2023-01-15 201 浏览
值得回頭既燒肉店!今次揀咗坐吧枱位,邊燒邊同師傅交流,了解更多燒肉知識,係好好既體驗呀😊🥩 九品燒肉盛合和牛盛合有齊九個牛部位,包括:三筋、前腿肉、龜之子、後腰臀肉、肩胛肉、羽下、A4棘肌、A4肉眼芯及蔥縛牛舌芯✨ Staff會先講解牛唔同部位既分別及食法,仲幫手燒頭兩片三筋👍🏻 和牛雪花紋理好靚,分別有較重油脂香及牛味,樣樣都唔錯😝 個人特別推介羽下,入口鮮嫩,係當中最重油香既,食完勁想encore😍 另外和牛薄片蘸上壽喜燒蛋汁食更香滑~棘肌味道都唔錯,食落好嫩滑但又唔會太重油分,牛味香濃!後尾仲試咗牛心,香港好少見🤩 口感外層脆口,內層軟嫩,層次豐富~比想像中易入口,帶有淡淡牛香,無咩內臓味😋🥚 香蔥溫泉玉子飯每次食燒肉都會叫埋玉子飯,一啖飯一啖肉真係勁正👍🏻🍎 青森蘋果汁 🍹 乳酸梳打 燒肉最啱配埋凍飲,兩杯都酸甜解膩

🥩 九品燒肉盛合

🥚 香蔥溫泉玉子飯
每次食燒肉都會叫埋玉子飯,一啖飯一啖肉真係勁正👍🏻

🍎 青森蘋果汁
🍹 乳酸梳打
燒肉最啱配埋凍飲,兩杯都酸甜解膩
牛魔王必試❣️ 餐廳主打和牛燒肉,嚴選薩摩牛及宮崎牛,仲有提供唔少牛既稀有部位✨ 裝修以木系色調為主,特別設有吧枱位及卡座,服務及食物質素都唔錯😍♡ 九品燒肉盛合 🐮❀ 三筋❀ 前腿肉❀ 龜之子❀ 後腰臀肉❀ 肩胛肉❀ 羽下❀ A4棘肌❀ A4肉眼芯❀ 蔥縛牛舌芯勁豐富既和牛拼盤✨ 可以一次過食晒牛既九個部位,而且份量十足👍🏻 入座後店員會仔細介紹餐牌及食法,和牛主要分為「霜」及「赤」,「霜」係油脂感較重,而「赤」係牛味較重~越重油脂既部位可以蘸上以柚子及赤味噌製成既特製醬汁,可以減低油膩感☺️ 店員會先幫忙燒兩塊三筋,輕輕燒完再蘸以壽喜燒蘭王蛋汁食一流😍 肉質爽口嫩滑,油香亦好豐富☺️ 前腿肉及龜之子質感較前者結實,牛味較濃又juicy😝 鍾意食油脂感最重既一定要試下羽下,軟嫩香滑,入口即溶🥰 而棘肌食落軟嫩又重牛味,油脂感相對較低,味道好有驚喜👍🏻 最特別就係蔥縛牛舌芯,入面包住蔥及麻油,燒完更爽滑多汁😍 每塊牛都各有特色,食得好滿足~❀ 香蔥溫泉玉子飯 🍚食燒肉必點😍 飯上面鋪滿紫菜及蔥花,仲有隻溫泉蛋,撈埋燒肉汁食好正❀ 黑糖黃豆粉蕨餅配抹茶雪糕 🍨燒完肉梗係要食埋甜品啦~抹茶雪糕

♡ 九品燒肉盛合 🐮

❀ A4肉眼芯
❀ 蔥縛牛舌芯

❀ 香蔥溫泉玉子飯 🍚

❀ 黑糖黃豆粉蕨餅配抹茶雪糕 🍨
燒完肉梗係要食埋甜品啦~抹茶雪糕味道香濃,配埋煙煙韌韌既黃豆粉蕨餅及黑糖醬,依個配搭一定無得輸😝 另外見到餐牌竟然有卡達拉娜,下次要試埋先😍

❀ 青森蘋果汁 🍹
❀ 乳酸梳打 🍹
蘋果汁味道香濃,酸酸甜甜好開胃,而乳酸梳打清爽解膩,唔會太甜~
  • 九品燒肉盛合
2023-01-13 122 浏览
話說我最鍾意食燒肉 去親日本都一定要燒幾轉先返黎 返到香港好難搵到高質嘅燒肉 就算有都可能好貴今次嚟到尖沙嘴新開嘅鞍下熟成肉 因為我哋第一日一開張就去 所以都冇話好多人 雖然新開張 但食物同服務質素都比我預期高超級多🤣首先講咗嗰飯先!我同朋友總共食咗四個飯 而我自己食咗3/4..(你冇睇錯 我自己真係食咗三碗😅) 嗰飯其實就係好似牛角飯咁🤣不過我覺得啲飯比牛角嘅更軟更好食😋我自己就冇加玉子 但聽朋友講都唔錯呢!到重頭戲 就係啲牛牛啦!店長好好 親自示範 燒一次比我哋睇 仲有講解點咩醬汁好食啲比我哋聽 其中我印象最深刻嘅莫過於zabuton同rump 呢兩隻牛真係有種入口即溶嘅感覺 牛身好軟熟 雖然望落去可能油脂好多 但食落一啲都唔好油膩!暫時最驚艷到我嘅係rump!🤣但maki都不相伯仲..但比起rump我覺得牛味會再出啲濃啲 不愧為單價最貴嘅部位呢…嘢飲方面 我哋叫咗三款 分別係乳酸梳打 青森蘋果汁 同埋柚子酒 soda味道同出面嘅都差唔多 但蘋果汁真係好好飲🤣入面好似仲有少少果肉 感覺好清新 而且食完咁多牛飲返一杯可以消下膩🥰柚子酒就真係好柚子🤣不過我唔多飲得 所以飲左兩啖比咗朋友

嘢飲方面 我哋叫咗三款 分別係乳酸梳打 青森蘋果汁 同埋柚子酒 soda味道同出面嘅都差唔多 但蘋果汁真係好好飲🤣入面好似仲有少少果肉 感覺好清新 而且食完咁多牛飲返一杯可以消下膩🥰柚子酒就真係好柚子🤣不過我唔多飲得 所以飲左兩啖比咗朋友飲埋佢😂

另外真係好想讚下店員嘅服務 因為我揸筷子真係唔叻 所以問店員有冇匙羹 店員即刻問我係咪用嚟食飯 仲攞多咗隻比我朋友!同埋啲飯/飲品嚟到 店員都會同你講趁熱食/襯凍飲 可能好少事 但會令我覺得好貼心haha
下班後就想來一份燒肉好好慰勞自己,正好經過尖沙咀見到這家烤肉剛剛新開,而且老闆非常熱情介紹和牛各種食法,而且有宮崎/鹿兒島和牛引入!就決定試試~店舖格局不錯,木系裝修很能帶來好感,雖然剛剛新開,服務都不錯而且設備都乾淨⸜(ˊᵕˋ)⸝晚餐有基本的燒肉套餐,和豪華盛宴 ♡選擇彈性,無論是想喝酒談心和單純吃飯都可以~ (\   (\ („• ֊ •„) ꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀꕀ.• ♥️ 九品盛合 $799雖然價錢稍貴,但能品嚐到和牛各種部位.ᐟ.ᐟ⭐︎分別是蔥縛牛舌芯、中肩胛肉、前腿肉、羽下、龜之子、後腰臂肉、三筋、A4肉眼芯和A4棘肌~每塊和牛的色澤都亮麗新鮮,雪花比例很好~店員都會推薦我們由爽口食到有油花感,這樣體驗更加美好(´▽`)一開始店員會先幫我們燒兩塊三筋,然後交由我們,三筋是比較爽口順滑,而且都稀有的部位。當然都包含日常品嚐到的肩胛肉和前腿肉(≧ω≦)重點推薦當然是一頭牛裡最珍貴的部位,就是マキ(棘肌)~食落的確與其他部位有分別,爽嫩之下帶點油分,而且雪花顏色美麗!其他的話,也有店舖自家製的蔥縛牛舌芯,用蔥鎖住牛舌的汁水,更加食得出牛舌的風味~吃和牛怎可以不點紫菜
下班後就想來一份燒肉好好慰勞自己,
正好經過尖沙咀見到這家烤肉剛剛新開,
而且老闆非常熱情介紹和牛各種食法,
而且有宮崎/鹿兒島和牛引入!就決定試試~

店舖格局不錯,木系裝修很能帶來好感,
雖然剛剛新開,服務都不錯而且設備都乾淨⸜(ˊᵕˋ)⸝
晚餐有基本的燒肉套餐,和豪華盛宴 ♡
選擇彈性,無論是想喝酒談心和單純吃飯都可以~

(\   (\

.• ♥️ 九品盛合 $799

雖然價錢稍貴,但能品嚐到和牛各種部位.ᐟ.ᐟ⭐︎
分別是蔥縛牛舌芯、中肩胛肉、前腿肉、
羽下、龜之子、後腰臂肉、三筋、A4肉眼芯和A4棘肌~
每塊和牛的色澤都亮麗新鮮,雪花比例很好~

一開始店員會先幫我們燒兩塊三筋,然後交由我們,
三筋是比較爽口順滑,而且都稀有的部位。
當然都包含日常品嚐到的肩胛肉和前腿肉(≧ω≦)
重點推薦當然是一頭牛裡最珍貴的部位,就是マキ(棘肌)~
其他的話,也有店舖自家製的蔥縛牛舌芯,
用蔥鎖住牛舌的汁水,更加食得出牛舌的風味~

吃和牛怎可以不點紫菜溫泉蛋飯作伴菜?
所以點了一份,將店舖自家製的醬汁混合和牛一起品嚐~
就製成了一份新的和牛流心蛋飯~
味道當然比其他牛飯更為上乘(。ì _ í。)

想要喝酒,店內都有提供蘇打和朝日啤酒🍻
而且都有日本清酒🍶,品牛當然要來乾一杯~
2023-01-11 3362 浏览
🧡Please follow my IG : orororenji☆ 鞍下熟成肉尖沙咀金馬倫道29A號地下✦ 九品燒肉盛合• 肩胛肉• 前腿肉• 羽下• 龜之子• 後腰臀肉• 三筋• 蔥縛牛舌芯• A4肉眼芯• A4棘肌一開始店員會介紹下Menu,落左單有麵豉湯飲下先,如果樣樣都想試,揀呢個九品燒肉盛合就岩啦,佢有以上嘅九個唔同部位嘅肉,主要有分”霜”同”赤”,霜嘅牛就油脂比較多重,而赤呢就會係肉味濃一d,其實每款都各有特色。如果想知d肉係牛嘅咩部位可以𥄫下店員件衫,去到你就會知點解XD講返d肉,一開始師傅會教你點燒,同埋會教你食嘅次序點樣會好d,我就最鍾意肉眼芯,好似唔洗咬咁入口即溶,蔥縛牛舌芯好得意,燒到每一面微微焦香,有少少脆口,再加埋葱嘅香味,唔錯!另外呢到仲有3款自家製醬汁都好好味,有畫龍點睛嘅感覺。✦ 香蔥溫泉玉子飯配埋呢個飯一齊食真係超滿足,隻溫泉蛋勁靚,紫菜又香口,好好味。✦ 青森蘋果汁好清甜。✦ 乳酸梳打食得多油膩飲返杯乳酸野真係正!呢到好貼心,廁所有衣物除臭噴霧,但其實食完都唔會覺得身上有味,食物質素好,店員服務又好好,值得一黎!
☆ 鞍下熟成肉

• 三筋
• 蔥縛牛舌芯
• A4肉眼芯
• A4棘肌

另外呢到仲有3款自家製醬汁都好好味,有畫龍點睛嘅感覺。

✦ 香蔥溫泉玉子飯

✦ 青森蘋果汁
好清甜。

✦ 乳酸梳打
食得多油膩飲返杯乳酸野真係正!

• 九品燒肉盛合
2023-01-10 125 浏览
餐廳標榜選用日本和牛,向日本農場直買入原頭A5和牛,提供多款稀少部位,進行「濕式熟成」處理,是天然酵素熟成,過程中和牛會自然排酸,軟化蛋白質,護肉質逢到軟嫩多汁的效果!九品燒肉盛合 $799肩胛肉+前腿肉+羽下+龜之子+後腰臀肉+三筋+A4肉眼芯十A4棘肌+蔥縛牛舌.和牛味噌煮飯 $118香蔥溫泉玉子飯 $42.青森蘋果汁 $38柚子酒 $58

九品燒肉盛合 $799

和牛味噌煮飯 $118

香蔥溫泉玉子飯 $42

青森蘋果汁 $38
柚子酒 $58
2023-01-04 312 浏览
鞍下熟成肉 (尖沙咀)📍地址:尖沙咀金馬倫道29A號地下===================發現金馬倫道新開左一間裝修非常日式嘅燒肉餐廳,俾佢吸引住!😍😍一入座,店員已經好熱情介紹餐單,同埋和牛的唔同部位!🙂 頭兩片燒肉都係由師傅幫我哋燒,然後佢會講解唔同位部建議用嘅醬汁同埋建議每片肉要燒幾耐,長知識了😍九品燒肉盛合 $799🥩主要有日本和牛稀有部位:➡️蔥縛牛舌芯➡️肩胛肉➡️前腿肉➡️羽下➡️龜之子➡️後腰臂肉➡️三筋➡️A4肉眼芯➡️A4棘肌蔥縛牛舌芯真係非常特別,牛舌肉質彈牙,而且完全唔韌!入面仲有好多蔥粒,食落口感豐富,仲好Juicy! 另外,三筋都幾特別!師傅幫手燒,幾秒就食得!再點埋壽喜燒同雞蛋,牛肉仲有d 入口即溶嘅感覺,真係好滋味!😍整體黎講,啲燒肉牛肉味都幾突出,咬落去都幾多肉汁,而且仲無筋。☕️烏龍茶$18飲啖烏龍茶解吓膩都唔錯❤️🍹青森蘋果汁$38飲得出佢嘅蘋果汁蘋果真係平時日本製嗰隻味道😍當時店員非常健談,言談間仲送咗牛小腸同牛肝俾我哋食!第一次食和牛嘅內臟,燒完估唔到出奇地好食!臨走嗰陣發現原來餐廳平時中午會提供lunch set,價錢同牛角差唔多,甚至再平啲!平時lunch都
鞍下熟成肉 (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀金馬倫道29A號地下

☕️烏龍茶$18
飲啖烏龍茶解吓膩都唔錯❤️

🍹青森蘋果汁$38
飲得出佢嘅蘋果汁蘋果真係平時日本製嗰隻味道😍

臨走嗰陣發現原來餐廳平時中午會提供lunch set,價錢同牛角差唔多,甚至再平啲!平時lunch都可以嚟試吓!
2023-01-04 653 浏览
我地兩個人入去叫左個$599六品,加左$69要飯同前菜,埋單$735,簽卡果下簡直係有俾人打劫既感覺。總共得14塊唔大唔厚唔係特別好食既肉,即係avg $50+一塊肉。問過店員話六品兩個人唔洗太大食都夠飽,結果係兩人都完全唔夠飽好似無食過野咁。一個人食可能都係勉強夠飽。間鋪應該係頂手做,睇番個鋪位前身都係燒肉鋪,門口位同爐都係一樣,仲要新開d鐵絲網都有積。極度唔建議。千奇唔好試伏。$350-$400一個人黎講基本上係搶🥲

極度唔建議。千奇唔好試伏。

$350-$400一個人黎講基本上係搶🥲
2023-01-03 109 浏览
牛、全部都係牛火燒霜降A5和牛真心入口即溶, 要即時食番啖玉子紫菜飯消膩重點係… 我未食過會好飽既和牛燒肉… 不需800既二人餐價值。性價比好ok. 牛控推薦如果太過膩,可以食下沙律加八爪魚、跟餐加多唔使100蚊,平衡下罪惡感。
2023-01-02 196 浏览
係ig 見到鞍下熟成肉,睇圖都超想食,假期book 左晚餐。鋪位位置相當方便,地鋪好易搵。門面好有日本風味,一入鋪頭有居酒屋bar 枱位,幾有feel🍶環境乾淨寬敞,坐得舒服👍👍兩個人叫咗九品燒肉盛合,再加醋漬八爪魚🐙加A5慢烤牛肉沙律🥗。店員好細心,幫手講解每款牛肉食法和燒法👍牛肉啲雪花好均勻,食落去入口即溶。特別推介蔥縛牛舌芯同雞爽肉!蔥好香,同牛舌好夾,肉汁好多 雞爽肉夠香口爽口最後叫咗兩個甜品,卡達搵娜配焙茶拿鐵 非常有驚喜,冇諗過麝香草同蛋糕係咁夾。另外有 柚子雪糕配抹茶點茶,食完解咗食牛嘅油膩感,幫晚餐劃上完美句號
鋪位位置相當方便,地鋪好易搵。
環境乾淨寬敞,坐得舒服👍👍

店員好細心,幫手講解每款牛肉食法和燒法👍

雞爽肉夠香口爽口

九品燒肉盛合
  • 蔥縛牛舌芯
  • 新潟雞爽肉
  • 卡達拉娜配焙茶拿鐵
▫️新一年食好啲黎個好開始🎉 尖沙咀呢間新開既和牛燒肉專門店,引入原隻A5和牛🐂 再分割成不同部位,保證使用最肥美頂級既位置😳 淨係誠意都💯分👏🏻🐙 醋漬鮹 $48▫️先黎啲前菜😝 八爪魚煮得非常嫰滑,唔洗咬到牙骹軟🤣 帶點醋味幾開胃,碟邊仲有青瓜,配埋一齊食口感幾豐富🥒🥗 醋佐慢烤A5日本和牛沙律 $79▫️和牛肉味香濃之餘又嫰口,原來用左48小時慢烤而成😳 沙律菜新鮮,食落索索聲🥬 加左啲醋感覺清新,順便可以清下味蕾,迎接主菜出場👏🏻🥩 九品燒肉盛盒 $799▫️超豐富既和牛set😍 可以試齊9款唔同部位🥳 主要分油脂較重既「霜」同肉味較濃既「赤」,唔知邊塊係咩位都唔緊要,可以望住店員件衫,畫晒出黎非常清晰🤭 ▫️第一塊食既係三筋,屬於肩胛骨內側既稀有部位🌟 會由師傅幫手燒👨🏻‍🍳 先用牛脂肪擦勻開鍋,再燒幾秒就食得喇🤩 配上壽喜燒+蛋黃汁,微微入口即溶既感覺同時又唔會太油膩超好食💕▫️之後就自己落手燒喇✌🏻 比較推介既係蔥縛牛舌芯,厚厚既牛舌肉質非常彈牙,包住蔥粒食落仲好juicy💦 ▫️其他部位仲有屬於「赤」既前腿肉、亀之子、後腰臀肉,紋路非常靚而且肉味好濃郁🤤 另外屬於「霜」既羽下、肉眼芯

🐙 醋漬鮹 $48

🥗 醋佐慢烤A5日本和牛沙律 $79

🥩 九品燒肉盛盒 $799

▫️其他部位仲有屬於「赤」既前腿肉、亀之子、後腰臀肉,紋路非常靚而且肉味好濃郁🤤 另外屬於「霜」既羽下、肉眼芯、棘肌,油脂非常豐富,建議配上餐廳自家製既解膩醬汁,由柚子同味噌調配而成,味道濃郁清爽,同「霜」牛味道非常夾🥰

🍚 香蔥溫泉玉子飯 $42
▫️基本上食燒肉必點既玉子飯🥳 望住蛋黃汁流落黎好治癒🍳 配埋紫菜撈勻黎食真係無得頂🥹 一啖燒肉一啖飯超正🤩 仲可以減低燒肉油膩感🍙

🍨 黑糖黃豆粉抹茶雪糕蕨餅 $42
▫️食到尾聲其實已經好飽😂 但甜品係有另一個胃既‼️😆 抹茶雪糕超香濃,有回甘既抹茶味🍵 配上我至愛既蕨餅🤩 煙煙韌韌超好食🥳

🍸 梅酒梳打 $78
▫️加入梳打令梅酒味道唔會太甜太濃,配燒肉一流🫰🏻

🫖 烏龍茶 $18
▫️食咁多肉飲下茶可以消滯解膩🫃🏻

2023-01-01 69 浏览
膽粗粗見佢新開走入去試點知有驚喜😍😍!!!肉好高質,價錢又唔算貴同朋友兩個人share 一個九品set,可以試到唔同類型嘅肉,份量唔會飽到嘔,岩岩好值得推介!!!!
膽粗粗見佢新開走入去試
點知有驚喜😍😍!!!
肉好高質,價錢又唔算貴
同朋友兩個人share 一個九品set,
可以試到唔同類型嘅肉,份量唔會飽到嘔,岩岩好
值得推介!!!!
九品
2022-12-30
九品
餐廳新開張,見到Menu有A5和牛,幾吸引!價錢都合理,依個品質唔算貴👍🏻先講食物質數,牛肉有分薄片同埋厚片,兩款都非常不錯,個Misuji打頭陣非常出色,口感軟嫩又多汁,自己本來唔食生蛋,但依間店啲蛋冇腥味,而且好濃郁,問店員先知係用蘭王雞蛋,睇得出佢哋幾着重食材品質👍🏻另外店員特別推介一支自家製「霜醬汁」,好重柚子味,清新又解膩。香蔥溫泉玉子蛋飯就一定要叫,味道調得好好,一個人食左2碗。甜品都好特別,卡達拉娜上面有香草,又甜又香,同埋估唔到會配一杯抹茶點茶,苦苦地,但一解和牛油膩感覺,呢樣嘢做得幾好。下次會再黎!

香蔥溫泉玉子蛋飯就一定要叫,味道調得好好,一個人食左2碗。

2022-12-25
聖誕節到處餐廳都要排隊,行過見依間日式燒肉店新開又唔洗排,因為同朋友都太肚餓就直接入去試吓,估唔到有驚喜!優點:服務員服務態度好好,餐廳介紹話係成隻和牛買返黎,推薦左9品盛合俾我地,可以食哂唔同部位。牛肉嘅品質真係好好,睇得出係真材實料,油花好靚,燒肉爐火力夠大,依個價錢真係幾抵食!缺點:餐牌比較少選擇,主打都係食和牛,對唔食牛嘅朋友會好卻步,同埋食太多會好油膩,希望之後有多啲其他野食。總括嚟講,和牛盛合性價比幾高,幾鍾意入面環境煙霧離漫,有日本商店街燒肉店感覺🤣

2022-12-30
  • A5和牛9品盛合