2018-07-21 78 浏览
星期五夜晚諗住去書展,行之前係銅鑼灣揾啲嘢食。經過駱克道見到一間日本餐廳幾特別,店外掛左紅白燈爐,入面既裝修令我諗起係日本食既餐廳。加上行到攰,就諗住入去試下啦。坐低左先發現呢間係霸嗎拉麵,之前係openrice見過都幾多好評,對食物水準有啲期待。我同男友叫左一個石鍋燒豚肉飯,雞叉燒雞白湯拉麵同燒豚肉。最後有啲後悔因爲真係食到好濟😂豚肉飯比拉麵好食,有飯焦,食落好香口。豚肉粒肥瘦適中,飯好似有加蛋。只係食到最尾有啲鹹。拉麵揀左硬麵同少油,味道唔錯,雞叉燒好入味,美中不足係佢真係幾油😕唔似少油反而似落多左好多羹油😂😂可能係平時食唔慣咁油膩既嘢,食左一半已經好濟。燒豚肉同豚肉飯既肉一樣,不過大舊好多同多左肥肉,都燒得幾好食。有機會再嚟既話都會嗌石鍋飯,麵就唔會啦食唔慣。

有機會再嚟既話都會嗌石鍋飯,麵就唔會啦食唔慣。
2018-07-15 65 浏览
以前成日都會去登龍街食,自從搬左黎駱克道,更近地鐵站更加方便過黎食。一樣是劃紙仔落單,揀要唔要配料、面嘅軟硬度同湯底嘅油量炙燒豚肉味玉拉麵,$88我就每次都會點豚肉拉麵,叉燒大大塊而且是厚切的,肥瘦相間的紋理分明,肉質好腍身,帶有小許焦香的味道,加上湯底咸度調配恰當,食完都唔係好覺口喝雞叉燒味玉雞白湯拉麵 ($88)雞白湯不算濃,口味較豬骨湯清淡雞叉燒啖啖肉有咬口最喜歡呢到嘅流心蛋信州蘋果梳打$28超值的日本直送飲料,味道不太甜但很清新怡人,解渴解辣佳選

一樣是劃紙仔落單,揀要唔要配料、面嘅軟硬度同湯底嘅油量

炙燒豚肉味玉拉麵,$88

雞叉燒味玉雞白湯拉麵 ($88)
雞白湯不算濃,口味較豬骨湯清淡
雞叉燒啖啖肉有咬口

最喜歡呢到嘅流心蛋

信州蘋果梳打$28
超值的日本直送飲料,味道不太甜但很清新怡人,解渴解辣佳選
霸嗎拉麵在中環、尖沙咀、屯門、將軍澳都有分店🍜呢間新開在銅鑼灣C出口對面馬路就到🛣超級方便✨我地星期日兩點幾黎到唔多人,即刻有位,不過一定要打橫坐👯‍♀️.記得記得下載Storellet app,銅鑼灣新店有$30優惠卷🤩其他分店可以用$15優惠價換購 羽根燒餃子🥟!.👌🏻 炙燒豚肉味玉拉麵 $88:整體黎講係正常質素💁🏻‍♀️麵質可以按個人口味揀軟硬度,小女揀左適中,覺得都偏硬,不過可以接受👍🏻豚肉確實比一般拉麵出色🤤幾厚切,大概有四分一肥🐷溏心蛋則太熟🥚七八成左右,淨係最最入面有啲漏黃🍳最失望係啲荀好蘇🤢建議走荀🏃🏻‍♂️湯底還可以,唔算特別🤔如果正價食就唔係幾抵...平左$30還算合理☺️.✅ 羽根燒餃子 $35:不錯😋餡料足夠,皮唔會太厚,羽根部分香脆!🥟

炙燒豚肉味玉拉麵
👌🏻 炙燒豚肉味玉拉麵 $88:
✅ 羽根燒餃子 $35:
不錯😋餡料足夠,皮唔會太厚,羽根部分香脆!🥟
2018-07-14
用餐优惠
現金券
2018-07-14 79 浏览
霸嗎拉麵喺香港越開越多, 最近喺銅鑼灣開咗間新嘅, 避開咗人最多嘅時間, 就算九點鐘入場都依然有唔少人 霸嗎拉麵喺香港越開越多, 最近喺銅鑼灣開咗間新嘅, 避開咗人最多嘅時間, 就算九點鐘入場都依然有唔少人 我點選咗佢嘅餃子, 餃子煎得特別靚, 用好少油嘅份量, 都煎得好好, 皮薄餡靚不在話下, 仲好juicy添再叫咗佢個海苔厚燒豚肉拉麵 ,有三大塊紫菜,好香呀, 仲保留住最脆嘅效果, 浸落湯度都好好食佢嘅麵既軟硬, 我點算咗識中嘅, 麵質啱啱好, 合我要求, 有彈牙同軟淋之間得到平衡, 掛湯能力好高最重要係佢快五花腩肉, 超邪惡, 好香, 但咬落去唔算太肥,不錯不錯我點選咗佢嘅餃子, 餃子煎得特別靚, 用好少油嘅份量, 都煎得好好, 皮薄餡靚不在話下, 仲好juicy添再叫咗佢個海苔厚燒豚肉拉麵 ,有三大塊紫菜,好香呀, 仲保留住最脆嘅效果, 浸落湯度都好好食

2018-07-13 1580 浏览
在一個下雨天,  我在濕漉漉的街道上匆匆忙忙的走著,忽然被對面舖面大燈籠吸引著,於是行到舖面來細看。原來門口還放置一部自助的免費茶水,真是一位細心和有愛心的店主。再翻翻看門口豎立的餐牌,發覺價錢適中,食物照片看來不賴,往麵店內看看,時值下午兩點多鐘還有不少人客,於是進門入內了!店內環境都很有日本拉麵店風格,在入門處的櫃台上更看到很多關於店鋪的獎狀,看來我找對了!我選擇特盛炙燒豚肉拉麵,楝好了!嘩!嚇了一跳!四大塊炙燒豚肉!!!我從來未見過一碗拉麵有咁多豚肉,急不及待先嘗一口湯底,濃郁而不鹹,再嘗半肥瘦炙燒豚肉,肉味香濃,肥肉入口溶化,最愛是筍,爽而入味,原來拉麵自家製,麵質不腍不靱。在炙燒豚肉上有少許麵豉醬,我將麵豉醬混合麵湯,蒜香很濃!對女士而言,這碗拉麵的豚肉的確是多了!下次我會選擇$83炙燒豚肉,一塊豚肉已經足夠!$28靜岡蜜瓜梳打為我平衡多吃豚肉的油膩感,可惜雪糕機壞了!未能一嘗芝麻雪糕!

我選擇特盛炙燒豚肉拉麵,楝好了!

特盛炙燒豚肉拉麵

在炙燒豚肉上有少許麵豉醬,我將麵豉醬混合麵湯,蒜香很濃!
2018-07-13
特盛炙燒豚肉拉麵
  • 靜岡蜜瓜梳打
2018-07-09 84 浏览
週日早上係銅鑼灣睇完平價早場電影剛到飯點、路過想試咗很久嘅霸嗎拉麵、好、一於坐低試試!~ 野菜鷄白湯拉麵湯底清新、加上炒香的野菜和自家製拉麵、非常適合配上炸雞食後的油膩感、正!~ 辛辣炙燒豚肉拉麵湯底夠濃郁、配合厚切炙燒豚肉滿足哂食肉獸的我、正!~ 辣汁唐掦炸雞炸雞大大件(共4 件)、賣 $38 真係無得彈、外脆內軟有肉汁、唔錯。要挑剔的話D辣汁並非個人所愛、下次都係叫翻原味或沙拉比較穩陣。~ 羽根燒餃子大路嘢、合格無驚喜

~ 野菜鷄白湯拉麵

野菜鷄白湯拉麵

~ 辛辣炙燒豚肉拉麵
湯底夠濃郁、配合厚切炙燒豚肉滿足哂食肉獸的我、正!

辛辣炙燒豚肉拉麵

辛辣炙燒豚肉拉麵
辣汁唐掦炸雞
羽根燒餃子
2018-07-08 67 浏览
今天在銅鑼灣吃了拉麵,店舖位置十分方便,地鐵一出,就能看到紅白燈籠配紅黑招牌,十分當眼。店舖內的裝潢,相對之前去過的尖沙咀分店,此店較為簡潔。最喜歡吃的就是炙燒豚肉味肉拉麵,所以今次也是點這個。豚肉份量超大,佔了五份之二個碗面,而且肉厚少肥,食落啖啖肉,超滿足。麵質可以因應個人喜好,選擇軟硬程度。而湯底很濃,很香,口味較重的可以加點蒜粉或七味粉。味肉半流心,為整碗麵加了分。老公點了炙燒豚肉拉麵,唯一的不同便是少了一隻味肉。拉麵配青梅梳打,好正。

老公點了炙燒豚肉拉麵,唯一的不同便是少了一隻味肉。

拉麵配青梅梳打,好正。

2018-07-07
2018-07-05 62 浏览
I am a big fan of Japanese ramen, and Ramen Bari-Uma is one of my favorite.  Their store in Causeway Bay moved to a new location lately, and I came here for lunch with my brother last week.We can select different flavor of soup base, and our choice of meat, either pork or chicken, with extra toppings such as egg etc. All of them were very good and tasty. Moreover, there was special offer at lunchtime, which we could add crispy chicken and dumplings at a lower value.Overall, the quality of their
Overall, the quality of their ramen is outstanding. Portion is big and price is reasonable. Love to come again!
2018-07-03 74 浏览
今天到銅鑼灣行街,心血來潮想食拉麵,經過駱克道這間”霸嗎拉麵”見人都幾多,一於入去試試,餐廳地方都算大相比一般的拉麵店,看看餐廳主打有咩拉麵先,餐廳主打有炙燒叉燒和雞叉燒,我今日正想試下雞叉燒。元祖彈珠汽水 $20好耐冇飲波子汽水了,回味下先。雞叉燒辛辣雞白湯拉麵(小辛) $88+味玉 $10,+青蔥 $10,+海苔 $12今天試試小辣的雞叉燒辛辣雞白湯拉麵,湯底紅紅的,睇落香濃,雞叉燒有两大片,雞肉入口嫩滑肥美,湯底不算好辣但好香,拉麵質感細滑煙韌;味玉流心蛋香,海苔浸湯後好煙韌,整體不錯。沙拉唐揚炸雞 $38炸得夠乾身一點都唔油,入口外皮香脆,裏面好嫩滑好夠熱,配上沙拉醬都幾好味。

元祖彈珠汽水 $20
好耐冇飲波子汽水了,回味下先。

雞叉燒辛辣雞白湯拉麵(小辛) $88
+味玉 $10,+青蔥 $10,+海苔 $12

沙拉唐揚炸雞 $38

2018-06-30
2018-07-03 82 浏览
銅鑼灣霸嗎拉麵好久都沒吃拉麵了,本身諗住去食一蘭, 但一落車, 見到霸嗎拉麵, 好似環境同食物賣相都唔錯, 上網搜尋, 發現霸嗎拉麵原來不少分店, 而且依間係登龍街搬過黎, 評語不錯, 決定試一試。我地分別叫左灸燒豚肉味玉拉麵及辛辣灸燒豚肉味玉拉麵。先講全碗最重點的灸燒豚肉, 勁厚肉, 但有點肥吧, 所以最後都唔敢食晒, 要放棄最肥的那部份。至於那隻流心溏心蛋, 煮得剛好, 很好味。而湯底方便, 味道有點過濃, 尢其是辛辣灸燒豚肉味玉拉麵, 感覺有d似食緊辛辣面,但都叫做不過不失。
銅鑼灣霸嗎拉麵

好久都沒吃拉麵了,心癢得很,襯假日起床後就立即嚷著要吃拉麵。出到銅鑼灣走到登龍街才發現霸嗎拉麵已經搬遷,上網搜尋一下後原來店舖已經搬到駱克道,而且正正是地鐵C出口正對面,比起舊址更方便!因為那時都已經過了午飯時間,所以雖然滿座但已經不用等位了,立即就可以內進就坐。我點了 ||期間限定|| 的《特濃魚介魚乾豚骨拉麵 $93》,另追加了《加味玉 $10》、《野菜 $20》、《粟米粒 $10》、《照燒餃子 $38》和《三矢梳打 $20》《特濃魚介魚乾豚骨拉麵 $93》十分香濃,有魚介、魚乾放於麵面,拌勻湯底令湯味更香濃又沒有太咸,而且魚介魚乾掛在麵上更惹味。此外,雖然沒有麵條硬度的選擇,但麵條沒有過腍或過硬的問題,而且很彈牙。豚骨大執厚身,半肥瘦的狀態,入口軟腍,脂位香口溶化。追加的《加味玉 $10》、《野菜 $20》、《粟米粒 $10》十分抵食,分開上而且份量多,每款都是二人份量。《照燒餃子 $38》底部煎得香脆,而餃子本身並沒有一般煎脆了的效果,而是口感煙韌有嚼感,肉餡有汁,配上照燒汁會有咸香。《三矢梳打 $20》清新解渴,邊食拉麵邊喝梳打真是爽。職員有禮貌。

豚骨大執厚身,半肥瘦的狀態,入口軟腍,脂位香口溶化。

《照燒餃子 $38》

《三矢梳打 $20》清新解渴,邊食拉麵邊喝梳打真是爽。

職員有禮貌。
2018-07-01
唔知大家有無留意Cwb間 霸嗎拉麵 搬咗位呢?今次係正地鐵出口~排隊情況更加嚴峻 lol 好彩呢日只係豬太郎一個人去食 好快就等到~ #濃厚豬骨豚肉玉子拉麵 $88店員介紹係最近嘅期間限定~豬太郎都好心動即刻揀控嚟試!湯頭好杰身勁甜唔洗講!仲要一啲都唔油!佢地嘅灸燒豚肉勁厚肉同Juicy~睇落有少少肥平時出去食拉麵會狂飲水~所以今次未有麵都嗌定嘢飲~點知又唔會WO ! 仲可以飲埋啲飲~絕對係拉麵控嘅小確幸#味玉 $10豬太郎最近愛食溏心蛋~咬開流心勁幸福~平時唔食蛋黃嘅Quota都留返畀啲溏心蛋#信州蘋果梳打 $28鍾意飲梳打嘅豬太郎都揀咗一款嚟試吓~$28唔算太貴~最正係蘋果味好清新~絕對無人造味~Follow ➡️#msmessypig_food
好快就等到~

#濃厚豬骨豚肉玉子拉麵 $88
濃厚豬骨豚肉玉子拉麵

#味玉 $10

#信州蘋果梳打 $28

Follow ➡️#msmessypig_food
濃厚豬骨豚肉玉子拉麵
2018-06-29 95 浏览
銅鑼灣愈開愈多拉麵店,今次揀左霸嗎!因為見到好多地方都開咗分店,相信品質有返咁上下質素。呢度除咗有一般提供豚肉拉麵之外,仲有新嘗試雞白湯拉麵同埋期間限定魚介拉麵🍜夠曬特別灸燒豚肉味玉拉麵:肥瘦均勻嘅豚肉燒得十分香口,而湯底豬骨味道濃郁。配埋半熟嘅糖心蛋,相當滿意雞叉燒味玉雞白湯拉麵:豬骨湯底既拉麵就食得多,用雞做題材嘅真係第一次食。首先雞白湯味道比起一般豬骨湯底較為清,雖然質地較稀,但係雞白湯有濃厚嘅雞味,亦都冇豚肉湯底咁‘漏’,而家肉係用雞叉燒係用雞髀嘅肉,肉質夠滑

2018-06-25 79 浏览
店內面積不大,中間座位有點像自修室位置,面對隔板食麵,但卻沒有壓迫感。正如日本正宗拉麵店般,桌子預先放有一壺冰檸檬水,自助形式夠方便。料味料也擺放整齊下單紙有兩張,包括期間限定拉麵一客五件的羽根燒餃子,底塊煎得焦脆翻轉過來是薄薄的餃皮,沒有煎過的,餃子餡韮菜豬肉好新鮮。雞叉燒味玉雞白湯拉麵湯底不是很濃稠,邊吃拉麵邊喝雞湯也不會有膩怠。完隻雞蛋有流心雞叉燒有一吋厚,而且有兩大塊,以$88這價位來說,算很抵食。備註:此店不用收加一服務費

料味料也擺放整齊

下單紙有兩張,包括期間限定拉麵

一客五件的羽根燒餃子,底塊煎得焦脆

翻轉過來是薄薄的餃皮,沒有煎過的,餃子餡韮菜豬肉好新鮮。

完隻雞蛋有流心

備註:此店不用收加一服務費
2018-06-23 104 浏览
昨午工作完畢,約了朋友午膳。剛踏出銅鑼灣地鐵站C出口,便被對面新開張的霸嗎拉麵吸引。由門外到內都是典型的日式料理風格,下午二時半仍有不少客人在坐。自選午間拉麵有不同選擇,每位可以加$12的超值價,享用羽根餃子或唐揚炸雞,再加$8有指定飲品。我倆分別點選了炙燒豚肉味玉拉麵和雞叉燒味玉雞白湯拉麵。炙燒豚肉味玉拉麵,湯底味道濃郁,麵質選了適中,口感彈牙;大大塊豚肉看起來偏肥,但咬落絕不肥膩。雞叉燒味玉雞白湯拉麵,雞肉質感幼滑,白湯底須沒豚肉湯底濃郁,但也美味。值得一提的是兩份拉麵也配了溫泉蛋,食落蛋漿四溢,有水準!羽根燒餃子一面金黃色,食落一面香脆、一面軟熟。唐揚炸雞口感鬆軟,加添檸檬汁後多了一點清香。
我倆分別點選了炙燒豚肉味玉拉麵和雞叉燒味玉雞白湯拉麵。
值得一提的是兩份拉麵也配了溫泉蛋,食落蛋漿四溢,有水準!
羽根燒餃子一面金黃色,食落一面香脆、一面軟熟。
唐揚炸雞口感鬆軟,加添檸檬汁後多了一點清香。