餐廳勁重味精食到個人勁辛苦🤢🤮 然後諗起呢度零味精,真材實料好正🥹🐮•牛排骨湯• $𝟭𝟰𝟴 🍜•韓國素麵• $𝟮𝟱今日本身想是牛膝骨湯,不過賣晒☹️ 所以轉咗牛排骨湯。湯底好清甜,冇味精真係好🥹 牛排骨份量唔算好多,但係勝在肉味香濃,近骨嘅部份肉質質嫩滑,帶有油脂嘅香味🤤 食過幾次都知道本身啲湯品係冇跟飯麵,要另外加錢,但係價錢都算合理。可以揀紅米飯、蕎麥麵或者素麵。因為之前都食過嗰前者兩款,所以今次揀咗素麵🍜 本身冇咩味道,但係連湯一齊食感覺滿足🥰🤍🥗•原味拌飯• $𝟴𝟴韓式拌飯每次嚟都必叫❤️ 好鍾意佢嘅紅米飯🍚 賣相靚之餘,健康又好味😋 上次叫咗牛肉拌飯覺得啲牛比較肥,原味拌飯比較適合自己口味☺️ 有紫菜碎同各種蔬菜🥬🥕色彩繽紛🌈 每碗拌飯都配一小碟甜辣醬🌶 但係唔知點解呢度嘅甜辣醬變得好稀身,如果去杰身返少少就更加好🌟🥟•餃子湯• $𝟭𝟰𝟴本身都諗緊叫餃子王定係叫餃子湯,但係當日想飲啖湯,所以叫咗呢款餃子湯😆 雖然餃子嘅大細好似冇餃子王咁飽滿,但係份量都幾足👍🏻除咗餃子仲有豬肉

🐮•牛排骨湯• $𝟭𝟰𝟴
🍜•韓國素麵• $𝟮𝟱

🥗•原味拌飯• $𝟴𝟴

🥟•餃子湯• $𝟭𝟰𝟴
本身都諗緊叫餃子王定係叫餃子湯,但係當日想飲啖湯,所以叫咗呢款餃子湯😆 雖然餃子嘅大細好似冇餃子王咁飽滿,但係份量都幾足👍🏻除咗餃子仲有豬肉、洋蔥等等嘅配菜🧅 出奇地個湯底竟然比牛膝骨湯更加油,不過都可接受,加上味道唔錯我都差唔多飲晒😂

整體每一款食物嘅水準穩定,而且感覺舒服暖心🥰 每次想食韓國嘢都會諗起呢間餐廳,如果大家未去過好推介大家試吓❤️

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8.5/10
🐽 Revisit : Yes
  • 素麵
  • 牛排骨湯
  • 餃子湯
  • 原味拌飯
呢間人氣好高嘅韓國菜主打石鍋飯貼湯品,長期門口都有人等位。電視一直播著k-pop ,好有氣氛🍲薯仔豬排骨湯 $168豬排骨湯好香濃,飲落暖笠笠,韓國湯品真係好暖胃舒服😌大大舊排骨,拆骨後都有好多肉,排骨肉質煲到夠晒淋但又唔會好乾湯底有薯仔同菜,飲落微辣,好開胃!🍚醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $138韓國拌飯配料有紅蘿蔔絲、紫菜、翠玉瓜、菠菜、芝士,有別於般石鍋飯用上紫米,更健康!石鍋嘅飯焦都有唔少,好脆,鍾意食飯焦嘅一定會好滿意!餐廳主打無味精,所以重口味嘅我,覺得醬炒再濃味d就更好,或者可以加多d辣醬先撈勻🥟餃子王 $18呢個真係每枱必點,大大飯餃子,一籠一隻真係好有儀式感。餃子皮煙煙韌韌,餡料爆多!沾埋辣汁食味道更出色🥟泡菜餃子王 $18呢個食落會比較辣同比較惹味,餡料有豬肉、粉絲同泡菜。兩款餃子我都好鍾意,健康得黎又唔會好清

🍲薯仔豬排骨湯 $168
豬排骨湯好香濃,飲落暖笠笠,韓國湯品真係好暖胃舒服😌
湯底有薯仔同菜,飲落微辣,好開胃!

🍚醬炒牛肉石鍋芝士拌飯 $138
醬炒牛肉石鍋芝士拌飯

石鍋嘅飯焦都有唔少,好脆,鍾意食飯焦嘅一定會好滿意!

🥟餃子王 $18

🥟泡菜餃子王 $18
呢個食落會比較辣同比較惹味,餡料有豬肉、粉絲同泡菜。
兩款餃子我都好鍾意,健康得黎又唔會好清
泡菜餃子王
泡菜餃子王
2023-05-21 3019 浏览
🥟尖沙咀 拉絲芝士牛肉拌飯参雞湯抵食$18巨型泡菜餃子🥟位於尖沙咀韓國街嘅一間韓式湯品餃子專門店,之前曾經嚟食過都覺得好啱食,但見到有討論區講到唔抵食,又話好難食等等,今次又特登過嚟實測一下,睇吓而家嘅質素有冇唔同🥟參雞湯 $168熱辣辣的參雞湯,乳白色的湯底好香帶雞湯味道,原隻bb 雞,雞肉雞骨已經燉到超軟熟,用湯匙一篤就可以食到,軟腍腍連骨都食埋,雞殼中間仲有米飯,面頭仲有兩條參同紅棗等藥材,記得食埋補身,食曬成鍋都幾飽🥟牛肉芝士拌飯 $138石鍋上的牛肉芝士拌飯,玩起上嚟都會見到拉絲芝士,經過石鍋拌完飯係會多咗鐘焦香的香氣,飯底加入了紫米食起上來更健康,而且蔬菜都幾多,食起上來都幾有口感🥟餃子王 $18🥟泡菜餃子王 $18次次嚟到呢度食都會點佢哋呢兩隻餃子王,餃子王本身入邊係好多蔬菜同埋肉大大隻一隻蒸餃,餃子皮好軟熟一咬即破,另外泡菜餃加入了泡菜同肉,食得辣嘅人先好嗌🥟當日6:30過到去都已經坐滿晒人,唔使一陣間門口已經有條小人龍排隊,店舖位置不多所以遲咗過嚟都需要排隊等一陣同埋真心覺得呢度嘅嘢真係唔錯好啱食,無網上講到咁差,我覺得有啲嘢好唔好食,要自己親身試過先至知道嘅📍 韓屋
🥟尖沙咀 拉絲芝士牛肉拌飯参雞湯抵食$18巨型泡菜餃子

🥟參雞湯 $168

🥟牛肉芝士拌飯 $138

🥟餃子王 $18
🥟泡菜餃子王 $18

📍 韓屋 (尖沙咀)
  • 蔘雞湯
  • 泡菜餃子王
  • 醬炒牛肉芝士石鍋拌飯
2023-05-18 102 浏览
‼️挖到宝藏店铺啦!朋友带我去的,她已经吃了好几次了!我吃过也觉得好赞呀👍🏻👍🏻👍🏻下次还要去!推荐:⭐️⭐️⭐️⭐️✅酱炒牛肉芝士石锅拌饭这个真的好好吃😋,必点。下次我要试下其他口味!✅土豆猪排骨汤骨头汤分量足,味道浓,酸甜辣好喝✅泡菜饺子王泡菜饺子一次吃,满满的泡菜,好爽!👉🏻听说这家店是一位韩国老板娘开的,所以口味好正宗好好吃!重点里面的服务员小哥哥感觉都好帅!(虽然带着口罩)🥰🥰

推荐:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅酱炒牛肉芝士石锅拌饭
这个真的好好吃😋,必点。下次我要试下其他口味!

✅土豆猪排骨汤
骨头汤分量足,味道浓,酸甜辣好喝

✅泡菜饺子王
泡菜饺子一次吃,满满的泡菜,好爽!

🌟餐廳:韓屋📍地址:尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖💰價位:$101-200📱電話:26382832今日黎到尖沙咀韓國街,BOOK咗人氣韓式料理「韓屋」,一到六點晚飯時間就好快滿座,真係超多捧場客~餐廳面積雖然唔算大,但環境潔淨好少女心,食物高質,難怪咁多熟客支持。———————————————————🔹 炒豬肉石鍋拌飯韓式料理點少得石鍋拌飯,除咗有主角炒豬肉,仲有紅蘿蔔絲、翠玉瓜、菠菜、芽菜、冬菇、紫菜等等,超多配料!加入辣醬再拌勻,口感豐富之餘味道唔會太濃厚,石鍋底仲有焦香飯焦,好有咬口~特別一讚米飯用上紫米,有咬口之餘更健康。———————————————————🔹 牛排骨湯呢日落雨涼咗唔少,叫個熱湯暖暖胃先~牛排骨經長時間燉煮,入口軟嫩肉味濃,湯頭清甜醇厚唔油膩,另外加入洋蔥、青蔥等。———————————————————🔹 餃子王 超多人推薦既餃子王果然出色,用蒸籠仔上枱好可愛,大大隻巨型餃子皮薄煙韌、內餡飽滿,口感豐富,好滿足~———————————————————🔹 泡菜餃子王加入泡菜更加惹味,不過味道偏辣,食落惹味。———————————————————😋味道:
🌟餐廳:韓屋
📍地址:尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖
💰價位:$101-200
📱電話:26382832

🔹 炒豬肉石鍋拌飯
🔹 牛排骨湯
🔹 餃子王
🔹 泡菜餃子王
加入泡菜更加惹味,不過味道偏辣,食落惹味。
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-05-12
2023-05-15 76 浏览
韓屋尖沙咀金巴利道69-71A號美園大廈地舖呢幾日又落雨,天氣又開始涼返少少,突然間好想食返d熱野,於是我同朋友上網搵下有邊d好既餐廳,比我地搵到呢間主打家庭式料理既韓國餐廳,咁岩我地又係尖沙咀,緊係要試下佢喇!呢間餐廳可算係人氣餐廳,入到去差唔多滿座,好彩重有一張枱!真係好lucky!醬炒牛肉芝士石鍋拌飯一上菜既時候重好熱辣辣架,面頭有醃菜、牛肉 重有大量紫菜同芝士。食之前記得落埋個汁,然後撈埋d芝士超級有拉絲效果,另外個飯係用紅米飯,感覺非常健康,口感層次好豐富。牛膝骨湯奶白色既湯,飲既時候成個人暖粒粒,非常重牛味同埋feel到膠質好豐富,加埋大大舊既牛膝,口感好彈牙,配埋個湯味道更加突出。餃子皇呢款蒸餃既size比一般既大好多,簡直有一種視覺震憾,首先想講下佢個外皮好薄,餃子既內餡飽滿,沾上特製醬汁食落簡直一流。泡菜餃子皇好香濃既泡菜味,而且亦有粉絲,食落口感好特別而且好彈牙,基本上唔洗沾醬汁味道已經好夠。煎醬牛小排餃子即叫即煎,總共有5隻,而且隻隻都煎到好脆口,牛肉餡爆滿,食落好多汁,但感覺又唔會好油。
韓屋

醬炒牛肉芝士石鍋拌飯