2020-05-13 4991 浏览
知道公司附近開左一間新的壽司店,而近排友人又成日話想食,所以今日放工就帶他來這間壽司店試試。壽司店座位不多,由於我們早去的關係,所以客人未算很多。我們點了一款自款壽司和特上壽司拼盤。特上壽司拼盤,這個拼盤共有10款不同的壽司,包括吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、海膽、三文魚籽、火炙左口魚邊、鯖魚、辣味帶子、魴鮄和油甘魚。刺身款款新鮮,魚肉大過飯團,更能食到魚的鮮味。吞拿魚腩很香魚油味,入口即溶。牡丹蝦鮮甜爽口。海膽creamy又鮮甜,沒有苦味。三文魚籽粒粒脹卜卜,辣味帶子軍艦味道都幾辣,能夠刺激味蕾。自款壽司點了12件,包括蔥吞拿魚腩、赤蝦、吞拿魚、池魚、火炙左口魚邊、油甘魚。蔥吞拿魚腩軍艦非常濃味,很濃魚香和蔥的味道,在口腔停留不去。赤蝦大隻,鮮甜又彈牙。吞拿魚味道濃郁,火炙左口魚邊好香炭燒味,令魚味更突出。整體也是很新鮮很細緻。而且每件壽司的壽司飯已加入芥末,如果不能吃太辣就要盡早跟師博說了。整體服務也不錯,燈光光猛又整潔,食材又夠新鮮,值得再來。
壽司店座位不多,由於我們早去的關係,所以客人未算很多。
我們點了一款自款壽司和特上壽司拼盤。
特上壽司拼盤
自款壽司
自款壽司點了12件,包括蔥吞拿魚腩、赤蝦、吞拿魚、池魚、火炙左口魚邊、油甘魚。蔥吞拿魚腩軍艦非常濃味,很濃魚香和蔥的味道,在口腔停留不去。赤蝦大隻,鮮甜又彈牙。吞拿魚味道濃郁,火炙左口魚邊好香炭燒味,令魚味更突出。整體也是很新鮮很細緻。而且每件壽司壽司飯已加入芥末,如果不能吃太辣就要盡早跟師博說了。

整體服務也不錯,燈光光猛又整潔,食材又夠新鮮,值得再來。
2020-05-12
2020-05-13 60 浏览
本身朋友過嚟紅磡搵我食壽司郎,可惜,五點幾來到已經冇晒飛,估不到就算疫情嘅時間,都多人到爆。我冇諗過竟然都要排隊排一段咁長嘅時間,仲要五點幾已經冇晒攞飛嘅quota。去旅行返嚟差唔多兩個月都冇食過一餐壽司,原因主要係要抗疫,唔好出咁多街食飯。係呢個非常時期,好多人都話食生冷野食咁多不是太好。不過實在好耐冇食過,太想吃,於是就選了一間新餐廳食一啲簡單嘅壽司。本來想選擇立鮨,但係我竟然要等位,然後我見到對面有一間新開嘅叫雲壽司。自選壽司12件竟然只是$188,實在太平!選擇了幾件最普通的壽司,試吓佢嘅品質紮實與否。點了帶子壽司、三文魚壽司、吞拿魚軍艦、池魚、左口魚壽司等等。出奇地軍艦嘅壽司唔錯,吞拿魚壽司平時我都唔係好鍾意,但呢度出奇地幾好。池魚好精彩,係白身魚中最佳的。三文魚壽司正常,感覺不錯,如果火炙應該更好,下次有機會再食。帶子壽司也好,只不過不夠大件。鰻魚的油香為晚餐做最好作結。而家食壽司,原來可以咁平。不一定要排壽司郎,也可以平平地食一餐。

自選壽司12件竟然只是$188,實在太平!

選擇了幾件最普通的壽司,試吓佢嘅品質紮實與否。

池魚好精彩,係白身魚中最佳的。

帶子壽司也好,只不過不夠大件。

鰻魚的油香為晚餐做最好作結。

而家食壽司,原來可以咁平。

不一定要排壽司郎,也可以平平地食一餐。
2020-05-13 53 浏览
自己一條友唔知食咩好,見到Sogo附近開左一間新既壽司店叫雲壽司,裝修都幾有日本小店既feel,熱愛日本野既我又點可以唔試. 由於時間尚早,未到食飯時間,所以都唔使等位,但餐廳都差唔多坐滿!由於有選擇困難症,但又要自己揀下, 自選壽司就非常好,縮小左我既選擇範圍所以好輕易就揀到, 揀左12件唔同款既壽司, 質素都OK自選款式裡面都有D出面比較少見既款式選擇,好似金線鯛同埋魴鮄,幾特別!一個人自私食其實都幾好!

所以好輕易就揀到, 揀左12件唔同款既壽司, 質素都OK

一個人自私食其實都幾好!

2020-05-05
Sushi Kumo 雲寿司 at Causeway Bay, is actually run by the group behind Sushi Shota 寿司翔太, which more than a decade ago was initially in Causeway Bay and has gotten a Michelin Recommendation for a few years up to 2011 from memory. It has come a full circle. Sushi Shota 翔太 subsequently closed in CWB, and later on moved to:> Sushi Shota 翔太 Whampoa (now closed in 2020)> opened Sushi Sho 寿司翔 TST > reopened 2nd branch back in CWB Sushi Kumo 雲寿司 CWB. At this latest repatriated to CWB new shop,

> opened Sushi Sho 寿司翔 TST

At this latest repatriated to CWB new shop, surprisingly the Sushi Set with 12 pieces is only HKD 188 even for dinner or lunch. Omakase Courses start at around 380 to 680 range, which yields better seafood.

Quality of Seafood neta was sound and fresh, not much need for aging to bring out the seafood flavors in this instance. It can be a flexible sushi spot in CWB area, is affordable and also opened til late. Best of all it is actually one of the most experienced Sushi field teams in HK, with its previously Michelin rated pedigree!

• $188 12 Pieces Sushi Set
2020-05-11 66 浏览
剛在銅鑼灣見完客,又到食晏時段,於是乎和老闆去食日本菜。客戶公司對面剛好有間壽司店,坐落於謝斐道,方便。老闆每次多數選擇日本菜,好彩是老闆請客,要不然對我來說就太奢侈了。最近減肥,飯類,殿粉質要盡量避免,我只選擇了刺身。各款刺身睇起來非常新鮮,亮麗光澤。有池魚,油甘魚,蝦,赤貝,吞拿和海膽。海膽綿綿的入口溶化,味道濃厚帶甘,滋味!赤貝肉質厚實,鮮美。吞拿感覺入口啖啖肉有質感。池魚清爽,油甘魚肥美。品質與水準非常好,值得再來。

最近減肥,飯類,殿粉質要盡量避免,我只選擇了刺身

各款刺身睇起來非常新鮮,亮麗光澤。

有池魚,油甘魚,蝦,赤貝,吞拿和海膽。
海膽綿綿的入口溶化,味道濃厚帶甘,滋味!

赤貝肉質厚實,鮮美。
吞拿感覺入口啖啖肉有質感。
池魚清爽,油甘魚肥美。

品質與水準非常好,值得再來。

2020-05-11
屈指一算,北海道回來已經足足兩個月。想想才發覺呢兩個月,都冇食過壽司。以我嘅飲食習慣,都真係幾出奇,畢竟呢個都係其中一樣我最愛嘅comfort food。原因有兩個,要星期六或日係香港區或尖沙咀訂一啲不錯有名嘅日本omakase,我又冇咁well planned。第二,疫情關係,同屋企人食飯多左,要訂位都寧願訂中菜和西餐,而且優惠咁多,未必會同阿爸阿媽一齊去廚師發辦,加上日本野無劈價,當然為銀包著想。然後前幾日壽司癮突起,我話:唔得啦,要去食下壽司。我無心機排壽司朗,幸好而家有好多立呑壽司店,又有好多相對規模細一點的壽司店,要吃不一定只有壽司朗,千両和元氣。在OpenRice度見到呢間雲壽司,主要係食套餐,當然你也可以單點,最重要價錢真係好平。當日我哋一人選咗一個$188餐,十二件壽司。如果你細食啲,十件$158便可以,不過,當然十二件化算一點。由最普通的玉子壽司,到好多種唔同嘅軍艦,再到多種不同的魚類和貝類,再到火灸的種類,基本上都好多元化,以呢個價錢,算係平。當然每種壽司只可以最多選擇兩件,你唔通食哂最貴魚類食十二件咩。如果下午你叫呢個set嘅話,總會有前菜沙律和麵豉湯送。我們各自

然後前幾日壽司癮突起,我話:唔得啦,要去食下壽司

如果下午你叫呢個set嘅話,總會有前菜沙律和麵豉湯送。

我們各自點了自己鍾意嘅嘢食,老實講呢個價錢你唔會非常有期望,但都唔會令你失望。

呢度嘅火灸做得不錯,左口魚邊同帶子燒過後加上調味都幾好。

幾種魚類例如三文魚、吞拿魚等以呢個價錢來講都幾超值。

軍艦來說,紫菜當然不夠好,但辣味三文魚和芥辣八爪魚味道可接受。

真綢和火炙金線鯛美味得很,係當晚吃過最好的魚類。

油甘魚和池魚也不甘示弱,最多都係輸過馬鼻。

最正的鰻魚壽司,可以說是最大驚喜。

最尾加咗個螢光魷魚,都幾好食。

再澄清,以呢個算平過壽司朗的價錢,我覺得可以接受,不是好好食,只能說以這個價錢,我冇嘢好投訴。

呢度又有得坐,又唔使係立呑和排隊之間,俾你選擇的多一個空間。

壽司
2020-05-04
2020-05-09 94 浏览
晚餐決定左係日本茶同銅鑼灣,搵個地理位置方便的,因為個日去的時間都早,所以包場一陣,去到叫返個抵食套餐(10件),都覺得幾抵食,晚餐就唔包個湯,中午包埋個湯!唔錯呀
2020-05-09 129 浏览
途經謝斐道發現一家新日本餐廳有廚師發辦提供而且價錢合理,決定一試餐廳提供數款廚師發辦套餐,價錢豐儉由人,但都帶手卷,不太適合食量少的我,決定散叫來自連續多年獲得米芝蓮推介翔太壽司的廚司即場製作食物,食客可以在座位看見日本空運直送到港的新鮮食材刺身拼盤有甜蝦、三文魚、油甘魚、池魚及帆立貝!帆立貝厚實具彈性!甜蝦尤其鮮甜美味還有只須百多元的超值自選即製手握壽司,每件魚生都口感細滑;火炙壽司燒得香口,充滿油香!醋飯黏度及味道適中
刺身拼盤
自選壽司
2020-05-06
刺身拼盤
自選壽司
2020-05-07 2285 浏览
Omakase近年大行其道,銅鑼灣近來都開了一間- 雲壽司。店內地方不算太大,但總是對著各師傅面前,一來可欣賞師傅刀工、二來更方便跟師傅互動,非常不錯。👍🏻他們設有午市定食:自選壽司、各式丼飯,價錢都只需$88 - $259,相當抵食。自選壽司中有多達30款壽司可供選擇,非常多元化。看到師傅即叫即切,保證新鮮。自選壽司12件 - 跟沙律及面鼓湯。與師傅咁近距離,當然要問問師傅當日有咩新鮮時令推介啦。最後選了七款壽司、兩款火炙、還有三款軍艦。帶子壽司、赤蝦壽司、油甘魚壽司、深海池魚壽司、魴鮄壽司、吞拿魚壽司;三文魚腩壽司、火炙金線鯛壽司、火炙左口魚邊壽司、蔥味吞拿魚腩軍艦、牛油果沙律軍艦、辣味帶子軍艦。有師傅介紹係有小小唔同,真的特別新鮮,其中:吞拿魚壽司脂肪比例較高,油脂恰到好處,非常甘香。火炙左口魚邊壽司嫩滑之餘口感彈牙,肥厚多脂。牛油果沙律軍艦較為特別,牛油果跟沙律絕對時絕配,入口清甜,鮮甜十足。
Omakase近年大行其道,銅鑼灣近來都開了一間- 雲壽司

店內地方不算太大,但總是對著各師傅面前,
一來可欣賞師傅刀工、二來更方便跟師傅互動,非常不錯。👍🏻

自選壽司中有多達30款壽司可供選擇,非常多元化。

看到師傅即叫即切,保證新鮮。

自選壽司12件 - 跟沙律及面鼓湯。
自選壽司12件

與師傅咁近距離,當然要問問師傅當日有咩新鮮時令推介啦。
最後選了七款壽司、兩款火炙、還有三款軍艦。

自選壽司12件

有師傅介紹係有小小唔同,真的特別新鮮,其中:
自選壽司12件

吞拿魚壽司脂肪比例較高,油脂恰到好處,非常甘香。

火炙左口魚邊壽司嫩滑之餘口感彈牙,肥厚多脂。

2020-05-06 109 浏览
This new sushi bar popped up in Causeway Bay and I just had to give it a go. The place is quaint, with just over a dozen seats, but all within reach of the sushi chef who prepared all the sushi in front of you. The omakase sushi set included 10 pieces of their freshest and finest. We ordered a total of 2 sets. Most of the sushi were the same, but there were definitely some differences.I found so many pieces absolutely delicious and fresh, especially the salmon, the flounder 左口魚 and the shrimp.I

I definitely recommend coming here for a well valued and quality assortment of sushi.
2020-05-05
2020-05-06 76 浏览
之前去左新開嘅雲壽司🍣食晚飯,七點鐘去到已經滿座,好犀利,之後仲見到出面有人等位添.佢地有得散叫,亦有得叫omakase,我地都懶得諗,又想每樣試下,所以叫左omakase,每set有12件壽司💁🏻‍♀最得意嘅係,我同朋友雖然都係叫omakase,但係壽司嘅款式都有唔同😍估計係由兩個唔同嘅師傅做,所以覺得時令嘅食材都有唔同👨🏻‍🍳.🍣壽司性價比高,師傅握出黎嘅壽司飯鬆軟度剛好,食材亦算新鮮🥑牛油果通常作為壽司或者卷物嘅配料,呢度就有十分少見嘅牛油果沙律軍艦,滿滿牛油果香好值得試👍🏻🔥火炙左口魚邊必食,入口即溶嗰種魚油香充滿成個口腔🤤
🍣壽司性價比高,師傅握出黎嘅壽司飯鬆軟度剛好,食材亦算新鮮
🔥火炙左口魚邊必食,入口即溶嗰種魚油香充滿成個口腔🤤
2020-05-04 91 浏览
銅鑼灣最近開咗間新既日式餐廳,仲可以食到omakase,價錢中等,唔算好貴.lunch去食都見唔少OL食,同埋都好多人等位.食咗都幾多唔同種類壽司,但有D真係仲印象深刻,好新鮮好好味.吞拿魚手卷完全感受到魚質既口感同魚油溶於口中既鮮味,滿滿吞拿魚鮮味,果然無令我失望.吞拿魚蓉都幾多,而且好夠鮮味,加少少wasabi,真係好正呀!炙燒三文魚壽司三文魚燒得剛剛好,肉質細嫩.炎燒效果做得幾好,一定要一啖食,個種油脂充滿口腔,係食完都feel到係入面.帆立貝壽司肉身肥厚,味道爽帶甜,鮮味滿分.帆立貝都唔麻虎,都幾大粒.海膽壽司都係我極推介.都幾多海膽而且好鮮甜,平時係出面會食到有D帶有少少苦澀味,但呢到完全無呢個問題.

吞拿魚手卷

炙燒三文魚壽司

帆立貝壽司
肉身肥厚,味道爽帶甜,鮮味滿分.帆立貝都唔麻虎,都幾大粒.

2020-04-30 164 浏览
雲壽司Sushi Kumo+日本菜+壽司/刺身+ 職員友善有禮 可能新開....有大量staff+價錢性價比高+ 可選擇Omakase 或者正常order-少量座位 可能要等位刺身拼盤 $198好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻食材新鮮 師傳即叫即切 👍🏻油甘魚 色澤均勻 細緻 甘甜 不過有少少筋.........👍🏻赤貝 刺身 肉質爽厚 色澤亮麗
壽司 12 件 $188好食指數⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻 帶子厚切 鮮甜👍🏻 選用山葵 而不是wasabi 感覺良好👍🏻 火燒三文魚 油香+ 飯 一流
銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖Shop B, G/F, United Success Commercial Centre, 506-508 Jaffe Road, Causeway Bay電話號碼34210822喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
壽司

👍🏻 帶子厚切 鮮甜
👍🏻 選用山葵 而不是wasabi 感覺良好
👍🏻 火燒三文魚 油香+ 飯 一流

電話號碼

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
餐廳:雲壽司 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖今次去左銅鑼灣嘅新壽司店雲壽司食晚飯🍣,6點開始做晚市,唔洗半個鐘細細嘅店就已經坐滿哂,門口仲有接二連三嘅客人等緊位,好彩早黎同一早book左位呢到嘅Omakase唔算貴👍🏼,$380就已經可以食到,不過新開壽司店都係食下自選壽司先😎,好食嘅話下次可以挑戰Omakase自選壽司12件 $188叫呢個自選壽司12舊平均每舊$15-$16,仲有成32款壽司揀,識揀一定係揀軍艦同火炙壽司😋,因為散叫一舊都$20-$30,真係蠢少少都識計數點先為之平啲😂,仲可以望住師傅逐件逐件好有心思咁砌同修飾,呢到嘅火炙壽司同軍艦壽司確實唔錯呢刺身拼盤 $198一個拼盤有五款刺身,有三文魚、甜蝦、油甘魚腩同赤貝,每款兩件,深海池魚有4片,刺身都幾新鮮🤤,值得黎一試,午市叫自選壽司仲送沙律🥗同麵豉湯
餐廳:雲壽司 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖

今次去左銅鑼灣嘅新壽司店雲壽司食晚飯🍣,6點開始做晚市,

自選壽司12件 $188

2020-04-30
2020-04-29 104 浏览
銅鑼灣新開咗間壽司店,而且價錢仲好經濟🥴。.刺身拼盤 $198最驚喜係帆立貝,一件切開四塊依然厚度十足,口感厚實而具彈性,入口鮮甜無比。男朋友都話甜蝦刺身比起平時食到嘅更鮮甜美味,可惜我唔食蝦刺身就同佢無緣了😿。.自選壽司12件 $188呢個價錢真係超抵!三文魚腩超肥美,入口即溶。左口魚邊經火炙後,魚油滲晒出嚟,食落更覺濃郁🤤。.呢間壽司店性價比高,每樣食材都好新鮮。唯一可以挑剔係座位有啲窄,冇勾冇籃放嘢有啲尷尬😅。.雲壽司Sushi Kumo銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖
銅鑼灣新開咗間壽司店,而且價錢仲好經濟🥴。
自選壽司12件 $188
壽司Sushi Kumo