正宗師傅發辦的價格門檻也許遙不可及,動輒過千。但美食無邊界,立鮨,中價鮨店因而誕生。輕視了那幾個籌號,久候30分鐘,終於到我吃了特上刺身拼盤$328真鯛:煙韌,口感清新而不腥深海池魚:爽口彈牙,不輸貴價omakase赤貝:夠爽口,但貝類鮮味稍欠牡丹蝦:入口黏滑,非常濃郁的鮮甜蝦味拖羅:油香滿佈,少量的筋不影響食感海膽:其貌不揚但鮮甜,不俗壽司10件$158三文:正常的肥美度,口感鬆軟赤蝦:肥厚多肉不腥膩,好吃帆立貝:甜美!這就夠了油甘:中規中矩赤身:帶吞拿應有的鮮味壽司鰻魚:超厚!細骨很少也易嚼,鰻身不乾不肥膩,好吃大致上都很好,要數問題,可能是要排隊等太久吧!

輕視了那幾個籌號,久候30分鐘,終於到我吃了

特上刺身拼盤$328
真鯛:煙韌,口感清新而不腥
深海池魚:爽口彈牙,不輸貴價omakase
赤貝:夠爽口,但貝類鮮味稍欠
牡丹蝦:入口黏滑,非常濃郁的鮮甜蝦味
拖羅:油香滿佈,少量的筋不影響食感
海膽:其貌不揚但鮮甜,不俗

壽司10件$158
三文:正常的肥美度,口感鬆軟
赤蝦:肥厚多肉不腥膩,好吃
帆立貝:甜美!這就夠了
油甘:中規中矩
赤身:帶吞拿應有的鮮味

壽司
鰻魚:超厚!細骨很少也易嚼,鰻身不乾不肥膩,好吃

大致上都很好,要數問題,可能是要排隊等太久吧!
2020-05-19 45 浏览
今日喺銅鑼灣見到有一間新嘅壽司店,裏面裝修得幾好,好新淨,喺裏面食嘢好似去咗日本咁,我哋叫咗:特上壽司拼盤$250講其中幾件印像比較深刻嘅!我最鍾意係三文魚子,真係超級鮮甜,佢哋喺個嘴裏面爆開,口感一流。而拖羅好肥美,油脂好重,入口即溶,裏面加咗Wasabi,可以中和下。左口魚都係令我覺得回味無窮嘅,佢嘅口感比較細膩, 幾滑溜,加上火炙過,食落更滋味。佢嘅蝦都做得好好,有種膠質,同樣都好鮮甜。其他幾款壽司都唔錯架!我覺得呢個拼盤都幾抵食,好高質刺身拼盤$250🤤佢有幾款刺身分別係:帆立貝、深海池魚、油金魚、甜蝦、魴鮄......刺身厚切,食落新鮮肥美😆😆我最鍾意食深海池魚,因為佢嘅嘅魚味最突出,但其他款嘅刺身其實都好好食,食得出佢嘅材料係幾高級嘅!我覺得呢度個價錢好合理,同埋啲食材堅係新鮮,係一間值得推薦嘅壽司店!

特上壽司拼盤$250

刺身拼盤$250

2020-05-19
2020-05-19 79 浏览
最近銅鑼灣實在太好逛,一番血拼後來到近日網上見過幾次的雲壽司。平日快九點不用排隊,店內只有吧檯,可以看到師傅弄壽司。抹茶、豉油等都是自己在桌上添加,很方便。特上壽司拼盤 $250壽司有十件,我最愛的入左口魚裙邊、海膽、三文魚籽等都能吃上。米飯醋味適中,所有材料都夠新鮮,不錯!最喜歡的是海膽軍艦,看到魚生櫃內放著平川水產的海膽,果然夠鮮甜,毫無腥味。這裏比起立食舒服點,可以坐一下。用餐時間一個小時也算足夠,一、兩個人想不到吃什麼來這邊就最合適了!

特上壽司拼盤 $250

2020-05-18 52 浏览
其實上次路過已經見好多人排隊,但因為約左朋友食西餐所以無睇到,今次路過又係好多人排隊,店鋪雖細但就坐满人,同其他店刑成強烈對比今日我終於睇下點解咁多人排隊,原來係價錢取勝$158 10件壽司真係好平,我都排埋一份,等左都唔係好耐,10分鐘左右壽司仲講到明用日本米,真係好抵食好吸引好多款刺身選擇可以自選10件,梗係選D自己鐘意食架啦嘩嘩嘩,睇落都好新鮮,係靚料上: 吞拿魚蓉 三文魚軍艦 左口魚 熟蝦 帯子下: 深海池魚 池魚 魴鮄 油甘魚 吞拿魚有白魚有紅魚仲有軍艦樣樣都係我既至愛帶子特別好食,好鮮甜軍艦口感豐富深海池魚 池魚 魴鮄 油甘魚 都係白魚清甜無比,其實真係想食多10件~
今日我終於睇下點解咁多人排隊,原來係價錢取勝
壽司仲講到明用日本米,真係好抵食好吸引
好多款刺身選擇

可以自選10件,梗係選D自己鐘意食架啦

嘩嘩嘩,睇落都好新鮮,係靚料
上: 吞拿魚蓉 三文魚軍艦 左口魚 熟蝦 帯子
下: 深海池魚 池魚 魴鮄 油甘魚 吞拿魚
有白魚有紅魚仲有軍艦
樣樣都係我既至愛
帶子特別好食,好鮮甜
軍艦口感豐富
深海池魚 池魚 魴鮄 油甘魚 都係白魚
清甜無比,其實真係想食多10件~
2020-05-18 34 浏览
有一段曰子沒有食日本菜了,今日專程去銅鑼灣找友人午餐。友人公司附近開了一間壽司店,店舖雖然細小,坐位之間有點窄,銅鑼灣區租金貴,沒辦法啦!但水準質量真的不錯,可媲美高級日本菜館。各人點了一客12件壽司,賣相非常新鮮,每款可見光澤。有一款頗有特色的是芥末八爪魚軍艦,賣相綠綠地色,感覺怪怪,但入口就感覺到芥末的辛辣,八爪魚的嚼勁,配合得宜。穴子壽司是我最喜歡的,入口即化,滋味無窮。兩款蝦,有赤蝦和甜蝦,同樣深得我心。有漿口感。另有清新沙律和麵豉湯,非常完美的午餐。
有一段曰子沒有食日本菜了,今日專程去銅鑼灣找友人午餐。

各人點了一客12件壽司,賣相非常新鮮,每款可見光澤。

穴子壽司是我最喜歡的,入口即化,滋味無窮。
兩款蝦,有赤蝦和甜蝦,同樣深得我心。有漿口感。
另有清新沙律和麵豉湯,非常完美的午餐。
2020-05-11
每次出街諗唔到食乜,最後都會不自覺咁揀左食壽司🍣 香港人實在太鍾意日本啦😂 有無人同我一樣,一個星期點都總有1,2日係食日本嘢…… 前幾日見到銅鑼灣新開左間壽司店,又心思思走左入去食☺·☆ 自選壽司12件 HKD$188我揀左其中12款壽司,包括:甜蝦、北海道、帆立貝、三文魚、深海池魚、油甘魚、吞拿魚、火炙左口魚邊、北寄貝、蔥吞拿魚腩軍艦、魴鮄、鯖魚、海膽魷魚軍艦。質素算幾唔錯,甜蝦🦐size比平時食到嘅更肥美大件,味道亦都幾鮮甜。帆立貝屬於珍寶size,口感軟腍啖啖肉😋 蔥吞拿魚軍艦一向係我最喜歡既壽司,哩度嘅都無令我失望。另外,壽司飯醋味較為濃郁,黏度十足,係我很喜歡既口感呢🤩

☆ 自選壽司12件 HKD$188

2020-04-25
午餐
  • 甜蝦壽司
  • 吞拿魚壽司
2020-05-17 37 浏览
(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 好耐冇食過壽司啦!因為之前驚生冷嘢會影響身體,疫情過後見到街上面香港人開始回復狀態,我都想一次過食返餐夠本!呢間雲壽司真係好多人排隊,大概等左半小時先入得。餐桌上面有綠茶粉可以俾我哋加熱水任飲,我急不及待想剛啲嘢食,牆上面有唔同嘅推介,另外佢哋嘅點餐紙上面亦都有唔同嘅壽司刺身可以選擇。我比較貪心一次過點左個盛合同拼盤。師傅切得好快,轉眼間特上刺身拼盤已經出現係我面前,上面有珊瑚蚌、海膽、池魚、吞拿魚同牡丹蝦。每樣望落去都好新鮮,忍唔住食咗橙色嘅珊瑚蚌,佢切成花,感覺到師傅好有心思,食落去非常脆口!厚切吞拿魚粉嫩帶點鮮紅色,證明新鮮程度頗佳,白色池魚但係有少少紅色邊,食落去好有新鮮嘅魚味。海膽令我喜出望外係甜㗎,加埋青瓜喺下面做配搭,牡丹蝦都幾大隻,晶凝通透,食落去有少少黏,正是我想要的感覺。另外首先我叫咗12件自選,有芥末墨魚、薑蔥碎吞拿魚、三文魚🍣、劍魚同帶子等等,佢啲飯握得幾實,夾落去嘅時候唔會鬆散,芥末一早已放喺壽司飯裏面,感覺上呢款芥末就係日本正宗嗰款!下次一定會再encore,真係物超所值,結帳每人都唔使$200。
(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 好耐冇食過壽司啦!

感覺到師傅好有心思,

2020-05-07
2020-05-17 26 浏览
-🦄雲壽司 @sushi_kumo_hk-午市套餐-自選壽司十件 Hkd188Rating🌕🌕🌕🌕🌑赤貝刺身 Hkd38Rating🌕🌕🌕🌑🌑-呢間位於銅鑼灣嘅壽司店係新開既🙈大部分既午市套餐既價錢十分宜人🤤所以我就專登訂左位想去食下😂不過我就冇叫到佢個300幾蚊既廚師發辦只係叫左一個自選壽司套餐🍣不過我個人認為呢個套餐都幾抵食下👍🏻-🔺可能係岩岩新開🙈服務上有啲錯漏百出本身一開始叫左赤貝刺身 但就比左壽司我😅之後就叫返師傅幫我換返 同埋自選壽司個度叫左兩款係炙燒帆立貝🙃但就變左得一粒炙燒兩粒係普通帆立貝...不過呢個我就冇再拎去換因為好似好麻煩咁 不過希望餐廳可以注意返呢一點-🔸最最最最推介係火炙金線鯛🤤🤤😤😤呢個係必叫😤如果我會再食呢間或者其他壽司店我都一定會無限ENCORE呢一件壽司🍣👍🏻😋食落口真係入口即溶 脂肪比例分布得太完美而且因為燒過啲油脂更加逼曬出嚟 真係好正好幸福🔸另外都推介食深海池魚同魴鮄🙊🙊同樣都係食落口會入口即溶既魚🐠但就冇炙燒金線鯛咁嘆為驚人不過呢兩件都絕對可以一試 好味🔸然後帆立貝就有三款 普通帆立貝可以唔洗叫直接叫炙燒帆立貝就可以 分別就在於炙燒過既帆立貝
🦄雲壽司 @sushi_kumo_hk

不過呢兩件都絕對可以一試 好味
🔸然後帆立貝就有三款 普通帆立貝可以唔洗叫
直接叫炙燒帆立貝就可以 分別就在於
炙燒過既帆立貝啲油脂更豐富 入口更軟糯
口感同味道係更上一個層次🤤而辣味帆立貝都唔錯 辣辣地幾惹味 不過都係炙燒帆立貝最正🤤🤤💛
🔸其他壽司就普通冇咩特別😂

📍雲壽司 (銅鑼灣) @sushi_kumo_hk
銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖
2020-05-04
  • 炙燒金線鯛壽司
諗住去試下米芝蓮師傅坐鎮銅鑼灣新開壽司店 特登選下午時間去💫💫💫諗住無禁多人👭👭👭原來下午都禁多人好在有book位😁😁中間有做左d隔板座位度可以自助沖綠茶。有綠茶包。同熱水依度有得叫 omakase我地都懶得選擇了又想每樣試下所以叫左 廚師發板omakase壽司款式由師傅因應當日嘅來貨同質素決定叫左2set,每set有12壽司價錢都算親民有三文魚、吞拿魚、芥辣八爪魚軍艦、熟蝦、牡丹蝦金扇鯛、深海池魚、油甘魚、火炙左口魚邊等等食材好新鮮,質數算高質🤩同埋坐既位置 可以一路睇住師傅整壽司師傅握出黎嘅壽司飯鬆軟度剛好大家都可以去試試🤣
諗住去試下米芝蓮師傅坐鎮銅鑼灣新開壽司店
特登選下午時間去💫💫💫
諗住無禁多人👭👭👭
原來下午都禁多人
好在有book位😁😁
中間有做左d隔板

座位度可以自助沖綠茶。有綠茶包。同熱水
依度有得叫 omakase
我地都懶得選擇了
又想每樣試下所以叫左 廚師發板omakase
壽司款式由師傅因應當日嘅來貨同質素決定
叫左2set,每set有12壽司
價錢都算親民
食材好新鮮,質數算高質🤩

同埋坐既位置 可以一路睇住師傅整壽司

師傅握出黎嘅壽司飯鬆軟度剛好

大家都可以去試試🤣
2020-05-06
玉子壽司,😍😍😍😍火炙帶子壽司🍣 我至愛三文魚腩壽司好好味,鰻魚手卷不錯,但係貴左少少,$35一件鰻魚可以大少少,不過冇辦法,銅鑼灣比紅磡價錢爭咁遠。應該既💪💪唯一改善,坐位可以鬆動少少就perfect 始終疫情底下,同隔離吾識嘅大媽坐甘近,女朋友又嫌冇位放袋所以食咗幾件就走了Ps: 同師傅傾開先知同紅磡同一間,好似尖沙咀都有,去開又有正嘢食🍣🍣🍣🍣🍣🍣整體來講,魚生👌,壽司飯溫度一般,軟硬不一,要改善
整體來講,魚生👌,壽司飯溫度一般,軟硬不一,要改善
2020-05-15 52 浏览
天氣開始熱,令人沒有食慾,剛巧經過發現新開的日本餐廳,對於任何時候都愛吃日本菜的我,當然不會錯過!於銅鑼灣地區來說,價錢算是平實。刺身拼盤 ($198)有油甘魚、甜蝦、帆立貝、三文魚、池魚刺身有光澤,每款厚切肥美,吃得滿足。自選壽司12件 ($188)蔥吞拿魚腩軍艦份量十足,吞拿魚腩蓉滿滿的,入口幼滑充滿脂香。牛油果沙律軍艦牛油果配合開胃的沙律醬及橙紅的蟹籽,味道清新,口感十足,炎夏也不怕沒胃口。辣味帶子軍艦肉質綿綿如膏,入口即化,味道帶辣,很惹味。火炙左口魚邊軍壽司經輕輕火炙,逼出豐富油脂,甘香美味。

於銅鑼灣地區來說,價錢算是平實。

刺身拼盤 ($198)
有油甘魚、甜蝦、帆立貝、三文魚、池魚

刺身有光澤,每款厚切肥美,吃得滿足。

自選壽司12件 ($188)

蔥吞拿魚腩軍艦
份量十足,吞拿魚腩蓉滿滿的,入口幼滑充滿脂香。

牛油果沙律軍艦

辣味帶子軍艦
肉質綿綿如膏,入口即化,味道帶辣,很惹味。

火炙左口魚邊軍壽司
經輕輕火炙,逼出豐富油脂,甘香美味。
2020-05-14 62 浏览
同親親閨蜜係中環行完一日夜搭丁丁去銅鑼灣食壽司,點解揀雲壽司主要就係佢有個2個set ,自選壽司10件$158或12件$188,女仔黎講10件真係好夠飽,所以今日兩個女仔就點左十件,另加刺身。首先上既係刺身,帶子好爽口,鮮甜,其實一睇就知,晶瑩有光澤。朋友食油甘魚同白身魚都話唔腥,而我就食甜蝦同三文魚,前者軟滑帶甜味,後者十分肥美。但講到肥美就點都唔少得拖羅,入口魚油既甘香爆晒出黎,係必點既壽司之一。其次就推薦火炙左口魚,燒過既魚油好香。海膽完全冇腥味,鮮甜海洋味爆晒出黎。朋友就中意火炙鯛魚,少少熟既表面比起生食多左份碳香,魚味更出。貝類都處理得唔錯,爽口有甜度。最後飲杯熱熱既綠茶帶走食完生野既寒氣,呢度有得坐比起同價既立食更加食得舒服。

• 拖羅
2020-05-14 54 浏览
聽同事講銅鑼灣最近開咗間新日本嘢,收工搵埋友人去試下先。餐廳裝修有啲似近排好興嘅立食,師傅喺吧檯入面即叫即整壽司刺身。先點咗個刺身拼盤,刺身有五款,分別係有頭甜蝦、帶子、油甘魚同埋池魚。除咗帶子有四片之外,其他都係有兩片。每一款都好鮮甜,厚切啖啖肉好正。另外點咗一份特上壽司拼盤,一共有十款。每一款壽司嘅刺身都好肥美份量好多,足以遮住底下面嘅醋飯。師傅喺其中幾件壽司中間加咗wasabi,點少少醬油已經食到魚生嘅鮮甜美味。
聽同事講銅鑼灣最近開咗間新日本嘢,收工搵埋友人去試下先。

另外點咗一份特上壽司拼盤,一共有十款。
每一款壽司刺身都好肥美份量好多,足以遮住底下面嘅醋飯。師傅喺其中幾件壽司中間加咗wasabi,點少少醬油已經食到魚生嘅鮮甜美味。
2020-05-14 37 浏览
因為前排睇中醫,所以無食凍野好耐,加上又無得出街,難得今日約左朋友食飯,偷偷地食下壽司,難得可以食日本野,但時間又有限,我見雲壽司又唔貴,雖然要等位,但好快,10+分鐘就可以入坐,一入到去已經俾魚生吸引,好快點左一份刺身TOTAL有12片三文魚X2油甘魚X2蝦X2池魚X2帶子X4全部都厚切,因為新鮮,肉質通透鮮甜帶子係最好味,加少少檸檬汁念起都流口水~蝦都好大隻,啖啖肉,好鮮味三文魚都好肥美,基本上全部都好好味,下次想試佢地12件壽司$188好似好扺食~
因為前排睇中醫,所以無食凍野好耐,加上又無得出街,
難得今日約左朋友食飯,偷偷地食下壽司,
難得可以食日本野,但時間又有限,我見雲壽司又唔貴,
雖然要等位,但好快,10+分鐘就可以入坐,
一入到去已經俾魚生吸引,好快點左一份刺身
TOTAL有12片
三文魚X2
油甘魚X2
蝦X2
池魚X2
帶子X4
全部都厚切,
因為新鮮,肉質通透鮮甜
帶子係最好味,加少少檸檬汁
念起都流口水~
蝦都好大隻,啖啖肉,好鮮味
三文魚都好肥美,
基本上全部都好好味,
下次想試佢地12件壽司$188
好似好扺食~
2020-05-13 65 浏览
有日放工見到新開壽司店,就同同事試新野。間鋪細細間,格局似立食,但呢間就有得坐,可以舒舒服服坐低食。張張都係bar枱,可以望住師傅食。叫咗一個刺身拼盤同壽司拼盤share食。刺身舊舊都大大塊,好厚肉。三文魚 - 好肥美帶子 - 爽口油甘魚 - 夠哂厚身壽司拼盤有十款,款款都好新鮮,又大舊。吞拿魚腩 - 魚油勁,好肥美海膽軍艦 - 鮮甜,一啲都唔腥海蝦 - 蝦肉爽口彈牙,好鮮甜貝柱軍艦 - 醃咗味,唔會腥魚類壽司都有火炙過,冇咗腥味,容易入口
有日放工見到新開壽司店,就同同事試新野。

三文魚 - 好肥美
帶子 - 爽口
油甘魚 - 夠哂厚身

壽司拼盤有十款,款款都好新鮮,又大舊。

吞拿魚腩 - 魚油勁,好肥美
海膽軍艦 - 鮮甜,一啲都唔腥
海蝦 - 蝦肉爽口彈牙,好鮮甜
貝柱軍艦 - 醃咗味,唔會腥
魚類壽司都有火炙過,冇咗腥味,容易入口