2025-05-22 609 浏览
近年特別多拉麵店受追棒🍜當中以雞白湯最受歡迎!今次到訪天后新店,由荃灣雞髀王「和順記」老闆打造的拉麵店,除雞白湯外,同時以日本手工醬油清湯作招牌🙌🏼✨特盛雞白湯拉麵真材實料以三黃雞、豬骨和蔬菜熬製的雞湯底,入口濃厚順滑,同時帶雞油香🐔拉麵掛湯,軟硬適中;配搭特盛份量的慢煮叉燒、雞叉燒和溏心蛋🤝🏼✨龍蝦醬油濃湯拉麵另一招牌之選,極鮮又濃的龍蝦湯底,蝦味爆發而不膩🦐🦐配搭叉燒、蝦和溏心蛋,入口啖啖滿足😋✨醬油漬鮑魚(鮮六頭鮮鮑)✨醬油漬蠔(熟鮮蠔)海鮮類也是店主拿手菜之一,所以不得不試醬油漬的鮮鮑和鮮蠔,鮑魚口感彈牙、蠔肉鮮嫩十足🦪

✨特盛雞白湯拉麵

✨龍蝦醬油濃湯拉麵

✨醬油漬鮑魚(鮮六頭鮮鮑)
✨醬油漬蠔(熟鮮蠔)
2025-05-21 1707 浏览
Crab Chicken White Soup蟹白湯拉麵(藍花蟹為主,用上3款蟹熬煮配搭雞白湯底)🤢The dish had an overpowering ammonia smell, making it challenging to enjoy without adding vinegar.🥘The broth was quite salty with only a hint of crab flavor and no discernible chicken taste. The diced red onion failed to balance the intensity of the broth.🍜The noodles were slightly mushy, lacking the desired texture.🥚The egg yolk was overcooked, detracting from the overall experience.🦐The marinade for the prawns was difficult to taste, as the bro
Crab Chicken White Soup
蟹白湯拉麵
(藍花蟹為主,用上3款蟹熬煮配搭雞白湯底)

🦐The marinade for the prawns was difficult to taste, as the broth dominated the palate.

☀️The air conditioning was insufficient for the hot summer climate in Hong Kong, making it uncomfortable.
2025-05-19 506 浏览
今晚心思思好想食拉麵,喺屋企附近揾到間日式拉麵店「青雪商店」,一入到店舖牆上貼滿日本電影同電視劇嘅海報,充滿日式風格,相信老闆一定係Chiikawa嘅Fans😆店內有好多Chiikawa嘅畫同貼紙,勁kawaii🩷我地嗌咗兩款店家嘅招牌拉麵,一紅一白,同樣咁出色👍🏻特盛雞白湯拉麵拉麵一上枱先飲啖湯,濃稠嘅雞白湯入口勁鮮甜,奶白色嘅湯底上面有一層薄薄嘅油份可以鎖住熱力,白湯用上嘅係幼身嘅拉麵,麵質較有咬口又掛湯,再配上增量叉燒、雞肉、糖心蛋同竹筍,叉燒淋身,雞肉嫩滑,濃郁鮮味嘅湯底配上豐富嘅食材,超級滿足😋相比起紅湯,雞白湯味道會比較清淡,迎合不同口味人士🙌🏻龍蝦醬油濃湯拉麵紅湯一入口就充滿濃郁嘅蝦湯味道,鮮香醇厚,鍾意食海鮮嘅必定要試呢個湯底👍🏻上面有兩隻醬油漬蝦,仲已經剝咗殼食起上黎好方便,蝦肉爽口彈牙夠晒入味,溏心蛋時間控制得啱啱好,蛋黃呈半流心狀態,呢款係用上較粗身嘅麵條,比幼麵更加煙靭Q彈,與紅湯嘅完美配搭✌🏻醬油漬蝦由於食咗麵入面嗰兩隻覺得唔夠喉,所以另外再追加一份,醬油漬嘅味道完全滲透入蝦肉之中,再啜埋蝦頭入邊嘅蝦膏,真係越食越想食🦐醬油漬鮑魚必食推介👍🏻大大隻六頭鮑魚只係

特盛雞白湯拉麵

醬油漬蝦

醬油漬鮑魚
必食推介👍🏻大大隻六頭鮑魚只係$40,足足有成半隻手掌咁大,性價比極高,鮑魚軟腍彈牙,醬油漬鹹鮮嘅味道令鮑魚嘅鮮味更加突出,下次黎一定要試埋其他嘅醬油漬海鮮😋

📍青雪商店 (天后)
天后電氣道39號凱旋大廈地下L號舖

人均消費:$100-200
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
身為一個雞白湯拉麵嘅Fans最近發現到呢間新開嘅拉麵店🩵感覺好吸引😋有着日式小店嘅感覺加上佈滿Chiikawa既裝飾好溫暖Cozy😊 一試湯底果然非常有水準👍🏻喺雞白湯底戰場嘅強勁對手⭐️ 蠔白湯拉麵 🦪用雞骨熬煮嘅雞湯底拉麵濃郁又醇厚🐔配上蠔湯嘅精華蠔味十分突出鮮味滿滿🌊 叉燒肥瘦分明唔會太乾🥩味玉同樣有水準🍳⭐️ 鹽味清湯拉麵 🧂湯底相對嚟講比較清澈💙同樣用咗雞湯煮成鹹度恰到好處唔會口渴🥹 反而更能突顯食材嘅鮮甜😉⭐️ 醬油漬鮮蝦 🦐⭐️ 醬油漬六頭鮑魚 🐚除咗湯底嚟講另一亮點一定係佢嘅海鮮🥰 蝦肉同鮑魚都充滿鮮甜嘅味道😋醬油入曬味但係唔會蓋過海鮮既風味
蠔白湯拉麵

蠔白湯拉麵
鹽味清湯拉麵
醬油漬鮮蝦
2025-05-19 155 浏览
青雪商店係充滿日式風情嘅拉麵店。一入到去就被四周嘅Chikawa圖畫吸引,牆上仲有日本傳統電影海報,睇落好似入咗日本街頭嘅懷舊小店咁,氣氛輕鬆,啱晒鍾意影相打卡嘅人。 特盛雞白湯拉麵湯底用咗雞骨長時間熬製,味道非常濃厚,入口帶住順滑嘅膠質感,香濃而唔會鹹。叉燒煮得好腍,脂香四溢,入口即溶,配埋溏心蛋同蔥花,整碗拉麵味道層次非常豐富。 龍蝦醬油濃湯拉麵濃郁嘅海鮮味一上枱就聞到,好香。麵條掛湯力一流,每啖都有濃濃嘅龍蝦味道。叉燒有少少炙燒嘅香氣,每一啖都好惹味。 木村完熟白桃梳打飲落清甜,白桃味香濃自然,帶少少氣泡感,飲完好解膩。 信州蘋果梳打味道清新,酸甜比例啱啱好,加上梳打嘅氣泡感,飲落Refreshing。

特盛雞白湯拉麵

木村完熟白桃梳打
飲落清甜,白桃味香濃自然,帶少少氣泡感,飲完好解膩。

信州蘋果梳打
香港數一數二好食既拉麵🍜湯頭feel到店家很用心熬製,一入舖頭已經聞到海鮮味~~~我地order了博多地雞醬油拉麵-雞湯味醬油味balance得很好!龍蝦醬油濃湯湯頭鮮甜夠熱,真材實料!麵質很很彈牙,軟硬適中!叉燒、溏心蛋味道也很不錯平時好少食得曬成碗麵,今次食曬!因為真係真係好食啊!用心的店家真的值得支持:)我地19:00入黎,短短30分鐘就快full house,其實不斷有食客到訪已經係最好既認證!
香港數一數二好食既拉麵🍜

湯頭feel到店家很用心熬製,一入舖頭已經聞到海鮮味~~~
叉燒、溏心蛋味道也很不錯

平時好少食得曬成碗麵,今次食曬!因為真係真係好食啊!
用心的店家真的值得支持:)
博多地雞醬油清湯拉麵
博多地雞醬油清湯拉麵
龍蝦醬油濃湯拉麵
隱藏在天后電氣道的【青雪商店】新店推介招牌「蠔白湯拉麵」$135🦪🦪以日本廣島直送肥美蠔隻熬煮,乳白湯底將海洋鮮甜與雞骨醇厚完美交融,每啖都嚐到牡蠣的礦物回甘,配搭低溫叉燒!追加「醬油漬六頭鮑」+$40小食更顯豪氣,厚切鮑片浸潤秘製醬汁,彈牙爽口得令人驚艷😋重口味必試「龍蝦醬油濃湯拉麵」$118,龍蝦殼與豚骨熬出琥珀色湯頭,鮮味層次如海浪層層疊加,掛滿麵上的濃郁醬香讓人忍不住連湯飲盡!店內隨處可見Chiikawa萌系裝飾,粉絲打卡之餘更驚喜發現碗底暗藏角色彩蛋,童趣感滿分😍

2025-05-07
2025-05-15 148 浏览
平時👦🏻都好愛食拉麵,天后新開拉麵,👦🏻話要食,湯底白湯好有味道,又無味精,入去見到Chiikawa 好開心,用上西班牙黑毛豬,蛋做到流心蛋的感覺雞白湯拉麵雞白湯拉麵味道濃郁,湯底用雞骨慢煮,帶有香滑的雞味,十分暖胃。拉麵的口感彈牙,吸收咗湯汁的精華蠔白湯(日本廣島蠔使用)用咗新鮮嘅日本廣島蠔,味道鮮美又够creamy ,湯底帶有海洋的鮮甜,蠔的鮮味同湯底完美融合 龍蝦醬油濃渴拉麵龍蝦醬油拉麵味道非常獨特,醬油的鹹香同龍蝦的鮮味估不到甘夾,湯底濃郁而不膩。

雞白湯拉麵

蠔白湯(日本廣島蠔使用)

龍蝦醬油濃渴拉麵

2025-05-14 109 浏览
一入到餐廳已經聞到陣陣香濃嘅新鮮蠔味,而視覺上就有好多次痴卡娃嘅裝飾,雖然我唔係fans,但都覺得幾有趣我同朋友叫咗兩個拉麵,第一碗係蠔白湯,係用咗日本廣島蠔去整的,我估都係呢間餐廳嘅signature,因為其他拉麵舖好少用蠔做湯底,海鮮味都係好濃郁的,另外仲有好入味的完隻溏心蛋添我哋另外加配咗醬油漬鮑魚同醬油漬蠔。鮑魚係六頭鮮鮑超大隻,同埋都好稔好入味。而蠔就好新鮮,好有海水味。另一碗係龍蝦醬油濃湯拉麵,有別於其他拉麵店舖,佢可以俾我揀較健康嘅選擇,包括少油同少鹹35%,但我覺得都唔影響整體口味,個龍蝦湯底依然都係好濃郁

我同朋友叫咗兩個拉麵,

而蠔就好新鮮,好有海水味。

2025-05-13
2025-05-12 72 浏览
今晚行過炮台山買嘢,見到間幾文青新裝修既餐廳,佢係食拉麵!里面牆壁掛滿晒日本電影嘅海報,設計好有日本風味。 我分別叫咗個龍蝦醬油濃湯拉麵+醬油漬鮑魚(六頭鮮鮑魚超大隻)個湯底好濃好香蝦嘅味道,而且拉麵份量都好足,有溏心蛋,幾隻鮮蝦同豚肉片,不過值得一試嘅係呢個醬油漬鮑魚,肉質爽口彈牙,半個手掌咁大,價錢相宜!另一個套餐都係蟹蛋白湯麵+醬油汁鮑魚(六頭鮮鮑魚大隻)呢個湯底蟹白色,味道又係超濃,湯底鮮甜,蟹味濃郁,配上恰到好處嘅糖心蛋,加上最愛嘅日式叉燒,朋友話呢個都好好食,個鮑魚真係值得一試,原來佢仲有醬油漬鮮蝦,醬油漬鮮蠔,下次一定要試晒佢!配上有汽的飲品,今晚滿足回家,飽住個肚走。
今晚行過炮台山買嘢,見到間幾文青新裝修既餐廳,佢係食拉麵!
里面牆壁掛滿晒日本電影嘅海報,設計好有日本風味。

另一個套餐都係蟹蛋白湯麵+醬油汁鮑魚(六頭鮮鮑魚大隻)

2025-05-12 51 浏览
TGIF 放假要食好東西,來到天后吃拉麵招牌龍蝦湯醬油拉麵 濃味的蝦湯底,喜歡沒有油膩感的蝦湯,日式叉燒不像一般帶肥膏的,偏瘦帶肉香,還有美味溏心蛋,蝦身已除蝦殻,實在太貼心蟹白湯拉麵 濃稠蟹白湯,送上枱時已聞到蟹味,輕輕一拌,還嚐到蟹肉,據説用上3款蟹熬煮,很足料的湯頭醬油漬鮮六頭鮑魚 看看了食評,較多推介的小食就是這款鮑魚,質感夠腍,經醬油漬醃製,帶點麻油香午後紅茶檸檬茶 & 忌廉 吃拉麵總要配些冷飲,這𥚃竟然有我喜歡的午後紅茶,不得不點
TGIF 放假要食好東西,來到天后吃拉麵

招牌龍蝦湯醬油拉麵

蟹白湯拉麵

醬油漬鮮六頭鮑魚

午後紅茶檸檬茶 & 忌廉
吃拉麵總要配些冷飲,這𥚃竟然有我喜歡的午後紅茶,不得不點
2025-05-08 38 浏览
經過北角見到呢間寫住試業中嘅拉麵店,一於試一試佢🤤入面有好大張chiikawa嘅貼紙,仲有一幅全部都係日本電影同埋劇集嘅海報牆,而且掛咗日本嘅燈籠,感覺好日式!🌟 龍蝦醬油濃湯拉麵湯頭鮮甜濃郁,叉燒用左低温慢煮既方式烹調,口感嫩滑,唔會柴。而且有2隻大蝦,已經好貼心地剝好殼,完全唔會整污糟對手😍🌟蠔白湯拉麵🦪呢個真係超級推介大家食!一上枱已經好濃嘅蠔味,而且湯頭超級稠糊,用上3款蠔同雞白湯底熬成。每一條拉麵都掛滿湯汁,拉麵軟硬度適中。🌟 醬油漬蝦(熟鮮蝦)蝦好大隻,好彈牙,食得出係用新鮮嘅食材去整,而且有好多嘅膏😍🌟 醬油漬蠔(熟鮮蠔)蠔好大隻!好鮮味,而且脹卜卜好飽滿😍
經過北角見到呢間寫住試業中嘅拉麵店,一於試一試佢🤤

🌟 龍蝦醬油濃湯拉麵

🌟蠔白湯拉麵🦪

🌟 醬油漬蝦(熟鮮蝦)
🌟 醬油漬蠔(熟鮮蠔)
蠔好大隻!好鮮味,而且脹卜卜好飽滿😍
知道天后新開咗間以雞白湯湯底出名嘅拉麵,今日係銅鑼灣shopping 完就過去食下。餐廳入面貼滿Chiikawa🤣🤣同有好多日本元素。白松露雞白湯拉麵一上枱就聞到好香嘅白松露味,先飲個湯,湯底Creamy,原來係用左三款雞同兩款豬骨熬製10個鐘煲成,唔怪之得飲完係咁黏口🤭🤭有兩隻叉燒,一隻係西班牙黑毛豬叉燒,另外係雞叉燒,雞肉叉燒做得好好,超嫩滑。麵係幼身,口感啱啱好。因為太肚餓的關係,加左$38 叫左個叉燒飯,呢個就正常。下次再黎會想試吓佢個蟹白湯拉麵。特盛醬油清湯拉麵有增量的黑毛豬叉燒,仲有兩舊雞叉燒,佢個醬油湯底睇落好深色,湯底濃而唔會死咸,仲帶點鮮甜,食完唔會口渴。雞叉燒一樣好嫩滑,仲有四塊西班牙黑毛豬叉燒👍👍醬油漬鮮六頭鮑魚用左六頭新鮮鮑魚,好易咬開,入味得黎調味做到剛剛好,大推,下次要試埋醬油漬鮮蠔先。

餐廳入面貼滿Chiikawa🤣🤣同有好多日本元素。

白松露雞白湯拉麵

因為太肚餓的關係,加左$38 叫左個叉燒飯,呢個就正常。

下次再黎會想試吓佢個蟹白湯拉麵。

特盛醬油清湯拉麵

醬油漬鮮六頭鮑魚
  • 醬油漬鮮六頭鮑魚
  • 白松露雞白湯拉麵
2025-05-05 34 浏览
今日試咗間餐廳嘅龍蝦醬油濃湯撈麵,真係唔錯!呢碗麵賣$164,份量絕對夠,麵條煮得啱啱好,口感滑溜😋💕湯底用咗龍蝦醬,味道濃郁,帶有海鮮嘅鮮味,令人一口接一口,停唔落嚟🤪👍🏻👍🏻👍🏻另一個點嘅清湯撈麵,$96,味道相對清淡,適合唔想食得重嘅朋友😎🤔湯底清爽,唔會過咸,搭配上新鮮嘅配料,食落去好有滿足感~仲試咗醬油漬蠔,蠔質地鮮嫩,醬油漬得剛好,唔會過鹹,反而帶出咗海鮮嘅鮮味。整體來講,呢間餐廳嘅麵無論係味道定係份量都表現不俗,值得一試!😁如果你鍾意海鮮口味,龍蝦醬油濃湯撈麵一定唔可以錯過!😗下面圍結帳時的菜式名單供給大家參考🙏🏻

下面圍結帳時的菜式名單供給大家參考🙏🏻
今日經開天后這間日本拉麵小店眼見入面企企理理又好乾淨店舖的名字帶比我的感覺亦好特別驟眼看店舖的名稱唔似係食店就想試吓支持吓內𥚃的裝修與播放音樂都有日本氣氛鄰近天后地鐵站出口(步行大概兩分鐘)地點非常方便***特盛雞白湯拉麵$112***加$8加蛋加$38加醬油漬六頭鮮鮑魚首先湯底味道非常之濃郁拉麵軟硬道適中(唔會太淋或太硬)個人比較喜歡這個適中程度個蛋亦非常好食鮮鮑魚真係好大隻啖啖肉醬油漬烹製得好好食😋***龍蝦醬油濃拉麵$118***加$14配日本裝無糖黑咖啡呢個拉麵本身已經有蛋一上枱已經聞到好香好濃郁嘅龍蝦湯味眼見龍蝦湯底嘅顏色已覺頗足料朋友試完話正應該用咗好足料去整呢個龍蝦湯非常有試意性價比高的拉麵小店推介😋👍👍👍👍👍

今日經開天后這間日本拉麵小店
眼見入面企企理理又好乾淨
店舖的名字帶比我的感覺亦好特別
驟眼看店舖的名稱唔似係食店
就想試吓支持吓
內𥚃的裝修與播放音樂都有日本氣氛

鄰近天后地鐵站出口(步行大概兩分鐘)
地點非常方便

***特盛雞白湯拉麵$112***
加$8加蛋
加$38加醬油漬六頭鮮鮑魚

首先湯底味道非常之濃郁
拉麵軟硬道適中(唔會太淋或太硬)
個人比較喜歡這個適中程度
個蛋亦非常好食