2023-11-17 157 浏览
成日食茶餐廳有時轉下口味食碗米線都唔錯架,係荃灣區食雲南米線既鋪頭應該都有幾拾間,我通常就食開呢間近沙咀道寶石大廈既<雲家小鍋米線>,店鋪既面積唔算太大,經常見到外面都排晒長龍,絕對值得一試架呢到米線既種類都有幾款,有涼拌米線,熱伴米線仲有紅薯粉,不過我最愛都係小鍋米線,可以選擇唔同既辣度,湯底入面仲有芽菜,韭菜,酸菜,蔥,芫茜同埋辣肉碎,混埋一齊真係好有風味。。而米線既配菜都有幾拾款,真係好揀到花多眼亂,我自己首推一定係呢到既秘制腩肉,微辣嘅口感非常惹味,值得一試最後要大推既就係呢到既小食,我同朋友最鐘意既就係<涼拌墨魚頭>每一舊入口都爽口彈牙,非常新鮮,係其他餐廳好難搵得到,絕對係必食item, 另外<蒜泥白肉>都好出色,新鮮既豬腩肉上面鋪滿晒蒜蓉,雖然有啲重口味,但係真係好正。。除此之外, 我哋仲點咗<麻辣金錢肚>,<炸魚卷>同埋<醬伴皮蛋>, 質素都唔錯食到我哋勁飽呀

2023-11-14 132 浏览
身為米線關注組成員,宜家先試呢間米線,試完又真係幾好味🥘麻酸辣小鍋米線 $31要左豬軟骨(+$10)同豬紅(+$9)🐷,大量芽菜、肉碎、酸菜、韮菜、蔥等,小辣唔算好辣🌶️,但係都經已足夠惹味,夠酸又夠辣,麻加酸辣味道有層次,米線口感唔錯,最重要係佢嘅配料質素高,豬紅入味(好似好基本,但就係唔多鋪做到),豬軟骨同樣入味,唔錯🥘酸辣小鍋紅薯粉 $34要左豬頸肉(+$18),BB辣,但對食唔到辣嘅朋友仔嚟講,其實都經已夠晒🤣🥵,同樣地湯底夠惹味,豬頸肉份量👌🏻味道唔錯啊👍🏻紅薯粉夠Q彈☄️覺得麻酸辣湯底好味d🦑涼拌墨魚頭 $46超抵食🉐因為墨魚頭🦑同蒜嘅份量勁多🈵,起碼有幾十舊🤣墨魚頭大件彈牙唔會un 😬,配埋辣椒蒜茸,好好味😋🥓🧄蒜泥白肉 $42同樣係超多蒜,重口味之選,而且白肉🥓都有十塊八塊🥳,都好唔錯啊🤓Overall湯底🥘、配料🥩、米線🍜,都好有質素✨,小食大份出色,建議叫1個餸米線加小食share都夠,現場亦見到唔少人排隊食
身為米線關注組成員,宜家先試呢間米線,試完又真係幾好味
🥘麻酸辣小鍋米線 $31
🥘酸辣小鍋紅薯粉 $34
🦑涼拌墨魚頭 $46
🥓🧄蒜泥白肉 $42
Overall
2023-10-27
1K
嚟到年尾,除咗樂壇嘅頒獎典禮之外,如果比你揀一間我最喜愛嘅米線,唔知邊間又係你嘅心水呢?相信頭三名嘅心水都離不開香港米線集中地嘅荃灣,其中荃灣雲家小鍋米線更加係荃灣米線排行榜嘅常客,濃郁嘅湯底絕對係佢哋嘅致勝之道。涼拌墨魚頭食米線又點少得叫啲小食呢?荃灣雲家小鍋米線嘅小食份量十足,啱晒齊齊share。涼拌墨魚頭新鮮又夠彈牙,加上蒜頭嘅調味,帶出墨魚嘅鮮甜味。蒜泥白肉究竟係食蒜泥定食白肉,我已經分唔清楚!因為勁多、勁多、勁多蒜泥粒粒舖滿成隻碟,蒜香味極濃,非常惹味;至於白肉肥瘦分明,油香十足,清迷蒜香味嘅朋友絕不能錯過!秘製豬頸肉秘製豬頸肉即叫即整,所以上枱夠晒新鮮熱辣!豬頸肉燒到非常香脆,仲帶有焦香味,至於肉質彈牙,仲保持肉汁,加上泰式甜辣醬,非常開胃。豬大腸、豬脷,腩肉小鍋米線荃灣雲家小鍋米線嘅湯底味道就係決勝負嘅關鍵!我哋叫咗酸辣湯底,小辣嘅辣味都已經非常惹味,辣而不油。至於湯底相當濃厚,雖然比同區其他對手偏酸,但相對越食越開胃。配料方面就揀咗豬脷、豬大腸同腩肉:豬大腸入味得嚟頗為肥美;而豬脷厚薄適中,入味又夠軟腍;豬腩肉嘅大小啱啱好,一層肥一層瘦,肉味香濃,而且唔會嚡口。

秘製豬頸肉

豬大腸、豬脷,腩肉小鍋米線
2023-11-09
2023-11-11 215 浏览
間米線舖都幾有人氣,之前睇米線關注組有人推介已經想試,平日放工去食,排咗半個鐘左右先有位~店舖唔算大,座位稍等逼,但食米線都係快食,所以都無咩問題😂幾鍾意呢間有得叫麻酸辣,味道豐富啲~湯底濃郁唔油膩,麻酸辣味都食得出,幾好味~叫咗小辣,對我嚟講唔算辣,之後再食可以叫中辣~推薦食佢哋嘅豬頸肉、魚肉春卷、涼拌墨魚頭😋🥢豬頸肉魚肉春卷炸醬小鍋米線 $68米線上面有大量芫茜、蔥,配料份量好多,豬頸肉有7、8塊,而且都係厚切大大塊,肉質爽嫩唔肥膩,好好食!魚肉春卷好大條一開二,好似有4件,好厚實啖啖肉嘅口感,幾好食!炸醬份量都多,炒得香口,粒粒肉碎令湯底更惹味!不過米線口感偏腍,個人比較鍾意爽米😂🥢豬肚豬潤魚肉春卷小鍋米線 $58呢碗都係小辣,叫辣就會有豬肉碎,食到底都會有肉碎,好正!豬肚份量多,切得比較幼長,幾腍身唔會咬唔開👍🏻 豬潤比較細塊,一般般啦~ 魚肉春卷一樣咁大條,好抵食!🥢涼拌墨魚頭 $46呢度必叫嘅小食!份量比想像中多,用大量蒜蓉撈過,超級香!墨魚爽口易咬,點埋旁邊嘅酸汁一齊食,好滋味!推薦必叫!🔸菊花蜜 加配$8🔸熱柑桔蜜 加配$11叫米線加配飲品可以平啲,味道唔錯,本身想叫豆

🥢豬頸肉魚肉春卷炸醬小鍋米線 $68

🥢豬肚豬潤魚肉春卷小鍋米線 $58

🥢涼拌墨魚頭 $46

🔸菊花蜜 加配$8
🔸熱柑桔蜜 加配$11
叫米線加配飲品可以平啲,味道唔錯,本身想叫豆漿但賣晒~
  • 小鍋米線
  • 魚肉春卷
2023-11-09 78 浏览
講到荃灣區內米線代表 一定有雲家小鍋米線@noodlepotcome 人氣極高 元朗更開了分店米線關注組的熱潮從未減退🔥湯底夠哂惹味小吃以涼拌墨魚頭聞名 難怪日日咁多人排隊⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🍜雲家米線(唔辣)選擇困難症救星 必吃食材有齊晒 米線爽彈滿滿的一座雞絲 如雪花般幼細 吸湯力強勁螺旋草有點像海帶 滷得入味嫩滑的雞翼冬菇魚春卷 腸仔口感扎實 還有大量腐竹 芽菜 蔥酸菜 韮菜 芫茜🌿湯底酸甜開胃 份量夠2人·🫕豬紅韭菜重慶酸辣粉薯粉煙韌 湯底酸味突出 揀咗小麻辣 幾惹味韭菜豬紅份量超多 豬紅夠爽夠濃 唔易鬆散加上配料🥜花生 咸菜 榨菜 蔥 芫茜 醋 肉碎口感豐富 難怪小鍋米線/紅薯粉都深受歡迎·🦑涼拌墨魚頭雲家人氣小吃 墨魚頭口感超爽彈 份量驚人以蒜蓉 秘製辣醬汁涼拌 再按喜好沾些酸汁非常開胃惹味 推薦!好吃程度為每枱都有叫·🥓秘製豬頸肉外皮燒得好香脆 呈金黃色的 油脂香味撲鼻豬頸肉經醬汁醃製 夠哂入味 再蘸點泰式辣醬 肉質爽嫩 脂肪分佈均勻 所以燒後也不會乾硬·🥩麻辣金錢肚金錢肚獨特的表面 讓味道更出眾 麻辣鮮香辣勁十足 脆嫩的口感 並吸滿了濃郁的醬汁刺激着味
講到荃灣區內米線代表 一定有雲家小鍋米線
@noodlepotcome 人氣極高 元朗更開了分店
米線關注組的熱潮從未減退🔥湯底夠哂惹味
小吃以涼拌墨魚頭聞名 難怪日日咁多人排隊
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🍜雲家米線(唔辣)
選擇困難症救星 必吃食材有齊晒 米線爽彈
沒想到一間人氣米線店 各款小食都相當出色
炸雞翼夠大隻 醃得入味上色 炸至酥脆香口
雞肉保持嫩滑多汁 灑上幼鹽 是茶餐廳的風味
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯下午茶時間⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
星期一至五下午2:30至6:30 (公眾假期除外)
凍熱飲品 $3|汽水/支裝豆漿 $5|特飲 $8
⏰營業時間
星期一至日(周二休息) 11:30 - 21:30
📍荃灣店
荃灣沙咀道328號寶石樓地下G01舖
📍元朗店
元朗馬田路20-30B號安寧大廈地下2號舖
.黎到荃灣又忍唔住要排隊食雲家小鍋米線.涼拌墨魚頭 真係好正,必點小食!墨魚頭處理到口感好爽,涼拌汁勁多蒜微辣,拌勻好惹味食唔停!.炸春卷(5隻)係網絲春卷,炸得非常之香脆,中間餡料係芋泥黎架.主角小鍋米線,今次配料叫左腩肉、豬膶(溫提:豬軟骨都好正!)湯底照舊麻酸辣小辣份量好大碗,男仔唔使驚唔夠飽!每碗小鍋米線都係即刻煮,湯底好濃郁又麻香又有肉碎芫茜蔥芽菜(我係芫茜蔥控,唔鍾意食既朋友仔記得落單時走青).豬膶厚切,咬一啖中間口感係juicy既,肉質完全唔鞋.腩肉係條狀,瘦的冇乜脂肪,醃得好入味又林.總括依然水準高!果然係當區人氣小鍋米線店!
黎到荃灣又忍唔住要排隊食雲家小鍋米線

炸春卷(5隻)

係網絲春卷,炸得非常之香脆,中間餡料係芋泥黎架

湯底照舊麻酸辣小辣
份量好大碗,男仔唔使驚唔夠飽!

豬膶厚切,咬一啖中間口感係juicy既,肉質完全唔鞋
腩肉係條狀,瘦的冇乜脂肪,醃得好入味又林
總括依然水準高!果然係當區人氣小鍋米線店!
2023-10-29
午餐
人均$50起|荃灣|雲南米線|雲家小鍋米線造訪位於荃灣的雲南米線餐廳「雲家小鍋米線」,這裡的美食真是令人驚艷!😍🍜首先,讓我們來品嚐一碗豬頸肉小窩米線麻酸🐖🍲。這碗米線真是一絕!柔軟的豬頸肉與香濃的湯底完美融合,麻辣的風味讓人舌尖上的感受無法言喻!每一口都充滿了辣椒和酸味的絕妙平衡!🔥🌶️接下來,品嚐一碗牛腩小窩米線麻辣少少辣🐮🌶️。這碗米線的湯底醇厚,牛腩肉經過燉煮後軟嫩多汁,辣椒的刺激卻不過分,讓人一口接一口欲罷不能!🍜🤤別忘了點一份雞中翼四隻🍗,這是「雲家小鍋米線」的招牌小吃之一!外皮炸得酥脆,內裡卻保持著多汁嫩滑,每一口都是一種享受!🍗😋最後,來一份涼拌墨魚頭🦑,這道涼拌菜爽口又開胃!墨魚頭肉質鮮嫩,配上酸爽的醬汁和香菜,味道清新而美味!🌿🦑在「雲家小鍋米線」這家雲南米線餐廳用餐真是一個驚喜!菜品口味獨特,每一道菜都散發著濃郁的雲南風味,讓人回味無窮!如果你對雲南美食感興趣,絕對不能錯過這家餐廳!🌟🍽️🇨🇳——————為食分界線——————📍 雲家小鍋米線 (328廣場) (荃灣)荃灣沙咀道328號328廣場地下G01號舖人均消費: $59#mariofatfat #foodie
人均$50起|荃灣|雲南米線|雲家小鍋米線

——————為食分界線——————
📍 雲家小鍋米線 (328廣場) (荃灣)

人均消費: $59
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-11-05 75 浏览
雲家小鍋米線 (328廣場)荃灣沙咀道328號328廣場地下G01號舖今日收工後同同事入左荃灣,打算簡簡單單食d野醫下肚,經過見到呢間米線店門口都有好多人排隊,都知佢人氣夠猛,好快我地都被安排入左座,見到好多小食已經心大心細,好霸氣既同事就決定樣樣都要試下!涼拌墨魚頭我見每一枱都機乎必叫既小食,每一舊都好爽口彈牙,而且切到細細舊可以食得好有儀態,而且真係會食上癮,但汁調得好好蒜泥白肉面頭鋪咗大量嘅蒜蓉,機乎食落去每啖都充滿住蒜蓉味,而且白肉脂肪肥瘦適中,食落口感好豐富。而且每件白肉好大件,性價比極高。麻辣金錢肚見到個賣相已經知好吸引喇,重要切到好薄好易入口,每一件都充滿住好香濃既麻辣味,而且口感亦都好彈牙,我同朋友都讚不絕口。炸魚卷朋友話想試下呢到既炸魚卷,一上菜既時後已經見到份量都唔少,食既時候重係有少少脆口,但完全feel唔到熱氣既感覺,我中意浸埋落個湯到吸埋d麻辣味重正!!醬拌皮蛋唔洗問一定係好有驚喜既一道小食,作為前菜非常有誠意,價錢更加係一絕,每食一啖都忍唔到口想食第二啖,個特製醬汁好好味,食完唔會覺得重口味同口渴。腩肉肥牛雲吞小鍋米線腩肉份量適中,而且個醃過已經好有味,肥牛
雲家小鍋米線 (328廣場)

麻辣金錢肚

炸魚卷

醬拌皮蛋

腩肉肥牛雲吞小鍋米線
腩肉份量適中,而且個醃過已經好有味,肥牛亦都好重牛味,唔會過多脂肪,雲吞個料亦都十足,加上個酸辣湯底真係超級正。

雞絲雲吞魚腐小鍋米線
雞絲份量好多,啖都食得出佢好嫩口,每啖配埋d米線食真係好夾,魚腐亦都好爽口,整體黎講一定會再黎。

2023-11-04 55 浏览
好冇過嚟食米線,就算平日下晝三點幾都係咁多人。荃灣係總店,舖頭唔大,所以經常都人頭湧湧,都有好多人外賣,佢哋每碗嘅米線都係即叫即煮,所以都要花少少時間等一等。今日主要想嚟食佢哋嘅秘制豬頸肉,今次終於可以散叫一份小食嘆下,但係都叫返碗米線先夠飽。麻酸辣腩肉墨魚春卷米線🍜米線分酸辣、麻辣、麻酸辣,湯底肉味濃郁得來唔會太油膩,同埋佢哋份量真係好多,好似食緊肉醬意粉咁。腩肉唔會大肥,墨魚肉春卷好索味好淋。😋烤豬頸肉成份都幾多,先炸再燒,所以食落唔會好油,切成細條好好食,又可以放返落米線嗰度索湯一齊食。其實最鍾意佢哋嘅米線口味唔會太鹹,酸度、辣度、麻度都可以調校,啱我呢啲溫和口味。
好冇過嚟食米線,就算平日下晝三點幾都係咁多人。

麻酸辣腩肉墨魚春卷米線🍜

烤豬頸肉

下午茶
2023-11-01 57 浏览
我今天去了一家地道的雲南米線小店吃午餐,餐廳在繁忙時間人潮眾多。淨雲吞(6隻)(菜肉餡、酸菜、生菜🥬):這道淨雲吞湯看起來簡單家常。我咬下去時,能感受到蔬菜和肉的豐富味道,而酸菜和生菜為整個湯提供了一絲清爽和脆度。白煮芥蘭:這道菜色澤翠綠,芥蘭菜看起來新鮮嫩綠。份量不少。它們經過簡單的白煮,保留了芥蘭的原汁原味。清淡的口感配上微苦的芥蘭味道,非常開胃。涼拌墨魚頭(辣):這道涼拌墨魚頭看起來很辣。墨魚頭切片鮮嫩,配上辣味的調味料,給人一種辛辣的刺激感。它的外觀色澤鮮豔,給人食慾大開的感覺。蒜泥白肉(辣):白色的豬肉切片配上辣椒和蒜末的調味料,散發出濃郁的辣味和蒜香。肉質嫩滑,辣味讓人胃口大開。涼拌雲耳(辣):雲耳的外觀色澤黑亮,口感爽脆。辣味的調味料讓整道菜更加開胃,而雲耳的口感則帶來一種嚼勁和清爽感。手拍青瓜(辣):青瓜切成薄片,配上辣椒調味料,散發出辣味和清爽的香氣。口感脆嫩,辣味讓人食指大動。豆漿:擁有豆類的香氣和滑順的質地,是一個營養豐富的飲品選擇。

2023-10-30 75 浏览
大概七點,雲家小鍋米線排隊的人龍已經絡繹不絕,人氣好高 豬紅、羅白和豬耳酸辣米線 $56香氣四溢,揀左bb辣,湯底酸辣味適中,令人開胃。米線口感滑順,令人食指大動。蘿蔔係必點的,清甜又冇渣,好食‼️豬耳的口感脆嫩,豬紅鮮嫩, 辣味和酸味的平衡恰到好處,仲有大量韭菜,芽菜增加口感,讓人回味。涼拌米線唔想食熱辣辣嘅湯米線,就點了一碗涼拌嘅,有花生肉碎,榨菜,咸菜,小小辣好開胃。 涼拌墨魚$46大大碟!涼拌墨魚的墨魚絲鮮嫩彈牙,調味恰到好處,清爽不膩。蒜泥白肉 $42爆多蒜泥!白肉的肉質鮮美,蒜泥的香氣濃郁,每一口都帶來滿滿的滿足感。 熱辣辣米線配冰凍豆漿,無得頂喇!
大概七點,雲家小鍋米線排隊的人龍已經絡繹不絕,人氣好高

豬紅、羅白和豬耳酸辣米線 $56

涼拌米線

涼拌墨魚$46
大大碟!涼拌墨魚的墨魚絲鮮嫩彈牙,調味恰到好處,清爽不膩。

蒜泥白肉 $42

熱辣辣米線配冰凍豆漿,無得頂喇!
晚飯時間去到都要排一陣隊先入到餐廳,証明係荃灣米線地圖都有佢一定既位置👍🏻🔸蘿蔔豬紅小鍋米線(+$8凍檸茶)湯底冇好味精感覺,蘿蔔好甜,無根,削得很好。豬紅爽滑,切成細細塊的正方式咁,很「的骰」。麵底大大碗,份量足,除左米線仲有好多佐料,芽菜,酸菜,韮菜,肉碎等。🔸豬大腸小鍋紅薯粉(+$8凍奶茶)鹵水豬大腸軟而不韌無騷味,跟酸辣紅薯粉,是絕配。薯粉口感Q彈煙韌,酸同辣可根據個人口味落單時調節。凍奶茶茶底濃郁,而且滑溜😊🔸涼拌墨魚頭墨魚頭爽口彈牙,混合著醬汁一齊食風味十足! 蒜香味特濃,黑醋同豉油比例岩岩好,加埋少少辣椒碎非常惹味。🔸秘製豬頸肉外層焦香,內層嫰口彈牙,切成稍窄的條狀,蘸上甜酸醬,容易嘴嚼又不失口感😋

🔸蘿蔔豬紅小鍋米線(+$8凍檸茶)

🔸豬大腸小鍋紅薯粉(+$8凍奶茶)
凍奶茶茶底濃郁,而且滑溜😊

🔸涼拌墨魚頭
墨魚頭爽口彈牙,混合著醬汁一齊食風味十足!
蒜香味特濃,黑醋同豉油比例岩岩好,加埋少少辣椒碎非常惹味。

🔸秘製豬頸肉

2023-10-25 78 浏览
雖然這間雲家小鍋米線地方不大, 但人流真係好多,去到大概3:30, 都仍然全場滿座本身個日有D肚餓,諗住貪心D叫多二款小食,吃得豐富點知變成大胃王挑戰…..~雲家米線 (唔辣)超足料勁大碗. 送餐時候比佢碗野驚訝左(腐竹、冬菇、雞絲、雞翼、魚春卷、螺旋草、台灣腸仔配料芽菜、韭菜、酸菜、芫荽蔥…….)明副其實真材實料, 料多過麵魚春卷夠彈牙 腐竹吸晒湯底精華米線夠爽滑煙韌, 每一口都伴隨手撕雞絲~雞絲螺旋草小鍋米線+豬軟骨 (酸辣+小小辣)有5種辣度(大,中,小,小小,BB,唔辣) 3種湯底(麻辣,麻酸辣,酸辣)炸醬酸菜份量好多,小小酸辣酸辣,都幾野味, 感覺下次可以叫小辣螺旋草--口感和外貌似足海帶,但營養價值比較高,配上米線都幾好食豬軟骨口感好腍,炆得好足時間,浸得好入味~醬拌皮蛋溏心皮蛋,甘香滑潤,加上秘製蒜蓉醬汁超惹味~涼拌雲耳同樣蒜蓉醬汁涼拌, 配上爽口雲耳, 有種清爽感覺~凍檸茶~柑桔蜜 📍雲家小鍋米線(328廣場)荃灣沙咀道328號328廣場地下G01號舖
雖然這間雲家小鍋米線地方不大, 但人流真係好多,
去到大概3:30, 都仍然全場滿座

本身個日有D肚餓,諗住貪心D叫多二款小食,吃得豐富
點知變成大胃王挑戰…..

~雲家米線 (唔辣)
超足料勁大碗. 送餐時候比佢碗野驚訝左
(腐竹、冬菇、雞絲、雞翼、魚春卷、螺旋草、台灣腸仔
配料芽菜、韭菜、酸菜、芫荽蔥…….)
明副其實真材實料, 料多過麵
魚春卷夠彈牙 腐竹吸晒湯底精華
米線夠爽滑煙韌, 每一口都伴隨手撕雞絲

~雞絲螺旋草小鍋米線+豬軟骨 (酸辣+小小辣)
豬軟骨口感好腍,炆得好足時間,浸得好入味

~醬拌皮蛋
溏心皮蛋,甘香滑潤,加上秘製蒜蓉醬汁超惹味

~涼拌雲耳
同樣蒜蓉醬汁涼拌, 配上爽口雲耳, 有種清爽感覺

~凍檸茶
~柑桔蜜

📍雲家小鍋米線(328廣場)
  • 醬拌皮蛋
  • 雲家米線
2023-10-23 44 浏览
我哋嗌咗一個小鍋米線配腩肉($41)、肥牛小鍋米線($46)、涼拌墨魚頭($46)同埋秘製豬頸肉($47)咁首先講咗我哋兩個嘅米線先啦我就揀咗要酸辣(微辣)🤔🤔(覺得呢個辣度幾啱啱好)兩者都唔會搶左大家嘅味道之後肥牛食落去唔會覺得好乾😝😝而且份量都算幾多嘅我嗰朋友就揀咗要小辣(其實都覺得真係幾惹味嘅)不過我嚟講有啲太辣😂😂腩肉食落去亦都唔會太過肥膩咁之後就講埋嗰兩款小食啦墨魚頭食落去真心幾彈牙😋😋食落去辣辣地就更加入味鍾意食辣嘅人一定要試吓呢個🌶️🌶️跟住我真係幾鍾意呢個豬頸肉因為佢食落去真係幾爽口👍👍唔會好乾之餘又有嚼勁份量都比我想像中多

咁首先講咗我哋兩個嘅米線先啦
我就揀咗要酸辣(微辣)🤔🤔
(覺得呢個辣度幾啱啱好)
兩者都唔會搶左大家嘅味道
之後肥牛食落去唔會覺得好乾😝😝
而且份量都算幾多嘅
我嗰朋友就揀咗要小辣
(其實都覺得真係幾惹味嘅)
不過我嚟講有啲太辣😂😂

因為佢食落去真係幾爽口👍👍
唔會好乾之餘又有嚼勁
份量都比我想像中多
2023-10-23 256 浏览
荃灣出名多米線店,而雲家就係其中一間長龍店,仲因為太多人,喺元朗開咗分店~▪️螺旋草豬頸肉小鍋米線 (麻酸辣)啲餸份量好多,淨係食餸都夠飽,細食嘅最好叫少米😂 螺旋草口感爽脆,而且索晒個湯,好入味。豬頸肉厚度啱啱好,好有咬口。另外以前得麻辣/酸辣揀,依家有埋麻酸辣,湯底濃郁得嚟,唔會過鹹▪️腩肉豬軟骨豬扒小鍋米線 (麻辣)腩肉肥瘦適中,帶少少辣。豬軟骨好軟腍,充滿骨膠原感。豬扒好香口,同埋佢係分開另上,咁就唔會浸到唔脆▪️涼拌墨魚頭份量都幾多,而且好大粒,食落彈牙,配埋啲蒜茸,好惹味▪️蒜泥白肉白肉肥瘦均勻,面頭鋪滿蒜泥,超級重口味,但唔會好油膩雲家小鍋米線📍荃灣沙咀道328號328廣場地下G01號舖📍元朗馬田路20-30B號安寧大廈地下2號舖

▪️螺旋草豬頸肉小鍋米線 (麻酸辣)

▪️腩肉豬軟骨豬扒小鍋米線 (麻辣)

▪️涼拌墨魚頭
份量都幾多,而且好大粒,食落彈牙,配埋啲蒜茸,好惹味

▪️蒜泥白肉
白肉肥瘦均勻,面頭鋪滿蒜泥,超級重口味,但唔會好油膩

雲家小鍋米線
📍荃灣沙咀道328號328廣場地下G01號舖
📍元朗馬田路20-30B號安寧大廈地下2號舖
螺旋草豬頸肉小鍋米線 (麻酸辣)
螺旋草豬頸肉小鍋米線 (麻酸辣)
腩肉豬軟骨豬扒小鍋米線 (麻辣)
涼拌墨魚頭、蒜泥白肉