2018-12-09 1768 浏览
又一非常美味嘅晚餐😋 一如以往保持好食物水準,用料新鮮,調味一流,價格都合理,服務都好好,上餐流程恰當,而選擇食鉄板燒,當然係食物吸引之餘,還有視、聽覺享受「鉄板師傅」嘅廚藝、鏟子嘅噹噹响聲⋯👍當晚三口子共選擇咗三款鉄板燒套餐,先來頭盤:飛魚子、八瓜魚、枝豆、什菜沙律,再來魚生拼盆。主菜海鮮有:巨形大蝦、珍寶帶子、銀雪魚、三文魚、鮮鮑魚,另外,仲有澳洲和牛:薄切、厚切都有。再來就是炒飯、炒什菜、蜆肉湯。最後,甜品有多款雪糕、或是生果,任君挑選。
再來就是炒飯、炒什菜、蜆肉湯。
最後,甜品有多款雪糕、或是生果,任君挑選。
鉄板燒
  • 鮑魚
  • 大蝦
  • 和牛
2018-12-01 1454 浏览
今晚我同太太結婚6週年揀咗響雲海日本料理慶祝 ,我哋被安排响一個好private 嘅table。經服務員嘅細心講解同推薦下我哋揀咗北海道赤鯥同象拔蚌刺身, 口感非常彈牙 ,經過火灼嘅赤鯥充滿魚油香, 肉質亦非常滑 ,真係冇介紹錯!跟住我哋揀咗鐵板銀鱈魚同鵝肝, 煎得非常香脆到連皮都可以食 ,鵝肝用多士墊底, 食落唔會好漏, 總括嚟講雲海你食物同服務都好好嘅餐廳 ,真係值得一試再試!
2018-11-30
纪念日
  • Sashimi
  • 鵝肝多士
2018-11-29 1447 浏览
即係咁,$2,000 一個人可以食到:1)飲埋酒嘅廚師發辦嘅高級omakase壽司2)高級西餐tasting menu連酒水3)10餐千兩今次食雲海$2,000一個頭係因為book左private room,minimum charge $7,000。不過因為有客請所以都冇話揀第二度。不過想話$2,000per head 酒店高級日本菜,你話食氣氛服務,我接受。可惜今次d服務係跌眼鏡,食物質數亦唔係高水準。如果你話坐出面sushi bar或者teppanyaki bar,一路食一路睇都很可能接受這價錢。間房就算靚到一個點,但配合當晚果位專員嘅服務態度,簡直係不可理喻。昂貴價錢,一般食品,非酒店餐廳私人房服務,咁book privateroom嚟托咩。店員話白子同ankimo安康魚肝時令,結果白子好吃,安康魚肝入口鞋到不得了,千兩質數。不過重點係同店員講,佢話“唔會係咁架” ,第一次質疑客人口味。我叫佢試,佢話“我洗乜試呀,我要試廚房已經試左啦”。好的,多謝店員專業服務態度。之後上左個豆腐雜菜湯,味道似白灼,水味的湯,拿出來的昆布(紫菜)係零味道。同店員講d湯冇味,佢話“點會冇味呀,d味
即係咁,$2,000 一個人可以食到:
1)飲埋酒嘅廚師發辦嘅高級omakase壽司
2)高級西餐tasting menu連酒水
3)10餐千兩

店員話白子同ankimo安康魚肝時令,結果白子好吃,安康魚肝入口鞋到不得了,千兩質數。不過重點係同店員講,佢話“唔會係咁架” ,第一次質疑客人口味。我叫佢試,佢話“我洗乜試呀,我要試廚房已經試左啦”。好的,多謝店員專業服務態度。之後上左個豆腐雜菜湯,味道似白灼,水味的湯,拿出來的昆布(紫菜)係零味道。同店員講d湯冇味,佢話“點會冇味呀,d味我聞都聞到啦!” ok,第二次dismiss客人意見。此外某款壽司漏單,飲品遲遲未上,但比起佢嘅態度已經係冰山一角。

接下來的食物- 壽司刺身係正常,非高級omakase水準,煮食反而好吃,例如牛肉和油甘魚頭。不過真心,下次如果真係返黎雲海,就會做出面, 你咁貴我起碼食下出面個氣氛。反正你個店員咁嘅服務質素,點都俾唔倒2000蚊一個頭囉。

銀杏
難食的ankimo
冇味的雜菜豆腐煲
高級賣相可樂
銀杏
2018-10-19 3053 浏览
有兩年沒來雲海了,今天又來吃他們的鐵板燒午餐。看價錢,又加了一些些,這個午餐我覺得算是一個不錯的選擇,價錢大約在$650一位。平日是會便宜一些。這個餐算是很充足的,有三文魚刺身,鐵板燒有蝦,帆立貝,三文魚,銀雪魚,鵝肝,羊架,雞肉,和牛薄燒,炒雜菜,炒飯和麵鼓湯,最後還有雪糕。幾個選項例如蝦,三文魚,羊架,雞肉等等是可以追加的食物。質素方面,水準是高的。頭盤魚生新鮮,另外鵝肝,也是很好吃,但可惜不可以追加。另外雞肉也做得不錯。另外推介炒飯也是大師傅現場炒的,來一碗熱騰騰的飯真是大滿足。午餐還包括果汁,啤酒和清酒。是可以喝到飽的。

2018-10-17
2018-09-16 2790 浏览
Table for 4, 3 adults with a toddler. Walk in. Ordered 3 set lunch. One is seafood tepanyaki, one is beef tepanyaki l, and the last one was a fish set lunch.Satisfied with the food portion. If it has a small treat, either fruit or dessert, that will be a nice way to end the set lunch meal. Service is very good. The Waiter who served our table was very considerate. As we travelled with a toddler, not only the basic utensils, baby seat, even a scarf was offered as we are right under the AC.

2018-08-15 3337 浏览
時不時都需要喺尖沙咀食客飯,除左中菜西餐,有時會想轉下口味食日本菜。去過另一酒店既日本餐廳嵯峨X兩次都好滿意,今次就試試同級數既雲海,點知,出乎意料地失望😔餐廳侍應話是日推介新鮮運到既星鰻,於是一行四人都要左星鰻蓋飯套餐 ($540)。套餐包括頭盤、刺身、星鰻天婦羅、星鰻蓋飯、麵豉湯、香瓜菜。頭盤 - 木魚絲海苔,清新開胃。刺身 - 三文魚、似乎係油甘魚既刺身各兩片。前者正常冇驚喜,油甘魚好新鮮肥味👍🏻👍🏻星鰻天婦羅 - 炸皮薄薄一層,隱約見到白色既鰻魚,有兩隻手指咁粗。趁熱咬開,魚肉唔會乾、仍然嫩滑,食得出係靚魚😙 仲有兩條秋葵天婦羅,好似係出面既日本餐廳冇見過!燒星鰻蓋飯 - 希望越大失望越大,最差既一道菜,又唔肥美又有啲乾🙍🏿‍♀️隔住個屏幕都睇得出有幾差👎🏻士多啤梨清酒芭菲配紅豆雪糕 $80 - 索價不菲,但質素追唔上。芭菲同雪糕都太甜,兩者唔夾味;芭菲texture似雪糕多啲,又冇清酒味,整體唔合格。四個人食一樣既午市套餐、一樣既甜品,埋單每人近$700!好少喺尖沙咀食到咁唔滿意既貴價日本菜,唔推薦比人亦唔會再黎!

頭盤 - 木魚絲海苔,清新開胃。

星鰻蓋飯套餐

2018-07-27
2018-08-02 2989 浏览
我一向係鐵板燒愛好者,因為如果要用鐵板燒作為烹調方法的話,食材必定要新鮮,否則客人一食就知道,而且通常鐵板燒都會用上大量海鮮作為食材,愛好海鮮嘅朋友一定會好滿足。❤️ 而且食鐵板燒通常都可以一邊食一邊同廚師傾下計架~之前通常都係叫set dinner,今次決定試吓鐵板燒放題😆 除左某幾種指定食材外,其他放題menu內的食物都可以encore!!! 絕對唔會出現貴夾唔飽既感覺 哈哈哈!我同朋友都encore左2,3次!! 😬👍🏻
2018-07-29 2742 浏览
前排病左成個月無啖好食,食咩都無胃口。終於等到好返晒,我呢個小吃貨又出動啦😆為左補償自己個胃當然要去食好野!搵左朋友陪我去食鐵板燒好出名嘅雲海。餐廳成個環境高級得來但係又唔會感覺拘謹,五星級酒店的室內設計果然好有水準。我地決定試下鐵板燒自助餐。除咗銀雪魚,鴨肝,刺身外,其他都可以重複order,絕對可以食到飽。銀雪魚肉質非常嫩滑,鵝肝煎得恰到好處,齒頰留香,煎三文魚外脆內軟,食材新鮮加廚師功架配合得天衣無縫呀,大滿足!❤️❤️
2018-07-29 2028 浏览
好耐無食過鐵板燒,最近朋友約話去試下呢間拎咗米之蓮星級評分的鐵板燒餐廳。餐廳分咗兩邊,一邊係食鐵板燒,一邊係食壽司。我地每個人都叫左set dinner,務求食到晒佢哋的招牌菜。頭盤有開胃沙律🥗帶子好大粒好彈牙銀鱈魚燒得好香,魚皮的油香味好正,肉質好嫩滑,好想食完再食!鵝肝多士煎得剛剛好,入口即溶,完全感受到食咗好多膽固醇落肚 哈哈哈🤣食到和牛粒已經飽飽地🤣龍蝦湯好入味,食得出真係用龍蝦去熬製而成。最後的和牛炒飯都好好食!雖然已經好飽,但係都會忍唔住食晒成碗!👍🏻
頭盤有開胃沙律🥗
帶子好大粒好彈牙
食到和牛粒已經飽飽地🤣
龍蝦湯好入味,食得出真係用龍蝦去熬製而成。
2018-05-26 2559 浏览
一向都有周圍搵日本嘢食,今日同朋友慶祝生日選了位於喜來登酒店三樓嘅雲海日本料理餐廳。食物質素很好👍魚生刺身新鮮,深海池🐟一定要試, 海膽味道夠濃,中 Toro 同大 Toro 我們都有點, 但下次一定不會再點大 Toro ,因為有根, 中 Toro 已經夠肥美了。但估唔到細細隻嘅汁煮北海道鮑魚咁好食。改變了我對 cooked 鮑魚嘅一般都係老、鞋、難𡁻嘅想法。服務尚可,但絕不建議專誠開車光顧,因為多數冇位,我們要泊到去尖東。不過都會再去,最多坐 Uber.
2018-05-26
$2000 (晚餐)
生日
  • 日本鮑魚
2018-03-11 4000 浏览
難得一次公司補假,相約老公去食好西!就托上托上托借到喜來登酒店嘅會員卡去食下聞名已久嘅雲海鐵板燒首先要讚下侍應們好肯配合我地要求俾bar枱我地攝位因為當天客人都好多!飲品算係任飲,但我揀左熱柚子,只限得兩杯;而啤酒汽水都係無限任飲的~食物會跟餐牌上出曬先,之後想添乜嘢,師傅都會即刻燒我地encore 左嘅嘢,幾乎係再來多個餐牌上可以任食嘅item 只可以講每款都好吸引,師傅都係用心制作的!煎三文魚好好食,外脆內軟;亦食得出兩位師傅不同嘅功架!
難得一次公司補假,相約老公去食好西!

首先要讚下侍應們好肯配合我地要求俾bar枱我地攝位
因為當天客人都好多!
食物會跟餐牌上出曬先,之後想添乜嘢,師傅都會即刻燒
只可以講每款都好吸引,師傅都係用心制作的!
煎三文魚好好食,外脆內軟;亦食得出兩位師傅不同嘅功架!
2018-01-13 4193 浏览
慶祝生日,晚上去左喜來登酒店雲海食日式鐵板燒,品嚐大板鐵板燒,今次坐唔到鐵板燒台,不過坐普通台都ok,服務員好好,安排左一個好寧靜既位置比我地。我們order左2個set dinner, 一個牛既set dinner, 另一個係龍蝦,埋單用某幾張信用卡仲有85折,折左都抵食,仲可以做埋Sheraton dining member , 食野可以儲分,今餐都好滿意!龍蝦份量好豐富,好好味帶子鮮甜sashimi 好新鮮前菜大蝦配魚,同埋飽邊,蝦好食,魚就不過不失龍蝦煲湯,好好飲

龍蝦份量好豐富,好好味
帶子鮮甜
sashimi 好新鮮
前菜
大蝦配魚,同埋飽邊,蝦好食,魚就不過不失
龍蝦煲湯,好好飲
2017-12-06 3899 浏览
1.我們選擇是“雲海”餐鐵板燒不是真的好味只能用一般來形容,燒青龍蝦給我時,師夫失手掉了一個在廚的桌面上。一句sorry都沒有。只那番那一舊回鐵板燒了一回送給我,當作殺戮另外我們也叫了一些刺身。不太新鮮。深海池魚和海膽刺身,非常sen 不太身鮮也叫了一些壽司,其中我叫了蛋壽司,這一款可以詩到他日本壽司的級數和技巧。見到已不美,吃落沒有蛋壽司的味度。唯一較好是那支燒酒我選擇熱飲。非常醇1千左右比到我好感受,最後在食評啲人話個抄飯唔得我昨晚吃完超唔掂。總括來講服務上,他們好細心,食物真的一般,環境不錯傾計好地方。
,最後在食評啲人話個抄飯唔得我昨晚吃完超唔掂。

2017-10-05 12921 浏览
今日放假,出尖沙咀逛街,並預先在這裡訂了鉄板燒自助餐。聽說這裡曾經是米芝蓮得獎餐廳,在五星級酒店,吃個愜意的午餐,度過一個悠閒的下午!套餐包括前菜、刺身、鉄板燒和甜品。刺身非常新鮮,鮮甜美味!除銀鱈魚,鴨肝,刺身外,其他如羊架,帶子、大蝦…等可以再order。銀鱈魚嫰滑,甘腴豐美,無以上之!帶子是加拿大貨式,表面燒至焦香,內裏肉質仍然嫰滑。三文魚煎得外脆內嫩,百吃不厭。鴨肝煎得軟滑甘香,放在法包上,齒頰留香!提升膽固醇的妙法!吃完餐牌上指定的食物後,可以再追加,師傅會再燒給你吃!務必食到你飽。我再吃多了燒帶子,大蝦,三文魚。其他人都沒有再加了!還有炒飯,食完就真是超飽了!甜品是雪糕…清酒、啤酒和汽水任飲,我當然飲清酒,它和鉄板燒是絕配。柴可夫就飲柚子茶吧!這裡還有二小時免費,有足夠時間讓我們慢慢嘆!

套餐包括前菜、刺身、鉄板燒和甜品

刺身非常新鮮,鮮甜美味!

我再吃多了燒帶子,大蝦,三文魚。其他人都沒有再加了!

還有炒飯,食完就真是超飽了!
甜品是雪糕…

清酒、啤酒和汽水任飲,我當然飲清酒,它和鉄板燒是絕配。

2017-10-05
2017-08-19 6001 浏览
為朋友慶生, 在喜來登酒店 3/F 的雲海日本料理吃了一頓悏意的晚餐, 座位舒適寬敞, 環境寧靜優雅, 很方便好友相聚互道近況! 侍應生的態度除了誠懇有禮外亦十分專業, 當我們眼闊肚窄一開始點菜 order 的份量過多時, 她細心地提醒我們可先吃數樣精選的, 其餘的餸菜可稍後再點! 最後我們當晚挑選了刺身, 海鮮及牛肉鐵板燒, 野菜鍋等, 食得飽飽的, 每道菜也十分美味, 不負其曾經獲得米芝蓮餐廳之名, 以每位 $980 的價錢來說, 我覺得絕對值得!
2017-08-04