招聘中
$16,000-$21,000
月薪 (面议)
$21,000-$23,500
月薪 (面议)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2020-01-21 530 浏览
每次經過呢間野 都比佢嘅裝修吸引住 真係design得好靚 好有心思🥰一向都鐘意食泰國野 所以就黎試下🇹🇭-泰式大蝦炒金邊粉🦐面頭有兩隻燒得好靚嘅蝦🤤佢地好細心咁特登切開左少少!所以好容易就可以成隻蝦起肉👍🏻好鮮甜好爽口彈牙💓金邊粉偏甜 炒得唔會太油 但係覺得可以炒得再乾身啲😛佢仲配左好多花生碎 蛋碎 青檸同芽菜😋同泰國嘅味道就差少少~覺得可以加少少辣椒粉 會更加惹味🥰-天多尼烤雞·斑蘭青咖喱🐣我唔太食得辣~所以覺得個青咖喱都幾辣🙈不過佢係甜甜地嘅咖喱~食到有椰汁同埋斑蘭嘅香味😚烤雞份量好多!肉質都算嫩滑 唔會好乾身鞋口😋塊皮仲烤到脆卜卜😍雞扒下面仲有好多蔬菜~茄子 翠玉瓜同草菇😎佢地索晒啲青咖喱汁 都幾濃味下🤣-炭燒豬頸肉·椰糖芫茜辣汁🐷呢個好抵食!!有勁多塊豬頸肉🤤仲要切得厚身 大大塊😍肉質唔會太肥太油膩太乾 好爽口😋佢原本已經醃到好入味 帶少少微辣 所以我冇點隔離啲醬都覺得好好食❣️-烤雞/和牛沙嗲串燒·泰式花生醬🐣🐮啲串燒烤得好靚 面頭好脆口 啲肉質好juicy🤤一咬落去口感好正👍🏻每一舊肉都好大粒 都幾大串!抵食🥰佢隔離個沙嗲汁好香 甜甜地辣辣地🤩同啲串燒好夾😍完全將原本串燒個

天多尼烤雞·斑蘭青咖喱🐣
炭燒豬頸肉·椰糖芫茜辣汁🐷
烤雞/和牛沙嗲串燒·泰式花生醬🐣🐮
啲串燒烤得好靚 面頭好脆口 啲肉質好juicy🤤一咬落去口感好正👍🏻每一舊肉都好大粒 都幾大串!抵食🥰佢隔離個沙嗲汁好香 甜甜地辣辣地🤩同啲串燒好夾😍完全將原本串燒個味再昇華💓鐘意嘅仲可以加啲花生碎食😋更加香口!
天多尼烤雞·斑蘭青咖喱🐥+炭燒豬頸肉·椰糖芫茜辣汁🐷+烤雞/和牛沙嗲串燒·泰式花生醬🐮
  • 烤雞/和牛沙嗲串燒·泰式花生醬🐣🐮
2020-01-19 362 浏览
1️⃣ 木瓜大樹菠蘿海鮮炒飯本身諗住正正常常咁嗌個菠蘿炒飯,但見有配木瓜同大樹菠蘿咁特別所以就試下,食落去雖然好甜,食得出係生果嘅甜味🤤而且有蝦,魷魚同蜆,但就似係就咁整熟左就算,食落去無味😂😂😂 —2️⃣ 軟殻蟹青木瓜沙律沙律份量多,但青木瓜沙律反而無咩青木瓜😂而係平時食西餐嘅沙律菜佔大部分🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ 3️⃣ 烤雞斑蘭青咖哩+薄餅個青咖喱個人覺得太辣,唔夠椰奶味,雖然個烤雞同個青咖喱味道都唔錯,但最可惜係薄餅要另外嗌,性價比一般 4️⃣ 泰式奶茶奶凍賣相唔錯,食落去都幾濃泰式奶茶味,而且d珍珠都幾煙韌,個奶凍上面係烤過椰子嚟,同個奶凍好夾🤤🤤🤤
1️⃣ 木瓜大樹菠蘿海鮮炒飯
3️⃣ 烤雞斑蘭青咖哩+薄餅
4️⃣ 泰式奶茶奶凍
2020-01-18 374 浏览
旺角波鞋街內開左間特式商場,設計特別,今晚朋友生日揀左這間泰國菜「青花」。地方不細,環境有特式氣氛,但有限時要注意⚠️我們揀了多款美食,部份也相當唔錯金不換卜卜蜆 >好有泰國味道馬蘇里拉芝士條,是拉差蛋黃醬 >注意:襯熱就要食,如果唔係做唔到拉絲天馬尼烤雞,斑蘭青咖喱 >金香辛辣味道,注意:好似我唔食得辣,就頂唔順了冬蔭公炸雞翼 >絕對唔野小 辣!炸軟殼蟹青木瓜沙律 >一般三色冰奶蓋 > 正!正!正!要講3次大家明啦,的確有特式,面頭有層棉花糖,而且杯內有特別的珍珠,極力推薦
我們揀了多款美食,部份也相當唔錯

金不換卜卜蜆 >好有泰國味道

冬蔭公炸雞翼 >絕對唔野小
辣!
炸軟殼蟹青木瓜沙律 >一般

三色冰奶蓋 > 正!正!正!

三色冰奶蓋
三色冰奶蓋
2020-01-13 276 浏览
脆皮燒肉老鼠粄原來即係脆皮燒肉配湯銀針粉銀針粉依家好少地方有得食😍脆皮燒肉浸在湯內都依然保持皮脆👍份量唔算多女仔岩岩好男仔就可能會覺得輕量自費配凍熱果茶果香味濃👍環境舒服適合打卡午市套餐大約六十左右 價錢相宜
脆皮燒肉老鼠粄

環境舒服
適合打卡
午市套餐大約六十左右 價錢相宜
2020-01-03 500 浏览
青花 #旺角 #黃店 💛💛💛呢間專食泰國fusion菜餐廳無論係餐廳嘅裝修,定係食物嘅外貌都好吸引🤩。不過可惜定價都唔平,食物質素一般,性價比較低💸。不過佢哋曾經將收益捐咗比星火,老闆每次都身體力行支持罷工,都值得我地多多支持💛💛💛。香草牛油龍蝦冬陰公芝士耳型粉🍝 $158賣相非常吸引,可惜味道比預期中差。冬陰公酸酸甜甜本身應該好易食得出,但係呢一個意粉居然有啲淡茂茂。好在龍蝦嘅肉質都算彈牙,幾多膏。值得一讚嘅係個耳型粉都幾有咬口。味道: 3.2/5性價比: 3/5惹味拼盤🍗 $92拼盤包括菠蘿雞翼、豬頸肉、青檸雞鎚、炸雞卷、魚餅,每樣兩件,叫做可以每樣試少少,但係味道就冇乜特別,唔係而家打成睇返個Menu都唔知原來當時係食緊菠蘿味嘅雞翼同埋青檸味嘅雞鎚,當時淨係覺得係普普通通嘅一個雞翼雞鎚,同M記嗰啲差唔多。味道: 3/5性價比: 2.9/5鮮熱情果梳打🥤 $36呢杯梳打就唔錯,酸酸甜甜,好清新,最欣賞係佢入面真係有原個熱情果嘅果肉,所以熱情果嘅味道一啲都唔假。味道: 3.5/5性價比: 3/5燒菠蘿蟹肉炒飯🍍 $138個賣相真係要比💯!最欣賞嘅係佢居然有一kai2燒菠蘿,而且炒飯入
青花 #旺角 #黃店 💛💛💛

鮮熱情果梳打🥤 $36
味道: 3.5/5
性價比: 3/5

燒菠蘿蟹肉炒飯🍍 $138
個賣相真係要比💯!最欣賞嘅係佢居然有一kai2燒菠蘿,而且炒飯入面亦都仲有啲菠蘿粒,配上蟹肉同埋肉鬆,味道都不俗,不過又未到好突出,欠缺咗少少鑊氣。
味道: 3.5/5
性價比: 3.5/5

荔枝龍眼鴨髀紅咖喱 🍛 $128
新派紅咖哩,入面加入咗荔枝龍眼,而且用上鴨腳,成個配搭幾新奇。荔枝同龍眼嘅存在感其實唔高,冇乜影響到咖哩嘅味道,其實同一般傳統嘅差唔多,香料味重,帶點微辣,加上少少椰汁味,都幾好食。另外都幾欣賞個鴨髀煮得幾淋,仲要係一隻原隻鴨髀。如果可以跟埋白飯就一流。
味道: 4/5
性價比: 3.5/5

柚子香橙蝦沙律🥗 $96
呢個係咁多樣裏面最為失望嘅一道,首先就咁一個沙律90幾蚊已經唔係好抵,佢啲蝦嘅份量又唔多,仲要係雪藏蝦仁個種感覺。啲橙亦都好苦,配埋啲柚子汁一齊食,成個沙律嘅感覺苦苦澀澀,認真麻麻。
味道: 2.3/5
性價比: 2/5

整體來講呢間餐廳嘅賣相比佢味道突出,望落去好吸引但係食落去就正常,性價比一啲都唔高,好過佢嘅泰國餐廳大有所在。不過都係嗰句,呢啲會身體力行嘅話點都值得大家多多支持💛💛💛!
香草牛油龍蝦冬陰公芝士耳型粉
鮮熱情果梳打
荔枝龍眼鴨髀紅咖喱
鮮熱情果梳打
2020-01-01 376 浏览
係openrice見到環境都幾靚,主打泰式fusion菜又好吸引,而評論又講到好好咁,就book左同d朋友黎試下。炭燒豬頸肉·椰糖芫茜辣辣汁($118)豬頸肉幾爽口+香口,配埋個辣汁都幾開胃架。炸軟殼蟹青木瓜沙律 ($86)呢個配搭係幾特別既,但係食落吾係話特別match。雖然係炸,但軟殼蟹食落好淋。斑蘭青咖喱烤雞($108)+油酥手抓薄餅(4片)($52)對於食吾到好辣既我黎講食落口係覺得幾辣下,但辣得黎幾過癮,咖哩偏甜身,而雞肉都算大份同嫩滑既.... 想食下啲汁既同時,就撕d薄餅黎點下,咁就易ko呢碟菜喇!燒菠蘿蟹肉炒飯 ($138)菠蘿都燒得幾甜,我特別鍾意佢既腰果、肉鬆、提子乾。撈埋蟹肉、炒飯一齊食好特別蝶豆花椰子奶蓋 ($48)買相吾錯,味道清新但偏淡。泰國珍珠奶茶奶蓋 ($48)玫瑰蘋果茶 ($32)

炭燒豬頸肉·椰糖芫茜辣辣汁($118)
豬頸肉幾爽口+香口,配埋個辣汁都幾開胃架。

炸軟殼蟹青木瓜沙律 ($86)

斑蘭青咖喱烤雞($108)+油酥手抓薄餅(4片)($52)

燒菠蘿蟹肉炒飯 ($138)

蝶豆花椰子奶蓋 ($48)
買相吾錯,味道清新但偏淡。

泰國珍珠奶茶奶蓋 ($48)

玫瑰蘋果茶 ($32)

• 燒菠蘿蟹肉炒飯
2019-12-28 186 浏览
當日仲諗緊食咩之際,女朋友話想試食呢間泰菜,咁當然要去一試啦。當日去到唔洗等位直接入座,咁坐低其實見到一個二人餐其實都唔係好貴,仲幾抵食添,但因為其實我哋都唔係好肚餓所以我哋淨係叫咗一個燒菠蘿蟹肉炒飯,金不換炒卜卜蜆同一杯蝶豆花椰子奶蓋。咁首先上枱既係炒飯,可以見到腰果,肉鬆等等伴碟,咁撈埋佢之後食既感覺都好夾,炒飯裡邊仲有粒菠蘿同提子乾,既有腰果既香脆而又有菠蘿同提子既酸酸甜甜,認真不錯,而佢既燒菠蘿就好有心思咁幫我地切好,用叉輕輕一吉就食到,燒完既菠蘿份外香甜,但最頂燒到硬硬地就有少少怪。炒蜆份量都不少,而且都幾大隻新鮮,但係個醬汁就未係兜得好勻,所以有部分既蜆肉其實沾唔到醬汁,所以我地自行吉蜆肉出黎點汁再食既話味道係幾唔錯既。而杯野飲賣相好靚白色既椰汁襯埋豆碟花獨有既藍藍地色,睇落去好舒服,而飲落去就係個名咁,姐係椰子奶囉,味道就無咩特別啦!總結黎講,價錢上還可以,如果多一個朋友食既話食佢既二人套餐就應該岩岩好啦,如果下次經過諗唔到食咩都係一個好地方呢!完!

完!
2019-12-21
2019-12-27 198 浏览
適逢伯母生日,男友簡了間”so call”黃店既餐廳一家人4位食飯。本來去到都開心既,因為有個standwithHK既牌。睇左餐牌好快手地就點左個4人餐。等爸媽黎再叫飲品。由坐低嗌食物到開始上菜不超過十分鐘,本來諗住基本上菜由小食串燒湯開始,點知上左串燒同小食拼盤,湯都未到就上埋菠蘿炒飯同黃咖喱仲有蒜蓉包。講緊呢過個過程由入坐15分鐘已經上左咁多食物。佢上埋個湯我就諗住叫停,個女侍應就話去問一問廚房,然後走返埋黎就咁答’已經全部整好晒’。咁我覺得佢完全sense唔到個問題向邊,我就同佢講其實可能要同公司反映一下上菜上得太快。而侍應既回應就係我地無分既(潛台詞:係咁架啦)。我為佢既態度回應而感到好差,我只係想反應作為一個消費客人,咁樣既安排不適當。但我男人向身旁竟然上左身咁不斷講唔好意思,麻煩晒。呢個時候我就火都黎,我又無發脾氣鬧佢,我只係叫佢反映一下,再者個侍應都無同我地講任何致歉既說話,態度亦非常麻麻,點解會好似我做錯而佢去道歉呢。為此同佢嘈左幾句,而伯母開聲幫口仲俾佢小多錢重。之後佢就成餐發左脾氣。為伯母帶黎一個不太愉快既生日飯。我都係抱住同一個諗法:❶張枱無咁大,4個人,4套餐具
睇左餐牌好快手地就點左個4人餐。等爸媽黎再叫飲品。
為伯母帶黎一個不太愉快既生日飯。

我都係抱住同一個諗法:
❶張枱無咁大,4個人,4套餐具,4個湯碗,4杯飲品,4杯水,串燒,小食拼盤,湯,菠蘿炒飯,黃咖喱,蒜蓉包,點放?
❷一開始我地食串燒小食同飲湯先,個炒飯,咖喱同蒜蓉包凍晒
❸態度有問題 (我唔係要求佢地收返晒啲食物再整,只係叫佢地暫停,都好似變左我好麻煩咁)
❹落單到整好晒所有菜都係10分鐘?還是整定?

我以往無咩點寫食評,而我寫得既得2種
1.太差,2.太好
呢間餐廳為我地帶黎左一次超級不愉快既經歷,食物一般都唔再講。就算係黃店,我都會同樣blacklist。貼錢買難受就係呢種。

2019-12-26
庆祝纪念
生日
2019-12-16 238 浏览
泰國菜- 從來都比人好刻板印象,要去九龍城食,好有大排檔fu,夠哂鑗鑊氣又惹味~今天,係時候改一改下呢個sterotype. 一去到見到裝潢,我係以為自己去左cafe,好小青新文青風,未食已經開心左一半。等左大概一小時,終於安排入坐,鋪內位置稍迫,座位間好近,係會聽到隔離枱對話內容,傾心事就難D。至於食物方面,係有D 心思, 唔係平時日常食開咁簡單個D menu 。我地叫左個沙律,串燒同埋枱枱都叫既蟹肉炒飯。沙律係旺沙律,最特別係有椰糖同棕櫚心,可借唔岩個人口味,太甜同埋棕櫚心味道古怪,略扣分。串燒 - 其實燒得好出色,唔會太乾太硬,個沙嗲又夠香,仲有粒粒花生,好可惜係漏左單,我地催左兩次,仲要食哂所有野先泥到。燒菠蘿蟹肉炒飯- 好出色,有一梳梳既蟹肉,飯就乾身,唔會油膩。碟邊有好多香脆腰果同埋好甜既燒菠蘿。所有野完美配合,諗起又想食多次。

2019-11-01
  • 燒菠蘿蟹肉炒飯
2019-12-12 190 浏览
今日有少許期待,因揀左間乾淨舒適的環境餐廳同朋友聚舊,入到去欣賞下四周圍嘅裝飾,陳設佈置清新悅目,牆上放置了小植物,令人可以放鬆心情。我比較喜愛餐廳的餐牌,分類清楚和配有美感十足的圖,搞到想全部都點嚟食我地點了幾個主菜,擺盤配上鮮豔的花朵,值得相機食先,但美中不足是雞肉只有微熱和太大塊,食起時雞肉味道很奇怪。炒蜆味道不錯,只是汁有少許‘杰撻撻’,但都可以試下。喜歡他們的雲石枱☺️p.s 記得訂枱,仲有是限時間的

我地點了幾個主菜,擺盤配上鮮豔的花朵,值得相機食先
,但美中不足是雞肉只有微熱和太大塊,食起時雞肉味道很奇怪。

炒蜆味道不錯,只是汁有少許‘杰撻撻’,但都可以試下。

喜歡他們的雲石枱☺️

p.s 記得訂枱,仲有是限時間的
2019-11-15
2019-12-09 257 浏览
今晚約了幾個女性朋友吃簡單晚餐,這間餐廳是吃泰菜,環境不錯像置身於叢林森林中,如果傾計也不錯,但是有限時的,個半鐘左右。我們叫了三道菜其中一道是炒金邊粉,有兩隻大蝦,味道不錯,份量適中。另一道是咖喱荔枝肉鴨,咖喱汁特別點,入面有荔枝肉也有蔬菜例如茄子在裏面,但個鴨味道有點奇怪,手肘餅一定要叫,很好味。最後燒烤雞肉和牛肉味道實在太鹹,建議下次不用叫。飲品方面,很特別好好味,同平時餐廳的飲品不同,很多也是自創的可以試試。
炒金邊粉
手肘餅
串燒
2019-12-06
炒金邊粉
手肘餅
  • 油酥手抓薄餅
2019-11-27 334 浏览
星期六同幾個朋友去食晚飯我哋坐低嗰陣時都有講係限時一個半鐘但其實嗰晚冇咩人 我哋旁邊嘅枱都係空嘅佢近一個半鐘嗰陣時真係過嚟趕我地走我哋枱面仲有野未食完而且我哋星期六都係想搵個地方傾吓計覺得佢冇咩客真係冇必要要趕人走而且我哋坐耐啲都話唔定會再叫多啲嘢食跟住本身我哋話想影相但佢哋好似一聽到就同其他職員一齊講我哋咁樣總之成個感覺就好差佢啲嘢食都唔算平我哋都食咗差唔多每人$200佢啲嘢食係好食嘅環境都係靚嘅我哋係因為佢係黃店所以先去幫襯但咁樣嘅態度我哋真係要考慮下仲返唔返去
星期六同幾個朋友去食晚飯

佢啲嘢食係好食嘅環境都係靚嘅
我哋係因為佢係黃店所以先去幫襯
但咁樣嘅態度我哋真係要考慮下仲返唔返去
2019-11-26 222 浏览
🇹🇭 好耐冇係香港食到令我好滿意嘅泰菜 呢排終於俾我揾到啦!😆仲要成間餐廳嘅裝潢都好靚係走大理石花花嘅路線✨佢個【泰式大蝦炒金邊粉】真係大推!!!👍🏻隻味同我係泰國食嘅好似同埋佢唔會過甜 同埋我以為會好細碟點知個份量又係勁多😂但係可惜之處係隻蝦有啲霉🥺但啲蛋絲芽菜同啲面炒埋一齊真係好好食必試😋【軟殼蟹青木瓜沙律】就有失望 😞個軟殼蟹幾香但係個沙律汁太甜冇咗青木瓜沙律應有嘅辣😩可以唔使試最後仲叫左個【烤雞斑蘭青咖喱】呢個都係必試用黎送飯一流🤩🍚個咖喱有少少辣椰香十足👍🏻以為得雞但係入邊有好多茄子秋葵菇配料真係好飽🤤唯一不足之處就係雞有啲乾但係整體都好好食💛我哋兩個人食覺得叫三碟太多其實可以唔使叫個木瓜沙律就perfect!🥰🥰
2019-09-17
  • 泰式大蝦炒金邊粉
只係經過旺角試吓下午茶,點知有驚喜,裝修環境已經好好,服務態度好好,坐得舒服,之前經過見到都叫做坐滿多人,食物一啲都唔馬虎,好好食又唔貴,蝶豆花茶因為顏色好靚,試咗幾清甜,值得再去。
  • 蝶豆花青檸茶
  • 芒果糯米飯
星期五晚上,約咗朋友出嚟食個飯,傾下計,可以享受一個短暫嘅開心時刻。我哋揀咗嚟這間係The Forest 嘅東南亞餐廳,店內環境好舒適,那裡掛滿好多綠色小盆栽,座位闊落,雲石枱和金色餐具。而我們被安排坐靠窗邊,安靜啲,可以同朋友傾下計。餐牌上有好多嘢想食,就與朋友討論之後,叫咗好幾樣。上菜好快,店員好細心介紹每一道菜是怎樣食,見我哋水杯無水會自動幫我哋加曖水,好好服務喔👍🏻👍🏻1️⃣ 蝶豆花青檸茶(HK$56/壺)送上枱的是一個大大的銀碗裝住蝶豆花糖水,檸檬片和青檸汁是分開上的。店員建議我們先把檸檬片放入大銀碗裡浸一陣,之後就倒蝶豆花水入隻杯裡,因應個人口味加入適量的青檸汁。加入青檸汁原來會令到深藍色嘅水變成粉紫色,很神奇喔😲,杯水好靚呀😍!大銀碗份量好多,我哋每人起碼飲咗兩三杯,可以不停傾不停飲唔怕口乾✌🏻2️⃣ 泰式大蝦炒金邊粉 (HK$138)最吸睛是2隻「合巹相蝦」🤣,兩大隻緊扣在一起,好正!廚師細心地在蝦背切開,好容易起肉,肉質鮮嫩彈牙👍🏻。店員話這個要趁熱食,可以食到一條條的金邊粉和食材的美味,凍咗之後食,啲金邊粉會黏在一起就無咁好食㗎啦。我哋2個好聽話,先食完這道菜之後先食其他😄

1️⃣ 蝶豆花青檸茶(HK$56/壺)

蝶豆花青檸茶 (壺)

2️⃣ 泰式大蝦炒金邊粉 (HK$138)

泰式大蝦炒金邊粉

3️⃣ 惹味拼盤(HK$92/小)
拼盤有5款小食:菠蘿雞翼、豬頸肉、青檸雞槌、炸雞卷、魚餅,各2件,2人食啱晒。雞翼、雞卷和雞槌好香脆,豬頸肉是少肥多肉,好香炭烤味,魚餅有些香茅味。朋友話兩款醬汁,各自點落都好惹味😋

惹味拼盤(小)

4️⃣ 柚子香橙蝦沙律 (HK$96)
已撈勻了酸甜的醋醬的沙律,包含了多種菜類,與蝦肉、柚子和一片片橙一起食,好清新的味道,好開胃喔😋

柚子香橙蝦沙律

5️⃣ 芒果糯米飯 (HK$78)
終於到我好喜愛的泰式甜品啦!賣相超靚,芒果切片薄薄的一片片美美的鋪在碟上,味道清甜。暖暖的糯米飯,染上了蝶豆花的藍。齋食糯米飯,口感粘粘韌韌,有少少蝶豆花的香。沾些椰奶和加上一些烤椰片,多了椰奶的甜嘅味道,好夾好味。

芒果糯米飯

開心不知時日過,就這樣開開心心食咗2.5小時😄